Var ute och löptränade lite nu i eftermiddags medan det var åska, hagel och drivregn (men inte drivis, popkulturell referens). Kan konstatera att väldigt många hus hade börjat elda med ved, som inte brukar göra det och definitivt inte så här tidigt på säsongen.
Visserligen var det bara 13 grader ute, men det börjar bli rått inomhus i äldre hus, särskilt när det som idag blåste och haglade, så många har börjat årets uppvärmning. Jag har själv gjort det, förstås med ved vilket var det enda sättet vi värmde upp huset (undantaget badrum) fram till 2019 när första luft-luftvärmepumpen installerades. Detta främst för att få mer tid till att jobba, samt att vi med 50-60 hotellnätter om året ofta var borta och behövde ett billigare sätt för alternativ uppvärmning än direktverkande el.
Det var dock väldigt slående under springturen hur folk börjat elda. Ofta med för sur ved utifrån lukten och färgen på röken, vilket innebär att det sannolikt är oerfarna vedeldare som också köpt ved kluven för sent. Man ska vara väldigt försiktig med vedköp så här års – är den inte huggen i våras är den inte torr.
Normalt brukar man antagligen slå på elvärme så här års, och så här mycket rök ur skorstenarna i och utanför byn ser man knappt vintertid.
Vi får se hur det är slutar. Tydligt är att många här på landet i alla fall kommer elda med ved för värme. Så här års är det dessutom rätt enkelt. En kaminladdning och ett isolerat hus håller värmen ett helt dygn. Tuffare blir det i vinter. Och så får vi se om folk köpt tillräckligt med ved. Ska man vara seriös med vedeldningen och dygna i en kamin i villa bränner man nog av tio kubikmeter på en vinter. Viktigt att komma ihåg att om man heluppvärmer med ved i kamin så duger det inte med en sotning om året. Plus att många designerkaminanläggningar inte klarar av det och inte är byggda för att dygna någon längre tid. En gammal artonhundratals murstock och gjutjärnskamin däremot … Själva kör vi amerikanska Vermont Castings, vilka är byggda för att dygna och som många heltidseldare använder.
I värsta fall blir det en upptagen vinter för räddningstjänsten.
Samtidigt var det inte hushåll med timmätning som eldade idag. Elpriset är bitvis lågt idag eller priser som numera känns låga, relativt sett. Det är så billigt idag för den som timmäter att man kan köra på el, åtminstone via värmepump, som blir billigare än köpt ved till dagens priser. Värre blir det dagtid i morgon, då det ser ut som att Uffepriserna nu är över och Magdapriserna är tillbaka dagtid. Men billigt nattetid i alla fall.
Själv har jag kört sex tvättmaskiner i helgen, plus torktumling. Fast inte just nu, nu kostar elen återigen 197 öre mot runt 35 öre i eftermiddags.
Annars börjar det kännas lite som att hösten är på väg. Fast tidigare idag var sjutton grader sol och utmärkt väder för att trimma syrenbuskarna enbart i t-shirt.
För övrigt ska två journalister punktmarkera mig måndag – tisdag. Ska väl bli ett reportage antar jag.
122 kommentarer
Om du blir punktmarkerad av två journalister så är det fritt fram med journalistrugby.
Jag antar jag får skicka en slant för den kommentaren.
Säg till Journalisterna -jag svarar glatt på alla frågor så länge ni hjälper mig att hugga ved
Inte roligt. Skicka en slant.
Ok, en hunka till Sweden Rescuers
Jag skrev så för att jag har egen dålig erfarenhet av journalist
Så himla dyrt är det inte idag. Antar att man börjar redan vänja sig. Har kör en hel del maskiner idag jag också p.g.a. att tiden inte finns i veckan sen. Har inte börjar tulla på vedlagret som jag fick leverans av den 24:e februari i år. De undrade varför jag beställde så tidigt, men den har legat inomhus sen dess och är ordentligt torr nu. Kändes bra att stapla ved samtidigt som man lyssnade på den otäcka nyheten om invasionen den 24:e. Klart nöjd och denna blogg var en bidragande orsak till att jag köpte den extra tidigt.
Kommer vänta ytterligare en tid innan vi kör på allvar med eldningen här. Oktober brukar vara en bra tid. Har dock tilläggsisolerat och där har man konstigt nog inte börjat reagera verkar det som, eller så beställer man hem groteska mängder isolering nu då det inte verkar ta slut.
Har också reagerat på att det ryker väldigt mycket ur vissa skorstenar nu. Hoppas de vet vad de gör…
Bor i HR i kommunalt bolag, individuell elmätning. Förmånligt förhandlat mha hyresgästföreningen. De höjer elpriset från 1:80/ kwh i september till 3:45/kwh from oktober.
Så för oss spelar det ingen roll när vi tvättar, gäller att passa på när det är dyrt så rätt blir rätt.
Ska bli intressant att följa vedpriserna i vinter om det blir kallt och svårt att få fram ved. Finns ju vedförsäljare som torkar ved men det måste ju kosta el/ energi att torka. Vi får hoppas det inte blir en vargavinter…
Har börjat göra sylt och saft nu medans man har råd att sätta på, hmm, använda spisen.
Jag brukar inte elda men igår röjde jag undan bröten på vedspisen och slängde in några vedträn. Den får fungera som tillskott till bergvärmepumpen i vinter.
@Henrik:
Om du inte har en toppmodern vedspis kommer du både att elda för kråkorna (på grund av dålig verkningsgrad) och förpesta luften för dina grannar (om du har några). Gamla vedspisar är gjorda för att laga mat och baka bröd, uppvärmningen är en bieffekt. Om du ska spara pengar bör kakelugn (som man gjorde förr) eller en modern gjutjärnskamin som den Lars Wilderäng rekommenderar.
Bor du i ett villakvarter bör du dock köpa en pelletskamin eftersom den bränner mycket renare är t.o.m. en modern gjutjärnskamin, tack vare det standardiserade bränslet och fläktstyrning av förbränningsluften.
Nu är det så att vedspisen i huset är en modernisering från den ursprungliga bakugnen. Den har säkert inte ens hunnit fylla hundra. Visst värmer den mycket måttligt men någon kilowatt ger den allt.
@Henrik:
Även om du saknar grannar och har egen skog ska du ju hugga veden. Om du vill elda mer än några gånger i månaden kommer du snabbt att uppskatta en modern eldstad!
Det har hänt mycket med eldningstekniken på 100 år, precis som med tåg och bilar..!
Pelletskamin är att rekommendera för det moderna huset och den som inte har tillgång till egen ved. Svårt nog iofs att få tag på pellets nu, men de är jäkligt bra de där kaminerna. Går att köra på batteri om strömmen går och de brukar även gå att elda med ved i nödfall.
Med pelletskaminerna behöver man egentligen bara köpa vanlig kamin om man alltså inte själv äger skog.
Helt rätt, det gäller att sättas sig in i förbränningstekniken som gäller för kaminer. Det gäller att läsa på om vad kaminen klarar. Själv har jag skorstensstock i sutterrängplanet som renoverats av någon tidigare ägare med stålrör och fått en insats i den öppna spisen. Insatsen är ok men inte mer men den har i alla fall lite stenar för isolering. Dock har den en inbyggd släkt under brännkammarern som gör underverk. Manualen skriver inget om begränsad eldningstid men anger hur mycket ved per timme som får läggas in.
Conturan på övre plan har stålskorsten och givetvis får den inte konstanteldas. Men som alltid gäller det att tänka till och läsa på. Man kan göra en brasa och sedan vänta en stund så går det bra enligt Contura. Och så får man ransonera eldningstimmarna. Är ingen hemma dagtid behöver man ju inte elda utan huset får svalna av. Sedan eldar man bara några timmar varje kväll när man är hemma. Samtidigt kan man elda på mer ordentligt i kassetten där nere. Så det gäller att göra en plan för eldningen.
Och som bloggaren skriver får man hålla koll på elpriset och köra värmepumpen när elen är billig.
Sedan vad gäller fläktstyrning av förbränningsluften finns detta även som option på åtminstone ett kaminmärke. Bra att känna till.
Hur många kilometer blev löppasset?
Bara 4.5 km, jag har tappat bort att springa ordentligt sedan krigets start och prioriterat gymmet. Ska springa Sätila Trail i år igen (11 km terräng), så behöver komma tillbaka där. Förr sprang jag minst ett längre pass om minst en mil i veckan, plus ett eller två kortare pass.
Där ser man. Kombinationen löpning + gym är ju ett vinnande koncept. Kör hårt och lycka till på loppet!
Det kan gå riktigt fort när man eldar med sur ved, jag kommer ihåg en dam (80+) när jag jobbade som sotare som hade fått sur ved.
Jag fick sota ur hennes vedspis 3ggr under en månad pga att det rykte in. Helt tätt i med sot i spisen alla gångerna.
Väldigt vanligt att folk eldar för hårt i sina kaminer, Det ser man lättast på att baffelplåten slår sig.
Se upp med att elda med ek!
+1!
Hur ser man/jag att det eldas med sur ved? Jag tror att min ved är torr och bra, men novis som jag är blir jag lätt osäker.
Här kommer ett väldigt tråkigt svar: googla. Jag har själv fått lära mig från scratch nyligen och hittade mycket info om sur/torr ved på nätet.
Men lite kort: Man kan kolla gnm att slå ihop 2 vedklabbar mot varandra, ljudet ska vara ljust/skarpt jämfört med om du slår ihop två sura klabbar, kolla även röken som blir när du eldar.
’ Uppfriskande med hagel när man stretchar.’
-”Ingen har vunnit Tour de France genom att stretcha.” –Eddie Merckx
Nyss hemkommen från resa i östra medelhavsområdet. Huset var lite rått och kallt, ovant när man vant sig vid 30 grader i skuggan. Två brasor i kaminen så hyfsade det till sig igen. Ser också att det eldas med sur ved i stugorna häromkring. Förra vintern var brandkåren här flera ggr pga soteld. Jag har inte börjat värma huset med luftvärmepumpen ännu men snart är det väl dags. Är sparsam med veden då man inte vet hur kall vintern blir. Det kan nämnas, (fast det inte hör hemma i detta blogginlägg), att det är rejält irriterat mellan Grekland och Turkiet. Troligtvis är det bådas medlemskap i NATO som hindrar en farlig eskalering dem emellan.
Där har vi en gynnsam tillämpning av Nato, äntligen!
Kanske ändå inte helt oväntat. Cypernkrisen var väl 50 år sen.
https://www.dagensps.se/bors-finans/makro/grekland-varnar-for-nytt-krig-i-europa-efter-turkiets-hot/
Tuffa tider för Stoltenberg.,
Cypernkrisen är inte över. Halva landet (d.v.s. en del av EU) är ockuperat av turkarna, som bedrivit etnisk rensning på greker och andra kristna, samtidigt som de fört in mängder av turkietturkar (som f.ö. heller inte är omtyckta av cypriotturkarna).
Turkiet gör upprepade intrång i såväl Cyperns som Greklands territorialvatten och gör anspråk på deras naturtillgångar.
Man blir inspirerad, borde ut och springa 🙂
När kinaskräpet är ur kroppen.
.
Om livet är älven som löper så bred
Då är du och jag drivved
Med tanke på pressvittnen kanske du borde komplettera klädseln lite – nån sorts brallor åtminstone?
Äsch, skulle ju klippa in ett citat här:
utmärkt väder för att trimma syrenbuskarna enbart i t-shirt
Som en som befinner sig ofta på resande fot genom landet kan jag konstatera att man ser nästan komiskt många Fogelsta-släp med ved för närvarande. Kan också konstatera att det luktar brasa varje morgon och varje kväll i den stockholmsförort där jag har min hemvist. Vilket det inte gör så här års annars. Undrar hur det går för kommunernas begränsning av ”trivseleldning”?
Kanske inte läge att dividera om trivsel eldning just nu.
Eldar våran kökspanna mot en ackumulatortank. Två inlägg i pannan för att ladda tanken. Räcker i två dagar.
Jag har också sett det. Och det är vad jag kallar fulved. Lagom långa, men med bark och allt på. Alldeles för tidigt att börja elda nu, då är veden slut när man som mest behöver den. Det lär inte finnas torr ved att köpa då.
Apropå fulved: bor granne med ett lagom välbeställt villaområde där eldningen för säsongen redan har påbörjats och ja, det luktar surved om kvällarna. Går ofta i naturreservatet som ligger bara hundratalet meter bort och väntar nu på att få se grannarna samla pinnar och kottar att elda med, för här går inte längre att få tag i ved och först nu har många börjat inse behovet. Behöver jag säga att jakten på svamp och bär är sällsynt intensiv i år? På nivån att minsta kantarellknopp noppas upp ur marken? Fick lära en äldre dam vad Lärksopp är så sent som igår. Ganska unik upplevelse att en senior ber om råd kring svampplockning men det är kanske ännu ett tidstypiskt fenomen, att goda råd plötsligt är dyrbara.
Kaloriinnehållet i svamp är inte värt mödan.
@Carmag:
Jag kan säga att jag är väldigt glad att jag inte längre jobbar med störningar från vedeldning men i vinter är det viktigare än någonsin att ta hänsyn till sina grannar. Klagar de ska man anpassa sin eldning – blir de nöjda efter anpassningen behöver ingen kommunal myndighet ingripa!
Om ärendet landar på myndighetens bord säger lagen fortfarande att eldning i en normal braskamin bara får ske en gång i veckan fyra timmar åt gången.
Det säkraste om man vill elda varje dag och bor i ett tätt villaområde är att skaffa en pelletskamin!
Det är inte alla kommuner som begränsar vedledning utan en del skriver bara att du skall elda på vettigt sätt med torr ved. Sedan beror det ju på grannskapet, i 70-talsområdet där jag bor eldar så gott som alla i mindre eller större utsträckning. Bor du utanför planlagt område är det oftast mycket mer liberala regler.
Jobbar med virkeshandel och kan tipsa om ”torrgran”, ”barkborretimmer”.
Alltså död gran som torkat på rot och är torrare än färskt timmer, samt finns tillgängligt (om än i konkurrens med fjärrvärmepannorna). Avverkas detta sortiment i överflöd hos götar och svear. Mycket exporteras till tyska sågverk som har vana av att såga detta (till dåliga priser, alternativet har varit brännved).
Fortfarande fuktigare än ved som legat och torkat sedan mars men rimligen relevant skillnad mot avverkat virke.
Någon annan kanske kan uttala sig om hur detta står sig mot fuktig björkved.
@Larrydavid:
Det är inte tillåtet att elda med någon form av fuktig ved (om man har grannar). Fukthalten ska ligga under 20%, och gärna under 15%.
Om man eldar fuktig ved riskerar man att det sätter sig tjära på skorstensväggarna vilket kan leda till soteld och nedbrunnet hus, förutom att man är ett miljösvin.
Jätteroligt.. kommer polisen med fuktmätare 🙂 precis som när din McDonalds mugg och ditt bananskal korsar kommungränsen när du kör bil.. eller går mot rött, olagligt..
Däremot kan det svina miljön, dock har någon målat in noviserna i ett hörn, https ://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/gE75zJ/elpriset-i-vinter-merja-oroar-sig-infor-nasta-elrakning, klassisk synd om, men vem satte dem på pottan?
Det är ju det som är grejen. Torrgran = torr gran. Barkborredräpt gran som torkat på rot.
@Larrydavid:
Jodå den är absolut bättre än färsk ved men behöver ju fortfarande en tids torkning under tak. Man eldar ju inte ved direkt från vedtraven utomhus heller, den behöver torkas under tak några månader med låg luftfuktighet för ett bli riktigt torr! 🙂
Fällde lövträd med löven på i augusti, de fick ligga och torka okvistade tills nyligen. Löven drar ut mycket fukt ur veden och kluven och luftigt staplad är den nog i eldbart skick i mars, vårtorkan med mycket låg luftfuktighet sätter in i februari (oftast).
Annars är det förstås ännu bättre att lövfälla i juni- juli.
+1
Hur fungerar kombinationen solceller och vedeldning? Risk att man får beläggning på glasen och sämre effekt, eller spolas det bort?
Som alla andra partikulära luftföroreningar. Det spolas bort av regn.
Köp en fuktmätare, kostar ca 300 kr. 16-20 % är ok. Då är veden lagom, brinner inte för snabbt och lämnar inte för mycket sot i kamin och skorsten.
Fuktmätare är ett utmärkt hjälpmedel, helst en sådan som har spetsar som sticks in i veden.
Det är dock en myt att veden kan vara för torr – när man eldar ska man ha bra drag och varmt i eldstaden. Först när det bara är glöd kvar kan man strypa ner luftspjället lite (men inte helt!).
Ett enkelt sätt att kolla sin eldning är att titta på färgen på röken. När man tänt upp (med fin ved för att snabbt få upp temperaturen) ska röken vara färglös, efter drygt fem minuter. Är den blåaktig är antingen veden sur eller också är temperaturen i eldstaden för låg (beroende på att den är dåligt konstruerad (äldre vedspis t.ex.) eller på att den eldas fel. Läs gärna bruksanvisningen och öva, så att du eldar din kamin på rätt sätt!
Eldade lite ved i helgen som legat i en lada i 25 år. Den var inte problematisk att tända om man säger så.
Klassiker är att spotta på änden av vedträet och blåsa i den andra änden och se om saliven bubblar. Nejdå, det är långt till första april, prova! Vid torr ved fungerar det utmärkt.
@Jolin:
Tack för ditt bra och enkla tips!
Tack för alla suveräna tips i den här deltråden!
Ska testa salivknepet – jag har annars hört om att dutta lite diskmedel i ena änden och blåsa från andra änden. Även där: bubbel=torr ved
I mitt hus i Skåne behöver man i princip ingen uppvärmning dagtid förrän i mitten av oktober (fönster mot söder som släpper in mycket solljus) Nattetid, jag kommer slå på luftvärmepumpen nu ikväll för första gången den här hösten, 10 grader ute redan kl 19, och delvis klar himmel som släpper ut värmestrålningen. Blir kall natt, ner mot 7 grader. Vedkaminen brukar jag inte använda förrän i november (centralt, gnälliga grannar).
Syren har högsta värmevärdet. Lägg pinnarna på tork!
Problemet med syren är att den måste avbarkas för att torka bra (eller klyvas, men pilligt att göra med klena syrenstammar).
Jag tar hjälp av mina får, de barkar effektivt om stammarna är någorlunda färska – sedan torkar det fint!
Uppskattar din kompetens inom brännbara varor, tror inte många har din nivå.
Allvarligt, kan du inte skriva en lite allmännare 123 för folk som just startat med vedeldning, de är ju potentiella m-brännare när de saknar insikt!
Jag läste m som moderat, men insåg sedan att du avsåg mord…
På Agenda idag. EU gör det obligatoriskt att minska sin elförbrukning med 10%. Det är elransonerig! Pinsamt avsnitt, vi ska snåla för att få ned priset och kunna exportera mer el.
Sedan så står Per Bolund o hetsar sig över att deras budget gick om intet och de hade fått igenom sin budget hade allt varit frid o fröjd.
Det är konstigt hur nedläggning av svensk kärnkraft inte spelar någon roll för tillgången och elpriset.
Stöter ofta på folk som är av uppfattningen att vi kan fasa ut kärnkraften, solceller och batterier är lösningen. Kan man stämma/polisanmäla media för trollning av svenska folket?
Jaha, och hur ska t ex den som just skaffat barn eller köpt en elbil reducera sin förbrukning med 10%?
Elverk kanske? (för elbilen då)
Solidaritet med EU, det är det nya nya.
Ang PB, hävdar att tullen fortfarande missar för många beslag.
Vi kan klara oss utan KK, vi köper bara in mer från Ignalina och Zaporizhzhia, grönt o fint då det är utanför landsgränsen.
Det kan man inte, de svarar att brottet skedde utomlands, troll har inte svenska IP-adresser.. De på AB kultur har väl diplomatisk immunitet.
Batterier, hmm, var kommer litium ifrån, är det ren hållbar brytning, knappast, be dem googla detta eller sparka dem på smalbenet, jag röstar för det senare.
Ignalina har varit stängt i mer än 10 år.
https://www.svtplay.se/video/36275993/agenda/agenda-18-sep-21-15-1
Om man vill se klippet.
“På Agenda idag. EU gör det obligatoriskt att minska sin elförbrukning med 10%. Det är elransonerig! Pinsamt avsnitt, vi ska snåla för att få ned priset och kunna exportera mer el.”
–
Ja, det är verkligheten som knackar på dörren och den beror på långt mer saker än enbart avvecklad svensk kärnkraft.
Men samtidigt kan lite minskad elförbrukning göra en hel del positivt för elmarknaden i Europa.
Hade vi haft kvar r1 o kanske r2, så hade vi lättare kunnat nå 70% av överföringskapaciteten i utlandskablarna. Då hade vi haft lägre pris och haft mindre risk för att drabbas av elransonering.
Helt sjukt att så många bara finner sig i eller tom. omfamnar ransonering. Dessa individer borde vara de första som drabbas av rullande nedsläckning. I mitt tycke är de bortskämda.
Under första halvåret av 2022 har Sverige varit Europas största netto-exportör av el och Sverige har gått om Frankrike, vars kärnkraftverk inte klarat värmeböljorna (som gett för varmt kylvatten).
Det är väl ändå en grov förenkling av vad som har hänt?
Frankrike har som Sverige inte behandlat sin kärnkraft på bästa sätt och under Covid sköt man fram olika underhåll. Vilket man nu fått ta tag i. Samt ditt påstående att de inte klarade av värmen, så handlade det mig veterligen om tillstånd att köra med dessa temperaturer, som de sedan efter beslut fick köra vidare (ev med reducerad effekt). Det var säkerhetstänk helt enkelt.
Det sjuka med Europas elsystem är att inte varje land investerar i att fixa sin egen elproduktion. Hade det varit så, hade vi inte behövt exportera så mycket. Bla Danmark behöver nog tänka om och Tyskland vakna upp.
@Hema:
Jo det är väl till stor del Energiewende som har ställt till det, eftersom man ersatte mycket av kärnkraften med naturgas (man ville ju inte öka kolkraften, av klimatskäl). Hade tyskarna bara använt naturgasen som tillfällig spetslast hade problemen varit mycket mindre.
De franska kärnkraftverken klarade temperaturen alldeles utmärkt, men det var miljölagstiftning som blev problemet eftersom man överskred den temperatur på utgående kylvatten man hade tillstånd för. I Sverige ligger ju samtliga reaktorer vid havet, så vi har inte det problemet eftersom tillgången till kylvatten är större.
Nettoexport är rätt irrelevant i sammanhanget. Bara för att du hade skitmycket syre igår så hjälper inte det när du vill andas idag.
“De franska kärnkraftverken klarade temperaturen alldeles utmärkt, men det var miljölagstiftning som blev problemet eftersom man överskred den temperatur på utgående kylvatten man hade tillstånd för.”
–
Intressant att veta är att i slutet av augusti i år var enbart runt hälften av Frankrikes 56 kärnkraftsreaktorer i full gång, medan resten inte var det p g a tekniska problem. Så påståendet att kärnkraft skulle vara planerbar energiproduktion, får man ju ta med en nyp salt.
Undrar om de 10% gäller även exporten :)?
Man kan sluta att titta på nyheter och läsa bloggar om att man skall spara 10% el så sparar man 10% el.
Fattar inte detta. Om vi minskar vår förbrukning innebär det ju bara att det blir mer energi tillgänglig för export till Tyskland enligt 2019/943-direktivet. Finns kapaciteten för överföring måste vi ju fylla den och jag antar att Uniper inte kommer dra ned på produktionen om det går att sälja svensk energi dyrt till utlandet.
Är inte resonemanget att priserna går ner om vi sparar så lite som 5% i *hela EU*, inte bara Sverige?
Det är ju inte så att priserna är lägre i övriga Europa direkt.
Men ett Tyskland som sparar kan ju stänga några av de dyraste gaz-verken och köpa mer av den billiga energi som flödar ned från Norden.
@Månskensbonde:
Visst suger det att våra energipriser även med utbyggd energiproduktion kommer att vara betydligt mer kontinentala än förut men om det underlättar klimatomställningen får vi tillbaka något i slutänden.
Just nu skulle det dock kännas fint med lite exportskatt på elen vi skickar söderut, för att minska efterfrågan enligt ditt resonemang.
Jo, det är här missförståndet uppstår.
OM Sverige sparar 10% (eller vad det nu är) faller priserna med några tiotals öre per kWh i SE3 och 4.
Prisfallet motverkas av att exporten ökar snabbt.
Däremot OM EU sparar 10% så försvinner marginalproducenterna ut ur marknaden då de inte behövs, och det är som drar upp elpriset och därmed faller elpriset mycket MER i EU och exporten minskar kraftigt, och därmed elpriserna i främst SE4 men även SE3.
Goeran63, är det ok att EU länder lägger exportskatt på de matvaror vi importerar från EU?
@Rikkitikkitavi:
Rätt där, det är väl så man ska tänka, att alla i längden tjänar på frihandel – och på att alla länder i EU har fungerande ekonomier och energiförsörjning!
Det är bara surt att vi måste bli så himla kontinentala just nu..! 😉
Mm, Captain Obvious påstår att alla länder i EU har fungerande ekonomi och energiförsörjning, NOT.
A few to drag them down.
För 10 år sedan var det PIGS och Tyskland vägrade efterskänka skulder. Nu är skulderna gemensamma efter COIVD.
Nu är det energin, fastän Tyskland ignorerat järtecken på att det var dumt.
Svenskarna var väldigt pro EU så länge det var mysigt.
“Däremot OM EU sparar 10% så försvinner marginalproducenterna ut ur marknaden då de inte behövs, och det är som drar upp elpriset och därmed faller elpriset mycket MER i EU och exporten minskar kraftigt, och därmed elpriserna i främst SE4 men även SE3.”
–
Det finns beräkningar som visar att om EU kan spara 10 % på elförbrukningen, så kan elpriset i halveras i södra Sverige.
Det går utmärkt att fasa ut kärnkraften, men den kan inte ersättas av dagens sol- och vindkraft som går ut direkt på nätet. Vi behöver – kärnkraft eller inte – en möjlighet att lagra energi från sol- och vindkraft (så jobbigt att skriva, jag kallar det väderel nu).på ett sätt så att vi kan få el till nätet när den behövs. Energilagring är naturligtvis dyrare än att mata ut elen direkt (dels anläggning för att lagra energi, dels förlusterna vid lagringen), jag har ingen bestämd uppfattning om lagrad väderel prismässigt blir dyrare eller billigare än kärnkraftsel.
Oavsett, är jag övertygad om att vi behöver denna lagrade väderel i en skaplig mängd. Vill man fasa ut kärnkraften, behövs det mycket mera av den, bygger man mera kärnkraft behöver vi mindre – men vi behöver den. Och det är något som går att få till på hyfsat kort sikt (jämfört med kärnkraft).
* Pumpkraft – öka effektuttaget/drifttiden i vattenkraftverk. Det ökade vattenuttaget från dammen kompenseras med vatten som pumpas upp med hjälp av vindkraft. Uppumpningen behöver inte synkroniseras med vattenuttaget, pumpa när det blåser. Sägs ge typ 25% i förluster, förhållandevis billigt ändå. Det tråkiga är att vi inte direkt har Harsprånget i SE3 / SE4, men det skulle ändå kunna bidra en del. Och vattenkraftverken står där redan.
* Vätgas tas upp ibland. Ineffektivt, men anständigt enkelt och inget miljöproblem. Gäller att få någon att betala för de stora förlusterna bara…
* Batterier är bra ur många synvinklar, utom att det är kasst att konkurrera om råvarorna för batterier som vi behöver i andra sammanhang, och utvinningen av dessa lämnar en smula övrigt att önska.
Personligen har jag inte så mycket emot kärnkraft annat än kostnadsmässigt – beslutar politiker att ta bort den eller bygga ut den så är jag OK med båda – bara man tittar på hur den totala elförsörjningen ser ut på ett realistiskt sätt. Och vi kan inte ha mer vind nu i SE3 och SE4 utan energilagring. Det finns inte reglermöjligheter så det räcker – utan lagring blir vi tvungna att ha enorma mängder med vindkraftverk som kommer att stå stilla lejonparten av tiden, bara för att kunna garantera tillräcklig effekt vid alla tillfällen. Det vill jag INTE se. Lagra nu!
Jag är övertygad om att vi LÄTT skulle kunna dra ner elförbrukningen med 10% om man räknar exv kommunvis, inte på hushållsnivå. Jag tror det skulle gå även på exv. gatunivå, men inte på _enskilt hushåll_s-nivå. Vissa hushåll har redan varit medvetna och dragit ner sin förbrukning _nästan_ så långt det går, medan flera säkert skulle kunna spara
mer än 10 % genom lite större medvetenhet och diverse åtgärder.
Men de stora besparingarna skulle kunna göras inom alla delar av det offentliga och inom företag, med sina överdrivna belysningar, inomhustemperaturer, öppna dörrar mitt i vintern etc.
Jag har en familjemedlem som har hemtjänst – man måste hålla på och påminna personalen/skriva lappar om att släcka lamporna i rum/våning där den boende aldrig befinner sig…
Finns det någon rekommendation för alla mindre erfarna som skall elda i vinter att skaffa något sorts larm för koldioxid eller kolmonoxidhalter? Iom att det är dyrt med värme så kan det tänkas att det är lockande att snåla på ventilationen också.
Lars har utrustning för att mäta syrenivån i huset om jag minns rätt.
Om du har en spiskasett och modernt tätat hus så slocknar den bara om den inte få nog med syre. Man kan behöva öppna altandörren på glänt när man skall tända. När den väl är tänd ordentligt skapar den ett väldigt kraftfullt sug (het luft är lättare än kall). Tror inte det är någon risk en sån. Däremot med öppen spis kan det vara problem, men öppen spis skall ändå inte användas för att värma med då den har usel verkningsgrad (ca 5-10%).
Det är väl en CO2-mätare som passerat revy på bloggen att mäta syrenivån är väl överflödigt, det är ju CO2 man får ont i huvudet av?
Vi hade en kombinerad AQ+CO2-mätare (CCS811) men den var så dålig på CO2-mätning att det blev en betydligt dyrare (SCD30) för enbart CO2 och sedan får den andra vara en kuriositet med TVOC-mätning.
Netamo väderstation har CO2-mätning. Dock är det nog CO-varnare som man vill ha. CO är betydligt giftigare, och dödligare.
syrehalten är ointressant. Du är död av koldioxid eller kolmonoxid långt innan du får problem med syrehalten.
@Teheimar:
Man ska alltid ha helt öppet spjäll när man tänder, för att de giftiga förbränningsgaserna ska gå ut genom skorstenen. Har man det (och en fungerande eldstad och skorsten) finns det ingen risk.
Bl.a. Naturvårdsverket har information om hur man ska elda:https: //www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/#E1839458436
https: //www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/#E1839458436
H-vete, nu kanske?
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/#E1839458436
Ryker det in så mycket att det skulle trigga en kolmonoxidmätare har du antagligen ett ganska rökigt rum redan.
Finns det glasluckor på kaminen har du annars en bra indikator. Sotar de igen är det en varningssignal för att något är fel. Vi eldar dagligen i vår Contura med stora glasluckan helt ren. Med ved lagrad i vedbod i två år samt följande av deras instruktioner för tändning så blir det bara sot om något vedträ faller ned mot glaset.
Vännerna har dåligt drag i sin skorsten och även med torr ved sotar luckorna igen. Genom att starta med en liten brasa har de fått upp draget innan ilägg och förbättrat situationen lite. Är dock en insats till öppen spis så det kan vara skorstenens konstruktion som är begränsande för en bra förbränning.
@Månskensbonde:
Om man har väldigt dåligt drag kan det bero på att skorstenen är otät. Alla murade skorstenar är lite lite otäta men om man renoverar den med t.ex. keramisk tätning blir draget oftast mycket bättre.
Stålrör är ännu bättre men betydligt dyrare att installera.
@GOERAN 63
Så kan det vara. Vårt hus är från 1880-talet med en gigantisk skorstensstock med fyra separata kanaler. Vännernas 70-tals hus med skorsten designad för öppen-mys-spis kanske inte är gjord med samma omsorg.
Jag litar MER på en metallpipa installerad av en godkänd installatör som är provtryckt än en murstock från 1800-talet som fukt och frost förvandlat till schweizerost.
Fördelen med ett stålfodrat rör i en gammal skorsten är också att sotbrand sällan blir så allvarlig, givet den är väl isolerad.
Frågan är hur mycket ved och pellets det finns att köpa på marknaden, för vad jag märkt är det mer eller mindre slutsålt överallt och priserna har blivit rejält upptrissade. Men varför oroa sig för det sistnämnda när ändå inget finns att få tag på? Märklig och besvärlig situation.
Du får vara beredd att åka 15-20 mil utanför storstaden så finns det ved. Kostar en slant men ändå mindre än vad Bolundelen kostar.
Skulle man fått en krona för varje packat släp med ved som körde söderut på 76:an mot Norrtälje i går hade man kunna köra både tvättmaskin och diskmaskin till Magda-elpriser idag. Rospiggarna sålde ved till Stockholms kakelugnar på 1800-talet och nu är det dags att ta upp den traditionen igen.
Jag spar min ved och värmeloggs som jag har kvar sedan förra säsongen tills det blir kallt på riktigt. Senaste veckan har det med LLVP gått 3-4 kWh/dygn till uppvärmning (utanför Stockholm) vilket är helt ok och billigare än ved, så det är bättre att vänta med att elda. Vid de här utomhustemperaturerna är LLVP väldigt effektivt (COP +5).
Körde förbi ett större “vedlager” i tornedalen som säljer ved på kubikssäck. I somras var det proppfullt i lageret och 100-tals säckar utanför…. nu var det bara några vedpinnar kvar. Vill minnas att det normalt är minst halvfullt där året runt.
Spännande ändå hur allt började med att jag köpte Lars Myttings bok, från att inte tänka på energiförsörjning öht drömmer jag nu om Blaze kings och ackumulatortankar.
Här på Västgötaslätten finns det fortfarande ved i mängder, däremot har jag gjort en intressant spaning. Förra året eldade min närmsta granne med ved, nu ser man staplad ved överallt. Nu pratas det inte längre om solceller utan om björkved.
Rapport fran en sma stad i Tyskland:
– Sotaren berättade till mig att manga vill installera vedkamin för att ha en alternativ till gas.
– Han berättade mig att manga köper begagnade kamin. Manga begagnade kamin handlas pa ebayKleinanzeigen (som liknar svenska “blocket.se”).
– Flesta begagnade kamin far inte installeras pga. en ny lag angaende rökemissionen.
Jag gjorde en icke-representativ undersökning (85 svar, men bara fran smastaden och omraden): ~17% kan idag värma med ved. I storstäder är andelen mycket mindre.
Det är väl samma krav inom EU? Det var en hel hög med intyg och godkännanden som skulle in till kommunen innan min kamin blev godkänd att använda.
Vet inte om det är samma krav. I alla fall bromsa det nu installering av vedkaminer. Nya är nästan utsald och gamla far inte installeras.
Om man ska installera en ny kamin och skorsten måste kaminen uppfylla Boverkets byggregler, som skärptes 2019. https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/andrade-krav-for-kaminer-och-pannor/
Tillägg:
Gamla braskaminer får installeras om de uppfyller kraven – vilket de kan göra om de är tillverkade på 90-talet eller senare. Tillverkaren kan upplysa om detta.
Tack för all värdefull (!) info om eldning etc.
Vill passa på att skicka hejarop till LW och alla som också håller värmen genom löpning.
Kom själv igång vid årsskiftet, har aldrig någonsin lyckats springa mer än några 100 m i sträck förut (och nej jag är ingen gymnasist…). Sprang Jubileumsloppet (en mil) den 3 september, så nöjd!
Nu gäller det bara att hålla uppe disciplinen under vintern också, är lite lätt skeptisk, men det brukar också peppa mig.
Förresten, om jag får vara så fräck – när vi ändå talar om löpning och värme… Vilka är era bästa löparkläder + löparskor för vintern?
Har samma löparskor året runt. Kommer inte ihåg märket, men kostade strax över tusenlappen på extrapris. Broddar är onödigt med rätt löpsteg. Är det minusgrader tar jag ett par extra sockor. Likadant med övrig klädsel. Lägger bara på flera skal, dubbla eller trippla löparbyxor om det är minusgrader. Har en tjockare sweatshirt eller hoodie utanpå dubbla t-shirt om det är riktigt kallt. Tunn löparmössa och löparvantar som skyddar mot värsta kylan men samtidigt luftar bra och leder bort överskottsvärme. Man skall klä sig så att det känns kallt eller fruset innan man får upp värmen, så slipper man svettas onödigt mycket.
Jättebra tips, och håller precis på att rätta till löpstegen och tekniken, så det bör funka som du säger. Noterar lager på lager, men också inköp av löparmössa och -vantar. Tack för tipsen!
En tidigare kollega som sysslade mycket med löpning – gärna under den halkiga årstiden – rekommenderade Icebug.
Dom är broddade och särskilt utvecklade för terränglöpning, men broddarna ger även extra säkerhet i stadsmiljö.
Lycka till med löpningen. Starkt jobbat!
Jo tack! 🙂 Icebugs står på min ständiga “villhöver”-lista… samtliga modeller! Har ett par kängor för att klara livhanken under de isigaste tiderna här ute på Vischan… Men ska kolla en gång till på löparskorna… Kan ju hända att jag BEhöver dem.
Icebugs är som dubbdäck på bilen. Det är grymt på ren is och hårt backad snö. Det är halare på ren asfalt och rent obehagligt att springa på då. Jag skulle skaffa icebugs som sko-par nummer två och skaffa ett par “vanliga” skor också. Jag har sprungit i hela mitt liv så jag har haft ett antal icebugs och säkert några hundra löparskor. Fördelen med skor är att man kan byta mellan passen och inte som på bilen bli tvingar att köra ett halvår med vardera.
Har redan skaffat ett par vanliga + ett par för trail, men de är så luftiga båda två, så behöver nog först satsa på ett par vanliga, men inte fullt så luftiga som de andra. Asfalt har jag inte att springa på här, men väl hård grusväg.
Några hundra löpskor!! Du är nog kanske “värre” än jag med att ha skor för varje väder och tillfälle 🙂
Ullunderställ och sedan en vindtät jacka.
Skall du ut i trail-spåret är det inov-8 löparskor som gäller. Har ett antal både dubbade och odubbade som är grymma.
Tack för tipset, ska kolla in dem också
Bra tips jag fick för många år sedan angående vinterløpning – ”be bold, start cold!”.
Tar med mig det, även om det tar emot att gå ut och frysa… men det stämmer säkert!
Appropå att veden måste vara huggen och klar innan midsommar för att vara torrr till hösten. Jag provar just nu att syrafälla, gjorde det i rätt sent i Juli och nu är det snart dax att se om det går att elda med den…Behöver det inte egentligen men ser det som ett experiment.
@T:
Jag har själv prövat syrtorkning men för att kunna använda ved fälld i slutet på maj. Det fungerade bra.
Den ved du fällt kommer att bli torrare när löven drar ut vattnet men de vissnar långt innan veden är tillräckligt torr för att elda. Det är ändå inte bortkastat, det fungerar säkert att elda den någon gång efter årsskiftet när den torra vinterluften hunnit torka den mer. Hade du inte syrtorkat hade du fått vänta med att elda till nästa vinter 🙂
Den bästa tiden att torka ved är före midsommar eftersom luftfuktigheten är lägre då. Idealt bör man ha fällt träden och kluvit stockarna för uteförvaring på vintern då träden innehåller som minst vatten (eller föregående sommar). I augusti torkar ved knappt alls eftersom luftfuktigheten är så hög, även om den ligger under tak.
Det är också viktigt att ha bra luftväxling runt ved som torkas, jag har hittat tio år gammal okluven ved med barken kvar som inte var torr nog att elda. Den hade legat längst nere i en stor oordnad vedhög inomhus, närmast golvet i vedboden..!
Stalltips, ved skall läggas på gamla SJ pallar så kommer luften in och torkar den.
En viss mikrobiell nerbrytning gör också att det blir lite varmare i mitten vilket förbättrar draget. Dock inte så mycket att det är någon risk för antändning. Det krävs nog stora högar med flis för det.
Har ytterdörren öppen i detta nu pga övervärme inomhus, å det är inte jag som eldar för kråkorna. Det är solen som lyser in genom fönsterna.
Mitt gamla hus från -61 har fått mer isolering allt eftersom vi renoverat. Nu är det 400mm på taket och 210mm i den nyligen fixade västergaveln. De gamla väggarna har bara 70mm isolering. Fönster och dörrar byttes till 3-glas isolerglas för 15 år sen.
Är riktigt nöjd att jag tog rätt beslut i början på maj då pelletsen kostade 42:95 per 16kg säck. Köpte fyra pall. Förra vintern som var lite mesig tempmässigt klarade jag mig på 3 pall.
Idag, om jag åker 70 mil upp i Dalarna, kan jag hitta för 99:95 per säck.
Så nästa höst kommer smällen. Mina 4 pallar + det jag hade hemma räcker till julen -23.
Kan även elda med ved både i insats i vardagsrummet och i värmepannan som är en vedpanna kopplad till ackumulatortank men som jag eldar med pellets 100%. Men jag har bara 2 m2 torr ved hemma pga tidigare bara myseldning.
Tänkte jag skulle erbjuda kompisen att röja i kraftledningsgatorna på hans mark till vintern mot att jag får det brännbara, så jag har ved till nästa vinter.