Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna under morgonen, men det är i övrigt lugnt på marknaderna. Antalet nya bostadsannonser föll med 21.6% för Hemnet vilket visar på den trögare bostadsmarknade men det kompenserade monopolföretaget med högre priser.
Stockholmsbörsen backade under onsdagen och OMXS30 stängde på -1.02% medan OMXSPI gick -0.13%.
Valutorna ser stabila ut även om dollarn stärks något mot kronan till 10:27 SEK medan euron ligger kvar på 11:48 SEK. Guldpriset fortsätter uppåt och kostar nu 653:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 +0.24% och Nasdaq 100 var oförändrad på -0.09%. Amazon ledde inom FAANGST med +1.90% och sämst var Google med -1.40%. Tesla och Netflix rapporterade, men det är väl först idag vi får se någon effekt på aktiekurserna då jag ponduspostulerar att de släppte sina rapporter efter börsens stängning. Fast jag har inte brytt mig om att kontrollera detta.
I de asiatiska tidzonerna är det en blandad kompott som gäller bland de index bloggen följer. Hang Seng sstoger +0.45%. ASX 200 är oförändrad på +0.05% men KOSPI går -0.19%, Nikkei 225 -1.19% och Straits Times är oförändrad på -0.03%.
Hemnet, de facto monopolet på bostadsannonser i Sverige, rapporterar att antalet bostadsannonser under andra kvartalet var 21.6% färre än motsvarande kvartal år 2022 och visar på hur trög bostadsmarknaden är. Dock ökade bolaget ändå sina intäkter från annonser med 3.9% eftersom man som monopolist fick ut 30.8% mer per bostadsannons, t ex genom att ta betalt för att förnya annonser för osäljbara objekt.
Monopolisten skryter med att de har 87.4% av marknaden.
Aktien rasade -7.22% på börsen och handlas enligt Avanza på ett p/e-tal om 64, dvs 64x sitt resultat efter skatt. Vad en sådan skyhög värdering ska motiveras av är väldigt otydligt, då det normalt tillhör extrema förhoppnings- och tillväxtbolag. Det är svårt att få mycket mer än 100% av den svenska marknaden, så uppsidan får väl ses som begränsad och kan knappast motivera värderingen. Fast det är klart. Man kan som de facto monopolist höja sina priser 30% om året och ändå behålla 87.4% av marknaden.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
62 kommentarer
Bostadsmarknaden:
Jag har noterat en ca 20-ig ökning av bostäder till salu på min lokala marknad.
Enligt Booli tar försäljningen ca 30% längre tid, det är färre budgivare och antalet prissänkta bostäder är upp kraftigt (50%) sedan ett år.
Bostadsmarknaden mår inte bra.
Du får det att låta som att hemnet gör något fel. Det är ju inte elnätsföretag vi pratar om med fysiska ledningar som låser konsumenten utan här är konkurrensen helt fri men ingen har lyckats ta sig in. Det är ju inte rimligt att be dem att göra åtgärder för att andra ska kunna konkurrera.
Hemnet gör väl inget fel, ett företag ska tjäna maximalt med pengar och alla företag vill ha monopol. Det är väl snarare Konkurrensverket som inte gör sitt jobb.
Ingen marknad där en aktör har 87.4% av marknaden är en sund marknad.
Om vi utgår från att Hemnet inte missbrukar sin marknadsledande ställning – folk väljer Hemmet över alla alternativ iaf – hur ska Konkurrensverket agera?
Hemnet ägs ju delvis av mäklarna, och de är naturligtvis inte intresserade av att gå till uppstickare, för i slutändan så hamnar ju hemnets avgifter ändå i mäklarhusens vinstrad?
Här i byn “bojkottar” vissa mäklarfirmor hemnet och kör bara booli. Säljarna får tjata om det skall sättas in annons även i Hemnet. Så relationen till mäklarna verkar vara ganska komplicerad.
Har en jobbarkompis som tjatade in en Hemnet-annons med argumentet “vem faan har hört talas om en booli-knarkare”. Lägenheten blev såld till någon som bara sett hemnetannonsen. Så något ligger det väl i det.
Jag använder endast https://www.booli.se/ vilket jag tycker är en bra (bättre) site.
Precis. Det ger en mycket bättre bild av hur marknaden ser ut
Men då många inte vill veta hur marknaden är utan bara se sin bild av den så gr man kanske hellre in på hemnet
Vet att det är många som är skitkränkta över Boolis “värderingar” som de lägger på varje objekt. Här i roslagen är det nästan alltid ett lägre spann än vad säljaren vill ha.
Änddock brukar 99% av affärerna jag ha koll på hamna på boolis värdering
Det finns fler företag i Sverige som har liknande ställning där det blir monopol och där det är mycket svårt för andra att konkurrera då tröskeln in är nästan omöjligt hög. Ibland känns det som det blir snarare fler när det borde bli färre, det är ju inte så bra!
Eller, typ alla, stora IT-bolag i hela världen som lever gott på att tröskeln är hög och marginalkostnaden låg.
Jag tänkte på bolag som typ Gotlandsfärjan som är ensam lämnande anbudsgivare till Trafikverket för att köra vattenvägen till och från Gotland.
Typ Monopol men som ändå handlas upp på lång tid i princip utan konkurrens, exempelvis.
Finns det en rad med lagar och regleringar som tränger ut mindre företag från att etablera sig som konkurrenter? Om inte så är det väl inga större problem om man har en stor marknadsandel för att man leverar en bättre tjänst än andra alternativ.
Dock väldigt ofta det inte är fallet med monopol/oligopol där sedan stora företag börjar bedriva lobbyism för att säkra sina marknadsandelar genom politikerna. Bra exempel är stora oljebolag som lobbar mot kärnkraft/fracking som samtidigt donerar stora pengar till diverse miljörörelser för att göra det samma.
Minskat utbud, minskad efterfrågan, minskad omsättning och sjunkande priser.
Som vanligt i lågkonjunktur. Med twisten att räntorna går upp istället för ner den här gången.
Fast enligt mäklarkåren stiger förstås priserna.
Jaså? Det senaste året har villapriserna gått -11.8% och bostadsrätterna -5.4% enligt mäklarkåren.
Källa: https://www.maklarstatistik.se/
Fast om priserna gått upp 0,7% på 1 månad, gått upp 1,7% på 3 månader, gått ner 11,8% på 1 år och gått upp xx% på 5 år – stiger eller sjunker priserna då?
12 månader är det mått som nästan uteslutande används för ekonomiska indikatorer eftersom man slipper säsongseffekten och det mesta av den statistiska felmarginalen.
Vad derivatan på kurvan just nu är är omöjligt att säga.
Om KPI inflationen varit runt 10% och valutaförsvagning varit runt 10% och villapriserna gått ned 15% nominellt senaste året. Är andraderivatan då negativ 😉
Det Mäklarstatistik visar är att priserna bottnade i december för att sedan försiktigt stiga.
Mäklarna är väl inte den yrkesgrupp jag litar mest på, men då utbudet har minskat ganska kraftigt så har inte prisnivåerna sjunkit lika mycket som många experter förutspått, så det kan nog stämma att priserna hålls uppe. Sedan kan jag tänka mig att många som får dåliga bud avstår från att sälja och hoppas på bättre tider. Hänger på om folk i allmänhet klara av de nya högre räntenivåerna.
Team Jimmy/tidölaget vill tydligen (utreda) göra det svårare för styrelsen i BF att stoppa andrahandsuthyrning. Om det går igenom så kommer väl folk att hyra ut för evigt i väntan på bättre pris (och städdagarna kommer att vara helt tomma).
Det kommer reglera sig självt när bostadsrättsföreningarna måste termineras för att man inte fick ihop en styrelse.
Då minskar intresset för andrahandsuthyrning.
Gällande städdagarna så.får man köpa in tjänsterna. Vill inte medlemmarna så höjer man avgiften.
När vi satt i styrelsen och höjde avgiften för att finansiera framtida åtgärder och medlemsmötet klagade på “hyreshöjningen” var vi pedagogiska och sa att vi ställde våra platser till förfogande på sittande möte och utlyste ny stömma för att välja ny styrelse.
Vi förklarade också vad som hände utan giltig styrelse.
Intressant att påstådda liberaler och högersinnade alltså anser att politiker vet bättre än föreningens ägare vad föreningen ska ha för regler ….
Lustigt. Team Jimmy blockerade ju lagförslag under Reinfeldtregeringen som skulle göra det fritt att hyra ut sin BR i andra hand. De röstade samma som V i denna fråga.
Precis därför de inte gillar Booli som visar en relativt “sann” värdering
Fast det är inte minskat utbud, det är ökat. Men omsättningen har minskat drastiskt.
Min take på hemnet är att de har två fördelar: first mover advantage, och nätverkseffekter.
Det finns olika former av nätverkseffekter, jag tror de har så kallade: “Marketplace (2-Sided)
The two sides of a marketplace are buyers and sellers. Successful 2-Sided Marketplaces like Craigslist are very difficult to disrupt. To break them apart you must have a better value proposition for both parties simultaneously, or else nobody moves. Customers are there for the vendors, and vendors are there for the customers. One won’t leave without the other.”
vidare upplevde jag båda gånger jag sålde lgh att mäklarna verkligen ville att man skulle ha hemnet för annars blev ju deras jobb jobbigare och de menade att man missade köpare, vilket säkert stämmer.
Kort sagt, svårt att rucka på, men kolla hur facebook market ändå fick blocket (som hade om inte monopol så iaf stark dominans) att sänka priserna t ex.
Denna artikel tycker jag är mycket bra om man vill få en överblick över olika typer av nätverkseffekter.
https://www.nfx.com/post/network-effects-manual
Tack för dina kommentarer Sofienarval!
Mycket insiktsfull läsning.
Tack Joni! 🙂
Kollar Booli isf Hemnet, kanske missar något, men det är fler på Booli
Tack för dina kommentarer Sofienarval!
Mycket insiktsfull läsning.
För den som tycker att Hemnet verkar övervärderat finns korta hävstångsinstrument att köpa på Avanza/Nordnet. Jag har själv tidigare tjänat en liten slant på den spekulationen, och känner mig lite sugen på att hoppa in igen, men just nu har jag inte råd med annat än globalindex.
Jag tror att folk överdriver styrkan på deras monopolställning och att det vore långt ifrån omöjligt för en duktig och motiverad konkurrent att ta marknadsandelar.
Man kan tycka att Hemnet är övervärderat och Hemnet kan vara övervärderat men det är inte säkert man kan tjäna pengar på det iaf.
Detta åskådliggjordes i filmen “The Big Short”. I filmen så tjänade Burry pengar i slutet men många andra gick under trots att de hade “rätt”.
För att du ska tjäna pengar på att ha rätt så räcker det inte att bara ha rätt – tillräckligt många andra måste också inse att du har rätt.
Nollsummespel, änyone?
Så är det, “the market can remain irrational longer than you can remain solvent”, som man brukar säga – till exempel är väl dogecoin fortfarande värderat till runt $10G. Därför håller jag bulken av mitt kapital i globalindex och ser avvikelser från det mer som lek och spekulation.
Timing in market, not time in market gäller vid negativa positioner.
Det rapporterades på CNBC för ett tag sedan att senaste tidens börsrally i S&P 500 är drivet av 11 st stora jättar främst Tech. Om dessa elefanter börja halka lite så kan det kanske bli lite stökigt.
Som sittande på dubbla lägenheter sedan 1,5 år pga svårsåld lägenhet och en VÄLDIGT förändrad omvärld sedan vi började önskar jag att vi kunde reagera mer som Ukraina gjort i sin (relativt kolossala) kris. Dvs att alla steppar upp och hjälps åt och inser att omvärlden måste påverka både affärsmodeller och stadgar.
Vi har fått ett konstant nej till andrahandsuthyrning från styrelsen där vår svårsålda lägenhet finns. Samtidigt har intresset för att hyra ökat och vi har flera intressenter.
Om företag som Hemnet och även mäklare kunde vara lite mer anpassningsbara skulle de ha lobbat för andrahandsuthyrning som ett alternativ när de märker att det drar ut på tiden. Varför inte integrera det i affärsmodellen till exempel?
Att sedan styrelsen i en förening anpassar sig efter situationen och ser till att få ta del av andrahandsuthyrningen med urval av hyresgäster och extra avgift till föreningen så det blir en win-win. Det är ju en förhållandevis liten åtgärd men många styrelser verkar tro att allt är som vanligt. Tills de själva ska sälja.
Jag undanber mig kommentarer om hur dumma vi var som inte sålde innan vi köpte. De råden har vi redan fått ta emot från styrelsen i brfen.
Däremot kunde vi upplåta vår tomma lägenhet till flyende släkt från Ukraina under viss del av den här tiden vilket såklart gjorde att svidandet i plånboken kändes helt OK. Mer som en ofrivillig, men fantastisk donation.
Bo kvar och hyr ut till inneboende är kanske ett alternativ?
https://www.mynewsdesk.com/se/hsb_riksforbund/blog_posts/inneboende-eller-andrahandshyresgaest-101686
Då måste man fortfarande vara skriven i lägenheten och för att vara skriven måste man ha sin dygnsvila där och varaktigt vistas i lägenheten.
Om bo kvar inte är ett alternativ kommer nog styrelsens spioner att notera att inneboende är mer än inneboende.
Man vill inte förverka bostadsrätten.
Fast styrelsen måste ge en varning försr och möjlighet till rättelse ifall man hyr ut utan tillåtelse.
Det innebär att ni måste vara beredda att slänga ut hyresgästen.
Har du vänt dig till hyresnämnden som kan köra över styrelsen?
Jag förstår iofs styrelsen. Syftet med en bostadsrätt är inte att hyra ut utan att köpa för att bo.
Man kunde tycka att de ger ett tidsbegränsat tillstånd. Har andra fått tillstånd kommer föreningen inte ha ett case.
Ja – det låter konstigt då möjligheten för en styrelse att neka andrahandsuthyrning kraftigt begränsats på senaste åren.
6 månader upp till 12 månader ska accepteras enligt lag.
Det som talar emot är att man har skrivit sig på annan adress, med tydligt syfte att avflytta, dvs man avser lämna föreningen permanent. Att så inte skett är enbart pga det ekonomiska läget.
En bostadsrättsförenings huvudsyfte är att värna om föreningen och medlemmarna.
Att underlätta för de som inte vill bo kvar är inte prio. Däremot kan man ju väga in det men många styrelser är benhårda.
Men hyresnämnden väger ofta in helheten och tidsbegränsade tillstånd är ofta rimligt.
Hej alla! Vi har vänt oss till Hyresnämnden förra veckan och blev omskrivna i lokaltidningen så det blir viss press på styrelsen. Enligt bostadsrätterna.se och svt är det ett giltigt skäl att lägenheten är svårsåld så vi tror stenhårt på godkännande av hyresnämnden.
Jag vette fan om svt/bostadsrätterna är expert i frågan.
kolla snarare på hyresnämndens beslut. Jag skulle säga att det inte föreligger skäl för andrahandsboende. Men det är min tolkning. Men lovar jag är lika mycket expert som de som svt frågar. DVS inget att satsa pengar på 😀
Ja vi har ansökt för ett par som vill hyra tio månader. Det känns som en vettig tidsperiod. Givetvis kommer lgh ligga till försäljning under perioden. Men fick följande svar från styrelsen:
”
Svaret från styrelsen är Nej!
Vänligen, acceptera detta svar!
”
Som ni förstår är man inte så sugen på att behöva flytta tillbaka. Och man undrar ju också om detta kan ses som ett svar till en medlem som man värnar om …
Tyvärr så är du inte ensam, vi köpte också först och sen skulle vi sälja. Det blev början till en helvetets resa. Tidspress och skambud och en bank som gör allt utom ger hjälp. Till slut så sålde vi men det blev till lägre pris .
Nu är det inte synd om oss , vi har gjort en bra vinst iallafall men fan vad jobbigt. Och håller med , både banken och BRF behöver fundera framöver hur vi ska underlätta men också samarbeta så att alla kommer ut som vinnare.
Risken är att vi får snart en kraftigt inlåsning och då kommer det inte att vara roligt för någon.
Återigen, föreningens syfte är inte att maximera vinsten för avflyttande.
Däremot måste förenignen fungera. Och en rimlig andrhandsavgift borde täcka merkostnader för färre antal aktiva medlemmar.
Fast samtidigt, är det ett riktigt problem eller upplevt problem?
Hur stor del av en förenings medlemmar är det som normalt engagerar sig? 10%? 20% max?
Rent krasst skulle ju då 80-90% av beståndet kunna hyras ut i andra hand utan att det skulle påverka “rekryteringsbasen” till styrelse och städdagar.
Det beror på stadgarna hur mam får en godkänd årstämma.
Jag vet en bostqdsrättsförening som inte fick godkänt årsredovisningen för att kravet var minst X antal medlemmar, ej styrelse.. Det blev lite svettigt för styrelsen avgick. Man har en viss frist innan föreningen måste upplösas.
Och ja, om för få är engagerade och majoriteten är 2a hand upphör ju föreningens syfte. Rent juridiskt borde föreningen upplösas och bolagiseras till ett hyresvolag eller säljas då kan man tycka.
Men så länge man håller det flytande så…
Risken är dock med oengagerade medlemmar att föreningen kapas som “kinesiska muren” i Malmö.
Ta det inte personligt. Men det är rätt kul när folk kallar det skambud när köpare erbjuder mer än man själv köpte för.
Vad var det egna budet i så fall 🙂
Köp ett par konsulttimmar av en bostadsjurist.
Den nya lägenheten kanske har en mer tillmötesgående styrelse. Hyr ut den istället.
Och inse att du får sälja en av lägenheterna. Priserna lär inte förändras markant så bättre svälja ett dåligt ekonomiskt beslut nu än ha det överhängande. Och det finns risk att bostadsrättsspriserna går ner ännu mer då räntorna inte verkar fått full effekt i så många föreningar.
Vi har vänt på alla stenar och försökt sälja även den ”andra” lägenheten. Utan ens ett skambud. Den får vi hyra ut så det är ett alternativ. Så läget är inte helt låst.
Problemet med att hyra ut är att hyresgäster oftast beter sig sämre än ägare i föreningen. Säg vad man vill om bostadsmarknaden men klarar du av att köpa en lägenhet till 3-5miljoner visar du på att A) du har nog samhällsvett att ha fått en fast anställning och B) du har självdisciplin nog att spara ihop ett egetkapital. Finns såklart många goda hyresgäster också men faktum är att du kan få vad fan som helst.
I vår “ägarförening” här i Norge har vi 2 familjer som hyr, den ena har haft polisen på besök 4-5 gånger och hotat en annan boende och den andra familjen bredvid mig har 5 åriga barn som springer runt i blocket och skriker till 12 på natten, klottrar på både ytterväggarna och i trappuppgången, spiller läsk i hissen och i passagerna utan att torka upp efter sig etc. Bara för 2 veckor sedan hade de besök av en kvinna och ett par barn och när hon skulle in samtidigt som mig så fimpa hon sin cigg på ytterväggen till ingången.
Många har klagat på dem tidigare men problemet är väl att den ena i styret är en av dem som hyr ut och den andra ser det som någon typ av samhällstjänst att de ska få lov att bo här och vi andra ska ha en sämre vardag pga det.
Jag är enig i att föreningar själva och inte staten ska få bestämma vilka regler de vill ha men absolut inte sant att hyra ut alltid är en “win win” för de andra i föreningen.
Hör menar jag att brf borde vara intresserade av att vara med mer i processen att hitta hyresgäster. Jag tror dessutom att hur man ut sin egen lägenhet är man mån om att det ska vara ordning och reda. Mer än vad stora hyresvärdar bryr sig. Men oavsett, samarbete borde borga för bättre resultat.
De tappar väl intresse om det inte gynnar de. Det första jag hyrde var ett rum i ett kollektiv i Oslo på 8.5kvm/ 5900kr i månaden och ville också ha minimum ett års kontrakt vilket jag tyckte var lite långt med de lovade att hitta någon annan ifall jag behövde flytta.
Typ 8 månader senare fann jag något som passade bättre till mitt nya arbete och flyttade ut, tror du att de brydde sig om att leta rätt på någon ny hyresgäst före mitt kontrakt gick ut?
Ja, alltså, grejen är ju att politikerna satt ett pristak på uthyrningsavgiften, vilket innebär att det sällan är i föreningens intresse att tillåta uthyrning. Tog man bort det pristaket skulle säkerligen många föreningar och medlemmar kunna komma överens om en nivå där avgiften kompenserar för de olägenheter som uthyrning innebär.
Förr vet jag att folk som ville hyra ut hyreslägenheter i andra hand vände sig till polisstudenter om de hade trilskande värd.
De räknades som lite säkrare på den tiden, det var 1990-tal och brukade kännas bra att få in i huset. De bör ju sköta sig och stå på rätt sida lagen utifall det är oro för busiga hyresgäster som skaver hos föreningen.
Låter väldigt smart. Jag köpte ett ”nytt” grafikkort begagnat för att få det lite billigare för en fem år sedan och det är ofta att det är problem med dem och blivit använda till mining. Personen jag köpte det av visade sig vara polis så jag gjorde bara en väldigt basic koll och köpte det sen och det gick bra. Tvärtemot köpte systern en begagnad bil för över 100k för några veckor sedan av någon inte helt reko och när hon åkt med den i en dag börjar motorlampan lysa…
Helst vill man ju inte ”döma” personer och lära känna dem men är ju många fall där du inte kan det så då kan faktorer som att vara polis hjälpa en.