Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna stiger i Asien under tisdagsmorgonen och kronan har stärkts marginellt. SEB:s bopirsindikator slår om till positivt och det talar för att bostadspriserna steg i maj månad, även om det inte längre existerar någon statistik att lita på gällande bostadspriserna. SBAB menar i en analys att vi nu har ett överskott på nubyggda bostäder och det byggs alltså för många bostäder just nu, men att byggandet kan krascha värre än prognoserna framöver.
Stockholmsbörsen var oförändrad igår med -0.11% för OMXS30 och +0.01% för OMXSPI. Den svenska kronan stärktes ytterst marginellt med några öre mot EUR och USD, men det är från extremt dåliga nivåer. USD kostar just nu 10:79 och EUR 11:64. Guldpriset backar till 679:- SEK per gram.
I USA var det små rörelser för räntorna. S&P-500 gick dock +0.93% och Nasdaq 100 +1.76%. Amazon tog täten inom FAANGST med +2.54%. Inflationssiffror från USA presenteras idag och inflationen väntas minska i årstakt, men utfallet kommer antaglige styra börserna idag.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt idag, undantaget Straits Times på -0.45%. ASX 200 går +0.16%, HAng Seng +0.42%, KOSPI +0.38% och Nikkei 225 +1.88%.
SEB:s boprisindikator stiger från negativ till positiv. Tidigare har indexet rätt väl avspeglat Valueguards boprisindex, men det får ju inte längre publiceras så att man kan få bra månatligt data på bostadspriserna faktiska utveckling efter att mäklarkårens Mäklarstatistik har satt stopp för publiceringen.
Oavsett är hushållen bolyckliga och inga räntor, inflation, reallönesänkningar eller energipriser kan hindra svenska bostadspriser från att stiga.
Detta trots att hushållen enligt SEB:s enkät faktiskt tror på stigande boräntor forffarande. Å anra sidan har hushållen i princip alltid, undantaget enstaka månader, trott att räntorna ska stiga enligt boprisindikatorns enkät.
Även SBAB har en enkät som visar att hushållen tror att priserna stiger. Där tror 32% på stigande priser och 19% på fallande, vilket ger med SEB:s sätt att räkna ett index på 13 mot SEB:s 11. Verkar således rätt bekräftat när två olika banker säger samma sak via sina enkäter.
Bostadspriserna är psykologiska. Tror hushållen att prisernaa stiger så kommer de också stiga.
Priserna ska upp trots att SBAB igår publicerade att det nu är överskott på nyproducerade bostäder.. Det färdigställs mer bostäder än vad som efterfrågas. SBAB:s chefsekonom säger:
“Den markanta ränteuppgången, höga inflationen som urholkat hushållens köpkraft och stora prisuppgångar på insatsfaktorer i byggandet, har på kort tid kraftigt försämrat hushållens möjligheter att efterfråga nyproducerade villor och bostadsrätter. Vi ser ett tydligt resultat av det när nu bostadsbyggarna drar i handbromsen.”
Men samtidigt menar SBAB att det inte byggs tillräckligt för att matcha mängden ökade hushåll – hur det nu går ihop att antalet hushåll ökar snabbare än bostäder. Delar man hushåll är det ett hushåll.
SBAB:s riktiga analys kommer först i september, men de menar att det finns en risk att bostadsbyggandet nu kommer krascha til 90-talskrisnivåer.
Så bostadspriserna stiger trots räntor och reallönesänkningar, men ingen vill köpa nyproducerade bostäder ändå.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
43 kommentarer
Problemet är väl att produktionen av bostäder tar lång tid att rampa upp och efterfrågan kan svänga snabbt.
Går produktionen ner för att den totala efterfrågan sjunker så kan paradoxalt nog priset på befintliga bostäder stiga då dessa oftast är billigare än nyproducerat.
Efterfrågan borde stiga med befolkningsökningen. Nu i dagarna tar en årskull studenten och ska ut i vuxenlivet. Men å andra sidan börjar den stora gruppen 40-talister minska så då bör det frigöras en hel del bostäder. Ålderspyramiden är inte helt enkel att översätta till efterfrågan på bostäder.
Ah just det stora gamla dåligt isolerade och eluppvärmda kåkar är ju populärt. 😳
Ja det är ju skräckexemplet.
Men i stora delar av Sverige så finns det väl skötta och underhållna hus byggda på 60-talet med fjärrvärme eller bergvärme.
Bor själv i ett sådant område och jag tror inte det är särskilt unikt.
Samhälle på 5000-7000 innevånare. De flesta villorna är byggda på 60-talet och har fjärrvärme eller jord/bergvärme.
Kostade runt 2014 runt 1 miljon har sedan stigit till kanske 1,5-1,7 miljoner.
Ber om ursäkt för den fruktansvärda särskrivning i andra stycket.
Det ser hemskt ut nu när jag ser det och då det inte går att redigera får jag sitta med skammen för resten av livet.
Jag tycker ”väl skötta” funkar bra också. Det blir lite mer emfas i det uttrycket än ”välskötta”. Rent tekniskt är det nog ingen särskrivning eftersom båda varianterna funkar.
Ja, vi har en uppenbar missanpassning mellan byggkostnader och betalningsförmåga.
I en ideal ekonomisk värld skulle vi se produktutveckling och anpassning. Men jag har svårt att se ändringar av t.ex tomtpriser.
Den enda fördelen är väl att vi får lite paus och kanske kan ompröva en del förtätningsprojekt. En del är riktigt ogenomtänkta.
Tomtpriserna är ju redan betalade av exploatörerna och således kan man inte sänka priserna på nya bostäder.
I rätt många andra branscher kör man rea på saker man redan betalt.. Iofs mest för att skapa plats för näst säsongs varor. Men ja ska man få ner tomtpriser på nybyggen så behöver nog kommuner tänka lite större och ta fram “nya” områden. Men då blir det en rätt stor kostnad för kommunen att bygga ut infrastruktur, billigare för kommunen att förtäta där det finns befintlig kollektivtrafik, som väl är Göteborgs motto.
Om dom inte kursar först… så kan kommunen köpa konkursboet och sälja tomterna en gång till till ett lägre pris?
Inte heller helt ovanligt med kommunala krav på byggande, då borde man bli av med sin tomtanvisning vid för stor försening
De flesta företag är nog ovilliga att realisera en förlust. Då syns det ju i bokslutet.
Gissningsvis blir det ödetomter och gott om parkeringsplatser i några år.
Landar nog mycket i att alla stora mediehus har pushat agenda, tycker jag var och varannan vecka läser om räntetoppar och om att läget är på g att stabilisera sig. Blir du ständigt matad med att snart blir det bättre är det nog rätt lätt att tänka att jag gör en bra affär. Min polare köpte precis en stor sekelskiftevilla placerad centralt i en mindre stad här i Skaraborg, månadskostnaden landar på 35k. Allt med resonemanget att efter nyår så faller räntan, det gäller bara att överleva några få månader tills dess.
Ni hör ju, men om du har följt med i media det sista så är inte det ett konstigt resonemang.
Min mycket okunniga ’bankperson’ antydde vid årets omförhandling av ränterabatten att räntan ’nog toppat’.
*personlige rådgivare och bästa vän
Beror kanske på vilken bank. Vi har Nordea. Där är det öppna kort som gäller. Krass verklighet osv. Exempelvis fick vi besked att “Ni KAN köpa för 6,8 miljoner, men jag avråder er från att köpa för mer än 5”.
Jag hade önskat att jag åtminstone kunde säga att hon gjorde sitt (försäljar)jobb.
Men hon trodde räntan har peakat, kolla kronkursen liksom… OK, men då borde hon sälja bundet. Vilket hon inte gjorde trots att jag uttryckte intresse.
Sen frågade hon lite lamt om min pension, mest för att klicka i den boxen.
Fick i alla fall behålla ränterabatten från i fjol då jag hotade att amortera av hela lånet.
Men ränteläget är ju lite annorlunda nu.
Nu tror jag du redan förstår det men det är inte “din bankperson” 🙂
Jag ironiserade.
Jag har dock personligen en mycket god och professionell kontakt med min företagskontakt på min lokala sparbank.
Det är en viss skillnad på om man är privatkund och företagskund.
Annars hade det inte funnits dyra bankfonder tex.
Ja, folk gör spännande kalyler.. Själv hoppas jag att vi kan behålla räntan ungefärpå denna rätt låga nivå. Nu finns det ändå rimliga förutsättningar för lite långsiktighet om inflationen sjunker lite.. Skulle gärna se en starkare krona men det kommer knappast hända med de lånenivåer vi har bland hushåll i Sverige.
Läser inte mediehusen men finns det inte någon på ekonomiavdelningen där som förstår att låga räntor förstör mekanismen som styr investeringar? För mycket kapital och alla projekt ser bra ut. Och att det leder till att människors tid (för vem bryr sig om kapital) läggs på helt fel saker. Människors tid, som är begränsad och inte går att inflatera ens om man vill (förutom mellan lakanen, men det tar ju sin tid).
Vad är för låga räntor?
Räntor som felallokerar kapital till saker som elbilar med racerprestanda och snabbjärnvägar, dvs saker som kostar för mycket men som fungerar i en nollräntemiljö.
Nya kök och swimmingpool ingår också i denna kategori.
Så inte en massa startups inom fintech med ohållbara affärsideer?
Det ena utesluter väl inte det andra.
Tack VVV och Gobb för kloka svar. Har inget att tillägga.
Det är väl inte så konstigt att det kan råda överskott på nybyggda bostäder OCh underskott på bostäder pga fler hushåll.
Både om det byggs fel typ av bostäder och de är för dyra.
Som påpekat tidigare verkar det inte vara problem att sälja objekt med renoveringsbehov. Och knappt 4MSEK i bud för ett enplanshus på 135 kvm där inget utom värmesystemet är bytt är inte dåligt. Visst fick man kanske 5 MSEK för 1,5 år sedan.
Men de som säljer tjänar ändå en hel del med tanke på alla pengar de INTE plöjt ner i huset. Även om arvingarna trodde de skulle få 5 MSEK.
Så justeras bara priserna ner för nybyggena så blir de nog också sålda. Det kommer ske eftersom det kostar vansinnigt mycket att sita på osålda bostäder och till slut måste de säljas.
Vi kommer därmed se priserna falla.. Och därmed vinsterna.
Jag tror inte det är så eländigt som många försöker göra gällandes. Det finns en hel del positiva saker inom ekonomin. Det finns en del pengar som staten delat ut vid sidlinjen som är redo att börja jobba. Vi har en historisk stor orderstock inom industrin. Vi har urstarka statsfinanser. Vi har en jättefördel med vår krona gentemot vårt viktigaste konkurrent Tyskland. Vi har ungefär samma typ av industri, medan Tyskland kämpar med att försöka öka sin redan höga produktivitet så har vi vår krona att stödja vår industri med. Om detta är sunt i längden kan man fråga sig, att i Sverige så kommer det visa sig att hur hårt en arbetare än jobbar så kommer han aldrig att kunna lägga undan pengar, för de pengar han lägger undan käkar den svaga kronan upp så köpkraften gröps ut fortare än han kan spara pengarna. Men vi undviker att arbetslösheten stiger. Vi kommer nog dock behöva att arbetskraften flyttar norrut för att kunna jämna ut befolkningen till där efterfrågan på arbetskraft finns. För att hjälpa till att stärka kronan behöver även vår offentliga sektor krympa och effektiviseras. Vilket verkar vara den största utmaningen då offentlig sektor är så politiserad. Känns som om alla bara skriker rakt ut mer till mig utan att se till behov eller helheten. Men oavsett så för att vi skall kunna öka vårt välstånd krävs en effektivare offentlig sektor och skrota landstingen och ta bort det kommunalt styrda skolan. Huvudman bör vara staten för skola och sjukvård för att alla få samma vård, omsorg och rätt till utbildning. Sedan om det sköts privat eller i offentlig regi är nog en mix att föredra för att få konkurrens och flexibilitet. Dock borde det kunna upphandlas på en öppen marknad på ekonomiska grunder och utan religion och utan någon form av inflytande från organisationer med andra syften än intresse för verksamheten.
Jag tror det är värre än folk tror. Det kommer smälla rejält då vi har en del obalanser som ska korrigeras.
Vilka obalanser då tex?
Många i storstäderna har gjort bostadskarriärer och tjänat pengar. De är privatförmögna. De håller efterfrågan uppe. Alla är inte unga studenter och nya på bostadsmarknaden.
Om förmögenheten består i en bostad värderad till si och så mycket i nuläget, så kan den pysa ihop som en sufflé när som helst.
Visst, det finns säkert vissa som tjänat pengar på bostadsbubblan och hunnit göra en exit, men för de flesta har uppgångarna bara medfört att de kunnat få ännu större hävstång och köpt ännu dyrare bostad. Bara månadspengen räcker till räntan, så går det ju att spekulera på det viset.
För många måste sufflén pysa ihop väldigt mycket för att förmögenheten ska vara utraderad. Där är vi inte än.
Om Kry börjar massavskeda högbetalda utvecklare och det inte finns andra lika välbetalda jobb att gå till. Då har vi problem. Eller om regionerna skär ner 20% på vårdpersonalen och inte 2% på administratörerna (som KI gör).
Poängen är att de högavlönade jobben i Sverige blir ändå en till en sufflé när den skall serveras ur ett internationellt perspektiv. Det spelar liksom ingen roll med vår sufflé krona den sjunker ihop. Därför så blir det ingen större arbetslöshet, utan jobb finns det till alla som vill och som kan tänka att flytta på sig och är intresserade att jobba och börja på en nivå i arbetslivet utifrån sina förutsättningar. Vi kommer inte få någon större arbetslöshet det löser kronan åt oss. Alla kan överleva men endast 10-15% kan leva. Ska vi få en långsiktig hållbar ekonomi så behöver vi se till att vår krona mår bra. Det är AB Sveriges aktier som vi ger ut.
Stort problem är just kostnaden för att bygga bostäder. Där största problemet är markpriserna samt den otroligt ineffektiva byggbranschen.
Har jobbat ett år på ett av de stora bolagen i branschen som hade vuxit genom förvärv…. De saker som förekom i den branschen var hårresande. Jämfört med Vården så hade man verkligen gjort noll för att komma till rätta med korruption. Folk stal från sina arbetsgivare men det verkade bara vara ett problem om man blev påkommen. Det var mer regel än undantag att båsa kunde genom att avrunda 6 timmar till 8 så att man slapp jaga en kund på resterande tid.
Genom att jag verkar inom IT har jag sett en hel del branscher varav en del förgubbade. Men bygg ärsom att kliva 50 år tillbaka och in i Italien. Det kan symboliserar genom tupparna som leder byggföretag. Deras egenskaper hade inte varit hyllade i nån annan bransch utan de hade setts som förlegade gubbslem med alltför stora egon.
Detta kommer inte ändras då det är för många av dessa tuppar som gjort sig rika på kuppen. Kolla var du ser dyrast hus och bilar på uppfarten i landet. Många snackar skit om ICA-handlarna men få tittar på byggarna som jag tycker är de som sticker ut mest.
Den andra delen är såklart att svenska kommuner på samma sätt som kinesiska kommuner haft markförsäljning som en kassako. Som ej sällan har finansierat deras egna drömprojekt som sporthallar, arenor och kommunhus. Medans kärnverksamhet som vård, skola och omsorg har förfallit.
Sammantaget gör detta att det är ett helvete att bygga i Sverige. Och priserna på nybyggnation ger hyror som få vill betala. Det är det som man menar med att det är en brist. I Sthlm är det ju ingen bostadsbrist om du vill betala nybygge/marknadshyror. Då kan du få en bostad med 2-3 månader kötid. I city. men du åker på en hyra på 20.000….
Så grundproblemen är ju att byggbranschen måste stöpas om
Och kommunerna behöver se marken som en investering för framtiden och inte använda den som en bankomat. (det kanske borde ske en förnyelse av tomträsttskonceptet).
Håller med om grundproblemet om byggbranschen. Men hur ska omstöpningen kickas igång och sen fortskrida?
Befolkningsökningen gör att behovet ökar hela tiden men detta motsvaras inte av betalningsförmågan. Inget konstigt med det.
Enda lösningen är att radikalt sänka priset för en bostad men det kan vara göras med metoder som inte är godkända (trailer parks) för varje metod som sänker kostnaden för en bostad är per definition systemhotande.
En annan lösning är dolda subventioner i form av att pensionsfonderna tvingas köpa upp konkursade byggprojekt och hyr ut. Men då får man blåsa antingen pensionsfondetna eller bankerna som lånat ut till projekten och det lär inte bli populärt.
Prissänkningar för bostäder kan ske genom att de som bygger/levererar dem gör mindre vinst.
Ta exemplet småhustillverkare, de har täljt guld med smörkniv de senaste åren. Tillbaka till vinstmarginalerna de hade innan sommaren 2008 och se vad som händer med bostadspriserna.
Lite OT, men under maj föll statsskulden under 1000 miljarder för första gången sedan innan 90-talskrisen. BNP har väl i princip vuxit med 4 sedan dess så skuldens andel av BNP är nu under 17%. Staten borde verkligen hitta investeringar för framtiden (t ex skolan eller infrastruktur) att lägga pengar på då det inte finns något självändamål att arbeta ned skulden till 0.
Sänkta skatter kombinerat med starka incitament för medborgarna att spara mer och låna mindre, för att den vägen få ner den privata skuldbördan.
Visst, VA t.ex. behöver renoveras i flertalet städer, men de pengarna skall inte gå via skattsedeln utan via VA-räkningarna. Det är inte alla som har kommunalt VA och har man en enskild lösning skall man inte behöva betala dubbelt.
Men om stat och kommun plötsligt skall hitta på nya investeringsobjekt, finns väl snarare risken att vi får äventyrsbad och västlänkar i varenda kommun.
Det saknas väl inte infrastruktur att satsa på?
https://www.di.se/ditv/hallbarhet/wallenberg-maste-fa-investera-i-infrastruktur-/
Men då får vi kanske acceptera vägtullar och annat skit. Man behöver ju inte bås och bommar idagså det är inte lika ineffektivt som det var tidigare, typ tekniken från trängselavgift (Sen måste man bara övertyga såna som dig att de skall betala skatt OCH vägtull).
Runt de halvstora städerna finns det nog intresse för pendeltåg också.
Kollar man E4:an så går det alldeles för många lastbilar. Det borde vara lönsamt att förbättra frakt-järnväg även om snabbtåg inte går at räkna hem.
Tror inte att hus och lägenhetspriserna påverkas av vad folk tror. I slutändan sätts priset av vad någon är villig att betala, vilket ofta ligger nära smärtgränsen, och påverkas även av vad mäklaren tror.
Har precis sålt mitt hus. 2 av 3 mäklare var helt off med vad de trodde. Vi valde förstås den mäklare som trodde mest, och som hade rätt i slutändan, när huset var sålt. Det skiljde 30% mellan de två dystergökarna och optimisten.
Hade vi valt någon av dystergökarna hade de gått ut med 30% lägre utgångspris, vilket förmodligen hade gett ett lägre slutpris.
Vi köpte en lägenhet, utan ha värst mycket koll vad de kostade. Men även där var det utgångspriset som mäklaren trodde på som avgjorde var budgivningen startade. Vi hittade en som vi ville ha, och med vinsten från huset kunde vi buda ner allt motstånd. Vi landade en bit från vår egensatta smärtgräns. Bankens smärtgräns var några miljoner till i lån.