Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna i de asiatiska tidszonerna fortsätter backa nu under tisdagsmorgonen. Elen är nästan gratis i hela Sverige idag och pendlar runt nollan oräknat skatter, elnät och moms.
Stockholmsbörsen fortsatte backa under gårdagen och OMXS30 gick -0.37% medan OMXSPI gick -0.62%. Det påstås i media att euron gick över 12:- SEK igår, men jag ser faktiskt inte det i några charts oavsett vad för tidsupplösning jag väljer. Euron kostar istället 11:92 SEK och dollarn 11:16. Guldpriset hittas på 692:- SEK per gram.
I USA gick Nasdaq 100 +0.28% och S&P-500 +0.28%. FAANGST hade angst och spretade. Sämst gick Tesla med -2.56% och bäst gick Google med +0.85%. Musk fortsätter ha tuppjuck och ska igår sagt att han vill ta betalt av alla användare på Twitter och göra om plattformen till en betaltjänst.
I de asiatiska tidzonerna faller börserna nu under morgonen. I skrivand estund är ASX 200 -0.41%, HAng Seng -0.22%, KOSPI -0.64%, Nikkei 225 -1.07% men hade eventuellt stängt igår, och STraits Times går -0.59%.
Jag hittar faktiskt inget särskilt av intresse att skriva om denna morgon på ekonomi- eller politikfronten.
Så det kan vara intressant att notera att elpriset är nästan gratis idag, oräknat elnät, skatter och moms, och det gäller i hela landet för oss som har timmätning. Priset pendlar mellan avrundat till hela ören -2 öre och +4 öre med ett snitpris på 1 öre idag. Tur att solkraften till 2/3 säljs till vinterterminpris sådana här dagar. Terminspriset för Q4 2023 i SE3 är just nu 66 öre och 65 öre för 2024. Fast elpris ex moms går att låsa på ett år till 83 öre just nu enligt Compricer nedan.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
57 kommentarer
God morgon, bloggen 🚀
Jag blir mer och mer intresserad av timavtal.
Så fort vi renoverat tvättstugan och bytt ut VVB mot en lite smartare skall jag börja titta på att tidstyra produktion av bostadsvärme och varmvatten. Lyckligtvis förbrukas ju mest varmvatten på morgonen, man behöver bara toppa med lite mitt på dagen under dippen för att det skall räcka till att barnen duschar efter sina fritidsaktiviteter.
Värme – ca 5000kWh
Tappvarmvatten ca 2500kWh (varav 1000kWh förluster => värme)
Kyl o frys ca 1000kWh
Övrigt 2500 kWh
Iom elförbrukningen är så pass låg överlag är det inte så kritiskt ifall man missar lite på när elen förbrukas så det kommer räcka med enkel tidsprogrammering, inte en massa jox med automatisering och hämta dygnspriset.
Pratade med en granne för övrigt som övervägde installation av VP. Måste vara en av få i Sverige som fortfarande bara har direktverkande el i SE4 som enda uppvärmning :0
De där 20000+ kWh måste ha svidigt rejält, när man betänker att 10000kWh kunde sparats med värmepump och på förra året hade det bekostat 2 värmepumpar.
När jag bodde i villa (direktverkande elvärme) lät jag installera en LVP och totalförbrukningen gick från 22 000 till 10 000 kWh per år. Plus att jag fick kyla på sommaren. Då betalade den sig på 1,5 år. En no-brainer.
Betalar sig på 1,5 år och teknisk livslängd på 10-15 år för en luft-luft-värmepump… Visst är det en slant som ska ut på en gång men ändå. Har man inte möjlighet att ta en någorlunda planerbar utgift på 20-30 KSEK bör man nog överväga om man ska äga hus över huvud taget.
Här är ju problemet. Många med gigantisk elförbrukning sitter med hus där man gjort ingenting för att energieffektivisera.
Det är lätt skrika på bidrag och hjälp när man lagt pengarna på tobak och spriten istället för en värmepump för att parafrasera sommarens debatt
Bidrag?
Är du dum i huvudet eller varifrån tror du pengarna till elstödet kom?
Men låt oss bygga bort flaskhalsarna inom Sverige istället, det vsr ju meningen att pengarna skulle använts till det enligt förordningen.
Då hade du bitchat om det istället.
Säg tack för att vi i SE4 tar smällen när du går ut. Stäng dörren tyst efter dig, kioskmongo.
Ropade du på mig?
Nej, du bara råka heta så.
🤣🤣🤣
Sedan såhär.
20.000kW är mycket om priset är 2-3kr per kW.
Om priset är 50-60 öre är det faktiskt inte så mycket pengar i förhållande till allt annat med hus eller en inverstering till bättre värmessytem.
Det är väl någonstans där som en annan sitter.
För det är ju dyrare att äta lunch ute (inte ens varje dag) än att värma kåken. Så allt är relativt.
Jag behöver ingen utomlandssemester heller så där har jag också “sparat” 35k per år.
Så att investera 160-180.000kr för att spara absolut max 10kkW per år, ja jo visst. Men det kommer ta tiiiid innan den pengarna är plus minus. Och då är det dags för en ny anläggning igen.
Men igen, det beror på om vi ska anse att 2-3kr per kW är normalt. Men då får vi sedan andra problem.
Värmepump behöver inte betyda bergvärme.
En luft/luft-värmepump har du installerad och klar för kanske 30 KSEK. Mindre om man byter ut en existerande installation (behövs ingen kanaltagning t.ex.), mer om man har ett stort hus.
Räknar du in nätavgift, skatter, moms osv så gör den där halvkronan per kWh elpris snarare 1,50 kr/kWh i faktisk kostnad. Säg 10 MWh/år för värme med direktverkande el och 3 MWh/år motsvarande för värmepump. (Grov uppskattning.) Då sparar du i storleksordningen 10 KSEK/år på elförbrukningen med värmepump jämfört med direktverkande el. Installationskostnad 30 KSEK gör ROI-tid 3 år. Teknisk livslängd kan förväntas vara runt 10 år, kanske 15 år om du har lite flax.
Säger vi istället 3 kr/kWh elpris så är totalkostnaden närmare 5 kr/kWh och den där luftluftvärmepumpen betalar sig på ett år.
Förutom att du minskar risken för alla i ditt område att manuell förbrukningsfrånkoppling blir aktuellt…
Luft luft är lösning för sommarstugor och 70-tals kåkar.
Hus som byggt från 90-tal till väldigt långt in på 2010-tal har oftast vattenburet rakt igenom. Detta kopplat till en obefintlig frånluftare med återvinning om max 2kW (drar ca 700w, dvs 1,3kW “gratis”), resten elpatron.
Vi har vattenburen golvvärme i båda plan.
Att sätta in en luft luft vore förkastligt mot denna mycket mer komfortabla lösning.
Men jag förstår din poäng.
Idag finns frånluftare på upp till 6,5kW i teorin. Men priset är igen 120k för pumpen plus installation.
Men igen, ska vi räkna med att 3kr är det nya eller tom 5kr, då får vi andra problem. Då har resan inte ens börjat.
Utgångspunkten för mitt svar var Sebulons “Många med gigantisk elförbrukning sitter med hus där man gjort ingenting för att energieffektivisera.” Alltså knappast praktiskt taget nybyggt.
Bor f.ö. själv i äldre hus med luft/luft-värmepump som enda aktiva uppvärmning. Fungerar utmärkt så länge utetemperaturen inte faller under sisådär -20C, gör den det så får jag stödelda lite eller acceptera något lägre innetemperatur. (Värmepumpen ensam orkar hålla runt 15-16 grader inne när det är -20 ute. Fråga mig inte hur jag vet. 🙂 )
Vilken fin ton, RIKKITIKKITAVI?
Så nu ni är beroende av att flaskhalsarna försvinner, det innebär att ni inte kan försörja er själva och är beroende av att andra bidrar och att de därtill kommer att få bära högre kostnader när ni själva saknar förmåga?
Stackars Kioskmongo, påhoppad sådär.
“är ni”
God morgon!
https://sverigesradio.se/artikel/regeringars-energibeslut-sagas-hade-kunnat-mildra-elkrisen
Man riktar bland annat kritik mot att de reaktorer som lades ned “på marknadsmässiga grunder” lades ned just på grund av den av regeringen Löfven då nyligen införda effektskatten på kärnkraft och att konsekvenserna inte utreddes tillräckligt innan beslutet fattades.
“– Man har agerat senfärdigt, i vissa fall kortsiktigt, och med dåliga konsekvensanalyser, det är den kortfattade kärnan av det vi säger, säger Johannes Österström, revisionsdirektör på Riksrevisionen.”
“Ett exempel som Riksrevisionen lyfter fram är regeringen Löfvens beslut 2015 att höja effektskatten på svensk kärnkraft. Några månader senare fattades beslut om att lägga ner fyra kärnkraftverk i Sverige.”
Inget nytt för oss som följer C? men det är ju ändå “svart på vitt” att “vår” verklighetsbeskrivning stämmer bättre än miljömupparnas.
Nämns Reinfeldts höjning av effektskatten?
“De fem energipolitiska beslut som granskats är:
1. Höjningen av effektskatten 2015
2. Elcertifikatssystemet från 2003 till idag
3. Höjningen av koldioxid och energiskatten för kraftvärme 2019
4. Avfallsförbränningsskatten 2020
5 Stöd till anslutningskostnaderna för vindkraft från 2014 till i dag.”
Regeringen Reinfeldt satt 2006-2014 så de hade väl ett finger med i spelet i punkt 2 och kanske punkt 4 (beroende på när på året det skedde). Vilken effektskatt är det du menar?
Whatsaboutism.
Det stängdes inga reaktorer pga den. Tvärtom planerades och genomfördes projekt för livstidsförlängning och även ersättningskraft.
Det var SVMPC som har huvudansvaret för stängningen även om man försökt sprida gishgallop kring detta en lång tid.
Nej, men ett bra lackmustest på utredarens opartiskhet.
Jaha, så om utredaren kommer fram till en misshaglig slutsats då är hen partisk?
Du har INGA belägg för detta.
Slutat slå din fru argumentet fungerar inte heller. Det är steget bortanför Whatsaboutsim. Så dåligt, Medarbetaren. Så dåligt.
Det verkar ju som om Reinfeldts toppning av effektskatten var med så allt verkar legit.
Det är bara du som hetsar upp dig.
Och det är aldrig slutsatsen som är lackmustestet.
Det är underlaget.
Medarbetarn
från Wikip
Skatten infördes 1984-01-01[1] och uppgick då till 0,2 öre/kWh
Regeringen Persson (S) under finansminister Pär Nuder höjde skatten med 85% (SFS 2005:963) från och med 1 januari 2006 till 10 200 kr per megawatt och månad.
1. Regeringen Reinfeldt (M/KD/L/C) under finansminister Anders Borg höjde skatten med 24% (SFS 2007:1389) från om med 1 januari 2008 till 12 648 kr per megawatt och månad.
2. Regeringen Löfven I (S/MP) under finansminister Magdalena Andersson höjde skatten med 17% (SFS 2015:471) från om med 1 augusti 2015 till 14 770 kr per megawatt och månad. I budgetpropositionen 2014/15:1 där höjningen föreslås avstyrker en rad remissinstanser från höjningen, däribland: Ringhals AB, Forsmark Kraftgrupp och Projekt Basindustririket. Svenska Kraftnät (SVK) framför följande (se sida 277): “Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4).” Konjunkturinstitutet anför följande (se sida 278): “Den föreslagna höjningen går långt utöver en prisutvecklingsjustering och motiveras främst av fiskala överväganden. Höjningen kommer att påverka kärnkraftbolagens lönsamhet med åtföljande effekter på produktionsbeslut, investeringsvilja, framtida elpriser och i förlängningen industrins konkurrenskraft.”
Nu har jag inte läst rapporten (än), men det (oaktat SVCMP:S stora ansvar i frågan) är hälsosamt för trovärdigheten om regeringen Reinfeldts höjning 2008 åtminstone nämns.
– – –
[ https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraftsskatt ]
Absolut, det är ju klädsamt. Jag har inte heller läst utan bara teoretiserar men r det här perspektivet, att granska om erforderliga konsekvensutredningar utförts, så kanske Riksrevisionen inte hade några synpunkter? Dvs att Reinfeldt & CO hade gjort en konsekvensanalys 2006 som visade att “vi kan höja skatten med 24% utan att det påverkar kärnkraftsreaktorernas överlevnad” och att senare höjningar då var vad som fick bägaren att rinna över?
“Man” är alltså Riksrevisionen i sin senaste granskning. Klippte och klistrade lite i inlägget så det föll bort lite granna.
Riksrevisionen och Riksdagens utredningstjänst är två opolitiska och duktiga verksamheter.
Sticker många gånger i ögonen på partierna då de kommer fram till saker som är obekväma….
Därför de är så viktiga…
Fast inte enligt vänstern (Medarbetaren) tydligen.
Ojdå, lite krypskytte i parallell tråd.
Fult.
Men pluspoäng för korrekt benämning ’vänstern’ istället för sedvanliga ’sossarna’.
I och för sig hade nog regeringen Löfven sin konsekvensanalys klar för sig när de beslutade om höjd effektskatt för kärnkraft 2015. Det var ju sannolikt en del av planen att reaktorerna skulle tvingas att stänga. Så själva ansatsen blir ju lite felaktig, att problemen “råkat uppstå” på grund av bristande förståelse när övergreppen på elsystemet snarare begåtts i berått mod.
Helt korrekt. Nedläggningarna var ju både det önskade och förväntade resultatet.
Nyss bytt till timpris, väntar med spänning på första fakturan.
En nackdel är att fakturan från nätägaren kommer provocera än mer, än den redan gör.
Om Twitter blir betaltjänst så får vi alla gå till https://mstdn.social!
Ingen förlust direkt!
…är inte det Trumps ytterhögerprojekt?
Nej, du tänker på Truth Social som visserligen använder samma öppen-källkod-programvara (Mastodon) men som väldigt få om ens några instanser i Fediverse federerar med.
Den här tjänsten är bra, man måste inte ta någon av de största instanserna (det är till och med en fördel att välja en lite mindre instans).
https://instances.social/list
Den galna prisvariationen på el är verkligen inte bra. Jag menar ska vi ha samma system med andra saker? Ibland är busskortet gratis och ibland kostar det 15 000 kr. Suveränt verkligen..
Energifrågan är verkligen den moderna politiken i ett nötskal där befolkningen kommer i andra hand. Politikerna har bestämt att de ska reducera koldioxidutsläpp. Fine, men då finns det ett realistiskt val och det är vattenkraft och kärnkraft som kan leverera stora mängder stabil energi. Men det vill man inte ha heller.
Det finns trots allt många saker som man kanske inte vill göra men som man måste göra ändå – gå till jobbet till exempel. Men detta gäller tydligen inte för dagens politiker. Här kan man bara helt och hållet strunta i verkligheten och säga att man ska ha vindsnurror istället; och på alla frågor om hur det ska fungera tekniskt och hur något som aktivt destabiliserar elnätet ska stabilisera det struntar man bara i. Det gröna stålet är precis samma sak. Man plöjer ner glannt hundratals miljarder i saker bara för att de “låter bra” och för att man kan åka upp till Norrland och fotograferas av media i reflexväst. Och när folk frågar var energin ska komma ifrån till det här (det är trots allt oerhört mycket energi vi talar om) så rycker man bara på axlarna.
Personligen tycker jag ärligt talat det här beteendet är så oansvarigt att det gränsar till tjänstefel och borde vara åtalbart. Man kan inte bete sig precis hur som helst med skattebetalarnas pengar. I synnerhet när det kommer till statens kärnverksamhet.
Fast vill man ha ett stabilt pris är det la bara att köpa en dieselgenerator och gå off grid?
Eller binda priset.
Förra året vid den här tiden kunde man binda sitt elavtal på det smaskiga 540öre per kW på ett år. Det kändes ju lockande?
För att i år kunna binda på 108öre. Det känns ju seriöst av aktörerna? Snacka om att de blåser folk varje dag.
Binda priset var sunt och rationellt när det var stabila priser. Då betalade man en liten högre avgift mot att veta vad det kostar.
Idag är det inte seriöst. Vet inte vad snittpriset landade på över ett år mätt från september till september i år. Men de prispåslaget är inte seriöst.
Som någon skrev, 15 papp för ett SL kort någon?
Ett rakt genomsnitt av Vattenfalls månadssnittpriser för sep 2022 t o m aug 2023 blir 100,03 öre/kWh. En seriös beräkning ska givetvis ta hänsyn till att förbrukningen normalt sett är mycket högre under vintermånaderna.
Vad har det med att vi har vinter att göra (varje år), om man binder sitt elavtal och förbrukar mer under vintermånaderna?
Ett år bindning är ett år. Vinter och sommar inkluderad. Precis som varje år.
Bara konstaterar.
Förra året erbjöd man 540öre för ett år vid denna tidpunkt förra året. Snittpriset landade på 1kr säger du? I år kan man nu binda för 108 öre vid samma tidpunkt som förra årets 540öre.
Bra påslag. 1kr utfall mot 5,4kr prissäkring/bindning.
Visst, de visste inte heller pga krig osv. Men ändå. Ocker deluxe
@GOL 11:27
Ja, en bindningstid på ett år inkluderar så klart både sommar och vinter, men om t.ex. 2/3 av förbrukningen är under 1/3 av tiden och priset under den delen av perioden dessutom är högre så blir det missvisande att som jag gjorde bara summera månadspriserna och dela på 12 (dvs beräkna en snittkostnad baserad på samma förbrukning varje månad såväl sommar som vinter). Därav att om man ska göra en seriös beräkning som faktiskt håller som jämförelse så behöver man ta hänsyn till att förbrukningen normalt sett är högre under vintern än under sommaren.
Men ja, ett rejält påslag absolut. Ingen nyhet för de som följt bloggen ett tag och läst bloggarens reflektioner kring detta. 🙂
Sorry, jag då förstod jag. Känner mig lite osmart för stunden.
Tänkte inte att du räknade snittpris på det sättet.
mvh
Grön Omställning Levererar (inte)
Om jag läser rätt kostar en kwh i ukraina 42 kr. Måste vara helt fruktansvärt för ekonomin. Kommer följa detta framöver med intresse. https://euenergy.live/?utm_content=cmp-true
Det står något om att priset visas i Ukrainsk valuta om man går till Ukraina (men priset i tabellen står Euro/KwH).
https://euenergy.live/country.php?a2=UA
“Ukrainian currency
Prices on this website are currently displayed in Ukrainian currency. We apologize for any inconvenience and are working to resolve the issue as soon as possible. Thank you for your patience and understanding.”
Runt en Euro per kWh blir det om man räknar om – fortfarande högt men inte lika blodigt.
Tack för ditt klargörande Wofser. Då vet jag hur detta skall tolkas framöver. 🙏🏼
Riksrevisionen sågar regeringar: Dåliga elbeslut
Det är två exempel på politiska beslut som togs utan att konsekvenserna analyserats innan, och som bidrog till sämre möjligheter till överföring i elnätet och effektbrist i flera större städer, enligt en kritisk rapport från Riksrevisionen.
”De bristande konsekvensanalyserna beror inte på att det har saknats kunskap. En delförklaring är snarare att de aktuella besluten har varit låsta av politiska överenskommelser”, skriver den granskande myndigheten.
…
https://www.expressen.se/nyheter/riksrevisionen-sagar-regeringen-daliga-elbeslut/
Äsch då, tvåa på den👍
Värmer hus och varmvatten med pellets till största del men har efter att vi gått över till timpris börjat köra mer direktverkande el. Den här veckan går elpatron istället. räknar med att breakeven ligger på ca 30 öre i rörligt elpris. Pelletsen kostar ca 80 öre/kWh men med förluster i panna mm så blir nyttig energi ca 1 kr/kWh. Elöverföring och skatter och avgifter är ca 70 öre för mig i SE2. Så när priserna är låga får elpatronen gå.
Egentligen borde vi skaffa en luft-luftvärmepump också men ljudet stör för mycket för att det ska vara värt det.
Jag ser inte riktigt det jättestora problemet med kraftigt varierande priser faktiskt. Så länge snittpriset över året är rimligt så funkar ju styrmedlet bra. De producenter som har planerbar produktion kännar grova pengar när priset är högt och ingenting andra timmar. Men investeringskalkylen går ju ihop ändå, det blir gungor och karuseller. Samtidigt gynnar det flexibilitet i förbrukning.
Jag tror att Euro-priset på över 12 kronor är med hänvisning till om gemene man går till typ Forex och handlar euro. Där är priset långt över 12 kronor. Det var min uppfattning efter att ha lyssnat på ett reportage om detta på radion.
Jo, om radion riktar sig till gemene man, så är det ju rimligt att man skildrar ur deras perspektiv. Sedan så är det ju för många mer troligt att man köper USD eller EUR snarare än säljer, eftersom det oftast handlar om att köpa kontanter inför någon semesterresa och sedan vill sälja tillbaka återstoden.
Annars är det ju intressant hur kursen utvecklas under tiden om man går och funderar på att flytta hem pengar till SEK nu när man får relativt många SEK för sina storvalutepengar.
Tror också att det är något i den stilen. Men i så fall är det väl inget nytt?
Går man till en bankomat och ska ta ut euro t.ex. så är kursen drygt 12,65 SEK per EUR. För grönbakar strax under 11,98 SEK per USD.
Tänker också att “Vad är poängen?” – Kollar man på valutaväxelhandlare så får man en skev bild av vad priset för en annan valuta eg. är. Det är handlarens pris på valutan. Inte något annat.
Högsta kurs enligt https://www.google.com/finance/quote/EUR-SEK?window=5D var ändå 11.993, så det krävdes mindre än en promille i påslag för att hamna över tolvan. Forex påslag ser ut att vara runt sjuttio promille.