Beställde nytt skrivarpapper och kan således avrapportera hur papperslös jag blivit. Förra bunten om 2 500 A4-ark är nu avklarad och hur lång tid tog det? Och hur mycket dyrare har skrivarpappret blivit?
Den 7:e november 2017 lyxade jag sist till det och beställde en bunt om 2500 ark A4 av lyxiga 90g tjocklek istället för vanliga 80g som brukar vara det som finns att köpa överallt. Datum finns i bolagets bokföring.
Nu tog de slut och jag beställde nya den 6:e juni. Det är alltså 54+5*365+2+157=2038 dagar. Snittförbrukningen av A4-papper är alltså 1.23 papper om dagen.
Sedan tillkommer förstås alla etiketter till försändelser och en mindre mängd fotopapper för t ex bokomslag, men de utelämnar jag i denna beräkning.
Inte riktigt papperslöst kontor, trots att det snackades om det redan på 80-talet. Nu får vi se hur länge dessa 2 500 papper räcker. Tätt packade som de är fyller de en av mina två pappersåtervinningslådor, som åker iväg kanske varannan månad, förvisso mestadels med papperspost från de företag som fortfarande envisas med att kommunicera med mig på döda träd.
Hur är det då med inflationen?
2017 kostade pappret 334:- SEK inklusive moms, nu kostade det 465:- SEK ex moms eller 581:25 SEK inklusive moms. Det ger en prisökning på (581.25/334)^(1/(2038/365))=1.1043 eller alltså 10.43% om året. Den där icke-inflationen har alltså märkts av, ni vet den som intygade att ingenting ökade i pris förrän senaste året.
Hur mycket skrivarpapper gör du av med? Har du ens en skrivare? Nu kanske du inte är egenföretagare så det är kanske inte relevant eller mätbart, eller åtminstone jämförbart?
72 kommentarer
Jag tror papperet är på väg bort. Digitala signaturer får ersätta verkliga namnteckningar på avtal och andra intyganden. Min skrivare beckade ihop för nåt år sedan. Och då jobbade jag ändå som översättare. Hur det ser ut på vanliga företag har jag ingen koll på eftersom jag är pensionär.
Nä, det är rätt sällan man skriver under ett papper. Jag har i princip glömt bort min privata signatur eftersom 99.9% av alla gånger jag signerar något är det med min officiella författarsignatur (som inte är den jag signerar juridiska dokument med) vid boksigneringar. Den privata används kanske någon gång om året högst.
Digitala signaturer är för övrigt säkrare. Ingen kontrollerar ju kludden på ett papper mot facit, men de digitala kan ju iaf kopplas till personnummer eller iaf e-postadress i vissa fall.
Tror alla affärsavtal (bokkontrakt mm) som jag skrivit de senaste fem åren har varit digitala. Enormt skönt att slippa vänta in knotrakt att skriva under, returnera, få sin kopia, spara i brandsäkert skåp. Enormt mycket enklare med digitalt signerad digital fil att spara på alla backuper.
Baaah. Vi får se hur katig du är när de utomjordiska datorbasiluskerna har ätit upp alla dina elektronisk kontrakt!
Digitala signaturer är ett riktigt härke, få produkter som uppfyller alla krav, sist jag grävde uppfyllde ingen PDF/A samt fullgod validering ( är nog dock 4 år sedan, alltså en evighet sen). Än mindre försöka få folk att förstå att det inte bara är att skriva ut och arkivera, hur ska den då valideras?
Dessutom vill Adobe ha en smärre förmögenhet för att få komma med i deras sigill snurra.
Rant över, digitala signaturer är det nya men jag önskar att systemleverantörerna i detta land steppade upp lite.
Man kan lätt tro det! Jobbar i läkemedelsbranschen och trots att allt lagras i dokumenthanteringssystem typ documentum mfl så är det inte sällan jag behöver printa, signera med ”wet-ink”, scanna och maila. Sen såklart varje kvartal skicka per post de signerade pappren till företaget i fråga. Konsultar mot ett dussin olika bolag och alla har valt olika digitala signaturleverantörer som validerats antingen internt eller köpt en läkemdelsindustrivaliderad version av produkten. Jag kan Mao inte signera med DocuSign bara för att det är den valda leverantören utan måste i så fall ha DocuSigns pharma variant. Osv. Att signera och sen scanna har varit tillåtet förr och är därför den av alla myndigheter godtagna varianten – så länge du har de där signerade arken i ett dammigt arkiv någonstans i Europa.
Inga jättesummor iof men visst funderar man på begreppet “papperslösa” Eller papper slösa om ska vara fyndig. Har själv samma funderingar och begreppet har ju varit på g rätt länge. Ju lättare det är att få info via datorer ju mer info verkar vi behöva. Beror delvis på någon slags tro på att statistik förklarar allt och att det ger en god bild av hur olika verksamheter fungerar. I förlängningen blir det ändå papper som kommer ut av detta och hur mycket smartare blir våra beslut egentligen….
Myndigheter och chefer är ju fixerade av att få kontroll av vad som händer så frestelsen är ju rätt stor vilket betyder mer o mer data och i förlängningen även så klart papper.
Snyltar på arbetsplatsen när något behöver skrivas ut. Har inte längre skrivare hemma.
Har en väldigt artistiskt lagd son som förbrukar A4 hemma dock. Blir antingen flygplan eller teckningar.
Köper 500 åt gången men minns inte exakt när det gjordes sist. Någon gång ifjol höst. Snart är de förbrukade.
Tusentals. Jag granskar alltid på papper eftersom alla digitala verktyg för anteckningar är värdelösa.
Dagen remarkable släpps med 3-4 färger kommer jag aldrig använda ett papper igen.
Problemet blir om man behöver dela anteckningarna med någon som sitter på samma kontor, ska man posta dom? Scanna in och maila?
Själv har jag väl kanske snittat 1 A4 per år de senaste åren.
Scanna och maila går supersnabbt med moderna skrivarscanners.
Men generellt får de som vill ta del av det hämta på mitt skrivbord.
Är jobbet på väg till lite mer papper då jag upplever att vissa saker inte blir bättre för man ha det digitalt.
Privat så är jag faktiskt på g att köpa min första skrivare med scanner så har ni ett tips på en okej för ca 1-2k så får nu hojta till här.
Inga andra tips än att min mentala hälsa blev bättre av Brother än HP. HP har timers på sina färgpatroner, så när de suttit i för länge slutar de fungera. Inget bra för ensam företagare eller hemmabruk kort sagt.
Har pirat av den anledningen.
Hemma snittar jag kanske 50 ark/år.
På jobbet en “bra” vecka 1000-1500, gör byggpärmar för verkstan att följa för ordrar jag konstruerar
Second that, mycket nöjd med Brother DCP-serien. Minns inte när jag bytte toner sist, även om den gnällt på låg toner nåt år nu.
Men du får nog ge strax över 2k tror jag.
Bonus är att du slipper HPs bedrövliga mjukvara också.
Hur funkar det med bläckstråleskrivare som har tank? Skall man skriva ut foton är det väl fortfarande bläckstråle som gäller eller?
Köpte en av Epsons billigaste tankskrivare för några år sedan och måste säga att jag är helnöjd, men så skriver jag ju ut lite mer än vad de flesta här verkar göra. Jag vill minnas att bläckkostnaden för en vanlig textsida är ca 4 öre vilket är ganska oslagbart. Även fotoutskrifter hamnar på ett rimligt pris eftersom man köper bläcket i deciliterflaskor för 100 – 200 kr. Sedan ska de ju inte stå stilla för länge, då riskerar man att något munstycke sätts igen. Det går oftast att åtgärda men kan vara lite krångligt. Vad gäller fotoutskrifter ska man väl ha sex färger i skrivaren om man vill ha det riktigt bra? Har aldrig prövat men tycker ibland att min fyrfärgsskrivare inte klarar av den där riktiga toppkvaliteten.
Fördel laser framför bläckstråle, om du inte skriver ut regelbundet. Även utan timer så torkar bläcket igen i munstyckena i patronerna till bläckstråleskrivare. Går väl ofta att köra en rengöringscykel men det drar ganska mycket bläck. Laserskrivare använder ett redan torrt pulver så uttorkning är inget problem.
Köpte en brother dcp l2530dw för något år sedan eller så. Ligger väl i det prisintervallet du önskar också.
Skriver ut väldigt sällan också, så laserskrivare är ju ett måste för att inte få igentorkade bläckpatroner.
Funkar smidigt med WIFI också, ska du bara kunna printa från en dator behöver du inget förutom drivrutiner. Skall du kunna ta emot inscannade PDFer så behöver dock datorn köra deras program.
Tackar, för tipsen.
Lite förenklat så Brother och laser verkar vara en väg framåt.
Går inte att vara utan papper! Men pappret är den lilla kostnaden, tonern är desto dyrare…
Efter flera år med strulande bläckstråleskrivare bestämde jag mig för att det blir nätverkslaserskrivare hädanefter. Den HP Color LaserJet CP1515N jag köpte för snart 10 år sedan kostade då 1700 SEK med halvfulla tonerkasetter; en omgång svart, cyan, gul o magenta kostar 3400 SEK från HP. Pirattoner kan fungera men jag har blandade erfarenheter…
Tips för den teknikorädde: kör cups på en Raspberry Pi-dator så kan appleenheter airprinta mot “nästan vad som helst”
Jag är lika gammal som jultomten på ett ungefär, jag minns experiment med olika sätt att kopiera av papper. Bl.a en manik, som nån smartis tagit fram var en grej man höll i och sakta saaakta saaaaakta drog över det man ville kopiera. Det gällde att inte nysa, applådera eller ha anlag för parkinson för sitt bemästra apparajten.
Sen förstörde de alltihopa med att komma på att det var nog bäst att det man ville kopiera låg stilla helt och hållet i själva apparaten. Fnys för sånna nymodigheter!!!
Är pensionär sedan förra sommaren och nu gör jag av med 6 ark i veckan. Läser lokalblaskan på nätet men löser sudoku på papper varje morgon för att kontrollera att något obehagligt inte inträffat under natten. Innan pension var jag lärare och egen skrivare var nödvändigt för att slippa köer och maskinfel/papperstrassel på skolans kombinerade skrivare/kopiator.
Som drivandes en liten webbshop gör jag av med en del papper då jag måste skicka med en fraktsedel med varje leverans. Jag har emellertid inte räknat på hur mycket det blir, men kanske något mer än vad du gör slut på.
Jobbar som anställd konsult sen 12 månader och är ungefär 90% hemma.
Jag har inte skrivit ut ett papper sen jag började. Saknar det inte heller.
Blir nog 1-2 paket per år. Egna firman plus engagemang i två föreningar med hög medelålder gör att skrivaren går varm med bokföring och protokoll.
Håller med tidigare talare att det är enklare att läsa på papper än på skärmen så speciellt i deklarationstider blir det en hel del utskrifter.
Dubbelsidiga utskrifter har dock gjort mycket för att hålla förbrukningen nere.
Jag jobbar på ett av Sveriges större lärosäten, och vi är definitivt inte papperslösa. Vid topparna i samband med terminsstart och terminsslut kan det gå åt bortemot en pall papper om dagen. 😳
Har haft eget företag i snart 30 år blandat med anställningar. Hemmakontoret har alltid haft en skrivare (+ olika skannrar). Matrisskrivare (vet ni vad det var, juniorer?), s/v bläckstråle, färg bläckstråle och numera en enkel Laserjet 1012. Faktum är att det är många år sedan jag kommunicerade med kunder på papper (manuskript med s/v bilder), annat än returnerade deras avtalsformulär underskrivna (i förekommande fall).
Förbrukningen av jungfruliga vita papper har därför sjunkit till en obetydlighet, mycket tack vare att många företag och myndigheter envisas med att kommunicera med snigelpost med skrivelser där baksidan lämnats helt tom och därmed går utmärkt att använda när jag vill printa ut arbetsmaterial etc för mitt eget interna bruk. Så skrivaren laddas fortlöpande med dessa ankommande vita baksidor och vid behov kan helt blanka papper i erforderligt antal fyllas på ovanför. Artemis – skogens gudinna – tackar mig!
Matrisskrivare sa du?
Jodå, hade i början av 1980-talet, nio nålars tror jag. I slutet av 1980-talet slog jag och en kollega oss ihop om en IBM-skrivmaskin som hade Centronics-kontakt och “kula” för att få rätt typsnitt att göra fotooriginal av (ett par extraknäck vi hade).
Vi delade även på en släpbar PC att skriva in och ut ifrån. Den gick på 8 eller 10 B-celler som höll i en timme. Dyrt, en sats longlife sådana gick på en hundring, så det sattes i elsladd. Maskinerna gick väl på drygt 10kSEK ihop.
Denna utrustning kånkades fram och tillbaka till vårt gemensamma jobb där vi bytte.
När man skrev ut var det önskvärt att lämna huset för det slamrade nåt infernaliskt, men det gick ju inte för man måste stoppa in nya sidor var tredje minut. Det där tog också en timme eller två åt gången.
Skönt att ha slutat! Men det var lukrativt medan det varade, och med tiden kom det ju bättre teknik och metoder.
Har dyr och fin färglaser. Skriver ut kanske 50 blad i veckan ungefär, både privat och för jobbets räkning. Kan bara läsa koncentrerat på papper, på datorn blir jag lätt distraherad. Det känns mera classy också att läsa på papper, samt medger skönare ställning i fåtöljen. Krävs ingen laddning heller!
IT ekonominriktningen hade en kurs i början på 2000 talet om det papperlösa kontoret. Väntar fortfarande och det puttrar en HP Ecotank hemma för fullt tills den dagen kommer. Men digital signering fungerar ganska bra.
Frånta att för…10år sedan skrivit ut åtminstone 1-5papper om dagen för att läsa o granska, så den senaste 2-2,5mån har jag skrivit ut 4 papper. Tämligen onödigt men som backup.
Papper i tidningar o böcker, men annars, nej
Intressant ämne. Jag vill börja med att ge ett tips vad gäller skrivare. Strunta i dessa bläckstråleskrivare, de må vara billiga i inköp men de strular, torkar igen, dyra patroner som frekvent ska bytas. Det är hobbyskrivare. En laser kostar inte mycket mer och där torkar inget ut, skrivaren kan stå i veckor/månader utan action och inte att ta skada. För en företagare behövs ingen färglaser, en HP skrivare som grejar dubbelsidigt med en högkapacitetspatron med svart räcker minst ett år. Jag skriver ut kanske 50 ark/månad. Mestadels kvitton till min redovisningsbyrå.
Kan inte ens minnas senast jag signerade något analogt, allt sker digitalt nuförtiden. Javisst, fönsterrenoveringsbolaget ville ha analog underskrift men det är verkligen ett undantag.
För redovisningsändamål tycker jag 80g är tillräckligt. Skulle man vilja skriva ut något annat kan man alltid ha lite lyxigare i lagret.
Har fyra skrivare (från små till vidunder) ca 1000 papper per år?
Som professionell korrekturläsare, för bland annat bloggarens eget förlag, så är jag långt ifrån det papperslösa kontoret. Att läsa ett manus tre gånger och föra in rättelser kors och tvärs i digitala dokument är fortfarande inte lika tidseffektivt, avslappnande för ögonen och ergonomiskt som att enkelt ta med en manusbunt och en rödpenna varthelst jag går. I övrigt går det fint att leva utan utskrifter av dokument och som kompensation för alla manusutskrifter har jag ingen bil och absolut noll matsvinn.
Som professionell korrekturläsare, för bland annat bloggarens eget förlag, så är jag långt ifrån det papperslösa kontoret. Att läsa ett manus tre gånger och föra in rättelser kors och tvärs i digitala dokument är fortfarande inte lika tidseffektivt, avslappnande för ögonen och ergonomiskt som att enkelt ta med en manusbunt och en rödpenna varthelst jag går. I övrigt går det fint att leva utan utskrifter av dokument och som kompensation för alla manusutskrifter har jag ingen bil och absolut noll matsvinn. Och med en Epson Ecotank 355, en toppenbra skrivare för hemmakontoret till vilken man köper små bläckflaskor och häller i så slipper man stora tonerbehållare i plast som nog inte återvinns.
Tonerbehållare återbrukas.
Det är ok att ha bil.
Aha, jag vet att vi skickar tonerbehållare i retur från mitt jobb men jag har misstänkt att de bara behandlas som skräp och bränns när allt kommer omkring. Och absolut okej att ha bil för den som behöver det för att få varadgen att funka men jag cyklade för mycket och körde för lite för att kunna rättfärdiga bilägande när barnen flyttade ut.
På jobbet är det i stort sett papperslöst och tur är det. Hemma har jag två laserskrivare för skoluppgifter, och två bläckstråle för foton och dokument som kräver färg.
Där är bläckstråle vassare än laser, foton på fotopapper.
Offentliga sjukvården vinkar och säger Hej!
Törs inte fundera över hur mycket papper vi använder utan att blanda in kallelser eller patientbrev. Liksom bara arbetskopior till ronder, fax eller journalkopior till andra län (nej, det funkar inte på något annat sätt ännu), arbetslistor som fylls i med typ blodtryck för att sedan skrivas in för hand i datajournaler…
En bilverkstad hörde av sig till mitt sjukhus och bad oss sluta faxa medicinlistor avsedda för äldreboenden.
Sa jag att fax lever kvar pga patientsekretessen?
Tänker ändå att fax blir mer och mer patientsäkert. Snart är det bara sjukvården och kommuner som har fax och då minskar risken att papper hamnar fel 🫣
Är den ende med skrivare i Brf:en så skriver ut en massa styrelsedokument och folk vill gärna låna den stup i kvarten för brådskande oumbärliga utskrifter.
Får jobba på gränssättandet eller börja redovisa bläckpatroner som utlägg.
Använder mer papper till penna-och-papper rollspelande än något på jobbet. Har därför en billig färglaser hemma. Kan skriva ut rollformulär på 100g-papper i färg med hyfsad kvalitet. Skrev dock ut ett halvt exjobb nyligen för att det är trevligare att läsa längre texter från början till slut så.
Jag funderade också på det papperslösa kontoret och kom fram till att för de flesta kontorsarbetare där jag jobbar så skulle det gå utmärkt att ta bort alla skrivare. Jag upplever de mer som ett verktyg bland andra än något annat. Ett stort bord med en stor ritning på är dock fortfarande svårt att återskapa utan miljoninvesteringar.
Ah, känslan av nyinskrivna oskrivna rollformulär, redo att fyllas med fantasi.
Visst är det något magiskt med det?
“Det papperslösa kontoret” såg ut som en bra idé, på papperet.
Haha.
Vad blir inflationen om du jämför 80g mot 80g, eller 90g mot 90g?
Om jag förstår uträkningen korrekt så jämförs nu 80g mot 90g. Det är ändå 12,5 procent mer material i 90g (men det kanske inte är det som förklarar ev. prisdifferens?).
My bad, såg nu att även förra batchen var 90g.
Dock har han väl glömt 2020-02-29 i räknade dagar kan jag gissa. Kanske finns där ett fencepost-fel också? Ett LITET beräkningsfel alltså.
Dock så håller det oavsett inte för slutsatsen han insinuerar – att priset stigit 55% under perioden betyder inte per automatik att priset utvecklat sig på något särskilt sätt till fram för ett år sedan. Skulle ju kunnas tänkas vara så att de där 55% prisuppgång skett det senaste året.
Dessutom är som alltid när man plockar enskilda varor att det inte ger hela bilden av hur inflationen varit. Vissa varor går upp mer än andra och vissa kanske går ner i pris.
En färglaser i nätverket hemma, skriver ut någon enstaka sida när det behövs ett pappersverifikat att sätta in i bokföringen. Skriver ute lite bokföringsgrejer. Max ett papper i månaden för andra behov. Frun skriver ut lite mer då hennes företag har mer ruljangs. Har en kartong som från början innehöll 2.500 ark vanligt 80 g papper. Vet inte hur länge jag tagit från den men mer än tre år.
Skriver ibland ut instruktioner som sedan plastas in innan användning så jag har även en billig sån maskin.
Jag gör väl ungefär detsamma, men skall man vara petig så är du inte tvungen att skriva ut något för att sätta in i bokföringen. Det är nämligen så att bokföringen skall innehålla orginalhandlinger, sådana som du fick dem. Verifikaten du skriver ut antar jag är PDF-filer som du fått mailade – då är det PDF-filen som skall sparas och inte nödvändigtvis en utskrift av dem.
Därför kör jag dubbel förvaring av verifikaten. De som jag får i pappersform scannar jag och lagrar i datorn och sätter orginalet i pärm (är det kassakvitto så häftar jag fast det på en laser-kopia av den). De jag får i elektronisk form lagrar jag i datorn och gör en utskrift som jag sätter i pärmen. På det sättet har jag både orginal och kopia av varje verifikat (vissa har jag två kopior av).
Hade man fått ALLT i elektronisk form så hade man kunnat nöja sig med att förvara hela bokföringen i elektronisk form.
Stark motståndare till det papperslösa kontoret, är alldeles för lös i magen för att det ska fungera.
Jobbar på ett företag där typ allt kräver signatur. Skaffade Visma sign, vilka har en stark digital signatur. Frågade aldrig våra finansiärer om det var ok men de köpte det direkt. Kostar visserligen 15 kr per signatur, men det är jub vad ett porto kostar,,,
På jobbet använder jag själv i princip inget papper alls. Kommunikation med andra myndigheter, regioner och kommuner samt de företag som är anslutna till statens krypterade e-post sker via e-post, men övriga företag och samtliga privatpersoner får snällt vänta på brev som faktiskt kommer fram ibland, då vi inte får skicka personuppgifter via e-post. Myndigheten är inte heller ansluten till digitala brevlådor.
Papper går åt här hemma men till största del för kreativa övningar av barnen. Men min färglager behövde nya patroner nu, vilka ska räcka till 2500 utskrifter och den är nog 7-8 år nu.
Beror nog mycket på bransch. Jobbar med beräkning där det av naturen är dels datorintensivt dels inte särskilt stora incitament att skriva ut grejer – och har aldrig varit. Men upplever att mängden rapporter som skrivs ut för att granskning digitalt helt enkelt är för mögigt och besvärligt har gått från 90 till 1 % på mindre än tio år. Dvs idag funkar det att granska en analys och rapport helt digitalt där man för tio år sedan helst ville läsa en utskrift för att det inte fanns digitala verktyg som funkade att läsa och kommentera i.
Det andra jag berör i mitt yrkesliv är resande och där hade jag också ett stort gäng olika papperslappar på en business-trip. Allt från kartor till hyrbilsavtal till alla biljetter och boardingpasses fanns utskrivna. Sådant skriver jag aldrig ut längre om jag inte ska till nån extremt exotisk destination.
Men räkenskaper, kvitton och bokföring, där verkar det fortfarande behövas papper och kvitton (som normalt sett bleknat till oläslighet långt innan den stipulerade tiden löpt ut, men det är det ingen som bryr sig om så länge pappren rent fysiskt finns där). Det papperslösa kontoret är här sedan länge, bara inte på det sätt vi föreställde oss.
Kopiera kvittot, häfta fast på kopian.
Ja. Och om fem år är det i värsta fall en vit papperslapp fasthäftad på kopian 🙂 . Fast egentligen får man ju knappt originalkvitton längre om man inte handlar fysiska saker över disk, de flesta utlägg jag skickar in har jag bara digitala kvitton på, som skrivs ut och hamnar i vederbörlig pärm.
Jag läste en novell för evigheter sedan där man från Jorden hade rört sig utåt i världsrymden för att kunna arkivera alla skrifter man producerade. Detta fortsatte längre och längre ut tills man mötte en annan civilisation som kom från andra hållet i samma syfte. 😀
Det låter som klassisk SF där man samtidigt föreställer sig fantastisk teknisk utveckling på vissa områden och sitter fast i sin egen tids tekniska och praktiska begränsningar. Rymdskepp som kan flyga i överljusfart i kombination med enorma pappersarkiv liksom… 😀
Min yrkeskarriär började med mängder av papper: Papper som kom in. Papper som upprättades. Papper som skickades ut. Hur många tusen gånger skrev jag min namnteckning dessa år?
Sen bytte jag bransch vilket ledde till en avsevärd dipp. Men fortfarande skrevs det ut rätt mycket papper. Men med åren har det minskat mer och mer. Det handlar både om förändrade vanor hos mig själv och andra. Ingen väntar sig längre att man ska dela ut underlag på ett möte på papper. Eller “åhörarkopiorna” av powerpointpresentationer som var poppis i början av 2000-talet.
Nu är det nästan helt papperslöst för min del. Även de större processer jag arbetat och arbetar med har genom IT-utveckling fått ett allt mindre behov av papper. E-tjänster gör att det kommer in mycket färre saker på papper och det kommer att fortsätta minska. Utskick kan i många fall gå till folks Kivra-brevlådor, mailas eller skickas på fil.
Den sista icke-digitala generationen är på väg bort. Då kommer också möjligheterna att kommunicera pappersvägen att minska. I offentlig förvaltning blir det troligen ändringar i förordningar som t.ex. tar bort möjligheten/rätten att deklarera på papper. Inte nästa år, men om runt tio år senast är min gissning och har varit så rätt länge faktiskt.
Sen beskriver några olika typer av problem med digitala signaturer. Är inte så insatt i den biten, men där finns helt klart en hel del som behöver åtgärdas. Kan tänka mig att en del internationell kommunikation kan behöva gå på papper längre p.g.a. mer konservativa företag och offentliga förvaltningar. Samtidigt finns det skapliga besparingar att göra på att komma bort från papperen och effektivare digital kommunikation måsten man ändå satsa på eftersom det är den föredragna metoden för en så klar majoritet av befolkningen.
Här hemma har skrivaren inte använts på åratal för annat än att skanna lite foton.
Nu när jag bor i asien så ska man göra lite affärer så måste man skriva under femtielva papper och helst 5 kopior av allt.
Så det går åt papper som f.n
Sist jag förnyade lägenheten så var det 10 papper som skulle signeras på både fram och baksida. Sedan 5 olika kopior.
Kan säga att min autograf har gått från hela mitt namn till 2 krumelurer istället.
Själv när jag mailar EU/Sverige så använder jag mig av digisign. Så räcker det med en PDF och inga papper.
På kontoret så har vi nog 10 st arkiv som är 1,60 höga och typ 2 meter breda med 4 utdragbara lådor som det bara är pappers kopior på allt möjligt från anställningsavtal till arkiverade räkningar som är betalade.
Jag är glad att jag lät mig övertalas att inte slänga kopiorna på skatten var betald som betalades för 6 år sedan.
Fick för 2 månader sedan kravbrev att de inte var betalat men hot om fängelse och dryga böter. Så företaget advokat fick åka till skattemyndigheterna med 4 kartonger med papper som bevisade att allt var betalt.
Kom senare fram att bank kontot jag skulle ha behövt betala till inte var skatteverkets utan ett privatpersons kontonummer.
Hemma skriver jag kanske ut 2 papper i månaden i snitt? Ngt oftare hjälper jag hustrun att skriva ut ngt, hennes mobil vägrar envetet att funka ihop med skrivaren. Det är många år sedan jag senast köpte skrivarpapper – längre än sedan jag köpte själva skrivaren tror jag – och det kommer inte ta slut i närtid.
På kontoret blir det en del mer, men jag använder nog mer papper i form av anteckningsblock och postits än av skrivarpapper. Jag tillhör förmodligen den sista generationen som tycker det är mer praktiskt att kludda ned anteckningar med penna än på mobil/platta. (Man kunde förstås släpa med sig laptoppen på alla möten, men den känns lite för tung och klumpig för att man skulle vilja.)
Blev tvungen att köpa en skrivare när jag skulle skriva på några Dokument. Dokumenten kom med e-mejl, och skulle skrivas ut, signeras, fotas av, och fotona skickas in…
Har klarat mig flera år utan skrivare, men nu har jag alltså en svart/vit laser. Förmodligen kommer den medföljande minimala tonerbehållaren att räcka flera år.
Har en 15+ år gammal sv laser som fortfarande puttrar med originalpatron. Köptes på den tiden man måste skriva ut biljetter osv. Nu vette tusan när jag startade den senast.
Enda nackdelen är att den är så gammal att drivisarna o-trivs med Word. De gör så att skärmen fladdrar (löses genom att sätta PDF-skrivare som standardskrivare. Jag får byta till HP’n vart annat år, ish)
Kör en Brother HL-5040DN hemma. Den fyller väl 15 år vid det här laget. Den var den som verkade enklast och robustast men ändå hade 1200dpi, dubbelsidig utskrift samt nätverk. Skaffades pga god erfarenhet av dom från tidigare jobb, har gått som en klocka, och ny färgpatron (nåja kolpatron, ej färgutskrift) som räcker till 6000 sidor kostade inkl frakt 250:- på ebay. Orginalpatronen räckte osedvanligt länge, tror många säljer skrivare där den medföljande patronen är “demo-patron” och kanske bara fylld till en tredjedel.
Tycker det är ganska skönt med text på papper, att anteckna på pappret är praktiskt.
Har ett par skrivare till, roligast är kanske Canon Selphy. Pytteliten sublimeringsskrivare för att göra vykort med. Tas med på resan, skriver ut vykort man själv tagit och så kan man posta direkt från vad man nu besökt. Fotokvalitet på utskriften (fast varje utskrift kostar väl typ 4:- så billigt är det ju egentligen inte, men roligt!).
Hemma använder jag inget papper alls förutom det på toaletten. Skrivaren står och samlar damm i ett hörn, och bläcket i patronerna har torkat ihop.
På jobbet däremot är det tvärtom. Fler och fler saker (livsmedelssäkerhet) måste “dokumenteras” och sparas i minst två år, vilket gör att pappersåtgången ökar, och pärmarna sväller.
Var just in på Clas i sjön och de tar 299:- för 2500 ark.
De senaste gångerna jag behövt köpa ny toner/bläck så har det blivit billigare att köpa en ny skrivare i sitället. ok, det är snikkassetter men de brukar ändå räcka ett par, tre år. Hade tur för några år sedan och köpte en Xerox A4-färglaser när de hade en drive för 995:-