“När det blir lågkonjunktur får vi högkonjunktur.”
Lokale sotaren
Dags för en liten uppsamling kring energikrisen. Regeringen föreslår att hushåll med dålig ekonomi ska få låna pengar för att betala sina elräkningar, en så kallad elräkningsakut. Att även kunder som lurats på gasvärme drabbas med nu dubblade biogaspriser ignoreras av regeringen. Det uppges råda brist på ved, pellets och värmepumpar. Sotarnas arbetsorder staplas på hög när folk vill börja elda igen i gamla anläggningar. Själva fick vi 61% lägre elpris i augusti än rörligt elpris, tack vare timmätning med elbil och varmvatten nattetid och solkraft dagtid, och sålde el för mer än vi köpte.
Regeringen gick alltså ut med det helt idiotiska förslaget att hushåll som på grund av sin relativt sett dåliga ekonomi inte kan betala elräkningarna ska få låna pengar till elräkningen. I praktiken få avbetalningsplaner, där regeringen ska garantera lånen. Näst Miljöpartiets tidigare idiotiska uttalande för några år sedan om att man skulle ta lån på huset för att betala en återinförd fastighetsskatt är det nog bland det mest verklighetsfrämmande jag hört talas om.
Kan hushållen inte betala elen i vinter kan de inte betala elen längre fram heller. Inget talar för att svenskt energisystem blir fungerande igen de kommande åren. Man öppnar för en enorm skuldfälla där elräkningar i praktiken staplas på hög och de sårbara hushållen aldrig kommer ikapp.
Varför inte finansminister Damberg och energiminister Farmanbar gör som i andra länder och helt enkelt sätter ett maxtak på elen istället är oklart. I Sverige ska man låna pengar för att kunna duscha efter åtta år med MP+S energipolitik.
En läsare delgavs ett dubblat pris på den biogas som man lurats på som uppvärmning av bostaden, vilket som bloggen rapporterat om gäller en del bostadsområden i Skåne och på Västkusten. Priset per kWh landar uppe på 5-6:- SEK, men till skillnad mot en värmepump så får man inte ut 3x värmen. Det skulle motsvara ett elpris på 15:- SEK per kWh.
Dessa tiotusentals hushåll struntar regeringen dock i.
Inte heller går det att installera en värmepump istället. En läsare berättar att de beställde en ny luft-vatten värmepump i april efter att ha flyttat till ett hus med elpatron i elhandelsområde SE4. Detta var i april. Nu kom beskedet att någon leverans blir det tidigast i slutet av april, då det saknas delar till värmepumparna. Förutom att priserna höjdes 10-15% från tillverkaren oavsett när man beställde. För övrigt intressant för de som tänkt flytta in i en nybyggd villa i vinter – det kan hända att det inte kan levereras någon värme till huset som får stå och frysa sönder.
Vi hade sotaren hemma i veckan som rensade bort tjärbildning i skorstenen. Han kosntaterade att högen mer arbetsordrar var högre än någonsin – många vill få en gammal skorsten godkänd som man inte eldat med på länge, eller få en nyinstallation godkänd. Själv har jag väntat sedan i maj på rensningen, men det har ju inte varit akut över sommaren.
Själva verkar alla sotarna köra med pellets. Vilket är slut. Priser ska gått från (typ) 1900:- per pall, till 2600:- och nu över 4000:- (jag har inte kontrollerat detta, utan det är muntliga uppgifter). Om man kan få tag på dem. Tyskar och danskar reser tydligen in i Sverige och köper det man får tag på – priserna är ännu högre på kontinenten.
Även ved är det brist på och som bekant är det för sent att hugga ny ved nu – den torkar bara på våren. Det går att få fantasipriser för veden.
Vår timmätning med prisstyrning av varmvattnet, som räcker hela dagen normalt, och elbilsladdning nattetid, samt solkraft dagtid gjorde att vi fick ett elpris på 92 öre per kWh för augusti månad. Ex moms. Vattenfalls motsvarande rörliga elpris listas på 240 öre per kWh. Det är 61% lägre elpris tack vare timmätning och styrning. Såld el fick vi 266 öre för, och netto blev resultatet 996:- SEK plus för månaden. Den sålda elen betalas enligt avtalet ut i vinter.
Sedan blir inte timmätningen lika bra när inte solkraften ger så mycket i vinter, men dagtid kommer vi värma med ved så länge vi inte har husvakt. I juli blev (ur minnet) timspotelpriset för oss 50% under rörligt elpris.Dock har priserna nu blivit extrema – normalt brukar besparingen bara vara 15 – 25%.
85 kommentarer
Även så kallade “heat logs” (Dvs pressad sågspån) är nu helt slut.
Blir intressant när alla ovana ska börja elda för värme i hus med eldstäder som enbart myseldats i i 50 år.
Lär bli en del bränder.
Och “första inläggs” skatten går till Läkare utan Gränser.
Även om jag höll mig on topic
Japp, det gäller att köpa en brandsläckare per eldstad. Jag blev påprackad detta av mitt försäkringsbolag som erbjöd gratis inspektion av det nya huset (eftersom jag har den stora villaförsäkringen), och besiktningsmannen sålde kvalitetssläckare för 450 kr styck. Troligen ett bra beslut, summan är bagatellartad jämfört med konsekvenserna.
De erbjöd även vita släckare eftersom moderna människor tydligen (enligt besiktningsmannen) inte tyckte om rött eftersom det såg för alarmistiskt ut. JAg valde dock röda släckare eftersom de syns tydligare vilket är viktigare om något skulle hända.
Bara av nyfikenhet, som okunnig lägenhetsbo som aldrig eldat i mitt liv: Varför torkar ved bara på våren?
Luftfuktigheten.
Tack! Men är det inte torrare på sommaren?
Blir fuktigt i luften igen i juli.
Aha, okej! 👍
Litet OT-tillägg rörande ved: det finns torr ved i skogen “på rot” – barkborregran som dött och torkat – inte samma värmevärde som torr björkved men brinner med fint sprakande och ger hyggligt med värme iallafall (proveldar just nu med det jag högg förra veckan).
Sedan visste jag inte att ved kunde bli “för torr”. https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/?fbclid=IwAR2MCjH_6VBv5ltce3ErlVTykrn9tHHFNAtZzmL6NejEqrZMLvixYTEVDhc
Konstaterar ökad förbrukning juli-augusti med strax över det dubbla. Från 1 augusti gäller också det nya (förvisso låsta) priset som är tre gånger det tidigare. Det är nått som är ruttet i crime city…
Anekdotiskt kan jag meddela att det finns ved. Men säljaren jag känner till spekulerar ytterligare prisökningar och säljer givetvis inte. ”Hör av dig i oktober så får vi se” meddelas hugade spekulanter.
Passa på att ställa en fråga här:
Har en varmvattenberedare som är förberedd för styrning och hade tänkt likt bloggaren körs den på natten eller vid låga priser/egen solproduktion. Men är lite nojig för legionella? Är det befogat eller är jag bara nojigt? Ska tillägga att jag bor i en mellanstor stad med kommunal vatten om det nu påverkar.
Värmepumpsberedare (t ex bergvärme) kör 60 grader en gång i månaden för att bränna bort legionella. Sluta vara nojig eller sluta läsa sidor från världens räddaste folk, amerikanerna. Värmer du vattnet dagligen är det ingen fara.
Här kostar 40 liters säck björkved 120kr. Det blir ca 3kr/kWh om man har en braskamin med runt 80% verkningsgrad. Motsvarar el för 9kr/kWh om man har värmepump. Så tveksamt att det blir lönsamt i vinter, men däremot bra som backup. Eller om man stödeldar på kvällen efter jobbet så man kan värma sig. För det kommer vara kallt överallt, hemma, på kontoret, i affärerna osv.
Svaret hamna fel…
Vi har 6 kronor redan nu i SE3, vänta till vintern. Och har du LLVP blir COP runt 2 när set är riktigt kallt.
Tack för svar, misstänkte att så var fallet.
jag kan poata lite länkar senare tlll vetenskapliga studier men legionella växer inte över 46-47C, börjar dö över 50 och ju varmare desto fortare. vid 60C handlar det enstaka minut för latt 90% skall dö.
riskerna hemma är varmvattenberedare på lägre ön 50C, kallvattenledningar som samförläggs med varmvatten och värms upp. men har man hela tiden föebrukning hinner det inte växa.
jag hade lätt ställt temp på 50-52C för att spara el i VP givet det räcket för behovet.
Tack för upplysning
Vad gäller i en stuga om varmvattenberedaren slås av när jag inte är där?
Har man gjort en legionella-höjning (över 55°C) och sedan inte tappat något vatten har jag förstått att det är OK.
Bekräftar pelletspris och tillgång. Den vanliga “höstpåfyllnaden” om 6-7 pall var omöjlig pga brist från leverantören. Istället en pall i taget som gäller för kommande månader. Bara hoppas att det inte blir problem i leveranskedjan…
Och sen var det priset ja, upp från 2600:- i maj till 4600:-/pall nu…
Är inte hemleverans per pall bara den 1000 kr om de kör en åt gången?
Här kostar det 1000 kr om en lastbil ska köra 10 km. 1500 om den ska ha kran.
Måste ju bli rätt redig kostnad per kwh.
Får snällt haka på släpet och hämta nämnda pall…
Nu rear man inte ut träpelletsen som man gjort dom senaste åren. Nu har vi lite mer marginal, tack och lov.
Konsumenterna har varit bortskämda tidigare utan att dom visst om det. 😉
Bara som en sakupplysning så är det lite väl hårdraget att definiera “avbetalningsplan” som “får låna pengar till elräkningen”.
Nu har iofs alla stora elhandlare erbjudit avbetalningsplan sedan länge och akuten är i praktiken en möjlighet för elhandlare att till marknadsmässiga villkor (förutsätter jag då det är kravet på statsstöd) säkra tillgången på likvida medel då ett större antal kunder med avbetalningsplaner kan antas påverka kassaflödet.
Men eftersom det är marknadsmässiga villkor som bör gälla blir frågan snarast varför elhandlarna inte ska lösa det på den ordinarie finansmarknaden.
Så det ska nog ses som ett försök att få energidebatten att handla om något annat än kärnkraft och därmed locka röster på marginalen tills på söndag, mer än något som är framtaget för att genomföras.
‘Bara som en sakupplysning så är det lite väl hårdraget att definiera “avbetalningsplan” som “får låna pengar till elräkningen”.’
Va? Nej.
Får väl smälla upp ett tält i vardagsrummet i lägenheten i vinter om det blir kris och tidvis elavstängning. Politikerna pratar ju helst inte om såna åtgärder nu innan valet men vi kan ju mycket väl hamna där.
Och man bör väl se över prepperförrådet också. Just in case.
Grejen med förslaget om tält eller kojor inomhus är att det är så totalt befängt på alla plan. Skulle det bli rullande elavbrott skriver artikeln i GP att dessa skulle växla från område till område och inte vara längre än *timmar*. Det hinner inte bli så kallt inomhus att man fryser ihjäl på den tiden utan som mest räcker det med extra filtar i sängen. Och blir avbrotten flera dygn långa så att risken för att frysa ihjäl faktiskt är reell spelar det ingen roll. Och dessutom har ens hus då långt större problem än bara dräglig temperatur i rummen.
Obs, har man LVVP så kan ledningarna och utedelen frysa sönder då tillverkarna idag förlitar sig på att cikulerande vatten håller den varm. Man kan hälla glykol i vattnet men lite omständigt.
Fast det tar en stund det också. Och är det kallt så är det varmvatten i rören när strömmen går.
Javisst men går strömmen några timmar så finns ju risken att nätet överbelastas när allt slås på igen. Blir strömavbrottet längre blir det problem..
Tält håller i visa mån inne värmen. Har du inte råd att värma är tält relevant.
Elen kan du glömma pga priset och ved går inte att få tag i.
Är det inte dags för partierna att släppa valrörelsemode och ta Europas eneegikris på allvar?
Alla partier vill skicka ut subventioner, men ingen ställer krav på sparande. Fattar de inte att det är brist på energi i hela Europa? Ska vi kunna ha energi till sjukhus, skolor, domstolar, bagerier, stålverk, djurhållning, småindustrier och annan kritisk verksamhet så måste vi spara in på annat.
Förbjud eluppvärmda utomhuspooler och badtunnor. Släck ner fasadbelysningar. Innertemp max 20 grader (eller 19). Ingen elbastu. Förbjud bitcoinfarmer.
Resten av Europa driver på energibesparingar. I Finland uppmanas man att sluta basta (sic!) Schweiz ligger förslag på upp till 3 års fängelse om man har mer än 19 grader inne. Frankrike, Spanien, Tyskland, Danmark… överallt olika energisparförslag.
Men i Sverige så antingen “Vi ska bygga ny kärnkraft” (klar om 10 år) eller “Vi exporterar energi så vi behöver inte spara” (förbaskat självgod inställning när resten av Europa sliter för att spara så mycket som möjligt)
Det här är den största energikrisen sen 1973, om inte ännu större. Då duger det inte att bara använda den som tillhygge i en valrörelse.
Det är bara att hålla ut tills på söndag och hoppas att det blir bättre när valrörelsen är över…
Då ska vi ha regeringsbildningskris i 3 månader. Så man ska nog räkna med att pengar kommar som allra tidigast februari.
När S o MP vinner igen är effektbristen magiskt borta, oroa dig inte..
Häng på den svenska energisparkampanjen #SwedSaveUkraine!
Putinvän much?
Om vi nu ska sluta handla med Ryzzland , som är en stor virkesexportör, kommer det väl bli en liten brist på virke till vår skogsindustri och skogsägarna får troligen bättre betalt för virket, och veden till alla som vill köpa en säck ved blir ännu dyrare, pellets blir dyrare. Tur att arbete med ved värmer flera gånger.
Orkar inte sätta mig in i detaljerna men är inte tanken med lånen att de skall överbrygga räkningarna fram till och med SVK har en modell för “återbäringen”? Den skulle ju vara klar i november. Även andra förslag som maxpris osv skulle ju behöva utredas innan de införs så lånen behövs då för att brygga tiden i mellan nu och införande.
Ja nu läste jag förslaget och min förmodan var rätt. Det är för att erbjuda avbetalning av de närmaste fakturorna innan högkostnadsskyddet kickar in.
Hade det inte varit bättre att göra rätt från början.. just ja det är politiker vi talar om, sveriges begåvningsreserv.
Var nu inte för snäll mot politikerna!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Beg%C3%A5vningsreserv
Hade man läst till sista meningen så hade man förstått att detta är en snabb lösning tills subventionerna var på plats. Men då kan man inte ha lika dramatiska rubriker, cashen ska in! =)
Jag vill inte ha återbäring, jag vill ha renoverade stamnät.
Man kan få båda, man måste inte välja.
Varför ska staten syssla med detta? Det finns en stor finansiell sektor som har detta som affärside som alla vet. Förutom den usla idén att låna till löpande utgifter så verkar det finnas en hundbegraven om det nu inte är så att någon av de mindre begåvade ministrarna råkat tänka högt.
Jag förstår inte varför ett generellt maxtak på elpriset skulle hjälpa. Är det brist så är det brist. Att sätta ett pristak skapar inte magiskt mer el. Tvärtom riskerar det att göra att folks inställning rör sig bort från att spara på el och mot att ändå göra mer “som vanligt”.
Att tillföra pengar att betala elen med har samma problem och gör det bara dyrare. Plus att man driver på inflationen.
Men visst, något måste väl göras. Ohållbart om för många inte har råd med sitt boende, barn som drabbas osv.
Jag uppfattar EU förslaget så att el som skapas från gas får en egen prissättningsmodell så att övrig elproduktion inte smittas och samtidigt införs ett nationellt sparkrav på 5 %
Det är två olika saker egentligen, elbrist och höga priser. Elbristen är bidragande till de höga priserna, men det är också så att de är artificiellt höga för att prissättningsmodellen inte fungerar. Som jag uppfattat det är modellen med att all el kostar som den dyraste kWh:n att man inte ska kunna köpa billig gas och kärnkraft i mängd framför dyrare förnybar energi. Men när gasen är så fruktansvärt dyr förstör det hela systemet. Det betyder att även om man löser effektbristen så kommer elpriset att bli enormt. Den enskilt viktigaste åtgärden tror jag är att göra allt för att få den franska kärnkraften att gå på max för att försörja den tyska elmarknaden. Prio två att stoppa alla pågående kärnkraftsnedläggningar.
Att frikoppla gasen är ju rimligt. Men jag syftade mer på svenska politiker där förslagen verkar mer generella.
Att all el kostar som den dyraste är även tänkt att göra utbyggnad mer lönsam. Men visst, 95:e percentilen eller liknande skulle säkert fungera lika väl på den fronten och även det mildra extremerna lite.
Om ett pristak sätts per kWh, så kommer ju högre förbrukning fortfarande att kosta. Det finns alltså fortfarande ett incitament för att spara el, bara inte lika starkt.
Vad gäller sparkrav skulle man kunna ha en morotsmodell där man jämför med samma månad förra året och fixar man si och så mycket besparing får man någon form av ersättning. Blir förstås lite småkrångligt med folk som flyttat, eller om det blir en extra svinkall december…
Elbristen kan också temporärt hanteras med lite sovjettakter – ransonera ut elen, alltså redan på spotmarknaden. Inget recept för en bra framtidslösning, mera en brandsläckningsövning tills man har tillräcklig produktion. Och man måste se till att det fortfarande finns incitament att bygga ut kraftproduktionen….
Jo, det kommer kosta, men desto mer likt föregående år desto mindre incitament till att spara. På sikt även en risk att minska investeringsviljan. “Få se nu, Thailandsresan eller extra isolering… äh, blir elen dyr så går staten in ändå, vi drar till Thailand!”. Typ 🙂
Morotsmodell är inte orimligt även om det förstås blir trubbigt bland annat av de anledningar du nämner. En trappa vore ett annat alternativ, där en viss mängd el per hushåll får ett kraftigt pressat pris av statliga subventioner. Då minskar man smällen men gör ändå sparande ännu mer lönsamt. Men visst, också trubbigt av många anledningar.
Just nu står ju majoriteten av franska kärnkraftverk stilla, OL3 i Finland går på halvfart, R4 är avstängd och Forsmark 1 är på underhåll. Vad kan man förvänta sig till vintern när mer kärnkraft är i drift? Kommer Tyskland att ha fått igång tillräckligt mycket nedstängd kolkraft? Kan man ha fått in tillräckligt med LNG från USA? Kommer åtgärderna att ha hunnit få effekt?
Det spelar nog ingen roll hur mycket de startar upp nu. Priserna kommer skena oavsett, eftersom det inte är produktionspriset utan börs och efterfrågan som sätter kostnaden. Den gemensamma marknaden gynnar inte Sverige.
Det vi sett hittills är en mjukstart. Oktober kommer bli första månaden då detta verkligen kommer kännas. Än så länge är värmetillförseln obefintlig. Denna vintern är det dessutom många som fortfarande sitter med fasta avtal och inte berörs. Många av dem gör heller inget för att effektivistera för inflationen äter upp investeringskapitalen.
Ett bra varningstecken är att politikerna bjuder över varann med bidrag och skattelättnader. I vanliga fall skulle de gjort det först när läget var ohållbart.
Det skrivs mycket om varmvattenberedare här. I sydostasien där jag befinner mig nu finns inga varmvattenberedare. Här direktvärms vattnet med elspiraler när man behöver det och det fungerar bra. Någon här som vet vilket är mest energieffektivt?
Hamnade fel …
8 oktober ska Forsmark 1 tillbaka in igen. Och i december Ringhals 4. Och då är Sverige fulltalig.
Fransk kärnkraft kommer nog snart igång igen.
OL3 gör ingen nytta för SE. Vi kan ändå inte överföre effekten söder ut pga begränsningarna mellan elområdena. Det vi kan hoppas på är senareläggning av nedstängning av kk i DE.
Svar till @P_ENGINEER
Min vedleverantör har gått från 2300:- (förra året, taget ur minnet)-> 2950:- (när jag beställde för någon vecka sedan) -> 3950:- -> nu slutsålt. En pall björkved, ja Stockholmspriser.
Någon som har koll på energianvändningen för serverhallarna (Amazon, Facebook, MS, m fl)? Filosofisk tanke: tvinga på dem att betala marknadspriser så drar de vidare…
Tror de betalar marknadspriser, dock skatterabatt.
Det där är björkved, pellets är nästa, fjärrvärmen kommer skjuta i höjden, kol köar ploackerna för att få tag i, winter is coming..
Va? Jag köpte ved i Skåne förra veckan, 750kr/kubik ändå helt ok. Borde vara bra timpeng att köra ner och hämta?
Titta även på blandved och lövved, bättre priser är björkved och blandad lövved kan ha samma energiinnehåll. Det är kr per kWh som gäller just nu, även om björk ger vackrare låga. Själv räknar jag med att åka 15 mil bort till helgen OMM de inte säljer slut innan dess.
Vi norrlänningar ligger risigt till när vi har utetemperaturer ned till minus 30 på vintern och ska värma ett hus med skånepriser! Då är det bättre att tutta på hela kåken istället för att frysa ihjäl.
Avfolka Norrland verkar vara en rimlig åtgärd, välkommen till söder, där båtar inte läker.
Mm, det blir nog så, men vem ska sköta Vattenkraften då, kanske inhyrda Skåningar 🙂
Vatten rinner väl av sig själv, är du dum eller 🙂
Ty Pellets finns inte att få tag på (100kr för 16kg), veden är snart slut och elpriserna stiger. År 2022 att duscha med varmvatten gäller inte alla!
Byggmax i Kungsbacka och Göteborg-Sisjön skulle fått leverans av loggs igår men det är tomt. Med andra ord – det är kört! Känner inte för att åka till Lycksele som har.
Angående varmvatten, det går att ställa en campingdunk vatten eller plåtspann, framför eller ovanpå kaminen på “lagom” avstånd för att få en dusch. Sedan häller man vattnet i en campingdusch som krokas på dörren till duschkabinen så kan man duscha. Lite obekvämt men bättre än inget när elpriset är 30 kr på natten och blandat 65 kr eller blackout på dagen. Jag gjorde såhär i ett tidigare hus, man blandar i en hink med kallvatten till det blir lagom.
Fan VVV, det är rätt gött att läsa dina inlägg. Ju jävligare jag tycker det känns så vet jag att du finns där och har en ännu mörkare syn på allt.
Pellets kommer att finnas, om folk ger fan i att hamstra. Man hinner inte producera i den takt som säljs, därför stoppar man just nu alla leveranser.
Kommer att rulla igång igen i mitten/slutet av september.
Jag tankar alltid för en hundring, fattar Nada av denna energidebatt, kommer alltid varmt vatten ur kran i min BF.
Inte för att vara taskig men tror du att en BF slinker undan det som händer just nu med alla ökade kostnader, du kommer att få betala du med, tro inget annat.
Sedan att tanka för en hundring har gjort med och kör extremt lite, hatar höga priser.
Nja, det var extrem ironi, ska förtydliga det framöver..
Ni som kärnkraftverk
Vad står de och tittar på?
https://www.energinyheter.se/20220907/27206/olkiluoto-3-ar-i-drift-igen-kapaciteten-60-procent
För det är väl inte “1”
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/karnkraft/sa-fungerar-ett-karnkraftverk/sa-fungerar-en-tryckvattenreaktor/
Fick just augustiräkningen. Köpte 400 kWh för 1,14 SEK/kWh och sålde dryga 1300 kWh för 3,28 SEK/kWh.
Härligt att få en räkning på -5500 kr i dessa tider, bra buffert inför vintern!
Nu har jag inte djupborrat i det ekonomiska på El-marknaden, men vad jag har kunnat se så får ju inte elproducenterna speciellt mycket av pengarna för det höga elpriset utan det mesta verkar gå till Svenska Kraftnät via flaskhallsavgifter. Att då regeringen ska ta 90 miljarder från Svenska Kraftnät för att vi ska kunna betala elräkningen där den stora höjningen går tillbaka till just Svenska Kraftnät är ju bara ett stort lurendrejeri som får regeringen att se givmild ut. Sedan tjänar staten massa pengar på energiskatten och momsen också.
Och nu vill regeringen att vi ska kunna låna pengar för att kunna betala de höga priserna som går till staten.
Eller har jag fått allt om bakfoten?
Köpte torr, staplad ved (småsäck) för cirka 1200kr/kbm (stjälpt mått) i Göteborg för tre veckor sedan. Nu verkar gängse pris vara 2000kr/kbm, ostaplad och ej torr.
Högst rimligt att elkunder betalar för den el som konsumeras.
Försörjningsstödet till de fattiga måste kompensera för ökade kostnader.
Vi med lön får se till att höja den.
Kommentarerna om att “veden är slut” är helt fantastiska. Keep it up!!!
Igår förmiddags, medelst koppleriverksamhet i mast; reflekterade jag över hur mycket skog det var i vad jag annars upplever som betonghelvetet sthlm.
Givetvis är det bara brist på torr ved.