Det är fint vårväder ute och även om gräset börjat växa går det fortfarande att hitta skräp och saker att fixa som normalt döljs av grönskan. Och så begår jag översyn av stängslen, som ofta tar lite stryk under vintern i form av nedfallna träd eller grenar.
Så det är lite frisk luft som gäller och arbete med att jobba ner gårdens lista av uppgifter i Trello. Tyvärr tillkommer det ju hela tiden nya punkter, men sånt är livet. Femton grader och T-shirtväder.
För övrigt kan man ju diskutera hur naturbetet på fotot ovan ska konverteras till odling av vegetabilier istället. Ledtråd: Det är ca 10 cm jord ner till berg. Förr var det 5 cm, men naturbete nettobinder som bekant kol i marken och sakta, sakta blir det mer och mer jord genom åren.
Solkraften tuggar för övrigt på och med 46.5 kWh producerade än så länge idag är det redan dagsrekord för i år. Blir inte förvånad om vi når 50 kWh totalt idag.Nettoförsöljningen innevarande dag är 17.0 kWh ut på nätet och total egen förbrukning är 29.5 kWh varav 15.5 kWh köpts in främst under natten innan solkraften sparkade igång vid sjutiden i morse.
Nu ska jag ut igen.
39 kommentarer
Härligt! Njut av vårsolen, Lars. 😎
Läste klart Kungshjärta idag… Strålande cliffhanger med rapportmapparna.
En helt berättigad fråga, om vi inte ska äta kött och mejeriprodukter, vad ska vi göra med alla gräsmarker i detta land, på några år är de igenväxta med slyskog, att äta svenskt kött från 4 magade djur är en förutsättning för ett öppet kulturlandskap, en Brasiliansk stek från en Feedlot är värdelöst
Du begär alltså att någon med utbildning på högre nivå ska klara att se en helhet.
Det tanken har jag givit upp.
Tro det eller ej. Men våra politiker verkar uppvisa just det bildningsförakt du har.
De är få av de som bestämmer som klarat av en utbildning på högre nivå.
(Då hade de inte behövt jobba som politiker)
Faktum är att det är lika mycket sol idag som en fin dag med kräftskiva i slutet av augusti.
Men vädret har sällan hunnit bli varmt i mars/april varför den elproduktion man får ut då från solcellerna är värd mycket på marknaden.
Svalare väder ger ju även mer produktion från solcellerna vid samma soltryck.
Ja, ca 20% mer jämfört med vid högsommar. Det är ju inte så många timmar mer med solljus att få heller.
I övrigt uppe på 49.5 kWh nu, oräknat senaste halvtimmen. Då mina paneler är morgonsolriktade blir det nog på gränsen om det kan bli 50 kWh idag.
Då ca hälften av allt kött och all ost som äts i Sverige är importerad, så kan vi upprätthålla samma mängd öppna landskap med halverad konsumtion av kött och ost iaf. Det är bara att börja minska för er då.
Sen om målet är att upprätthålla öppna landskap så finns det säkert mer humana sätt.
Sen att detta tänk med gräsätare även då innebär att svinproduktion (då svin äter människoföda) måste upphöra lämnar jag som diskussionsunderlag. Samma gäller kyckling och äggproduktion där svin och fjäderfä äter ca 90% av alla sojabönor som importerats till Sverige.
Skulle folk äta lika mycket kött som för 70 år sen så skulle det både innebära att en otrolig vinst för folkhälsan, svensk matsäkerhet samt för miljön. Men skulle i princip innebära att de som äter kött får halvera sin konsumtion av kött.
Hamnade såklart helt fel.
Vi har faktiskt på tok för lite betesdjur just nu
Det saknas ungefär en miljon kor för att återgå till nivåerna som var för 70 år sedan.
https://jordbruketisiffror.wordpress.com/lan-for-lan-10-fakta-om-kor-1867-2014/
Intressant. Kanske skall tillägga att 1867 års kossa inte var lika stor som idag.
Men å andra sidan är arbets-oxen borta. Att de försvann för. ca 100 år sedan var tidigare än jag trodde. Gick man över till hästar då en kort period innan traktorerna tog över runt 40 talet o framåt?
Synd att di gamle inte lever så man kan fråga.
Stora delar av skogen i södra Sverige var förr betesmark.
Jag tror atr CO2 inlagringen är större idag.
Det tar rätt många hundra år att bygga jordlager som binder koldioxid.
Problemet är att EU vill inte Sverige nyttjar skogen, utan använder den som CO2 fälla utan att få betalt för det.
Jag kan tycka att man kunde skogifiera delar av Tyskland och Frankrike tex. Varför inte Moseldalen och Champagne?
För att Sverige är vekt och aldrig ställer krav. Självklart borde vår inlagring i skogen räknas in i vår totala utsläppsminskning men det skulle inte förvåna mig om den i stället kommer utsläpparländetna tillgodo.
Och lika självklart skulle vi som du säger ställa krav på att Tyskland och Frankrike återskogas. För att inte tala om elefanten i rummet, Spanien, som en gång hade stora skogar tills någon kom på den briljanta idén att bygga armador.
Japp den första mekaniseringen av jordbruket var inte med traktorer utan med hästar som drog självbindare och såmaskiner och ihop med fabrikstillverkade plogar, harvar och räfsor av bättre stål och importerad guano gödning vart jordbruket produktivare, kunde ha råd med hästspannen och ca 80% av arbetskraften frigjordes och vart industriarbetare.
Vi saknar ungefär en miljon hektar hag- och betesmarker för att det vara hållbart för många hotade arter.
Inget praktiskt problem att halvera köttkonsumtion i Sverige eftersom det skulle innebära att vi är tillbaka på 70-talet och folk överlevde då med.
Däremot är det ett gigantiskt politiskt problem eftersom det skulle bevisa att uthållig köttkonsumtion är möjlig och detta gillar inte fanatiska veganer att höra.
Dessutom skulle det uppstå en rättvisediskussion inom EU om varför svenskarna skall få äta kött och Tyskland skulle direkt kräva att 70% av köttet skall exporteras.
Naturtypen på bilden känner jag igen. Den finns även uppe i Mälardalen där jag bott länge. Mycket mossa. Mer nerfallna träd och mer nerfallna grenar. Det ser stökigt ut. När jag var barn såg naturen inte ut så. Jag besökte för ett par år sedan en udde i Mälaren där jag var mycket som barn. Jag kunde knappt känna igen mig det var mossa och trasiga trädrester överallt. Försurning? Klimatförändringar? Något har hänt.
Inte lönsamt att hålla efter professionellt.
Precis. Folk förstår inte arbetsinsatsen som krävs behålla öppna landskap om man inte bedriver jordbruk och/eller har betande djur.
Kan också vara ökad koldioxidhalt. För halterna svavel i luften var högre tidigare när stålverken i Ruhr och Manchester spydde ut svavelhaltig rök. De utsläppen lär ha minskat.
Det kommer inget svavel längre med regnen, på 70 och 80 talet var nerfallet tillräckligt, nu får bonden köpa svavel till sina grödor
Dessutom finns det idag regler för hållbart skogsbruk som inte fanns när vi var barn. Numera lämnas både död ved kvar och döda naturvärdesträd. Det finns även feta EU-bidrag för skogsägare som medvetet skapar trasiga träd i skogen.
Nu är du ute och cyklar, många verkar tro det finns EU stöd för allting och att de är så stora att man blir rik på att söka, skogen har faktiskt EU väldigt lite med att gör hur den sköts, även om man vill få inflytande över hur Finland och Sverige hanterar sina skogar
@CESAR
Det är du som är ute och cyklar.
Min granne har ett stort gods och fick exakt det EU-stödet för att göra exakt så som jag beskrivit. Några av hans anställda råkade nämligen slå sönder träd på min mark, så jag fick skadestånd i samband med det.
Säjer som Stenmark, inte värt att förklara för en som inte begriper, många myter om skog och lantbruk och Eu ersättningar, är man inte i branschen så är det svårt att förstå
@Cesar
Det är inget som påstått att det är ett EU-bidrag. Jag skrev EU-stöd. Pengarna förvaltas inte direkt av EU, utan av nationella och regionala myndigheter. Stödet söks hos Svenska myndigheter. Du är uppenbart inte branschen.
Ooops ser nu att jag faktiskt använde order “Bidrag” i mitt första inlägg. Då ber jag om ursäkt för det. Nu förstår jag varflr du reagerar. Det är inte ett EU-bidrag som jag pratar om. Det är ett EU-finansierat stöd. som söks hos svenska myndigheter. Det var det min granne nyttjade.
Feta EU bidrag Heavyart? Har du någonsin fått bekanta dig med en EU aktivist så borde du känna till att pengarna inte är värt besväret.
Sverige bäst i EU, alla är rädda om sina jobb och måste visa framfötterna.
Nä de är inte feta och inte värt blodtryggshöjningen.
@T
Feta kanske är fel ord, men de är värda besväret. Min granne som har ett stort gods gjorde det, och det var ingen förlustaffär för honom.
Fanns det betesdjur ute på udden när du var barn?
Djuren trampar ner grenarna så de försvinner betydligt snabbare.
Deras bete, gödsel och tramp förhindrar att det växer mossa på marken.
Tittade på morgontv där en meteorolog försökte spå hur vädret blir Juni, Juli Augusti. enligt henne så påverkas vi nu av el ninjo vilket ger oss i Sverige exakt 0 mm regn från vår till höst. 2018 släng dig i väggen denna kommer att bli ännu torrare.
Vi hade ju iallafall tur med vädret kanske vi kommer att säga i höst när stugan brann ner.
Central och syduropa kommer dock att få rikligt med regn så det bör finnas brandskyddsflygskapacitet att omfördela till oss i norden så kanske stugan inte brinner ner utan att vi kan njuta av det “fina vädret”
2018 var en anomali som inträffar med flera tusen års mellanrum.
Jag är mycket tveksam till att meterologen sa att det blir exakt 0 mm regn.
Jag rekommenderar DMIs säsongsprognoser, de är hyfsat akkurata. Deras väderprognoser för närmaste dagarna är till skillnad från SMHIs miljöklantar väldigt exakta.
https://www.dmi.dk/danmark/seasonprognose-dk/
Noterade den kvadratiska stolpen mellan de två rundpålarna. Det är gott för själen att slänga in lite asymmetri emellanåt! 🙂
“det var den som fanns i “bra pinne” högen” 😀
Tydligen kan vi dö av fotsvamp och Expressen har gjort ett scoop i form av att Ryska ambassaden bedriver signalspaning från taket. Tack och lov för dessa ljusbärare i informationsmörkret ..
Du kan dö av alla former av svamp i princip om ditt immunförsvar är kasst. Inte bara cordyceps.
Ja jag försöker att inte ha fötterna nära munnen.
En dag försent för bästa tajming.
“Betande gnuer hjälper oss att nå klimatmålen”
En ganska uppenbart följdfråga är då:
Vad är det gnuerna gör som inte andra idisslare också skulle kunna göra?
https://sverigesradio.se/artikel/betande-gnuer-hjalper-oss-att-na-klimatmalen