Det vanliga penicillinet och antibiotikan Kåvepenin är restnoterad i hela Sverige, och det råder även brist på den i resten av EU. Detta samtidigt som det både är Borreliatider i Sverige och det pågår ett dödligt virulent streptokockutbrott med dödsfall bland barn. Kåvepenin är bäst för att hindra utvecklingen av resistenta bakterier och andra läkemedel riskerar öka resistensen. Tillägg: Skrev fel först, ska vara streptokocker, inte stafylokocker.

Jag är varken läkare eller sjukvårdspersonal, utan detta är en lekmannaartikel. För faktiska sakförhållanden, kontakta din personliga vårdgivare, personliga husläkare eller regionens sjukvårdsupplysning om du är orolig.
Kåvepenin är alltså restnoterat, även om det fortfarande finns kvar på enskilda apotek. Bland annat Region Uppsala uppmärksammar det hela, liksom t ex Region Blekinge, Region Kronoberg som talar om restontering till vecka 40 – 48, och Region Skåne. Just nu är det vecka 33.
Samtidigt pågår ett virulent utbrott av dödliga streptokockoer.
Därtill är Kåvepenin förstahandsvalet vid Borrelia, och även den skonsammaste behandlingen. Det är Borreliatider under sommaren, när många rör sig i skog och mark just nu för att plocka bär och svamp, eller delta i den påbörjade bockjakten, och blir bitna av smittspridande fästingar.
En läkare skriver till bloggen att:
“[Kåvepenin är] förstahandsval för halsfluss, öroninflammation, samhällsförvärvad lunginflammation med mera. Baspenicillin. Finns alternativ. Det har varit väldigt många olika läkemedel som restnoterats de senaste två åren, inte alla är enkla att hitta alternativ till. [Det har] tagit orimligt mycket tid och energi i arbetet.”
En annan läkare skriver om det virulenta utbrottet av streptokocker.
“Där [har vi] sett dödsfall. Barnen har ju inte doseringen restad men däremot deras föräldrar och omsorgspersonal. Kåvepenin 1g är förstahandsval vid alla streptokockinfektioner i öppenvård. Borreliasäsongen är här och den skonsammaste behandlingen är Kåvepenin 1g om man är vuxen. Den är skonsammast ur resistensutvecklingssynpunkt. Kåvepenin är vårt vanligaste antibiotikum i öppenvård och ett utmärkt sådant.”
Man tvingas nu skriva ut alternativa styrkor eller helt andra och värre läkemedel, vilka riskerar öka förekomsten av resistenta bakterier, förutom att de fungerar sämre och ger mer biverkningar för patienterna.
Jag kan inte spekulera i varför bristen har uppkommit, men enligt uppgifter till bloggen är det ett EU-omfattande problem och det är inte bara Sverige som är drabbat.
58 kommentarer
Som jag har förstått det så är det brist på flera läkemedel och det varierar löpande vilka det rör sig om
Det handlar till viss del om globaliseringen. Vi har ett fåtal fabriker som tillverkar dessa kritiska läkemedel (eller “precursors” som behövs för produktionen). Så när störningar uppstår blir det relativt stora konsekvenser.
En annan orsak är helt enkelt prispress och att patent går ut. Generika tillverkas med relativt låga marginaler och flera kontraktsdtillverkare har fått stänga pga dålig hygien/processer (Inte bara i Indien utan även i USA) medans andra har lagt ner då man inte fått ekonomi i det hela.
Detta leder till ett känsligare system.
Fördelen är att systemet fram till nu lett till väsentligt lägre priser och god tillgång på medicin även till låginkomstländer. Ja vi ser en nackdel. Men man ska inte glömma att det går att köpa en ask livsviktig medicin för 20-lappar, vilket räddar liv över hela världen.
(Den konspiratorisk lagda kan tro att det är big pharma som orsakar en brist för att… bla bla bla bla…. Men det är sällan de som är inblandade i produktion av dylika läkemedel. Så foliehatten fyller ingen nytta nu heller.)
Är inte kvar i den branschen längre men i ett tidigare arbete var Pharmabolagen den stora kundgruppen.
Visst är CSK Kristianstad vackert. Där föddes jag.
Bilden är dock gammal. De har renoverat fasaden så den är vackert vit och fräsch nu. Och helande?
Var är du Refaat el-Sayed? Kom tillbaka, allt är förlåtet!
Kåvepenin är även standardpreparat vid tandinfektioner, inte hört något om att det skulle vara restat men skrev inte heller ut något i veckan. Förra året var det problem med vissa storlekar på Amoxicillintabletter så att man fick joxa med doserna, nu detta. Få inte tandvärk.
Varför måste allt bli sämre hela tiden. Det här känns som en del i en gemensam röd tråd i väst att man från politiskt håll gett upp kärnverksamheten och inte verkar bry sig längre. Det spelar ingen roll verkar det som om det saknas essentiella varor som medicin, om det är tryggt på gatorna, om försvaret fungerar, om barn faktiskt lär sig något i skolan, om det finns sjukhusplatser o.s.v.
Istället kastar sig politiker hängivet på en massa andra saker. Olika nischfrågor av identitetskaraktär eller våtmarker som berör minimala grupper i samhället och i praktiken är en enda stor distraktion. Ungefär som om ledningen på Apple skulle ägna sig åt att virka servettringar till företagets julfest snarare än att planera produktsläpp, produktion och kärnverksamhet.
Nej, det blir inte sämre hela tiden. Det är media och andra som hela tiden skriver artiklar för att skrämma upp, det ger mest clicks. Skärp dig, gör något qul, och sluta läsa alla idiot-media.
Mitt råd till alla.
Sämre och sämre, under Calle Bildt-eran, som jag brukar kalla den euforiska eran, dvs 1995 (den eviga fredens proklamerande) fram till 2011 eller, så, i varje fall innan de gröna mannen hade semester på Krym, och innan turistvågen slog till, ansågs det att oavsett hur mycket känsligare systemet blev, och oavsett de säkerhetspolitiska konsekvenserna, så var varje besparing av godo.
Eftersom det hade proklamerats evig fred, och huvudmålet var att minska JAS-flottan ännu mer från den spillra av cirka 60 plan som återstod, så innebar vilka vansinnigheter som helst ingen verklig risk eftersom det rådde varaktig och permanent fred där alla jordens länder samarbetade i solidarisk anda.
Sedan inträffade Krym 2014, den arabiska våren som slutade i en särskild militär situation i Syrien, gängkriminaliteten blev systemhotande (även om detta först nu erkänts av Strömmer), Kina började göra uttalanden, bland annat genom sin vitrioliske ambassadör i Sverige, ÖB fann nödgat att förstärka Battleship Gotland med ett helt kompani, en viss matthandlare och en viss Ungrare satt kvar på posten trots deras annat än friktionsfria politik, och dessutom blev vi utmanade av en religiös fundamentalistisk dödskult som blev känd för sin kärlek till Toyota Land Cruiser.
Som avrundning kom det en ny president i USA som inte direkt skämdes för att han var bäst på allt.
Man föll offer för extrem naivitet och till slut tvingades man vakna upp.
Vi kan åtminstone glädjas åt att Strömmer medgett att gängbrottsligheten är systemhotande, och att alla de som raljerade om att Strömmer skulle sluta betrakta gängbrottsligheten som ett problem efter att regeringsbildningen var färdigt fick fel när Strömmer t.o.m. sa att det var värre ställt än han tidigare trott. Stark kontrast mot partierna som under två föregående mandatperioder lämnade betydligt fler uttalanden på temat “Det är inte ett problem”, “Problemet är på väg att lösas”, “Det är en myt att skjutvapenvåldet kryper lägre ner i åldrarna”, “Vi behöver inte oroa oss, för våldet drabbar endast kriminella” osv än uttalanden som hintar om att de insett vidden av problemet, eller för den delen konkreta handlingar.
Jag får även känslan av att det håller på ske viss tillnyktring vad gäller energiförsörjningen och försvaret, så jag ser inte helt dystert på framtiden. Det gäller bara att fortsätta nyktra till och inte återfalla i den eviga fredens rus så fort det blivit en gnutta lugnare.
Nu var det ju ingen som sade att det var bättre förr, bara att det är sämre nu.
Sedan augusti -22 när dåvarande socialministern gick ut med att alla kroniskt sjuka bör ha mediciner hemma för minst 30 dagar, så har jag gjort just det. Det är inte helt enkelt, apoteket vill gärna att man väntar till sista minuten med inköpen, men nödvändigt om man ser till den nivå av hemberedskap man behöver ha i dagsläget. Räcker annars med stora elavbrott, cyberangrepp mot apotekens IT-system eller betalsystemen för att man som sjuk ska få problem. Men just antibiotika och liknande är inget man får utskrivet annat än vid behov, och brist på dessa är ett jätteproblem. Är ofta i skogen och har redan haft Borrelia en gång med behov av dubbla behandlingsmetoder med antibiotika (inkl bredspektrums-) och det är inget jag rekommenderar. Det har också skrivits en del om de olika resistenta bakterier som uppstått på grund av kriget. Jag tror vi har bekymren framför oss fortfarande.
https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/svensk-forskare-varnar-for-bakterier-pa-ukraina-sjukhus/
Brilique, som förhindrar att röda blodkroppar klumpar ihop sig, och är den enda i sitt slag som de med hjärtinfarkt får, går inte att uppbringa i hela Västra Götaland.
O! Jag måste ha Lixiana varje dag, bara tanken på brist ger mig lätt panik 😱
I Region Sthlm har senaste veckorna Klorhexodinsprit varit restnoterat och en uppmaning till viss försiktighet i användningen.
Klorhexidin används vid steriltvätt inför operationer.
Det som gör att man kan bli bekymmrad är att klorhexidon är extremt viktigt i ett beredskapsläge.
Att det inne finns lagerhåller redan idag känns som dålig planering.
Som jag förstår kom I våras en utredning som föreslår lagerhållning där ansvaret för större lager av vissa produkter ska ligga nationellt medan andra produkter ska ligga på regionerna.
Jag kan undra om det är så att regionen nu bara sitter och väntar på pengar/statliga beslut och allt försenas av utredningar.
Vi har ju extremt dåliga erfarenheter av SKR från pandemin där man fördröjd och i praktiken utpressade staten på pengar för att starta provtagning mot COVID.
Är det samma läge nu med beredskapslagren?
När Ukrina februari 2022 önskade tomma blodpåsar kunde Sverige inte skicka då de inte fanns i lager.
Två år innan dess under pandemin restnoterades slangar till respiratorer så lager hållni g saknades. På de två pren som gick lyckades man alltså inte börja lagerhålla blodpåsar och nu tydligen tre år senare inte klorhexidin…
Nu går det väl i värsta fall att ersätta med klorin? Som innehåller natriumhypoklorit, samma sak som vi använde för vattenrening i lumpen. Vill minnas att jag inför enklare operationer fått kortväxt på recept att användas vid dusch dagen innan eftersom kloret sätter sig i huden och ger en varaktig rengöring. Sa dom till mig.
Förlåt, måste bara fråga:
Vad tänkte du skriva när det blev kortväxt? ?:
Av tåååå Kår. Äcktttt.
Såg det inte för mobilen har slitet skärmskydd och jag behöver egentligen läsglasögon men vägrar in i det sista för ungdomen stannar i kroppen så länge jag inte bär glasögon. Tror jag.
Man tar såklart en stor whiskey varje morgon, och gurglar lite. Höjer livskvaliten och tar död på alla små djävlar. Onödigt att borsta tänderna. Sen kan man ju tänka på att ha ordentliga friluftskängor, och kraftiga brallor. Tejpa ihop med silvertejp så att inget kommer åt. Om man råkar karva lite i fingret med en rostig morakniv, så använd lite whiskey och silvertejp även där.
Själva syftet med att ha en Stat och en Regering är att nödvändiga basfunktioner ska fungera. Det är förutom rättsväsende också väg och järnvägsunderhåll, brandförsvar samt en fungerande sjukvård. Visst, man kan säga att det är Regionernas ansvar men det är ändå ytterst statens ansvar.
Min bild är att mycket lyckad lobbying av management konsultbolag har sålt in, till politiker och ledande tjänstemän, idéen om att offentlig sektor bör industrin med bla just in time. Det ger en mycket lägre beredskap.
Innan pandemin var instruktionen till sjukhusen i Sthlm att hålla tre dagars lager på läkemedel.
När pandemin börjar ändrar Norge sina krav på lagerhållning från 6 månaders till 1 års förbrukning av läkemedel.
Man kan undra varför Sverige förefaller vara så känsligt för den här typen av trender när Finland inte alls förefaller ha samma problem. Det måste finnas någonting i den svenska politiska kulturen.
Det har med att Sverige odlar fram rätt korkade politiker som har låg verklighetsförankring samt en övertro på de folkvaldas kompetens och misstro mot sakkunniga.
Skitnödiga och trendkänsliga politiker som är livrädda att uppfattas som gamla sossar och som inte hoppat på det senaste. Kan bara säga som så att inom bilindustrin är nu det senaste avglobalisering. Man tillverkar där man säljer och man köper där man tillverkar.
Att outsourca det mest basala inom infrastruktur till fjärran länder var en het trend under den eviga fredens euforiska era.
Forpost
Svensk hybris.
Skrämmande populistiska värderingar du vädrar där! Staten är till för att rädda världen (varesig den vill det eller ej – det handlar inte om världen egentligen), projicera rätt Sverigebild och att ta politisk ställning i frågor som är för viktiga för att anförtro till politiker och ytterst till medborgare.
Nu raljerar jag såklart, men det är väl så att det finns frågor som experter och tjänstemän måste sköta, men det ligger ett problem i att ha för många led i delegerandet av mandat att ta beslut över andra.
Påtalar man det buntas man ofta ihop med nazister, och då menar jag bokstavligen, trots att man är liberal.
Att bekymra sig över avlopp, beredskap, vägar, och så vidare, är idag ett tydligt tecken på att man är inskränkt och inte ser den stora bilden. Till skillnad från diverse tonåringar som tydligen har sådana insikter.
Hur det ligger till är givetvis att ungdomar alltid har haft sådana idéer, men förr blev folk vuxna, och förr var det inget ideal att ha människor som låter och tänker som tonåringar i beslutande positioner.
Två saker som var bättre förr. Allt var givetvis inte det. Vi får exempelvis passa oss för att det inte om tio år inte skall ha skett något med militären. Det är oklart om politiker och tjänstemän på djupet begriper skillnaden mellan att säga och att göra, eller om selektionen till högre poster effektivt odlar fram människor som faktiskt inte vet det och som därför inte tyngs av obehag inför detta, utan betraktar samhällsproblem som sina största tillgångar. Rustar man upp militären nu, eller fixar sjukvården, så kan man ju inte påtala vikten av att göra det om tio år!
Tur man är allergisk mot fenoximetylpenicillin då så de går på de tunga grejorna direkt.
Upptäckte det vid en rotfyllning av en rätt besvärlig tand med tillhörande tandrotsböld. Tur jag hade allergimedicin hemma och mitt stålmannenimmunförsvar löste problemet självt efter första tabletten Kåvepenin och ubi pus, evacuata.
Enligt ovan så vänder jag mig mot alla negativa och klagande i samhället. Speciellt media som bara skriver skräckartiklar.
Bidra till samhället och utveckla ditt liv, och gör lite kul saker. Lena W är en rolemodell med hjälpresor till Ukraina.
Så ge fan i att påverkas av alla klagande & negativa texter överallt !!
Jag är ju media med skräckartikel i dett afall.
Det har rent allmänt varit osäkert med leveranser av prekursorer inom läkemedelsindustrin sedan pandemin fick fart.
Nu upplever jag det anektdotiskt som märkbart bättre än vad det var då det var som värst , men ännu inte så bra som det var innan
Att det saknas läkemedel tycker jag är ett mycket viktigt ämne. Ju äldre jag blir ju fler krämpor får jag, och utan ett visst läkemedel är jag död inom 3-5 dagar. Få skulle väl gråta över det men brist på läkemedel oroar i vart fall mig. Jag har läst om det från och till under ett år nu men man skriver bara att de saknas och aldrig varför. Därför var det intressant att läsa om nedläggningen av generika-fabriker ovan. Någon gång har jag också läst att en orsak kan vara att andra länder, som betalar mera, också helt naturligt får mera tilldelning. Samtidigt sympatiserar jag med svenska myndigheters strävan att hålla nere priserna på rimliga nivåer. Dock kan vi inte ha det så här. Vad göra? Skall vi grunda ett statligt generikabolag som ser till våra egna behov?
Ett statligt generikabolag vore en utmärkt idé, men problemet är att inom EU är det förbjudet med subventioner så de skulle inte kunna hållas under armarna med statligt stöd och så fort pandemin slår till kommer de tunga länderna inom EU och lägger beslag på i stort sett hela produktionen eftersom medicinen då skall fördelas solidariskt. Och svenska politiker viker då ner.
Inte som Frankrike som under kinasnuvan lade beslag på en svensk sändning skyddsmateriel som bara lossades från Kina i en fransk hamn med destination Sverige. Det gick åt en hel del diplomatisk energi innan Frankrike släppte det de försökt stjäla. Eller som när USA styrde om en sändning masker under omlastning i Thailand till att sändas till Amerikat.
Men vi kanske kan gå runt det hela genom att kalla fabriken för universitet som forskar på modern produktionsteknik och så råkar de under nästa pandemi stampa på gaspedalen. Krävs dock lite stake bland politikerna. Och att en sådan fabrik får ett driftvärn med Patriot som skydd.
Så innan du blev gammal sket du i de saker som inte fungerade i samhället?.
Well goes around comes around. Som man bäddar får man ligga. Osv 😀
Om din kommentar avsåg mig så motsätter jag mig livligt din synnerligen expansiva tolkning av vad jag skrev. Men du kanske bara vill provocera?
Det är nog ganska vanligt att inte bry sig så mycket om sånt som inte berör en.
Ändra till streptokocker genomgående i blogginlägget. Stafylokocker behandlas inte med kåvepenin.
Tack, ja jag fick detta påtalat för mig.
Jag jobbar som veterinär och det är ett elände med alla restnoteringar även på djursidan. Det har pågått i flera år, och har inte blivit bättre med tiden. Det finns knappt några lager på apoteken, och minsta störning på kedjan “just in time” = läkemedlet saknas. Ibland i några veckor, ofta i några månader och i vissa fall längre än så.
Jag har numera även en egen liten mottagning hemma på gården = har eget litet lager, som jag gradvis bygger på just in case.
För privatpersoner / djurägare är det svårare att göra detsamma, i alla fall med receptbelagda mediciner.
Jag rekommenderar dock att alla skaffar ett eget lager av vanliga mediciner samt se över första hjälpen hemma (listor finns, skaffa lite av sådant du inte behöver just nu, exempelvis allergitabletter kan vara bra att ha, även om man inte vet om att man är allergisk). Vidare är det smart att göra några uttag i förväg på eventuell receptbelagd medicin som man äter, så att man klarar en restnotering på lagret hemma.
Det kunde varit en beskrivning hämtad från gamla Sovjet eller något annat land med kontinuerlig brist på det mesta.
Egentligen är det rätt underligt att Sovjetsamhället misslyckades så flagrant med att få fram basvaror till alla i tillräcklig mängd. Det var ändå hela syftet med systemet. Att man inte producerade gratis ZIL-limousiner till andra än de styrande topparna eller fick vänta 15 år på en Lada var ett icke-problem i jämförelse.
Minst lika fascinerande är att (motsv.) Timbrohögern i sin marknadsliberala iver lyckades ställa till det ändå värre under 90-talet, så pass att vi fick Putinismen som svar.
Läxan kanske är att extremistiska politiska idéer oavsett plats på skalan sällan är bra på något annat än att föda ett fåtal och ställa till elände för alla andra.
P.S: Kanske inte detta inlägg har så jättemycket med ämnet att göra, men viss koppling finns nog ändå.
@TIGERMAN
Problemet med “Timbrohögerns” härjningar i Ryssland på 1990-talet var att man aningslöst trodde att ryssar var som vi. De forna politrukerna var dock inte beredda att blir vanliga medborgare som alla andra utan “förvandlades” till oligarker.
De västerländska “rådgivarna” och investerarna hade inga andra än oligarkerna att samarbeta med och gjorde alltså det, antingen medvetna om hur korruptionen bredde ut sig eller aningslösa i sin tro att de skulle åstadkomma ett västerländskt Ryssland med marknadsekonomi.
Vad de missade var att en marknadsekonomi inte fungerar särskilt bra utan ett rättssamhälle.
Det är inte alls konstigt att Sovjet inte fick fram basvaror.
Leonard Read har skrivit en liten essä över vad som behövs för att tillverka en blyertspenna.
Eller, ja, det är ingen komplett beskrivning.
Eftersom ingen människa kan planera fram en så simpel sak som en blyertspenna.
Eller för den delen räkna ut rätt pris för pennan.
https://fee.org/resources/i-pencil/
Jag förhåller mig bara till realiteten, så som den ser ut. Beredskapen på läkemedelssidan (bland annat) är under all kritik. Restsituationerna uppstår på alla möjliga slags läkemedel, och går inte alltid att förutse vad det verkar. Har kollegor i läkemedelsbranschen men har inte fått någon vettig förklaring till att problemet uppstår mer än “grus i maskineriet” någonstans i kedjan.
Problemet är att högkostnadsskyddet begränsar hur mycket egen beredskap man har råda att ha, iaf i min ekonomiska realitet.
Jag förstår inte riktigt det där med högkostnadsskyddet, men du kanske kan prata med din läkare om hur mycket du får utskrivet per uttag / annan modifiering med hänvisning till beredskap? De kanske förstår problemet och kan justera vad du kan ta ut när.
Högkostnadsskyddet gäller bara om du tar ut din medicin med sådana mellanrum så att den uttagna dosen i princip är slut innan du tar ut nästa gång.
Ska nog till en mycket god och nära kontakt med en läkare för att de ska hjälpa till att kringgå det, speciellt vad gäller vissa lite mer eftertraktade mediciner på marknaden.
2/3 av dosen ska vara slut innan nästa uttag vad jag läser mig till iaf. Kan nog ge en månads lager i bästa fall.
Kåvepenin är inte gott!
/Förälder
Huuu, nej, men barn nedåt 2,5 år brukar fixa tabletter.
Gissningsvis finns flera orsaker. Kommer med förslag på en av dessa. Avskaffande av apoteksmonopolet. Ett monopol kan kosta på sig redundans. När apoteksmonopolet avskaffades måste allt och alla bli så ekonomlskt effektiva som möjligt. Lager för att möta oväntade situationer är inte företagsekonomiskt effektiva. I alla fall inte så länge man inte förlorar kunder.
Det tror jag på! Under de första 50 åren av mitt liv hörde jag aldrig talas om brist på läkemedel.
Dessutom tror jag att vi tillverkade flera läkemedel lokalt i om landet förr. Många av våra svenska läkemedelsbolag köptes upp, varefter produktionen flyttades till billigare länder.
En död kund är inte en återvändande kund. :/
Så länge hen inte går till en konkurrent kan man nog leva med det faktumet!
Man förlorar ju inga marknadsandelar.
Att bara återinföra monopolet löser inget. Det måste kombineras med en massa krav (lager osv).
Dessutom skulle personer i lite större städer göra revolution. På jobbet har jag t.ex 2 apotek inom 5 minuters promenad, runt bostaden tror jag att det finns 5 st inom 5 minuters promenad. Den koncentrationen, och de öppettiderna, lär inte finnas kvar automatiskt om monopolet återinförs.
Precis som någon borde ha kollat varför apoteken förstatligades i början av 70-talet innan de av/omreglerades 2009 så vore det en fördel om man tog hänsyn till argumenten från 2009 innan man inför monopol igen.
Dessutom är inte monopolet problemet. Det fokuserades mer och mer på spara pengar och sälj säkert de sista tio åren innan det avskaffades. Slimmade lager och bara sådant som efterfrågas i hyllorna.
Sedan är det två saker till som begränsar hur mycket vi kan ha på lager på apotek. Hållbarhet. Den begränsar tillsammans med försäljningen hur mycket det maximalt är värt att ha i en viss tidsrymd. Annars kasserar vi bara och det löser inte bristsituationer. Tvärtom.
Andra är fysisk plats. Mitt apotek är medelstort. Säljer av de vanligaste läkemedlen mellan 10-50 förpackningar i veckan. Hur stora lager skulle vi behöva för tillhandahålla ens de vanligaste för säg ett halvår? Det finns i runda slängar 1700 unika substanser godkända i Sverige, eller gjorde det när jag tog examen. Blir runt 6000 godkända läkemedel.
Det ligger egentligen hos leverantörerna mer än apoteken att se till att det finns läkemedel i Sverige. Det är de som har lagren i Sverige. Och de har absolut inget med monopolets varande och icke varande att göra.
Angående borrelia, en god dos vitlök innan svampplockning har gjort att jag klarat mig utan fästingar i många år.
Ja, det lär vara sedan gammalt.
En del människor är “godare” än andra.
Prövat att stoppa ner byxorna i strumporna och ha skjortan innanfö och långa ärmar?
Tunna syntetbrallor är dessutom hyggligt svala även om det är grisvarmt ute. Särskilt om de har “revärer” av mesh och meshfickor. Mina billiga löparbyxor har i alla fall så tätvävd mesh att ingenting tar sig igenom. Även om jag kan ha blivit myggbiten någon gång.
SR briljerar med nyhet om hur man kan få ordning på bristen: Vaccinsamordnaren har knäckt gåtan… *trumvirvel*
Man bör alltså ha någon form av lager av viktiga läkemedel inom EU eller i Sverige, på apotek eller hos andra mellanhänder. https://sverigesradio.se/artikel/forre-vaccinsamordnaren-sa-stoppas-antibiotikabristen
Nåväl. Det viktiga är väl att gå från snilleblixt till handling. Helst i förrgår.