Dags för lite fredagsmys i form av tekniknörderi och lite längre bort från krig och politik, men inte från elpriset som iofs är krig och politik idag. Via timmätningen landade vårt elpris på 137 öre, eller 45% under Vattenfalls rörliga elpris för månaden. Jag har sedan dess infört lite nya hemautomatiseringar, fixat realtids modbusavläsning av även den gamla solkraftväxelriktaren och pillat lite med wifit hemmavid. Och spontanköpt en kaminfläkt på Biltema, vilket gör en enorm skillnad.
Alla priser avrundade till hela ören eller hela kronor där det är aktuellt.
Vattenfall redovisar att det oskattade rörliga elpriset i elhandelsområde SE3 landade på 247 öre i september.
Rörligt elpris betyder att man tecknar elpris blint och inte vet vad man betalar, och det enda man kan göra för att minska sina kostnader är att minska total förbrukning. Tidpunkt spelar ingen roll. Ett annat namn på rörligt elpris är elprislotteriet.
Med timmätning så vet man varje timme (om man kollar det) vad elen kostar, och kan alltså kraftigt påverka sin kostnad genom att välja när man förbrukar el.
Vårt elpris via Södra Medlemsel landade på 137 öre per kWh, eller 45% under Vattenfalls rörliga elpris.
Detta skedde via elbilsladdning nattetid, avstängd varmvattenpatron den dyrare halvan av dygnet vid priser över 100 öre, vedeldning istället för värmepump när elpriset är dyrt och uppvärmningsbehov finns (en dubbel besparing då man både minskar elförbrukning och det vid högst pris) och schemaläggning av tvätt, torktumling och diskmaskin när möjligt. Samt solkraft dagtid, som gjorde att vi ofta slapp köpa el alls under högpris dagtid.
Sedan dess har jag infört en ny hemautomatisering, nämnligen värmen i maskinhallen. Då man inte vistas där annat än för pyssel etc så kan man variera temperaturen rätt rejält. Inställningen nu är att om elpriset är lågt nattetid dra upp temperaturen till 16 grader istället för grunden 14 grader. När elpriset är högt sänks temperaturen till 12 grader. Nu när temperaturen är mellan 4 – 13 grader på dygnet har detta medfört att ingen uppvärmning alls kör dagtid. Istället används uppbuffrad värme från natten.
Totalt har det förbrukats 0.1 kWh vid högpris i maskinhallen de senaste tre dagarna och de där 0.1 kWh berodde på att jag sprang en massa där och öppnade porten ett tiotal gånger. Annars är konstruktionen värmetrög så här års, med halva bakväggen i solida meterstora stenblock från tidigt 1900-tal, och resten hyfsat isolerat vid totalrenoveringen under coronavåren 2020.
Det kommer nog inte fungera lika bra på vintern, men det slog mig alltså att man kan öka sin förbrukning när det är billigt för att spara pengar. Vi körde således också gäststugans uppvärmning på natten innan vi skulle få gäster, så var den färdiguppvärmd när dagspriserna inträffade och behövde bara underhållvärmas.
Det viktiga är inte att minska förbrukningen, de stora vinsterna kommer av att lägga förbrukningen vid rätt tillfälle när det går.
Sedan är nu den gamla SolarEdge-växelriktaren också inkopplad på ethernet så man kan läsa dess realtids modbus-data via Home Assistants SolarEdgeModbus-integration. Ej stödd officiellt av HASS, men fungerar. Dock behövde jag kopiera den till en ny integration kallad solaredgemodbus2 och ändra lite i konfigurationsfilerna, då integrationen bara stöder en enda växelriktare annars. Så två kopior av integrationen var min lösning.
Så nu får jag realtids (nåja, var tionde sekund) data på solkraften istället för den ena bara var 12:e minut.
För detta behövde jag en ny UniFi-wifibas som brygga i källaren, så jag köpte en Unifi Wifi6 Long Range, men upptäckte att dess basplatta i metall gav den väldigt dålig täckning. Jag har haft väggmontage på mina wifibaser, men de är ju byggda för takmontage.
Så sagt och gjort har jag nu ökat från -81 dBm i signalstyrka i maskinhallen till -76 dBM, genom att lagt basstationen i biblioteket ner på en hylla istället för att den ska sitta på väggen och monterat en konsolhylla åt basstationen i maskinhallen.
Därmed har länken gått från 40-50 Mbit/s till 108 Mbit/s eller ungefär gammal 100 Mbit ethernet, vilket väl får sägas vara okej. Fick montera en konsolhylla enligt ovan i maskinhallen pga snedtak. Provade med konsoler i metall och det störde signalen, så det blev konsoler i trä. Rätt intressant hur känsligt wifi är för metall i Fresnelkonen (eller vad det heter, hade koll på sådant när jag började med wifi runt år 2000, eller WLAN som det hette då på den gamla Wardriving-tiden, 11 Mbit/s, good times), iofs rätt självklart.
Nästa steg är väl att flytta runt de olika versionerna av basstationer för att få bäst täckning i maskinhallen. Just nu sitter LR-varianten på annan plats då jag prioriterade källaren, men det bör gå att byta plats på den i maskinhallen och den i vardagsrummet. Kan dock inte byta den gamla Pro som sitter i biblioteket, då den med två ethernetuttag även agerar brygga vidare till Lenas ateljés fasta trådnät. Annars är det grym fart i Unifi Wifi6 LR och med bra räckvidd. Får fin signal nere på grusplan 80 – 100 meter från huset nu.
Då jag hade vägarna förbi Biltema för att köpa ett nytt nödströmsbatteri då ett av de gamla kastat in handduken råkade jag som man ju gör på Biltema spontanköpa en massa. Bland annat en sådan där Peltier-elementdriven värmefläkt att ställa på gjutjärnskaminen.
Efter att ha bott här i drygt sexton år var detta som natt och dag.
Livet före och efter.
Förr blev det 30 – 35 grader i vardagsrummet vid eldning och 25 – 26 grader i biblioteket och 21 grader uppe. Detta gick sedan ner till 20-21 över natten i vardagsrummet och 22 – 23 i det bättre isolerade och nyare biblioteket och stabila 20 – 21 grader uppe från långsamt stigande värme.
Med värmefläkten i all sin tystnad och anspråkslöshet får jag nu 28 – 29 grader på hela nedervåningen och 23 – 24 på övervåningen vid eldning. Enormt mycket bättre värmespridning för endast 399:-. Tyvärr får jag inga reklamintäkter för länken till Biltema. Får se om de säljer slut. När jag gav ut Stjärnklart så tömdes lagren av 10-liters vattendunkar hos Biltema pga att de nämndes i boken och bolaget sade i någon artikel att de inte fattade varför.
Jag har haft mina ögon på dessa tidigare, men aldrig orkat köpa. Förr kostade de tusenlappar och såldes bara på obskyra websidor. Nu finns de på Biltema för ingenting. Kräver förstås att kaminen blir varm, så gjutjärn kan vara ett krav.
Vi får se hur det är med kvaliteten. Den ska bara klara 350 grader och kaminen kan gå upp över 450 – 500 grader när det bara är glöd kvar men efterbrännkammaren fortfarande kör med sin katalytiska sekundärförbränning av rökgaserna. Jag ställer dock fläkten på kanten där det är svalare och än så länge har det fungerat.
Med det räcker det med fredagsmys den här gången.
81 kommentarer
Jag låste för 11 månader sedan på 142 öre och blev lite hånad på köpet. Tyvärr är det endast en månad kvar.
Har inte fått den typen av fläkt att funka på en täljstenskamin (inväntar rant om täljsten 🍿) Trevlig helg!
/rant on
Täljsten lagrar värme sämre än granit och är bara trendigt för att folk tror att de köpt en tretons Tullikviugn men i själva verket bara har 10 kg sten.
/rant off
Tackar! Helgen är komplett. Önskar er en trevlig helg i stålkaminsbastun.
Jag har också en kamin med täljsten runtom men jag brukar sätta fläkten långt in så den står nära utloppsröret som går uppåt och blir varmt. Det är även lite metall runtom där som får fin värme underfrån. Inte samma snurr som på din film men litegrann snurrar det på. Vi använder dock bara kaminen för mysets skull även om jag såklart gillar när termostaten slår av elementen.
Vill man ha bra värmelagring lokalt, sätt en 20 liters kastrull full med vatten på kaminen. Håller värmen bättre än stenen.
Kaminen kom med huset så vad kan man göra. Vännerna med nakna stålkaminer uppskattar att inte stekas och att risken för en stekt tvååring är reducerad.
Det låter som en ångbastu i rummet. Blir det inte imma på insidan av fönstren då?
Har också täljsten, fungerar i vilket fall bättre med att lagra och ge eftervärme än grannarnas kaminer som inte har sten överhuvudtaget. Men designen tillåter inte en värmefläkt. Däremot har jag funderat på en värmeflyttare mellan våningarna. Dock har jag blivit avrådd av expertis av ganska luddiga skäl, i stil med “det är ingen idé att försöka mixtra med luftflödena”.
Hmm, när man har en “stor stenhög” som det verkligen står Tullikivi på där uppe – men eldar i den lilla Roslagsinsatsen här nere då?
Funderat flera gånger på hur sån där värmefläkt skulle kunna placeras på insatsen – krockar med omgivande tegel så liggande inpressad mot tegelsida…? Får provar liten datorfläkt på 12V eller USB först…
Tack för fantastisk rapportering – både bloggaren/na och många av de initierade kommenterarna! Go’helg 🙂
Kul att se kampen mot det röda strecket i mätarskåpet. Jag har ingen aning om kilowattpriser under slutet av 80-talet. Jag och min sambo köpte då en villa 16 km utanför huvudorten. Bensinen var definitivt inte gratis utifrån KPI etc. Vi var i 25-årsåldern och tog över (som man gjorde då) lån med räntor på 11.25 och 14.10%. Våra löner och förväntade levnadskostnader beräknades noga och priset på huset var naturligtvis utifrån dåvarande köpkraft och som lönelägen m m såg ut 1989.
Det första vi gjorde var att byta ut direktel, byta fönster, tilläggsisolera och när snön kom så skottades den upp mot huset för att isolera. Det fanns nog inte elområden då. Men strömmen var dyr och många timmar gick åt att hugga ved där chansen gavs.
Obegripligt att det 30 år senare finns i princip oisolerade hus med direktel och gamla fönster. Då har man ju som husägare missat något, eller?
Kan nog lätt bli så när man kommer in vid lite fel tidpunkt. Har bekanta som, till slut, investerade i bergvärme för 300 000 i ett hus på landet med totalt usel värmeekonomi. Hade de gjort det samtidigt som husköpet hade det varit nära 100 000 billigare, men det är rätt mycket pengar när det, i och för sig väldigt stora huset, inte har så stort ekonomiskt värde. Lättare att tilläggsisolera vinden med skum än börja byta alla fönster, vilket är dyrt i ett gammalt hus i lite tveksamt skick.
Man ska absolut inte isolera vinden med skum i diffusionsöppna byggnadskontruktioner. Det är stor risk att det blir mögel och allehanda fuktproblem. En enkel grundregel är att i gamla hus med självdrag utan tätskikt så är det endast naturmaterial som gäller. Träfiberisolering, cellulosaisolering, sågspån, linull, linoljefärg, etc.
Ingen plast eller syntetiska material!
Och murstocken bör definitivt varmhållas. Man behöver inte tokelda om man har t.ex. jordvärme men nån kamin bör hållas igång var eller varannan dag under den kalla årstiden.
Jag svarar mig själv.. Kom just på att förre husägare helrenoverade 1972 och eftersom elen då var så billig så kapade han bort allt vattenburet till förmån för elelement. När sedan mina föräldrar byggde nytt 1973, med inflyttning januari 1974, så valde de det dyrare alternativet att dra in vattenburet. Motivet var att “framöver kan man förmodligen värma vattnet i elementen på andra sätt än med oljepannan”. Något år senare blev det elpatron. Sedan luft/vatten-pump. Hade funkat med jord- eller bergvärme i samma element.. Vedpanna hade också funkat, eller pellets eller flis. Fjärrvärmen är dock fortfarande 1,5 mil bort. Så Kamin och vattenburet är värt:-)
Direktvärmande el är inte fel. Felet är att Någon(TM) har förstört vår elförsörjning.
Nu blev jag kränkt. 2,2t Tulikivi.
Vart skickar jag kränkhetsrapporten?
@månskensbonde,
Det sitter ett peltierelement i de där fläktarna, som bygger på den termoelektriska effekten. Det avgörande är temperaturskillnaden mellan peltierelementets kalla och varma sida, inte de absoluta temperaturerna.
Värmegenomgången i täljstenen och i förlängingen uppvärmningen av varma sidan (läs: fläktens fot) kan du förmodligen inte göra så mycket med. Däremot kanske du kan placera fläkten så inte den kalla sidan (läs: aluminiumflänsarna runt fläktmotorn) inte värms upp så mycket, särskilt så innan fläkten har kommit igång och börjar kyla kalla sidan själv 🙂
Jahapp, blev visst en oavsiktlig dubbelnegation där i slutet, men du fattar nog ändå 🙂
Har en inbyggd Kedddy, så det finns ingen plats för en sån där fläkt. I stället köpte jag de två tystaste 220Volt jag kunde hitta på Elfa och satte dem i hålet under där man skall ha ved. De trycker ut den varma luften underifrån. Blev riktigt bra spridning på värmen. Är bara igång när jag stödeldar. Och de är i det närmaste ljudlösa.
De billigare är gjorda för högre temperaturer, vilket du aldrig får på en täljstenskamin. Biltemas som LW köpt startar på 55 grader vilket borde funka bra. Har själv en från clas ohlson som jag köpte för ett gäng år sedan. Den startar vid ännu lägre temperatur (nuvarande de har startar på 48 grader) men kostar därmed också 1300kr.
Tack för ett läsvärt fredagsmys !!!
Har definitivt haft en skepsis mot likartade fläktar men har varit tvungen att vika ned mig, har förvisso rejäl vedpanna (50kW) och ackumulatortankar (och kakelugn) så har jag (i mellersta Dalarna) lyckats hålla värmen i huset med en fläkt på vedspisen. Öppen planlösning i ett 100+ gammalt (timmer) på ca 100 m2 per plan, förvisso inte svinkallt ännu men ett normalår hade definitivt minst ett element, utan att slå på C-pumpen, varit igång.
Över förväntan!
Haha vad roligt, du har en likadan konfiguration som jag har 😄
Köpte en fläkt från Clas i sjön för en massa år sedan, en något mindre variant. Så nu blir det varm i hela rummet när man eldar i spisen, tidigare blev det bara varmt i hörnet där den står.
Eldar mest några gånger på hösten innan man sätter på värmen, godkännandet gäller bara för myseldning. Men det är kanon att kunna koka lite te under strömavbrottet! Om det blir något större avbrott så funkar det ju att laga mat, har testat för skojs skull, men det blir ju kladd av oset då man inte har en riktig köksfläkt där.
137 öre är ändå rätt högt — trodde du hade bundit elpriset till något lågt för länge sedan. Där ser man.
Det där med att öka förbrukningen i förväg har jag funderat på också med varmvatten etc. Det känns dock som att man måste ha elpris som huvudsaklig hobby för att kunna ha timpris.
Gissningsvis skulle du tjäna nån procent iallafall om du går från månadsrörligt elprislotto till timrörligt. Iallafall om du är en genomsnittsperson. Det månadsrörliga är ju beräknat för en förbrukning hos en genomsnittsperson över dygnets timmar, plus nån procent påslag. Denna påslagsprocent slipper du med timrörligt. Har du dessutom någon storförbrukare (elbil / elpanna) som du kan styra över så är det lätt vinst med timrörligt.
Väntevärdet är kanske en liten vinst. Men variansen är antagligen stor om man inte har koll.
Kolla gärna upp rebel.se . Man kan för en liten fast månadskostnad prenumerera på det absolut billigaste rörliga priset. De upphandlar billigaste rörliga priset för oss prenumeranter.
Rebel är ju månadsrörligt elprislotto
När elhandelspåslagen är 3-5 öre per kWh finns det inte mycket att tjäna på sådana val när elen kostar 300 öre.
Byter man elbolag lockar de med en timprisrabatt på på ca 13 öre under ett år. Men, som du säger är det bara någon procent i besparing.
Månadsrörligt timviktas mot elhandlarens samtliga kunders förbrukningsprofil. Spelar ingen roll då att snåla dagtid eller så, alla i kollektivet får betala det dyra ändå. En helt meningslös avtalsform för den enskilde. Antingen timmätning eller bundet gäller.
För bundet pris får man betala en försäkringspremie eftersom elhandlaren måste terminssäkra priset.
Vilka prylar behövde du för att få igång modbus-kopplingen HASolaredge? Jag får in produktionen via vanliga integrationen kopplat till wifi, men har du länk till rätt pryl jag behöver köpa för modbus-koppling?
Man måste koppla in ethernet, de har bara publicerat modbusen på ethernetporten, inte på wifi. Ska finnas ethernetuttag inuti, men du måste skruva av locket och föra in kabeln via en av de täta genomdragningarna (den större). Sedan ska den finnas på port 502 eller 1502. 502 på min gamla med display, 1502 på min nya utan display. Kan behöva aktiveras i displaymenyn eller via installationsappen SetApp för nya utan display.
För mig har Modbus över WiFi fungerat (SolarEdge-inverter utan display) i 9 månader. Dock slutade det fungera för någon vecka sedan efter en firmwareuppdatering.
Jag tog kontakt med SolarEdge som sa att det aldrig funnits officiellt stöd för Modbus över WiFi, men att det ska komma iom nästa firmwareuppdatering om några veckor.
Om dom där peltierelementen går sönder så brukar det finnas lättillgängligt och billigt på typ tradera att köpa nya, man får skarva kablarna till fläktmotorn och löda.
Har bytt några gånger, har två fläktar (från Jula). Den på vår Jötul-kamin har ännu inte gett upp efter två år men på köksspisen är det hopplöst då den blir för varm.
Har nu ställt fläkten på köksspisen på ett grytunderlägg i gjutjärn så den kommer upp lite, kan nog funka bättre.
Jag har kört med en Ecofan 812 på vedspisen i tre vintrar nu, utan problem. Den ska också “bara” klara 350 grader, men har inte gått sönder än. Ganska dyr, dock.
Har precis börjat med rörligt elpris i Oktober, och planen är att göra som du beskriver; dvs köra varmvattenberedaren och bergvärmen bara när det är billigt (= gissningsvis mest nattetid). Skall bli intressant att se hur det funkar med trögheten i huset. Sovrummen är på övervåningen och har radiatorer, så vi skulle lätt kunna driva upp resten av huset under natten men ändå behålla en behaglig temperatur i sovrummen.
En annan sak att labba med är ftx ventilationen som vi nog skulle kunna stänga av helt under dagen på vintern för att minska värmeförluster.
Skall bli en intressant vinter!
Kan konstatera att en sån fläkt även fungerar på en vattenmantlad kamin, enda uppvärmningen vi har på vintern då solfångarna inte ger något påtagligt under några månader, ställer den vid ventilationen på kaminen och då startar den efter en stund. Köpte en ny på secondhand för 40:- så känns som en bra investering. Givetvis blir det mer drag (=högre fläktvarv) på en varm gjutjärnsyta.
Unifi använder bara 5 GHz till Wireless Uplink. Därför de är extremt känsliga för riktning, hinder och polarisation.
Vill du ha en vettig länk köper du Mikrotik Wireless Wire. 1 Gb full duplex upp till 200 m, sen går det lite långsammare. Men fortfarande ljusår snabbare än WU på Unifi.
Kräver dock fri sikt då den är på 60GHz bandet.
Jag tror du kommer uppleva problem med -76 dBm, notera att controllern rapporterar PHY rate, faktiskt throughput är hälften eftersom wifi har så mycket overhead.
Någon gång när jag prioriterar det så finns ju 500 Mbit radiolänkar från UniFi, men jag måste få ut en Poe från huset. Vill inte fulborra ett hål i väggen, utan göra det snyggt.
I ladan har jag sett till att det finns möjligheter att dra ut PoE från början.
Det finns gigabit i Unifi-serien också. Men de är bara halv duplex. Speciellt vid iot är det riktigt smutt med full duplex. Vi har installerat många Mikrotik Wireless Wire, de är plug n play ur kartong. Elektroniskt styrd antenn så de riktar in sig bra själva. Bara funkar.
Det många missar är sändarstyrkor.. har man bara jobbat med 11 mbps så har det hänt en del..
Om du går 80m bort, så ja du ser AP med diverse decibel, har du motsvarande förstärkning i telefon? Sannolikt nej,
om någon skriker till dig och du viskar tillbaka, fungerar det? Nej. Så även om täckningen verkar ok, kan du helt tappa kommunikationen..
Svårt att få till modbus-kopplingen till Solaredge? Har tänkt fixa det länge men har inte blivit av och mina Google-kunskaper har visat sig mediokra som bäst.
Nä, bara koppla in ethernet, det svåra var väl att hitta var inne i apparaten de gömt uttaget (i mitt fall bakom displayen). Stäng ner och vänta 10 minuter så allt laddar ur först, naturligtvis och RÖR INGENTING.
Det är inte speciellt svårt att få till modbuskopplingen. Fritt från minnet: Först och främst måste denna aktiveras genom att man går in i admingränssnitet på växelriktaren. Det gör enklast via att man flippar över spaken där nere till P, och sen scannar QR-koden med mySolarEdge-appen. Sen går man in och aktiverar MODBUS TCP. Nu skickar den data. Porten är 1501 eller 1502. Man kan testa detta med verktyget “ShortBus ModBus Scanner v3.0”, då ser man att data skickas korrekt, samt vilken port det är. Går att läsa mer info här om man kör HomeAssistant : https://github.com/binsentsu/home-assistant-solaredge-modbus.
Växelriktaren läggs sen till som en vanlig integration, man får ange port, ip, samt uppdateringsfrekvens (jag kör 1 sekund då jag har ett energiflöde som visas i realtid). Lars verkar köra 10 sek.
@ LW
Handsågen du använder på en bild i artikeln i DN, är det en Stihl GTA 26?
Jag är på jakt efter något liknande för att toppa lite träd så att solcellerna får mera ljus så behöver något man kan köra med en hand då det innebär klättring för att komma upp till rätt höjd.
Japp, riktigt najs.
https://cornucopia.se/2021/04/license-to-trim-med-stihl/
Kompisen Jar-Jar Binks köpte en sån där Peltier-fläkt och den funkade inte på hans täljstens-Contura, så jag fick den istället. Men fläkten blev nog stekt eller “binksad” som så mycket annat här hemma, “pyromanen Binks” är en frusen stackare och han har sabbat även min Mörsö-kamin så en balk har blivit böjd. Hans stuga är som en finsk rökbastu, med en kraftigt överdimensionerad braskamin. Modellen med hög glaslucka har fått ett dåligt rykte, jag har flera grannar som har samma problem med att röken kommer ut varje gång när man öppnar luckan för att fylla på ved. Vi har försökt öppna ytterdörren för att få in lite mer tilluft, men det har inte hjälpt. En annan stackare som hade köpt samma kamin t o m stämde kaminbutiken och krävde byte till en modell som inte sotar lika mycket. J-J Binks har inget luktsinne, så han märker inte hur mycket polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som hans kamin producerar.
Vår elförbrukning för september landade på ynka 450 kWh eller 1 500 kr för två små permanenthus (60+40 kvm) (nät-räkningen kommer separat). Vi fick en glädjefnatt, så låg har vår förbrukning aldrig varit tidigare. Vi har bara vridit ner golvvärmen i våra respektive badrum, för att skydda golvet mot rörelser pga fukten. Vi har var sin kyl och frys samt VVB.
Alltså vi har golvvärmen på, så att golvet känns ljummet, jag har läst att det är bra att ha golvvärmen påslagen lite, istället för att ha den helt avstängd. Våra badrum är ca 4 kvm stora.
Jag blev nyfiken när jag läste om Cornus frus “ateljé”, vad rymmer denna “woman cave” för pryttlar? Foton på äventyrsresor, hjälpsändningar till Ukraina och kanske någon symaskin? En dator? Kan det rentav bli ett separat inlägg av “ateljén”?
På landet har vi haft den där fläkten i åtminstone 10 år nu. Helt suverän och värd varenda krona.
Ett alternativ till de nämnda fläktarna är att använda en tyst datorfläkt. Billiga, ca 100 kr, och om man kör dom som är avsedda för 12V på ca 8V så hörs dom inte men flyttar mycket luft. Har en som skyfflar luft runt vår Jötulinsats, står bakom gallret på sidan och syns eller hör inte men gör mycket bättre luftcirkulation runt insatsen och i rummet. Har även en gammal trumfläkt som flyttar luft från rummet med kakelugn till hallen, rektangulärt hål i väggen nära taket och hörs heller inte, hittar dock inga billiga bra trumfläktar längre men den har gått hela vintrarna kontinuerligt i 30 år nu.
Första gången jag såg en sån där peltierfläkt tänkte jag direkt “Vad är det där för jävla smäck och humbug?” (Mest för att den jag såg var löjligt billig och med väldigt dålig finish.)
Men sen tog hjärnan ett varv till och jag ändrade uppfattning totalt. Det är ju faktiskt rätt smart, speciellt den positiva feedbacken som kommer från att fläkten går fortare ju mer tempskillnad det är mellan kylflänsen(/rummet) och kaminen, vilket i sin tur skapar ännu mer skillnad.
Byggde CPU fläktar med Peltierelement på 90-talet.. lät riktigt bra, tills kondensen slog till.. finns en orsak till att de inte syns mer..
Jag tror du har missupfattat hur dom här kaminfläktarna funkar. I det här fallet använder man strömmen som temperaturdifferensen över peltierelementet genererar för att driva en fläkt på den varma sidan.
Ingen yttre matning, och inga delar kommer ens i närheten av temperaturer som ger upphov till nån kondens.
Istället för att flytta varm luft så är det mer effektivt att flytta dito kall för jämn spridning i hela huset. Gör “schakt” från övervåningen till nedervåningen som den kallare luften får “rinna ner” igenom. Den varma luften stiger snällt av sig själv upp för trappan (och i mitt fall naturligt till övervåningen genom den öppna planlösningen).
Schakt? Hur Menar du? Hål rakt genom golvet?
I princip. Har sett att byggmax hade något halv-färdigt kit med inbyggd fläkt, som drar ner kalluft från ovanvåningen och sätter fart på cirkulationen.
För 12 år sedan investerade vi i vindkraftsandelar. Denna investering har fram till nu kanske inte varit ljusnande men var vår del i ett mera hållbart hushåll. I dag ser det dock helt annorlunda ut. Efter att ha fått ersatt den gamla kompressorn i jordvärme anläggningen räcker de 22 andelar nu till hela vår förbrukning till en fast pris på 38 öre/kWh.
Jag lade en vecka på att bygga ett ganska avancerat värmeförflyttningssystem med rör och fläktar genom huset för att få bra spridning på kaminvärmen. Det fungerade och gav 0,5 graders temperaturökning i rummen längst bort från kaminen.
Köpte ändå en Biltema-fläkt för att testa. Det visade sig att den höjde temperaturen med 2 grader i timmen, så det blev ett inköp av en till. Framåt vintern kanske de kompletterar varandra, men dessa små underverk räcker gott än så länge.
Hej, Lars dina inlägg om nedläggningen av kärnkraften i Sverige och Tyskland fick mig att binda elpriset på 4 år till 51 öre i augusti 2021. Varför band inte du själv priset med din stora kunskap?
Den som önskar kan köpa utgiftsförsäkring med bundet elpris medan vi andra med timpris reglerar utbud och efterfrågan så att priset stabiliseras. Vem som vinner rent ekonomiskt avgörs väl först när 3 år till har gått.
Det går att köpa ett peltierelement på tex Conrad för en dryg hunka, och kombinera med en avlagd CPU-fläkt. Ser tex en specad till 15V och upp till 15W som borde funka utmärkt. Även om man köper allt nytt så blir priset lägre än biltemas.. Skulle gjort det själv om jag bara hade en kamin.. Mitt tips är gratis, slut det med hälsan!
Jag har timabonnemang i SE4 jag betalade ett snittpris på 75 öre kWh för september. Sålde solel för 285 öre per kWh. Fick tillbaks 1700 kr på elräkningen.
Jag har elbilsladdning och har optimerat hårt så att det mesta av bergvärmen är på när elen är billig. Jag har också ett batteri på 10 kWh som jag blivit ifrågsatt för, men det laddas när elen är billig eller när solelen inte betalas så bra. Sedan så laddas batteriet ur när elen är som dyrast. Bara batteriet sparar en tusenlapp per månad
Jag har sett en liknande fläkt gå sönder i lagringen i motorn. Liknande “leksaksmotorer” finns att köpa på typ elfa om den skulle haverera.
Tveksam investering i en peltierfläkt(som alltid har extremt låg effektivitet) om man har tillgång till el. En sån där fläkt håller sällan mer än garantitiden. En datorfläkt typ Noctua kostar ungefär lika mycket, fungerar i full fart hela tiden och håller 15-20 år. Elkostnaden per år är kanske en tia så första gången peltierfläkten behöver bytas ut så blev det olönsamt….
Mycket mer än garantiden ska det vara, garantitiden brukar de klara….
Tror problemet är att de är specade till typ 350 grader, medans en gjutjärnskamin kan bli bra mycket varmare.
Då är Forsmark1 åter i drift.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=nuclear
Vi har en produktion bestående av huvudsakligen 3 komponenter om vardera ca 30%.
Ni kan välja vilken av de 3 vi exporterar (inte negativ bemärkelse då de stödjer EUs förmåga att stå emot Putins dravel om att han vill oss väl, när han i nästa tal informerar om att om vi inte lägger oss platt kommer vi förintas!)
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Kontrollrummet har nu sedan lång tid problem med förbrukningsgrafen (Sundsvall SE2)
Lite OT
Gjorde som LW1 och LW2 spontanköpte en kaminfläkt för 3 år sedan. Kul grej som snurrar på täljstenskaminen men mycket luft flyttar den inte runt, funderat på om jag ska öka fläktbladens vinkling?
I första länken kan man inte klaga på informationen, längsta revisionstiden 77 years 3 months.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/f19f18e3-9e4c-4b37-81f4-7bd3c30b7634/2
De kostar förmodligen halva priset på Biltema då de är tillverkade i Kina.
Sorgligt med sant.. våra små sparade ören sänker hela vår Svenska industri i längden.
Rumstemperaturen har nu sjunkit till 16 C i mitt hus, så det är nog dags att börja elda lite. Jag är inte alls frusen av mig, jag brukar gå klädd i en T-shirt under hela vintern, inomhus alltså.
På tal om att använda mer el när det är billigt för att spara pengar:
Kan tipsa om en användbar funktion på vissa äldre värmepannor. Många pannor från 1990-2010 (?) har en funktion som kallas för ”rundstyrning”. Verkar inte riktigt ha slagit igenom i Sverige, men tanken var att tex elbolag skulle kunna stänga av högförbrukare under kortare tider med effektbrist. På min ctc EcoEl från 2008 finns två ingångar man kan ansluta sig till. Kortsluter man dessa två (tex med en Shelly 1) så kommer värmefunktionen i pannan att stoppas (både elpatron och värmepump). Dock så kommer cirkulationspumpen fortsätta att pumpa runt vatten till radiatorerna! Hur länge värmen räcker beror ju givetvis på massa olika saker, men i mild oktober har jag utan märkbar påverkan haft detta igång upp till 5 timmar. Även när värmen i pannan är slut lagras ju värme även i luften i huset ett tag.
Vill man göra det enkelt för sig kan man skapa ett schema i Shelly som aktiverar detta under elpristopparna, tex 08-12, värme på 13-17, därefter av igen 17-20 för att gå igång på lågpris kl 21.
Naturligtvis kan man få bättre styrning med lite mer avancerad logik och uträkningar.
Nästa steg blir att manipulera utegivaren med ett relä och en resistor till att visa kallare temperatur än vad det egentligen är nån timme innan avstängning för att buffra upp mer värme i pannan.
Det behövs investeringar för att kunna utnyttja det rörliga elpriset. Har man svag ekonomi får man betala höga priser. Detta är ingen kritik av dem som har råd att optimera, kritiken riktar sig mot dem som ställt till detta elände.
För min lösning ovan är största investeringen tid (men kräver lite kunskap eller vilja att lära sig), den faktiska kostnaden landar på några hundralappar, vilket man borde kunna räkna hem rätt snabbt.
Men absolut, för större optimeringar krävs omfattande investeringar. Och om förhållandena skulle ändras är risken att ens investeringar inte ger den avkastning man räknat med.
Hon JP Chanette Rose den gredelina (grå-lila-daskig) flaskan är lite sur eller tör eller . . ja.
Inte lika pigg o söt som den rosa-röda o vita.
Varför kortsluta o tostre me elen på era pannor för att få igång cirkulationspumpen och suga ur det sista ur pannan då ni stänger av den?
Klipp av kabeln till cirkulations pumpen sätt på en stickkontakt (hane, den med grejerna som står ut på) och då ni stänger av pannan så in med hanen (den med grejerna som står ut på) i en skarvsladd (honan, den med 2-hål i) från ett ‘2-hål i väggen’.
Sak ni förflytta värmen längre än Biltema-JULA-Rusta-CO fläktar så ta en skithusfläkt lite spiro eller spika färgglada lakan i taket ‘modernism’,
stimmar fläkten för mycket så far till nått fattigt land som fortfarande har sk. koltrådslampor, seriekoppla lamporna över en väggkontakt som kortsluter , 15-25W så den lugnar ner sig vid säng-ryggläge.
Datorfläktar golv-modell-lådorna är inte dåliga heller på att fixa blåsten men då blire te oh att slita ur trafon ur nån 10W led-lampa eller ha en klump hängandes efter väggen.
Den gulgröna rååå . . . . tjaee, det heter ju jordkabel, så slit ur den o gräv ner den, de ska va litte spännande me spänninga.
En få’nt va blödi.
Varför satsar inget elbolag på alternativet dygnsavtal så man kunde kompensera propellrarnas oregelbundna produktion och dessutom utnyttja helgernas oftast låga priser till att tvätta och buffra värme i hus och ackutankar och jacuzzi, baka, koka långkok mm utan en massa tekniknörderi och hispigt koll på timpriset? Dessutom kan investeringarna i tekniken med nåt politiskt beslut eller återgång till normala priser på elen snart vara bortkastade pengar.
Läsvärt om framtida påverkan på de olika energialternativen. Störst påverkan för Sverige får möjligheten att kyla reaktorer. Svenska kvarvarande reaktorer går att hantera, bygg om kylningen till intag på djupare vatten. Inte gratis men beroende på framtida elpriser så kan det bli en försvarbar investering?
Öppen artikel just nu?
https://www.dn.se/sverige/klimatforandringarna-hot-mot-sveriges-elforsorjning/
Jag försöker undvika kommentera i energifrågor för att inte dra igång en åsiktslavin. Men här kommer några anektdoter från ett besök vid Gösgen-reaktorn för, eh, måste vara 15 år sen. Ja, vi fick faktiskt gå hela vägen till tryckkärlet. Maffigt för en (icke-strålnings-)fysiker. Reaktorn ligger i norra delen av Schweiz. Den producerar ungefär 3 GW när den körs. 1 GW hamnar i elnätet och 2 GW skuggar grannböndernas åkrar samt ger mig nåt att titta på från vardagsrumsfönstret – alltså molnet från kyltornet. Bönderna, fick jag berättat, skrattar hela vägen till banken alla dar i veckan, då de i planeringsfasen lyckades avtala in ersättning för uteblivet solsken. Utbytesförlusten från molnet motsvarar på intet sätt ersättningen, alltså. Medgivet, informationen kommer från KKV-ets företrädare och luktar möjligen svagt av bitterhet. Efter den något onödiga omvägen ska jag äntligen närma mig Dunderhonungs inlägg. Istället för att pumpa värmen ur kylvattnet och t.ex. använda det för fjärrvärme, var man tvungen att göra väder med det. Varför då? Lokalbefolkningen kring verket, som självklart röstade om bygglovet, ville inte ha några radioaktiva element. /sarcasm on Tydligen tyckte man det var bättre att göra radioaktiva moln /sarcasm off. Märk väl att jag inte på något sätt uttalar mig om kärnkraftens förtjänster eller brister, bara att det är förbannat dumt att inte ta tillvara på all energi de producerar när de väl står å går.
Då jag står i begrepp att byta ut spisen i mitt hus – den är 15 år, så den får nog sägas vara ursäktad – så fick jag nyss lära mig att (många/de flesta) spisar drar el även när de inte används, eftersom de då står i standby-läge. Det kan till och med vara så, att under en spis levnadstid drar den mer el när den inte används, totalt sett, än när den används. Sjukt, eller hur!? Så för egen del kommer nu _endast_ spisar i fråga som drar 0 kWh i standby-läge.
Jag är helt inne på din linje LW, jag förbrukar inte mindre el men gör det när det finns överskott på el. vissa nätter redovisar till och med nordpol att det är minuspris på el.
Jag har gjort några åtgärder för att hålla nere kostnaden i mitt direkt eluppvärmda hus och sommartorp.
1. Alla mina varmvattenberedare (4 st) får ström endast mellan kl 00:00 till 06:00 på natten. Det sköts med smartplug så att jag kan skapa schema och även slå på strömmen på andra tider om det skulle behövas via app i telefonen.
2. Golvvärmen i badrum (2 st) har jag schemalagt så att jag värmer upp till 22 grader mellan 00:00 till 06:00 och sedan till 16 grader resten av tiden. Värmen på golvet strax före midnatt brukar ligga på ca 18 grader, behöver alltså inte köras på dagtid.
3. Värmepumpen (luft -luft) har jag schemalagt så att den värmer till 22 grader från 00:00 till 06:00 och sedan 19 grader resten av tiden, kör ytterst lite på dagtid.
Ingen av dom här åtgärderna sparar el men sänker elkostnaderna, jag har naturligtvis timpris debitering, men även abonnenter utan timprisdebitering bidrar ju rent allmänt till lägre pris för alla genom att göra så här. Men rådet är ju att skaffa timprisdebitering.