Valet till riksdagen är nu avslutat och räknat, och arbetet med att rösta fram en ny statsminister är nästa på dagordningen. Den nya riksdagen samlas först måndagen den 26:e september då ny talman och vice talmän ska väljas. Det är också första teoretiskt möjliga datumet att rösta in en ny statsminister. I veckan som kommer ska talmannen ha samtal med partiföreträdarna och en första pressträff planeras till i morgon måndag 14:30.
Talmannen Andreas Norlén (M) inleder i morgon 10:30 enskilda samtal med riksdagspartiernas företrädare, förutom Socialdemokraterna där han samtalade med avgående Magdalena Andersson (S) när hon lämnade in sitt entledigande den 15:e september.
En pressträff är planerad av talmannen till 14:30 där det första officiella beskeden om hur processen att utse en ny statsminister går.
Oavsett om saken skulle vara – mot förmodan – avklarad där och då så samlas den nya riksdagen först den 26:e september för upprop i kammaren och för att välja talman och vice talmän. Återstår att se om Norlén får fortsatt förtroende, men det vore förstås lämpligt om rollen tillfaller det ledande oppositionspartiet och Socialdemokraterna istället. Samtidigt ska man komma ihåg att regeringsbildningen inte var given när Norlén valdes och Moderaterna trodde kanske att de skulle lyckas bilda regering 2018 när han valdes in. Så kanske får han fortsatt förtroende.
Om jag förstått det rätt kommer riksdagens ålderspresident att hålla i talmanvoteringen. Sedan 2020 är det Tuve Skånberg (KD). Tillägg: Skånberg är inte invald i år, och vem som är ny ålderspresident har jag ingen aning om. Ålderspresident är den som suttit längst i riksdagen och om flera suttit lika länge går man på ålder.
I teorin kan den nya talmannen hålla en votering om statsminister redan måndagen den 26:e antar jag. Det blir oavsett första teoretiska datumet, då det först är då den nya riksdagen gäller. Tills dess leder Magadelena Andersson (S) en övergångsregering och om jag förstått det gäller fortfarande förra riksdagen i händelse av akutläge, t ex krig. Men jag kan ha fel där.
Samtidigt pågår förstås förhandlingar och diskussioner mellan de olika riksdagspartierna kring valet av statsminister och hur dennes regering ska vara sammansatt. Riksdagen väljer bara statsminister, som sedan utser sina ministrar och vilka partier som ska ingå i regeringen. Detta är generellt förstås överenskommet innan voteringen, där kutym är att de partier som ska ingå i regeringen röstar för, och övriga som stöder regeringen lägger ner sina röster. Som bekant måste det vara en majoritet mot talmannens förslag till statsminister, inte för och att lägga ner sin röst innebär därmed ett stöd till valet av statsminister.
Vad gäller riksdagsledamöterna på ett personilgt plan, så ska en del lämna och andra in, även bland partier som ökat. Det blir pysslande med att fixa bostad för de som inte bor i Stockholmsområdet eller de som vill fuska och skriva sig någon annanstans för att få sin ordinarie bostad betald, och andra ska ta sitt pick och pack och flytta hem om de inte som belöning får någon tjänst som statlig utredare, generaldirektör, statsråd, politisk sakkunnig eller kanske en ambassadörspost eller landshövdingeroll någonstans. En del går förstås rakt in till det näringsliv de stött under sin tid i riksdagen och stannar kvar i Stockholm av den anledningen, t ex vårdföretag, friskolekoncerner eller serverhallbolag. Andra får jobb på lobby-, bransch- eller intresseorganisationer och några börjar jobba på PR-bolag. Och några säger åt helvete med den här skiten, klipper sig och skaffar ett riktigt jobb utanför maktens labyrinter.
Ovanstående är min bild av saken, och det finns garanterat sakfel på detaljnivå om inte även på makronivå.
70 kommentarer
Nej, Tuve Skånberg är tredje ersättare för Cecilia Engström i Skåne Södra.
Vem som är senior efter honom vet jag inte, tyvärr.
Ålderspresident har inget med ledamotens ålder att göra.
Ålder i tjänsteår, alltså.
Får bli lite dricks till Jonas nu. 🙂
Snyggt! 🙂
Men då kan ju inte Skånberg ersättas som ålderspresident genom att någon äldre blir nyinvald, som blogginlägget verkar mena.
H.Gobb, nästa (nya) ålderspresident blir såklart den som NU är äldst i tjänst, kanske den som var näst äldst förut, eftersom Skånberg mister sin egen stol? Eller så nästa i turordning.
Det verkar ganska klart som Bloggarn har skrivit. Men allt går att missförstå.
Nu ålderspresident bör bli Carina Ohlsson (S) som suttit sedan 1998 och är äldre än de två andra Mikael Oscarsson (KD) och Karin Enström (M) som suttit lika länge.
Måste uppdatera, hatar när man får fel:
Carina Ohlsson (S) går till EU istället för riksdagen. Ny ålderspresident bör då bli tidigare försvarsministern Karin Enström (M). Spänningen är olidlig.
Säga vad man vill om riksdagsarbetet, men snabbt går det inte. Speciellt nu när det varit val kunde väl ledamöterna masat sig på plats imorgon och göra skäl för sina feta arvoden. Det här är ingen tråd om Ukraina, men är jag först skickar jag ändå en peng till Blågula lastbilen, för lastbilar behövs i Ukraina.
Du får komma ihåg att vi fortfarande baserar vår demokrati på tillvägagångssätt som gällde när häst och vagn var vanligaste resemetoden, även om vi avskaffade tvåkammarriksdagen 1973.
Haha, tänkte inte på det…. 🙂 Förmodligen miljöskadad efter ett långt arbetsliv i den privata sektorn. 🙂
Vissa partier i den enda kammaren gör vad de kan för att vi skall tillbaka dit så varför ändra på det?
@LABBIBIA – en bra sak med demokrati är att det tar tid att fatta beslut och ändra lagar o sånt.
det skall utredas och stötas o blötas och det är nog bra. – då kan näringsliv och företag anpassa sig.
för övrigt brukar det sägas att demokrati är ett dåligt sätt att styra ett land.
– det är bara det att alla andra sätt är mycket, mycket sämre.
jämför ryzzland där man rätt snabbt lär ha fått till en lag som gör att den som kallar
spezzial-operationen för krig kan dömmas till fängelse i flera år.
Hursom, det blev en peng till Blågula lastbilen i allafall.
Hoppas Andreas Norlén får fortsätta som talman, nu har han ju värmt upp sig. Och att det går snabbt den här gången, finns ju en chans nu när dom där envisa mitten-vänster-brudarna är ute ur bilden.
Off topic:
Vad är det för märke på tvättmaskinen du twittar med katt?
WashCat-or? 🙂
Ba-dum-tss
Det kanske bara e jag som inte har riktig koll. Men jag har för mig att talmannens förslag till statsminister ska bordläggas i två dagar. Det blir därför tidigast den 29:e som riksdagen kan rösta om ny statsminister.
Du har säkert rätt att alla förslag måste bordläggas två gånger. Inte lika säker på att det måste gå två dagar, dock. Antagligen i detta fall.
Men hur som helst lär det inte gå så fort gissar jag.
Läste precis på lite grann nu. Efter att talmannen lämnat sitt förslag till riksdagen så ska förslaget bordläggas två gånger. Omröstningen ska ske senast 4 dagar efter att talmannen lagt fram sitt förslag. Jag vet inte om man kan bordlägga ett förslag flera gånger på en dag eller om det bara går att göra en gång per dag.
Jag vet att sena modifieringar (av budget etc) kan ramla igenom på några timmars bordläggning samma dag, om det är bråttom till sommarlov. Plenum avslutas och ett nytt börjar om en timme, när utskottet har skyfflat fram en ny text, antagligen förberedd i god tid.
En gång per kammarsammanträde således.
Off Topic:
“MSB varnar för stora risker med vinterns elbrist: ”Dålig beredskap””
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-sa-farlig-kan-vinterns-elbrist-bli
Nu varnar även MSB inför vad som kan ske i vinter, nu är det i elfte timmen att du ser över vad du kan göra!
Tex bör omsorg och skola gå ut med information till föräldrar att de timmar som skolan/förskolan/fritids är drabbad av rotetande bortkoppling skall barnen vara hemma.
Detta betyder att eftersom ordern kommer med kort varsel, 15 min så måste minst en förälder vara hemma hela vintern. Finns inte en chans i helvetet att kommunerna kan lösa detta.
There goes the konjuktur åt helvete.
Varför skulle barnen vara hemma under den tiden?
Det fick kanske vänta till efter valet?
Sedan den 22 januari 2021 har vi ju en superkompetent tjänsteman, f.d. generaldirektör för MSB, hos Regeringskansliets enhet för krisberedskap med uppgiften att se över Sveriges krisbredskap.
Nästan värre att ha den gubben på en plats som inte är i strålkastarljuset. I skydd av skuggorna kan han begå nya illdåd obemärkt.
Börjar bli brist på elverk, så om ni vill ha ett så passa på nu.
Har inventerat Trangia köket och ett par liter T-doja. Har även att gasolkök som jag skall bygga ett enkelt rullbord till med plats för PC10 under.
Elverk ser jag som opraktiskt men jag har ett paket värmeljus som lyser upp lite i vintermörkret.
Annars ser jag inte varför dagis inte kan hålla öppet när strömmen går, det skulle ju vara så korta avbrott att ingen egentligen märker av dem. Eller är elbristen värre än man tidigare meddelat? Hoppas i så fall att man fyller upp de gamla bergrummen med elektroner innan kylan kommer.
Tror du att ett dagis reder ut strömavbrott, hungriga barn och mörker med den bemanningen som de har idag?
Dagens skämt.
Säg till föräldrarna att packa ner snacks, mellanmål, kex. Belysning fixar man med backuplanpor. I Asien sitter det nödbelysning överallt över dörren i lokaler som drivs av ett mc-batteri. Knappast rocket science att tillverka I Sverige. Finns på Tradera sådana där backuplanpor för en hundring eller två som har inbyggd solcellsladdare och powerbank så man kan driva lärarens padda och spela små grodorna för att sysselsätta barnen. Nu gäller det att tänka utanför boxen.
Redan första meningen blev det fel…
“Säg till föräldrarna…”
🙂
Sorry, aint gonna work.
Det blir pandemi wobblande all over again.
Personalen kommer tvärvägra.
Framför allt är samhöllet helt oförberett på detta eftersom allt är uppbyggt för en fungerande elförsörjning.
@Rikkitikkitavi:
Strömavbrott uppstår ju inte bara av elbrist…
Jag har haft barn i skola och på dagis sedan de var drygt året gamla (de är vuxna nu) och *aldrig* varit med om att de hört av sig p.g.a. strömavbrott – vare sig i storstan eller på landsbygden (där träd tidigare lade sig över elledningarna några gånger varje år).
Med andra ord så överdriver du för en gångs skull rejält (eller också har ledningen för den skola/förskola där dina barn går verkligen otur när de tänker)..!
G, med äldre barn så missade du helt Covid,
kändes som att en förälder alltid måste stå i givakt för att kunna hämta barnen. detta blir värre.
Måndag 26/9 är det väl högtid i kyrkan och upprop? Val av talman sker tisdag 27/9 om jag förstått rätt och om det då finns ett färdigt förslag till statsminister kan det läggas fram och sen röstas om rispigast efter två dagar, dvs torsdag 29/9.
Rispigast?! Ja j-lar vad stavningskontrollen verkar ha sitt eget liv…
TIDIGAST torsdag 29/9 kan vi ha en ny statsminister om jag fattat rätt.
Det ska ha varit en del som blev förbannade när Björklund fick ambassadörsposten i Rom, praxis är att man varit ambassadör på andra ställen innan man får den fina posten. Det var väll belöningen för att sossarna fick behålla makten.
Sen har vi Reinfeldt som blev senior adviser på Bank of America. Oklart om han fick jobbet som belöning, eller att för att lobba mot politkerpolare, eller om han faktiskt har bra kunskap om att driva en bank.
Anar ett stänk av ironi på slutet. 🙂
På tal om folk som har fått sin tjänst i ett fling-paket så åker snart Dan Eliasson ut från Regeringskansliet. Någon som vet exakt när, och vad han (eventuellt) skall göra sedan?
Han skall väl göra som innan, dvs, så lite som möjligt.
Det bör vara en enkel process att Ulf blir Sveriges nya statsminister. Det kommer visserligen vara lite frågor om vem/vilka som skall ta ett departement. Men det mesta av innehållet klargjordes innan valet. Det intressanta är väl om det blir en två, tre eller en fyrpartiregering. Liberalerna är väl de som sticker ut med att vara opålitliga och det har de varit i drygt 100 år. Men det blir svårare för dem att manövrera utanför borgligheten om de inte har disciplin denna gång så blir det omöjligt i nästa val att komma över riksdagsspärren. En bubblare är väl på vilket ben C skall stå på. Det är ju svårt att inte stå på något som de försökt göra IOM JÖ. Det har inte heller känts stabilt när de stått på det vänstra och kanske de försöker att ta tillbaka röster från S och L och återigen gå tillbaka till borgligheten. Det känns som Ul stabilare partner är Sd som egentligen bara ha tre krav noll invandring, minskat bistånd samt höjd A-kassa. Det man säkert enas om är 1 och 3 men får ge sig på bistånd. Liberalerna får ta skol- och utbildning och får vara glada för det. Kd får hälso- och sjukvård samt vice statsminister + ev socialdepartementet. I övrigt får vi nog se mycket moderat regering. Extra viktigt är de första 100 dagarna denna gång IOM att sosseregeringen varit i princip handlingsförlamad. Framförallt att få avtalet med Nato ratificerat av samtliga länder. Ändå den frågan som kommer att analyseras mest av alla nu efter valet. Då många frågar sig hur gick det till och hur var det möjligt? Från att gå från att i mars så var Nato frågan inom Socialdemokratin en fråga som destabiliserande hela vår region till att helt vända 180 grader. Helt plötsligt så var det stabiliserande att gå med i Nato. Jag undrar fortfarande vad var det som hände dom där veckorna? Att det var viktigt för S att få frågan från agendan inför valet var i sig nödvändigt. Men hur gick det egentligen till att ändra på så många och tunga sossar så snabbt är för mej obegripligt. Eller är det helt enkelt så att ryggraden inom S när det blåser inte är starkare än opinionen?
Oj. Wall of text. tl;dr
Oj?! Klarar du att läsa en bok? 🙂
Jodå, det händer. Om den är intressant, välskriven och kompetent utformad. Grå textplattor signalerar motsatsen på långt håll.
Förlåt, men kunde inte hålla mig. På tal om wall of text, har kommentatorsfältet börjat tillåta styckeindelningar utan fuskpunkter (eller annat) numera? Testar…
Test.
Fungerar det här har jag lärt mig något nytt. Så du bidrog min dryghet i alla fall till personlig utveckling, alltid något.
Bra där. All happy! 😉
Det är väl lite L och C’s roll i politiken att svaja fram och tillbaka. Inget av dem är ju konservativt eller socialistiskt, så de får ju i grund och botten välja var de tror sig få igenom mest av sin politik (och stå ut med att få enormt mycket skit av den andra “svikna” sidan). Där de brustit nyligen är ju att stå upp för vad de säger sig ha valt och gått på val på, och sylt-rygga ut efter valet med klart brutna löften om både det ena, andra och uppätna skor. _Det_ är fult på riktigt, och göder politikerförakt (i alla fall hos mig).
.
Angående NATO-frågan så var nog S livrädda på riktigt. Inte nödvändigtvis för ryssen, utan för att förlora valet på grund av bristande försvarsinitiativ. Det verkar kunnat få den mest insnöade NATO-motståndaren att kapp-vända.
Ja, fast när omständigheterna ändras i grund är det befogat att byta politik. Det som ändrades i vintras var väl att S kom till insikt, till sist, och de gamla tongivarna fick lov att träda i bakgrunden (Schori et al) och man öppnade för Nato. Även för att inte helt tappa initiativet, som du anför ovan.
C stod föredömligt fast vid sin kurs och höll sina löften och överenskommelser, som jag minns det. Det man lovat bör man hålla.
L däremot vinglade och vacklade med tillfälliga infall och utfall. Sådana går ju inte att lita på – de lär byta fot igen när andan faller på. L förtjänade att åka ur menar jag.
MP höll visserligen fast vid sina ståndpunkter – men de är ju direkt skadliga, menar jag, när de inte är slag i luften. Därför borde MP också ha åkt ur.
Sedan hänger ju väldigt mycket på person inom politiken.
Amen.
Om jag minns rätt så kommer talmannen att ge partiledarna i uppdrag att undersöka möjligheten att få stöd för en regering. S kommer att säga nej förutsatt att L inte har ändrat sig. Logiskt borde sedan SD tillfrågas och där blir det också nej. Hur det sedan går för M är inte självklart. Om två av L:s ledamöter anser att Kristersson ger SD för stort inflytande, då spricker det och bollen går tillbaka till S.
S kommer bara tillfrågas om högerblocket misslyckats en gång, alltså eftersom S är de som förlorade valet och den avgående regeringen tillfrågas inte direkt efter den avgått utan att det parti inom den konstellation från högerblocket som har bäst förutsättningar tillfrågas alltså M tillfrågas. (Frågan kommer aldrig gå till SD eftersom de enl. talman har sämst förutsättningar att lyckas). Lite svajigt inom Liberalerna då riksdagledamöter har track record på att rösta emot partilinjen…
S förlorade inte valet. S stärktes. Regeringens stödpartier fick inte tillräckligt röster och då avgår regeringen.
Har man en majoritet emot sig i riksdagen så har man förlorat valet.
Återstår att se, faktiskt.
Se: DK, IE, IL, IS, IT, …
Övertecknad trodde det var självklart att talmannen kommer att gå till Kristersson med första budet om att bilda regering. Om han misslyckas blir det förstås Maggan som får budet. Misslyckas hon går det väl tillbaka till Kristersson.
Om inte Kristersson lyckats då heller vad göra då? Maggan igen måhända? Sen närmar det sig väl stopp? Oerhört svårt att se någon annan de två nämnda skulle ha någon möjlighet att lyckas.
Talmannen har 3 försök sen blir det nyval
Var det bara tre försök förra gången? Till och med Lööf fick ju chansen då.
Tre försök i det här fallet får väl bli Kristersson, Andersson och Kristersson igen i så fall. Alla andra kandidater verkar dödfött.
Vi hade i och för sig en FP-regering på 1970-talet. Fast de var nog lite större då.
Lööf gick aldrig upp till omröstning, så hon räknas inte som en av talmannens försök.
Men hursomhelst har talmannen fyra försök på sig.
Tack AndreasJ!
Jag anade sen att det måste vara så det ligger till.
Gissningsvis kommer det att bli en regering. Hur länge den kommer att överleva är en annan sak.
Glöm det.. vi har inte kapacitet att trycka upp 800 miljoner valsedlar i närtid, tacka just-in-time för det.
Dock måste ju valsedlarna av naturliga skäl vara just in time 🙂 Det största skälet är ju att tryckeriet som trycker dem inte har råd att ha verksamheten igång, så skulle det ske så får nog Valmyndigheten och partierna betala i förskott.
Jag vill minnas att jag skrev en kommentar i kommentarsfältet för cirka tre veckor sedan att jag förtidsröstat, på vad jag förridsröstat samt anledningen därtill.
Valutgången blev nu inte helt den jag önskade men å andra sidan heller inte helt oväntad givet den mängd variabler som fanns med i processen.
Endast veckan efter jag röstat blev för egen del valet av mindre vikt och det egna hälsotilltåndet av högre vikt. … Jag började alltså må satans så dåligt … sämre och sämre för var dag för att slutligen en morgon i mitten förra veckan finna mig fastspänd på en bår i en ambulans på väg i ilfart till Akuten i Lund. Detta medans jag hyperventilerande i panikångest med en vilofrekvens av 170 och stigande men med en trots det otillräcklig syresättning blodet.
Inskriven på studs i ensamrum på Intermediärvårdsavdelningen på Univeritetssjukhuset och följande dygn om vilket jag inte har speciellt mycket grepp användes av personalen för att häva det akuta tillståndet och några påföljande dygn att finna påföljande behandling och medicinering.
Dom släppte lös mig idag efter lunch och nu är jag hemma med en packe mediciner och skarpa föreskrifter gällande till Vårdcentralen här hemma i byn tar över den fortsatta proeduren i samarbete med Lund i enlighet med gällande lagstiftning.
….Det började som en vanlig förkylning och jag tänkte inte mer på det de första dagarna.
Hädanefter kommer jag alrig att lyssna på någon som säger … “Ahh de e bara en sketen förkylning å inget annt!”
Sverige har enligt min mening bland Världens förnämligaste sjukvård i offentlig regi och tillgänglig även för den som inte har råd med privat sjukvårsdförsäkring.
Och inom den sjukvården jobbar så oerhört många ambitiösa och kompetenta människor som ger sitt bästa i många gånger svåra arbetssituationer och så många av dessa är av utländskt ursprung och kommer från muslimsk kultur.
Lite tråkigt att valet slutade som det gjorde … men det finns alltså saker som kan upplevas som långt viktigare ….
Aj som Satan!
Tur att du hade resurser på din sida.
Var det Pesten igen?
Fan, jag har varit i Lund för inte längesen. Trevligt. Gott sällskap. På stan, inte institution.
God Bättring!
Har faktiskt noterat din utevaro / radiotystnad.
Själv är första prioritet, eller hur talesättet går nu igen 🙂
Ta hand om dig. Just Read The Instructions. Som Elons ena raketlandare heter. Den andra heter Of Course I Still Love You. Men de är fiktiva, från Sci-Fi. Heal to the Chief.
Oj, skönt att de fick dig på fötter igen, man får en annan syn på vården när det gäller liv eller död och livet ligger i händerna på sköterskor och läkare. Inte blir man ruinerad heller.
Välkommen tillbaka, jag tillhör också de som saknat dig!
Oj, det var tråkigt att höra att du varit dålig men skönt att du är på bättringsvägen. Gammelsossar skall vi ta vara på.
Tur du hamnade i den svenska akuta vården och fick hjälp, jag vet flera som inte fått det, däribland nära släktingar som skickats hem med akut lunginflammation utan kontroll. Det var inte ens särskilt upptaget vid tillfället på vårdinrättningen. Också Lund.
Men välkommen tillbaka.
Jag förstår precis vad du skriver. Min mor levde inte 24 timmar efter att läkarna skrivit ut henne från sjukhuset. Tror någon de gjorde en lex maria-anmalan?
Har liknande erfarenheter med närstående. Skulle ge betyg 1 av 5 möjliga. Chief och jag har olika erfarenheter av sjuk vården (medvetet). Båda perspektiven är korrekta.
@ Chief K – håller med vi bra sjukvård i Sverige
med bra folk som ställer upp så gott de kan och lite till!!!
ibland lite långa väntetider. dock ofta snabba när det gäller
för ca 12 år sen ringde jag till ögonkliniken kl 8 på morgonen
talade med en sköterska som efter ett par frågor
sa: tyvärr har vi ingen tid att ta emot dig nu – kan du komma kl 13 idag
Har liknande anekdot lokalt. “Tyvärr har vi ingen tid förrän efter halvtre för din akuta situation.” Eller snarare regionalt – vårdakuten hade bara en springläkare från Göteborg, som ordinerade att inte peta sig i ögonen med smutsiga fingrar.
Nåja, slapp bli blind trots allt.
Härligt att du piggnat på dig och att saker är under kontroll.
Sjukvården idag är lite under gungning, vi har en stor vårdskuld efter Covid, det är inte bara att beordra personal ut..
Akuta saker verkar i stort sett fungera men allmänvården har problem.
Just kostnaden är intressant, helt fantastiskt att alla kan få komplicerad vård, som samhället betalar.
I slutet av 90-talet pratade jag med en dam som sålde sjukförsäkringar i USA, generellt täckte de upp till $100 000 i utgifter, sen var du rökt, det var inte som om sjukhusen hade ett intresse i att hålla ner kostnaderna per dag, så ca 30 dagar var normalfall.
Krya på dig! Uppskattar dina inlägg, som sticker ut lite här åsiktsmässigt, samtidigt som du har en trevlig stil och inte går till otrevligheter.
Fy-f-n, ta det lugnt, fick en likande resa för 10 år sedan förkylning övergick i lunginflammation, som blev hjärtsvikt som blev… ja osv, det tog 10 år att komma till startrutan-symtomfri-frisk, vi kommer aldrig vara överrens politiskt Chief, men ta det lugnt och krya på dig, ser dina inlägg som ett bra motmedel för åderförkalkning (för mig själv iaf).