Den svenska konjunkturen studsade upp till överhettning i maj, drivet av tillverkningsindustrin och detaljhandeln. Samtidigt är hushålle på sin deppigaste nivå sedan finanskrisen och ser inte med tillförsikt på sin nuvarande eller framtida ekonomi, även om de anser att övriga hushåll än deras eget klarar sig något bättre. Internethandeln fortsätter vara i djup lågkonjunktur. Tillverkningsindustrin verkar inte bry sig om att kostnadsökningarna är 23.8% för dagens rapport av PPI.
Tillverkningsindustrin återhämtade sig till +25.5 och strax under sin högsta notering någonsin på +25.7. Komponentbrist, inflation, skenande råvarupriser och skenande energipriser samt storkrig i Europa verkar inte påverka alls.
Även detaljhandeln stärktes och är på +12.1 överhettad. Byggindustrin backade dock med -2.4 men är fortfarande kvar i högkonjunktur och tjänstesektorn är kvar strax under överhettning.
Hushållen backade dock kraftigt till -29.6 och för uppfattningen om det egna hushållets ekonomi till -30.2, medan synen på grannarnas ekonomi bara var -13.6. Det egna hushållet blöder, men i Facebook-ekonomin verkar alla andra ha det mycket bättre. Antagligen är det inflationen som känns av.
Angående kognitiv dissonans mellan hushåll och industri, så har skillnaden i konjunkturbarometern mellan hushållen och industrin aldrig förr varit så stor. Största skillnaden före den nuvarande högkonjunkturen var 17.1. Idag är skillnaden 55.1. Vad det nu betyder lämnas som en övning åt läsaren.
Ur konjunkturmodellens perspektiv så ska man fortfarande vara underviktad börsen, men det har gällt i ett år nu, så det är inget nytt. I skrivande stund är OMXS30 också ner -18.10% på ett år och OMXSPI -22.45%, detta oräknat utdelningar, men det betyder att konjunkturmodellen än så länge signalerat korrekt och att man skulle sälja av när överhettningen uppnåddes.
Internethandeln är fortsatt i djup lågkonjunktur. Som anekdot har pandemin fått mig att handla i princip allting online, undantaget mat och sådant som kan handlas i byn. Men jag är tydligen en anekdot. Konjunkuren för onlinehandeln är på -11.4. Den har varit sämre. Under IT-kraschen. Man kan förmoda att pandemin gjorde att det blev en del överentusiasm i sektorn och att förlustbolaget Klarna ska sparka en massa anställda ska nog ses som symptomatiskt. Om Klarna inte ens klarade av att visa vinster under högkonjunktur med krisräntor, hur ska bolaget kunna visa vinst när räntorna sticker iväg och folks kreditvillighet åker åt andra hållet? Lämnas som en övning åt Klarnas ledning – det är fullt möjligt att detta svenska fintechmirakel bara är ett zombieföretag som bara existerade tack vare nollräntor.
Men gammal är alltså äldst och tillverkningsindustrin mår jättebra.
Vi kanske inte ska nämna PPI, producentprisindex och kostnadsökningarna för tillverkningsindustrin, låg på 23.8% och för import-PPI på hela +30.8% enligt dagens rapport. Man får förmoda att industrin skickar vidare dessa kostnader till kunderna. När produktionskostnadsökningar på 24% når hushållen och KPI återstår att se.
Tillägg: En titt i databasen över hushållens svar så har tron på svensk ekonomi om 12 månader totalkraschat och gått från +24 till -50 på ett år. Uppfattning om prisnivåer från 60 till 95, och man tror på en prisökningstakt de kommande månaderna om 88 mot 60 för ett år sedan. Att köpa kapitalvaror har gått från -1 till -21 och att köpa kapitalvaror om ett år har gått från -5 till -12. Att spara är fördelaktigt har gått från 36 till 13. Egen ekonomisk situation har gått från 46 till 28 i fråga om att förutsäga. Detta är index. Om alla index väger lika är de största punkterna dels inflationen och dels framtidssynen på svensk ekonomi. Hushållen verkar ha en korrekt uppfattning om konjunkturcykeln i alla fall, dvs att efter sol kommer regn och att Sveriges ekonomi kommer vara sämre om ett år.
25 kommentarer
Klarna är verkligen bara en potemkinkuliss.
Man utmålar sig som fintech men det som det handlar om är “buy now pay later”.
Den där magiska algoritmen man hade som skulle undvika kreditförluster….
Det jag ser är att man är primärt Factoring. Man tillåter handlarna att få betalt direkt mot en komission. Sen tar Klarna kreditrisken och driver fodringen mot slutkunden.
För slutkunden är det en väg till snabb kredit med minimal kontroll av kreditvärdighet. Något som brukar sluta bra för alla inblandade…
Anekdotiskt: Vän säljer lägenhet 5 minuters promenad från centralstationen i Sthlm.
Inte ett enda bud trots lockpros på 1,5 miljoner under vad grannen sålde för för tre månader sen.
Tror inte på en krasch. Men just nu står marknaden helt stilla. Tråkigt om man köpt något före man sålt.
Att handla med kreditrisk är ju en av många varianter av finans, dvs det är ett fintechbolag så förstår inte riktigt vad du menar.
Sedan har Klarna fler inkomstkällor som reklam, länk-kickbacks osv, även om de uppenbarligen inte räckt för att få ett positivt resultat.
Frågan är på vilket sätt det skulle vara “nytt” och inte bara ett vanligt finansbolag som värderas på sin finansaffär som factoring och konsumtkrediter.
Fintech. it is not. it is finance.
+1
Fintech eftersom de utvecklat en teknisk plattform för betallösningsr som många andra aktörer byggt egna varianter av. Men fascinerande att hälften är kreditförluster d.v.s. lån som inte ens går att driva in.
Klarna har fungerat bra för mig, trots en knackig början. Qliro har däremot inte fungerat, jag vet inte vart fakturorna försvann, jag såg inte röken av dem i alla fall och fick pröjsa en straffavgift på 60 kr varje gång.
Nu behöver jag inte köpa komponenter på nätet längre, tre forskningsprojekt är snart klara och serieproduktionen kan börja. De nyaste metoderna handlar om mobil provtagning från t ex en personbil. Enkla, robusta och billiga lösningar för “aktörer” som behöver hålla koll på “vissa utsläpp i vindriktningen”. Att bygga mätsystem hemma är kanon, på universitetet kunde vem som helst gå in i labbet och fotografera rubbet och stjäla alla nya idéer.
“För slutkunden är det en väg till snabb kredit med minimal kontroll av kreditvärdighet. Något som brukar sluta bra för alla inblandade…2
…utom för oss skattebetalare som till syvende och sist får slutnotan när Klarna tagit sin provision och vidarebefordrat ärendet till Kronofogden, som i sin tur finner en medborgare som inte har medel att betala…
Vad gör Kronofogden sen menar du? Skuldsanering innebär att skulden avskrivs, inte att staten betalar av den. Det är fordringsägaren som förlorar sina pengar. Undantaget skatteskulder, då är ju staten fordringsägaren.
Tycker det är jättebra med Klarna men ser det inte som en kredit utan snarare en försäkring att man får hem varan utan krångel. Det har gjort att jag vågat handla från många små butiker på nätet jag annars skulle varit tveksam till. När jag packat upp paketet så betalar jag till Klarna direkt.
Är det inte en allmän trend att investeringar riktas om mer mot “klimatet och säkerhet”? Då borde ju de gamla traditionella industrierna (elektrifierad fordonsflotta, försvarsindustri, vindkraft, gruvindustri, ..) vara relevanta medans pooltillverkaren inte är lika relevant längre för att hushållens köpkraft gröps ur av räntor och inflation.. Typ nåt sånt.
“Hushållen backade dock kraftigt till -29.6 och för uppfattningen om det egna hushållets ekonomi till -30.2, medan synen på grannarnas ekonomi bara var -13.6. Det egna hushållet blöder, men i Facebook-ekonomin verkar alla andra ha det mycket bättre. Antagligen är det inflationen som känns av.”
Jag skulle tro att många baserar sin uppfattning om den egna ekonomin mindre på hur det faktiskt är och mer på någon sorts instinkt. Och den påverkas av nyhetsrubriker och annat som inte har med saken att göra egentligen.
Dvs “folk” har generellt sett ganska dålig koll.
“Buggindustrin backade dock med -2.4 men är fortfarande kvar i högkonjunktur ”
HAhaha. Let’s dance, IT, eller?
Ja förlåt, jag är yrkesskadad och lite överkänslig för skrivfel. Hos andra.
Haha!
Buggindustrin måste vara de som lägger anbud i upphandlingar av för verksamheten och arbetsmiljön grovt försvårande och fördyrande IT-system, och även dyr support när betaversion ska skruvas på i skarpt läge, till sjukvården och andra offentliga verksamheter.
Den som skapar ett nationellt, intuitivt effektiviserande datajournalsystem som hjälper(!) personalen i själva sjukvårdandet och medger forskning på all data borde få Ekonomipriset till A Nobels minne!
.
Befintliga anbudsgivare borde åtalas.
.
Sjukvården behöver sin egen version av Gripen, ett fungerande system där mjukvaran kan evolvera.
.
I min Region är det enda som inte får avvikelserapporteras själva journalsystemet och även avikelserapportsystemet. Det kan strula och innebära vilka patientsäkerhetsrisker som helst så länge som supporten svarar inom stipulerad tid.
Jag kan erbjuda Sveriges kommuner regioner och landsting detta i princip gratis i en liten ask.
Inkluderat i en krypterad lösning för kommunikation som ingen verkar vilja köpa dock, eftersom den ju funkar för bra och är mycket bättre än encrokrasch och allt vad det heter.
Hur gör jag då för att få tillgång till Nobelpriset.
Små dig ihop med en IT-kunnig läkare och börja bearbeta SKR och nationella nivån.
Delta under tiden i upphandlingarna. Skåne kan snart behöva upphandla, det amerikanska systemet för över 2 miljarder är ännu inte i drift, trots oräkneliga timmar av sköterskor och läkare med att anpassa systemet till svensk sjukvård.
Du verkar vara en ärlig person och därmed är dina chanser noll att vinna en upphandling. Varför väljer regionerna alltid den dyraste leverantören med sämst trackrecord och med den sämsta tekniska lösningen och sämst användarvänlighet och där budgeten tillåts överskridas med hundratals procent utan viten? Det beror på att jättarna lyckas få upphandlarna att skriva in unika systemkrav som bara de kan uppfylla och beslutsfattarna bjuds på påkostade resor till referenskunder som råkar ligga i sköna semesterorter, 100 % korruption.
Brukar det inte vara tvärt om?
Företagen går dåligt men konsumenterna har inte märkt av det.
Första gången på flera decennier med reallönesänkningar har chockat. Energipriser kommer ju stabiliseras och lönehöjningar kommer komma men med eftersläpning, då kommer vi istället få rekord i reallöneökningar (4% löneökningar och noll i inflation). Det kommer dock leda till ny inflation. Så kommer vara väldigt slagit närmaste åren.
Några löneökningar finns inte med i avtalen. Dock kommer IT anställda slå inflationen likt många andra som konsumerar köpta bostäder. Cornu har haft fel om bostadsbubblan i drygt 15 år eftersom han inte förstått vad som driver lånelöften. Det är minst sagt pinsamt om man nu utger sig för att vara en ekonomiblogg
Bara för att priserna går upp betyder det inte att det finns utrymme för löneökningar. Företagens kostnader ökar också, främst m.a.p. energi, transporter och råvaror.
.
Det fina med inflation är att det underlättar stora relativprisförändringar. Samtidigt som vissa varor går upp mycket i pris kommer andra inte att röra på sig. Det är t.ex. inte säkert att priset för hårklippning kommer att stiga lika mycket som bensinpriset.
Nä men fakta är att lönerna stigit med 7 % i branschen det senaste året. Vet inte vilket narrativ du driver? Narrativet här har ju haft lite dålig träffsäkerhet, men nu är ju inte alla utbildade i ekonomi… uppenbarligen. Nu har det vänt i USA och Sverige ligger även denna gång 6 månader efter. Ingves gör väl bort sig även denna gång
Nu jämför du det som har varit med det som kommer; det är inte alltid så bra. Och visst, för civilingenjörer o.dyl. inom IT har lönerna stigit med bortåt 6-7% under 2021. Men är det en bra indikator för framtiden?
.
Så, jodå, mitt “narrativ” för framtiden har säkert inte den bästa träffsäkerheten för 2021. Men det är inte heller meningen.
Ta det inte så personligt. Men visst är det lite ”utmanande” med en riksbank som körar i Februari att räntan först höjs 2024 för att sen prata om 10 räntehöjningar två månader senare. Det är ju liite utmanande. I denna konjunkturcykel som kommer så är det ju läge att sänka. Men det är ju lite problematiskt när man inte höjt när man borde. Jaja RB såg väl inte det komma denna gången heller.
Klarna har dock gått med vinst fram till 2018 när expansionen drog igång.
Förlusten är ju inget att vara ledsen över. Det är ju investerarna som får tugga i sig. Sequoia, SoftBank m fl.
Det hela hänger väl ihop? Företagen har mer att göra än vad de klarar av, de känns bra, men samtidigt så medför det kostnadsökningar för konsumenten. Företaget mår bra, konsumenten inte lika mycket.
–
Tack vare de sista årens, iaf från 2008, penningpolitik har lett till att det nu finns hur mycket pengar som helst på den finansiella marknaden; cash, tillgångsinflation, you name it. Och nu, när industrin börjar få svårt att producera allt till alla, så börjar de pengarna så sakteliga krypa in på produktmarknaden. Det finns gott om potential för prisinflation på den finansiella marknaden.
–
Värt att tänka på när omvärlden (läs:USA) nu höjer sina räntor gäller det att antingen hänga med eller att se hur kronan sjunker. Om vi inte höjer räntorna, och kronan faller, kommer saker och ting att bli ännu dyrare. Lite som det som händer i Pakistan nu.
–
Vi kan ta det en gång till så att det går hem: Alternativet till höjda räntor är galopperande inflation.