Det verkar som det som numera kallas en tvåa (tvårumslägenhet) i Stockholm i själva verket är ett rum och kök. Jag förmodar att om man räknar på stockholmska har vår villa 12 – 14 rum. Plus ett kök.
Lägenheter i Stockholm och kanske även i resten av landet (men det är alltid roligast att driva med stockholmare enligt devisen sparka uppåt) numera saknar kök. Eller snarare saknar vardagsrum, eftersom det man numera kallar vardagsrum oftast i själva verket är köket. Gott och väl så. Min erfarenhet är att i sociala sammanhang så hamnar alla ändå i köket.
Det finns alltså en hall, ett badrum, ett sovrum och ett kök i dessa lägenheter. Ibland kan en klädkammare (klk traditionellt) också kallas rum om det inte kallas det moderna walk in closet (wic).
Jag inser nu att med stockholmmått har vår villa inte sex rum plus ett kök, utan tolv eller tretton rum och kök. Köket ska ju både räknas som ett rum och ett kök ur stockholmsperspektiv. Sedan antar jag att separat tvättstuga ska räknas som ett rum. Sett till hur små rum som kan räknas som rum i Stockholm bör även de två hallarna i huset räknas som rum, samt de två förråden i form av stickvindar, plus förstås Harry Potter-sovrummet under trappen. Rum i Stockholm betyder att man medelst vaselin kan trycka in en säng i rummet oaktat takhöjd (loftsäng!), även om man så blir av med allt golvutrymme på köpet. Och så har vi sex riktiga rum.
Så villan är 6 (rum) + 1 (kök) + 2 (hallar) + 1 (tvättstuga) + 3 (förråd eller klädkammare) = 13 rum. Förmodligen kan även källaren räknas som ett rum, “vinkällare”, vilket för upp antalet rum till 14. Jösses.
Undrar om det finns några riktiga två rum och kök kvar i Stockholm? Förmodligen kallas de numera treor.
86 kommentarer
Kul! Som ordförande i en brf så stöter jag på problemet då och då; lägenheter som sålt som 3:a men i själva verket är en 2:a med klädkammare och förråd inne i lägenheten. Nu efter några år har mäklarna börjat vakna uppger lägenheternas ursprungsbenämning, inte vad säljaren försöker ge sken av. I övrigt så är det alltid köparens ansvar att undersöka bostadens beskaffenhet innan köpet; kallas undersökningsplikt!
Jag vill hävda att ett kök är rummet där man har sin matplats. Således är lägenheter med sk öppen planlösning där köket ligger i vardagsrummet ett rum kort – det man kallar vardagsrum är i själva verket ett kök.
Precis. Man kan inte hitta på rum bara hursomhelst.
Kök och vardagsrum med öppen planlösning och så ett sovrum = etta
För det är ju antalet sovrum som man egentligen bör räkna 😉
Beror väl lite på kökets beskaffenhet, ett riktigt kök är ett kök, men om det är en kokvrå i ett rum så är det väl rätt med just kokvrå även om det mest historiskt använts om ettor.. Så köper i vart fall jag det som rimligt om rummets huvudanvändning är annat än kök. Själv har jag en tid bott i en etta med kokskåp och då även utan diskbänk.. att diska det som behövs i handfatet är ingen höjdare i längden.. jag hade iofs tillgång till ett delat kök med typ 10 andra också..
I Portugal och kanske i Spanien betecknar man lägenheter med T1, T2 och T3 osv. T står för antal sovrum.
Jag vill hävda, att sk öppen planlösning inte innebär matplats i köket. Utan i kombinerat kök/vardagsrum
Bloggaren skrev: “Jag vill hävda att ett kök är rummet där man har sin matplats”.
Så var det nog länge på landet, men i välbärgade hem i städer var matplatsen helt separerad från köket. SÅåär det hos oss också fastän vi inte är speciellt välbärgade, samt bor på landet. Köket är ett helt eget rum och matrummet ett helt annat.
Det finns dock en dörr i väggen som separerar de två rummen.
Dessutom är det ingen skillnad på att sälja begagnade barnkläder och en bostadsrätt, det är lös egendom.
Så Caveat Emptor som du skriver!
Att räkna antalet rum borde ingå i undersökningsplikten 🙂
Vad är då en 1:a med utslagen/riven vägg till köket?
En “nolla”? 🙂
Ett kök med badrum. Om det finns badrum.
Detta är alltså bara ett kök med badrum eller en “nolla”?
https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-1rum-sodertalje-kommun-fornhojdsvagen-50-21028555#gallery
Japp. Kök med badrum.
De borde bli så, definitionen av rum verkar vara –
“Som rum räknas inte kök, kokvrå eller hygienutrymme. Som rum räknas inte heller matrum i anslutning till kokvrå om matrummet tillsammans med kokvrån anges som kök. Utrymmen som är mindre än sju kvadratmeter redovisas inte som rum.”
Sen ska där vara direkt ljusinsläpp, så många walk-in-closet går nog bort.
Så nolla med kök eller en etta där köket benämns som ett sovrum.
https://www.maklarsamfundet.se/nyheter/hur-manga-rum-ar-det-egentligen
fast den var billig.. vet ju inget om läget, naturskönt kan ju betyda lite olika saker..
Vän av ordning noterar annars att det finns 1:or, 1,5:or, 2:or, 2,5:or, 3:or, 3,5:or (paradiset) osv.
Vilken donna kan motstå “Ska du följa med hem och ta några 3,5:or i min 3,5:a?”
För övrigt – mycket “old man yells at cloud”-känsla på detta inlägg.
Jag är en gammal man. Det är mitt privilegium.
Studiolägenhet brukar på kontinenten ha kök+vardagsrum+sovrum i ett samt badrum. I Stockholm finns dessutom fenomenet ”Stockholmsdusch” toa och dusch i ett. Man kan sitta och duscha samtidigt 😂
Stockholmsdusch = sparar in på toalettpapper!
Hur funkar detta, har man alltså inget duschutrymme utan ska sitta på muggen och duscha eller är det en drive för att spara toapapper???
Det finns nog många varianter, men i ett “normalt” badrum kan du sitta på toan någorlunda skvättfritt när någon duschar. Stockholmsdusch så blir du lika lika blöt som den som duschar om du är i rummet. Sedan teknikaliteter som om du kan stå obekvämt, eller måste sitta på toan m.m är nog rätt underordnat.
Min första lägenhet på söder i Stockholm var en 1:a med kokvrå. Den lilla toaletten med handfat hade en golvbrunn och duschslang. Jag kunde precis stå upp mellan toalettstol och handfat medan jag duschade.
Problemet var att vattnet läckte ut i taket på lägenheten under, men de vågade inte anmäla till värden eftersom det var en poseringsatelje (eller liten bordell). Jag fick i alla fall värden att fixa till det som läckte ut i min egen hall.
Hihi.
https://www.maklarhuset.se/bostad/sverige/stockholm/hallstavik/gustafsvagen/558056?utm_source=hemnet&utm_medium=referral&utm_campaign=knapp_bilder&referrer=hemnet#bilder
En etta på 28 m2.
“Rumsbeskrivning” enligt mäklaren:
01
Hall
02
Duschrum
03
Kök/vardagsrum
Duschrum? Är verkligen badrum eller toalett så stötande nu för tiden?
“Stockholmsdusch” skulle det kallas förr.
DVS om nån duschar medans man står och pissar så blir benen extra varma
OBS: missa inte att “Som grädden på moset har du din egen inglasade altan med fina gräsytor utanför. Detta blir som ett **extra rum** som du kan öppna upp och ha exempelvis ett matbord eller en loungemöbel.”
Så då är det egentligen en tvåa då?
Slå ut väggen till toaletten också så är det en porslinstron med utsikt.
“Studio” är ett namn som används ibland för dessa varianter.
Min lägenhet i centrala Stockholm är otydlig. Är det en etta eller tvåa eller en 1,5:a? Det är nog en 1,5:a med kokvrå tycker jag med tanke på hallen som är rätt så rymlig med plats för skrivbord, helkaklad toalett och klädskåp innan man via en dörröppning kommer in i det stora rummet med ett kök i en liten nisch till vänster framme vid ett av de två fönstren. 38m2 totalt. Skulle hallen motivera att kalla lägenheten för en tvåa? Då ska man nog ha rymligt samvete.
Om hallen är större än 7 kvm, och kan delas av till ett rum med direkt ljusinflöde så kan du nog få den till en 2:a. Är hallen under 7kvm så är det inte ens en halva och då spelar ljuset ingen roll. Kanske du kan få det till en WIC.
“Studio” om inte sovrum är separerat från kök.
Nybyggda lägenheter även i trångbodda och platsbristens norra Norrbotten har annammt denna styggelse till att räkna rum tyvärr. Skulle även köpa att kalla det en tvåa med kokvrå.
Eget räkneexempel blir Entreplan kök, hall, vardagsrum, matsal (4). Ovanvåning sovrum x4+hall (5), källare hall(från garage), klädkammare, tvättstuga, verkstadsalkov och man får nog in en säng där fjärrvärmepumpen står också (5).
Hamnar också på 14
Ja sättet att räkna rum i hus/lägenheter är nog väldigt olika. Fastighetsmäklaren vill nog salta ytan så grovt det bara går utan att åka dit för bedrägeri. Om nu fastghetsskatten räknades på ytan som din fastighetsförmedlare vill ha det till så kanske staten hade haft råd att subventionera elbilsköp igen.
Fast det finns ju regler för hur boyta räknas liksom för vad som räknas som ett rum – som nämnts ovan i tråden.
Som även påpekats har man som köpare undersökningsplikt och man tittar väl rimligen på en bostad innan man köper den så är man inte totalt blind ser man rimligen hur den ser ut oaktat mäklarens svammel i annonsen.
Jo, men man blir väl irriterad om man luras till en visning till ett objekt som har färre rum än man säger.. Ett annat ofog är att de är så kassa på geografi om man tycker att något område är bättre så sträcker man gärna ut det långt.. Ta som exempel i Göteborg där mäklare har sträckt ut johanneberg till att innefatta de delar av krokslätt som ligger i göteborg. Nu verkar iofs tom google maps ändrat så det kanske numera är att anta som vedertaget.. Och det är iofs kanske att röra till det att ha ett område som ligger i två kommuner
Fast det är ju samma sak vad gäller geografin; hittar man till visningen vet man ju var bostaden ifråga ligger – vad sen någon, några eller alla väljer att kalla platsen ifråga är ju också bara något slags metasvammel som personer med svag självkänsla behöver luta sig mot för att motivera vad man betalat.
Hur gammal är du? Jag har fått höra av folk som bodde i Göteborg på 70:talet att t.ex. Olofshöjd ansågs som en del av Krokslätt förr. Nu är det definitivt vedertaget som del av Johanneberg, i alla fall sedan mitten på 00-talet. Vilket också gör bebyggelsen runt till en del av Johanneberg, vilket för mig känns super-rimligt: det är en jäkla skillnad på det och det mer avlägsna moderna eller “faktiska” Krokslätt.
Mvh “barnafödd i Mölndal”.
Självklart ville jag kolla upp lite fakta först *efter* denna svada, och.. det var som fan, Olofshöjd tillhör definitivt faktiskt Krokslätt, enligt stadsjäveln i alla fall. Jag har väl gått på mäklarnas snack och drabbats av grandios självbild. Dock tror jag att de flesta unga spontant skulle mappa det området mot Johanneberg snarare än Krokslätt. Kanske får göra en liten undersökning!
Mvh “tappad ner för Olofshöjdstrapporna”
https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/information-om-fastigheter/Lagenhetsregistret/registrets-innehall/
“Antal rum
Med ett rum avses ett utrymme som har en golvyta på minst sju kvadratmeter och som har direkt dagsljus. Som rum räknas inte kök, kokvrå eller hygienutrymme. Som rum räknas inte heller matrum i anslutning till kokvrå om matrummet tillsammans med kokvrån anges som kök. Utrymmen som är mindre än sju kvadratmeter redovisas inte som rum.”
Mäklare som avviker från detta kan bli varnade. I nya lägenheter med öppen planlösning (över en viss storlek) ska vardagsrum och kök kunna delas av med vägg (och båda ha dagsljus) enligt BBR.
Således är alla lägenheter med köket i vardagsrummet redovisade som ett rum för mycket. Ska vara ett rum och kök, inte två rum.
Om man inte kan dela av det och både kök och vardagsrum får dagsljus efter delningen.
Borde räcka med en plexiglasvägg då om det bara finns ett fönster😀 eller ett fönster i väggen. Kan bli många rum om det öppna köksrummet hade lite större yta.
Mycket intressant! Det verkar vara mycket vanligt att det bryts mot detta
På den länkade sidan står ju också:
“Kök och kokvrå med öppet rumssamband – Om kök och kokvrå förekommer med öppet rumssamband med till exempel vardagsrum, anges både köksutrymmet och rummet i registret.”
Då är du ju korrekt med 2:a trots allt. I alla fall kan man tolka det så?
Under förra seklet fick jag lära mig att ett halvt rum var 7kvm (eller 7,5 lite oklart idag) och ett sovrum var 10kvm samt ett vardagsrum var 20kvm. Köket skulle ha en matplats. Sovrummen skulle kunna möbleras med säng, garderob och ett skrivbord. Rummen skulle kunna möbleras på minst två sätt. Dessutom skulle ett av sovrummen vara 12kvm så man får plats med en dubbelsäng.
Eftersom vi har så ont om ytor i Sverige så måste vi optimera ytorna. Annars blir våre bostäder för dyra. Då kan man bestämma funktion istället för hur stora ytorna skall vara.
(3:22 Allmänt om utformning av bostäder)
h) utrymme för hemarbete, (detta är ju lite tolkningsbart)
Borde vara Avskiljbar eller ostörd plats för hemarbete eller studier.
Nybyggnadsreglerna i BBR29 3.22 anger att lägenheter:
– =35m2 men högst 55m2 måste kunna avskiljas för antingen rum för matlagning eller rum för vila.
– >55m2 gäller grundkraven, dvs att både rum för vila, rum för daglig samvaro samt rum för matlagning ska kunna avskiljas.
Alla avskilda rum ska ha bibehållen funktion (ventilation etc) samt fönster mot de fria (som du skriver).
Sen finns undantag såsom studentboende etc.
Gäller såklart nybyggnad, så har ingen koll hur det såg ut i tidigare byggregler.
En 2:a eller 3:a med öppen planlösning får en streckad “vägg” i bygglovsritningar för att påvisa ovanstående.
BBR anger inte någon minimistorlek i kvm för vad som får kallas rum, så går att tolka som ett rum med fönster mot det fria och uppfyllnad av övriga krav såsom tillgänglighet går att klassa som ett rum. Dock nämns, som flera skrivit, 7 m2 som en gräns hos Lantmäteriet.
Hall, Toalett och övriga utrymmen såsom förråd/klädkammare räknas som tillfälligt vistelserum och kräver inget fönster mot det fria.
Ett jävla otyg helt enkelt!
Tror det här blogginlägget är taktiskt rätt att göra, kan kanske ena menigheten något, till skillnad mot IF Metall vs Tesla.
Eller förresten, här kan hårt skuldtyngda Stockholmsbor ev. finna tröst hos varandra och de med Stockholms-tourette leva ut sin inskränkthet.
Aldrig blir alla nöjda.
För att inte tala om Stockholmares ogillande av osmarta lantisar.
Äh, jag har bloggat i 15 år med utgångspunkten att aldrig fjäska för mina läsare, utan tvärt om gärna göra dem förbannade på mig.
Du är då för gullig <3
Djävla bloggardjävel! 😀 <3
Jag gillar att bloggaren inte tar åt sig av att bli kallad Bloggarjäveln. Det hedrar honom.
“en klädkammare (klk traditionellt)”
Aha, är det vad det betyder? Jag har undrat så himla länge varför mitt serverrum är markerat med “klk” på husritningen. 🙂
Något annat som irriterar mig är att gårdar nu för tiden ofta beskrivs som tomt och redovisas i kvadratmeter.
Vad sägs om en fastighet med boyta 230 m2 och tomtarea på 600 000 m2?
Under 60 000 m2 är det väl tomt numera och inte jordbruksfastighet? Eller infördes aldrig det?
Lite osäker, men jag tror gränsen fortfarande är vid 4ha, förlåt 40 000m2.
Som en anekdot var gränsen vid en hektar för hundra år sedan.
En fastighet här i byn har sin fastighetsgräns en bit ut i en sjö för att fastigheten skulle få ihop en hektar och räknas som jordbruksfastighet.
Det kan man kalla sjötomt?
Hade ju varit alldeles för lätt med en fast gräns, https://lagen.nu/1970:988
“kap 3
5 § För att en jordbruksfastighet skall anses lämpad för sitt ändamål skall den ha sådan storlek, sammansättning och utformning att den medger att det företag som skall bedrivas på fastigheten ger ett godtagbart ekonomiskt utbyte”
8 ha kan vara för lite för jordbruk
“MÖD 2015:50:Avstyckning —– Frågan i målet var om en avstyckad fastighet var lämpad för sitt ändamål. Styckningslotten omfattade 21 hektar mark, varav 13 hektar utgjorde skog. MÖD fann att skogsarealen med råge översteg vad som inom överskådlig tid kunde behövas för att täcka bostadens vedbehov. MÖD gjorde därför bedömningen att styckningslotten inte var lämpad som bostadsfastighet.
Enligt förvärvarna av den avstyckade lotten skulle fastigheten användas för ett kombinerat jord- och skogsbruk. MÖD fann emellertid att åkerarealen på styckningslotten, uppgående till 8 hektar, var för liten för att fastigheten skulle bedömas som jordbruksfastighet.
Bedömningen fick därför göras utifrån en användning som skogsfastighet. För en skogsfastighet gäller att den ska vara lämplig för sitt ändamål och ge godtagbart ekonomiskt utbyte”
4ha är nedre gränsen för att få jordbruksstöd.
Det är inte samma sak som att fastigheten skattemässigt kan kvala in som en bebyggd jordbruksenhet alternativt som bebyggd lantbruksenhet.
Ja det är lite förvirrande med begreppen, men det stämmer har man 4ha jordbruksmark kan man få gårdsstöd.
För att få söka jordbruksstöd 4ha, lantbruksfastighet skattekod 120 minst 2ha.
Man kan odla en hel del grönsaker på ett hektar.
Jag har för mig att 150m2 grönsaksodling i Götaland räcker för en persons årsbehov.
skulle vara intresant med siffror på det, men 150m2 låter lite.. Skulle jag verkligen klara mig om jag bröt upp parketten och odlade potatais.. Tänker väl egentligen mest vad som skulle vara en adekvat fastighet för självförsörjning, jag har väl tänkt att hästgårdar egentligen är bra på det sättet skippa hästen och skaffa en gris och några höns och lite odlingar.
150m2 för grönsaker per person är tillräckligt.
https://www.land.se/tradgard/matt-pa-gront-sa-mycket-behover-du-odla/
På den ytan får du dessutom en del över till både gris, höns och ko, eller snarare, en get.
Har man en välplanerad betesmak, slåttervall, grönsaksland bär- och fruktträdgård klarar sig en familj gott och väl på fyra hektar.
Då kan du dessutom sälja en del av det som marken kan ge.
Fyra hektar är mer än vad en torparfamilj normalt hade att förfoga över.
Observerat samma.
40 kvm är en tvåa
55 kvm är en trea
Så min gamla tvåa på 65 kvm borde ha varit en fyrarummare då 😉
Nuvarande hus på 115 kvm, gästgus på 40, snickarbod och dubbelgarage är väl iaf en tiorummare
Men det här med “och kök” då, är det inte dags att skippa det, eller är det fortfarande så vanligt med lägenheter utan kök att det måste skyltas med när en lägenhet har det? Verkar inte vara en grej utomlands, där jag till exempel bor i en “one-bedroom apartment”, inte en “two-rooms-and-a-kitchen apartment”.
Roligt ämne. Jag hyrde i många år en nolla, eller kök med badrum, då. Lagom kul med sängen i köket. Och inga dörrar, bara ytterdörr och badrumsdörr.
Detta är en helt korrekt spaning. “Kök/vardagsrum” är standard i nybyggda “tvåor”.
Ingen kallar det i alla fall för “två rum och kök” så det är ju alltid något
Öppen planlösning är vad jag förstått det på lite utgång. Nu är det lite mer semi-kök/vardagsrum (viss avdelning), vilket passar mig rätt okej. Visst är det rätt socialt med öppna planlösningar när man har bjudningar och köket är i centrum. Men att köpa boende för något folk har någon gång i månaden är kanske inte optimalt, dock billigast. Men i landet lagom ska det vara 4wd, SUV och dragkrok som används varannat år, så nån logik ligger där väl.
Att bloggaren driver med Stockholmare är såklart kul, nu finns där ju två internationella flygplatser i Norden, och ingen ligger i Stockholm 😉 Uppenbarligen provocerar det någon snöflinga.
Över lag så bor folk på mindre orter eller på landet bättre i Stockhom. Du hittar den absolut sämsta boendemiljön i Sverige i några av stocksholms förorter. Alla har dock inte möjlighet att välja. Alltid gläjder det någon.
“bättre än i” ska det förstås var
Hur det gick till när Stockholms förorter byggdes och med vilka utgångspunkter skulle vara värt en egen diskussion.
Om boendet är utanför Stockholm så kan det omöjligt vara bättre än i Stockholm. Skick och standard på boendet spelar ingen roll för så länge boendet ligger i Stockholm så vinner det över allt annat.
You’ll Always Find Me In The Kitchen At Parties
Haha. Så himla brittiskt. Bara doa-doa-tjejerna är värda en lyssning.
Jag har skannat Hemnet i 10 år för att hitta lägenheter med 2 rum och kök i Stockholm och närförorter. Det finns väldigt få, men jag har haft turen att hitta och flytta in i en sådan. Den ligger i Hjorthagen, är på 41 kvm, har ett kök där man kan ha middag för flera, ett rätt stort sovrum med fönster och helt utan klaustrofobisk känsla, och ett vardagsrum där jag kan ha frigörande dans, om jag behöver det. Lägenheten fungerar perfekt för en person, men antagligen ritades den för en familj på fyra personer.
Huh? Jag orkade bara kolla typ fem st (av massor), men de var riktiga tvåor alla fem:
https://www.hemnet.se/bostader?rooms_max=2&rooms_min=2&item_types%5B%5D=bostadsratt&location_ids%5B%5D=18031
Sedan början av 2000- talet så har byggföretagen låtit kökets matplats annektera mer och mer kvm från samvaro/vardagsrum.
Så en 2a som fram till 2000 alltid låg på ca 60-65 kvm, har nu blivit 45-50 kvm.
De har sakteliga lyckats lura okunniga köpare att det är det normala.
Vinster för byggarna hägrar, och Stockholms stad är delaktiga med höga markpriser.
Jag brukar säga att jag bor i en etta med väldigt stort kök, även om den officiellt går under benämningen tvåa. Kanske man skulle kunna vända på det och säga tvåa med kokvrå/pentry eller något annat liknande för att visa på att man inte har ett riktigt kök, utan bara en vägg med köksutrustning, så att säga.
Under den nedstängning vi hade under pandemin noterade jag att det blev väldigt enformigt när man hade ett rum för att sova i, och sedan ett rum för allt annat (jaja, jag har toa med dusch också i separat utrymme, men …)
Tidigare ägare till vårt hus tog bort några väggar, så jag antar du kunde räkna vårt hus som fyra rum och kök.
Jag är på riktigt förvirrad över hur många rum vår villa skulle anses ha.
På entréplan är det liksom hall, kök, matplats och vardagsrum i en rätt öppen planlösning, även om det finns antydan till rumsindelningar. Sovrum, duschrum, klädkammare och skafferi har dörr.
På undre och övre plan är det tydligt med dörrar till rummen 😉 Fast lite förvirrande med en källare som nästan helt och hållet är över mark…
Det kanske gör det lättare att få (fördelaktigt) lån att på pappret köpa en billig tvåa istället för en dyr etta?
Nu gäller det ju att skattmasen inte får fatt i författarj*velns nya sätt att definiera bostäder, i syfte att beräkna skatteunderlag! Dessutom, du har ju en göl i närheten, i träsket, som speciellt vintertid med avlövade träd kan definieras som “sjöutsikt”! Hujedamej, bevare oss väl! 😉
Den här bloggartikeln är inget gubbgnäll utan tycker jag visar på hur sjukt det kan bli när man tittar på objekt och att mäklare ofta inte har någon hederlighet. Ett exempel när jag tittade på lägenheter i Göteborg var en mäklare som räknade all golvyta som boyta fast det var rejält med snedtak. Ca 20 % av ytan var under höjd för att räknas som boyta, men priset var satt som att allt var normal boyta. Jag mailade mäklaren och påpekade det hela och skickade även länk till tidigare fall där mäklaren blivit fälld, men hon sa att hon inte brydde sig. Tog kontakt med mäklarfirmans “kundsupport” och efter någon vecka fick jag svar att jag hade helt rätt, dock var ju lägenheten såld då.
Ett halvår senare dyker samma mäklare upp med en liknande lägenhet med snedtak och fel kvm uppgifter så klart, anmälde det till Mäklarsamfundet
Och när det gäller rum så är det ett jäkla otyg i beskrivningar. Håller med bloggaren att kök och vardagsrum ihop inte ska räknas som separata rum, så många förstör lägenheter genom att slå ihop kök och vardagsrum
Bra av dig att anmäla.
Instämmer helt. Vi har äntligen fått tag på ett 1sta handskontrakt, en 2a på 34m2. Det är mer som en stor 1a då det inte finns något vardagsrum alls utan det är ett utrymme tänkt att rymma ett mindre köksbord samt en mindre soffa etc fast i realiteten så blir det supertight, speciellt som det saknas utrymme för bl.a mat och man måste i princip ha ett extra skåp som skafferi. Sovrummet rymmer en 180’s säng, men då kan man inte röra sig alls i sovrummet så vi har den nästan helt nya sängen hos shurgard just nu och köpte en ny 140 med förvaring under bäddmadrassen som åtminstone ryms 😀
Kikade hos en granne, 2a på 54m2 vilket är mer standard. Så det finns normala 2or också även i nyproducerat. När man bott här 1 år så har man rätt att börja byta så vi flyttar till en trea så fort vi får tag i en i nästa år. 4’orna är inte tokdyra heller, 16k ungefär.
Det här var ju lite lustigt och först tänkte jag att det var en lite småtöntig lantisinlaga som man bara kan strunta i men så slog det mig att du språkligt har du kanske fel.
Såhär – jag har en liten etta på 25kvm. Den är ett enda utrymme med separat badrum således är köket eller köksvrån integrerad i rummet. Att det skulle vara nåt annat än en etta har jag aldrig hört talas om men med dit resonemang så skulle den ju antingen vara en nolla eller ett kök. Så har jag dock aldrig hört någon benämna den så jag tror vi är överens om att det är en etta.
Nästa nivå vore ju att köket var separerat från rummet och då blir det en etta med kök (eller kokvrå beroende på storlek). Ytterligare en nivå större blir en tvåa där köket är integrerat i ett av rummen och ytterligare nästa en tvåa med kök.
Vad är då skillnaden på en tvåa (med integrerat kök i ett av rummen) och en etta med kök? För mig avgörs det av storleken på köket / rummet. Om det är så pass stort att man får in både en matgrupp och en separat sittplats där man kan se på TV skulle jag kalla det rum snarare än kök och då blir det en tvåa, medan om det är så litet att det bara finns plats med en matgrupp så skulle jag kalla det en etta med kök. Avgörande blir alltså i slutänden var TVn är naturligt placerad i lägenheten 😂
Nu ska man kanske inte peka på att nån har språkligt fel när man själv skriver som en kratta men men, redigera i efterhand går ju som bekant inte..