Den svenska kronan försvagas och de amerikanska marknadsräntorna slår nya rekord för cykeln. Varslen har börjat i Sverige samtidigt som vi idag har nya extrema elprisrekord. SEB:s Nordic Outlook tror på svensk nolltillväxt i ekonomin nästa år och 15 – 20% boprisfall på grund av räntor och boendekostnader. Börserna är upp i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen.

Stockholmsbörsen backade igår och OMXS30 stängde på -0.82% och OMXSPI på -0.79%. Den svenska kronan försvagades och dollarn och euron kostar nu nästan lika mycket med 10:66 SEK för de amerikanska sedeln och 10:67 för den europeiska. Guldpriset är dock kva rpå 595:- SEK.
De amerikanska räntorna noterade nya rekord för den här uppgångscykeln och 10-åringen kostar nu 3.12% och tvååringen 3.42%. Högst ränta har dock 20-åringen på 3.50%.
De amerikanska börserna backade också med S&P-500 på -0.67% och Nasdaq 100 på -0.96%.
I de asiatiska tidszonerna är det dock positivt under morgonen.
ASX 200 +0.71%, KOSPI +0.96%, Nikkei 225 +1.16% och Straits Times +0.66%. Hang Seng backar dock i Hong Kong med -0.78%.
Varslen har nu börjat komma i Sverige, vilket var väntat efter semestern när hoppfulla företag inser att man inte kan överleva på hoppet. Gustav Erikson, på Eriksons Chark och godkorv.se, brukar på Twitter följa varslen och noterade igår att småhustillverkaren Anebyhus varslar 75 av 230 anställda, då man inte klarar av att kompensera prisökningarna mot ingångna kontrakt. Rottneros varslar 40 personer då man inte kan tillverka vissa produkter till dagens elpriser, dvs inte föra vidare kostnaderna. Min Doktor varslar 50 då marknaden ska vara mättad.
Vi lär få se många fler varsel nu när semestern är över.
SEB släppte sin ekonomiska prognos Nordic Outlook nu på morgonen.
Bland annat räknar man med att bostadspriserna faller 15 – 20% på grund av räntorna och skenande boendekostnader som elpriset. Detta från toppen innan Rysslands nya anfall i februari. Man räknar även med minskade investeringar och nolltillväxt i Sverige nästa år. Inflationen för KPIF, dvs utan räntorna som hushållen fortfarande måste betala oavsett om Riksbanken skiter i KPI, kommer stiga 8.2% i år och 5.9% nästa år, för att stanna på 1.5% år 2024. Riksbankens styrränta väntas bli 2.0% vid årsskfitet och 2.25% vid årsskiftet 2023 – 2024, dvs räntorna fortsätter upp även nästa år. Idag är styrräntan 0.75% så räkna med 1.5 procentenheters högre ränta än idag på ditt rörliga bolån.
Gällande bostadspriserna tror man att lägenheter drabbas mindre allvarligt men att nedgången för villor blir lika illa som under 1990-talskrisen. Samtidigt ska det inte bli några väsentliga spridningseffekter eller negativa spiraler ponduspostulerar SEB.
Elpriset når idag nya prisrekord för 90% av Sveriges invånare på som högst 851 öre per kWh utan energiskatt, elnät och moms. I skrivande stund kostar elen 822 öre. Och vintern har inte startat än. 850 öre är för övrigt vad elen kostade vårt hushåll under dygnets första åtta timmar via timprismätningen, vilket betalas av på en kWh såld solel nu när solen kommit över träden. Eller om man så vill på cirka 15 minuter vid aktuell effekt.
God morgon!
64 kommentarer
Skall vi gissa att 2024 års inflation på endast 1.5% beror på att man då fullständigt dödat ekonomin och att endast ett fåtal varor finns kvar på marknaden? Man kan inte sälja varor som folk inte har råd att köpa.
I övrigt så har jag köpt för att bo men visst, lär få vänta till decenniets slut innan jag får tillbaka pengarna. Hmmm, min bergvärmeleverantör tror nu att vi kan få pumpen i december så det blir att besöka vedleverantören.
Ett tips till den där liraren på godkorv.se, dags att introducera lite nya fräscha modellnamn som “Roadkill”, “Dumpster Diving” för de enklare kvaliteterna avpassade för massornas plånbok.
Apråpå enklare kvaliteter, så finns ju redan grillkorv för barn. Inte mycket kött i den, mest bindväv och potatismjöl.
Vill man olyxa till det lite extra, så kan man med fördel välja grillkorv baserad på kyckling.
Jag tror och hoppas att de svenska bankerna har is i magen och inte börjar forcera försäljningar av villor och lägenheter för de bolånetagare som inte har en tidigare uppgång att stödja sig på. Räntorna är fortsatt låga, även om de skulle klättra upp mer från dagens läge, och det klarar i stort sett alla av att hantera.
Vad jag förstår så har en lagändring gjort detta omöjligt så länge som amorteringarna sköts prickfritt.
Någon insatt får gärna bekräfta eller dementera.
Stämmer bra. https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/sa-fungerar-ett-lan/uppsagning/
” Om du har ställt en säkerhet för lånet, och värdet på säkerheten har försämrats avsevärt har långivaren rätt att säga upp lånet. Men det gäller bara om säkerheten har försämrats av någon annan anledning än en allmän prisnedgång på den relevanta marknaden.”
Men banken har väl i alla fall rätt att göra en ny bedömning av värdet på säkerheten och sedan sätta räntan efter den?
I så fall skulle väl låntagaren kunna hamna på nivåer för blancolån, om det rör sig om en alltför låg säkerhet?
Då värderingen i huvudsak påverkas av marknaddsituationen är det alltså inte godtagbart att förändra villkoren baserat på detta.
Dessutom är det väl snarare högre amotering än höjd ränta som skall till. Risken ÖKAR ju för banken om man höjer räntan snarare än amoteringstakten.
Banken får inte begära en ny värdering.
Från FI:
“Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år.”
Och:
“Omvärdering får även ske om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder.”
Det här var ju tänkt för att man inte skulle kunna få lägre amorteringsgrad genom att omvärdera bostaden efter 1-3 år. Men nu funkar det åt andra hållet, man kan inte få sämre värdering om inte minst fem år gått sedan den senast registrerade hos banken.
Vet en bank som börjar följa upp värdering/utlåning med täta intervall. Vi skall komma ihåg att denna utlåning finansieras med försäljning av säkerställda obligationer på utländska marknader. Tror inte ex. amerikansk lagstiftning bryr sig om att vi i Sverige inte vill rycka husen från folk.
Bryr sig lär de göra.
Men det är klart att svenska konsumenter skyddas av svensk lagstiftning! Det är väl i så fall utställarna av obligationerna, bankerna, som hamnar i kläm.
Javisst, svenska staten lär säkert låta storbankerna gå under pga likviditetsproblem för att låta ett antal BLT behålla sina hus. Den där lagen ändras på en vecka om så behövs.
Too big to fail…
Som en anekdot förundras jag över det som händer med ekonomin. I slutet av 90-talet när vi köpte vårt hus var vi nöjda som en prins i en bagarbod när vi band vårt huslån på 7% i fem år.
Annorlunda nu minsann.
Bostadspriserna var ju…. Lite annorlunda. 🥲 4% boränta och 2022 års bostadspriser är rätt blodigt.
7% vore ju armageddon.
7% vore fantastiskt för de unga som inte haft chans att köpa sin bostad ännu, och alla som kommer efter dem.
Det beror helt på priserna. Totalkostnaden kan fortfarande bli ohyggligt mycket högre pga ett sådant ränteläge.
De flesta förstagångsköpare lånar ju som bekant en hel del.
Det är inte så lite den – perfekta stormen – på gång. Märkligt att inte börserna faller hårdare än. Vem ska i västvärlden hålla upp konsumtionen är ju det man undrar?
Borde bli en mkt tung höst på börsen när företagen flaggar för minskade ordrar. Håll i Er.
Och vi har ännu inte sett några storvarsel. När storföretagen lägger varsel på 10k-100k anställda i storstadsregionerna lär det bli livat i luckan. Speciellt om det gäller högavlönade jobb. Kan också bli så att man flyttar jobb till ställen med lägre kostnader.
Förhoppningsvis kommer minskade skatteintäkter leda till att vi blir av med lite onödiga offentliganställda också.
Bara högskolesektorn skulle lätt kunna halveras, antalet myndigheter kapas med två tredjedelar, &c.
Ja, elpriset slår mot företagen-det är lite akademiskt att kunna betala elräkningn om företaget tvingats varsla dig pga det höga elpriset. Intressant i jämförelse är är vad de olika energislagen kostar i produktion för en kWh i förhållande till produktionskostnaden (lade det imorse i gårdagens diskussion-ursäkta för upprepningen).
–
Kärnkraft 25 öre/kWh
–
Vattenkraft 18 öre/kWh
–
Vindkraft 52 öre/kWh
–
Rimlig skillnad? Varför lyfts inte detta?
Tycker man får olika information beroende på vem som gjort rapporten, alltså om skillnader i pris per kwh.
Personligen tycker jag detta pekar på att Svenska kraftnät och elproducenterna är i maskopi, oligopol, de tjänar hutlösa summor på den nuvarande situationen och har egentliga inga incitament till att göra något åt den.
Har ingen aning om bra lösningar, men det är helt klart för svårt (från energipris perspektivet) att öppna nya elproducerande anläggningar. Förmodligen så är det pågrund av andra värderingar som vi också tycker är viktiga såsom miljö, natur osv.
Detta får mig att gilla Vänsterpartiets förslag om att elen inte ska kosta mycket mer än vad den kostar att producera, men fri prissättning på exporten. Detta eftersom det är närmast en oligopol situation vi har hamnat i.
Såg en bild på reddit häromdagen med vattenkraften utbyggnad i Norge, där det sker mycket vs. Sverige där det står helt still.
Finns även rapporter som indikerar att vi är i det teknologiska mellanrummet (vilket vi kanske alltid är, se ex. Höghastighetståg vs kommande elflyg debatten ex ) mellan billig solenergi & vindkraft + lagring som postuleras vara 5-10år bort. Är det vettigt med att investera i kärnkraft i de förutsättningarna ex.?
Vet inte. Vi behöver göra något nu, men alla beslut som tas nu kräver många år innan de får effekt.
Det kan bli ett jobbigt decennium framöver.
Enkelt att lösa, gör ett eget elområde för alla exportkablar, gör ett eget elområde för hela sverige-som Finland mfl.
Var har du hittat sifforna? DN hade vad jag bedömer vara en ganska bra genomgång förutom att man angav olika priser för kärnkraft i texten och grafen man visade, i grafen underdrevs priset. 25 öre för kärnkraft är befintlig kärnkraft i så fall, i Asien lyckas man tydligen bygga ny som ligger under kronan, men det verkar svårt i Europa. Vindkraft skiljer ju stort mellan land och hav. Och vattenkraft, vart har du fått den siffran ifrån?
Forskarrapporter och exjobb, några år på nacken, men iaf representativa tycker jag, med tanke på bl a DN:s artikel nyligen-vi har ju bara befintlig kärnkraft….
Är ganska säker på detta. Flyttade hemifrån 1992 till en tvårumslägenhet. Hade det första året ca 100kr i elräkning var tredje månad.
Dryga året senare kom räkningen varannan månad på samma summa. Ett par år senare kom räkningen varje månad. På samma summa!
Vid tiden för avregleringen i mitten på 90-talet hade vattenkraften en hållbar produktionskostnad på 6 öre/kWh och kärnkraften 8,5 öre.
Varför minns jag detta?! Jo för vi/jag har pratat el och vindkraft sedan slutet av 90 talet pga av dåtida intresse köpa in mig i Falkenbergs vindkraft som sågs vid motorvägen.
Gjorde inte detta då det inte verkade vara lönsamt med insats på 3000kr för att få köpa 1000kwh med lägre eget pris.
Har mkt svårt att tro att produktionskostnaderna för vattenkraft och kärnkraft, i egentlig mening, kan ha ökat mer än max 100% från den tiden. Givetvis oräknat alla skatter.
Förstår inte varför samhället godkänner alla galna kostnadsökningar på investeringar gjorda för 40-70 år sedan. Galet!
För länge sen var jag med i en undersökning om kostnaden för olika energislag. Vårt resultat blev: Vattenkraft 15 öre/kWh, kärnkraft 20 öre/kWh, solenergi 60 öre/kWh, vindkraft 150 öre/kWh och vågenergi 500 öre/kWh.
Ja stämmer ju hyfsat väl mot min – killgissning.
Detta är ett mysterium varför Sverige, övriga Europa och västvärlden försatt sig i denna för samhället ohållbara situation.
+1
Sverige behöver sverigepriser på el. Frankrike har redan denna modell, Tyskland, Frankrike och Portugal förbereder.
Agera.
Angående elpriset och valet.
–
De flesta väljare kommer inte hinna få elräkningen för augusti månad före valdagen. Detta tillsammans med mediernas vevande av den årliga värmen i centraleuropa resulterar i att vi får lida under de gröna talibanernas inflytande ytterligare en mandatperiod.
Brukar ramla in vid den 8:e varje månad.
Om nedgången blir 15-20% kommer väl delar av marknaden gå ned 25% eller till och med 30%. Min gissning är att fritidshus med elvärme söder om Norrland ligger risigast till.
Har någon sett Ingves?
Vore intressant om Ingves kommenterade det Fed och ECB berättar om att modellerna har varit fel och att det nu väntar en längre tid med högre räntor.
Aldrig, RB’s trackrecord är att alltid ha fel om framtida räntor, expect no less!!!
Jämförelse jan-aug 2021 och 2022.
Produktion
2021 2022
16054 GWh 22172 GWh +38% Vindkraft
49709 GWh 45777 GWh -8% Vattenkraft
33394 GWh 34743 GWh +1% Kärnkraft
5545 GWh 6220 GWh +1% Övrigt (värmekraft och solkraft)
——————————————————–
104704 GWh 108911 GWh +4% Total produktion
82409 GWh 79191 GWh -4% Förbrukning
15918 GWh 22803 GWh +43% Nettoexport
6390 GWh 6698 GWh +5% Nätförluster
Hur mycket behöver produktionen öka, alternativt förbrukningen minska för att exportledningarna skall bli mättade?
Svårt med formatering av tabell, men jag tror att den går att läsa…
Ungeför oändligt i SE4 eftersom det saknas planerbar produktion i SE4. SVK baserar transmissionsnätskapaciteten på många olika faktorer men vindkraft är inte en av det.
Alla installationer har systematiskt lagts ner av vänstern i SE4. Det är uppenbart att vänstern HATAR SE4.
Det är med få undantag reciprokt. ¨
Om man skall vara sådan… Vad har lagts ned i SE4? Tänk på att både Ringhals och Oskarshamn ligger i SE3.
Barsebäck, Öresundsverket, Karlshamn osv osv. Det har inte tillkommit planerbar kraft.
Däremot har exportkapaciteten ökats genom flera nya kablar.
Om man skall vara sådan…
Det kan byggas kusten runt av vindkraft. Det ökar inte transmissionskapaciteten.
Karlshamnsverket finns kvar.
Som reservkraft tills EUs regelverk förbjuder detta. Är på gång. EU är vänsterliberala.
HEASM66 Var det ett självmål?
Hur går det med konsumtionen?
Personlig anekdot:
Jag börjar behöva köpa ny kyl och frys men jag måste inte, de håller nog lite till.
Borde jag spara pengarna till elräkningar?
Kommer de att bli dyrare av inflation eller billiga på utförsäljningar när få köper?
Köpa ny kyl med bättre energiprestanda? Och få lägre elräkning?
Ett vanligt tankefel som många gör i fallet ny kyl/frys innan den gamla gått sönder, är att man ställer den andra i ett uthus som reserv, eftersom det är synd att slänga något som fortfarande fungerar. Sen går det några månader, så har man vips två frysar fulla, varav den ena är ny och drar mindre ström än den gamla, som fortfarande drar precis lika mycket.
Det är lugnt vi har tre kylar och sex frysar varav en frys är tom reserv. Jag säljer två kylar för någon hundring på blocket edyl när det blir dags att förnya, om de fortfarande fungerar.
Man kan spara 100-150 kWh per år på ny kyl i bästa fall om man har 20 år gamla apparater i nuläget.
Med tanke på elpriset börjar det snart bli lönsamt att skrota ut fungerande apparater.
Sen kan man ju ställa sig frågan om hur mycket energi det går åt att tillverka en ny kyl. För miljön blir det inte plus.
Om man kan få några hundra för den gamla kylen, så blir den nog inte skrotad, utan någon annan kommer att köpa den. Så miljön går definitivt inte plus.
Vanligt räknefel bland entusiaster.. den nya produkten måste konstrueras med ett visst klimatavtryck,
den gamla måste ‘oftast’ destrueras med ytterligare klimatavtryck.
Kalkylen missar ofta hela cykeln, så att byta till energisnålare kan egentligen vara dyrare på väldigt lång sikt.
Man måste förstå att minskad konsumtion i Sverige, då främst i SE3 och 4 gör inte så mycket för elpriserna.
Det ger naturligtvis en kostnadssänkning för den som minskar sin elkonsumtion. Men varje rörelse mot lägre elpriser kompenseras omedelbart av ökad export i andra riktningen.
Det är väldigt tydligt i SE4. Nu är det sommarförbrukningsnivåer och ändå höga elpriser.
Enligt ekonomifakta.se ligger bostadsindex idag på 278 (2005=100), ned från 303 på toppen. Om någon tror att det kommer att räcka med ett fall på 20% från toppen, dvs. till 260 eller så, för att prisa in effekterna av ökade räntor, ett slut på den expansiva penningpolitiken, en annalkande recession samt att det nu bara skulle finnas 6,5% fallhöjd kvar… Ja, vad ska man säga?
Naturligtvis är det omöjligt att räkna på sådant här med någon större precision, men jag skulle inte bli förvånad om det skulle landa på index 150, det vill säga ett ytterligare fall med 45 procent eller så.
Det behöver upprepas att marknadsvärdet på en bostad primärt bestäms av hur mycket banken är villig att låna ut med den som säkerhet.
Jo, ökade energikostnader skall då ge lägre låneutrymme.
Bor man i SE4 och får ökade energikostnader med ca 50 000 / år motsvarar det då sämre förmåga att ta högre ränta med ca 70 000 efter avdraget. 70 000 vid 4% ränta motsvarar ca 70*25 = 1,5 MSEK lägre lån eller pris.
Som jag skrev ovan, vänstern hatar SE4. Ialla fall mer än resten av landet då matkostnaderna inte får samma genomslag. Man vill totalkrasha bostadsmarknaden.
Framför allt hatar man de som bor i SE4 i hus som har högre elförbrukning av någon anledning. Antagligen för att man vill tvinga dessa att flytta och riva sina värdelösa hus så kan man exportera ännu mera el eftersom sänkt förbrukning ger utrymme för mer export. Var de skall flytta bryr man sig inte om eftersom Cementa snart stänger.
Internflyktingar?
Det är mycket hat.
Det ska helt klart vara lika villkor för alla i Sverige!
Så se nu till att höja alla taxor, priser och avgifter i Skåne till vad norrlänningarna får betala!
Höj skatterna men minska samhällsservicen! En ambulans får gärna ta minst ett par timmar på sig att komma fram.
Och gör Skånes kollektivtrafik lika infrekvent som Lapplands! Dvs ingen alls inne i tätorter och ingen service alls på helger och kvällar.
Men.. Mp som sitter på söder och fikar, säger ju att man kan ta bussen om bensinen är dyr?
Kom igen när du betalt Lundapriser för ditt hus. Okej?
Jag var avsiktligt sarkastisk såklart. Självklart hatar inte vänstern SE4 . De hatar alla.
MP har sett till att energi som inte följer deras mantra fördyras, men att imoprtera kött, mjölk, ost
från djur med ‘besprutningsbesvär’ flödar in över våra gränser är inget problem, ett grönt parti med enda agendan att underminera svenska bönder är en no brainer att inte rösta på. Granska halloumi eller Arla med ‘inte’ röda kossor på, gissar att skulle söder implodera så försvann 2ppc av deras väljarstöd..
Precis som ‘någon’ alltid har stött ignalina i 20-talet år, även då vår energi var renare..
Marknadsvärdet på en bostad bestäms primärt av hur mycket utlåning som bankernas KALP-kalkyler medger. Banken har därmed satt priset på säkerheten redan vid lånelöfte. Det behöver upprepas att bankerna fortfarande inte tycks ha ändrat varken driftkostnad eller ränta i sin KALP-beräkning.
I morgon är elen i SE3 bara 7.50, en hel krona bättre, så nu kan ni sluta snacka om boprisfall. Eller har jag missat något?
Vad som också står i rapporten är:
” Trots inbroms-
ning av produktionen har arbetsmarknaden uppvisat
fortsatt styrka. Sysselsättningen ligger nu något över
förkristrenden och kortsiktiga indikatorer tyder på
fortsatt uppgång i närtid. Arbetslösheten har visserligen
bitit sig fast på en relativt hög nivå men det beror i hög
grad på stigande arbetskraftsdeltagande, främst bland
utrikesfödda. ”
Ingen omedelbar fara för sysselsättning för redan sysselsatta. Lite småvarsel ja, men de stora kommer troligtvis lysa med sin frånvaro.
Det kanske behövs ett rejält stålbad efter en lång period med extremlåga krisräntor genom en ihållande högkonjunktur, så att det rensas ut företag som egentligen inte borde ha förutsättningar att verka.
Och för en rejäl bantning av det offentliga är det nog nödvändigt att skatteintäkterna faller drastiskt först, så att det blir mer eller mindre tvingande för politikerna att ta fram yxorna.
Snaran som S/MP/EU har skapat mot Sverige kommer få långtgående konsekvenser för jobb och välfärd.
Den stabila plattform med billig och tillförlitlig energi som attraherade MS FB AZ darrar numera.
Att de fått otroligt fördelaktiga kontrakt är oväsentligt, grönt stål, batterifabriker osv. nu finns inga fler investerare, ska man betala 12kr kwh här, när andra länder erbjuder 1kr kwh, nej!!
I solidaritetens namn säljer vi först ut vår välfärd med enorma bidrag till SIDA, sen tar vi in arbetskraft som accepterar 13kkr per månad, ny arbetarklass? För att tillgodose EU, som goda Sossar, säljer vi ut det mesta av vår egen el, så vi får själva betala 20ggr produktionspriset, men vi ska också dela med oss av Uran och Jordartsmetaller för en spottstyver.
Solidaritet!! I, love it!! ..or not..
Marknadsvärdet på en bostad bestäms primärt av hur mycket utlåning som bankernas KALP-kalkyler medger. Banken har därmed satt priset på säkerheten redan vid lånelöfte. Det behöver upprepas att bankerna fortfarande inte tycks ha ändrat varken driftkostnad eller ränta i sin KALP-beräkning.