Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Tisdagen öppnar negativt i de asiatiska tidszonerna och börserna faller vidare. Kronan stärks mot en svagare dollar. I en artikel hos SvD framgår det att majoriteten av de så kallade ekonomerna vill höjd ränta med 0.50 procentenheter.
Stockholmsbörsen steg under gårdagen och drog även upp kronkursen mot dollarn, som nu bara kostar 10:25 SEK.
OMXS30 gick +0.60% och OMXSPI +0.45%.
I USA steg räntorna utom för de längsta löptiderna, men de amerikanska börserna tvekade. S&P-500 var oförändrad på +0.09% och Nasdaq 100 backade något till -0.24%. Spotify ledde raset hos FAANGST-aktierna med -1.73% följt av -1.53% för Tesla.
I Asien nu under morgonen är det negativt som gäller generelt bland de index jag följer. ASX 200 -0.11%, Hang Seng -1.88%, KOSPI -1.28%, Nikkei 225 oförändrat på +0.09% och Straits Times -0.66%.
I en artikel hos SvD framgår det att så kallade ekonomer i majoritet vill se 0.50 procentenheters högre svensk styrränta i morgon med 15 som vill se 0.50, sju som vill se 0.25 och åtta som vill se oförändrad ränta. En höjning med 0.75 eller en sänkning verkar inte finnas i spelkorten.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
41 kommentarer
Spännande att ingen av de SvD frågat vill höja 0,75 vilket är vad som skulle behövas för att komma ifatt ECB och FED lite.
0.75% och 1% fanns väl inte som alternativ….
Tycker det för övrigt är intressant att man efter att i åratal utan framgång försökt skapa inflation genom att ha abnormt låg ränta tror att det omvända receptet funkar för att trolla bort den när den väl kom.
Eller som det skulle uttryckts i Jeopardy: Vad är överstyrning?
Det borde vara obligatoriskt med reglerteknik på Handels…
Fast man lyckades ju skapa inflation efter ett tag när pengar var i stort sett gratis. Rejäl sådan dessutom.
Men ja, minst sagt en viss överstyrning så nu måste man överstyra åt andra hållet.
Problemet var väl inte så mycket att man inte skapade inflation utan att den bara fanns i delar av ekonomin man inte har med när man mäter.. Och då tror jag inte det hjälper med kunskap om reglerteknik, eller ja man kanske borde insett då att man borde ha med tex fastighetspriser och andra tillgångar som indata.
Tillståndsestimering och att se till så att de icke uppmätta tillstånden inte ballar ur är väll också en del av reglerteknik
Den som skattar högst skattar bäst?
Frågan är också om man vrider på rätt variabel, eller om man försöker reglera (väldigt) indirekt.
Man justerar räntan i hopp om att det lånas mindre och amorteras mer och därmed minskar penningmängden (relativt sett iaf) och därmed minska inflationstakten. Frågan är om man kommer åt penningmängden så effektivt?
Med ett system där riksbanken kan skruva på penningmängden mer direkt så skulle det ge bättre kontroll, iaf skulle jag gissa det.
Vore kanske bättre att kasta ut riksbanksdelegationen, och ersätta den med ett datorprogram, som sätter räntan.
Man kan stänga riksbanken och avreglera valutamonopolet. Funkade på 1800-talet med stor framgång under det så kallade fribanksväsendet. Bankerna gav ur sedlar i samma valörer och klirade sinsemellan. Värt en egen artikel på bloggen nästan. Tyvärr dyker Timbro upp så fort man söker på det, så man ryggar från från lukten av nyliberaler.
Ja, vore om inte annat intresant.. Känns som vi är en del i experimenterande ändå så varför inte..
Håller med om att de borde ha lite reglerteknik för de som ska ge sig på att manuellt reglera en ekonomi. Låt de styra ett system med två tankar vatten och det ända man kan skruva på är kranen i toppen. Ett väldigt mycket enklare system än en ekonomi.
Förhoppningsvis har de lite grundläggande sådan kunskap. Men man undrar.
Eller ge en organisation totalansvaret. Det blev kanske inte så himla lyckat att riksbanken bara fick ett enda mål.
Det är det faktiskt, en övning i reglerteknik. Det är vanligt att man kör beer distribution game på Handels. Men inte på utbildningen i nationalekonomi. Sådant håller man på med inom företagsekonomin, där sådana insikter anses kunna vara användbara. Jo, på de högre kurserna i NEK tittar man på input-output matriser, men även där är syftet att landa i den heliga jämvikten.
Vill man veta vad modern nationalekonomi syftar till man man läsa Strategy av Lawrence Freedman. Han går igenom det hela på ett pedagogiskt sätt. Hint: det handlar inte om att förstå ekonomin.
FED har ju stannat och lär inte höja mer, vad vi ska med egen valuta och RB till är ju en gåta då man inte vågar ta egna beslut utan följer vad Fed och ECB gör slaviskt, då blir ju det meningslöst att inte ha Euro, och inflation kommer falla fort, inflation mäts 12 månader tillbaka och toppen var för ett år sedan, går vi tillbaka till 21 års pris har vi deflation igen, och många råvaror är tillbaka på denna nivå nu,
Tror man på den här statistiken (det ser ungefär likadant ut för Sverige ensamt):
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/inflationen-i-europa2/
Så har väl Borg och Co en poäng i att det är dags att bromsa ränteökningarna även i Europa (men låååångt ifrån en sänkning).
Då återstår bara problemet med tillgångsinflation. Är KPI etc verkligen det relevanta måttet?
KPI i alla olika varianter är knappast ens ett mått; snarare ett konstrukt anpassat för att ge de svar man vill ha.
Ja FED har kanske stannat eller åtminstonde bromsat in rejält på höjningstakten. Men de ligger 175-200 punkter över RB.
ECB ligger lite efter men före RB och BOE ligger mellan FED och RB.
Ett problem för RB är också att de har färre möten än ECB och FED. Så även om ECB höjer 0,25-0,5 per gång så måste RB höja med 0,5-0,75 på ett möte för att hänga med.
Man måste alltså nu i veckan båda höja ikapp vad FED och ECB gjorde i mars och ta höjd för vad FED och ECB gör i början på maj. Sen i juni måste man höja ikapp vad FED och ECB gjorde tidigare i juni och ta höjd för vad de gör i juli.
Det blir ryckigare helt enkelt.
Eftersom ekonomierna är sammankopplade och det som händer i EU och USA påverkar oss så är det svårt att ha så mycket eget tänkande kring räntan.
Så ja, det är meningslöst att inte ha euro, vi skulle ha infört den för 20 år sedan. Men nu är det lite för sent innan vi fått ordning på växelkursen, vi kan inte gärna gå med på en växelkurs under 10 SEK per Euro.
Lite rättelser så det går att förstå.
BOE ligger mellan FED och ECB.
Växelkurs ÖVER 10 EK per euro.
Vad tror ni om Castellum imorgon då? Upp 10% senaste månaden. Kommer dom rapportera fina kassaflöden från sina kunder? Eller är det fler som gör som Stadium i tysthet? Med P/E på 24 vill man ju se tillväxt 🙂
Ingen kunde ju förutspå minusränta… så troligtvis är det ingen som kan förutspå hur hög reporäntan kommer att bli.
En intressant sak är att på slutet av 80 talet så körde de företagarna runt i stora amerikanska vannar…. nu 2023 ser man rätt många stora Amerikanska pickuper DODGE. 🙂 i trafiken.
Det är väl ganska lätt att förutse att den inte kommer ligga på tex över 10% någon längre tid. Då tappar politikerna hela medelklassen till SD och i så fall är det bättre med inflation. Men exakt kan man såklart inte förutse, och man kan ha korta spikar som är högre.
Vad menar du med “längre tid” egentligen? Jag har för mig att på 70-80-talet så låg väl räntan någonstans i de trakterna. Och någon massflykt av väljare gav det inte upphov till.
Orsaken till att man vill ha ännu aggressivare räntehöjningar är för att de med hög inkomst inte har det svårt än.
Men vänta nu. Om man höjer räntan så även de med hög inkomst får det svårt. Vad händer då med de med låg inkomst? Ska de bara böja sig fram och ta den allt rejälare?
Det är detta som brukar kallas den stora resetten, när de med kontakter som därmed kan få kredit kan köpa upp tillgångarna för ingenting och feodslsamhället återinförs och massan består av skuldslavar.
Det är ju verklighetens folk som röstat fram politiker som håller räntorna låga. Det är väl där ansvaret ligger. Vi ville ha det såhär, helt enkelt.
“Ska de böja sig fram?”
Det är en del av moderaternas geniala plan… först asylinvandring för att få billig svart hemtjänst sen höga räntor inför legaliseringen av prostitutionen 🙁
finns väl inga liberaler som driver tex att man ska få bestämma över sin kropp själv.. kanske möjligen att man ska få misshandla den med droger..
de med låg inkomst har inga skulder..
Jo folk med låg inkomst har ofta skulder, men kanske inte i form av bostadslån. Det brukar vara blancolån, billån, avbetalningar, smslån osv.
Var går gränser för “låg inkomst” och var går gränsen för “skulder”?
Så länge inflationsbekämpningen sker med låga lönehöjningar istället för ordentliga ränteökningar så är det personer med hela sin inkomst från lönearbete som får lägga sina surt förvärvade på vaselin. Vi som äger – även de med lån – gynnas alltid av systemet.
Jag tror att normalränta på den här nivån är här för att stanna en längre tid snarare än att vi får 7-8% ränta. Men sett från sidlinjen kan man tycka att en snabb uppgång till, kanske 5-6%, följt av att Riksbanken hade utlyst minst 6-12 månaders orörd ränta hade varit bättre. Då kanske man fått förutsägbarhet + åtstrypning + attraktiva sparkonton. Med en snabbare effekt borde det gå att påbörja nerdragningen av räntan tidigare.
Men om man äger aluminiumfolie så kan man vika sig en Napoleonhatt och spekulera om de högbelånade staterna egentligen VILL ha ner inflationen? Med hyggligt växande ekonomi och negativ realränta så kommer skatteintäkterna att öka mycket mer än räntekostnaderna (upp till en viss belåningsgrad). Så intresset från de “oberoende” centralbankerna att hamna på positiv realränta kanske inte är skyhögt…
Men nu är sommaren snart här så det får bli en stråhatt istället
Jag tror inte politikerna eller centralbankerna tänker så mycket strategiskt. Dom reagerar nog främst här och nu och drämmer till med en åtgärd som låter bra och har rätt effekt kortsiktigt. Det är också det väljarna vill ha. Så alla borde vara nöjda. Och så har vi ju det också ganska bra, globalt sett. Man kan såklart önska att man hade politiker med djup förståelse för ekonomi men samtidigt vill man inte har teknokrater eller folk som är helt fast i akademiskt nationelekonomitänk. Så det är svårt, helt enkelt.
Vettiga tankar.
En rejäl åtgärd/chock hade fungerat bättre än en rad av småändringar, inte minst på lång sikt, eftersom det hade ändrat synen på hur Riksbanken kan förväntas agera i framtiden.
Det som händer nu är ju egentligen det som denna bloggen varnat för i 10(?) år.
Om inte inflationen bekämpas ryker hela ekonomin.
Visst hade det varit bra om man kunde förbättrat välfärden som plåster på såren men det vi ser nu är hur det blir precis tvärtom när kommunernas kostnader skenar pga av räntan.
Var och varannan kommun drar ner på t ex skolan, otroligt tragisk utveckling. Båda politiska lägren har lika mycket skuld i detta.
Det värsta är att man drar ner på läromedel i form av böcker; i stället förväntas lärarna fixa ihop allt digitalt.
Å andra sidan så är det mängder av kommuner som kastar bort pengar genom att ge elever luncher på dagar då de inte ens är i skolan, eller ge dem frukost på skattebetalarnas bekostnad.
Enligt lagen skall det offentliga sörja för barnen under den del av dygnet som de är i skolan. Det kan max röra sig om åtta timmar, vilket betyder en tredjedel av matbehovet för ett dygn. Att låta ungarna gå loss på lunchbuffé fem dagar per vecka kanske kan förklara varför vi har en galopperande fetmaepidemi bland underåriga.
Du tar Poes lag till extremerna får man ju ändå lov att säga.
Du har rätt i att det digitala kanske gått till extrem, just för att det används för att spara pengar.
Vilken lag är det du pratar om? Samhället har ett långtgående ansvar att säkerställa att barn tar till sig undervisningen och mår bra.
Ditt trollande börjar bli ganska fånigt faktiskt.
Det är inte samhällets (eller statens/kommunens) ansvar att sörja för barnens kosthållning mer än under de timmar som de skall vara i skolan enligt skolplikten. Det är därför som det inte är obligatoriskt att låta gymnasieelever få kostnadsfri lunch, eftersom det ju rör sig om en frivillig utbildning.
Tyvärr expanderar kommunernas åtaganden hela tiden, eftersom det är lätt att vara frikostig med andras pengar, så det blir rejäla lunchbufféer åt såväl barn som gymnasister. Det finns flera problem med detta:
1. Svenskar blir fetare och fetare för varje år. Det är viktigt att lära barn självdisciplin, så att de inte äter mer än de behöver.
2. Föräldrar har ett ansvar för de barn de väljer att sätta till världen. Ju mer “samhället” tar på sig, desto mindre ansvar lämnas åt föräldrarna. Låt myndiga människor ges möjlighet att ta eget ansvar.
Troll kan du vara själv.
Jag är upp 15% i år. Men på den här bloggen läser man ”börsen fortsätter neråt”. Det klingar inte så bra med min bild av det hela
Vilken blogg läser du?
Vår isbjörnsturist har varit extremt tydlig med att hans modell säger köp ända sen December och han har dessutom postat om att han viktat upp Aktier till 80%. Så du kan inte mena Bloggaren.
Om man läser kommentarerna handlar nedgångsprofetior mest om högbelånade bolag och byggbolag som är beroende av dessa. Samma sak med bolag som är beroende av inhemsk konsumtion.
För resten av ekonomin har vi folks om påminner oss om att det faktiskt är högkonjunktur med jämna mellanrum. Och jag tror att vi alla är överens om att exportbolagen uppskattar den Svaga kronan och de beskedliga löneökningarna.
Samtidigt tror jag att de flesta håller ett öga mot utgången. När alla centralbanker drar i bromsen “borde” det var mycket jävligare än vad det är och alla väntar nog på att den svarta svanen skall flaxa till någonstans.
Det finns fortfarande enorma mängder med kris- och pandemipengar som bara väntar på att få lämna banken och de sig ut i ekonomin. När inflationen drar iväg så får de dessutom en kännbar alternativkostnad där de sitter nu.