Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna faller i de asiatiskat idszonerna nu under tisdagsmorgonen, medan räntorna steg i USA. Bostadsmarknaden är iskall enligt SBAB:s statistiska analys och bearbetning av dotterbolaget Boolis data och och omsättningen av bostadsrätter är den lägsta någonsin, tillbaka till före år 2000 och så långt man har data.

Stockholmsbörsen hängde runt nollan under gårdagen emd OMXS30 på +0.01% och OMXSPI på -0.12%. Kronan försvagades marginellt mot dollarn till 10:35 SEK och stärktes lite mot euron till 11:31 SEK. Guldpriset hittas på 665:- SEK per gram.
I USA steg börserna något med +0.33% för S&P-500 medan Nasdaq 100 var oförändrad på +0.06%. Tesla ledde FAANGST med +1.10% medan övriga utom Apple och Amazon backade.
De amerikanska räntorna stiger och nu gick även tvåmånadersräntan över 5%. Samtliga tidsintervaller steg och 10-åringen ligger nu på 3.60% upp 0.30 procentenheter från tidigare botten för två veckor sedan och på 4.18% för tvååringen ser man högsta räntan på en månad.
I de asiatiska tidszonerna backar börserna nu under morgonen.
ASX 200 -0.49%, Hang Seng -0.98%, KOSPI -0.37%, Nikkei 225 mot strömmen med +0.41% och Straits Times -0.49%.
SBAB:s bomarknadstempen, som baserar sig på statistisk analys och behandling av dotterbolaget Boolis data med sex variablers Z-score och säsongsrensning via X11 (det ni Mäklarstatistik) visar på en säsongsmässigt iskall bostadsmarknad. Nästan lika illa som för lägenheter under 2018, men den iskallaste marknaden för villor så långt bak indexet går till 2010.
SBAB konstaterar också att antalet avslutade affärer för lägenheter är de lägsta någonsin, så långt data finns tillbaka till år 2000. Siffrorna justerar för antalet bostäder i landet, som har ökat. För villor är det bara lika illa som under skuldkrisen 2012.
Som alltid under fallande marknad så upphör affärerna. Förlustaversion – även inbillad sådan där man trodde sig fått mer betalt för ett år sedan – gör folk ovilliga att sälja och köparna har inte bråttom annat än av de vanliga anledningarna och väntar på lägre priser.
Historiska data tillbaka till 1990 finns för villor, men bostadsrätter först från år 2000. För villor är läget som cirka år 1997, men om villor och lägenheter uppförde sig likadant under 1990-talet år lägenheterna tillbaka runt 1995 i omsättning. Inte riktigt 1993 – 1994. Än. Vi som var med vet.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
103 kommentarer
Först?
Nämen? Blir en slant till Jonas och hans pickup. Slava Ukraini!
Snyggt!
Det är väl klart som fan att bostadsmarknaden är iskall då säljarna vägrar släppa sargen.
De som gnäller nu att det inte går att sälja har alldeles för höga förväntningar och vägrar acceptera det nya ränteläget och vad det gör med värderingarna.
Är du i köpartagen? Vi försökte köpa lägenhet i Stockholm efter hösten 2017 och det var inte många som nappade på våra, i vår mening, marknadsmässiga erbjudanden. Kommer ihåg hur frustrerande jag tyckte att det var, när man som ensam budgivare la ett bud till utgångspris och ändå inte fick köpa. Definition av lockpris?
Vi sket i det sen och flyttade till hus på vischan under 2018. Som husägare idag har jag väl förvisso ankrat lite vid värderingarna från för ett drygt år sedan, men jag är glad att det verkar som att vi klarar av att övervintra om inget oförutsett händer. Det känns som att värderingarna för hus i vårt område är ungefär samma som de var 2018 nu, men det säljs så få objekt så det är egentligen svårt att säga något om. Så länge man får sålt till samma som man köpte för så har man ju åtminstone kontantinsatsen kvar, slipper reavinsten och kan köpa det nya drömhuset till samma låga nivåer.
Är inte i köpartagen, det räcker med två småhus och ordförande i BRF.
Vad gäller hösten 2017 och lockpris. Där tror jag det var säljarna som sade stopp. Mäklarna vill göra sin business och sälja.
Tänker att det är ett lockpris oavsett om det är på mäklarens eller säljarens “initiativ”, eller vad man ska säga. Enligt min kompass ska man inte annonsera en vara för ett pris man inte är beredd att sälja det för. Likadant som typ reservationspris på Tradera eller Klaravik, är man inte beredd att sälja varan under 1000 kr så ska det vara utgångspriset.
Ja, det är sjukt irriterande och sen är folk som störda när det kommer till auktioner så jag slösar inte min tid på dylika sajter längre.
Fick av en kompis höra att man visst ska ge skambud på typ Klaravik och Kvarndammen. De hade blivit uppringda efter auktionen och blivit erbjudna att köpa bilen trots att deras bud inte kommit upp till reservationspriset!
Själv föredrar jag att bara köpa det som är till bra pris direkt, annars får det vara!
KROKODILEN-I-NILEN:
Får jag fråga vad som menas med “vischan”? Lite intressant ur en stockholmares perspektiv, är det Ekerö centrum eller Ytterhogdahl?
När vi köpte villa i somras/tidig höst hade vi svårt att enas med säljaren. Det tog närmare en vecka och vi landade ett antal hundra tusen under utropspris. Det som avgör är ju i slutändan vad man själv är beredd att lägga och hur lågt säljaren är beredd att gå.
Finns säkert olika perspektiv för det, vi får se vad krokodilen säger.
För min släkt i Sthlm börjar vischan i Huddinge (om man tar sig söderut).
“Andra änden av landet”-vischan, (mindre – goes without saying) tätort på Österlen. Vi gjorde en coronaflytt och gick över till att jobba remote hösten 2018, 18 månader innan corona.
Räcker ju med att passera Täby/Jakobsberg/Gustavsvik/skogås/Huddinge/Ekerö så är man ju vischan. Det är därifrån man kan hitta boende med mer än ett par km till bushållplats och utsikt över ängar….
Sthlm är extremt i hur koncentrerat boendet är till en avgränsad betongdjungel och sen tar det slut.
Som tur är så är ju priserna därefter med (utom kanske just 2020-2022).
Fast det roliga här ute i Roslagen är….. Det finns relativt gott om bostäder som är lantligt till som är betydligt dyrare värderade än de som ligger i de sk villamattorna i samma kommun.
Detta gör prisläget väldigt svårvärderat för de lite mer unika objekten.
Men man ska inte vara naiv. Det är en vidrig marknad att sälja på.
Och inte nödvändigtvis bättre för köparna. Börjar höra mer och mer om hur köpare inte får låna ens till de nya lägre priserna.
Jag letar runt för att köpa och märker just detta. De intressanta objekt som finns ute ligger med hyfsat höga priser och ett rimligt underbud ratas mot att lägenheten förblir osåld. Inte sällan dras annonsen tillbaka och dyker upp ett tag senare igen för ett nytt försök.
Om man inte måste, varför lägger man ens ut bostaden till försäljning i dessa tider?
Om man ändå gör det, varför tar man inte ett rimligt bud med säg 5-10% prutmån då priserna i många fall är 1-2 år “gamla” vilket är helt orimligt med det nya ränteläget.
Även bud under utropspris kan därmed anses generösa, speciellt om man ser att föreningarnas lån löper ut under detta året eller nästa…
Man vill bara kolla av marknaden.
Kostar ju inget i Sverige att avbruta försäljningen.
Och de allra flesta måste inte flytta. Då kan man vänta på bättre tider om det inte gick nu….
Men förstår din frustration. Men priserna har inte nått den nya jämvikten än helt enkelt. Det ser nog bättre ut om ett år
Vi kanske inte kommit längre än till reaktionsfasen (chocken bör väl rimligen ha gått över vid detta laget)? Det ger sig nog framåt hösten när man man landat in i att det kommer se ut så här ett bra tag framöver nu och att alla fantastiska planer man gjort numera är lika stabila som Credit Suisse.
Sist argumenterade du ju för att Gävles priser på bostadsrätter inte skulle gå ned speciellt mycket mer, spelar Gävleborna bättre hockey i bostadssammanhang än Brynäs?
Tror att priserna bottnade i november:
https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/gavleborgs-lan/gavle/
I bostadssammanhang spelar Gävle i korpen med sin låga värdering, vi får hoppas att Brynäs fixar Allsvenskan nästa säsong.
Trodde området gävle-sundsvall var Sveriges rostbälte…. Så vette fan om ni ska ha en botten i priserna före resten av landet 😀
Hittills har jag haft rätt (skulle iof sig vara första gången).
Knappast att det bottnat, ska troligen ned 15% till, realt såklart. För övrigt anser vi som bor i Öresundsregionen att hela Stockholm är vischan då ni saknar en vettig flygplats 😉
Det är ju rätt nice att kunna hobbyflyga drönare utan en massa förbudszoner.
Nu pratade jag Gävle BRF och nominellt. Tror inte priserna kommer att gå under 22 k/kvm.
Realt går ju inte ens att spekulera i.
Gävle följer såklart övriga marknaden. Varför skulle denna stad inte påverkas menar du? Realt går alldeles utmärkt att spekulera i, vi vet liksom inflationstakten. Sen kan man förutse framtiden bäst man vill, en bra gissning brukar vara att följa 2:a derivatan.
Nu orkar jag inte tjata mer om Gävle. Kvarstår vid att 22 k/kvm var botten. Orkar inte med någon motivering.
Tror det är lite av en dubbel effekt.
Ränteläget och den generella situationen gör köparna osäkra och kräsna. Det leder till att man ratar den lite mindre attraktiva objekten vilket både leder till en (liten) prispress uppåt på de attraktiva objekten och ohanterbart stora fall på de mindre attraktiva.
Konsekvensen av detta känns mest sannolikt som en död marknad än den priskrash som en del här verkar sitta och hoppas på.
Både köpare och och säljare måste kunna mötas och ingen kommer “släppa sargen”.
Det påminner en hel del om 2008 (Lehman).
Marknaden tvärdog och det gav knappt några utslag alls i statistiken.
Sen räddade Ingves festen och sänkte styrräntan med 4.5%-enheter inom 10 månader.
Upplever själv precis detta (är i köpartagen). Det finns gott om köpare med gott om pengar men få attraktiva objekt eftersom marknaden i stort är sval. Ser dock att i princip alla affärer tar lång tid.
Medelklassen har fortsatt jobb och sparkapital, kan inte se någon krasch i horisonten.
“Medelklassen har fortsatt jobb och sparkapital, kan inte se någon krasch i horisonten” – ge det lite tid…
Hoppas inte på priskrasch, däremot rätt uppenbart att en står för dörren.
Otroligt många som verkar tro att inflationen är temporär och att allt snart kommer vara som 2020 igen.
Detta skulle då kräva att priserna på allt sjönk våldsamt, dvs en inflation på -10 % i två år i rad. Tillåt mig vara skeptisk.
Nä. Den allmänna prisnivån är högre nu och kommer så förbli. Även om inflationen går ner till noll innebär det bara att nuvarande pris står kvar, inte att det sjunker.
Så hushållens allmänna utgifter är väldigt mycket högre, utan att lönerna kan kompensera.
Samtidigt har vi en ränta som är flera gånger högre än vad vi vant oss med.
Räntorna kommer dessutom förbli höga så länge inflationen inte försvinner – vilket är en utmaning, då systemet har naturliga feedbackloopar. På samma sätt som sänkt ränta gav lägre inflation och ännu lägre ränta kommer vi nu i det omvända förhållandet. Detta trots att Riksbanken valt att fuska och byta mått. (KPIF vs KPI)
Just nu är vi i en förnekelsefas där de som kan vänta gör det för att de tror att vi snart har bensin för 14 kr/l, el för 20 öre kWh, mjölk för 11kr/l och boräntor på 1,2 %.
Funkar bra att vänta… Men snart måste många sälja. När då jämförelseobjekten faller så blir det allt jobbigare att vänta.
“Hoppas” på prisfall? Hell no.
Men det är tämligen uppenbart att vi har/kommer få ett. Ju längre vi stoppar huvudet i sanden och förnekar, desto större risk att vi står inför en riktigt jobbig krasch. Att det inte kommer spilla över på övrig ekonomi känns tyvärr osannolikt.
Om kronan stiger vs andra valutor kommer vi se fallande priser då vi är extremt importberoende.
Energipriserna är på väg ner och med dem mycket annat.
Jag tror inte på -20% priser men det blir lättare och på några års sikt kommer lönerna också stiga.
Tror du kriget kommer att ta slut i närtid?
Finns inte en chans i världen att priserna kommer att gå ner från dagens nivå så länge kriget pågår.
Nej, men OM kronan stärks så.
Titta på terminspriserna på energi. Kriget är inte problemet, utan osäkerheten.
Nu börjar den avta eftersom det inte blir WW3, och EU verkar få gas från annat håll.
Läget stabiliseras alltså.
Det betyder inte att bostadsmarknaden inte har fått hjärtstopp.
Bara att vi inte får – 50% prisfall
Ägnar hela dagarna åt olika (termins)priser så det har jag hyfsad koll på.
Håller inte med dig, det kommer inte att bli bättre så länge kriget fortgår.
Vad säger att WW3 behöver starta med Ryssland, just nu skulle jag säga att Kina är front runner att få till det med USA eller kanske, måhända en lågoddsare, att det smäller med Indien om man slutar upp med taggtrådslindade klubbor och övergår till mer moderna grejer. Intressant militär uppbyggnad som pågått en tid från både Indien och Kina i det aktuella området och Indien är inte speciellt förtjusta i Kinas sidenväg och dess tillhörande flottbaser runtom Indien.
Håller med 100%
Dessutom är lånen i bostadsrättsföreningarna en tickande bomb. Jag läste årsredovisningarna för några föreningar i Helsingborg där det finns lägenheter till salu. I två av dem där nettobelåningen överskrider 10 k/kvm ska 2/3 av lånen som idag har en rta på <1% omsättas i år. Och den resulterande avgiftshöjningen till föreningen är inte avdragsgill.
Känns som det är något missförstånd här. Priserna behöver inte börja sjunka för att inflationen skall försvinna, de behöver bara sluta öka. Vi levde t ex med låg inflation från fastighetskrisen tills helt nyligen även om priserna aldrig sjönk tillbaka till prisnivån innan oljekrisen på 70-talet.
Absolut, inflationen gör sitt. Dock har bankerna justerat både KALP och kalkylräntan så nominellt får man låna runt 20% mindre mot för ett år sedan
Det känns som att din tes är att det kommer finnas en betalningsoförmåga för att underhålla de lån som existerar men du har inte stöd för att det kommer att bli så.
Om det börjar bli massarbetslöshet så är detta givetvis en risk men tills dess finns det väldigt goda möjligheter för de allra flesta att bära de nuvarande prisökningarna, även om det förstås inte är kul.
Därav död marknad. Säljare och köpare kan inte enas men säljarna måste inte sälja.
Det dör ca 100.000 i Sverige varje år så där sker det en naturlig omsättning oavsett marknaden.
Eller så ärvs bostäderna och hyrs ut internt i släkten tills man känner att det går att sälja till ett acceptabelt pris.
Ytterligare något som behöver rättas till i Sverige är det absurda systemet med laglotter. Naturligtvis skall man ha rätt att testamentera sin egendom 100 % till den eller dem man finner värda att ärva; en odugling till avkomma skall kunna göras arvlös.
Att en fin släktgård hamnar på marknaden för att det inte är möjligt att lämna den odelad till det mest lämpliga barnet att ta över, är naturligtvis fel.
Singel-dödsbon saknar kanske mentalt “förankringspris”. Men en stor del av de 100-tusen som dör lämnar nog en änka/änkling efter sig. Och de har samma förankring som alla andra.
Borde ligga på något lägre siffror per år nu ett tag. Vi har en otroligt stor dipp i födslar under 30-talet.
För övrigt sannolikt att detta är absolut största förklaringsfaktorn bakom varför Sverige klarade sig någorlunda bra – vi hade förhållandevis få i “farlig” ålder.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/fodda-i-sverige/#born_since_1900
Vi lär för övrigt ganska snart få enormt mycket högre antal döda per år när våra 40-talister börjar dö. De är 80 nu, så kommer börja trilla av pinn ganska snart. ~5-10år bort är det snarare 120.000 per år än dagens 90k.
“Klarade oss bra under pandemin”.
Få personer 80+ gjorde att få dog. Andelen såklart hög i de åldrarna, men andelen 80+ jämfört mot befolkningen var lågt.
Kommer en ny pandemi om 10-15 år kommer vi råka klart värre ut.
Vi kanske kan lära oss av de länder som klarade sig bäst genom pandemin och likt dem köra obligatorisk testning vid inresa och tvingande karantän för smittade, nästa gång det börjar ryktas om ett nytt okänt virus, i stället för att köra med strategin “näää men Kina säger att allt är lugnt, varför skulle de ljuga för oss (igen)?” och reagera flera månader för sent, som vi gjorde denna gång.
Regel nummer 1 – Kina ljuger
Regel nummer 2 – Vänj dig vid regel nummer 1
Det är väl även ca 20,000 skilsmässor per år, som borde producera en säljare och en köpare. Sen går ca 100,000 i pension varje år (samma som dör några årtionden senare). Dom flyttar ofta till nåt mindre eller bort från stan. Eller in till stan. Sen har vi alla som skaffar barn, som måste sälja sitt nuvarande boende för att få nåt större. Ca 40,000 förstföderskor per år.
Sen är det faktiskt inte alls alla som går runt och myser och tänker hela dagarna på att dom är miljonärer på pappret. Många människor lever bara sina liv och har noll-koll på det ekonomiska. Dessa kommer sälja när dom vill sälja helt enkelt.
Ja, och de naturliga anledningarna är de som kommer att sätta en ny nivå. Än så länge finns en töjbarhet i systemet som tar upp prisfallet men raset kommer när gummibandet brister.
Måste sälja är väl att ta i; det är ingen som tvingar dem under pistolhot att byta upp sig till en större bostad.
Det är förhoppningsvis ingen som tvingat dem att sätta barn till världen heller.
Förlustaversion är väl naturligt? Och varför skall folk sälja med förlust så länge arbetslösheten är låg? Så länge inte arbetslösheten skjuter i höjden kommer folk att bo kvar.
Nytt arbete elker liknande måste ju vägas mot att en förlust på 0.5-1 miljon skall amorteras av. Väntar du i stället 5-10 år kanske du slipper amortera.
Vi får se om regeringen vågar krossa medelklassen för att nya köpargrupper skall kunna komma in. Tills dess är bankerna rätt nöjda med att fortsätta kunna låna ut ett högre belopp till rätt säkra villkor.
vilka nya köpargrupper tänker du på?
Och vad har regeringen med detta att göra? Det är den självständiga Riskbanken som sätter räntan.
Regeringen lägger budgeten och så länge den inte läggs med gigantiskt underskott kommer den inte påverka “medelklassen” något nämnvärt.
Så länge inte arbetslösheten stiger inom “medelklassen” kommer de flesta bita ihop, semestra lite billigare och ersätta tacon med falukorv. Shoppingen faller också som en sten.
Jag tror att arbetslösheten stiger kraftigt inom handel, nöje osv och en del serviceyrken med hög andel invandrare. Tycker mig redan se färre Foodorabud på stan.
Förstagångsköparna måste ju ha råd. Annat dör pyramidspelet.
Problemet är att höjd ränta stoppar förstagångsköparna lika effektivt som höjda priser och amorteringskrav.
Pyramidspel? Menar du att fastigheterna består av luft?
+1
Exakt så. Pyramidspelet kan inte fortgå för att medelklassen byter bostad med varandra. Frågan är hur långt ner vi ska för att förstagångsköparna ska ha möjlighet att återvända och därmed fortsätta pyramidspelet.
Kanske är stenhård krasch enda sättet?
Nu får ni väl ändå sansa er lite?
Tror ni blandar ihop bostadsmarknaden med Crowd1.
Bostadsmarknaden just nu är väl snarare The Ring än ett pyramidspel; Skynda sälja bostaden till nån annan innan räntorna och/eller prisminskningen tar livet av dig!
När priserna förutsätter att en BR-köpare skall acceptera en månadskostnad som ligger lång över motsvarande hyra så bygger priset på att man skall sälja dyrare till nästa person vid en någorlunda normal ränta. Då liknar det ett pyramidspel.
BR skapades en gång för att slippa ockerhyror och minska hyran genom att finansiera, och ta hand om fastigheten, gemensamt och hela vitsen är att månadskostnaden skall vara lägre än motsvarande hyra.
Den eviga prisuppgången uppfyller flera krav på ett pyramidspel och kräver ett inflöde av nya köpare som är villiga att ta ett ännu högre lån än föregående årskull och skicka pengarna vidare till toppen av pyramiden (tidigare generationer). Det är en otrolig förmögenhetsöverföring mellan generationerna. De som har vunnit är generationerna som närmar sig döden och vi som ärver de generationerna. Förlorarna är alla som försökt kliva ut i vuxenlivet de senaste deceniet-ish och sitter med jätteskulder.
Mindrevetande
Det är inget pyramidspel och du har fel om du tror att köpare av BRF har en månadskostnad som “ligger lång över motsvarande hyra”
RUN DMC: hur menar du att det inte är ett pyramidspel? Hela den moderna ekonomin går ut på ständig tillökning av låntagare som dessutom lånar mer.
Pyramidspel är förbjudet i Sverige.
RUN DMC
Om du kollar de priser säljarna vill ha för bostadsrätter idag så hamnar månadsutgifterna (i mina hoods) 50-100% högre än för motsvarande hyresrätt (även för nybyggen med höga hyror). Dvs för förstagångsköpare som lånar allt utom kontantinsatsen.
Det betyder naturligtvis inte att “stocken” av BR ägare har högre utgifter eftersom de troligtvis har följt med priserna upp och har en hyggligt låg belåning (Det finns statistik på att hyresgäster la nästan dubbelt så stor andel av inkomsten på boende innan ränteökningarna. Naturligtvis inte “kvalitetsjusterat” men det ger ett hum).
Visserligen är en stor del av månadsutgiften tvångs-amortering (egentligen inte en kostnad). Men å andra sidan ingår inte alternativavkastningen för kontantinsatsen.
Full respekt för att hyresalternativet inte finns i t.ex centrala Stockholm och då kanske man skall jämföra med hyrorna på andrahandsmarknaden. Men tittar man i de “halvstora” delarna av Sverige som fortfarande har fungerande hyresmarknader så ger de begärda priserna en högre månadskostnad än motsvarande hyresrätter. Med sedvanlig reservation för att jag inte har hittat statistik utan fiskat stickprov från annonser.
Jag har framför allt tittat efter mindre “förstagångs-lägenheter”. För lite större lägenheter utgör hyran/avgiften en större del av månadskostnaden och kvm-priset är lägre så där kan en BR fortfarande vara attraktivt prissatt om föreningen har gjort nödvändiga avgiftshöjningar .
Att hyresgäster lägger en större andel av sin inkomst på boende än bostadsrättsägare kanske man skall ta med en nypa salt, i och med att inkomsterna antagligen skiljer sig åt mellan grupperna.
Men ägande skall ju långsiktigt vara billigare än hyrande, eftersom de som äger tar en risk med sitt kapital. Om det är billigare att hyra, så visar det på att bostadsmarknaden är spekulationsdriven.
Mindrevetande.
Som du märker håller jag inte med dig.
Om vi ska dra anekdoter kan jag också göra det. En trea i en av Sveriges problemområden kostar drygt 9 k för 70 kvm. Att köpa i närliggande kvarter är ett väsentligt billigare boende.
Ja. Vi får väl vänta tills SCB uppdaterar det här till att inkludera tiden efter räntehöjningarna (finns till 2021 nu)
https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__HE__HE0202/HE0202T03N/
Sen får vi hoppas på en körning mot någorlunda jämförbara områden.
Tyvärr är statistiken baserat på ganska små urval efter 2020 så det skakar duktigt.
Backar man till 2015/17 när statistiken var bättre så var månadskostnaden för en hyrestvåa fortfarande 20% högre (2:or hade störst skillnad, för 5+ var det t.om billigare att hyra vissa år). 2020/2021 är statistiken skakigare men hyresrätterna av samma storlek kostade fortfarande 10-20% mer.
Men det där är
1. hela sverige
2 “stocken”, oavsett när de köpts
Priserna har gått upp sedan 2015 och räntorna har ökat 3-4 ggr (ish) sedan 2021 så är det bara att fundera på vad 3 ggr ränteökning gör med den kvoten.
Som vanligt påverkas jämförelsen av hur stor “hyresrabatt” bruksvärdes-princip och andra regleringar ger på hyresrätten i det aktuella området (miljonprogram = överhyra, centrala Stockholm=underhyra).
Den andra faktorn är naturligtvis priset somvarierar över landet. Men i t.ex universitetsstäder där någorlunda stora 2:or sällan går under 2 mille kan t.om nybyggda HR vara ett billigare alternativ för ett ungt par.
Om hyrorna är lägre än avgift + ränta för motsvarande bostadsrätt är det en anomali som rättas till så småningom med stigande hyror. Svenska förhandlingssystemet skapar en fördröjning men det kommer.
Nya köpargrupper? De som regeringen vill subventionera. T ex unga barnfamiljer, låginkomsttagare, folk utan utbildning. Detta går att göra med riktade bidrag.
Krossa medelklassen stavas fastighetsskatt eller att aktivt motarbeta yrken med hög lön, t ex genom att kraftigt öka progressiviteten i inkomstskatten. Eller kanske en SUV-skatt eller skatt på solceller eller vad det nu blir.
Det är ytterst osannolikt att nuvarande regering gör detta men det kommer ju ett val. Titta på Frankrike för exempel på politiker som inte förstår. Det lurar en Palme och en Rudolf Meidner runt varje gathörn.
Men som jag skrev så övervintrar nog de flesta och servicesektorn tar den stora smällen.
Föredrar Palme och Meidner alla dar i veckan framför Kristersson.
Jag har alltid varit lite svag för Ingvar Carlsson, tystlåten, tråkigt pragmatiker och realpolitiker av den gamla skolan!
Det har ramlat in ovanligt mycket reklam för diverse mäklare den senaste tiden.
Det kanske inte är så konstigt.
Jag tror att mäklarna försöker skapa en ny roll.
Om man är spekulant räcker det inte att kolla hemnet/booli idag. En stor del av alla bostäder ligger i något slags limbo (redo/snart till salu/bara på Mäklaren sida/faan och hans mormor).
Som köpare förväntas man nästan anmäla sig till mäklarnas register och öppna för aktiv matchning/spam. Av en ren slump innebär det att säljarens betalningsvilja ökar för att komma åt den superduperexlusiva mäklarens köparregister…
Tror det är på väg att ändra sig nu. Jag håller lite koll på några gator i Stockholm och plötsligt för ca. en vecka sen dök de upp igen dvs. bostadsrätter som säljs innan visning för ett pris över utgångspriset.
Ah… Borttagna annonser innan visning. Jag minns det som om det vore i fjol!
Tro inte allt du tror. 😀
Fördelen med bostadsrätter är att försäljnignanra inte registreras i offentliga register. Så där är det svårt bekräfta nått.
Men det är mycket “nu vänder det!” stämning inne i stan. Sen hör man en månad senare “nä det är tungt fortfarande”
Så har det varit sen September.
Skön att priserna ändå går upp. Litar blint på mäklarstatistik. 🙂
“Som alltid under fallande marknad så upphör affärerna. Förlustaversion – även inbillad sådan där man trodde sig fått mer betalt för ett år sedan – gör folk ovilliga att sälja och köparna har inte bråttom annat än av de vanliga anledningarna och väntar på lägre priser.”
Är inte det omvända sant också?
Dvs under en stigande marknad när priserna blir högre och högre så ökar omsättningen?
Priserna blir så höga att massa objekt som kanske inte annars skulle hamna på marknaden gör det, arv där ingen har råd att lösa ut andra syskon hamnar på marknaden, skilsmässor där ingen har råd att lösa ut den andre, BRF:er som inreder vindsvåningar och säljer osv.
Glöm inte att det vid en överhettad marknad sker försäljningar för att bara casha in med.
Här ute på landet var det året före jag köpte en uppstuds på 20%. Då var det väldigt många äldre som passade på att köpa och flytta till BRF då de kunde bli skuldfria.
När jag köpe 2018 var det platta/sjunkande priser här. Då var det de som missat studsen som sålde. Men nackdlen med landet är att det är en begränsad mängd köpare om det inte är Pest och alla får jobba hemifrån.
Angående skilsmässorna så kan vi ju se på Täby (Och Nacka/bromma). Ångestfullt område där det är väldigt viktigt att vara lika bra eller bättre som grannarna (!!!)
Vet om iaf 3 par där man lever ihop fortfarande för man vill inte sänka standarden och ta varsitt boende i Åkersberga.
“Vi har ju kämpat så för att få bo här med poolen… och barnen skulle bli så lessna om de fick flytta..”
Nä det är mycket “Fallet” över det som sker nu. Och det ska ner mer.
Det verkar vara hårt i Stockholms finare områden. Här i den sömniga småstaden Kungsbacka är det mer A-traktor, mopedbilar och EPA-dunk. Lite bonnigare helt enkelt
Fast visst är det hedervärt att hålla ihop för barnens skull.
Fast det är ju bara ett alibi.
När man rotar lite i deras psyke är det ju itne alls för ungarnas skull (som antagligen lider av alla bråk och att föräldranra är kärlekslösa mot varandra).
Det handlar om att man har en självupplevd klassresa med lånade pengar som nu visade sig vara en illusion. Det är så viktigt för egot och bilden mot barndomsvännerna (och grannarna) att visa att man har det på ett visst sätt.
Fråga skilsmässobarn och nästan alla kommr säga att det var skönt när föräldrarna väl skilde sig och slutade bråka hela tiden.
> Fråga skilsmässobarn och nästan alla kommr säga att det var skönt när föräldrarna väl skilde sig och slutade bråka hela tiden.
Nej. För de bråkade väldigt lite och det blev en jävla misär efteråt.
Har några par i omgivningen som höll ihop alleles för länge (och kanske blev ihop av fel skäl). De barnen mådde inte alls bra av att föräldrarna höll ihop.
När både mamma och pappa började dejta folk de faktiskt gillade och behandlade med respekt så fick ungarna bra förebilder, slapp den konstanta stressen och möjligheter att spela ut föräldrarna mot varandra. Det har blivit bra folk av alla ungar trots att det så skakigt ut ett tag.
Men i de aktuella fallen handlade det inte om att upprätthålla någon pool-fasad utan bilden av att de minsann var bra föräldrar som höll ihop.
Sen finns det par som verkade ge upp alldeles för lätt (sett utifrån). Men där har vi andra ingen jävla aning om vad som egentligen hände.
> Sen finns det par som verkade ge upp alldeles för lätt (sett utifrån). Men där har vi andra ingen jävla aning om vad som egentligen hände.
Medhåll. Man vet visserligen inte vad som ligger bakom men det finns för många som lägger kraft och energi på sitt eget självförverkligande istället för på sin partner.
Folk borde sluta åka på spahelg med tjej/kill-gänget och göra det med sin partner istället. Och ligga mer.
Kan bara bekräfta.
Mina föräldrar höll ihop 5 (eller 15) år för länge. Om de skilt sig 15 år tidigare hade jag aldrig existerat (pappa ville skiljas redan efter 2 år). Om de skilt sig 5 år tidigare hade vi sluppit 5 års psykiskt lidande som alla hade ont av.
Även om det “blev folk” av mig och övriga syskon också så har det för alltid präglat min relation till mina föräldrar, där jag redan tidigt känslomässigt distanserade mig från dem, p.g.a. eviga bråk och känsloutbrott som jag inte var mogen nog att hantera.
Sammanfattningsvis:
Inse när det är kört, och skilj er.
Jag är nyfiken på när mäklarna börjar ta ut en avgift om bostaden inte blir såld, eller man drar tillbaka objektet,
Sjukt mycket jobb och tid inkl helgarbete = ingen betalt.
Det är helt klart en koppling till att fler vill hyra ut som bostad ( 1 år) för att de tror det “lugnat sig”
– Högre räntor
– Bygg kris runt hörnet ca 6-8 månader bort, när många nyproduktioner är färdiga som påbörjats, med spiralen med allt vad det innebär
– Besparingar i kommuner och regioner pga. mindre skatteintäkter
Klart att folk håller i extra, det är ju garanterat pga att de höjt sin belåning och ” måste” få en viss betalning så det finns kontantinsats, till nästa ( ev till två boenden om de går i sär)
En efter en behöver binda om sitt 1 % lån, för varje månad som går, även de som var “smarta” och band 1-2 år när de såg att det började gå upp.
Var på skansen i helgen, aldrig sett så många grilla sin egen korv.
Vad som kommer påskynda bubblan är när bygg på riktigt börjar varsla, med den dominoeffekten som finns många lever på besparingar, och buffert, inom handel.
Hade en vän som vägrade släppa sin lägenhet och göra 50000 sek i förlust, 7 visningar, gissar mäklaren blev lite trött.
hon kan inte flytta ihop med sin kille pga detta eller skaffa nytt större boende, förnekelsen är här och den är mycket stor.
Det var ju väldigt poppis att bli mäklare ett tag så konkurrensen på marknaden kanske gör att de inte kan vara alltför hårda.
Mäklarna kan varken juridiskt eller enligt praxis ta betalt för något jobb innan ett kontrakt är på plats.
Jag diskuterade just det med en mäklare inför en försäljning där jag funderade på att lägga ut som ”Snart till salu” och att affären kanske inte skulle bli av alls. Det var nemas problemas tyckte mäklaren!
Men annonsering/styling kostar givetvis.
Så det suger verkligen att vara mäklare i en sådan här marknad.
Generellt (undantag finnes) är säljarens kostnad vid oavslutad affär kostnaden för Hemnet-annonsen.
Som att vara bödel på medeltiden. Yrket är av någon anledning ansett som samhällsviktiga, men utövaren föraktas icke desto mindre av gemene man.
> även de som var “smarta” och band 1-2 år när de såg att det började gå upp.
Vi som var smarta på riktigt band på 5 år eller mer.
> Hade en vän som vägrade släppa sin lägenhet och göra 50000 sek i förlust, 7 visningar, gissar mäklaren blev lite trött
50k? Inte 500?
50k i förlust är väl bara att ta i ett sånt här läge. Vet de som skulle bli glada om de kunde sälja med bara 50k i förlust.
Har en vä’n som vägrade ta 1 miljon i förlust (ner två Mseketas från toppen)
Byte av mäklare och tre månader senare så var priset iaf plusminusnoll.
Det är väl grejjen med att kunna bryta avtalen. Det finns gott om mäklare som inte kan sälja på denna marknaden. OCh så finns det de som är duktiga på sitt jobb.
Det lustiga var att den första mäklaren var från en av de stora mäklarkedjorna med fast, lägre arvode, som vännen var stolt som en tupp att han pressat ner. Medans den senare kom från en mindre kedja där arvodet var dubbla storkedjans. Sved för den snåle norrbottningen men….
Betala 100.000 i arvode och vaska en miljon. Eller 200.000 i arvodeoch få en miljon mer för de där 100.000.
Vad jag har märkt i min stad är att de vettiga lägenheterna helt har upphört på Hemnet. Gissningsvis är dessa från de som paniksålde, eller så har de gett upp och bestämt sig för att bo kvar istället och tagit bort annonsen. Eller så är det för att vi går mot sommar och mäklarna vill ha semester, och drar ner på antalet objekt. Jag vet inte, men det som ligger på Hemnet nu är rent skit (i min stad)
Ahh. Det är enkelt.
De bra objekten fortsätter gå relativt snabbt. De som du ser är de som inte går så bra.
Därför Gävlebon ovan tjatar om att det inte är nån minskning i bruksorten. han ser bara de osålda som ligger ute med för högt pris.
Men va fan. Hur är det med läsförståelsen?
https://www.apple.com/newsroom/2023/04/apple-cards-new-high-yield-savings-account-is-now-available-offering-a-4-point-15-percent-apy/
Trycket ökar på bankerna att erbjuda inlåningsränta.
Bara för USA och med en hel del begränsningar.
Ja just det, det är inte Apple som tillhandahåller sparkontot, det är Goldman Sachs.
Ja just det, det är inte Apple som tillhandahåller sparkontot, det är Goldman Sachs.
Hmmmmm, jag ser orden high yield i länken. Är detta pengar som slussas rakt in i junk bonds för att stötta och varken Apple Eller Goldman tänker garantera insättningarna?
Kaupthing Bank hade också höga inlåningsräntor innan Lehman.
Det finns ingen garanti. Pengarna lanas ut till 15.74 percent to 26.74. (har inte m;jlighet skriva aao)
FDIC gäller väl på dessa konton?
Tack för feedback.
Blir osäker nu och du kan ha rätt
Hittade dock inte kontot på listan:
https://www.applebank.com/about/get-information/fdic-information/your-apple-bank-accounts