Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna fortsätter att stiga i de asiatiska tidszonerna, medan Stockholmsbörsen backade igår och alla kommer titta på de svenska inflationssiffrorna idag. Kronan fortsätter att tokrusa och är nere vid stödnivån för dollarn och på nivåer från maj för euron. Det verkar pågå en konkursvåg inom kommersiella lokaler i Stockholm och konkursförvaltare har fått avbryta sin semester när uppdragen haglar in.
Stockholmbörsen backade igår med -0.13% för OMXS30 och -0.35% för OMXSPI. Kanske spelade den tjurrusande kronan in och sänkte exportbolagen? Guldet hittas på 643:- SEK per gram och dollarn har rasat ner till 10:21 SEK för en grönrygg. Det ligger ett stöd för valutan mot kronan här och kursen har vänt tre gånger tidigare på den här nivån senaste året, men vi får se om kronan kan fortsätta rusa på dagens inflationssiffror som släpps om en liten stund. Euron har rasat tillbaka till majs nivåer och kostar 11:46 SEK.
Rusningen för kronan är extrem i mitt tycke, men kommer inte påverka inflationssiffrorna klockan 08 idag, som avser juni. Det tar även ett tag för starkare valuta att värka igenom till slutkund här i Sverige men om kronan fortsätter stärkas kommer vi få se lägre priser eller avmattad uppgång framöver.
I USA STEG BÖRSERNA. S&P-500 GICK +0.85% och Nasdaq 100 gick +1.73%. Långa amerikanska räntor fortsatte att tokdyka och tioåringen gick från 3.86% till 3.76% medan tvååringen dök från 4.72% till 4.59%. Detta stärker förstås kronan när svenska räntor förblir kvar på sin nivå.
Börserna i de asiatiska tidszonerna stiger under morgonen.
ASX 200 +0.82%, Hang Seng +0.36%, KOSPI +1.16%, Nikkei 225 +0.10% och Straits Times +0.33%.
Nu över till lite anekdotvarning. En Stockholmsföretagare i berörda branscher uppger att konkurserna haglar in och att konkursförvaltare och värderingsmän avbryter sina semestrar för att kunna hantera uppdragen. Det handlar om kommersiella lokaler som kursar, dvs ägare av dito. Alla branscher berörs. Kontor, restauranger, butiker som står tomma och det går inte längre.
Konkurser sker just nu av flera skäl. Efter sommaren avslutas semestrarna och det ska betalas löner (ja, semesterlön är också lön, men kanske kan tas på checkkrediten för bolaget eller mer ansvarsfullt så har det buffrats upp under året), sedan är det också viktigt att gå i konkurs innan momsredovisningen ska in för att undvika en skuld till staten, så början av månaden och särskilt halvår eller kvartal är viktigt att skyndsamt gå i konkurs för att hålla nere skulderna. Staten är också generellt en prioriterad fordringsägare och allt blir så mycket enklare om man kan skippa det.
Men i grunden handlar det om vakanser tolkar jag det som. Det är nog inte stora fastighetsägare vi talar om. Det hade blivit rubriker i så fall.
Ta detta på anekdotnivå och som ett vittnesmål. Det är inte hela bilden och jag kan ha missuppfattat. Kanske har andra konkurser minskat.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
106 kommentarer
KPI 9,3 och KPIF 6,4. Förväntan var 9,1.
Eftersom det är juni-juni blir det en rejäl uppräkning av prisbasbeloppet.
Och därmed upp med brytpunkten lite till.
Det skall inte underskattas att många tjänstehjonspar fick sänkt skatt vid årskiftet Ofta de med höga bostadslån dessutom så det lindrar fallet betänkligt.
Ja, och alla ersättningar från socialförsäkringsystemet också..
Bara en sådan sak som att ta ut lite föräldradagar. Den som spar hen har.
0.2-enheter fel, är det så stor katastrof? Det var väl en väldigt bra prognos utifrån att inte ha tillgång till all prisstatistik och omviktning.
Blir det inte betydligt jobbigare för många att få bra pensionsinbetalningar när basbeloppet räknas upp rejält år efter år?
Korrekt.
Löneökningstakten måste vara i paritet med ökning av basbeloppet.
Man gör konkursen innan den 12. Inte för att minska skulden utan för att undgå att bli personligt ansvarig för moms, löneskatt samt arbetsgivaravgifter.
Så var det.
Learning by doing.
Tyvärr
Men om det är AB?
Det gör ingen skillnad.
Gäller det alla AB oavsett storlek?
Vad är då fördelen med AB, förut driftsformen och finansieringen?
Ansvarsbegränsningen gäller ju rent generellt, men undantag har gjorts för skatt till staten och felaktigt agerande inför förestående konkurs.
Är inte skillnaden att du slipper personligt ansvar? Bara du gör konkursen enligt konstens alla regler. Med egen firma är det väl oavsett dina egna skulder.
Kan konkurserna vara resultatet av en eftersläpande effekt av kinesiska sjukan? Man kanske klarade att härda ut ett par år, i tron och förhoppningen att konsumtionsmönstren skulle återgå till det gamla normalläget. Sedan så har folk vant sig vid hur bekvämt det är att priskolla större inköp på internet och beställa direkt hem.
Om folk förr i tiden upplevde flärd när de gick till shoppingcenter, så är det knappast särskilt statusfyllt att gå omkring bland skarorna som vistas där idag. T.ex. Nordstan i Göteborg undviker man ju helst, eftersom det kryllar av drägg där.
” T.ex. Nordstan i Göteborg undviker man ju helst, eftersom det kryllar av drägg där.”
Återkom till Götet igår kväll efter att ha varit bortrest ett tag inom Sverige, för min del lutar det åt en klassisk white flight. Man tänker inte så mycket på kaoset föräns man varit borta ett tag.
Jag gjorde samma sak för ett par år sedan och flyttade till Kungsbacka. Något jag aldrig ångrat. Jag åker hellre 90 minuter kollektivt till jobbet och bor i Kungsbacka än står ut med alla problem i Göteborg. Priserna har gått ner även i Kungsbacka så det är inte så dyrt.
Det kan nog vara som du säger. Samtidigt finns det ju trevligare köpcenter än Nordstan vilket utgör drägg central i Göteborg.
Prova till exempel Angered Centrum eller Backaplan så blir det bättre.
Nu fick jag kaffe på tangentbordet. Du får inte skriva så om Backaplan.
Du är inte ansvarig för övriga skulder och inte heller för de innan den 12, vilket du är om det är HB eller enskild firma.
Blev fel skulle vara svar på rikkitikkitavi inlägg ovan.
Är det här Göteborgs lokalavdelning av KKK samlas?
3K i Nordstan skulle troligen känna sig underlägsna numerärt.
Men din uppfattning visar att du inte har förstått vad jag och H. GOBB menar – att Nordstan handlar inte om ursprung utan om uppförande. Finns gott om utslagna med – sson namn. Men kravet för att platsa i Nordstan är att du är asocial.
Fast vad väntade man sig skulle hända med dagens samhällautveckling och stora, öppna och överglasade ytor som ger väderskydd och det är mycket folk i rörelse?
“Vi har ingen lokal”.
Det är väl upp till Nordstans ägare att åtgärda eventuella ordningsproblem och skulle ömmande politiker sätta käppar i hjulet får man väl stänga skiten.
Tycker de gör det, finns gott om ordningsvakter sen är väl just att ägaren tycker att man behöver ha 6 st tror jag de brukar vara för att hantera ordningsstörningar ett tecken på att de är hyffsat frekventa. Tycker själv inte att det är några större problem, men det kan då bero på att de gör nytta.. Håller iofs med även om att det finns trevligare köpcentrum Frölunda torg är nog det jag tycker bäst om i Göteborgs kommun, men backaplan ser ut att bli lovande om 10år eller när man nu ska vara klar med att bygga allt.
Problemet med Nordstan är som jag förstått det, att det rör sig om övertäckta gator, så det går inte bara att stänga av hur som helst eller åtminstone stänga ute buset som ändå inte är där för att handla.
Att kalla människor “drägg” är inte det samma som ordningsproblem utan ett tecken på en fascistisk människosyn.
Dessutom, att använda orden “white flight” för att benämna att man flyr från massa -sson är ganska mycket nyspråk.
Suck. Nu drar du fram ditt vanliga, tröttsamma fascistkort igen. Står det i sossemanualen vilka punkter du förväntas trycka på?
Att kalla en spade för en spade borde väl för de flesta vara rätt så okontroversiellt. Samma sak gäller en hel del benämningar som kanske kan uppfattas som pejorativa, men som samtidigt beskriver verkligheten alldeles utmärkt.
Drägg är drägg. Fyllesvin är fyllesvin. Raggarjävlar är raggarjävlar. Och så vidare.
Att kalla en spade en spade är precis det jag gör när jag benämner dig fascist.
Du kanske skall dra med “brunblå” också, när du ändå är i farten, eftersom det är den typen av epitet du får betalt för att sitta och skriva.
För vänstern så är ju etiketter och symbolhandlingar det viktigaste nu för tiden, så jag förstår hur dina arbetsgivare resonerar. Det står dig fritt att mentalt ersätta ordet drägg mot något annat om du så önskar; kanske “arga unga män från socialgrupp 3” passar bättre?
Hur som helst så kommer man inte undan ett problem genom att byta benämning på det och kalla det för en utmaning. Om affärerna inte går så bra som de har potential att göra på grund av att vissa element uppehåller sig i och kring dem och gör det oattraktivt för vanligt folk att gå dit, då är det ett problem.
Notera: det är inte rasism. Det är ett problem som behöver lösas.
Gobben är svår att etikettera.
Anarkokapitalist/libertarian? Nej, han är mot (andras) välstånd.
Kanske ekofascist? Det hittepåordet skulle i så fall få en användning, Gobb verkar ömma för vissa miljöfrågor.
Själv har jag landat i moraltant/prusiluska.
Även Rikkis ’sadist’ häromdagen är träffande.
Kul att du funderar kring detta.
Prusiluska passar nog rätt bra.
Jag är inte mer mot andras “välstånd” än mitt eget; däremot så menar jag att välstånd faktiskt är något som inte kan mätas genom vad man konsumerar. Att påta i landet är inte särskilt ekonomiskt jämfört med att köpa potatisen på Coop (eller rentav Hemköp!); däremot kanske det för med sig vissa positiva bieffekter i form av ökad kontakt med naturen och minskad stressnivå. På samma sätt är det både bättre och billigare att läsa en lånebok av någon bra författare (eller ännu hellre, beta av en bok som man redan äger) än att spendera sin fritid med att se på fotboll och tröstäta snacks.
Att jag tycker att det är bra att pendeln svänger, så att de som har missgynnats av låga räntor nu har en chans att komma ikapp, samtidigt som att de som valt att köpa dyra lånefinansierade bostäder kommer att gå back rent finansiellt, är knappast tecken på sadism; i så fall är det väl minst lika sadistiskt att äga en dyr lånefinansierad bostad och skratta åt alla som valt att inte belåna sig och därmed missat prisuppgången.
“Statligt ägda Systembolaget redovisar en högre omsättning och ett rejält vinstlyft i det andra kvartalet jämfört med året innan”
Helt otroligt att monopolet får fortsätta.
Monopolets vara eller inte är väl en helt annan fråga. Men ökad omsättning på bolaget tyder nog på dåliga tider för pubar och uteställen. Och förstår det, tom jag som ändå har hyffsad lön och stort öl intresse tycker det börjar bli väl dyrt med öl på krogen. En hyffsad std öl kan kosta över hundringen för en pint.
Jag lider inte direkt av detaljhandelsmonopolet för alkohol. Systembolaget har ett mycket stort sortiment som man kan beställa ur på bolagets webbplats och få beställningen hemlevererad.
Systembolaget är en bra butikskedja med mycket bra service, så jag ser helst att den får fortsätta finnas efter ett eventuellt avskaffande av monopolet.
Och detta bör vara toppen vi mäter mot nu, lite ironiskt att det är räntekostnader och kronkurs som driver inflationen
Varför? Det är väl det plus höjda löner som påverkar i grunden. Nu har man hittills fått lönekollektivet att gå med på sänkta reallöner, så då återstår valuta kurs och ränta.
Det vore klädsamt om ni bolånetorskar som har skrivit sista tiden att inflationen är på väg ner snabbt etc gjorde offentlig avbön idag. Ni kan INGET om makroekonomi, utan ni tänker enbart på ett enda plånbok.
Det är dags för rejäla höjningar av räntan nu!
Verkar tyst än så länge.
Inflationen är fortfarande på väg ned även om jag villigt kan erkänna att jag trodde den skulle komma in ett par tiondelar lägre. Har själv inga bolån men även om jag hade haft det så lider jag inte av storhetsvansinne och tror att det som skrivs här på något sätt påverkar Riksbankens räntebeslut.
Dessutom var prognosen 9.1%, tydlingen gjorda av ekonomer som INGET kan om makroekonomi. Bara de hade lyssnat på en som kallar sig “Vischan”, den riktiga experten.
Jag har fortfarande inte sett någon offentlig avbön från din sida.
Önskar dig en fortsatt trevlig dag på Södermalm med cafe latte. Ber dock gunstig Junker att undvika diskutera makroekonomi i fortsättningen. Dockteater ligger nog närmare din kunskapssfär.
Jag tar inte order från dig och att du genast går till personangrepp tyder på en brustande intelligens från din sida.
*bristande*
Jag kollade också ekonomitråden några dagar bakåt och du har inte kommenterat någonting. Det hade ju varit klädsamt om du framfört dina invändningar innan och kanske argumenterat för dem då istället. Det är givetvis lättare att svara rätt på frågorna när man har facit.
Medhåll.
Ett extra RB-möte skulle vara på sin plats. Eller 75-100 punkter i sept. Men inget av dem lär hända. För lite och för sent verkar prägla RB.
Tror en höjning på över 50 punkter när det gäller riksbanken bara är önsketänk men blir gärna bevisad fel.
De drog ju till med 100 för ett tag sedan.
Måste ju vara rena döden för en BRF som har en kommersiell hyresgäst på markplan som konkar och samtidigt problem med räntekostnader.
Snacka om doubletap(p)
Samtidigt så försvinner ju inte byggnaderna bara för att föreningen går under; det finns gott om personer som letar efter en bostad till rätt pris.
För varje förlorare på en bostadsmarknad med sjunkande priser finns det alltid också en vinnare.
Fast frågan är om det är en vinnare?
Hade det varit ekonomiskt effektivt hade det redan funnits, nu krävs det en ganska omfattande ekonomisk förstörelse för att det skall bli attraktivt.
Nu är det ju sådant som du ser fram emot eftersom du är en fullständig sadist och fascist men visst kommer vi se många problem för privatpersoner pga historiken med fastighetspriserna och en huvudlös politik.
Skämtar du eller är det på allvar? Varför är man fascist om man beskriver hur kapitalismen fungerar? Det är alltid synd om låntagare, det är aldrig synd om sparare som får sitt sparkapital bortinflaterat.
Jag håller med H.GOBB här.
Finns säkerligen en mängd unga människor som sitter på massor av bra ideer men som blivit hämmade av situationen. Och hur ‘humant’ är det med bostadspriser där ungdomar som ska flytta hemifrån måste ta skyhöga risker på en marknad som rimligen inte bara kan fortsätta uppåt? Exakt när tycker ni det är rimligt att priserna stannar?
Jag har inte sagt att det skall vara någon skyddad verkstad och att det är oundviktligt att nuvarande situation akulle uppstå förr eller senare är väl uppenbart för de som ser framåt.
Men det verkar som om många här tycker det är BRA att folk som betett sig som ekonomiska idioter med höga risker får ett par rejäla råsopar. Kan inte riktigt se att det är något positivt med det.
Och de framtida ungdomar som får billigare bostad skall vägas mot de som idag får problem. Samt problemen det skapar i övrigt
Värdeförstörelsen är större än vad ev framtida vinster blir.
Det är en soppa som självklart borde åtgärdats för länge sedan. Låt oss hoppas att vi får politiker som inte låter det upprepas, eller förvärrar problemen (ironi)
Jag har inget eget intresse mer än att mina egna barn får det lättare när de skall skaffa bostad vilket såklart är positivt, jag har inga problem med räntan. Jag förutsätter att bostadspriserna inte kommer tokrusa igen nämligen.
H. Gobb är fascist eftersom hen önskar att folket skall härdas genom motgånga är och svält och har uttryckt det genom olila befängda inlägg historiskt. Eller bara ett troll såklart som man kan välja att ignorera.
Det är ingen skillnad på att spekulera i fastigheter eller i värdepapper eller i konst. Priserna kan (och kommer att) gå upp och ner.
Således är det inte ett dugg mer synd om den som säljer sin bostad till förlustpris och får flytta in i en hyresrätt, än om den som gjort dåliga investeringar på börsen och förlorat pengar den vägen. Ingen hamnar på gatan i Sverige, bortsett från missbrukare och psykfall.
Det sanna, underliggande värdet i en bostad är värdet av att konsumera den. Det är något helt annat än bostadens pris. Det värdet raderas inte vid ett prisfall, men kan förstås öka eller minska av andra orsaker, t.ex. av att demografin i området förändras, ny infrastruktur, brand eller gängkriminalitet, för att bara nämna några exempel.
Om det nu är sadistiskt att inte ge ett vitten för bolånetorskar, så kan du se det som en mild reaktion på att det under decennier varit den mest omhuldade gruppen i Sverige och att det nu börjar dyka upp snyftsaga efter snyftsaga i media om hur extrasynd det är om dem just nu. Samtidigt som arga LO-ekonomer med Hållö i spetsen ivrigt propagerar för en återgång till extremlåga räntor.
Att önska ett samhälle med lägre vettlös konsumtion är knappast fascistiskt. Under lågkonjunkturer förbättras i regel folkhälsan genom att folk prioriterar bort dåliga livsmedel och väljer att gå eller cykla i stället för att ta bilen. Att låna Dostojevskij på biblioteket är avgiftsfritt och antagligen ett nyttigare val än att sitta och tröstäta chips framför den senaste serien på Netflix.
H.GOBB: Bra exempel med LO-ekonomerna. Jag har följt dem i c:a 40 år. Varje gång Riksbanken höjt räntan samma klagande. Mig veterligen har det aldrig inträffat under samma tidsperiod, att dessa s.k. ekonomer föreslagit höjd ränta.
Tyvärr så är det ju så att den inte alltid helt ekonomiskt insatta arbetarklassen dragits med i prishysterin på bostäder. Den äldre moralen inom arbetarklassen var snarare att man arbetar ihop till en summa man kan köpa en bit mark för, bygger huset bit för bit i takt med att inkomsterna kommer in och sedan lämnar huset i arv till nästa generation, så att de skall kunna göra samma sak.
Vi kan inte ta med oss något till det efterlevande när vi dör, men vi kan lämna det vidare till våra efterkommande, så att de kan bygga vidare på vad vi har skapat till nästa generation.
Eller så kan vi göra som 40-talisterna aka 68-generationen och sätta sprätt på stålarna för att det kul att kunna “unna sig en guldkant”, under förevändningen att ens egna barn minsann inte ska få något gratis i livet jämfört med någon annans.
@RIKKITIKKITAVI
“Men det verkar som om många här tycker det är BRA att folk som betett sig som ekonomiska idioter med höga risker får ett par rejäla råsopar. Kan inte riktigt se att det är något positivt med det”.
Nej, det finns inte mycket positivt med det. Det viktiga är istället att vi som inte har betett oss som ekonomiska idioter inte behöver vara med och finansiera räddningen av idioterna. Tyvärr är det dock precis det som pågår.
Att rekonstruera en kånkad förening, tja bostäderna lär inte bli billiga ändå för de som ger nya lån vill ha avkastning.
Och när det gäller villor blir det inte billigare bara för att du säljer. Om din villa för 5 millar går ner till två så kan du lika gärna behålla den som att sälja för var skall du annars bo? Du får inte nya lån med utraderat kapital.
Man kan ju hyra en etta i förorten. Inte så kul, kanske, men om alternativet är att skattebetalarna på något sätt skall behöva rädda ens egna finanser p.g.a. dåliga investeringar, så tycker jag nog att det är ett bättre alternativ att man tar förlusten själv och bosätter sig var och i vad man klarar av ekonomiskt.
Villan kan den som har råd att betala mest ta över och flytta in i. Precis som det skall vara.
Fast inflationen är på väg ner, vi är alltid 6 -9. månader efter USA och toppen var för exakt ett år sedan, på månadsbasis har den knapp stigit på ett halvår nu, eftersom man mäter på 12 månader så kommer allt som följer nu vara lägre, dvs om inte Putin Tex bränner kärnvapen eller liknande
Ser onekligen mörkt ut. Kronan har stärkts sista dagarna, långsiktig trend?
Jag tror man ska se inflationen som en biltjyv som bränner runt i stan och ömsom tokgasar, ömsom tvärnitar, gör handbromsvändningar och drar på igen. Så man inte inbillar sig nåt. Historiskt har det tagit ganska många år att få bukt med inflationen. Alla problem i ekonomin måste värka ut och det har sitt egna inneboende tempo pga mänsklig psykologi och långa händelsekedjor.
Jag undrar hur mycket den högre räntan spelar in. Det är ju självklart att när räntekostnaderna stiger måste någon annat få ge vika. Det är troligast ”lyxkonsumtion”. Fika på stan, lunch ute, städhjälp, spontaninköp i heminredningsbutiker med mera. Klart att alla dessa småfik och ”finkaffe/lokala fik” går omkull då.
Dels de kategorierna du nämner, dels branscher där det är praktiskt möjligt för konsumenten att flytta inköpen till internet. Det var t.ex. rätt länge sedan man kunde gå in på Onoff, Expert, Mediamarkt eller Siba och köpa någon ny pryl.
Själv är det nog bara skoaffärer och optiker som jag fortfarande enbart handlar av i fysiska butiker.
Nu angavs stigande priser på paketresor och att många turistar i Sverige som inflationsdrivande.
Intressant, det är ju två diametralt olika typer av semestrar. Hur man än vänder sig, så har man ändan bak och driver samtidigt upp KPI.
De stora semestermånaderna som bekant juli för svenskar och augusti för européer så det tyder då att inflationstakten kommer vara ungefär lika för juli/augusti. I september kommer förmodligen ett kärnkraftverk gå “sönder”, ovanligt lågt vattenstånd i magasinen pga mycket regn osv.
Ja det jag noterat i vår kommun är följande:
-Allt fler lokaler på bottenplan lyser tomma, även mäklarkontoret är tomt sedan minst ett halvår.
– Det som verkar fungera är apotek, utlämningsställen för paket, det är ju så vi shoppar numer, finns även pubar och marbutiker. Även om vissa mathak nu också börjat slå igen. Det börjar bli lite trist i utbudet av verksamheter på stan.
– I fastighetsbolags lokaler ploppar det upp diverse returstationer där folk kan återvinna sopor i mindre mängd, de som kan bäras dit för hand. De har konkurrensfördelen att kunna knyta till sig skattefinansierade kommunpengar/ hyresgäster för den typen av verksamhet.
– Bottenplanen i diverse bostadsrättsföreningar har i vissa fall stått öde länge, det blir ju inget bra med minskade intäkter och ökade räntekostnader.
Tror kommunen prioriterar skattefinasierad verksamhet i det egna bolagen, eftersom de kan. Även om jag anser den typen av kontrakt bör konkurrensutsättas så även borättsföreningar och andra aktörer kan slåss om kommunala hyresgäster i politiskt skapade verksamheter. Jag betvivlar att så görs idag.
– Jag hör om allt mer större företag med kontor som önskar krympa kontorsytorna och har vissa har redan gjort det. Många arbetar fortfarande hemma många dagar efter coronan, vilket påverkar bohov av dyra kontorsplatser
Jag tycker det ser ganska dystert ut på fastighetsmarknaden och tvivlar på att det inom kort blir bättre.
I centrala Göteborg verkar man inte ha problem, men det kan ju vara så att hyrorna på kommersiella lokaler går ner. Det finns som vanligt omsättning på verksamheter men lokaler verkar inte stå tomma länge. Och tror att många kontor kör på någon liknande variant som vi har, att man kan jobba hemma några dagar i veckan. På sikt bör det öka trycket att vilja gå över till aktivitets baserade lokaler för att kunna minska ytor med kanske 20% och framförallt lunchställen borde få minskad omsättning. Jag går sällan ut och äter lunch om jag jobbar hemifrån.
SCB om inflationen för den som är intresserad
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/konsumentprisindex-kpi-juni-2023/
Topplistan för månaden var intressant (flyg, resor , biluthyrning osv).
Ganska specifika saker som antingen dött under pesten, eller är extremt räntekänsligt.
Annars verkar trendbrottet från årsskiftet hålla i sig. Jag tror mer och mer på att RB kommer att göra paus i höjningarna. Men att (ungefär) nuvarande räntan är det nya normala.
Nu behöver du göra avbön för toppekonomen “Vischan” är arg. Han är jättearg…
Arg som en arg som är jättearg.
Finns i dagsläget inget som tyder på att Riksbanken pausar sin räntehöjningar.
Nu vet jag inte exakt var konsensus ligger men gissningsvis på två stycken 0.25% under 2023.
Jag tror nog som Run DMC att det blir ytterligare två höjningar på 0.25% under 2023. Vi pausar nog först när Fed och ECB signalerar paus eller börjar sänka.
Eftersom ecb har två möten innan RB’s nästa så är risken att de höjer 2*0,25 och RB höjer 0,25.
Som nu senast.
Och sänker kronan ännu mer och skapar ännu mer inflation genom import.
Vet om stora IT-företag i Stockholm och Göteborg som just nu håller på att justera ner sina kontorsytor.
Ett av företagen har över 500 anställda i Stockholm, men ska nu krympa ner till att ha en yta för 100-150 personer. Ska man in så får man boka att man ska in och ha kontorsplats. Företaget har gått ut med att man ser till att alla har rätt till Kaffe, toapapper och uppkoppling eller vad man nu behöver för att jobba effektivt… Krävs kontorsmöbler så hjälper man till med det också, man säger vad man behvöer, så blir det hemskickat. Antingen lånar man det av företaget, eller så får man möjlighet att köpa det genom företaget på en kort avbetalningstid så ingen ska känna sig belastad långsiktigt.
Det större konsultbolaget i Göteborg stänger ner en våning till att börja med, och anställningstopp på det.
Det rimligaste skulle väl vara att man kommer överens om summa för att täcka saker hemma. Men de flesta sparar väl mer på att slippa resa till kontoret än vad det kostar att jobba hemma i alla fall så länge man inte behöver ett extra rum.
Jag tror, eftermin min nuvarande arbetsgivare vill att vi är inne 3 dagar i veckan, att det har med försäkringar att göra. Vart arbetsgivareansvaret faller om något händer etc. Detta är dock ren o skär spekulation, men hört från andra vänner att det är samma tongångar där.
Sen kan jag tycka det är komiskt att företag ska sminka det hela med “Att vi ser gärna våra arbetare på kontoret, som sprider energi och värme mellan varandra” bla bla bla.
Och för företagen i fråga så är 3 paket kaffe och en bal skitpapper i månaden rätt billigt mot vad en kontorplats kostar… 🙂
Företag som drivs framåt av innovation förlorar på hemarbete och börjar beordra tillbaka personalen. Minst 80% på plats gäller på stora amerikanska företag globalt.
Ska svenska företag som Ericsson mfl inte halka efter så måste de upp på samma.
Passar det inte så finns dörren där borta…
Kanske lite OT men en fråga från en ickeekonom. Om en bostadsrättsförening kursar- vad händer med den? Blir den automatiskt hyresförening? Hur påverkas boende?? I förlängningen, hur påverkas hyresköerna ??
Alla som köpt en bostadsrätt blir av med denna och ev kvarvarande värde i konkursboet kvittas mot skulderna. Ägarna ligger inte högt i prio.
Läs vad som hände i “Kinesiska muren” i Malmö där styrelsen plundrade föreningen. De flesta fick rejäla ekonomiska problem
MKB köpte upp föreningen och ombildade till hyresrätter efter många om och men..
De flesta som bodde i bostsdsrätterna bor kvar som hyresgäster. Men betydligt fattigare eftersom de betalar hyra och på sina lån (ränta +ev amotering)
Hyran är högre än avgiften till föreningen var.
Det man kan göra är isåfall att flytta till billigare boende med lägre hyra.
Men jag antar att forumets fascister tycker det är bra att om man inte ser opp så får man skylla sig själv. Samma med de befängda affärsmodeller som boatadsutvecklarna använt senaste åren.
Jag antar att forumets fascister tycker att styrelsens medlemmar och dem de behjälpliga varit, borde konsekvensutsättas enligt romersk rätt 55BC, typ. Vi har uppenbarligen gått olika tankeläsnings kurser.
Hade en vän som lyckades bo i en förening som kursade, på 90 talet. Nihil novum sub sole.
Fast på 90-talet hade väl föreningen en mycket större del av lånen? Det var vanligt att insatsen var rejält lägre än en årslön (reservation för fjollträsk. Hade inga bekanta i den sitsen då) .
Så risken för KK är nog mindre idag men konsekvensen är troligen värre.
Inte automatiskt men om den kursar så har BRägarna troligen inte ekonomi att köpa fastigheten från konkursboet, om de har det skulle de i de flesta fall löst det innan. Det är nästan alltid bättre ekonomi att höja avgifter eller insatser och behålla föreningen. Oegentligheter kan säkert ändra på det men så länge styrelsen gör ett rimligt jobb är konkurs verkligen sista som händer.
Väntar på att kronan rusar tillbaka till DKR/SEK=0,85 så att ordningen åtesälls.
Endel var bättre förr. (tiden när vi bl.a. hade 12 ubåtar o 20+ patrull o robotbåtar)
DKK är peggad mot EUR, därav danskens styrka.
Fanns igen € 1990…
Vad kostar det att pegga o vem betalar priset för icke pegga?
Det är exakt samma som när svenska kronan på 90-talet hade fast kronkurs.
Dvs riksbanken garanterar kursen.
Och vi betalar med 500% daglåneränta (rekommenderar motormännens historielektion. Finns på Spotify).
För att fötydliga. DKK har varit peggad mot EUR sedan 1999.
Alltid lätt med facit i hand men det hade troligtvis varit bättre om SEK gjort samma sak eller kört EUR sen 1999.
Danska RB stödköper DKR, vi betalar för det genom att köpa dansk fläskfilé och hålla SAS under vingarna, danskarna är listiga i affärer.
Då var den peggad mot d-marken om jag inte minns fel.
Vår hyresvärd för kontoret har det rätt tuft. Ett område med stora vakanser (dåligt utformade lokaler imho) som redan i högkonjunktur hade problem.
Hyrorna indexreglerade men iaf vårt kontrakt var “allt ingår”. Och deras konstnader hade ökat med 23% (elen med 120%) och indexregleringen gav som bekant 10,5% i hyresökning.
Vi ser dock inte att vi kommer minska mängden kontorsplatser. Snarare att man har ett behov av annan utforming på kontoret. Vi har “obligatoriska” dagar men två dagar hemifrån i veckan. Så de dagar alla är inne vill man ha plats för alla men även många mötesrum och samtalsrum. Vi ser ju att arbetet blir mer dynamiskt. Även vår ledningsgrupp kan sitta remote i komplexa möten då man nu kan köra all verksamhet även om nån är borta på tjänsteresa i Asien.
Å andra sidan är vi trots att vi ingår i en stor konceren väldigt entreprenöriella i vår karaktär och även om det är semestertider är det fullt ös och det finns ett enormt driv hos alla. (Vilket är vansinnigt roligt)
Låter som att du har ett kul jobb 🙂
På lite längre sikt, skulle det inte vara en lösning att företaget delar vissa utrymmen med något annat företag, så att ni har tillgång till konferenssalar o.dyl. på olika veckodagar?
Lite som att man inte skall låta fabriken stå overksam delar av dygnet, utan att utnyttja kapitalet så mycket det går.
Beror lite på verksamheten, office sharing är ju en våt dröm för företagsspioner!
Anchor stängde ner igår efter 127 år.
Supertrist så klart då det är ett klassiskt bryggeri.
Och så en “minskning” i inflationen från 9,7 till 9,2….
Den där halva procenten i räntehöjning behöver komma sooner rather than later….
Men likt turkiets parlament tar ju riskbanken 2 månaders sommarlov.
SvD höjde just priset på min prenumeration med 17%. Går det så går det måste de tänka
Svd kan du läsa gratis via Pressreader och ett lånekort från din hemkommun.
https://biblioteket.stockholm.se/artikel/pressdisplaypressreader
https://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet
Ah, ränta hit och ränta dit – som en känd svensk politiker en gång sa ”nu tycker jag vi fattar varandras händer och går all-in i Viaplay” eller tja, nåt liknande…
Varandras händer?
Ja, alltså…nåväl.