Börserna backar i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen efter den förvisso väntade amerikanska styrreäntehöjningen på 0.25 procentenheter, men dolalrn rasar. Den konsumentföreningsägda livsmedelsbutikskedjan Coop var drivande för prishöjningarna på mat under året och höjde sina priser innan leverantörerna fick mer betalt, och flera veckor innan ICA och Willys mfl höjde sina priser. Elpriserna är historiskt normala idag så elkunder med timdebitering passar på.
Stockholmsbörsen kunde inte bestämma sig igår så OMXS30 gick oförändrat +0.07% medan breda OMXSPI stängde på -0.44%. Euron kostar 11:18 SEK, liksom även schweizerfrancen gör. Guldpriset återhämtar sig något till 651:- SEK per gram, trots att dollarn rasar.
Orsaken till dollarraset verkar vara att den amerikanska centralbanken Federal Reserve bara höjde sin styrränta med 0.25 procentenheter, vilket förvisso var det väntade. Dollar faller därmed till 10:23 SEK, eller lägsta nivån sedan januari. Däremot är det ett stödområde här och längre nedgång än till 10:- SEK vore anmärkningsvärt.
Att guldpriset ändå steg talar för ökad oro, då alltså guldpriset i dollar steg mer än dollarn föll. Marknadsräntorna backade dock i USA, antagligen för att man prisade in större höjningar än det blev och dessa påverkar i allra högsta grad växelkursen, som främst drivs av handeln med obligationer.
S&P-500 gick -1.65% och nasdaq 100 föll med -1.37%. Släng på dollarförsvagningen så var det inte en bra dag att ha amerikanska aktier för oss svenskar.
I de asiatiska tidszonerna backar börserna under morgonen. ASX 200 -0.67%, Hang Seng mot strömmen med +1.50%, KOSPI -0.20%, Nikkei 225 -0.17% och Straits Times -0.14%. Ingen enorm dramatik kanske?
Sydsvenskan avslöjar att Coop var drivande bakom årets matprishöjningar. Kedjan höjde sina matpriser före leverantörernas prishöjningar slog igenom fyra veckor senare och skar alltså emellan. ICA och Axfood (Willys, Hemköp, Tempo mfl) höjde först sina priser när leverantörerna gjorde det.
En del kanske undrat hur bloggen kunnat förutse matprishöjningarna, men det beror på kontakter med livsmedelsindustrin, dvs de som skapar produkterna som står på hyllorna i butikerna. De måste enligt avtal avisera sina prishöjningar i upp till ett halvår i förväg, och kan tvingas gå med förlust till deras egna ökade kostnader får täckning via prishöjningarna. Därmed var prishöjningarna kända sedan tidigare.
Coop valde dock alltså att höja sina priser före de betalade mer till leverantörerna, men så går också den förmodat konsumentföreningsägda organisationen med förlust.
Det var alltså inte ICA-handlarna som höjde först och skar emellan, utan medlemsägda Coop, vilka också visat sig generellt vara den dyraste matkedjan. Även sajten Matpriskollen bekräftar det hela enligt Sydsvenskan. Coop kallar det hela för att man “har ett starkt erbjudande till våra 3.8 miljoner medlemmar”.
Elpriserna är idag normala, dvs som de var innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade ner hela fyra fungerande kärnkraftsreaktorer.
För oss med timdebitering kostade elen i natt så lite som 5 öre per kWh och som högst kommer den kosta 73 öre under en enskilda timme ikväll, men annars ligga runt 40-45 öre under dagen, vilket får betraktas som historiskt normala priser. Snittpriset i södra Sverige blir 39 öre per kWh idag och i norra Sverige 38 öre.
Den som inte har timdebitering får dock ingen glädje av detta. Själv laddade jag elbilen till 80% laddning för 5 öre per kWh i natt. 80% är övre gränsen i målintervallet 50 – 80% som jag använder när jag inte har en planerad långresa. Är elpriset högt laddar jag bara till 50-60% eller inte alls om bilen är mer laddad än så och sedan laddar jag mer vid lägre elpris. Ska jag inte på några långresor klarar man sig lätt en vecka på 60% laddning, inklusive någon vända till Göteborg eller Kungsbacka och inte bara lokalt.
Tesla, som vet vad de sysslar med, menar att man inte ska ladda 90% eller högre om man inte ska åka iväg direkt, då det inte är bra för batterihälsan att låta fulladdade batterier stå. Detta baserar sig på över tio år av insamlat batteridata för biltillverkaren. Detta gäller generellt för litiumbatterier, men jag misstänker att många ful-laddar sina bilar genom att ständigt full-ladda dem i någon form av missriktad räckviddsångest.
Igår blev det dock en brandkråsutryckning tvärs över Sverige med start på 50% laddning och tio timmar i bil, så jag fick sitta och jobba en stund på Supercharger Halmstad.
96 kommentarer
Jag åberopar fake news. MSCI AC Asia Pacific Index är upp 1.3% idag. Covfefe
Om det verkligen är livsmedel som driver inflation så är den över för denna gången, priset på råvaran till världens bönder har fullständigt kraschat det senaste halvåret, först föll vete, sedan majs och soja, nu faller mjölken och fågel och fläsk som i princip är vete,majs och soja kommer oxå backa snabbt, så det är riskfritt att stå i tv och lova att man inte ska fortsätta höja i butiken, sedan om man kommer sänka är ju naturligtvis en annan sak
Det är inte böndernas kostnader som driver priserna. Det är transport från bonden, förädling första steget, transport till livsmedelsindustrin och slutförädling, transport till grossist, transport till butik och alla stegen.
Det är dieselpriserna och elpriserna för värme, kyla, torkning, transport mm.
Eller äter du helvete (hel-vete) med okrossade korn? De ska torkas, de ska skickas till kvarnen och malas osv.
Kan vi tänka oss en återkomst för den lokala mjölkaffären ?
Även den ska ha kylning, pastörisering, transporter, kylning. Går åt en hel del el för den där mjölken.
Dieselpriser alltså reduktionsplikten är den stora boven? En märklig historia. Först sas att vi inte kan ta bort den pga EU, men det var ju inte så. Sen var det av hänsyn till Reinfeldts lobbying, kontrakt med leverantörer eller för att rädda en handfull jobb. Någon som vet vad som är sant?
Det som spökar är nog S avtal med Preem.
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/hemliga-motena-mellan-preem-och-s-topparna/
Notera att Sverige är tämligen unika med att ha ett dieselpris som ligger 20% över bensinpriset. Lantbrukarna använder diesel. Allting som finns i butiken och som man har hemma har åkt på lastbil. Allting.
https://www.bensinstation.nu/bensinpris-och-dieselpris-europa/
SALLAD, Ja efter att SVMPC körde över den oberorende Mark o miljödomstolen i en fullständigt ickedemokratisk vänsterordning av politiska maktskäl (korruptions S igen) så fick man muta Preem på något sätt.
Självklart har inte den vänsterorienterade journalistkåren visat intresse för detta.
S är ABSOLUT korruption och dess stödpartier V och MP antodemokrater och mot Sverige, vilket de visar i all handling. Det är egentligen fruktansvärt dåligt för Sverige att enda alternativet är nuvarande regering.
We are so fucked.
Ja, visst är det en konstig slump att så mycket av dagens problem kokar ner i att S mutar andra för att ta makten?
Om vetet ökar i pris så ökar det i alla efterföljande steg.
X % påslag i n steg ger 1,x^n prisstegring i slutet.
Sista Xet är momsen.
För att få lite perspektiv på vetepriset.
Observera spikarna 1974 (oljekris) 1996 (kommer inte ihåg varför) 2008 (oljepris över 170 USD dvs ATH) 2022 (Rysslands invasion av Ukraina).
https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart
Sorry. Helt jävla snurrig. Här kommer rätt graf över vetepriset:
https://www.macrotrends.net/2534/wheat-prices-historical-chart-data
Naturgaspriset (US) är nu nere på 90-talspriser.
Trots de exporterar som fan till EU efter US Spec Ops sprängde
Nordstream.
Läst på internet..
Om det är elpriserna som driver inflationen så gör gärna ett exempel på hur elstödet är en otroligt starkt påverkande faktor. Med rätt elpris från början utan elstöd så hade vi inte sett 12 % inflation idag.
Elstödet blir nu för företagen ytterligare en marginalförstärkning i efterhand.
Så skönt att Finland har uppnått hygglig självförsörjning av el så de slipper köpa av oss och höja våra priser – och för deras egen energisäkerhet naturligtvis. De har ju tvingats till en häftig omställning när Ryssland föll bort som leverantör av både (mycket) el och gas – tur att de kunde få el från Sverige innan de fick fart på sin försenade kärnkraft.
OL3 var tänkt att ersätta gamla kondenskraftverk som gick på fossil energi.
Och en del import.
Finland har till skillnad från Sverigr inte stängt ner gamla krsftverk på ett sätt så de inte går att starta igen.
Rätt att gå in på börsen nu månntro? I så fall är jag tacksam för ett köptips.
Det har alltså varit fel att stå utanför trots ca 4% avkastning i år?
Avd tajma marknaden…
S&P 500 är ner 11.65% på årsbasis så det har varit rätt att stå utanför det senaste året. USD/SEK är upp 8.6% vilket förbättrar siffrorna.
OMX ligger +4% i år. T ex amerikanska och globala indexfonder +5-6%.
Sämre på 12-månaders basis, men när är en korrekt tidslinje?
Har svårt att tro att FLARRAN hoppade ur väldens börser precis vid årsskiftet eller för ett år sen så vi bara svamlar i vanlig ordning.
Man ska alltid vara inne men som småsparare gäller indexfonder och månadsspar. Slår du det så är det mest bara tur.
Jobbar man med trading är det så klart något annat.
Se beror väl lite på vad för typ du är, men baserat på din fråga så gissar jag småsparare.
Sen kappar väl Tesla inget, utan 100% är nära på 100%, medan andra kappar så att när man är på 100% så är det egentligen kanske 90%, samma åt andra hållet, därav mindre allvarligt att ladda fullt.
Eller som på BMW’s laddhybrider. Du laddar fullt men kör sen kupévärmning från batteriet. Visaren visar fortfarande fullt fast det egentligen är halvtomt. Helt värdelöst.
Sen fattar den dessutom inte att det är halvtomt så den slår inte på laddningen igen även om bilen är inkopplad.
🙁
Det var länge sen Tyskland var det ledande tekniklandet. Antagligen började nedgången redan på 80-talet.
Tror Tesla hade 110 kWh förr på 100 kWh, men har nu 102 kWh på 98 kWh batteri (dock längre räckvidd trots det).
Värt att notera i sammanhanget är att Lidl imorse gick ut och deklarerade att de ska sänka priset upp till 32% på cirka 100 basvaror och införa prisstopp.
via.tt.se/pressmeddelande/lidl-agerar-for-att-dampa-inflationen-sanker-och-fryser-priset-pa-over-hundra-varor?publisherId=2265114&releaseId=3343136&lang=sv
Det är så man tar marknadsandelar. Vi får hoppas att Lidl, i alla fall för deras egen skull, är mer framgångsrika än Klarna.
Det är ju öppet mål utan målvakt för Lidl så du behöver inte oroa dig.
Och du tror att de kommer ha produkterna på hyllorna. Sweet summer child.
Det finns ingen direkt anledning att misstro Lidl. De kommer säkert ha de sänkta varorna men de kommer att ta slut fort.
Innan inflationen stack iväg var det nästan alltid folktomt på Lidl men nuförtiden är det trängsel och de mest attraktiva varorna tar slut direkt.
(Jag brukar alltid handla vissa saker på Lidl, eftersom de har en del utländska varor av hög kvalitet.)
Du svarar Lars när han säger att varorna kommer vara slut på hyllorna med att det inte finns anledning att misstro Lidl och sedan följa upp det med att det redan nu så att “de mest attraktiva varorna tar slut direkt”.
Jag får inte ihop det? Kommer lagersaldot magiskt förbättras bara för att de sänker priserna?
Lidl är långsiktiga. De har etablerat butiker i Sverige för att ha färdiga distributionskanaler för alkohol när monopolet släpps. Deras butiker kommer aldrig bli “fullvärdiga” dagligvarubutiker i Sverige förrän dess – utan något som sköts med vänsterhanden.
De ser ett bra tillfälle att profilera sig som lågpris. kanske har de inte samma struktur med aviseringar av prisförändringar långt i förväg, antar att de köper in mycket centralt i Tyskland
En del, men 1/3 av det de säljer är tydligen producerat i Sverige.
Lidl gör en Tesla. Vi har ett effektivt värdeskapande och tar gärna hand om konkurrenternas marknadsandelar i en lågkonjuntur, samtidigt som vi tjänar pengar.
Jag kan annonsera att jag ska sälja mjölk från Arla för 1:- SEK per liter. Synd bara att alla paketen är slut bara.
100 varor är ingenting i sammanhanget. Dessutom är det förmodligen de 100 varor som annars ändå inte skulle fått några prishöjningar. PR-värdet i att detta printas ut precis överallt är enormt.
100 varor låter kanon och prissänkningen på 11% ännu bättre.
Om man däremot gillar 29 k artiklar att välja mellan kan man fortsätta hänga på ICA Maxi.
Det var en stor dag igår. Dels så lyckades vänstern konstatera att kapitalistiska Ica kan ta ut stora vinster samtidigt som de håller lägre priser än kooperativa Coop. De har alltså nu förstått hur privat vård och friskolor kan leverera bättre trots att de tar ut vinst.
Och inte nog med det, nu hyllar Vänsterpartiet kapitalismen i form av att Lidl priskonkurrerar på samma sätt som norska Kiwi gjorde för att öka sina marknadsandelar. Och tar dessutom åt sig äran för det.
https://twitter.com/dadgostarnooshi/status/1638587026759983111
What a time to be alive!
Helt seriös fråga. Finns det något smutsigare än Twitter? Det är ju helt jävla otroligt vilken låg nivå det är oavsett åsikt.
Svar Nej. Jag har länge drivit frågan att alla politiker som skriver på Twitter borde bli avsatta.
Ett försonande drag med Gustav Strömmer (M) således. Han har väl inte ens e-post.
Tror han kommunicerar med kurir och ibland härold vid särskilt festliga tillfällen.
Gustav Strömmer känner jag inte till. Vem är det? Säkert att han inte har epost? Var ligger ribban?
Gustav under trappan
När det gäller politik är Twitter en kloak. Jag använder det bara för information om Ukraina.
Glad att du inte sett hur det ser ut inom finans.
Gubbar som mäter XXXXX via back trading och käkar nudlar (sparad krona).
Jag skulle väl ändå hävda att FNs internpolitik kvalificerar sig väl i genren “smutsighet”.
Försvarar ingen av handlarna men vissa verkar blanda ihop hög omsättning med höga marginaler. Det ger pengar på kontot även om marginalen för den skull inte behöver vara jättehög då man har hög återkommande försäljning. Alltså kan Ica vara billigare men ändå ge rejäla utbetalningar till ägarna räknat i kronor.
Ja, så är det ju. Och Ica-handlarna är duktiga på att ha hög omsättning och då kan det bli bra vinst även med förhållandevis låga marginaler.
Men det är ju ett trick som en del ägnar sig åt i debatterna, nämligen att blanda relativa och absoluta tal. Eller så är de så okunniga.
hur är det att köra med yoke-ratten? + och –
Otippat att det var Coop som var boven, men ska jag vara helt ärlig tror jag det bara beror på inkompetens, känns inte som att de vassaste knivarna arbetar där direkt.
Problemet med LIDL är upplägget på butiken, hade dom städat upp sina butiker lite och infört självscanning hade det kunnat bli en riktigt bra butik. Lite tråkigt bara att Socialgrupp 1 och 2 ska hitta dit nu, vi i pöbeln har ju länge fått ha det för oss själva.
Coop är väl ändå likt Systembolaget? Kompetens spelar föga roll, det är lojalitet till verksamheten som är det viktiga.
De sa väl upp 50 av sina “sqlserverteknikner” nu när de ska fokusera på ny teknik.
Dvs installera Teams 😀
Jag har bara träffat kompetenta anställda på Systembolaget.
Håller med om att det är trist att den övre medelklassen hittat dit.
De gör sig alltid bäst på avstånd.
Känns som om man generaliserar de som jobbar offentligt med.
En vän letar nytt jobb. Jag skickade honom två förslag på bra roller hos trevliga bolag.
Kommentaren “nä. Då kan man inte gå hem 15 utan att behöva jobba på kvällen. Det är sån press på leverera. Inom landstinget är det ok bara man dyker upp sina kontorsdagar”
Coop är väl liknande.
Problemet med COOP är att de är så förbannat ängsliga och trendkänsliga och då blir det som det blir.
Handlade online hos dem idag och deras erbjudanden är helt ok. Fraktfritt över 2 k vilket passerades efter x antal Weber grillbriketter.
Lidl har städat upp butikerna och infört självscanning.
Fast kanske bara de som ligger där det finns viss social status.
Är inget fan av självscanning; tycker det tar längre tid än att vänta i kassan. Men så är väl syftet från butikens sida heller inte att spara tid för kunderna, utan att slippa ha så många anställda.
Om kostnaden för det ökade antalet stölder är lägre än besparingen på personal, så tjänar ju butiken på det; att sedan de kriminella också går ut som vinnare är inte så noga från butikens sida.
Förlorarna blir kunderna, som får jobba gratis med att göra kassapersonalens jobb.
Min fru meddelar att det var kaos på Lidl igår, överfull parkering, massa folk i affären och utplockat
Smart. Ingen av de prissänkta varorna finns, men man lockar dit folk ändå.
Priserna sänks den 27 mars.
Jag tror Lidl kommer jobba hårt för att ha varor i butiken som dom sänkt priset på, dom brukar ha saker på hyllan som dom har sänkt priset på i vanliga fall. Efter att handlat många år på Lidl så anser jag dem ytterst seriösa.
Dock är ju frågan om dom orkar skala upp tillräckligt snabbt, men uppskalningsproblem har vi ju sett på andra områden också. Det här är nog en långsiktig tanke att bryta in rejält och ta marknadsandelar att då inte ha något hemma kommer ju motverka det. Nu är jag ingen expert på Lidl men har många års erfarenhet
Låter o-Lidl-igt. (Jo, jag är er allas pappa).
Kul. Faktiskt.
Lite väl tillspetsat att skriva att vi utan timdebitering inte drar nytta av lägre priser. Jag ser hellre ett snittpris på 30 öre/kWh än ett på 130 öre. Lägre snittpris ger i slutändan även lägre rörligt pris. Sedan slår ju energipriserna i flera led som ofta påpekas.
Ja det är trist att betala 61 öre på sitt fasta avtal när de med timpris serveras fria luncher.
Fast elavtal på 55 öre.
Räknat att jag sparat 70.000 mot rörligt ink elbidragen sen 2021-10-10.
Det är ok om rörliga priset ligger på 30 öre sen. Jag bjuder på det.
Rörligt är väl snittpris över månaden, trodde jag – inte per dag?
Ja, och?
Är det många dagar med lägre snittpris blir ju månadssnittet också lägre, eller beräknar du snittpris på något annat sätt?
Poängen är att du inte kan tillgodogöra dig att det är låga priser idag.
Så du menar att medelpriset inte sjunker av att timpriset minskar under enstaka dagar?
Det låter logiskt att det borde göra det, men det är ju faktiskt inte alls säkert. De kan ju kompensations-höja andra tider för att just du som saknar timpris skall få betala mer för din el.
Ja, jag har egen foliehatt. 🙂 Och betalar månadspris.
Just det. Kostar vad det än kostar, och det ser man på nästa räkning. Ingen vits att försöka styra sin förbrukning då, annat än som gåva till folket.
Alltså, fy fan för nuvarande COOP!
Mina saliga mormor & morfar (starkt engagerade i kooperationen, som gjorde mycket gott) skulle gråta floder om de såg hur det omdanats till något det inte alls var tänkt som, vilket numera är som vilken kommersiellt driven kedja som helst, men utan dess fördelar.
vadå komersiellt driven. Det är väl ändå att man ska gå med vinst.
Man följer vänsterns grundtankar helt och hållet. Lite sämre, lite ineffektivare och framförallt alltid med förlust
Samma med Arla och resten av lantbrukskooperativen.
Och ICA ger intervjuer på löpande band
“VI TJÄNAR INTE ALLS PENGAR!!!”
Sällan har ett företag som går med vinst varit så noga med att påpeka att det minsann går dåligt för dem med….
ICA är rejält på dekis för tillfället, det är så illa att de kör 2 för 3 i tv-reklamen.
In med ICAnder och MonICA igen så kanske det blir comeback kid.
Glada Hudik. “Superglada priser”
Så kan de göra en pastish på Edekas Supergeil (Episk reklam, google it)
Föredrar Friedrich Liechtenstein framför PJ alla dar i veckan (ja jag är jävligt störd på PJ).
Friedrich Liechtensteins Supergeil är episk 😀
Svensk “rulle, choklarulle” reklam är så pinsam.
“Ica är ganska stressade av Lidls tilltag” är ändå dagens underdrift i media 😀
Lidl sänker priset på utvalda varor. Fick nyligen en ny prislista i mon roll som inköpare (ner ca 6%) från Stora Enso p g a sänkta råvarupriser. Så kanske vi ser början på bättre tider?
Som togs upp är elpriset lågt och även bränslepriser är rätt låga nu vid pumpen. Riksbanken lär fortsätta störta landet i fördärvet och försöka ändra verkligheten så den motsvarar kartan.
COOP är dödsdömda, varje vara är en spänn dyrare än på ICA Maxi bredvid. Hur ska det funka? Och det är köpcentra det blir ändå mer extremt om du jämför Willys med Coop inne i stan.
Varför köper ni inte er mjölk från Norrmejerier?
Ligger mer i den kommentaren än många anar.
“De andra handlarna meddelar att de inte kommer följa efter Lidls prissänkningar”
Så nu får vi se om folk röstar med fötterna.
Jag tror de följer magen, och går dit de kan få tag i varor. Oavsett om den varan som faktiskt finns på plats är lite dyrare. Vissa principfasta kanske campar utanför Lidl tills de får nyleverans, dock.