
Efter att förra leveransen av nya årgången av Preparatus Supervivet direkt såldes slut, så finns vinet nu återigen i lager. Det går att beställa från Systembolagets beställningssortiment som nummer 75406 i kollin om sex stycken åt gången, och en flaska kostar 179:- SEK.
Det är ett Côtes du Rhone-vin från Domaine Roche, med en druvmix av 50% Grenache, 25% Syrah och 25% Carignan från gamla stockar, cirka 50 år i snitt. Restsockerhalten är 1.4 gram per liter. Vinet har en mycket låg svavelhalt på 31 milligram per liter enligt kemanalysen.
Vinet lämpar sig för lagring, men går också att dricka idag.
27 kommentarer
Vad skulle du kombinera vinet med? Om du skulle ponduspostulera. Minns ren Grenache från old vines via Australian Wine Club för 10+ år sen.
Smakrika rätter, t ex vilt, lamm, rött kött eller charkuterier, svamp och smakrika ostar. Fungerar också till grillat eller välkryddad kyckling eller fläsk. Är väl typ fisk det inte passar till vanligtvis, eller mindre smakrika vegetariska rätter, men en sallad med ädelost lär fungera.
Kanon! Var just inne och beställde.
+2 – la just e ny beställning. Tack för tippet.
Körde nyligen den förra batchen (2017?) tillsammans med grill- och ostbricka och den fungerade utmärkt.
Nu har jag beställt ett 6-pack. Det förra sändningen gick utmärkt att ha till det mesta men till lutfisken tar jag nog något annat.
Lutfisk?! All heder åt den anrättningen ur ett prepper-perspektiv, men fy bubblan vilken hemsk konsistens. 🙂 Det vore ju festligt om detta vin kunde provas ut med anrättningar av diverse “lagrade” livsmedel, typ WW2-konserv-burkar eller dylikt och se vad det passar bäst med.
Man kan ju slänga ner ett par pavor av detta vin i prepperlådan och hoppas att man aldrig behöve preppa! Dock avnjuta vinet när man kommer ihåg att man har dom där efter 15-20 år.
Jag tror att en prepper-låda innehållande något gott hos mig skulle behöva “god man”, d.v.s. hänglås med nyckel som innehas av tredje part. :-/ Tur att man brygger sitt eget vin nuförtiden. Brukar inte kalla mig prepper men skulle situationen uppstå skulle man i alla fall inte behöva dö nykter.
🙂 Troligtvis samma här.. men man kan ju alltid prepp-testa sig själv!
Till lutfisken är det Beaujolais Royal som gäller. ’Nuff said.
köpte också en låda.
Högst tveksam om hembryggt vin kommer en i närheten av detta. Har snart slut på min första låda och kommer att beställa fler framöver. Mycket bra vin och rimligt pris också anser jag utan att vara vin expert, men det är ju hur man själv upplever det som är viktigast…
Svårast blir ju att lagra det då det hela tiden tar slut (ha ha)
I det har du säkerligen rätt, Sally! Med hemgjort är det mer Stalin-style: kvantitet är en kvalitet i sig. Och de minst lyckade brygderna brukar bli de som prepper-lagras. 😀
Förslag till fredagsmys: Vem vågar sig på att ge en beskrivning av vinet, liknande vad man brukar få hos Bolaget. Typ
“xx smak med xx-karaktär och inslag av xx”. (Fyllighet? Strävhet? Fruktsyra?) Eller har finns sådan beskrivning någonstans på bloggen redan?
Fredagsmys.
Svep ett glas rött i gott tempo. Lyssna sedan på una furtiva lagrima med Jussi Björling. ( finns på Youtube) En bra start på helgen. Efter det ramlar jag gärna in på Hanoi Rocks, Ramones, first aid kit, Sven Ingvars (i frödingeland), Cristina branco med mera. Eventuella stavfel beror på antalet röda enheter.
First Aid Kit har jag börjat gilla ordentligt nu i och med det senaste “albumet”.
“Supervivet”, är det en hyllning till din fru, LW? En synnerligen välförtjänt sådan i så fall!
(Usel ordvits, förlåt. Och säkert skriven flera gånger förut. Men vad fasen, det är ju fredag…)
Ja, den var dålig. Som vits betraktad alltså. Omdömet kan säkert försvaras, men det får en annan göra.
– sign. En Annan 😉
Vågar inte ge mig in på den sortens beskrivning men det är ju ett Rhone vin med rätt typiska sådana drag
Fylligt och rätt kraftigt men inte allt för mycket tanniner. Alltså rätt så lättdrucket och funkar även som sällskapsvin även om det passar bäst till lite kraftigare kötträtter.
Fylligt och kraftigt låter i alla fall som en bra början – tack!
Så då har man beställt ett 6-pack. Vart en beställning av en platta Obelon Ukrainskt öl också.
Vad hände förresten med de där 50 miljonerna flaskor mousserande vin som låg under mark i Bakhmut? En sån hade man ju velat prova en vacker dag…
Någon gång ska jag prova det. En tanke är ju att någon med kontakter, intresse och tid över skulle importera vin från Ukraina och lägga på lite som går till något vettigt ändamål. Jag hade en gång nöjet att få smaka på ett vin från Krim som var drygt hundra år. Lite som en Tokajer var mitt intryck. Jag är helt övertygad om att det finns många bra viner där och om jag vet att det går till Ukrainas sak betalar jag gärna betydligt mer. Jag tror att alla som följer denna blogg tänker som jag och många andra också. Drick ett glas vin och stå upp för frihet och demokrati…
Georgien var hett en gång för 5-6 år sedan. Har bekanta som köpte in sig i vingårdar på den tiden. Ingen koll på utfallet.
Jodå, det går ju mode i vin också som allt annat. Vissa hävdar ju till och med att vinets vagga ligger där i trakterna av Georgien. Själv är jag inte insatt i det, men älskar vin och vet att det finns utsökt vin i många länder. Förmodligen borde vi utforska fler länder där och varför inte börja med Ukraina?
Gubben Noak lär ju ha strandat på Ararat, som ligger i nuvarande Kalkonien.