Dags för lite fredagsmys och jag vill slå ett slag för att gå ut och äta i dessa inflationstider. Medan livsmedel har stigit 22.1% i pris senaste tolv månaderna har restaurang och hotell bara ökat med 10.4% och en middag på restaurang endast 9.2%. Kort sagt har det blivit mer prisvärt att äta ute, och på köpet slipper du laga mat och slipper diska.
Att äta på restuarang har alltså blivit mer prisvärt än att äta hemma, särskilt då om man ska äta finare och dyrare mat. Livsmedelsinflationen är det senaste året alltså 22.1% medan hotell och restaurang bara ökat med 10.4% i pris. Det dras i sin tur upp av att hotellpriserna på vardagar ökat med 20.0% och på veckoslut 14.6%.
Lunchpriserna på restaurang har ökat 9.8% om man beställer ala carte och dagens har ökat med 9.7% enligt SCB. Middag på restaurang har bara ökat 9.2% i pris. Snabbmatsrestaurangerna har dock ökat med 11.5% i pris medan en kopp kaffe bara ökat med 5.9% trots att kaffet på pulver eller böna i mataffären ökat med 16.2%.
Kort sagt har det blivit allt mer prisvärt att äta ute, så du kan hålla köket rent och gå ut ikväll. Eller alla dagar.
Lite mer allvarsamt så verkar dock beskedet vara att allt fler har med sig lunchlådor, men det syns alltså inte av på krogarna.
Fast en läsare som driver ett antal populära och topprankade trendiga lunchrestauranger i en av våra svenska storstäder skriver att omsättningen gått ner 20 – 30% inklusive takeaway och att det ser likartat ut hos konkurrenterna vederbörande pratat med.
Läsaren har teorin att man drar ner på uteluncherna och att även restauranger i mellansegmentet runt 150:- SEK drabbas hårdast. Krögaren menar att om detta fortsätter kommer det bli slakt på många ställen under sommaren.
Däremot vittnar såväl bloggen som många läsare om att det är fullsatt i de högre segmenten, vilket alltså talar för att de som har råd att äta på dyrare restauranger fortfarande har råd med detta. Och konjunkturbarometern talar om högkonjunktur för restaurangerna.
Men enligt SCB:s statistik har det alltså blivit prisvärdare att äta på restaurang – så varför inte göra detta som ett långfinger åt de ondskefulla ICA-handlarna?
Med det önskar jag damerna och herrarna ett trevligt fredagsmys ikväll. Ute. På krogen.
77 kommentarer
Ja det är tuffa tider. Stans bästa hamburgerställe är nu ute för noll kronor.
Jäkligt trist är det men jag fattar. De har arbetat 80 timmar i veckan och till slut tar väl orken slut.
Jo att priserna på restauranger inte går upp handlar väl om att hela restaurangbranschen är i total kris.
Kanske är det som LW menar (och man måste läsa mellan raderna) restaurangerna har inte råd att höja priserna och inte råd att inte höja priserna heller. Gillar du en resturang i ditt närområde använd då elstödet eller skatteåterbäringen för att äta där annars kommer den inte finnas kvar.
Under pandemin när jag beställde närproducerad pizza till en storfamilj så fick jag nästan ducka för att inte bli pussad. Och det insisterades på att bära ut varorna till min bil.
Nu tar de 250 kronor mer för samma familj, inte riktigt värt det även om vi har råd med vad som helst.
Undrar hur mycket av beteendet att äta hemlagat som har spillt över från pandemin och hemarbete? Vi är nog en hel del som jobbar hemifrån fortfarande och som äter hemlagat till lunch? Restauranger har verkligen blivit sittande svarte petter här..
Suck, sittande _med_ svarte petter skulle det ju vara såklart.
För länge sen fanns det väl urbilliga “restauranger”, eg mer typ soppkök… Kanske kan va nåt? Jag tror många lunchlådeätare ändå saknar att gå ut en sväng på lunchen.
En slatt varm soppa och enkel ostmacka för kanske 25:-. Klippkort 10x för 200:-
Sen gäller det ju att få tillräcklig volym i det hela. Fort ska det gå. Ingen väntetid…
Eller har mackarna och matbutikerna roffat åt sig det segmentet redan?
No soup for you!
(Förlåt, var tvungen)
Arne, det är 2023 nu. 20-25 spänn gällde mer på din tid.
Jag minns falafel och smuggelläsk för 10:-. Så gammal är jag. 😉
Idag går väl en falafel på 49:- minst? Kanske mer, har säkert blivit och passerat hipsterpoppis.
Falafel i Göteborg för under 100kr finns knappt. Normalt pris är nog 120kr och 25kr för dricka (då är det från en pizzeria som gör sitt eget tunnbröd).
Förra helgen köpte jag en banh mi (en macka) för 220kr där kostade en läsk 45kr.
Jösses. Materialkostnaden för en falafel är ju inte så värst hög.
Men till det priset slipper man kanske gifta sig med ägarens sista ogifta dotter? 😉
Plötsligt känns min 400 krs calzone på Harrods lite mer prisvärd.
Kebab 9 kr och vilket liv det blev när den höjdes till 19 kr. Ja, kebaben på den tiden var en hel måltid och lunch ute kostade 65 kr.
Ja, här 8 mil över Göteborg så kostar en falafel 40-45 kr och en Burkcola 10 spänn till, riktigt stora och vällagade i vagnarna utanför busshållplatsen. Stans godaste kebabrulle finns i vagnen bredvid och kostar 55 kr. Så det är ibland väldigt skönt att på en bit utanför storstads priserna.
Jag kommer ihåg tidigt 80-tal när man parkerade motorcykeln utanför den lokala korvan och som fattig gymnasist bara hade råd med en mosbricka med grillkrydda för 10 spänn. Det var tider det. Tio spänn kunde man alltid skaka fram.
10 spänn från tidigt 80tal motsvarar ju 30-40kr idag (beroende på hur tidigt 80talet var). Det får man ju fortfarande en mosbricka för. Ibland till och med med korv…
Ja fast jag föredrar baconmix, den har förvisso utgått nu, men kan fortfarande köpas online, de brukar titta konstigt på mig när jag tar fram en liten kryddburk från fickan.
Då passar jag på att rekommendera den svårartat humoristiska youtube-kanalen You suck at cooking (yeah you totally suck).
Om LW:s text lägger täckande KSP-eld mot djävulen på axeln som ser restaurangbesök som en onödig utgift (särskilt för oss med barn) kan You suck at cooking lägga en matta av granatkastareld.
Här t ex om hur du avrundar med Strawberry Daiquiris på hemmaplan. (Alkoholfritt för barnen). Förutsatt att du överlever hämndattacken från lime-mamman.
https://youtu.be/q3Mc0ChHhlk
(3 min)
F ö måste alla utmärkta matlagningskanaler på youtube vara ett riktigt sänke för böcker och tidskrifter inom området. Kanske på marginalen även mot restauranger.
Jag saknar ‘Regular Ordinary Swedish Meal Time’ på tuben.
De gamla avsnitten finns kvar om nån har missat detta mästerverk inom matlagnings-TV
Inte sett, ska undersöka, tack!
En annan favorit är Food wishes, oerhört skönt tilltal från den kocken. Här t ex Assassin’s pasta (varför inte Putins lönnmördare?)
https://youtu.be/GRteIZM05Sg
Lunchrestaurangen på jobbet kostar nu 75-80:- (betalar 55:- men förmånsbeskattas också), det har blivit lite av en diskussion på jobbet på sistone nu om det faktiskt ens är värt med matlåda längre. Jag och några till som alltid köper mat hävdar ju bestämt att det är värt men det som tar med matlåda lever ju kvar i nån tro att en genomsnittlig matlåda kostar 35:- eller nått. Men att det är ett stort salladsbord så man kan trycka i sig några 100g gram “dyrt” där ifrån, plocka med sig en frukt till eftermiddagen och täcka sitt dagsbehov gör ju att man slipper köpa hem så mycket. Att bara göra en liten fin sallad och ta med till matlåda måste ju kosta över 35:- vid detta laget 😀
Sallad? Har inte köpt eller ätit grönsaker på nåt år. Väldigt dyrt för 90% vatten. Håller mig till gratisfrukten på jobbet. Kör man storkok på ärtsoppa får man mer priset till några kronor, brukar käka det 2-3 gånger i veckan.
Exakt, det är dyrt. Därför det känns värt att äta en massa till lunchen på jobbet när man inte betalar nått extra för det. Lever ändå i nån tro av att jag mår bättre av att få i mig några hundra gram grönsaker varje dag.
Grabbar äter varken sallad eller sushi.
+1 😀
Och dör unga👍
Sallad är väl det en riktig karls mat äter… 😉
Det är fullt möjligt att leva på ett mål mat om dagen, ifall man har tillgång till bra och billig buffé. Tricket är så klart att äta sånt som man står sig på och göra det till en vana.
Mina lunchlådor kostar inte 35 kr. Gör en sats på drygt 20 lådor, vilket håller en månad.
2 kg köttfärs, 200 kr
2 kg pasta, 40 kr
1 kg lök, 15 kr
1 kg frysta grönsaker, 20 kr
Buljong, kryddor och annat, 50-75 kr?
Skulle gissa att det landar på ca 20 kr/dag.
Glömde krossade tomater. Brukar köra sex tetra. 60 kr. Ger ungefär samma snittpris.
Fast idag kostar tetrorna 16 kr och är på 390 gram.
https://handlaprivatkund.ica.se/stores/1015001/products/Finkrossade-Tomater-390g-ICA/1466015
Köpte 500 gram på ICA Maxi i veckan. 9 kr självscanningspris. Med vanlig betalning 11 kr.
Ett annat tips på bra, nyttiga och billiga råvaror är bönor, linser och ärtor.
Likt köttfärssås kan man ju göra stora satser med chili con carne, linsgrytor, ärtsoppa osv.
Men senast jag gjorde ärtsoppa blev nog elräkningen rätt hög så man får passa sig lite. 😉
Hur kan det bli 20 lådor? 100g köttfärs, 100g pasta och 20g grönsaker (inklusive lök)? Det är ju knappt en förrätt 🤨
300g protein, kanske 200-250g kolhydrat och sen 400-500g grönt behövs för att det ska gå att stå sig på maten. Annars behöver man trycka i sig hur mycket mellanmål som helst för att inte dö under träningen sen…
När jag växte upp på 70-talet ansågs 150 gram kött som normalt för en portion. Gjorde lumpen som kompanikvartermästare och 300 gram köttprodukter (5 kilos burk med lapskojs var ju en favorit) ansågs rejält.
Arbetar du som isbjörnsbrottsre på Svalbard?
Du kanske kör annan typ av träning samt ett mer slitigt arbete. Men för mig funkar det fint att träna (lyfter skrot) på morgonen före jobbet, käkar lunch som första målet och middag som sista en normal dag. Går hur bra som helst.
Behöver inte sallad för jag gör oftast falukrovsgryta med krossade tomater. Men skulle jag slå på stort blir det just nu kokta morötter. Fram till sommaren kanske gurka och tomat kommer ner i pris.
35 spänn är för mig oerhört, försöker hålla mig runt tian men i vilket fall under 20 spänn.
Jo, skönt för oss som har råd att räkna i procent och inte kronor.
22.1% dyrare falukorv är bara nån krona medans 10% dyrare utemiddag för två är en hundring.
Äter du falukorv på restaurang?
Förekommer väl som s k “husmanskost” på lunchrestauranger?
Det var länge sedan man fick kokt falukorv med kokt potatis och pepparrotssås på lunchen. Det var suveränt gott. Sedan tycker jag smaken på falukorven inte är densamma som förr.
Jag gillade falukorv när jag var liten vad jag kommer ihåg. Köpte ganska nyligen (efter att inte ätit på säkert 15 år), barnen älskar det, men jag tycker det är rätt gräsligt.
För mig är den lokaltillverkade falukorv jag och Pappa grillade på min favorittjärn i Hälsingland 1986 toppen rent “psyko-kulinatiskt”. Men falukorv i ugn med senap&/ketchup och ost på gör ingen ledsen.
I den mellanstora stad jag bor är vad falukorven kostar till ordinarie pris en sak, och vad den kostar på rea en annan. Har inte betalat mer än 35 kronor för en falukorv på ett halvår bara genom att anpassa när och var jag handlar. Och då är det inte ens billiga egna varumärkeskorven jag köper.
Uppskattningsvis spar jag mellan 15-20% mot ordinarie pris genom att anpassa matlistan utifrån vad som har extrapris vecka för vecka. Och dessutom kör en kedja rea ena veckan, och en annan nästa. Smör, Bregott, chips, köttfärs – aldrig till fullpris bara jag planerar lite.
Sen hyser jag all respekt för att det är svårare att handla billigare på det sättet på mindre orter med mindre och färre affärer.
Helt rätt, jag gör samma sak. Man köper det som man hittar på rea elller allra helst kort datum och anpassar matlagningen därefter.
Igår hade mitt lokala Coop ett kilo skivad edamer för 79 kr så den åkte med. Samtidigt hade de rea på bröd så nu blir det smörgås 100% till frukost för hela familjen. Passar även bra till helgen om man åker ut. Man tar med några smörgåsar och en par termosar med varmvatten så kan man vara ute hela dagen utan att behöva betala dyrt för maten.
Anekdot från fattigstugan:
Har rikskuponger från arbetsgivare, men det senaste året har det kortet använts enbart i matbutiken för att förstärka matbudgeten istället.
Jo, många vanliga matbutiker accepterar att man betalar falukorven med det !
(mot extra avgift på 1% eftersom de inte är anslutna till Edenred)
Om man gapar så mkt man kan så blir det väl kanske 5 cm öppning. Så en Hamburgare högre än så är ganska onödigt !
Ja resturang mat är en stor del lönekostnad, så att de ligger “efter” i inflation om det är fungerande konkurens är väl väntat. Det kommer väl vara lika upprört mot resturanger om några år om löner kommer ikapp och ICA inte höjer priserna men resturanger gör det..
Jag hörde på nyheterna att på 40-talet la vi ca 40% av vår lön på mat(och då lagade vi maten från grunden)på 70-talet var det ca 20% av lönen på mat,och nu är det ca 17%. Kort sagt är vi bortskämda. Laga pölsa är nästan gratis,räntan som inälvorna kallas är gratis för den brukar jägarna kasta,och korngryn är jättebilligt. Gula ärtor är också skitbilligt om man vill göra ärtsoppa. Men det är väl ingen under 50 år som kan laga annat än lyxmat Gubbgissar jag.
Men på 40-talet så skulle en lön försörja hela hushållet också. För att inte tala om att frun som gick hemma, hade all tid i världen åt att laga mat (och mangla lakan efter de var tvättade). Och vi fick njuta av hela två veckors betald semester!
Så visst låter det som om vi är extremt bortskämda. Förr, då var det minsann ordning och reda!
+1
När man kom hem frusen från skridskobanan på 50-talet hade mamma stekt strömming med smält smör och potatismos hemma. Jag glömmer det aldrig.
Låter mycket smarrigt. Och det där brynta smöret är ju en superkraft att kunna göra.
Fram till 1970-talet gick inte halva befolkningen på restaurang eller kafé överhuvudtaget, nu gör nästan alla det i någon mening så överlag är det svårt att jämföra över tid.
När jag var student åt jag bara en måltid om dagen, lunch. Lunchbuffe kostade 70kr, jag tryckte i mig kanske 2000kcal. Blev billigare än hemlagat. Sen tog jag med en näve kakor i fickan också.
Jag tror många tycker det låter fattigt att leva på ett mål om dagen. Men tro mig, det är inte alls dumt när man väl vant sig.
– Stabilare blodsockernivå
– onödiga kilon försvinner
– andra hälsofördelar såsom minskad risk för diabetes, hög kokestrolhalt mm mm.
Rekommenderas bortsett till barn och gravida kvinnor.
Googla / youtube sök på “one meal a day” om ni är intresserade.
Man borde skaffat sig några onödiga kilon under högkonjunkturen så man kunnat leva på hullet nu.
Inga pandemikilon kvar?
Ha, på mitt jobb var det flera personer som gick ner i vikt under pandemin pga att det sades att överviktiga personer drabbades hårdare av viruset!
Sen när man blir rik så betalar folk för banta. Finns det något jämviktsläge?
Mona Tumbas slim club? 😉
Var det inte Ebba Grön som odödligförklarade denna klubb i en låt?
Spinkiga knegares kampsång. Hälsningar från BMI 20.7
Stöder kvarters restaurangen en del, men visst jag lagar en hel del mat själv också nu. Om jag inte äter där tar jag en espresso efter jobbet där och taggar ner. Men det är tufft för dem, mycket tufft.
Förutsättningen för att slippa diska är dock att man kan betala notan…
Så här kan det också gå när man försöker äta ute….. 😉
https://www.youtube.com/watch?v=uLmM-6UrBns
Undertecknad boende i Normandie har inte besökt Sverige sedan 2013. Vad kostar numera dagens meny på en enkel lunchrestaurang ?
På franska landsbygden finns gott om enkla restauranger som till lunch under arbetsveckan har hantverkare eller lastbilschaufförer som sina huvudsakliga kunder. Ser man en enkel restaurang med en jättestor parkering fylld av lastbilar är sannolikheten stor att där serveras en utmärkt hemlagad trerättersmeny med husmanskost, vin eller cider och en kopp kaffe för mellan 14 och 16 €. Bli inte skrämda av den enkla inredningen eller gästerna. Det är hyggligt folk, mycket mer sympatiska än de finklädda restauranggästerna i storstäderna.
Vår lokala bykrog tar 115:- SEK och vi skakar varje dag på huvudet över att de inte höjt till iaf 130:-.
Åt lunch på en sådan där enkel bykrog på cykelsemester i Champagne 2019 och det var gourmetnivå på den buffén.
Driver en lunchrestaurang med catering och upplever inte att gästerna sviker. Har benhårt hållit fast vid att inte höja priset förens det är kris. Vi höjde en femma under pandemin till 105kr och låda för 85kr fri utkörning.. men sen verkar vi i karlskoga som just nu blomstrar och levererar kvalitetsprodukter. Eller som vi säger – ”dä bli kanonbra”
Trevlig helg!
Har käkat matlåda i 20års tid, minst.
Visst, ibland kan man tröttna på matlådor med viltkött veckorna i ända men då kan man steka en köpe-korv eller så. Prisvärt vet jag inte med tanke på vad ammunition kostar nuförtiden men från de enstaka gångerna man varit tvungen att äta ute kan jag anekdotiskt konstatera att lådan är mycket hälsosammare.
Hörde jag Kingfisher?
Om man tänker sig en ekonomi med två produkter, “mat” respektive “restaurangmat”, så kan prishöjningar på båda leda till ökad efterfrågan på “mat”, även om den produkten går upp mindre i pris än “restaurangmat”. Detta eftersom “mat” i ett sådant fall kan ses som en “inferior good”, med negativ priselasticitet.
Tänk så här: om kaloribehovet måste fyllas, så är trots allt det billigaste alternativet att äta hemma, även om maten ökar rejält i livsmedelsbutikerna.
Skolboksexempel i mikroekonomi.
På tal om falukorvsdiskussionen ovan – Dalarna har den absolut bästa falukorven jag ätit – Hellströms falukorv! Den är så jävla god, men kostar nästan som en bit entrecôte
Dalarna? Skojare där. Det var länge sen den korven var något att hänga runt dalahästen.
Vad jag vet säljs hellströms endast i dalarna
Efter ägarbytet är det inte samma produkt.