Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna i de asiatiska tidszonerna stiger under tisdagsmorgonen och guldpriset har slagit nytt rekord i svenska kronor, samt tangerat prisrekordet i dollar. SEB:s boprisindikator planar och slutar med sin återhämtning, vilket brukade återspegla hur bostadspriserna utvecklades senaste månaden när Valueguard inte hade förbjudits av Mäklarstatistik. att publicera sitt data.
Stockholmsbörsen hade som bekant stängt igår och genomgången av förra veckans börs hittade ni i gårdagens artikel.
Kronans växelkurs är stabil på 11:42 kronor för euron och 10:49 för dollarn. Däremot har guldpriset slagit nytt rekord mätt i svenska kronor och handlas just nu på 675:- SEK per gram eller en uppgång på +10.4% sedan årsskiftet. Uppgången på tolv månader är +14.4% vilket alltså visar att guldet fortsätter kompensera för inflationen över tid och inte inte följer börsen rakt av.
I USA var börserna avvaktande och oförändrade under måndagen. Nasdaq 100 gick -0.09% och S&P-500 +0.10%. De amerikanska statsobligationsräntorna steg något.
I Asien är det dock positivt nu under morgonen.
ASX 200 går +1.25%, Hang Seng +0.20%, KOSPI +1.39%, Nikkei 225 +1.28% och Straits Times oförändrad på -0.07%.
Mäklarstatistik har ju förbjudit Valueguard att publicera sin kvalitetsjusterade statistik och Mäklarstatistiks egna publicerade siffror är värdelösa. Att priserna påstås stiga kan bero på att endast premiumobjekt säljs, då omsättningen (=antalet faktiska köp) ska ha rasat. Det gör att snittpriserna från Mäklarstatistik stiger när det egentligen handlar om att billigare bostäder ofta är osäljbara. Enkelt förklarat så stiger alltid priserna hos Mäklarstatistik, även när de faller.
Dock har SEB:s boprisindikator återhämtat sig i början av året och min erfarenhet och siffrorna är att den riktning som den indikatorn tar tar även bostadspriserna. Trots allt är indikatorn en mätning av psykologin hos hushållen.
Nu har dock indikatorn planat ut.
Ska man tro på detta så slutar bostadspriserna återhämta sig nu i vår bortom Mäklarstatistiks partsinlagesiffror som förstås kommer fortsätta stiga oavsett vad.
Hushållen tror i snitt att styrräntan ska höjas till 3.82% om ett år enligt enkäten, mot 3.00% idag, så hushållen som kollektiv tror på högre räntor. Det har dock hushållen trott på räntehöjningar närmaste året i princip varenda månad som indikatorn funnits sedan 2008 om man tittar på SEB:s historiska graf (PDF), så det betyder dock ingenting.
Indikatorn har inga större variationer inom landet denna månad, utan hushållen förblir svagt negativa till bostadspriserna, men någon kris och panik är det alltså inte.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
58 kommentarer
Vet inte om “billigare” bostäder är osäljbara.
Flera “renoveringsobjekt” har sålts för 4+ MSEK i närheten.
Detta då av typen att man behöver byta ALLT innanför innervägg, ink tak o el troligen. Dvs miljonrenoveringar om man inte vill bo i en tidsmaskin från 1984.
Förvisso utan budgivning.
Dyrare objekt kanske minus 10%,men ändå 7-8MSEK.
Enstaka objekt är svårsålda.
Så det har väkdigt mycket med läget att göra om det går att sälja och upplevt värde för pengarna.
Renoveringsobjekten verkar gå som smör. Kanske köparna chansar på en kollaps i hemmarenoveringsfronten och lägre anbud från hantverkare?
Eller så är det hantverkare utan jobb som ser en möjlighet att upprusta och sälja dyrare längre fram.
Mm, men har hantverkare utan jobb de summorna som krävs?
Det är många hus, fler än de nya fräsha. Verkar vara många äldre som dött eller flyttat sista halvåret. (det byggdes ett nytt klubbmedlemskapshus med ca 50 lgh främst för äldre som stod färdigt nyligen)
Varför måste man byta allt om det fungerar? Ordet renoveringsobjekt har förlorat sin mening. Mitt kök är från byggåret på 70-talet dock med bytta luckor och jag äter varje dag.
Vi måste sluta byta ut fungerande saker vara för att modet växlar. Färg och tapeter relativt billigt så det kan man kosta på sig.
Elkablar har varit av PVC sedan 50-talet och behöver i allmänhet inte bytas även om brytare och uttag kan bytas löpande. Man kan även kosta på sig en jordfelsbrytare. Diazedsäkringar finns att köpa överallt.
Inredning mm har en teknisk livslängd när det förvisso fungerar bättre än att sova under en tarp, men fönster läcker, golvet släppt, badrummet tål inte vatten och köket är väldigr slitet.
Det sagt har vi ett badrum från 1996. Ett medvetet risktagande då huskonstruktionen inte tar någon varaktig skada av fuktgenomslag.
Skrapa ren fönstren och måla. Kitta rutorna. Montera nya tätningslister och se till att blecken är täta.
I badrummet sätter du in 70-talssymbolen no 1 – duschkabin!
Så är allt fit for fight för några decennier till.
Naturligtvis har man duschkabin i badrummet på ovanvåningen om man bor i ett 1,5 plans hus för att skydda våtrumsskiktet.
Hur vågar du??? För att citera Henrik Schyffert – “vem säger att inte en golvbrunn kan ha attityd”!
Håller med. Tidigare var mitt största intresse att renovera hus och stuga, efter senaste renoveringen uppskattar jag mer och mer patinan, dvs lite märken i parketten, avskavd färg på dörrar och köksluckor, blir mer levande på något sätt.
Har till och med slutat oroa mig för att bli “hemmablind”
Dvs du har tröttnat….. Efter lagt liv och pengar på att jaga vitt och fint?
Nja, bara för att något fungerar så behöver det inte vara bra. Visst jag renoverar inte heller köket för att modet växlar, men för att få bättre funktion gör jag gärna det. Köket är för mig en arbetsplats och kan jag bli mer produktiv och spendera mindre tid i köket så renoverar jag gärna om det så.
Man kan spekulera hur mycket som helst men en killgissning, som jag tycker mig märka när man pratar med folk, är en stor ovilja att köpa innan man sålt. Låt oss säga att man ändå får sålt sitt boende för hyggligt pris, säkerligen blir man då mindre priskänslig på det nya objektet.
Oavsett så passar det säkerligen bankerna bra att prisbilden hålls uppe så att balansräkningen ser intakt ut..
Oj, då är det kanske hög tid att jag helrnoverar min timmerkåk från cirka1850?
Ska jag byta träpanelen mot tegel och byta de spröjsade fönsterna?
Kanske mer öppen planlösning med när jag är på gång och byta ut de kilsågade furugolvet?
Minsta man kan begära där Anders, tror att du ska satsa på ett art deco kök. Kommer passa som handen i handsken i ditt gamla timmerhus!! Gärna i någon turkos ton…
Furugolvet byts med fördel ut mot något Italienskt stengolv som vi inte kan stava till.
Nja plastgolv kanske?
Köket ska kanske vara sådant där man inte vågar koka sylt eller rensa fisk.
Koka sylt och rensa fisk, va fan Anders??? Ett modernt kök ska i första hand vara anpassat för att du ska käka hämtsushi i det!
PS. själv har jag satsat på en rejäl arbetsbänk (tror det heter köksö på modernt språk) så att jag åtminstone kan stycka en lite lagom stor dovhjort i köket DS.
Ja, ut med sånt pittoreskt skit bara!
En liten intressant notering är att man bör renovera 50 år gamla hus men inte +150 år gamla hus.
Allt har antagligen inte blivit bättre bara för att det är nyare?
Survival/Survivorship bias?
Rucklen som byggdes för 150 år sedan är rivna för länge sen.
Svensk mäklarstatistik säger att nedgången de senaste 12 månaderna är 13.1% för villor. Lägg sedan till inflationen (KPI) på 12,0 procent på det, så har en nedgång på 25,1% på ett år. Alltså 1/4 av värdet på folks villor är borta i dagens penningvärde, på ett år. Helt sjukt. En investering på 6 miljoner har tappat 1,5 miljoner i värde sen förra året.
Senaste tre månaderna säger svensk mäklarstatistik +1,3% samtidigt har inflationen varit 2,1 procent på 3 månader. Så en nedgång på 0,8 de senaste 3 månaderna i verkligt penningvärde. Men som många sagt är såklart avstannade nedgången de senaste månaderna en effekt av att folk realiserar vinster och köper in sig på fina objekt, inga förstagångsköpare direkt. När jag säger fina objekt kan även renoveringsobjekt vara fina pga läge, läge, läge.
Men en uppgång? Den finns bara i fantasin. Vi lever nu genom en ordentlig krasch. Men sen kommer många tänka i reala pengar (ej inflationsjusterat) så om villan gått upp 1,3% i värde när inflationen är 12% så kommer det kännas bra för villan har ju ”ökat i värde”. Vilket såklart är fantastiskt för dem. ”Ignorance is Bliss”.
Som jag säger, 1-öreskolornastid är förbi. Tänk på inflationen, eller gör det inte och var glad för att villan ”ökat” 1% i värde och lönen gått ”upp” 4,1%.
Varför ska bostadspriserna inflationsjusterat? Vi köper väl inte bostäder med Bregott-paket?
Bättre normera mot något löneindex.
Beror väl på vilken jämförelse man vill göra. Att använda ojusterade pengar är iaf inkorrekt. Hur man vill justera beror på, vanligaste justeringen är för KPI som innefattar nästan allt man kan köpa för pengar (både saker, tjänster och upplevelser) inte bara Bregott. Hade vi justerat för just bregottpaket hade det sett ännu värre ut.
Självklart kan de lönejusteras, men då lönerna över lång tid oftast slår inflationen så kommer nedgången vara större än den inflationsjusterade nedgången, på sikt.
Tillhör team Storebror här.
Aktier, obligationer (fastigheter) har varit riktigt uselt sedan årsskiftet 21/22 med hänsyn till inflation.
Lägg även till att USD har stärkts 15.5% under den perioden så blir det riktigt illa.
Dock kommer vi från en gratisperiod 1996-2021 tack vare sjunkande räntor.
Jo men så får man inte glömma att även lånen ska inflationsjusteras. Jag tror privatfastigheter kommer gå bättre pga just detta. Lånen skrivs av medan värdet kommer börja gå upp. Man får dock betala vinstskatt på den ojusterade uppgången vilket såklart är tråkigt (dock får ma också göra ränteavdrag).
Större lån, bättre investering, vid hög inflation.
Realräntan är fortfarande negativ.
Bara orealistiskt att man i längden kan tjäna pengar på att bo. Jag är glad för att fastighetsmarknaden börjar normaliseras. Alla tjänar på det.
Rätt rimligt att räkna realt. Vid uppgång så var det ju en “säker” investering etc. Pengarna kunde ju istället legat i dollarguld. Sen har vi den där lilla detaljen med hävstång på eget kapital till upp till 6,67 ggr, vilket utplånats för många villaägare som gick in sent.
Personligen tror på fortsatt sjunkande priser, och ser detta mer som en tjurfälla.
Ok.
Anledningen till att jag lyfte frågan var att det iaf tidigare verkar ha funnits ett konsensus på bloggen att inte inflationsjustera *bolånen* eftersom (ungefärligt) citat från bloggaren: “det är löneökningar och inte kostnadsökningar som betalar av lånen”.
Skapar då en märklig asymmetri i mitt tycke att bara inflationsjustera bostadspriser men inte bostadslån.
Men bara vi är överens om att inflationsjustera allt är jag nöjd. 😊
Enig. Folk fattar inte detta.
Såklart påverkas allt som prissätt i kronor av inflationen.
Det är en ordentlig kris som kommer att hamna på samma nivå som krisen på 90-talet.
Det enda som förvånar är att arbetslösheten inte tickat igång ännu…
> Det är en ordentlig kris som kommer att hamna på samma nivå som krisen på 90-talet.
> Det enda som förvånar är att arbetslösheten inte tickat igång ännu…
Nej nej nej. Det enda som “krisar” är bolånebranschen och med den diverse annat som småhusbranschen. Men i övrigt är vi i en högkonjuktur. Räntor upp, sysselsättning upp, arbetslösheten ner, inflationen upp, börsen upp.
Storbolagen går bra både här och i övriga västvärlden.
Här är det “katastrofläge” bland de billiga objekten:
Älsbyhus. Köptes av byggare som kastat upp dem på små tomter (Varför man nu skulle vilja ha ett älvsbyhus på landet inklämt bland grannar och små gräsmattor och därmed tappa fördelen med landet). Osäljbara till ursprungliga priserna där man ville ha 6 miljoner för dessa. Senaste dyloka objektet jag sett slutpris på var 4,2. Men de flesta verkar försöka hyra ut nu.
Ombyda sommarstugor. Det fanns en hel drös stugor som ligger på 60nånting kvm till salu under pesten. De gick för 3,5-4 miljoner. Nu säljs de (om de säljs alls) för 2 msek. dessa är generellt dåligt isolerade så ekonomin är värdelös i dyra eltider.
Sen finns det de dyra objekten. Stora fina tomter. Bra bygda hus. Inget större renoveringsbehov. Dessa säljs fortfarande och ligger kanske ner 10% från toppen. Få objekt. Få köpare. Men det är generellt dessa som säljs just nu.
Att det är de finare objekten som säljs gör att marknaden inte speglar verkligheten. Har du “fel” objekt så är det 25-50% ner från toppen.
Renoveringsobjekten räknas för övrigt in i de som gått ner mest. De säljs på nivåerna från 2017-2018 nu.
Tror det är för tidigt att dra några tvärsäkra slutsatser om hur prisbilden kommer utveckla sig. Vi har ett enormt flockbeteende där folk inte vågar ens försöka sälja och ‘ingen’ vågar köpa, så det blir liksom ingen marknad kvar att dra slutsatser från.
Att vanliga eller billiga objekt är osäljbara stämmer inte enligt min mycket begränsade personliga erfarenhet. Sålde precis en en-rummare för lite mer än jag köpte samma objekt för (100k/kvm), för två år sedan. Sen kanske det bara var tur..
Bostadsmarknaden kännetecknas av ett stort mått av tur, vi som varit med senaste 15 åren är en anomali.
Så här läser jag din kommenrar (och egentligen alla andras):
Objekt säljs, priser går upp = anekdoter, tur, slump
Objekt är osäljbara, priser går ner = objektivet, obestridbara fakta
Mäklarstatistik visar prisuppgång = manipulation, dålig statistik, priserna sjunker egentligen
Mäklarstatistik visar prisnedgång = manipulation, dålig statistik, priserna sjunker egentligen ÄNNU mer.
Det går alldeles utmärkt att sälja på dagens marknad.
En förutsättning är dock att priset är justerat efter ränteläget.
Har man inte gjort det blir det som att sälja vinterkläder på sommaren till fullpris.
Utmärkt liknelse!
Men mitt friliggande hus får ju bara bud som ligger på radhusnivå?
Det finns de som vägrar sänka priset för att de inte vill acceptera en förlust.
Vad du skrev är att det går utmärkt att sälja om man sänker priset?
100 k per m2 är väl ett premiumobjekt centralt i en storstad?
I övrigt är väl “samma priser som för två år sedan” det normala, dvs att priserna fallit 20% sedan toppen?
Inte nog med att vi pratar en nedgång på 20% från toppen, 100k/m2 var inte bara priset för två år sen utan även priset på toppen 2017. Alltså har priserna i princip stått stilla i 5-6 år, eller sen amorteringskravet blev verklighet. Inflationjusterat är det en ordentlig nedgång (ca 23% nedgång om man köpte 2017).
Så trotts att BitVargen är nöjd med att sälja för 100k/m2 så har denne förlorat 17% om man justerar för inflationen de senaste två åren. En riktigt usel affär alltså, men jag är glad att det känns bra för BitVargen.
För att citera bibeln, Predikaren 1:18 ”Stor visdom, Stor sorg. Mer kunskap, mer plåga.”
Jag pratade med en mäklare i min hemstad och enligt henne så säljs fortfarande villor och lägenheter relativt snabbt i lägre prissegment. Då pratar hon om villor i 2-3 miljoners segmentet. 4-6 miljoners segmentet är svårt.
offtopic: jag tror att jag har sett herr Bloggarjävel i senaste utgåvan “Legatus Mensae”, kan det stämma? Eller har LW en dubbelgångare? Jag tror att även fru Wilderäng var med på bild.
Normalt pratar man inte om fight club..
(Om man inte väljer att prata om fight club själv, vill säga)
Bankerna skuvar ner nettonyutlåninngen till hushåll till snart noll. Sedan kan man diskutera pris, bias och justering bäst man vill men markanden kommer inte växa utan pengar.
https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/134672
Här kan man läsa om turerna kring HOX-index:
https://www.konkurrensverket.se/globalassets/dokument/konkurrens/beslut/avskrivningsbeslut/21-0348.pdf
Väldigt bra. Vi behöver många år av negativ nettoutlåning för att minska på skuldberget.
Det beror förstås på detaljerna.
Rätt objekt säljer fortfarande, och till bra pris. Helt anekdotiskt, så klart. Har bevakning på en specifik typ av lägenhet i närheten och där gick förra veckan ett oanmärkningsvärt objekt till tangerat rekordpris, samma nivå som för 12-18 månader sedan. Samtidigt, en 2 km bort i bra skick som är 20-25% ned.
I mitt område är statistiken för sålda fastigheter tydlig, från och med sommaren 2022 är det nära exakt en halvering av antal, månad för månad jämfört med 2020-2021.
Ah, vad är inte bostadsmarknaden, om inte ett aggregat av anekdoter?
Har delvis samma spaning som Hank. Men här räcker inte rätt adress. Bra objekt med vettiga utgångpriser får budkrig och höga kvadratmeterpriser (minst gamla områdessnittet). Men högt utgångspris/fel våning/insyn/konstig planlösning/lyhört/bullergata osv leder till totalt ointresse. Det går nog att sälja men prisnivån ligger helt fel.
Det är nog en normalisering av marknaden. De senaste decenniernas panikmarknad på allt med tak var inte sunt. Min killgissning är att vi kommer att få se en allt större prisspridning och längre försäljningstider där i större utsträckning skaffar det de vill ha utan att behöva renovera allt.
Hur ser det ut städer kontra landsbygd? Urbaniseringen pågår fortfarande antar jag?
75% vill väl bo i villa.
Var tror du de finns?
Hybridjobbandet har lett till ett uppsving för landsbygden
Deras bostadspriser var aldrig så extrema som här. I mindre städer (med ok med jobb) kostar en villa 2-3 miljoner. Verkar inte gått mycket upp och ner direkt. Utan det är var två personer med en snittinkomst på orten har råd med
Angående att så många i kommentarerna svamlar om att låg krona är bra:
https://www.svd.se/a/Knla76/foretagen-pressas-av-den-svaga-kronan
Sverige är ett litet importberoende land i periferin. Vi gynnas inte av en svag valuta.
”Svenska storföretag har merparten av sin försäljning och inköp utomlands och därför är deras exponering mot utländsk valuta stor. För företag med stor andel inköp i utländsk valuta innebär det fördyrade inköpskostnader, vilket påverkar deras lönsamhet”
//Swedbank
Det beror lite på hur man räknar. SCB brukar hävda att vår export är större än vår import.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/sveriges-export/
SEBULON STARFIGHTER: Måhända Swedbank fintar en och annan analfabet med den rappakaljan. … Dock viss eftertanke ger ju vid handen att svenska tillverkningsföretag som gör inköpen av insatsvaror internationellt och alltså genomför den värdeskapande processen, d.v.s. tillverknings-/förädlingsarbetet, nationellt till en kostnad i nationell valuta därmed skaffat sig samma konkurrensfördel som vid en devalvering av den nationella valutan … vilket i gången tid var ett ofta återkommande Modus Operandi när det gällde svensk industris konkurrensfördelar internationellt.
Läsvärd artikel i Svenskan i dag:
https://www.svd.se/a/xg7rR8/emma-frans-folkhalsa-kan-forbattras-i-lagkonjunktur
Förbättrad folkhälsa borde väl rimligtvis leda till minskade vårdkostnader, vilket i sin tur borde leda till lägre skattetryck. Men så som Sverige funkar, så blir det väl ett ökat utrymme för landstingen att anställa lite fler kommunikatörer och integrationspedagoger i stället.