Börserna rör sig blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen efter att de föll i Stockholm igår. Marknaden verkar för stunden sakna riktning, så den nedåtgående trenden är väl det som gäller allt annat lika. Livsmedelskoncernen Axfoods rapport (Willys, Hemköp, City Gross, Dagab mfl) bekräftar inflationen och bloggens uppgifter om att levernatörernas prishöjningar ännu inte slagit igenom fullt ut.

Stockholmsbörsen gick -1.44% för OMXS30 och -1.54% för OMXSPI. Kronan är stabil på 10:58 för USD och 10:60 för euron. Axfood rapporterade och bekräftar på sitt sätt inflationen genom att öka omsättningen med 8.5% för jämförbara butiker och 9.7% totalt. Samtidigt uppges som bloggen skrivit om under våren att leverantörernas prishöjningar inte gett fullt genomslag än. Som bloggen påtalat har de stora livsmedelskedjorna som Willys och ICA en fördröjning på upp till sex månader för prishöjningar, då dessa måste anmälas i förväg av leverantörerna. Maten kommer alltså fortfarande bli dyrare. Vad gäller omsättningen för Axfood – det är inte så att folk äter 10% mer mat helt plötsligt, utan det är ökade priser som ligger bakom.
Guldpriset faller och hittas på 582:- SEK.
I USA backade S&P-500 med -0.30% och Nasdaq 100 gick +0.34%. Det kanske innebär att vi får en positiv fredag i Stockholm om man följer Nasse istället för husse.
De asiatiska tidszonerna ger dock ingen ledtråd. Den långsiktiga trenden är nedåt och med skenande inflation och räntor är det väldigt lite som kortsiktigt talar för en vändning, i brist på andra ledtrådar.
ASX 200 går -0.76%, Hang Seng -1.69%, medan KOSPI är oförändrat på +0.09% och Nikkei 225 stiger med +0.58% och Straits Times med +0.24%.
Just det, angående inflationen så har ju inte priserna på vin, öl och sprit stiigt i Sverige, vilket verkar lite magiskt. Förklaringen är att Systembolaget bara tillåter prisjusteringar två gånger om året från importörerna och de inhemska tillverkarna. Det lär nog bli lite dyrare med alkohol i september, vilket jag har för mig är den ena prisjusteringsmånaden som det statliga monopolet tillåter.
13 kommentarer
Tänk på att det är förra årets prisökninga inom lantbruket som slår igenom på dagens pris på mat.
Det är alltså först nu som förra höstens och vinterns prisökningar på el, drivmedel och mineralgödsel slår igenom på matpriserna.
Blir nu elen och andra insatsmedel ännu dyrare framemot årets höst/vinter kommer vi inte att märka det förrän om ungefär ett år.
@larswilderang
Har du något belägg/källa för ditt påstående i artikeln om att det tar “upp till sex månader för prishöjningar, då dessa måste anmälas i förväg av leverantörerna. ” ?
Från börsnoterade livsmedelproducerande bolag har svaret lämnats att tidsfönstret är 12 veckor mellan annonsering av prisjustering och implementering i butik.
Även att det rent generellt är två prisjusteringsfönster per år, vilket i sådant fall betyder att nästa prisjustering efter de som träder i kraft nu kommer i januari/februari nästa år.
Med avseende på nästa prisjustering vore det intressant att få höra din åsikt om du tror att priserna är immuna mot de kraftiga nedgångar på samtliga jordbruksprodukter som skett de senaste månaderna (d.v.s. efter de prisjusteringar uppåt som förhandlats tidigare och trätt/träder i kraft nu), eller om du ser att det ligger i “farans riktning” att priserna som implementeras i januari/februari nästa år allt-annat-lika kommer att medföra prissänkningar (deflation) ?
Kanske oftast är tre månader. Sex månader kanske avsåg Systembolaget. Mina källor har varit kontakter med flera olika läsare som driver företag i livsmedelsbranschen. Sedan har olika leverantörer olika avtal. Det finns de som inte har avtal och kan höja direkt, men då garanterar inte heller grossister som ICA att köpa in något på sådana avtal.
Nu är inte livsmedelsleverantörerna enbart beroende av priset på jordbruksprodukter – de har t ex transport- och energikostnader för sin förädling. Det är inte så att konsumenterna köper helvete (hel-vete). Dessutom har ju förädlarna köpt sitt på kontrakt och inte på spot så de kanske redan har betalat de höga priserna och lägre priser slår då inte igenom på årets leveranser.
Av min svärson, som är duktig hobbysnickare, hörde jag igår att priserna på ek och valnöt fördubblats.
-144% OMXS30… Inte för att vara petimäter men jag tror det ramlat bort ett kommatecken.
Vad får dig att tro det?
Tack.
Chips har gått från 23 till 29kr i min lokala butik. Den ökningen har jag inte sett hos Ica som ligger kvar på 23. Liten fingervisning om var vi är på väg
Lidl:s lunchlådor av märket Culinea har gått från 16.90 till nu 21.90 på 6 månader. Sista höjningen på 2 kr för bara någon vecka sedan. Deras basmusli verkar dock hålla priset.
Sedan har jag märkt att lyxbutikerna som Coop ofta rear ut svindyra artiklar för ingenting. Senast hittade jag burkar med 75g fiskrom för 5kr styck och Abba sill för lika mycket.
Hittade även Pågens bröd för 5 kr i veckan.
Jag går numera in i butiken med inställningen att jag bara handlar röda lappar, strunt samma vad det är. Det är en ny jägar/samlartillvaro.
30% höjning. Wow.
Blir även intressant att se hur mycket extra påslag restaurangerna gör på alkohol när systemet släpper igenom höjningarna från grossisterna
Tror det man borde vara försiktig att gapa efter för mycket när marginalen är mycket bra där, men ett glas vin för 140 sek/st efter att räntan höjts med det dubbla kommer slå rätt snabbt tror jag
Bättre att höja priset på maten då istället. Lite billig sprit innanför västen så betalar de då omdömes-utmanade kunderna glatt för kalaset ändå.
De flesta restauranger köper direkt från grossist svjv, så de behöver nog inte vänta in Systemet.
Min fru driver en liten restaurang så jag ser grossistpriserna och hur de skenar. I genomsnitt så är det 50% upp sen förra året och den största delen har kommit de senaste månaderna. Olika på olika varor dock. Kycklingfilé 120 % upp, bambuskott 150%, ris 10-15 %. Nötkött 25-30 %