Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Den svenska kronan faller hårt medan den kortaste amerikanska räntan når nya rekord. Börserna inleder veckans sista dag blandat i de asiatiska tidszonerna. Facket Byggnads nya Byggavtal ger rekordhöga löneökningar för en på grund av räntorna krisande bransch, men innebär fortfarande reallönesänkningar i två år.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår med +0.96% för storbolagens OMXS30 och +1.04% för bredare OMXSPI.
Däremot faller kronan hårt och dollarn kostar nu 10:32 SEK och euron 11:28 SEK. Detta kommer utan uppgångar i de långa amerikanska räntorna, men enmånadersräntans 5.81% är ett nytt rekord för de senaste åren.
Svagare krona drar upp guldpriset något till 668:- SEK per gram.
I USA är CNN:s Fear & Greed-index tillbaka i greed så det är uppåt som gäller om man ska lita på den indikatorn.
I USA backade dock S&P-500 med -0.17-% igår men teknikbolagens Nasdaq 100 gick +0.31%. Google ledde FAANGST-aktierna med +4.38% och förlustbolaget Spotify tog kön med -0.46%.
De asiatiska tidszonerna visar på blandade börser nu under fredagsmorgonen.
ASX 200 är i skrivande stund oförändrad på -0.02% och Nikkei 225 går framåt +0.92%. Övriga Asien-index i min lista backar med Hang Seng på -0.24%, KOSPI -0.45% och Straits Times på -0.81%
Byggbranschen är som bekant hårt pressad nu när räntorna har normaliserats, även om fastighetsbranschen som alltid bygger på att köpa tillgångar för lånade pengar, skriva upp värdet på dem och belåna dem ännu mer har det ännu värre. SBB är ner drygt 90% sedan toppen, och byggde på eviga krisräntor, vilket förstås fungerade tills det inte fungerade längre. Balder är ner 63% och har existerat under typ snart 30 år i den evigt stigande fastighetsmarknaden med fallande räntor. Att lyckas i en starkt trendande marknad är en sak, värre är det att överleva när trenden vänder.
Dock lyckades Byggnads landa det nya Byggavtalet med vad man kallar “rekordhög löneökning”. Förenklat är avtalet 7.4% i höjs lön över två år. Med 10.6% i KPI-inflation senaste året och minst 2% nästa år (sannolikt högre) så får alltså byggnadsarbetarna lönesäkningar i två år. Trots detta avtal kommer de väl likt resten av svenskarna som kollektiv (du, kära läsare, är förstås alltid ett undantag) inte vara tillbaka på år 2021 års löner i köpkraft förrän framåt år 2030.
Man får också högre reseersättningar, höjda tjänstepensionsavsättningar med mera och särskitl trummas det på att man etablerar den partsgemensamma kontrollfunktionen Svensk byggkontroll som ska jaga arbetslivskriminalitet och fusk.
Det är ändå imponerande att Byggnads lyckats få till dessa lönehöjningar när branschen krisar, särskilt inom bostadbyggande. Men oavsett om man kallar det rekord så är det reallönesänkningar.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
77 kommentarer
Jobbar i Medtech branschen och företaget jag jobbar på fortsätter att gå framåt, finns ingen tendens till nån kris här, snarare svårigheter att möta behovet från marknaden just nu. Blev en knapp månadslön extra i bonus i år, vilket är bra för att vara här och för att jobba inom utveckling och knega på labbet, säljarna t.ex. fnyser väll åt det med jag är ändå positivt överraskad… Men några 7,4% i löneökning på 2 år blev det inte. Lite oklart exakt vad det blir än, men ser ut att landa runt 7%.
Ja, undantaget bygg- och fastighet så är det sådär med att det går jättedåligt för företagen. Fortfarande fullbokat på hotell- och restauranger …
Whats skuldtaket i USA doin’?
Är det den svarta svanen som simmat i dammen hela tiden?
Det är en ickefråga som kommer att lösa sig då det bara är att trycka nya pengar för FED.
Du menar att ingen kommer reagera om det skiter sig och att trycka nya pengar är inget problem?
Det påminner lite om silly season inom sportvärlden.
Typ kommer Djurgården att få ihop ett lag i år och lustigt nog ordnar det sig alltid.
Ja, jag är övertygad om att det ordnar sig till slut, de kör såklart chicken race med varandra.
Skulle det inte ordna sig måste man sluta bevaka gränsen mot Mejico och det kan inte MAGA acceptera och skulle det inte ordna sig så måste man sluta spendera en massa federala stöd hit och dit och det kan inte demokraterna acceptera.
Men jag tänker utifrån att det INTE ordnar sig. Precis som att det där flygplanet man tog störtar. Någon gång måste något plan störta även om sannolikheten är låg att du är med på det planet.
Det är alltså en rent spekulativ histora.
Vad händer då? Blir det 2008 igen?
Rycker marknaden på axlarna ?
Jag tror väl i och för sig som du att det löser sig men det krävs nog någon typ av politisk lösning (överenskommelse, discharge petition eller 14:e tillägget (i den ordningen)). Det går inte att lösa med att FED trycker pengar.
14e tillägget?
14:e tillägget, sektion 4:
“validity of the public debt of the United States, authorized by law… shall not be questioned.”
Det spekuleras i att det binder presidenten vid att betala upplupna utgifter som lagstiftats. Han kan inte välja vilka som inte skall betalas av de utgifter kongressen beslutat utan han är bunden av lagstiftningen.
https://www.google.com/amp/s/www.cbsnews.com/amp/news/can-14th-amendment-be-used-for-debt-ceiling/
Ah, tack. Jag trodde det hade med konstitutionen att göra men visste inte.
Bygg och anläggning ligger på 99.2. Tillverkningsindustrin 101.6.
Annars ser det dystert ut:
“Barometerindikatorn minskade något i april, från 88,4 till 87,3 och stämningsläget i ekonomin är därmed fortsatt mycket dystrare än normalt. I näringslivet gick konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet mot strömmen och ökade. Även hushållen blev något mer positiva.”
https://www.konj.se/publikationer/konjunkturbarometern/konjunkturbarometern/2023-04-27-farre-foretag-inom-dagligvaruhandeln-forvantar-sig-okade-forsaljningspriser.html
De 7,4% som är i avtalen är inkl någon pensionsgrej så det blir ca 7% på lönen och 0,4% på pensionsgrejen.
På ett ungefär.
Kan konstatera att byggnads avtal ligger exakt på märket för övrigt.
Finns det några anställda svenska byggnadsarbetare längre? Som går på Byggnads avtal? Jag är osäker. Många är nog egna företagare. På större byggen i Stockholmsområdet som Norra Tornen bussas arbetare in i tvåveckorsskift från länder i östeuropa och de har vad jag förstår löner från hemlandet plus visst traktamente.
Inte så som folk tänker sig en byggarbetare men ja, alla specialister. Plåtisar, svetsare, rörmokare, elektriker osv.
Erik den Gode meddelar idag att han är oroad över att räntehöjningarna inte biter som planerat så vi lär väl se några procent till.
Undrar vad den hemliga planen med att krascha ekonomin och göra folk hemlösa är?
Eller så finns det ingen konspiration med vita män i svarta kostymer i ett hemligt rum i frimurarlogen utan det är bara att Erik har tappat kontrollen och kör det enda han kan.
Fast konspirationsteorier på fredag är mycket roligare.
Erik är den bästa riksbankschefen vi typ haft så sluta gnäll över att han gör sitt jobb.
“Erik är den bästa riksbankschefen vi typ haft”. Det måste väl ändå vara ett av de sämsta argumenten någonsin. Blev det en tidig fredagswhisky idag kanske?
Det är ungefär som att sätta in Alexander Isak i svenska landslaget men klaga på du.
Erik är väl en teknokrat. De brukar inte vara särskilt praktiska utan mer teoretiker. Kanske ska det till fler verktyg än räntan för att försvara kronan?
Om man vill ha kompetens är Erik rätt val.
Flarran,
Hur tänker du då?
Enig. Erik är bästa valet. Parentes: Skickade ett mejl till honom för ett tag sedan, och undrade hur de såg på ett eventuellt införande av e-krona (positivt/negativt), och fick svaret (inte han personligen som svarade, utan direktionen):
“Tack för ditt mail och dina frågor. Dessa är i dagsläget fortfarande mycket svåra, för att inte säga omöjliga, att svara på och här är anledningarna varför:
Riksbanken är fortfarande inne i en undersökningsfas och har inte tagit några beslut om att införa en e-krona. Med anledning av detta går det inte att säga var Riksbanken står i frågan – vi vet helt enkelt inte själva ännu. Men vi arbetar på saken och när vi har en ståndpunkt kommer den att offentliggöras.
Om ett beslut skulle fattas att införa en e-krona så kommer det krävas flera års förberedelser innan den kan utfärdas. Det är alltså en lång process kvar innan vi eventuellt har digitala centralbankspengar i Sverige.”
Sidospår, men vad är skillnaden på en e-krona jmf med de elektroniska kronor jag har på mina bankkonton?
Är de för människor som inte kan få ett bankkonto? Så då får de ett statligt där det finns e-kronor?
Då är det väl bara en statlig bank?
https://www.riksbank.se/sv/betalningar–kontanter/e-krona/
Så länge inflationspengarna snurrar tillbaka i form av högre bolån och högre elpriser så ökar bara snöbollseffekten med att höja räntorna.
Man kan inte bara sluta bo och sluta använda energi.
Det enda exemplet med låga centralbanksräntor i förhållande till inflation är vad jag vet Turkiet och det fungerar inte.
Inte sluta men de allra flesta kan minska sitt användande av boende och energi. Det finns grupper som är trångbodda men de allra flesta i Sverige idag har rekordmycket boende per person.
Om du exkluderar pensionärerna som bor ensamma i sina villor så stämmer det verkligen inte.
Men för att få dem att flytta behöver du göra något inom skattelagstiftning och liknande.
När det byggdes ett snyggt brfkomplex i byn på bästa placeringen (nära affär, vårdcentral, buss och med underjordiskt garage) såldes varenda lägenhet direkt. Det som inte såldes lika direkt var villorna de bodde i men nu verkar det ha tagit slut.
Pensionärer som bor ensamma i sina villor brukar sällan ha speciellt mycket lån på sina bostäder, så det spelar mindre roll om man undantar dem eller inte.
Finns ingen hemlig plan, bara inkompetens, men Erik får väl chansen att visa vad han går för, innan vi gnäller för mycket.
Riksbankens styrränta är relativt låg och kronan relativt liten, så ett par hundra punkter till vore inte ologiskt för kronans skull, om Fed håller stilla ett par år nu.
VVV,
Men ekonomin kraschar ju inte. Den går inte ens tillräckligt ned av räntehöjningarna hittills.
Det finns en hemlig krasch i ekonomin?
Jag läste “Det finns en hemlig knapp i ekonomin”…
Finner Thedeens uttalanden fantastiska. Räntehöjningarna har inte orsakat en kris och företagen går fortfarande bra, så vi behöver höja mer. Knäcker man inte ekonomin med räntehöjningarna är man inte nöjd.
Kommer skriva om detta i en separat artikel senare.
Det enda som är “fantastiskt” är att tidigare centralbankschefer körde minusränta.
Helt otroligt att nu när det äntligen kommer in en snubbe som gör sitt jobb kommer killgissarna in och som vanligt vet de bättre.
Ja, vi har ex. spenderat mycket mer inom byggsektorn för privata ändamål än nationen har råd med. Då måste vi får en recession inom den branschen när vi spenderar efter matsäcken. Den ger ringar på vattnet etc.
Vill man få ner inflationen, vilket är riksbankens uppgift, så måste väl ekonomin få sig en liten men tillräcklig knäck.
Men då måste nog styrräntan uppåt 5%. Det är det man kan se i USA nu, det tog uppåt 5% innan inflationen började vika.
Sen kommer här i Sverige dilemmat att det mesta av inflationen är importerad och att den globala ekonomin är mer sammanflätad nu än tidigare.
Så RB kommer inte kunna göra jättemycket på egen hand utan bara följa med övriga världen.
Men eftersom man var senare med att starta och har färre höjningstillfällen så måste man ta i mer vid varje tillfälle nu.
Tveksamt dock om man vågar.
Men högre svensk styrränta stärker kronan vilket sänker inflationen. Sedan är det kanske så att mekanismerna som sänker kronan är starkare än Riskbankens räntehöjningars effekt.
Ja men tänk om priset på vissa varor och tjänster inte är åtkomliga för räntehöjningar. Som vissa importvaror där priset inte sätts i Sverige utan globalt på grund av en ökad global efterfrågan. Vi kan höja räntan ända upp i himlen utan att den så kallade inflationen ger vika. Jag kanske har fel här men det är nåt som inte stämmer. Man måste kanske ha fler knappar att trycka på än bara ränteknappen. Som Rikkitikkitavi säger så kanske det finns andra faktorer som sänker kronan.
Det enda RB kan göra för att stärka kronan är att höja räntan. Men då måste den höjas mer och snabbar än ECB och Fed. Just nu höjs den mindre och långsammare. Eller ja, den ligger lägre iaf.
När RB har höjt till 5,5 eller mer och ECB och Fed ligger kvar kring 4,5-5 så blir läget ett annat.
Frågan är om RB vågar.
Glöm inte bort att vi har en negativ realränta fortfarande. Så dopingen fortsätter i vissa branscher.
(och vad fasen är en dipung som autokorrigering ändrar doping till)
Något som känguruhonor har, skulle jag tro.
Vill du verkligen ha bilder på “di-pung”?
Annars är nog monopung det normala.
Dipung is located in the region of Eastern Region. Eastern Region’s capital Dhankuta (Dhankutā) is approximately 31 km / 19 mi away from Dipung (as the crow flies). The distance from Dipung to Nepal’s capital Kathmandu (Kathmandu) is approximately 225 km / 140 mi (as the crow flies).
😉
@LW
Det är fantastiska uttalanden. Sällan har Riksbanken varit så tydlig med sitt mål.
Att svenskar har pengar på kontot är något dåligt. Det höjer inflationen eftersom svenskar inte skulle vara sparsamma utan istället betalar vad som helst. Istället för att köpa den billigaste semlan och vänta tills den fått kort datum så man kan äta den med gulnad grädde på 5 minuter innan datumgränsen är nådd så köper man lyx-semlor med bladguld för 850kr hos Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad.
För en gångs skull håller jag med Run DMC helt och hållet.
Erik Thedeén är kompetent och om det är något han gör fel så är det att höja räntan för lite.
En stor skillnad är att Erik uppenbarligen försöker vara transparant och tydlig.
Ingves pratade bara om sina egna våta räntedrömsprognoser, alltid långt från verkligheten.
Dessutom verkar han än så länge vara en som inte viker sig för vinden, utan står för sina värderingar.
Han gör vad han är satt att göra. Försöker pressa ner inflationen.
Alla bieffekter är en konsekvens av bostadspolitiken
(ej sänkta ränteavdrag under krisräntorna, planmonopol, ej fri hyresmarknad osv osv)
Sedan sammanföll det olyckligt med att högern fick regeringsmakten , energikris pga förtida avveckling av kärnkraft, gaskrig och allmän oro i världen och efterdyningarna av en pandemi. Snudd på perfekt storm.
Det är mycket var som måste evakueras nu. Därför hamnar den lilla människan i kläm.
Exakt. Rb har ingen politisk agenda utan kan ersättas av en algoritm som styr inflationen mot 2 % med hjälp av styrräntan.
Enkel matematik för byggbranschen, ge gôbbarna den lön de vill ha. Branschen kommer ha 75% färre anställda om 12 månader ändå. Så den högre lönen behövs ändå ej betalas ut.
Varslen ligger på en märkligt låg nivå så det är inte säkert. Vi har troligtvis exporterar arbetslösheten som borde synas pga alla stoppade nybyggen (om de verkligen har stoppats – jag går på anekdoter och nyheter om stoppade småhusfabriker och varslade arkitekter).
Stora byggen rullar väl på.
Särskilt sånt som stora byggbolag ägnar sig åt och pytte-bolagen behöver inte lägga varsel.
JM ska varslade 200 personer i slutet av april,
Antal medarbetare: 2 453
Antal hantverkare: 884
Antal tjänstemän: 1 569
Medeltal anställda Sverige: 1 928
Medeltal anställda Norge: 387
Medeltal anställda Finland: 146
Källa: Byggindustrin.
Inhyrd utländsk arbetskraft räknas väl inte in i arbetslöshetsstatistiken. Är uppdragen slut så åker de väl till ett annat land istället.
Det är i från aug och framåt som många projekt blir klara och överlappar när man inte har fler projekt börjar på riktigt
Kombinera det med att 70% med rörlig ränta gör om sitt lån + minst 1 till räntehöjning
Vänta
Även tills 1 år framåt när alla som hyrt ut sina bostäder för att ”avvakta” marknaden måste sälja,
Man drar utanpå det så långt det går
Det är ju skitbra ifall alla som måste sälja börjar hyra ut. Då får vi äntligen en fungerande hyresmarknad med marknadshyror.
Japp. Och med tanke på att många i första hand kanske hyr ut en eller ett par rum i sin befintliga bostad, så minskar vi också den s.k. “bostadsbristen”.
Föreningarna kan ha åsikter om 2:a handsuthyrning. I alla fall om de har fel erfarenheter.
Jag hade ett intressant år, eller lite över ett år, där vi först sålde hus med lån och köpte hus “längre ut” när all gjorde det i covid, sen ökade räntor och elpris och inflation skenade. Eftersom jag minns vår ekonomiska situation var det lätt att räkna på hur det sett ut om vi bott kvar – personlig konkurs heter det väl, besparingarna hade vart noll efter nåt år och sen game over.
Sen landade vi på ny plats och då var vi mest sura på elpriset för det var en helsikes massa kvadratmeter att värma upp och prisinflation. Lönesamtalet på jobbet var “vi slår inte inflationen, har aldrig varit målet” och en femhundring till.
Därifrån blev det nytt jobb utomlands och jag satt återigen och gjorde samma kalkyl – visst hade man klarat sig men det hade blivit allt mindre av det roliga, bilen hade man väl behållt men alla inköp och nöjen hade fått vägas på guldvåg.
Poängen är väl att för lite över två år sedan var allt “normalt” och nu har kostnader ökat till en punkt där vi inte hade klarat oss i högbelånat hus och sen hade fått vända på slantarna i obelånat hus – det är mycket snabba kast och som löneslav har man ju liten chans att parera sånt här väl?
Hur ser elpristerminerna ut för kommande vinter?
Endast en sökning bort på internettet.
Ca kronan per kwh i rent elpris. Lite över i Q1 2024. På det kommer så klart sen moms och allt annat.
Banken som lånade ut pengarna skulle ha gjort en kalkyl med en kalkylränta på minst 6-7% och om den kalkylen inte gick ihop så skulle de vägrat låna ut pengar.
Om kalkylen gick ihop så skulle det ju kunnat gå.
> som löneslav har man ju liten chans att parera sånt här väl?
Beror väl på, byta jobb för att få upp lönen är väl det som återstår. Eller flytta för annat jobb då, vilket du verkar gjort.
GS Facket – Infomedia är det 2-åriga avtalet är på 7,4% varav delpension är 0,3 %.
1/4-23 så är det 4,1 men för mitt gamla företag så blir det 4,92 % då lägsta belopp är 1 226 SEK/anställd.
1/4-24 så är det 3 % till vilket blir 3,66 % för mitt gamla företag.
Så mera östeuropeiska språk på Byggarbetsplatserna framöver, att vänta? För att slippa betala de höjda lönerna. På pappret rätt lön, men sen dras boendet de förser arbetarna med av från lönen. Etta med kokvrå, för 8 personer. Endast 12.000 i hyra/person. Som hittat (För arbetsgivaren).
För att lyfta blicken lite så här på fredagen. Intressanta grejer på Lithiummarknaden där Chile tagit en sida ur Indonesiens playbook (fast där var det Nickel) och beslutat nationalisera sin Lithiumutvinning. Det Indonesierna gjorde som nu Chilenarna avser göra var dock att man denna gång inte bara nationaliserade brytningen utan också såg till att investeringar gjordes i fabriker och anläggningar “in-country” för att hantera förädlingen.
Åtminstone jag tycker det är intressant om detta genomförs i Chile för Kina lär ha rätt många förädlingsanläggningar för Lithium som kommer stå och vänta på råmaterial i så fall framöver och därmed rätt mycket “sunk cost” till ingen nytta. “Word is” (som kidsen säger) att om Chilenarna får Lithium att lira så är nästa Koppar, återigen ett “shit happens” moment för Kineserna? Dessutom kan det ju bli livat i Skellefteå om t.ex. Chilenarna bestämmer sig för att “nja, det är nog fan bättre att batterierna byggs här framöver”, den som lever får se!!
Men kudos till länderna med råmaterialet, dom har länge stått framåtböjda och tagit emot rätt torrt under tiden som alla andra tagit kosingen dom egentligen förtjänar!
PS. På tal om ränta och riksbanken, jag har hört att Erdogan har en jäkligt spännande teori om det där med koppling ränta och inflation. Man ska tydligen sänka räntan när det är hög inflation! Kanske skulle Erik lyfta luren? DS.
Erdogans teori är inget annat än irrationell vidskepelse från medeltiden. Han tror på fullt allvar att ränta är något som deras gud har förbjudit.
Jag vet, det var ironi.
”Svensk byggkontroll”
De måste skämta, högst sannolikt ytterligare en ren floskler. De är väl ren fusktvättning som motsvarighet till gröntvättning för att framstå som falskt seriösa.
Går folk ens på detta, eller är det bara skaparna själva….
Whitewash i den överförda, abstrakta meningen kommer från vitkalka vilket på engelska heter whitewash.
Sen har det transformerats till greenwash i miljösammanhang.
Det har alltså inte att göra med att tvätta något. Det är en missuppfattning som någon i Sverige har spridit.
Kan det vara företagen som “lärt sig” hur det gått till innan?
Svårt att få folk när det är högkonjunktur så om du drar ner när det börjar gå sämre så kanske du sparar lite pengar kortsiktigt men förlorar sedan mer pengar när det vänder och du inte kan skala upp så snabbt.
Räntan biter inte så hårt på arbetslösheten längre.
Gammal bild:
http://arbetetsmarknad.se/wp-content/uploads/2011/05/15-arbetsl%C3%B6shet-repor%C3%A4nta.jpg
Arbetslösheten sjönk när räntan låg på nästan 0% i många år och nu stiger den inte när räntan börjar höjas.
Många orsaker t.ex. lång tid innan räntehöjningar får genomslag.
RB höjer räntan. Bankerna höjer sina 3 månaders ränta men får genomslag först vid omläggningsdatum, minst 3 månader till. Är det bundna lån, kanske det tar 3 år innan räntan höjs.
Är hushållet obelånat eller lånen är en liten del av hushållets inkomst, liten eller ingen påverkan av räntehöjningar.
Har företagen sin försäljning främst på export, liten påverkan, snarare tvärtom ökar vinsterna med nedtryckt löneökningar.
Här är en liknande bild som sträcker sig längre:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_uw5GFlRanMtIczOijWVQajjSI9xykPHPsi4pBzPIodzdowasxLuZo700gUfu75wILKk&usqp=CAU
Det är ändå intressant att se hur det ändrat sig från 2013 och framåt.
Innan har räntan följt arbetslösheten väldigt väl (eller tvärt om) men 2013 hände något. Arbetslösheten började sjunka men räntan fortsatte att sänkas (eller tvärt om).
Apropå energi.
Helion, which is backed by OpenAI founder Sam Altman, committed to start producing electricity through fusion by 2028 and target power generation for Microsoft of at least 50 megawatts after a year or pay financial penalties.
https://www.wsj.com/articles/microsoft-bets-that-fusion-power-is-closer-than-many-think-cb1b09dc
Jag är glad att motståndet mot kärnkraft eroderat i Sverige på sistone. Den dagen fusion blir en kommersiell verklighet vill jag inte ha en massa politiska hinder i vägen för omedelbar etablering här.
No worries. Det finns hustillverare som har hittat lösningar. Här är ett aktuellt exempel från LB-hus:
Genom vår samarbetspartner Nordea kan du som vill bygga nytt hus nu ta ett bolån utan amorteringskrav de första 5 åren. Detta gäller oavsett belåningsgrad.