De amerikanska räntorna steg kraftigt i fredags, särskilt de långa räntorna och dollarn stiger. Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna under måndagsmorgonen. Graf över den amerikanska räntekurvan nedan.
Veckan som gick innebar en negativ börs för Stockholm, baserat på måndagens och fredagens nedgångar. Med -1.71% för OMXSPI i fredags gick börsen -2.47% på en vecka. För storbolagen på OMXS30 var fredagen -1.10% och veckan -1.67%.
I USA var S&P-500 positiv på veckan med +0.36% och Nasdaq med +0.91%. Därtill har dollarn stärkts på högre räntor och kostar 10:19 SEK just nu, vilket gör att börsen var hyfsat positiv om man investerade i USA. Visar på vikten av riskspridning.
De amerikanska räntorna tog ett rejält kliv till högsta nivån på två veckor. 10-åringen ökad med 0.15 procentenheter till 2.83% och 2-åringen med 0.21 procentenheter till 3.24%. Mest ökade 3- och 5-åringen med 0.23 procentenheter. Även de korta räntorna steg, om än inte så mycket. Kan vara intressant med en graf över räntekurvan kanske, då de längsta räntorna är högre än 10-åringen?
Man kan ju tolka den kurvan lite som man vill, men en tolkning är att räntorna kommer fortsätta upp de närmsta åren, för att sedan falla tillbaka lite. Men långsiktigt är det högre räntor som gäller. Det är inte slut med räntehöjningarna, om man så vill. Sedan finns det förstås en hel del marknadspåverkan kontra börsen och utländska valutor, beroende på hur flödena går.
Guldpriset är stabilt på 582:- SEK per gram.
I de asiatiska tidszonerna är börserna blandade under morgonen.
ASX 200 oförändrad på +0.07%, Hang Seng backar -0.74%, KOSPI oförändrad på +0.06%, Nikkei stiger med +0.26% och Straits Times backar med -0.57%.
11 kommentarer
Och elen kostar dryga 4,25 kr/kWh denna vackra sommardag. Håller tummarna för ännu en bra exportdag från den egna anläggningen.
Matar ut 901 W just nu, trots att solen är i moln. Ligger dock back idag efter att ha laddat 56 kWh till elbilen i natt, men det ordnar sig nog rätt snabbt. Home Assistant har stängt av varmvattenberedaren pga priset. Får klara oss med det varmvattnet över dagen.
1719 W ut nu, molnen ska försvinna framåt lunch. Blir bra det här.
Och nu kom solen. Matar ut 6160 W.
8171 W. Degen rullar in. Synd vi inte hann fixa taket på ladan och installera resterande 7 kWp. Hade suttit rätt gott att mata ut typ 15 000 W just nu.
Skönt att det löste sig med din överspänning så exporten fungerar som den skall.
Pumpar nu ut 9,6 kW. En dag som denna brukar det bli dryga 70 kWh i export. Bra pengar att ha inför vinterns elprischock.
Det är lite syniskt, men logiskt på finansmarknaden. USA presenterade jobbstatistik i fredags, över 500.000 nya jobb i juli (förväntat ca 150.000) och en arbetslöshet på 3.5%. Det ger farhågor om att FED kommer med ytterligare en trippelhöjning av styrräntan. En i grunden positiv nyhet ger ett negativt utslag på börsen…
Vi kommer att få se en betydligt brantare räntebana efter valet än den som RB har i sin prognos. Jag tror att RB kommer att ha minst 2 dubbelhöjningar efter valet på totalt 1% och innan årskiftet. Man kan skylla på den politiska osäkerheten och passa på att göra höjningen i samband med att det råder ett nytt politiskt läge. Det kommer därefter komma fler höjningar i snabbare takt. Det finns ingen annan väg än att höja räntan. Det är helt omöjligt att lägga en räntebana utifrån dagens osäkra läge. Men jag tror att oavsett så kommer höjningarna vara för små för att ge effekt. RB bör i dagsläget gå in och ta initiativ istället för att agera avvaktande. Det som kan ske om läget blir för osäkert är att RB byte av chef kan tidigareläggas om läget blir för osäkert. Det är omöjligt att förutse var gränsen går men läget i omvärlden gör att det blir svårare att vänta samtidigt som valutgången här hemma påverkar.
Att styrräntan hamnar på 2-2.5% inom 12 månader känns rätt spikat. Huruvida det händer ett par månader tidigare eller senare är ju egentligen rätt oväsentligt. Det intressanta är huruvida amerikanska SÄNKNINGAR faktiskt blir aktuella mot mitten av 2023, som marknaden tror nu.
Jag håller med om uppskattningen rörande styrräntan. Är det förnekelse eller okunskap som ligger bakom hushållens förväntningar enligt SEB:s boprisindikator?
…
“Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år stiger från föregående månad och ligger på 1,45 procent, vilket är en ökning med 0,35 procentenheter.”
Såg att SE2 har fått Skånska priser numera. Tydligen beror det på arbete som begränsar överföringskapacitet SE1—>SE2.