Gårdagens uppgång på börserna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen och börsveckan går mot positivt. Riksbankens nye ordförande Erik Thedéen varnar för fastighetsbolagen.
Stockholmsbörsen steg igår. I själva verket gick alla index jag följer upp under gårdagen eller nu på morgonen i fallet de asiatiska tidszonerna.
OMXS30 gick +0.78% och OMXSPI +0.66%. Den svenska kronan stärktes något mot dollarn och försvagades lite mot euron. Guldpriset är tillbaka på 687:- SEK per gram vid rekordnivån.
I USA gick S&P-500 +1.06% och Nasdaq 100 +1.32%. Tesla ledde bland FAANGST-aktierna med +5.33%, medan Google tog kön med +0.51% bakom Apples +0.76%.
I de asiatiska tidszonerna är det enbart uppåt nu på morgonen bland de index jag följer.
ASX 200 +0.27%, Hang Seng rusar +3.27%, KOSPI +0.78%, Nikkei 225 +0.76% och Straits Times +0.24%.
I en artikel hos SvD varnar nu Riksbankens ordförande Erik Thedéen för fastighetsbolagen på en pressträff.
“Det som man väldigt tydligt kan konstatera är att man inte skulle ha skuldsatt sig så här högt. […] Det har ökat riskerna för de här bolagen, ökat riskerna för banksystemet och ökat riskerna för svensk samhällsutveckling.”
Han menar dock att bolagen kan ta sig ur detta genom att sälja fastigheter eller genomföra nyemissioner.
Man kan tycka att det inte ligger i Riksbankens sak att uttala sig om sådant här, men Thedéen säger:
“Om det börjar skaka i ett eller ett par företag så bör inte bankerna ta det som intäkt för att strypa krediterna till alla bolag. Då får vi spridningseffekter och det är därför det är viktigt för oss som centralbank att peka på det här.”
Sedan är det ju så att det blir så här varje gång. Själva vitsen med fastighetsbolag är att låna utav bara helvete och köra så det ryker rakt in i kaklet och hoppas att man klarar sig eller fått tillräckligt med utdelningar under tiden för att som grundare kunna leva gott resten av livet ändå.
51 kommentarer
Blir väl som senast.
Bankerna stryper utlåning när det luktar lågkonjunktur, så fler företag konkar i onödan..
och spiral fortsätter neråt.
En slant till blågul är på plats..
Det är lugnt, vi har ITP-systemet med fräscha pengar som kan styras att investera i fastighetsbolagen.
Som tur är kan man styra över majoriteten av ITP-pengarna själv.
Inte i ITP2 (för födda senast 1978) nej. Dock bär ju i teorin arbetsgivaren risken. Fast om pensionen spekuleras bort på fastigheter så att Alectas premier går upp kommer det så klart negativt påverka de anställdas löneutrymme framåt.
För den obligatoriska trad-delen i ITP1 kan i teorin välja ett försäkringsbolag som håller sig borta från fastighetssektorn. Om något sådant har fått komma med i den centrala upphandlingen…
Det är dock inte en mänskligt rättigheter att få låna. (FN: Hold my beer…)
Roade mig med att göra ett räkneexempel för att förstå värdet på det mest omskrivna fastighetsbolaget igår. Om man får bolaget, dvs betalar 0 kr för aktierna så tar man ju över skulderna.
I balansräkningen uppgår dem till 100 miljarder, men utöver det får man lägga på underhåll osv. Direktavkastningen blir på nuvarande hyresintäkter ca 3,5 %.
Hela problemet ligger givetvis i värderingarna, att man värderar på påhittade avkastningskrav ist för ex. vis ortpriser
SBB har konsekvent i åratal skrivit upp sina värderingar snabbare än andra fastighetsbolag samt det enda bolaget jag hittade som inte skrev ner värdena vid covid-krisen. Sen kan man väl argumentera för att de äger en annan typ av fastigheter men fallet priserna brett så faller de på offentlighetens lokaler också.
Om man inte kollar SBB specifikt.
Är det inte konstigt att orealiserade prisökningar överhuvudtaget spelar så stor roll i resultaten?
Hyresfastigheter jag bodde i i början av 2000-talet såldes kanske 5 ggr på 10 år och priset gick upp kraftigt mellan varje försäljning. Större delen av fastigheten är bostäder som i praktiken bara fick större hyreshöjningar efter flyttrenoveringar. Så intjäningsfömågan ändrades knappt. Det var bara den sänkta finansieringskostnaden som motiverade prishöjningar.
Fastigheter gick upp kraftigt i pris 2000-2010 pga att reporäntan gick från cirka 4% till 0.25% (kanonaffär för alla inblandade).
SBB bildades 2016 när vi hade minusränta 0.5% och dagens ränta är som ni vet 3.5% vilket innebär att SBB ligger kraftigt back på sina affärer.
Nej det är inte konstigt att man värderar upp det ska man göra. Däremot borde varje köpare av fastighetsaktier skita fullständigt i värderingar utan istället titta på kassaflödet.
Men SBB har det ju varit småköparfrenzy i precis som en mängd andra skräpaktier utan substans med sjuka värderingar sett till vad de gör typ Gamestop, Embracer mfl även Oscar Properties nästan exakt samma snurra. Tesla lägger jag i samma fack också. En dag kommer de också få svara för sin värdering och då slaktas aktien. Men innan det kör ju alla ”to the moon”.
Borde sätta mig en dag och lista upp alla aktier som jag tycker är totalt skräp (men som gått väldigt bra) som folk kommer bränna sig på.
Just i Teslas fall är det inte helt otroligt att en Tesla faktiskt kommer att placeras på månen. Dock tvivlar jag på att detta kommer påverka aktiekursen.
Hade varit kul att se Iljia Batlan möta drakarna i draknästet…
Tesla är i stort sett skuldfria så noll bekymmer där.
@MAX H du har så rätt. IB har byggt bolaget kring att övertala sina forna partikamrater att sälja till honom. Därefter har han byggt bolaget med ett virrevarv av finansieringslösningar dragit in drygt 450 000 svenskar att satsa i bolaget. Jag uppfattar IB som en snackpelle som lovar runt och håller tunt. Sedan har han fått upp värdena med hjälp av alla upptänkliga värderingsmodeller. Jag tror att om man gör en ren resultaträkning på bolaget. Dvs plockar bort upp och avskrivningar. Tar bort pengar som tillförts bolaget av externa aktörer såsom aktieägare, lån, obligationer, olika hybrid lösningar etc så har aldrig bolaget tjänat pengar tvärtom kommer visa från start till nu på gigantiska förluster. Det försvann väl ett par miljarder bara vid försäljningen av JM aktier. Sanslöst pyramidspel av skattebetalarnas egendom. Dessvärre är det nog bara en fd politiker som med god insyn i offentlig verksamhet som kan lyckas med reptricken.
Och borgerliga kommunalpolitiker behöver IB inte ens övertala.
De säljer glatt av rent ideologiska skäl 😅
Avkastningskraven är ju såklart hämtade från ortspriser. Idag har vi t ex en utmärkt affär att jämföra med. Nrep köper 20 äldreboenden och två förskolor för 5 Mdr (drygt 50 000 kr/kvm) från Vectura.
https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/nrep-i-storaffar-for-5-miljarder/
Man får gratulera säljarna som fick 20 ggr årsintäkten.
Det är faktiskt helt jävla obegripligt med tanke på att vi inte har minusränta längre.
Mycket som är obegripligt här i världen 🙂
De kan ju svamla i artikeln och jag kan tyda det fel.
Årsintäkt 250 miljoner. Kalkylränta 4% på 5 miljarder ger 200 miljoner (och då är jag snäll gällande kalkyränta).
Då har de 50 miljoner kvar som ska täcka drift, underhåll, löner etc (vilket det inte kommer att göra).
Om köparna antar att inflationen fortsätter att vara hög (index-hyror) medan realräntan fortsätter vara negativ så kanske det går att räkna hem.
Men det är för det första ett tveksamt antagande och för det andra måste man bortser ifrån att drift och underhåll ökar med (minst) inflationen.
Vi kan ju diskutera räntdavdrsg och fastighetsskatt och “sparka på de som ligger ner” till det finns rvå söndagar i veckan, men faktum kvarstår att ingen stoppade såssen Bataljan o company från att bygga ett fastighetsimperium på lerfötter. Sedan lämpar de över kostnaderna på samhället.
Det var inte privatpersoners lån som utlöste krisen förra gången och det blir det denna gången heller eftersom skulderna är kvar och genererar intäkter framåt.
Det är dessa bankrutta fastighetsimperium.
Vem hade hört talas om SBB 2013?
Det var på din vakt, Lövfen.
Du var för upptagen med att bedriva feministisk utrikespolitik gentemot Iran, ignorera det säkerhetspolitiska läget och försöka hindra Harpsundsekan att tippa för att ditt regeringsunderlag bestod av en snart utdöd orkeslös såsse och två småbarn i form av V och MP och sedan en tjurig tonåring i C som hela tiden bråkade om vems felet var.
Nu får vi se om den nuvarande regeringen reder ut det, jag tror inte att Kristersson kan knyta skorna utan hjälp ochngör han det så är det korsat höger och vänster fot så han snubblar på första steget. Track record är inte imponerande för den mannen…
Tror du inte att om inte svenskarna blivit så veliga och börjat rösta på en massa småpartier på högerkanten så hade S kunnat fortsätta att bygga folkhemmet och vi hade sluppit att småpåvar tycker det är okej att låta t.ex. skolpengar gå till skrytbyggen som idrottshallar istället för adekvat utrustning i skolan?
Du menar på den gamla goda tiden då änkor tvingades flytta från huset de bott i i 40 år för att de inte hade råd att betala arvsskatten efter makens bortgång? 😉
Nja, allt var inte bättre förr även om jag förstår vad du menar. Dock tycker jag inte man ska skylla på väljarna. Politikerna är helt enkelt för upptagna med sig själva, vems fel det var och hur något “ser ut”. Än att faktiskt göra någon nytta.
Valet i höstas var första gången jag inte kände att det fanns något vettigt att rösta på alls, saknar helt förtroende för kompetens, fantasi och engagemang för att lösa de stora frågorna hos våra nutida politiker, oavsett färg. Så det är nog den generellt låga kvaliteten på våra politiker snarare än väljarnas fel.
@Blygdes, tror du inte det var ett bra sätt att reglera bostadsmarknaden, hålla nere priserna och se till att unga barnfamiljer får bo i hus? Är ju inte så mycket bättre idag när ensamma gamla inte har råd att byta till en mindre lägenhet som kostar skjortan.
Jag tror inte många skulle hålla med om någon påstod att det pågick ett samhällsbyggande åren 2014-2022. Eller 2006-2014 för den delen heller…
Folkhemmet, haha. Hjärntvättad?
Svarade i fel inlägg också visst 🙂
Är det någon som på allvar tror att allt var bättre förr? Bortsett från att vi alla var yngre.
Spotta i näven och cykla en mil i motvind för att bli halvdöv på ett slitjobb på fabriken.
Jag pratar förra årtusendet, det gick väl bra tills den största borgarbrackan av alla, Göran P. tog över och banade vägen för dagens kaos.
Öööööö, du menar att alla svenskar med rosenröda kinder frivilligt medans dom viftar med “Det Sossiga Manifestet” röstar på Kamrat #1?
@Stig allt är demokratins fel enligt Socialdemokratins doktrin. Bättre att partiet bestämmer allt och samlar in alla löner som folket tjänar och sedan kan vi ansöka om bidrag till det vi behöver, så slipper folket ta eget ansvar och tvingas fatta svåra beslut och alla jämställda.
Njae… vet inte om jag håller med om det. Både höger och vänster är väl rätt hårt inne på arbetslinjen. Skillnaden är vem som skall få del av välståndet arbetet skapar, den som sliter i sitt anletes svett eller kapitalisten som glassar runt med privatjet mellan styrelserum och inte behöver lägga två pinnar i kors utan lever gott på förmögenheter som någon gång har skapats genom suspekta handlingar.
RIKKI. Det är centralbankerna som sätter räntan, inte regeringarna oavsett kulör.
Oavsett hur detta slutar med fastighetsbolagen tror jag inte det kommer att kosta staten en spänn.
Centralbankerna arbetar inte i ett maktvacuum som de själva hittar på. De har frihet från politisk påverkan i det korta tidsperspektivet.
Men självklart skall inte sittande regering in och peta i räntan såsom i Turkiet.
Och politiken skall självklart arbeta med andra verktyg för att motverka excesser som leder till samhällsinstabilitet.
Att det inte kostar staten en spänn är bara trams. Effekterna på ekonomin blir långtgående och det påverkar statliga utgifter, folkhälsa osv osv.
Nu avsåg jag själva fastigheterna, inget annat.
Något nytt Securum (1992) kommer det dock knappast att bli då vi numera är med i EU.
Nej, det blir svårt . De får dö och ngn köpa upp liket.
2000 kr minst per kvadratmeter är vad kommun och region får betala i vår lilla landsortkommun. Marknadshyran för kommersiella fastigheter i övrigt i kommunen ligger på 50% av dessa.
Därtill får man betala för önskade renoveringar själv.
Äntligen en till som förstår.
Det är när man hör sådant där som man blir glad att man bor i en kommun som har kvar ägandet av både fastigheter och infrastruktur (el, värme, osv). Sen ligger det visserligen i kommunala bolag.
Undras om en kommun av hyfsad storlek har räknat på om det är bättre att ha fastigheter och annat i olika bolag jämfört med att ha det direkt i kommunorganisationen?
Det är obegripligt hur man kan skriva kontrakt på 2000 spänn. Blir så trött.
Jag tror att det finns många fördelar med att bolagisera fastigheterna i kommunala bolag. Tydlighet bla när det gäller budget (fastighetsunderhåll kontra verksamheten t ex), effektivare organisation, ansvar etc är motiv som brukar framföras. Den här genomgången från SKR är bra: https://skr.se/download/18.7c1c4ddb17e3d28cf9b5f6eb/1642583927828/7164-730-6.pdf
Man kan ju ha budget för “fastighetsförvaltningen” också.
Hur det kan bli effektivare organisation och tydligare ansvar förstår jag inte.
Effektivitet och tydlighet eftersom det är lätt att ignorera att en verksamhets ägda lokaler kostar orimligt mycket i form av alternativkostnad medan det är svårt att ignorera att en verksamhets hyrda lokaler kostar orimligt mycket i form av hyra.
Tror nog att det finns fördelar med kommunala bolag, Om kommunen ser till att de inte gömmer sig bakom bolagslagar för att slippa insyn i handlingar mm.
Klart de gör det. Det är en hel del fuffens som pågår i kommunala bolag. Kolla på Göteborg tex….
Sen ska ju varje bolag administreras separat, ha en separat avdelning för X (IT, HR, etc), osv…
Om jag inte missminner mig kring reglerna för offentlig upphandling så blir det effekter där också. Det kommunala fastighetsbolaget får inte direkt använda det andra kommunala bolaget X för vissa tjänster utan måste upphandla dessa i en offentlig upphandling även om de ingår i samma koncern. Om de två delarna är olika avdelningar i kommunorganisationen så uppstår inte upphandlingsbehovet.
Men jag kan ha fattat fel eller minns fel.
Tax payers money at work. Spelar ingen roll om det är olika politisk färg, de är lika blåsta allihop.
Anekdot om hur en avdelning på Danderyd sjukhus tog in en rationaliseringsexpert som minskade lokalbehovet drastiskt. Kostade en slant men alla var nöjda eftersom avdelningen sparade mycket pengar. Ingen tänkte på att avdelningarna runtom expanderade in i de tomma lokalerna så slutsumman blev enbart en större kostnad för experten sett till sjukhuset i stort.
Dåligt formulerad uppgift. Irrationelliseringsexperten hade bara i uppgift att minska AVDELNINGENS kostnader, inte sjukhuset.
Appropå SBB: DI (där allt är bakom betalväggar) hade i alla fall en bild på Iljas och hans kompis fina båt idag…
Säljer nu mitt innehav i SBB köpt igår…
Ilija Batljan avgår som vd. Jobbigt nu, för SBB.
Företaget kommer ändå att konka, är min åsikt. Det enda alternativet är om någon sjuk stackare köper upp dem, men vem skulle göra det?
https://www.expressen.se/ekonomi/ilja-batljan-avgar-som-vd-for-sbb/