Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börsveckan inleds tvekande i de asiatiska tidszonerna och guldpriset har backat från toppen via en starkare svensk krona. Den nya finska kärnkraftreaktorn började igår söndag att producera fullt, men eftersom det är fint väder idag är de svenska elpriserna skyhöga ändå även om det bara är goda nyheter för hushåll med solkraft.
Stockholmsbörsen gick starkt förra veckan med OMXS30 på +2.96% och OMXSPI på +3.41%. Det kan sättas i kontrast mot USA:S S&P-500 med +0.79% eller Nasdaq 100 med +0.13% där dessutom dollarn fallet -1.38% på en vecka i skrivande stund. Faktum är att OMXSPI är bäst i klassen bland alla börsindex jag följer i Asien, Europa och USA och med både svagare dollar och euro blir det ännu mer så.
Det brukar i sig betyda att oron är borta från marknaden, då marknaden normalt flyr Stockholmsbörsen vid oro.
Och mycket riktigt visar en kontroll av CNN:s Fear & Greed Index att marknaden är tillbaka på greed, och den extrema rädslan som gällde för en månad sedan är borta. Kortsiktigt var det alltså korrekt att gå upp från 60% aktier till 80% aktier där.
Euron står i 11:34 SEK och dollarn i 10:33 SEK. Guldpriset hittas på 667:- SEK per gram.
Under morgonen är det oförändrade börser i de asiatiska tidszonerna. Straits Times är oförändrad på +0.01%, liksom Nikkei 225 på +0.08% och KOSPI på -0.03%, ASX 200 går svagt uppåt på +0.15% och Hang Seng stiger +0.39%
Den nya finska kärnkraftreaktorn ska börjat producera ström igår, men Finland trqappade under eftermiddagen ner sin totala kärnkraftsproduktion. Antagligen stängde man av någon annan reaktor för underhåll killgissningsvis.
Det sägs att elpriserna ska bli lägre även i Sverige pga minskat finskt importbehov, men just nu importerar Finland 1 602 MW och Sverige exporterar 2 440 MW. Det senare drar förstås upp de svenska elpriserna till kontinentala nivåer, då det är fint väder i Sverige och vindkraften bara står för 13% av produktionen i skrivande stund.
Dagens elpriser med snitt på 114 öre i SE3 och 120 öre i SE4, samt som högst 197 öre per kWh i både SE3 och SE4 just precis alldeles strax är dock goda nyheter för oss timdebiterande solkraftproducenter. Med april och klart väder hela dagen så ligger man som nettosäljare av el idag och då till de höga dagspriserna och inte de 67 öre som gäller efter 23 ikväll.
Vår egen solkraft är redan uppe i 3000 W och vi säljer ca 1 000 W på nätet nu. Då kommer produktionen toppa någonstans runt 8 000 W senare idag.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
64 kommentarer
Oskarshamn 3 stoppades för årets revision igår, så nu har vi mindre svensk kärnkraft igen. Ska vara klart på 55 dagar.
Trist, men nödvändigt förstås. Hade varit bra om vi fortfarande hade haft de 2 Ringhalsreaktorer kvar som stängdes ned för gott för ett par år sedan.
Ja, tänk om folk hade tänkt längre sina små näsors räckvidd.
Det var en folkomröstning en gång för ganska längesen.
Tänk om det enda vettiga alternativet hade vunnit där…
Då hade Sverige sedan många år haft säker och effektiv kärnkraft på plats och ny under ständig utveckling. Vi hade kunnat exportera el, kraftverkskomponenter och teknik som hade genererat glädje för många.
Men nej, istället ska alla med, tobleronen skall köpas med annans pengar, eller nåt och mupparna skall tillåtas få sin vilja fram.
(Kul med sol, våren exploderar nu)
Vilket alternativ var det? (Hint: alla alternativ var för avveckling.)
Det näst sämsta alternativet vann. S är oftast näst sämst. VPK (V) och MP sämre.
Så är det.
Precis, därför kan man ju verkligen fråga sig vilket mandat folkomröstningen verkligen gav. Något mandat för avveckling kan man ju inte hävda att det gav eftersom det ju var det enda alternativ som gavs.
Vill man tolka det rimligt så får man ju anta att de som ville annorlunda än exakt vad som stod på valsedlarna valde den som låg närmast sin ståndpunkt. Alltså bland de som ville att kärnkraften skulle behållas även efter reaktorernas livslängd måste rimligen ha återfunnits bland linje 1 och 2 (liksom de som ville att reaktorerna skulle avvecklas omedelbums bör ha återfunnits hos linje 3).
Alltså mandatet som folkomröstningen gav var att driva reaktorerna sin fulla livslängd. Vad som skulle ske därefter gav inte resulatet något råd om.
Sen var det ju lite valfritt för politikerna ifall man ville följa resultatet ändå – vilket man ju initialt inte gjorde eftersom man beslutade att reaktorerna skulle avvecklas INNAN deras livslängd var till ända. Avvecklingen av Barsebäck hade alltså inte något stöd från folkomröstningen iaf.
“Hade varit bra om vi fortfarande hade haft de 2 Ringhalsreaktorer kvar som stängdes ned för gott för ett par år sedan.”
Eller varför inte O1 och O2, som stängde ned i förtid.
O1 var i princip skrotfärdig och producerade ca 450MW , alltså som en stor SMR.
O2 hade man precis investerat 8 miljarder i och denna producerade ca 800MW.
Men hade man inte tvingat fram förtida avveckling med skatter så hade det inte funnits någon lönsamhet i att bygga vindkraft.
Bra planering, då är vi gång till sommaren igen. Den stora strömslukarsäsongen. (Detta inlägg kan innehålla spår av ironi)
Årliga underhållstidpunkterna är planerade på ganska lång sikt och koordinerade så att flera reaktorer inte underhålls samtidigt. Givetvis är det dumt och alla borde höra med Peer om tidpunkten är lämplig och alla stänga samtidigt när hen inte är i behov av el. (Eventuellt spår av ironi)
Det finns många här ute i världen som inte bara tänker på sig själva. Det finns också många som känner andra genom sig själv och har svårt att se bortom det.
Själv levererar jag ut 5,5 kW för tillfället till allas nytta och glädje.
Problemet är du i din första kommenter ger intryck av att planeringen är dålig och vem dom helst (du?) Hade kunnat planerat bättre.
Är ju inte så stor skillnad i förbrukning mellan mitten av april och sommaren?
Meningen är väl dessutom att kärnkraften står för baskraften så vattenkraften kan spara på vattnet till vintern.
Det är väldigt viktigt att O3 är igång på sommaren för stabiliteten i elnätet eftersom sådana som du inte direkt bidrar till stabiliteten med dina solceller.
Äsch, en kwh är ju en kwh oavsett produktionssätt.
Nej. Det är för förenklat.
OL3 har varit igång sedan mitten av mars och fick godkänt i de sista testerna , och togs officiellt i bruk i söndags.
Nu är det planerad års service på OL1 ,stoppet är planerad att vara i en vecka.
1 maj är det dags för årsservice på OL2, den är planerad att pågå i 16 dagar.
”Antagligen stängde man av någon annan reaktor för underhåll killgissningsvis.”
Tjejgissningsvis stängde Tyskland 3 kärnkraftverk och Sverige ett.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=nuclear
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/859410d0-68c3-46a5-9af1-5af37fc338c0/4
Fast jag pratade om Finland så vad Tyskland och Sverige gör har inte med saken att göra.
Fast OL3 har levererat el i ungefär en månad. Att driften ändrar status från testdrift till kontinuerlig produktionsdrift innebär inte att mer kWh levereras ut på nätet.
Du skrev att vi i Sverige har högt elpris idag. Det påverkas väl ändå av att vår största reaktor stängs av?
Nej nej, det enda som påverkar priset är om vi tillför mer vindkraftsel – då sjunker elpriset. Elpriset höjs dock inte om vi tar bort el från vindkraft. Elpriset påverkas inte om vi tillför el från kärnkraft.
/End of irony
Eftersom förbrukningen ökat lite från helgen och produktionen av vindkraftsel minskat radikalt senaste dagarna och ser ut att fortsätta så under första riktiga vårveckan får ett stopp av kärnkraftsproduktion stor påverkan på priset.
Det blir billigare om vi stänger kärnkraft. Det är dyr el, eller som Magdalena sa: ”Nån som är sugen på högre elpriser?”.
@FERRORESONANS
Det är väl ändå märkligt att kärnkraften blev “för dyr” för 1-2 år sedan, när den varit prisvärd ända sedan 70-talet…
@ Flaskgordon 16.55
Logiskt bör elpriset ha rasat markant för 1-2 år sen?
Viva viva vår vindkraft!!!
Nu vrider jag av ironiknappen.
Svenska storbolag fortsätter göra miljard affärer i ryzzland, så börsen borde ju gå lysande.
Kanske dags att sammanställa listor till Ukraina om vilka svenska företag de bör ställa inför rätta och kräva fler dubbelt dessa bolags affärer i ryzzlands omsättning i skadestånd och ett hundra årigt förbud mot dessa bolags varor och tjänster. Ukraina kan ju också efterlysa ledningarna och storägarna i dessa bolag.
Själv tycker jag att vi kan sätta hela bunten i roddbåtar på Östersjön och peka i riktning Kaliningrad.
Plus på det!
Tråkigt att det ska vara så svårt för vissa svenska bolag att vara på rätt sida:
https://www.prnewswire.com/news-releases/862-americans-sue-swedish-telecommunications-giant-lm-ericsson-and-its-us-division-ericsson-inc-for-alleged-protection-money-payments-to-al-qaeda-al-qaeda-in-iraq-and-islamic-state-301708414.html
Dom jobbar väl efter den gamla principen “pengar luktar inte…”
Bilden överst ser ut som den kommer från Kullen. Kan det stämma?
Det stämmer bra, Stället heter Ransvik. Ligger väldigt trevligt och har en fin badplats.
Tack, ja det såg bekant ut men jag har inte varit där och ätit ännu. Det var fullbokat när vi försökte sist så jag såg det bara uppifrån parkeringen.
Fantastiskt trevlig restaurang.
Strålande tider helt enkelt.
Ja men svårt att manövrera i en verklighet där vi både ska värna om klimatet och inte. Och politiken börjar mer och mer handla om tonalitet och mindre om innehåll. Det är ett förfall vi ser. Jag tänker på hur oskickligt Ebba Busch hanterade partikollegan Sara Skyttedal. Hon har skadat sitt parti. När allt blir yta, mediaanpassning och tonalitet sätter man krokben för sig själv.
Den som har skadat partiet är väl snarare den som knarkar själv och propagerar för mjukare tag mot knarkande.
Påminns om Henry Kissingers välkända citat ”USA har inga vänner eller fiender, bara intressen” när jag läser att Polen och Ungern nu förbjuder försäljning av ukrainskt spannmål.
Hur EU ska hantera ett stort inflöde av ukrainskt spannmål på en genomsubventionerad marknad där en egen livsmedelsproduktion också har en tydlig säkerhetspolitisk dimension är inte självklart.
Betala transportkostnaderna till lämplig spannmålshamn inom EU och sedan i väg med det till Ukrainas ursprungliga kunder?
Köpa upp det och använda som biobränsle (sedan i lördags har ju Tyskland ett väsentligt mycket större fossilbränsleberoende i sitt kraftsystem så…)?
https://www.dagensps.se/varlden/eu-i-storbrak-med-ungern-och-polen/?
Så länge Ukraina rullar får man vara kreativ för att inte förstöra saker utanför Ukraina. Rimligtvis finns det stor efterfrågan på spannmål till djurfoder, eftersom vete skall vara så dyrt idag vilket gör kött dyrt i producentleden.
Samtidigt kan man undra om produktionen av konstgödsel är igång igen, vilket är tveksamt. Då kan bönderna behöva varje extra krona för att bara gå plus minus noll.
Elda upp det i Tyskland är kanske det bästa :-). Kretslopp inom EU.
Genom subventionerad marknad? Du har inte många rätt på den kommentaren
Jag fattar inte hur Tyskland kan vara så galna att de stänger ner kärnkraften i nuvarande läge. Och med de smutsiga alternativ som ersätter. Ofattbart. I detta fall håller jag med bloggaren när han skrev ungefär såhär förut: Bra! Då vet vi att Tyskland inte behöva mer ström (om de anser sig kunna lägga ner kärnkraften). Då behöver de inte importera från oss!
Eller så jobbar dom efter principen – “vi skiter väl i vilket, vi ska inte ha kärnkraft och alla andra idioter får lösa problemet åt oss för vi har en europeisk marknad…”
Varje land bör ansvara för att ha en egen stabil energiförsörjning i grunden, om inte annat är avtalat mellan länder. Sedan kan man ha leka marknad ovanpå det, för att optimera resursanvändningen momentant och ge ökad försörjningstrygghet vid avbräck. Men grunden bör finnas där i varje land. Jmf exvis vattenförsörjning i kommunerna.
Det gamla skämtet : Det finns tre sorters kol i Tyskland. Sauerkohl, Braunkohl und Helmut Kohl.
Tyskland har massor av kolkraft igång nu.
Men den ersätter bara naturgaselen, eftersom man inte vill att naturgasen skall påverka elpriserna så mycket framöver.
De har kakan och äter den.
Man köper svensk kärnkraft och el, samt lägger ner sin egen.
Någon tysk har väl redan sagt att svenskarna bör lära sig att spara el. Eller som tidningen Norra Skåne skrev: Spara el nu så att vi kan exportera den till Tyskland. Ska vi också börja duscha iskallt som ledande tyska politiker påstås göra?
Jag fick en svindyr räkning från Vattenfall för ledningsavgiften. Vi hade stängt av elvärmen i båda husen och eldade med ved och briketter under december och januari när elen var svindyr. Vi hade elvärmen på i badrummen (för att förebygga rörelser i golvet) och var sin VVB. Plus hushållsel och LED-lampor. Hela vedlagret gick åt, så vi hade Peter här i februari och han fällde och kubbade sex stora träd. Det kostade bara 1 800 kr efter RUT-avdrag, alltså 300 kr per träd (inga problem-träd). Sanslöst billigt! Nu är alla kubbar huggna av kompisen J-J B. och på tork och grenarna ska sågas med elkedjesågen.
Allt med kärnkraft sket i långa planeringscykler (t ex bränslepåfyllning och underhåll). Tror inte det är så lätt och billigt att omplanera med kort varsel. I nuvarande läge kan det rationella ändå vara att gå vidare med de planer som funnits och arbetats åt i ett antal år redan.
Det är inte en ekonomisk fråga. Utför man inte underhållsarbeten och översyn enligt plan ger inte tillsynsmyndigheten starttillstånd.
Samma gäller bränslet, byts det inte ut får man risker med det och måste stänga.
Det var väl lite det jag menade. Det här inte beslut som tas från vecka till vecka, helt enkelt.
Kapitalismens anatomi.
Just nu är vi i slutet av en era där alla tycker det är himla praktiskt att outsourca, blir ju billigare och bekvämare. Tills det inte är billigt längre, då svänger pendeln och alla ska producera igen.
Ja, energimarknadsförordningens krav på 70% fyllda exportledningar torde kunna revideras. Bara att räkna bort de tre kärnkraftverkens installerade effekt, eftersom behovet uppenbarligen inte finns.
“Elmarknadsförordningens”, skulle det så klart stå.
Vad är anledningen till att man höjer elnätsavgiften för hushåll med solceller? Det verkar vara ett krav på EU-nivå men borde man inte vara väldigt intresserade av att bygga ut solceller över hela Europa mtp elförsörjningssituationen?
https://www.realtid.se/chockbeskedet-hojda-natavgifter-for-alla-med-solpaneler-ett-drapslag/
Vad säger att man höjer?
Det kan bli höjningar, man vet inte. Men det som är klart är att produktionsanläggningar måste bära sina nätkostnader.
Här (och på många andra ställen) betalar nätbolaget en “nätnytta” per kwh som man matar in med motiveringen att det är bra för dem att få in effekt långt ut i nätet, det minskar deras överföringsförluster och därmed kostnader.
Så med det resonemanget så borde det just här iaf ske en sänkning av nätavgiften?
Eller kanske i form av fortsatt ersättning per kwh för nätnytta.
På längre sikt är det såklart att produktionsanläggningar måste bära sina kostnader men fram tills det är utbrett så brukar man väl ge lättnader för saker man vill ska hända snabbare.
Just nu känns det som att både kriget, klimatet och elförsörjning skulle gynnas av många har solceller på sina tak.
Visst, men då får man ändra EU’s lagstiftning. Eller skita i den och ändra svensk lagstiftning om det är i sverige du avser.
Det är för de som har ett nätabb för köp , och ett för sälj. Där det senare kanske tom är avsäkrat högre, max vad ens servisledning tål.
Nätnyttoersättningen prissätts utifrån kostnaden för de förluster nätägaren betalar för i överliggande nät.
CO2 utsläppen har gått med drygt 20% under det senaste året i Tyskland, nu när de stängde ner sina sista kärnkraftverk så gick det upp ytterligare 10% under gårdagen.
Det är enorma mängder co2 som vi pratar om, motsvarande 220000 fulla flygplan som flyger mellan Tyskland och Mallorca.
När de gröna styr så ökar co2 utsläppen.
Har gått upp med 20% skall det vara
Hur ser elpriserna ut om vi inflationsjusterar dem?
Lägre.
Inflationsjusterar vi vinden?
Det som påverkar är främst svensk valuta som är billigare och handeln på Nordpool sker i Euros. Samtidigt påverkar finansieringen då vindkraft och kärnkraft främst är kapitalkostnader som avgör produktionskostnaderna.
Om man använder samma kapitalränta för vindkrafts och kärnkraftsbyggen så är priskillnaden för producerad el inte så stor som antyds av diverse folk.
Vi inflationsjusterar bostadspriserna mot KPI på den här bloggen med motiveringen att man kan sälja sin bostad och konsumera upp pengarna.
El är något man kan konsumera. Borde då också inflationsjusteras för symmetrins skull.
Tendentiös att bara justera det enda men inte det andra. Tycker jag i alla fall.
Så kallat höga energipriser är inte nödvändigtvis något problem, om man inte målar upp dem som ett.
Att energipriserna går upp är en naturlig konsekvens av att det blir allt dyrare att utvinna energin i fråga, samtidigt som vi numer ställer högre krav på att miljön skall skyddas och vi i och med en alltmer ökande överbefolkning blir allt fler som skall dela på kakan.
Att vi i nästa steg får se ökade priser på allt som har med energiförbrukning som en del i produktionsprocessen (läs: allt), är något vi har att se fram emot.
Men, märk väl, detta är inte inflation. Inflationen kan förväntas sjunka i takt med att krediter förfaller, inte minst genom att fastighetsmarknaden kommer att falla dramatiskt när folk blir tvungna att avyttra sina bostäder.
Stigande KPI, dvs priser på konsumtionsvaror, fallande tillgångspriser och negativ inflation när bostadsmarknaden blir intressant på allvar, det är vad vi har att se fram emot.
Snart dags att börja poppa popcorn och följa debaclet. Själv köper jag mina popcorn på Dollarstore; billigt och osossigt.