Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen efter att de amerikanska räntorna stigit till nära tidigare årshögsta. Dollarn slår också nytt årsrekord mot den svenska kronan. Den svenska inflationstakten väntas minska när SCB rapporterar nästa vecka.
Stockholmsbörsen var oförändrdad under gårdagen med OMXS30 på -0.05% och OMXSPI på +0.00%. Den svenska kronan faller dock till 11:92 SEK för euron och nytt årshögsta för dollarn på 11:13 SEK, vilket kan sättas i relation till den högsta dollarkursen någonsin på 11:29 förra året. Guldpriset går på 686:- SEK per gram.
Den starkare dollarn kommer på stigande amerikanska räntor, där tvååringen nått 5.01% mot tidigare årshögsta för några veckor sedan på 5.03%. Tioåringen hittas nu på 4.30% mot tidigare årshögsta 4.34%.
De högre räntorna sänkte de amerikanska börserna och S&P-500 gick -0.70% medan Nasdaq 100 gick -0.88%. Apple var snabbast nedåt på -3.58% vilket sägs bero på att Kina förbjudit statligt anställda att använda iPhone. Vilket förstås är ett facit på att Kina använder Kinatillverkade telefoner som från Hujedamei och annan utrustning för att spionera på andra länder. Som man känner sig själv känner man andra.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna nu under morgonen. ASX 200 går -1.26%, Hang Seng -1.08%, KOSPI -0.82%, Nikkei 225 -0.65% och Straits Times -0.26%.
SEB ponduspostulerar att det endast för Riksbanken relevanta så kallade inflationsmåttet KPIF ska falla till 4.9% i augusti från 6.4% i årstakt i juli. Framför allt energipriserna bidrar till sänkningen då KPIF-E, dvs prisökningstakten även oräknat energipriserna väntas gå från 8.3% till 7.3%. Man tror att KPI, dvs den faktiska prisökningstakten för hushållskollektivets inköp av varor och tjänster, väntas backa till 7.7% från 9.3% i juli. TradingEconomics prognos är dock 7.2% för KPI i augusti, medan Riksbanken tror på 8.0%.
Dock, årstakt är årstakt och framför allt förra höstens extrema elpriser kommer i år leda till lägre KPI i årstakt när priserna jämförs med ett år tidigare.
SEB tror därför att KPI kommer vara nere på 2.5% i december.
Så nu vet vi vad de högavlönade experterna på SEB anser.
Under tiden är elpriserna skyhöga under morgon och kväll i särskilt SE4, men också delsvis i SE3. Det är dock bara en dag, och elpriserna varierar numera extremt dag till dag istället för att konsekvent vara extrema.
I SE3 blir sntitpriset bara 56 öre och i SE4 70 öre, men som högst kostar elen 155 öre i SE3 just nu och ikväll som högst 200 öre i SE4. De lägsta priserna var i natt mellan 02 och 03 och då endast 15 öre.
Den som kör timpris har stora möjligheter att kapa elpriserna rejält på grund av dessa extrema variationer.
I övrigt finns det efter två års extrema elpriser, då detta startade hösten 2021 för er som minns, få ursäkter för att inte gjort energieffektiviseringar. Har du redan plockat alla lågt hängande frukter – dvs värmepump om du inte redan har det, allt annat är småplock – återstår solkraften. Du kan enkelt göra din offertförfrågan på solkraft via Hemsol, som kostnadsfritt ska ge dig fyra offerter från trygga leverantörer med rätt kompetens beroende på om din offertförfrågan gäller en villa, företag eller bostadsrättsförening..
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
69 kommentarer
Som av en händelse så sprang jag på en artikel med Peter Turchin i går kväll. Tycka vad man vill om den gamle “botanikern” men det är lite kul att läsa hans indikation på en kollaps i varande…
1. Sänkt välstånd i breda befolkningsgrupper.
2. Överproduktion av eliter.
“I konsolideringsfasen, när ett land präglas av inre frid, lockas eliten som kontrollerar samhället att rigga det till sin egen fördel.
En oproportionerligt stor andel av samhällets välstånd börjar flöda uppåt, till den lilla gruppen i toppen.”
Meeeeen, som vanligt tycker jag att det mesta ser väldigt bra ut, dags att beställa ett nytt kök på krita, värdera om huset för nästa utlandsresa alternativt ta ett sms lån och i största allmänhet somna om eller varför inte göra den ultimata intelligensmanövern och köpa lite knark som betalas med det totalt ospårbara swisch?
Det spännande blir när vi inom kort kommer att ha stora breda grupper dom de facto blir menlösa.
Effektivisering i följd av AI kommer göra att väldigt många blir utan meningsfull sysselsättning. AI/robotar kommer göra jobbet billigare och bättre.
Massor av nya jobb kommer dyka upp… Men kanske inte i närheten av lika många som försvinner.
Vi kommer att kunna bibehålla välstånd pga effektiviseringarna – men folk kommer vara menlösa och sakna uppgift.
Finns ett par olustiga varianter på det temat.
Beror väll lite på vad definitionen av “inom kort” är dock, mycket av sån här disruptiv teknik är ju rätt trög att införa. När började man larma om att alla lastbilschaufförer och liknande snart skulle vara utan jobb pga. de självkörande bilarna? Det är ju rätt många år sedan nu och det har inte hänt överdrivet mycket där. AI kommer vara lite samma sak gissar jag, ingen övernatt omläggning av hela industrier direkt.
ja det är lite märkligt, inte ens spårbunden trafik har tappat personal i någon större omfattning. det finns väl numera en del förarlösa tåg/tunnelbana, DLR? i London var väl tidigt ute men sen har det inte hänt mycket.
Sen tycker jag att det är ganska vanligt att alla tror att alla andras branscher kommer att påverkas kraftigt av AI medan att deras egna har ett arbetssätt som gör den immun mot att bli ersatt.
Typexemplet är väl programmerare, de anser alltid att software och data är lösningen på alla problem och att AI minsann kommer ersätta alla som inte jobbar med detta. Den här övertron på “data” kan också leda till en ganska störig determinism hos yrkeskategorin, vilket kanske tydligast exemplifieras genom miniserien Devs som kom för några år sedan. “Har vi bara tillräckligt med insamlad data och oändlig beräkningskraft så finns det inget som vi inte kan förutse”. Programmeraren ser sig själv som en gud, som nu skapat AI:n och då kan ju inte den senare ta den förres plats.
Personligen (utan att ha allt för god inblick) så tror jag ju kanske att det snarare är här de stora effektiviseringarna inom AI föreligger. Det är en bransch med stora personalkostnader (och därför incitament att genomföra kostnadseffektiviseringarna för företagsledningarna) och många av problemen och de resulterande lösningarna går att konkretisera och formulera med ord. Den öppna arbetskulturen med crowd sourcing och de digitaliserade arbetsflödena gör också att det finns mycket material online att träna AI:n på.
Beror nog helt på vilken nisch av utveckling man sitter och harvar i, än så länge är det ett bra verktyg – Copilot är faktiskt riktigt skönt att ha.
Men grejen är att utveckling är så mycket mer än bara kod, reellt består nog min dag av 40% kodning resterande går åt till annat.
Riktigt så är det inte. Den som arbetar med mjukvara idag ersätts inte av AI. Denne ersätts av någon som är duktig på att använda AI som verktyg.
Det blev inte färre utvecklare av att IDE som Visual Studio och Eclipse ersatte Notepad och Emacs. Kommer inte bli färre av att verktygen integreras med AI-modeller.
Nej, jag tror också mer att det blir mer ett verktyg snarare än en faktisk ersättare och att det kommer bli så för många olika branscher. Jag har bara noterat att just programmerare (de som jag träffat) verkar vara snabba på att döma ut andras branscher som lågt hängande frukter att effektiviseras bort fullständigt samtidigt som den egna verkstan på något magiskt vis skulle vara skyddad från liknande effektiviseringar.
I nuläget kan AI inom programmering hjälpa till att ge ett utkast till en lösning på ett ganska konkret och relativt begränsat problem. Grejen är dock att i ett riktigt system finns det tusentals sådana byggbitar ihopsatta på för det mesta ganska komplicerade sätt. Så det som krävs för att i större grad kunna ersätta människor i denna branschen är tydliga “språk” att instruera AIn att förstå helheten och vad den ska göra för att det ska bli rätt där. Som jag ser det kommer det då ändå bli lika komplext som att bara fortsätta programmera enligt nuvarande metodik. Man kan ju dock tänka sig att ha en AI som analyserar koden och ger smarta förslag till effektiviseringar och kanske kan hitta buggar mm. Det finns såklart kodanalyseringsverktyg redan idag, men dessa är i dagsläget för det mesta värdelöst trams när det gäller att föreslå förbättringar på helheten (kan dock vara bra på hur små kodsnuttar kan förbättras). Som sagt… komplexiteten i stora system är det svåra och det kommer vara svårt även med AI.
Mjukvaruutveckling framstår fortfarande som vädligt förindustriellt. Hantverksmässigt och som redan sagts personalintensivt.
Jag tror att det finns ett stort incitament att förändra den branschen på samma sätt som “spinning jenny” och dess efterträdare förändrade textilindustrin. AI ger här en möjlighet.
Det är bortom co-pilot. Kodning på industriell nivå med ett fåtal processoperatörer.
“Det blev inte färre utvecklare av att IDE som Visual Studio och Eclipse ersatte Notepad och Emacs” – pfff, riktiga proffs använder väl fortfarande VI?
Jag jobbade lite med AI i dess begynnelse och det var för mer än 30 år sen.
“Smart Until It’s Dumb”
Jag misstänker starkt att AI kommer att fortsätta visa sina begränsningar och kräva en massa handpåläggning. AI-genererade förslag på filmer är väl bra när man just skaffat tjänsten, men tills sist måste man skapa ett nytt konto/användare eftersom man redan sett de bra filmerna/serierna i de segment som AI’n tror att man gillar.
Samma sak med Bilkörning. Hjälpfunktionerna kommer förmodligen att bli bättre och bättre men det helt automatiska systemet kommer nog alltid ligga 5 år i framtiden. Så fort höstlöven yr, situationen blir kaotisk eller skogsbränderna förvirrar systemet bilen att stanna och kräva att någon tar över ratten. Typ.
Inga tidigare effektiviseringar har lett till det.. Vill vi skapa mer arbete genom att backa från utveckling är det nog bättre att ta upp gamla hederliga beredskapsjobb och få ut folk att göra fysiskt arbete, både sysselsättning och bättre folkhälsa. Saker kommer ändras, en del branscher krymper eller försvinner andra växer. Med lite störningar vid omställning har mäniskan alltid haft fullt upp att göra, jag tror inte det kommer ändras. Det som kan skapa problem är om de blir större störningar relaterade till fördelning när nya innovationer ändrar förutsättningar. Kmmunismen anser jag tex är en direkt följd av industrialiseringen och att man inte hanterade fördelning av värdeskapandet på ett sätt som massorna accepterade. Det kan så klart uppstå liknande problem om AI leder till att saker koncentreras till ett fåtal företag/personer. I nuläger ser jag nog ingen risk för det, det är enklare att skapa en konkurerande AI än en konkurerande tillverknings industri.
Om ens jobb är så enkelt och menlöst att man kan ersättas av en AI så ser jag det enbart som något positivt att mänskliga resurser frigörs till svårare och viktigare jobb.
Du förstår att det är på väg att bli tvärtom va? AI förutspås ersätta människan i de uppgifter som kräver mest analys, alltså de jobb som anses svårast idag.
Som exempelvis?
Jurister, finansanalytiker, riksbanskekonomer (nej, vänta det är inget svårt jobb ju), ställa diagnoser inom vård, mm, mm, mm…
Juridik och finansanalys… där snackar vi menlösa sysslor.
Det finns en anledning varför den typen av roller extremt sällan figurerar i filmer och serier som utspelar sig i post scarcity-framtid, som t.ex. Star Trek 😉 De flesta som föreställer sig en utopisk framtidsvärld ser helt enkelt inte juridik och ekonomi som något intressant eller viktigt.
I det stora hela är det bra, problemet som jag ser med att de enkla jobbet försvinner är att personer som i livets intelligenslotteri hamnat längre till vänster på normalfördelningkurvan kommer ha svårare att hitta sysselsättning. Den begåvade eliten som hänger i detta kommentarsfält kommer inte drabbas utan seglar vidare i sina Teslor medan deras robotinvesterade pengar ger automatisk avkastning och växelriktaren i solcellsanläggningen brummar tryggt.
De “enkla” jobb som finns kvar är väldigt svår att ersätta (annars skulle de vara borta redan). Däremot lär de rutinmässiga inslagen i t.ex redovisning eller finansanalys ersättas och minska behovet av ganska välavlönade jobb. De som blir kvar får hantera de osäkra och “flummiga” delarna av jobben (och skaffa sig magsår).
Men på global nivå kan man tänka sig att tillverkningsjobb flyttar närmare konsumenterna. Vi har ju haft en märklig paus i automatiseringen när kina erbjöd billiga, flinka fingrar. Tyvärr innebär det att vi saknar mycket av kompetensen för att automatisera också (om man vill bygga en helautomatisk syfabrik i Sverige så måste man nog ha kvar en massa TEKO kunskap som vi saknar idag).
Tillåt mig lite att tveka på detta. Människan har ju gjort extrema förbättringar för sitt liv genom historien och arbete har ändå alltid funnits för den som vill (och kan). En idé är att om priset på någon tjänst idag går ner med automatisering exempelvis, så kommer människor att använda de sparade pengarna på annat istället. Människors lust att förbättra och konsumera är omättlig. Förr fanns det ex. adel och kungar som var någon promille av befolkningen. De ägnade sig åt vad dom tyckte var roligt och sedan var den stora plikten att hitta en lika rik och mäktig partner att föröka sig med så att positionen i samhället kunde bestå. I framtiden kanske vi alla kommer hamna där till slut? Vi kommer ägna oss åt plastikoperationer, göra det vi känner för, njuta av livet på alla olika sätt och betala bra för det, för vi har pengar över för alla grundläggande behov är tillgodosedda via AI och automatisering, industrialisering osv.
R30 har rätt.
Ett problem i sammanhanget är ju att vi samtidigt skall bli nollkonsumtionsmänniskor som lever veganskt och inte reser. Ida Aukens vision av 2030 är skrämmande men passar som hand i handske.
Massarbetslöshet och noll resurs går inte så bra. Men ok, man kan ju syssla med homesteading, finns ju gott om nergångna lantbruk som skulle kunna ställas i ordning.
Men det kräver helt andra ideal än de som basuneras ut av kvällspressen idag. Kanske behövs ett statligt propaganda verk som visar affischer och tv-program där muskulösa män går bakom plogen medans kvinnan huset kärnar smör.
Jo, men där har du Wall-E som tänkbar variant. Ett enormt överflöd och stort välstånd. Men folk är menlösa.
I stort sett är det ju exakt det här vi sett sedan industrialismens start. Otroligt stor ökning av välstånd men ett skifte från att alla utför en reell uppgift till att fler och fler gör något annat.
Överlag absolut positivt: Mer fritid, färre arbetstimmar och fler arbetstimmar som läggs på annat än basala behov. (Kultur, underhållning, nöjen, omvårdnad)
Skillnaden den här gången är att omskolning blir så mycket svårare.
En bonde kunde med små medel bli en industrijobbare. En kontorsnisse på Facit kunde bli motsvarande på Apple. En programmerare för Basic kunde lära C++.
Men när butikskassörskan blir av med jobbet för att vi kör självskattning/autoplock – vad går man till då?
När programmerarna som kan C++ (via Google) ersätts av en AI som gör 50 % av jobbet, vad går de till då?
Vi kommer absolut fylla med nya arbetsuppgifter. Nya yrken. Mer fritid. Mer välstånd.
Men många kommer likväl bli över. Wall-E. I många fall på ett bra sätt.
Jag tror dock att det finns en stor risk att det i vissa fall kommer uppstå slitningar i samhället.
Det ökade välståndet bygger i mångt och mycket på ohållbart utnyttjande av naturresurser.
Jag tror snarare minskade välstånd pga högre energikostnader och svårare att utnyttja resurserna, och allt fler som delar på dem SAMTIDIGT som det sker en kanalisering.
Mer av Ready Player One alltså än Wall E.
“När programmerarna som kan C++ (via Google) ersätts av en AI som gör 50 % av jobbet, vad går de till då?”
Det blir väl som alltid när vi har effektiviserat. Det är de förutsägbara tråkiga/repetitiva delarna som automatiseras. De återstående 50% är sånt där jobbigt skit som kräver att en mänsklig faktiskt tänker till (och som är såpas mentalt krävande att man börjar gäspa). Eftersom ap-jobbet försvinner och det mentalt krävande blir kvar kanske man kan tänka sig att vi börjar dra ner arbetstiden igen. Det har väl inte hänt något sen 70-talet.
Alternativet är att vi fyller allas tid med mer möten…
“När programmerarna som kan C++ (via Google) ersätts av en AI som gör 50% av jobbet, vad går de till då?”
De går ingenstans. Det som händer är att de kan göra samma jobb på halva tiden och/eller till halva kostnaden för slutkunden, vilket inte är negativt på något sätt. Sen går de vidare till nästa projekt precis som vanligt. Det är ju inte precis så att det råder brist på programmeringsuppdrag i Sverige eller i världen, snarare tvärtom.
Nej. Vi har alltid effektiviserat via maskiner mm, och vi har aldrig haft det så bra som nu och det har aldrig förr varit så många som har haft jobb.
En växande andel av de arbetande utgör “The working poor”, även om andelen sysselsatta är skyhög. Om alla ska få högt välstånd tack vare effektivisering och AI, vilket är fullt möjligt, så krävs aktiv politik för omfördelning. Hur ska annars de enorma resurser som samlas hos AI-bolag (Open AI, Facebook, Alphabet, etc) kunna komma människor till godo?
Enkelt. Det behövs ingen socialist i ekvationen utan man köper aktier i bolagen så får man del av dessa resurser. Om man konfiskerar andras resurser och ger bort dem så dödar man innovation och framsteg. Har aldrig fungerat, någonstans, någon gång.
Absolut.
Skillnaden nu är att det är väldigt breda grupper som riskerar att hamna utanför, och de grupperna får ingen uppenbar ny väg att gå.
Det är inte handjobbare som är i farozonen nu. Det är programmerare, skribenter, läkare, lärare osv.
Ofta kommer det bli mycket bättre. AI granskar röntgen, prover, ställer diagnos. Läkaren pratar med patienten. Kanske landar vi i att det bara blir fler läkare… Men troligen kommer vi på många ställen effektivisera bort ett antal tjänster och ersätta med automatik.
Finns många områden vi kan fokusera på istället där människor kommer vara svåra att ersätta. Men utifrån de programmerare jag träffat så tror jag inte alla är lämpliga varken för underhållning eller omvårdnad.
Gissningsvis kommer vi bli fler undersköterskor, kanske fler sjuksköterskor men definitivt inte läkare. Länken mellan patient och maskin behöver finnas.
Just “kvinnoyrken” har väl visat sig vara svåra att automatisera? Svårt för robotar att bädda sängar och lägga om bandage och städa.
Boken “att uppfinna världen” tar upp det.
Beroende på vad som menas med handjobbare mm. Maskiner inom alla områden blir enklare att styra/programmera vilket vrider om roller. Fler och fler jobb kommer likna utbytbara leveransbud-giggare eller uber-förare, som får enkla instruktioner från appar. Exempelvis finns nästan inga bilmekaniker (typ bosse bildoktor) längre utan de blir som montörer som följer instruktioner från appar efter att bilen själv felsöker sig. Systemets förmåga att själv felsöka förbättras av AI.
Bilförare har alltid varit en av de sämre exemplen på AI pga låg tolerans för fel och att det inte går att “backa och pröva igen” efter någon har blivit överkörd. Men exempelvis truckförare och annat på stängda områden är på väg att bli robotiserade. En matbutik skulle kunna städas och fyllas på av robotar under nätterna när den är stängd för människor.
Programmerare och skribenter osv är inte farozonen från AI. Många exempelvis illustratörer och designers har dock snabbt tvingats lära sig använda det för att hålla takten.
Just nu handlar det nog mest om vem som har den bästa AI teknologin.
Vi har eg inte sett Artificiell intelligens ännu utan vi är fortfarande i en fas som bygger på ML – Machine Learning. Dvs vi kan mata inte biljontals parametrar i en modell och utifrån den kan man generera t ex en text eller en bild eller liknande. Eller någon ännu snävare tillämpning…
Krasst sett, liknande när man i sitt kalkylprogram markerar en kolumn siffror (1,2,3,4 …. ) och programmet själv kan förutsäga att nästa siffra ska vara 5. ChatGPT, LLaMA, Darlibg, Midjourney m fl är naturligtvis ljusår ifrån det men, igen, krasst sett är det samma sak.
Jag gillar att tänka enligt frasen: Du kommer inte bli ersatt av AI. Men du kommer bli ersatt av någon som använder AI.
Jag är iallafall inte skraj för resten av mitt yrkesliv. Hur det blir med nästa generation kan vi nog inte förutse men jag tror inte på några gigantiska skillnader. Har IT ändrat så mycket i samhälley senaste 30 åren eg? En fluga… 🤣
Ps. Handjobbare? Dåligt ordval men ja, sk glädjeflickor är väl, tyvärr, också en yrkeskår som inte kommer ersättas av AI framöver. Möjligtvis kompletteras …
Om “stora breda grupper dom de facto blir menlösa” är alla körda. Ekonomin bygger inte på att en exklusiv grupp kan försörja stora massan. Igen är skyddad – alla sitter i samma båt.
För övrigt är jag tveksam till att det kommer ske.
Är det månne överklasslajvandet Turchin tänker på när han skriver om överproduktion av eliter? Folk som egentligen inte haft råd, men som under de senaste årens dopade ekonomi med nollräntor har överkonsumerat lyxvaror, resor, boenden de nu har svårt att behålla och underhålla osv? Dem det inte är ett dugg synd om nu när de personliga bubblorna brister.
Och samtidigt har den breda massan haft en ganska pissig löneutveckling vilket maskerats väl av diverse skattesänkningar som fått det att se ut som man har mer pengar i plånboken.
Höhö 😁 får nog titta närmare på Turchins tankar, tack för lästips!
I Tyskland blev på 20-talet en stor yrkesgrupp – soldaterna – menlösa samtidigt som gulaschbaronerna öppet visade sin perversa rikedom. Det slutade med att folket (delvis förförda) valde en stark ledare med mycket tydligt språkbruk. Resultatet blev inte direkt välfärd.
Nu är väl Jimmie och Magdalena inte direkt den killens arvtagare men sprider sig misäri de breda lagren öppnar det för radikalta personer.
20-talet är kris, 30 -talet är auktoritärt ledarskap och 40-tal är krig.
Anybody see a pattern…?
Vi får hoppas att historien inte upprepar sig….
Dock är väl Jimmie & Co “den killens arvtagare” i rakt nedstigande led, om än lite mer lena i truten och i iklädda kostym (fast Karlsson/Jomshof är väl inte så lena i truten längre och flyttar ju kontinuerligt fram positionerna…).
Beskrivs även i Annorlunda nu, bok av Reinhart/Rogoff. tack för läs tips.
Skulle vilja säga överproduktion av fel utbildningar, har skrivits om en hel del. Övre medelklassens unga vill ha kreativa skojjsiga jobb, vilket leder till sänkt levnadsstandard och besvikelse.
Den gamle botanikern beskriver annars slutfasen av plutokrateran rätt bra. Vad som kommer sedan finns det många åsikter om.
Hujedamei 😀
Angående inflationen så är det väntat att den går ner under hösten eftersom den mäts som årsförändring av KPI(F).
De stora prisökningarna var Jan-Sep förra året (ca 10% ökning) medan sep 2022-jul 2023 var ca 6%.
Om man från RB tar det som intäkt att räntepolitiken fungerar och man höjt lagom så är man inte lagomt naiv.
Jag är rädd för att i slutändan om några år så har vi helt enkelt de-facto devalverat permanent. Igen. 🙁
Devalvering är enda sättet att komma ur den här krisen om vi inte skall ha en ny 90-talskris i gigantisk skala. Det innebär att de som spekulerat rätt, dvs köpt fastigheter, belönas och de som spekulerat fel bestraffas men det är enda alternativet. En gigantisk version av 2008-2009 års bail out om man så vill.
Varför då?
Fastigheter kommer krisa ändå då räntor och skulder är i kronor och inte räddas av en devalvering.
Industrin står dessutom stark.
Devalvering gör att fler behåller jobbet vilket är den sendkilt viktigaste komponenten i att undvika en våg av försäljningar.
> Devalvering gör att fler behåller jobbet
Så har det varit historiskt. Inte nödvändigtvis sant nu. Och i så fall i mycket mindre omfattning.
Devalvering för med sig problem också. Och de blir större den här gången eftersom allt är mer integrerat globalt.
Dessutom. Är det ett självändamål att skydda alla jobb?
Viss industri som man försökte skydda med devalveringar tidigare försvann i alla fall.
Innan vår devalveringshysteri i början 80-talet så stod USD i ca 4,50.
Du kan ju fundera på hur vårt välstånd sett ut om den fortfarande varit där och EUR på ca 5.
Själv har jag en betydande del av min inkomst i dollar så jag klara mig väl, men jag tror samhället i stort får det sämre med devalvering.
@MBL – och givetvis återinför vi inväxlingstvånget (som på 40-talet) för de med utländsk valuta för att stärka kronan. Alla ska med och alla ska bidra.
Dollarinkomsten växlas till och skattas i SEK. Så oroa dig inte. 🙂
Vi har väl redan devalverat 20% redan? Även om det är marknadskrafterna som skött det. Eller behagar den gode VVV att driva med oss?
Jo men frågan är om marknaden omvärderar om ett tag och kronan stärks igen eller inte?
Här hjälper bara ränteökningar från RB. Kraftiga sådana.
Eller om vi i slutändan de-facto devalverat kronan och det här är den nya normalnivån eller tom att kronan sjunker vidare mot och förbi 12/13 för USD reps EUR.
Driva? Googla nu UK economics 1975. De hade 25% inflation och 30% devalvering eller liknande i mitten av 70-talet.
Vi må ha haft 15% av båda hittills men det kan komna mycket mer. Och ändå kommer Sverige vara ett välmående land i klass med Spanien och lite ovanför Bulgarien. Dvs mycket bättre än Mellanöstern och Afrika.
https://www.svd.se/a/4o8K4E/trog-bostadsmarknad-i-augusti
Följer avslut i sep och det är fortsatt samma än så länge
Men kanske går upp nu när
Räntan höjs i sep ? 😉
Nordeas chefsekonom Annika Winsth skriver idag att sverigebilden är för mörk och måste korrigeras. Det är tydligen så man förbättrar ekonomin.
Vidare skriver hon att 2023 är ett förlorat år och att räntorna börjar sänkas först i slutet av 2024. Vi har därefter en lång hård vandring innan det blir bättre.
Hon skriver även att många under 40 tror att det här är snart övergående
Tja, som jag skrivit tidigare ligger räntesänkningarna nog 2-3 år bort och resten av 20-talet är förlorat.
Tveksamt om vi alls ska vänta oss räntesänkningar jmf nuvarande nivå.
Sänkningar jmf vad räntan är då om 2 år eller så ja. Men ner till tidigare nivåer kommer inte hända.
I alla fall inte förrän nästa IB gäng överinvesterar i CDO:er på lös grund…
Men ner till tidigare nivåer kommer inte hända.
Trodde du att vi skulle få minusräntor förra gången?
Jag gissar också på att vi kommer att landa i en högre normalränta men inser min totala oförmåga att förutspå någonting om räntan (oavsett vad jag tycker att den borde vara)
Ehh. Nej det trodde jag väl iofs inte. 🙂
Så du har en poäng, jag skulle ha skrivit något i stil med att “ner till tidigare nivåer som nytt normalläge tror jag är väldigt osannolikt”.
Normalränta kring 4% eller så tror jag på framåt.
… Den som tar in offerter på solcellsutrustning bör notera att en del offerter är skrivna så att man först måste acceptera offerten. Först därefter genomförs en undersökning för att kontrollera takets bärighet. Om taket inte är klarar kraven pga ålder, struktur, etc. först då blir det möjligt att avbeställa. I alla fall tidigare var det rusning och bolagen var anhopade med beställningar med långa leveranstider som följd.
Således bör man ta in offerter från tilltänkta leverantörer där takundersökning genomförs innan offerterna kan jämföras.
Och som någon skrev här antogs det att nätleverantörerna skulle höja de fasta kostnaderna i takt med att elkonsumtionen sjunker hos villaägarna. Detta skedde redan på 70-talet när elransonering hotade. I ett område någonstans i Sverige var man så duktiga på att spara el att den lokala leverantören höjde sina avgifter.
Just nu verkar rusningen efter solceller ha avtagit något. Elmarknaden pressar ner priserna för att folk skall avstå. När mörkret och kylan kommer drar man nog f-n åt kranarna allt man kan så att degen kommer in…
Jag är inte cynisk alls.
God Morgon.
Har sett bolag annonsera om 3 veckors lev tid nu efter sommaren så boomen tror jag lagt sig.
Som alltid, man får vad man betalar för. Välj det seriösa men kanske lite dyrare bolaget.
Måste bara säga, att den absolut mest onödiga handling man som regering kan göra, är att sänka skatten på fossila bränslen.
Vi kör redan för mycket i onödan och förstör miljön. Folk som bor i områden där det finns fungerande kollektivtrafik borde över huvud taget inte ha råd att äga och köra bil alls.
Om man vill stödja befolkningen i glesbygd, så finns det vettigare åtgärder. Man kan t.ex. avskaffa fastighetsavgiften på jord- och skogsbruk.
> Folk som bor i områden där det finns fungerande kollektivtrafik
Så i centrala stockholm och delar av centrala göteborg bara då?
> Om man vill stödja befolkningen i glesbygd, så finns det vettigare åtgärder. Man kan t.ex. avskaffa fastighetsavgiften på jord- och skogsbruk.
De flesta som bor i “glesbygd” äger inte mark. Men alla måste köra bil.
Sen håller jag med om att det är fel prioritering att sänka just den skatten.
Att stödja lantbruket är att stödja glesbygden.
Fungerande kollektivtrafik finns det i alla städer och större samhällen i Sverige; att man får anpassa sig lite grann till de tider som erbjuds är inget större problem. Om vi gör det dyrt för stadsbor att ha och köra bil, så kommer efterfrågan på kollektivtrafik dessutom att öka direkt.
För stadsbor rör det sig dessutom om korta avstånd, så det går fint att gå eller cykla, om man nu vill åka buss på en tid då det inte går någon.
Prova att i en stad i 30-40k-storlek veckohandla för en familj utan att använda bil.
Eller i en stad i 100-150k-storlek för den delen. I stort sett omöjligt.
Visst, man kan handla i mindre omgångar men då blir tidsåtgången ohållbar då alla mataffärer ligger utanför staden.
Men då kan man ju välja att köra bil ändå, även om det blir dyrt som själva satan. Det får förresten plats en himla massa kassar i en lådcykel med elmotor.
Med tanke på att det även är vi som bor i glesbygden som tvingas finansiera stassingarnas kollektivtrafik, så är det väl inte så illa begärt att de faktiskt använder sig av den. Det går alldeles utmärkt att bo i en stad och klara sig utan bil, även om det kanske inte är lika bekvämt.
> Att stödja lantbruket är att stödja glesbygden.
Hur stödjer du lägenhetsboende person i t.ex. Värnamo genom lantbruksstöd menar du?
Bor man i lägenhet så bor man inte i glesbygd. Bor man i lägenhet så åtnjuter man dessutom konstlat låg hyra (om hyresrätt) eller extremt förmånliga skatter och regler (om man bor i bostadsrätt). Så lägenhetsfolket tär långt mer än de när.
Apråpå elstöd:
https://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/2023/08/51-5-led.pdf