Så är processen med att lägga nytt tak på vår 85-åriga lada inledd. Det gamla eternittaket är från byggåret 1937 och det är på sätt och vis rätt imponerande att det hållit tätt så länge som det gjort, särskilt när man nu utan fara för livet kan studera skavankerna i detalj. Det blir plåttak, som förhoppningsvis håller livet ut för mig, om jag inte blir över 100 år gammal.

Ladan byggdes i sin nuvarande form 1937, även om det enligt tidigare kartor låg en byggnad på platsen även tidigare. Jag har inte lyckats luska ut om stengrunden återanvänts eller om även den var ny, men de stora meterstora stenblocken på den delen matchar källaren till mangårdsbygnaden, samt grunden till det huset, och det är från 1940. Så antagligen gäller det samma den delen av ladans grund.

Eterniten är också i grundutförande från 1937 och har på huvuddelen av ladan med sitt branta tak hållit ut och tätt i 85 år nu. Men maskinhallen fick vi riva i princip helt under coronavåren på grund av att löv från en nu nedsågad hängbjörk hade blivit liggande och mossa med mera växt in genom eterniten och medföljande läckor hade förstört det mesta där.

Så nu blir det plåttak, vilket förhoppningsvis håller i 50 år, eller livet ut för min del, om jag nu inte blir en bit över 100 år gammal, vilket väl ter sig osannolikt. Därefter kan man med gott samvete fortsätta med totalrenovering av ladan i övrigt, till en början den södra plåtfasaden.
Eterniten har börjat spricka på sina platser, eller lyftas av mossa som tränger sig in. Vad som antagligen räddat ladan är den branta lutningen på taket.



Totalentreprenör är lokala bygg- och fastighetsbolaget Sätila Bygg. Som också är lokala brädgården, järnhandeln, blomsteraffären, post-, DHL-, Schenker-, Bring- och Systembolagetombudet.
Sedan ska det upp de sista 7 kWp solcellerna på den ostsydostliga sidan, där det för syftet monteras lite tjockare plån än på andra sidan, så fylls huvudsäkringens 25A upp av installerad effekt. Växelriktaren som installerades förra vintern har plats för dessa 7 kWp så det är bara en fråga om att installera panelerna och koppla in.

20 kommentarer
Känns väldigt bra att du räddar ett gamalt hus.
bra för kultur och bra för miljön att återanvända.
Det blir ett par hundra kronor till Swedish Rescuers som tack.
Ska eterniten bort eller får den agera “isolering” under det nya taket?
Har en egen pågående renovering av fritidshus i form av liten äldre jordbruksfastighet med eternitfasad där entreprenören av kostnadsskäl låter mig ta av eterniten, vilket inte är speciellt komplicerat och självklart används relevant skyddsutrustning. Det skulle tydligen bli hiskeligt dyrt om han skulle göra det…
“Lyckligtvis” är eternit också såpass vanligt i området att det tas emot gratis på återvinningen – man vill väl helt enkelt inte att folk hittar på egna lösningar för att deponera den i naturen vilket skulle kunna bli fallet om man tog hutlöst betalt för att ta emot den.
Den eterniten såg inte ut som den skulle hålla för mycket borrande och genomslag för att förankra ett nytt tak.
Eternit är inte farligt om man bara har rätt andningskydd och ev. engångsoverall. Och det är skillnad på att vara rökare och arbeta på Lomma eternitfabrik till pensionen vid 65 och att riva ett tak en gång i sitt liv.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lomma_Eternit
Jag skulle säga att det eviga materialet har räddat mycket kapital som istället kunnat bygga upp vår välfärd.
Och om 20-40 år vet man som glad amatör om man gjorde en rivning av asbest med rätt skyddsutrustning. Det är nämligen så långt det tar innan man kan drabbas av allvarliga sjukdomar p g a asbest.
Som glad amatör tar man noga reda på vilken skyddsutrustning som behövs för eternitsanering. Det är inte raketkirurgi.
Eller så anlitar man proffs för arbetet om man inte är kompetent själv.
Ja, viktigast är förstås andningsskydd och där har Biltema halvmask som har tillhörande partikelfilter med högsta klassning (P3) vilket ska vara tillräckligt. (Via en bekant har jag tillgång till M90-mask men den är väl varm att arbeta i flera timmar).
Arbetar man dessutom utomhus är förstås risken mindre än i slutna utrymmen, särskilt om det är lite fuktigt och risken för damm därmed minskar.
Som sagts ovan – det är inte raketkirurgi, men självklart ska man vara noga. I vårt fall är det relativt stora plattor på cirka 30 x 50 cm som är spikade på fasaden med pappspik så man lossar dem så försiktigt man kan för att inte spräcka dem och packar dem i plastsäckar cirka 10 åt gången som tejpas igen och sen fraktas till återvinningens dedikerade container för eternit.
Vad är egentligen raketkirurgi?
Stefantyckare
“Ja, viktigast är förstås andningsskydd och där har Biltema halvmask som har tillhörande partikelfilter med högsta klassning (P3) vilket ska vara tillräckligt.”
–
Denna halvmask kan funka om man gör något med eternit som inte dammar och man är utomhus, t ex plockar ned ett tak. Annars är det tryckluftsmatad helmask eller fläktassisterad helmask med P3-filter som gäller enligt Arbetsmiljöverket.
I vilket fall som helst ska även en tätslutande skyddsoverall av dammavvisande/ dammfrånstötande material (med fast huva) användas och som alltså är dammtät.
Det där kommer bli riktigt bra, tänkte du falsad plåt eller korrugerad? Takvinkeln borde vara optimal för solpaneler. Jag vill också ha en lada med maskinhall!
Ekonomibyggnad heter det. Ekonomi med E. Inte Ökenomi som nuvarande statsbugdet ger.
Bland det finaste man kan göra är att byta tak på gamla ekonomibyggnader. Hatar att se dem långsamt förfalla. 👍
Instæmmer helt å hållet!
Om man kan så bevara och renovera!
Blev det inte ett SunRoof? :O
Skickligt foto av frånvarande objektiv iakttagare.
Värt att veta är att det som kallas Eternit är ett varumärke och ett handelsnamn på asbestcement. Sedan 1982 är det totalförbjudet att använda asbest i Sverige, men befintlig asbest som finns i t ex tak får fortsatt användas.
Två veckor tills advent och fortfarande meteriologisk sommar på bl.a västkusten. Otroligt! 🌞
Det skall vi vara tacksamma för. En början till kall vinter hade gjort att utkomsten av kriget i Ukraina och Europas självständighet hade varit helt annorlunda.
En bottenlös skogstjärn som kallas sjö. En kallkälla månntro? Drickbart vatten? Grattis till nya taket förresten.
Tack för att du delar med dig av projektet och grattis till kommande nytt tak och solpaneler 🙂
Kom att tänka på Vice kortdokumentär om staden Asbest i Ryssland. Mycket sevärda ~20 minuter om hur produktionen och försäljningen fortsätter i tredje världen.
https://youtu.be/cy3piCUPIkc
Eternit är förresten betydligt billigare att plocka bort själv. Om man har tid över så klart.
Entreprenörer måste ju (på goda grunder) följa arbetsmiljölagen.
Sanering av asbest utomhus är ingen som helst fara för en glad amatör med P3-mask, engångsoverall och nedblötta plattor (hindra ev. dammande).
Inomhus är en helt annan fråga då ju ev. damm stannar kvar i byggnaden utan adekvat dammsugning/utsugning.
Har gått troll i asbestskräcken, i synnerhet bland innerstadsbor enligt mina anekdotiska observationer.
Samma sta’bor brukar vara ovetandes om att de dagligen andas in asbestfiber (10 till 200 fibrer per kubikmeter luft).
Enstaka exponeringar, i synnerhet för icke-rökare, innebär inte en dödsdom om 20-40 år.
I Sverige använde vi heller aldrig den farligaste asbestsorten, den blåa som utsocknes kallar för “crocidolite”.
Hälsningar från en före detta mycket asbesträdd person.
Posta gärna en artikel om hur ni installerar solcellerna på nya plåttaket. Man vill ju undvika vattenläckor.