Under bloggens nu nästan på dagen fjorton år har jag ständigt fått höra floskeln “inflationen amorterar mina lån” angående folks bostadslån. Nu när inflationen går mot 10%, lönerna bara ökar med 2%, räntan på bolån mot 3.80%, börsen rasar, bostadspriserna faller och elpriset mot kanske 5 – 10:- SEK per kWh i medel i vinter och vi går mot arbetslöshet och recession i ekonomin – känner du hur inflationen amorterar av dina lån nu?
Det vore ju synd att gå miste om den känslan som så många har tjatat om.
Att det sedan aldrig handlade om att inflationen amorterar några lån, utan att inflationsbaserade lönehöjningar gör att du själv kunde amortera lånen, ska vi förstås bortse från. Att hushållen ska få några generella lönehöjningar om 10% kan man nog glömma och med reallöneökningar om kanske 1% framöver kommer det ta 10-15 år att komma tillbaka till det lönevälstånd som gällde vid ingången till 2021.
Så hur känns det nu när inflationen är här och nästan 15 år av tryckande av pengar som gått in i tillgångsbubblorna istället rusat in i den reala ekonomin?
118 kommentarer
Jag har ett huslån på 1 miljon kronor. Och enligt experten Peter Rawet så har åtta procents inflation nu sänkt värdet på mitt lån med 80 000 riksdaler. Fortsätter det i den här takten så är lånet värt noll om några år; enligt Peter Rawet alltså..
Fan va sjukt. Jag skulle precis hänvisa till honom! Du hann före.
Ja jag litar blint pånden däringa Rawet. Han vet vad han pratar om. https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/de-blir-vinnare-nar-inflationen-vaxer
(Spår av ironi kan förekomma).
Har de dammat av den stollen efter att han totalhavererade i SVT 2017 efter USA-valet? Fascinerande.
Haha. Som eknonomireporter?! “But ….. but…. he is a billionaire!”
Tror nog att de flesta kan räkna med högre än 1-2 % löneökning men alla kommer troligtvis inte upp till 10%. Man får helt enkelt bli bättre på att byta jobb och därmed förhandla till sig bättre lön vid bytena.
Snart ska folk vara glada att de har ett jobb att gå till överhuvudtaget. Några större löneförhöjningar blir det inte.
Tror du den strategin fungerar för folkflertalet? Ifall all byter jobb så uppstår mer pengar att betala löner med? Eller gäller det bara enskilda extra smarta och drivna personer? För dom klarar sig ju alltid ändå. En annan “enkel” lösning är ju att bli rik på stock picking istället.
“Man får helt enkelt bli bättre på att byta jobb och därmed förhandla till sig bättre lön vid bytena”
En mer övre medelklass-kommentar är nog svår att hitta.
Att hamna sist i LAS-kön är inget att stå efter när ekonomin skakar om nu inte arbetsmarknaden (N.B. inte man själv) tycker att man är så fantastisk att de kommer med erbjudanden hela tiden. Det känns skönt att var pensionär i det här läget.
Jag är iofs skuldfri och borde kanske inte uttala mig men jag tror inte att löneökningarna regelbundet kommer vara 1% om en inflation på 10% biter sig fast i flera år.
“känner du hur inflationen amorterar av dina lån nu?”
Fråga inte mig, jag vet inte. Jag har bara haft två lån i mitt 60-åriga liv. Studielån och bostadslån, båda återbetalda i förtid. Men så är jag väldigt gammaldags på den punkten – att inte skuldsätta mig, att inte skaffa en mängd prylar. Jag tror att man måste födas sådan, jag trivs med detta.
Instämmer. Inte mycket går upp mot känslan av att ha pyntat det sista på lånet.
Nu har vi ju haft låg inflation väldigt länge så jag tappade tålamodet och amorterade skiten själv. Dumt eller inte, men det är gjort.
Bra där.
Smart drag. Fuskat lite själv i samma sväng liksom, men mer återstår.
Nej. Jag känner hur Booli har sänkt värderingen av min bostad med ca 5%
Trots det s.k. raset har jag mer än dubbelt så mycket där än i bolån. Lägenhetens låga hyra kommer inte justeras uppåt då föreningens lån är bundna på lång tid, och föreningen har en stor solcellsanläggning på taket som vi säljer el ifrån till dyra priser när folk inte är hemma men solen lyser. Det sistnämnda har gjort att vi redan nu betalat av anläggningen (appropå den s.k. onödigt-att-ta-hänsyn-till återbetalningstiden). Nu sponsrar den del av hyra och värme (värmen ingår i hyran). Föreningen har god ekonomi och gör preventivt underhåll (t.ex. lägger om tak, dränerar om, målar om, och nu senast faktiskt drog in laddboxar till allas parkeringar). Vi drar max typ 200 kWh per månad, och tjänar båda över gränsen till statlig skatt med god marginal. Vi riktigt känner hur inflationen äter upp vårt bolån. Våra inkomster har ökat mer än räntekostnaden. Så nu sitter vi här och väntar på att det ska bli riktigt misärigt och folk tvingas sälja sina stora dyra hus med förlust – och så byter vi upp oss och struntar således i en (eventuell) förlust på nuvarande bostad. Men just nu med nuvarande värdering minus 20% så är vi ändå +/-0 på den nuvarande.
I framtiden kommer det vara otänkbart att ha en fastighet som inte producerar annat än boendeyta.
Att som fastighetsägare betala för el kommer anses som galenskap.
Man tänker på alternativen och är glad för att man haft turen att köpt ett hus med t ex fjärrvärme och inte eluppvärmning (tur som sagt – inte skicklighet) och trivs att bo ett område där man för 7-8 år sedan kunde köpa fina ordentliga hus för runt 1 miljon.
Alternativen är bostadsrätt eller hyresrätt och inget av det verkar lockande.
Bostadsrätt – risken är att din avgift sticker iväg för att det inte avsatts nog med pengar. I värsta fall kan hela bostadsrättsföreningen kursa och du blir av med allt.
Hyresrätt – nu har jag inte sett några siffror på det men hyreshöjningarna lär väl bli saftiga om inflationen ligger på 10%.
Hyresvärdens kostnadsutveckling följer knappast KPI-portföljen. Men visst, att det inte skulle bli hyfsat rejäla höjningar till i vår håller jag för min del för osannolikt.
Jo, det räknar jag med. Hyresvärden höjde i år med drygt 4%, men tidigare år var det nästan ingenting, så det är helt ok. Räknar med kanske liknande hyreshöjning nästa år som i år. Men ändå löjligt låg hyra, trots bra kvalitet på lägenheten.
Nej, inte det allra minsta i nuläget. Det bygger ju på att min lön inflationskompenseras, och det vill ju lökarna till fack inte begära…
Å andra sida så har jag fram till om en månad suttit med bundna räntor, men snart kommer det att kännas när 750k trillar över på ny ränta.
Sen spelar ju inte värdet nån som helst roll just nu, men Boolis värdering har minskat drygt 400k på ett par månader.
“Å andra sida så har jag fram till om en månad suttit med bundna räntor, men snart kommer det att kännas när 750k trillar över på ny ränta.”
Ungefär som jag kände när vårt 3-åriga elavtal gick ut den 31 juli. För närvarande är både elavtal och våra boräntor rörliga. Det blir en kall vinter…
Att politikerna eldat på bostadsprisökningar sedan 2006 till idag kommer prägla omdömet om deras gärningar i historieböckerna.
Det är ett massivt ekonomiskt illdåd som skuldsatt Sveriges befolkning kraftfullt, stött av applåder från många som står där och pinkar i brallan fast de inte märker det förrän nu…..
Det känns inte kul.
befolkningen
Som Göran Persson sa och som delvis även är titeln på hans bok (utgiven första gången 1997): “Den som är satt i skuld är icke fri”.
@John2022, Göran Persson pratade om statens finanser när han sa att “Den som är satt i skuld är icke fri”. Inte privat personer.
Det är dock inte sant. Ett land med egen valuta behöver en viss statsskuld för att valutan skall kunna värderas korrekt på marknaden, och för att det skall gå att handla med den. Se på Norge som har en statsskuld på 40% men en oljefond som är +3 ggr större än BNP.
+1 🙂
Göran sa också att hans pensionsförsäkring var att han amorterade av sina huslån.
Sagde Göran sitter knappast i sjön?
Godsägare och bankkommissionär, samt drygpensionär.
Han reder sig nog. Klok fru med. Klokare, säger en del.
En bättre rubrik hade kanske varit “Känner du att du pinkar i brallan än?”.
Instämmer till fullo, men det är inte bara politikerna som är skyldiga utan i lika hög grad Riksbanken. Att hålla negativ realränta år efter år bara för att jaga upp inflationen från 1,5% till 2% är så dumt så man saknar ord. Inte nog med det, man har utgått från manipulerade KPI-data. Först nu kryper det fram att inflationen hela tiden varit högre än redovisat KPI.
Jag har betalt av varje krona av de 900 000 kronorna jag tog i lån 2002. Så inflationen kan ta sig nånstans…
Å det är så skönt att vara fri. Å bytte jobb och fick 12% löneökning i januari. Där har dock inflationen gnagt på ökningen men än så länge är jag på plussidan.
Grattis till gott utfört värv!
Undra när mäklarna ska börja anpassa energikostnaderna i annonsen.
29000 kWh/år
Kostnad 23000kr/år
https://www.esny.se/objekt/trumpetaregrand-10/
Många liknande objekt ute, noterar också många objekt som i annonserna helt saknar info om boendet kostnad.
Nej, det känner jag inte
Vi kan minsann alla åtminstonde trösta oss med att våra politiker sett till att deras arvoden och pensioner är indexreglerade och höjs i samma takt som inflationen. Det känns väl bra? Att några har det bra och säkrat sitt leverbröd i vårt land alltså..:P
Gott om präktigt folk här. Alla har det inte som ni. Slut på meddelandet.
Här har du en som är lite opräktig. Har haft amorteringsfritt huslån på 3Mkr i 18 år nu, och har haft väldigt roligt för de pengarna som kunde gått till amortering. Under tiden har huset mer än dubblat i värde. Barnen tackar för alla coola utlandsresor de fick vara med på innan de flyttade hemifrån. Har 24-25C inomhus året runt med LVP, går oftast i T-shirt och kortbyxor inomhus.
Jävligt nice.
Haha.. den rubriken var ju rolig och men korrekt på sikt. Men det som är billigt idag riskerar bli dyrt imorgon. Det enda läget jag skulle handla bostad idag är om jag var absolut tvungen i första hand skulle jag hyra om jag var tvungen att flytta. Men aldrig handla på fallande marknad. Vi har ju under lång tid haft en tillgångsinflation som under en tid gynnat fastighetsägare och diverse tillgångsslag som aktier. Nu möter inflationen på snabbköpen dvs konsumtionsvaror som är nödvändiga som mat, energi och insatsvaror till industrin som följer råvara + energikostnader. De kommer att möta tillgångsslagen som haft en stor uppgång och någonstans i fallet tillgångarna och uppgången i inflationen så möts priserna så att galenskaper jämnas ut. Allt är inte Putins fel han är bara den som snabbat på processen precis som covid skyndade på tillgångarna värdeökning. När luften gått ur tillgångarna och vi är nere på substansvärdena så kommer det sakta rulla på igen. De som blir mest skrämmande framåt det är arbetslösheten. Det är väldigt många som kommer trilla ur skyddsnät och inse att det är lika tomt i a-kassan som pensionen för pensionärer. Inflationen kommer gröpa ur bidragen och för att få folk att arbeta behövs sänkta skatter och löntagarnas köpkraft för att ta oss ur den kommande lågkonjunkturen.
Ja alltså som Lars så väl beskriver i tidigare post idag så har ju inflationen vuxit med penningmängden hela tiden. Och nog f-n har vi som ägt våra bostäder mer eller mindre ”känt” hur tillgångsinflationen amorterat av lånen. Utan att amortera har lånens andel av bostadens marknadsvärde i mitt fall gått från 90 till 45 procent – före nuvarande nedgång som vi inte har en aning om hur stor den blir. Så nog sjutton har penningmängdsökningen (= den verkliga inflationen) amorterat lånen alltid.
Jag fattar inte riktigt argumentationen. Det är väl klart att inflationen inte amorterar (amortera: avbetala skuld, avbetala, betala av, återbetala, betala) på lånen, men inflationen minskar ju oåterkalleligen värdet på lånen. Det händer ju oavsett hur mycket pengar man tjänar. Att min köpkraft minskar vid hög inflation eftersom min lön inte hänger med i inflationstakten är en bisak. Och även om min lön skulle höjas 10% vid 10% inflation skulle jag ändå ha försämrad köpkraft eftersom staten tar mer och mer ju högre lön jag tjänar.
Låter lite som den eviga debatten “är amortering ett sparande eller en kostnad?” där en massa extra smarta personer kan skrika på varandra i timmar om man bara kastar in en halstablett lite då och då.
Förr i tiden (1980-95) när inflationen berodde på stora löneökningar och bidragsspenderande alltåtalla-regering så åt inflationen på 10% och löneökningar på lika mycket snabbt upp lånen. Dessutom kunde man dra av 100% av låneräntan.
Das waren Zeiten.
KPI är inget bra mätt på inflation när man pratar om lån på fastigheter. Med den resursbrist som nu uppstått så visar det att KPI och värdet på tillgångar inte har ett tydligt samband.
@Stoffe Alla basbelopp/brytgränser (t.ex. den för statlig skatt) kommer höjas nästa år med KPI inflationen. Så om din lön ökar med 10% och inflationen ökar med 10%, p.g.a. att brytgränserna också höjs med 10% kommer din köpkraft vara oförändrat.
Kan inte inflationen betala av lånen samtidigt som mycket annat blir sämre?
Elräkningen blir dyr även om lånet är betalt…
Nej. Känns inte alls bra, verkar ju som det mesta blir värre för väldigt många dessutom. Men de flesta här verkar ju glada å nöjda, så jag gläds naturligtvis för er skull!
Har man en gång varit arbetslös i en lågkonjunktur utan större besparingar och med noll lediga jobb annonserade lär man sig att hålla i plånboken.
Förutom skammen och nesan var det en mycket otrevlig erfarenhet. Enligt psykologer fullt jämställt med att mista en nära anhörig.
Något man kan observera är hur en högkonjunktur alltid avslutas med stora skrytbyggen. Så var det under 90-talets första år. I DotCom-krisen strax efter år 2000. I finanskrisen 2008 och nu pga Ukrainakriget. Skyskrapor, kontorskomplex och annat som förväntas fyllas med expanderande företag och nyrika bostadsköpare står som spön i backen runt om i Göteborg…
Minns ni tidningen “Den nya ekonomin” ~1998-99 där svenska celebriteter och ekonomer stolt deklarerade att from nu kommer det att råda evig högkonjunktur?
Alltså, suger väl mer att inflationen äter upp alla besparingar på buffertkontot och värdet på isk (som dessutom totalt har kollapsat). Så den totala ekonomiska kollapsen vi har nu suger väl för belånade och obelånade.
Om 20 år när inflationen gjort att en limpa kostar 200kr och en bil fyra miljoner så kommer folks bostadslån kännas minimala. Då kommer folk säga. Sjukt att man kunde köpa ett hus för bara 10 miljoner 2021. Nu kostar de 40 miljoner.
Jaadu, jag minns när en formfranska kostade 2:25.
En Lotus i byggsats kunde man få för 10000 eller så. Bra för ungrare som längtade ut, den var precis lite lägre än gränsbommen.
Håhåjaja. Räck mig käppen och sätt på mera kaffe.
Var tog alla 1-öres kolor vägen kan man undra? Det var inte barnen som åt upp dem det var inflationen.
Personligen tror jag dagens inflation är en skänk från ovan till en överbelånad västvärld. Både privatpersoner men även stater är så högt belånade att man kan nästan tro att inflationen är orkestrerad för att lösa det problemet.
Blir svårt ett litet tag men på andra sidan är det faktiskt bättre när lånen förvandlats från en börda till en spottstyver.
Har inga lån men känner definitivt att inflationen “amorterar bort” mina besparingar…
Värdet av skulden minskar ju på samma sätt med inflationen. Det är återbetalningsförmågan som ökar med reallöneökningar (eftersom de flest av oss inte betalar skulder med andra tillgångar -t.ex som ökar i värde- utan med arbetsinkomster).
Som vanligt handlar det om kort- vs lång sikt. På lång sikt kan de flesta utgå från att löneökningarna följer inflationen och då kan man approximera värdeminskning=ökad återbetalningsförmåga.
Det stora problemet är att man på samma sätt kan utgå ifrån att inflation och ränta följs åt. Så “amorteringen” av lånen kan bli tämligen obehaglig eftersom den förutsätter att du kan betala räntan.
Dagens situation med -7% realränta är helt absurd. Inflationsbekämpning kräver en positiv realränta. Dvs räntan borde vara = inflation + 2-4%. Dvs minst 12% om inflationen verkligen är 10%. Det är låååååååååååååååång över det förhatliga amorteringskraven från banker och myndigheter.
Visserligen kommer övriga skattebetalare ta hand om 1/3 av räntan men resten, 6 -7%, skall faktiskt betalas på riktigt. Och det är dessa räntebetalningar som amorterar lånet….
slutet på Rad 3 skulle ha varit -t.ex om RIKKITIKKITAV använder sina 30 kbm ved för att betala av skulder-
Snälla, kontrollräkna inte mina siffror. Någon behöver äta.
Räntan kommer snarare öka på inflationen. Det är boräntan som används av facken i lönerörelsen. Räkna med löneökningarna hamnar där 5 års räntan ligger.
Nej. Det är inflationen som används av facken. Det är ett rimligt krav att kunna köpa lika mycket för lönen som man gjorde för ett år sen. Bostadsräntan är bara en del av det.
Anledningen till att Räntan (för eller senare) måste bli högre än inflationen är bla att ingen jävel vill låna ut annars och man bygger finansiella luftslott när folk jagar avkastning. Det andra skälet är att centralbankerna (riksbanken) helt enkelt måste kyla av ekonomin om de skall göra sitt jobb. Om inflationen beror på överhettning så är höjd ränta ett effektivt sätt att döda efterfrågan.
Om inflationen beror på en utbudschock (Putins gaspriser) så är det extremt tveksamt om det är rätt verktyg. Men det är det verktyg som finns. Stryper man ekonomin så går efterfrågan ner och inflationen följer efter, förr eller senare. Helst innan vi har hamnat i en inflationsspiral där löner och priser höjs eftersom man förväntar sig inflation (och skapar en självuppfyllande profetia).
Vi får väl se. Facket brukar nöja sig med 5 års boräntan efter avdrag, i lönehöjning. Men när det är dax att förhandla kanske KPI och 5 års boräntan överensstämmer.
Inga större finansiella genier som skriver här ser jag. Personligen räknar med jäkligt mycket högre löneökningar än 2 procent de kommande åren. Vad de blir realt återstår förstås att se och beror mycket på hur våra kära politiker och riksbank hanterar kronan visavi hur våra främsta handelspartners gör. Min filosofi är att ta höjd för rejält ökade kostnader och vara beredd på efterfrågansminskning så långt möjligt i nuläget. Att vara lånefri bygger ju in princip på att man inte tror på marknadsekonomi och de människorna har haft fel ungefär sedan florentinarna utvecklade den dubbla bokföringen om syftet är något annat än att försöka motverka sömnproblem. Riskfrihet rekommenderas endast rejält nervsvaga typer och leder med stor säkerhet till att man dör fattigare än man hade behövt om det nu spelar någon roll. Däremot gäller det förstås att ha koll på sina räntor. Om något har förändrats sedan ekonomin digitaliserades är det möjligen att det kan gå snabbt som fan upp och ner.
Vad är nuvärdet av att dö tidigare än man hade behövt, respektive fattigare?
Nästa års “Nobelpris” i ekonomi kanske?
Är man nöjd med tillvaron så är man väl rik? Tänker jag mig …
Spännande, utan att vara “ett finansiellt geni” har jag faktiskt mitt på det torra. Kan inte komma på en enda pryl jag saknar. Är jag rik eller fattig då?
Ja, du Limhamns egen Chomsky, du är väl rik som ett troll antar jag.
Och du bloggens egen Anders Eklund är upprörd över det? Undrar hur du fick “jag saknar inte prylar” till “rik som ett troll”, kanske säger mer om dig?
Anders Eklund.. touché. Nu, kan du inte avslöja vilket starkt komplex det är som får dig att alltid reagera som den måste mobbade stackaren någonsin? Vad det än är, kortväxthet, hudfärg, handikapp, dålig respons på en brilliant avhandling, så är det ok.
Jag gjorde exakt samma sak som du.
Högt risktagande är väl det tydligaste tecknet på “finansiella genier”. Det är nog ingen slump att bloggläsarna inte är “finansiella genier” isf, då många av oss är ingenjörer. I vårt yrke betyder hög risk i vissa fall döden för någon stackare.
Dags att skjuta ut sig och studera inför karriärbyte.
Min bransch (annonsmedia/reklam) centraliseras och automatiseras i en rasande fart nu. Det enda som rekryteras är utvecklare, många utvecklare.
Har 25 år kvar till pension. Vill hinna göra något med lite värdighet också.
Kryptozoolog eller Alkemist kanske? Vi får se… 😉
Du kan vara på rätt tankebana. KAN, lovar inget! 🙂
ICA-butiksägarna kan nog med lätthet påstå enligt rubriken. Både ICA och Axfood har behållt sina marginaler.
Ser man sedan på Systembolaget så har snittprishöjningen endast varit 3,3% sedan höjningen 1:a september.
ICA försöker behålla sina (åt helvete för höga) marginaler genom att vara ledande på prishöjningar, men tappar fn marknadsandelar. Axfood vet jag inte hur de gör med sina marginaler men de tar fn marknadsandelar, särskilt genom Willys och då brukar det vara lättare att bibehålla/förbättra marginalen inom retail.
Willys har nog främst blivit vinnare (trots bibehållna marginaler) genom att de har billigare inköp sedan tidigare och tagit kunder från Coop och ICA som inte nu börjar bry sig om priset.
Problemet med dagens kostnadssituation är att det pågår en intäktsförflyttning till sådant som inte generellt gagnar människor i Sverige, men vi drabbas inte värst heller. Råvaruproducenter är stora vinnare. Grattis Norge och vi blir också indirekt vinnare när de köper upp oss.
Nej den känslan har inte infunnit sig ännu om den nu någonsin gör det 🙂
Band räntan 3 år vintern 2021 på vår lilla gård så slapp iallafall räntehöjningen tillsvidare, får väl se om löneutvecklingen hinner ikapp något mer innan bindningstiden går ut eller vad inflationen är på i framtiden. Ligger dock snart på 50% belåningsgrad så kan ju iallafall ta igen på amorteringen framöver om det skulle vara riktigt dålig stämning framöver. Kanske kan vara en idé att sätta lite skog på tillväxt för att hålla upp värderingen på fastigheten. Synd på de öppna landskapen dock…
Är det inte lite väl tidigt att uttala sig om hur lönerna kommer utvecklas framöver? Du tror att de stannar på 2% varje år de kommande 5 åren ?
Sensationsjournalistik gäller även på denna bloggen. Viktigt att generera klick! 😉
Exportbolagen kommer kunna höja lönerna rejält. I alla fall dom som inte behöver el. Tex mjukvaruutvecklare.
Alternativt, exportbolagen kommer att kunna öka sina vinster och rida på vågen med låga löneökningar.
Jag betalade av mina lån och gick ner på deltid. Klarar mig bra på 20000/månaden, men jag hade inte räknat med elpriskatastrofen. nu blir jag nog tvungen att jobba heltid igen.
Sitter med en avbetald lägenhet, avbetalt lantställe och betald bil, men har ändå börjat dra ner på McDonalds och annat onödigt för att ha lite extra i ladorna!
Står utanför bostadsmarknaden, portföljen är upp 45% sedan nyår och bankkontot är belamrat med resterande likvider (som ju äts upp sakta men säkert dock) – så kan inte klaga.
Väntar med glädje på att befolkningen får lämna hus och hem innan jag köper något lyxigt till vrakpris.
Härliga tider!
Köpte vårt hus -91 med ca. 14% ränta på lånen. Sedan dess har huset ökat några hundra procent i värde samtidigt som lånebilden är ungefär densamma. Men då har vi renoverat ganska mycket och köpt ett fritidshus också. Lånen bands på fem år relativt nyligen. Sista barnet flyttade ut i våras, vilket väger upp den ökade inflationskostnaden med råge.
Kunde vi betala 14% i början på nittiotalet, med mycket lägre löner och småbarn, så kan vi nog tåla såväl inflation som räntehöjningar nu. Elen kommer bli tuff när nuvarande avtal löper ut i December men sjövärme lindrar förbrukningen något. Det finns alltid något i förbrukningen att dra in på och vedförrådet är halvfullt. Kort sagt har jag goda förhoppningar om att klara mig någorlunda helskinnad som det ser ut just nu. Med 10+ år kvar att jobba så bör lönen komma ikapp någorlunda och då har ju som sagt lånen minskat i värde samtidigt som en del har återbetalts.
Jag lider med de som inte investerat i sitt boende och som redan innan levde på marginalerna. Hör flera som säger “jag bor i lägenhet, så min elräkning är inte så hög”. Kommer bli en kalldusch när hyreshöjningarna kommer för att kompensera uppvärmningskostnaderna.
Det kommer bli mycket värre innan det blir bättre…..
Kan du värma upp enbart med sjövärmen så kanske du bör fundera på att spara all ved till efter att du rullar över på rörligt pris. Kanske självklarheter.
De flesta som bor i lägenhet har nog fjärrvärme. Dessutom är energieffektiviteten generellt mycket bättre i flerfamiljshus. Särskilt lite nyare.
Personligen bor jag i hyresrätt och nojjar mig mer för räntehöjningarna. De 3 föregående ägarna sålde mycket dyrare än de köpte för och hyrorna har inte gått upp i motsvarande grad. Så nuvarande ägare måste sitta med en extrem räntekänslighet. Det lär vara det som skickar upp hyran.
I vårt hus kommer den nuvarande kommersiella verksamheten på markplan dessutom att stänga. Och de betalar förmodligen lika mycket i hyra som två våningar med bostäder.
Nåja. Intressanta tider hursomhelst.
Intressant chat på DN nu: Lennart Söder, professor i elkraftteknik på KTH, svarar på frågor från DN:s läsare från klockan 19 på måndagen – https://www.dn.se/ekonomi/experten-svarar-pa-fragor-om-elpriset-och-elmarknaden/
Dock kanske det ska sägas att Lennart Söder är en av arkitekterna bakom det kaos vi befinner oss i nu.
https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/lennart-soder-utreder-regelverk-for-fornybar-el-1.6279
https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vagvalel-sveriges-framtida-elproduktion.pdf
Den som är satt i skuld är icke fri.
Jag är fri. Jag göder
Jag göder inte längre någon bank med räna på lån.
Historiskt ökar väl börsen minst 5% per år + inflation så det är väl bara fortsätta bospara 10 000 kr /månaden och bo i sin hyresrätt så hoppas jag den kalkylen är giltlig om tre år. Då blir det ett köp! Men vem vet… kanske blir man den största förloraren av alla? Kanske borde man köpa nu eller kanske bara ha pengarna på banken och köpa om något år. Ja vem vet vad man egentligen skall göra?
Det är nog ungefär nu eller om några månader som oron är som allra störst och köparna är som längst bort från marknaden.
Blir det lågkonjunktur kan det pressa räntorna och ge stöd åt bostäderna, om det följer senaste årens mönster.
Sen är det som vanligt, tre år är i kortaste laget om du ska placera i aktier.
Det är väl det att om det pågår länge så kommer lönerna nog oundvikligen att slitas med i inflationen. Då kommer känslan… Men helt klart. Innan dess är det bara dyrt.
Tack SVT för den analysen!
Nu skall jag kontakta banken och belåna mig högt över taknocken för de med höga lån vinner när skulderna smälter bort pga inflationen!
Nu blir det 2v i Thailand och tio spins på nätcasinona samt en vinkyl!
Ge frugan en sminkkyl också.
Lite typiskt att jag skulle ge upp och köpa klubbmedlemskap typ ett år före toppen. Skönt att jag varit medveten om risken och inte köpt det absolut dyraste lånelöftet och sparandet möjliggjorde, men hävstången går åt fel håll ändå.
Pratade med en mäklare som sa nått intressant.
Bor man lite utanför en större stad i ett mindre samhälle kommer säkert villa priserna öka.
När priserna ligger under 1,5miljon så blir helt plötsligt kundkretsen mycket större för när räntan går upp köper folk fortfarande hus men billigare sådana.
Rätt eller fel får väl vi se i framtiden.
Ja, efterfrågan kan komma att öka i områden runt storstäderna som har goda pendlingsmöjligheter när folk “graderar ner sig”. det blir ju trångt precis under tröskeln så att säga.
Var tvungen att skapa ett konto för att kommentera detta. Hur kan man påstå att inflationen beror på ökad penningmängd och att lönerna inte skulle öka i samma mening? Att priser ökar pga mer pengar i ekonomin leder också till att löner ökar. Mer pengar i omlopp som sprids ut jämnt med tiden
Svårt att få inflationen att amortera av lånen när man har prisinflation utan löneinflation. Även om inkomsten är bra så kommer ränteökningarna att märkas lite mer än önskvärt när jag är själv om huslånen efter en skilsmässa för några år sedan. Lånen blev rejält mycket större när exfrun skulle köpas ut.
Hade vi haft både löneinflation och prisinflation så hade jag varit rätt komfortabel med det. 5% inflation hade reducerat det reella värdet av lånen med 40% på tio år även om räntan blivit rätt hög. Men som det är just nu finns det ingen uppsida i systemet. Jag gör istället en rejäl insats för att öka inkomsterna.
Det är för att vi inte har en efterfrågansdriven inflation Lars. Vi har inte inflation för att det trycks upp pengar…
Den efterfrågansdrivna inflationen är lättare för staten att kontrollera.
Den utbudsdrivna inflationen driven av (som blivit extra smärtsam pga globaliseringen/centralisering) vi har nu sänker bara levnadsstandarden för oss alla. Det finns inga “upptryckta pengar” att hämta.
Jo inflationen amorterar ju av mina bostadslån men tyvärr amorterar den även av min lön så just nu är det privatekonomiskt lite jobbigt även om jag tror vi kan behålla villan om vi går ner på en bil och fryser inomhus samt bara äter mat på kort datum. En skön medelklasstandard med andra ord. Vi har dock råd med internet så man kan titta på sköna prepper/survivalvideo på tuben.
Men samtidigt kommer detta med att gå i privatekonomiskt ide totalt döda ekonomin när medelklassen (och arbetarklassen) i panik drar ner på allt. Detta leder till hög arbetslöshet. Så den lätta utvägen för regeringen blir en ny tillgångsbubbla. Kom ihåg att ingen nu aktiv människa har erfarenhet av en krympande ekonomi som inte baseras på ständigt stigande lån. Den ekonomin försvann med 50-talet.
Min samling yxor och motorsågar i förrådet samt vedklyven är väl gränsfall till att vara laglig eftersom den symboliserar en produktionsgemenskap i stället för en konsumtionsgemenskap.
Om du tycker att kritik av invandring skapar raseri i dina diskussioner med en miljöpartist så skall du ser vad som händer när du nämner M-ordet (Mindre) med vilken politiker som helst. De tuggar fradga av raseri oavsett partifärg för ständigt ökande lånestockar är det som drivit allt de senaste 50 åren.
Jag tror tyvärr att stagflation 20-talet ut är vad vi kommer att få ser där mygel och fusk är det enda som kan lyfta Svensson. Mer av eget arbete kommer det bli typ laga kläder och serva bilen själv och politikerna kommer att demonisera detta som subversivt för de kommer vara desperata att få in mer pengar i ekonomin samtidigt som Svensson håller i varje krona och låneflödet torkar upp. Har vi otur får vi en italiensk situation där unga under 40 bor hemma hos föräldrarna och nativiteten sjunker ännu mer.
Har inte fått svar från min vedleverantör som jag textade igår, troligen är veden slut och han har stängt av telefonen. Säger en del om Sverige när ved är slut. Det är något vi inte borde sakna.
Tyck nu inte att jag är negativ, jag tror faktiskt inte vi kommer få se barn sitta med uppsvullna magar i klassrummet med ett moln av flugor omkring.
BREAKING!!! INFLATIONEN NU 25% PER DAG!!! SKOTTKÄRROR NÄSTA TILLVÄXTBRANSCH!!!
Detta är inget skämt. Jag kollade igår efter värmeloggs. Alla har det gemensamt att de är slut men alla skall få in. Bauhaus hade pris på 200kr per 40 kg, dvs 4 st paket om 10kg, resten tog 65 kr per paket eller så. Detta var alltså igår.
Idag när jag kollar är utlovade leveranstider desamma men priset på Bauhaus hemsida är nu 250kr, dvs 25% upp. Över dagen. Är det Google som trackar mig och AI-analyserar min desperation eller är det en slump?
Men priset har alltså ökat 25% över en natt. Bara så ni vet. Jag noterade också igår att Lidl nu tar 115-120 spänn kilot för ost av sitt eget märke Ängens, tidigare låg de på 80-100 kr beroende på lagringstid. Svängde i stället förbi Coop som hade rea på Arla lågprisost, s k Edamer kostade bara 65 kr kilot i stället för 130 kronor som är standardpris.
Jag får en bizarr känsla idag när jag kollar priser, det känns som att när jag rör mig fysiskt några kilometer så transformeras jag mellan olika tidsepoker där priserna skiljer tiotals procent. Är det kraftfältet från aliens eller USS Enterprise som är med i spelet?
Fortsättning följer, jag kommer att skriva om mina personliga vardagserfarenheter från landet Sverige. Som innefattar diverse bizarra upplevelser. Snart kanske jag kan samla mina dagboksanteckningar och bli en modern Carlos Castaneda.
För ett eller två år sedan svängde jag in och kompletterade med björkved (40 liters) på Bauhaus, som praktiskt nog ligger på vägen från arbetet. Jag betalade 200 eller 220 SEK för fyra säckar. Idag kostar EN säck (med sämre ved) 129 SEK.
Jag såg någonstans att “säckveden” oftast var Ryssved. Så det är vår variant av Tysklands gaskris.
Genomtänkt inlägg. Har du läst den här?
https://www.dn.se/kultur/roland-paulsen-verkligheten-ar-bortrationaliserad-i-valrorelsen/
Jag har läst artikeln och den säger samma sak som jag, INGEN vill tala om M-ordet. Man kan tycka vad man vill om det ekonomiska systemet och klimatet/miljön, men ordet MINDRE fyller samtliga politiker med raseri och bävan för det innebär att man måste spotta i nävarna och göra saker med mindre resurser. Typ skriva inlägg på någon blogg i stället för att passivt konsumera (vilket genererar momsintäkter och andra skatter). Hmmm, när beskattas våra inlägg på den här bloggen förresten?
Men mindre är vad vi kommer att få. Och även om man försöker sätta fart på konsumtionen så är verkligheten att vi är överbelånade. Och energipriserna kommer hindra ekonomisk tillväxt. Billig energi är ett av fundamenten i vår ekonomi. Oavsett vem som vinner kommer det att bli intressant när de tvingas inse att utrymmet för så kallade reformer inte existerar i verkligheten.
Men att klyva ved själv kostar inget förutom slitaget på yxan, likaså att laga mat själv och laga kläder. Fast detta är inte så kul att prata om. Framtidens villaområden kanske fylls av folk som plockar äpplen och kokar till mos, hugger ved, och mitt i allt promerarar en glad trubadur och spelar dragspel för att få de arbetande boende på bättre humör. Och man tar bussen in till stan för att titta på fotboll. Tillbaka till 50-talet.
Det är iofs bara 50-talet som kan vara som 50-talet, och jag tror inte 50-talet är så som vi tänker oss det (jag var inte med själv). Men nåt är du ju på spåren helt klart.
Det stämmer det du säger.
I min familj har vi redan börjat diskutera vad vi kan vara självförsörjande på.
Självklart får man då även gå ner i arbetstid samtidigt som man blir mer självförsörjande.
Att förädla varor kostar nämligen energi.
Effekten blir att alla så kallade mellanhänder, till exempel ICA och Coop, blir relativt sett dyrare när priset på energi stiger.
Detta fenomen märkte jag när jag handlade mejerivaror direkt från Wapnö gård i somras.
Det är som sagt var svårt att beskatta tjänster och förädling som inte längre blir av.
Tror f-n att samtliga politiker är livrädda för en krympande skattebas.
Det där tror jag inte alls på. Politikerna är i detta avseende populister. De flesta är *inte* preppers, utan vill ha business as usual och då finner politikerna det naturligt att prata till dem. Du, med dina åsikter, är i detta avseende i minoritet, och därför talar politikerna inte till dig. Det har inget med skattebas eller rädsla att göra, utan med populism.
Nej, på det privata planet så känns det inte som att inflationen äter upp lånen just nu. Dock får man se det över sikt och självklart är det en löneinflation som måste till för att det ska gynna låntagare. Tror dock inte att det räcker med förhandlingar i detta fall. Tycker det hade det varit om vi slutade importera arbetskraft (invandring) så vi kan påbörja en process i landet som innebär att det blir en satans konkurrens på att få anställt arbetare som idag ej har jobb, lite som i Norge och DK där man eg endast har en arbetslöshet som handlar om förflyttningar mellan jobb. Som företagare tycker jag dock det ser ljusare ut då man för över kostnaderna till kunder på ett snabbare vis än att löner höjs.
Det blir rätt intressant om vi hamnar i en strejkekonomi igen. Då gynnas de som har en bra strejksits. Dvs klassiska knegarjobb. Om man “kör” en dyr maskin så är strejkmusklerna mycket större än för en tjänsteman.
Vi får se om vi får minskande inkomstskillnader igen.
Kanske inte om LAS uppluckras i en kris. Då handlar det om att vara både behövd och svårersättlig. Dom tjänstemän som behövs är ofta relativ svårersättliga. Men tjänstemän strejkar inte, utan skaffar ett annat jobb med högre lön och går med sitt nya kontrakt till chefen och ber om råd.
Tjänstemännen har ju kunnat köra det där även under “borgfredsåren” medan de vanliga knegarna har varit tvungna att hålla sig till kollektivavtalen (typ -det har naturligtvis varit en massa folk i alla branscher som bytt jobb var 3:e år för att få upp lönen).
Vad jag menar är att vi kan hamna i Strejkvärlden igen och då blir maktbalansen lite annorlunda. Ju närmare den direkta produktionen någon sitter desto starkare blir förhandlingskorten.
De senaste 20 åren har ju varit lika lugna som som 50/60 talen. Under Inflationsåren/industridöden på 70/80 talen var ju strejker närstan ett normaltillstånd (jag har fortfarande prepperkontanter gömda eftersom jag aldrig vill uppleva Banklockouten 1990 igen – Sedlarna är utbytta till giltiga men beloppet är tyvärr inte uppdaterat till vettig nutidsnivå).
Jag gillade ditt inlägg från 2017 på samma ämne, fick leta lite innan jag hittade det men det var en bra sammanfattning av våra föräldrars/farföräldrars verklighet. https://cornucopia.se/2017/03/loneokningar-inte-inflation-betalar/
Jag som följt bloggen sedan start, och inte bara hummat med. Utan faktiskt låtit mig inspireras och dessutom agera på de egna analyserna. Det är ju inte svårt att bli skuldfri, äga sitt boende, investera för finansiell uthållighet. Jag hade för övrig -5000 på senaste elfakturan. Det svåra är att ta sig i kragen och börja streta på. När bollen väl är i rullning så går det av sig själv.
Jag har fått fakturan från Vattenfall, rörligt avtal, 191,2 öre/kWh + moms, dvs 239 öre/kWh med moms inräknat.
Område SE3
De senaste 15 åren har varit goda – börsgudarna har fyrdubblat våra privata aktieportföljer så fuck-you-kapitalet närmar sig tvåsiffrigt i miljoner. Vi fick redan 2002 tips om att man skulle hoppa på guldtåget så drygt en dubbling där, lån har vi aldrig haft förutom en kort period med studielån som betalats av samt ett kortare överbryggningslån när vi flydde Stockholm för Roslagen. Inflationen, sparsamt liv eller bara tur?