Prisjämförelsesajten Pricerunner har lämnat in en stämning mot den amerikanska jätten Google i Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Man kräver 22 miljarder kronor i skadestånd – en siffra som tickar på dag för dag – efter att EU-kommissionen fastställt att Google bryter mot konkurrenslagarna genom att manipulera sökresultat till sin egen fördel. Antagligen har konsumenterna betalat hundratals miljarder för mycket på grund av Google.
EU-regeringen EU-kommissionen har alltså kommit fram till att Google bryter mot konkurrenslagstiftningen och manipulerar sökresultat till fördel för den egna prisjämförelsetjänsten. Detta gör nu att svenska Pricerunner lämnat in en stämningsansökan på otroliga 22 miljarder kronor. Bolaget skriver i sitt pressmeddelande att “eftersom överträdelse fortsatt pågår ökar skadeståndskravet för varje dag”.
Bolagets VD säger:
“Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi idag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu. Det här är också en överlevnadsfråga för många europeiska entreprenörsbolag och arbetstillfällen inom tech. Om amerikanska techjättar genom sina närmast monopolställningar tillåts härja fritt och manipulera marknader så kan vi räkna med att många techbolag i Europa drabbas långt utanför den marknad för produkt- och prisjämförelser som nu står i fokus.“
Beslutet från EU-kommissionen kom redan 2017, men Google fortsätter att gynna sin egen prisjämförelsetjänst Google Shopping uppger Pricerunner.
Bolaget uppger att skadan än så länge handlar om 22 miljarder kronor för bolaget. Det är alltså bara Pricerunners provision på förmedlade länkar. Då kan man fundera på hur stora belopp konsumenterna fått betala i onödan för onödigt dyra produkter. Beloppet avser endast vad Pricerunner gått miste om i intäkter i Storbritannien sedan 2008 och Sverige och Danmark sedan 2013.
Revisionsbyrån Grant Thornton uppges kommit fram till att priserna för slutkund via Google varit 12 – 14% högre och för kläder och skor 16 – 37% högre än via Pricerunner.
Pricerunner räknar med att processen kommer ta flera år i domstol och att det slutliga beloppet blir ännu högre då räknaren tickar och man därtill ska ha 8% ränta per år.
Frågan blir om det därmed även kan bli aktuellt med en grupptalan mot Google från konsumenternas håll – om Pricerunner har förlorat 22 miljarder i provision, hur mycket har inte konsumenter betalat i onödan på grund av Googles manipulering av sökresultatet. Det kan handla om hundratals miljarder kronor enbart i Storbritannien, Sverige och Danmark.
Överlag råder en allt mer eskalerande jakt på särskilt de amerikanska techjättarna, vilket för övrigt är en anledning till att bloggen bytte plattform bort från Google och över till ren svensk hosting förra veckan. Samtidigt har också Google Analytics tagits bort, då programvaran i allt fler EU-länder nu döms ut som olaglig. I grunden ligger frånvaron av personuppgiftsavtal mellan EU och USA, vilket fått Facebook att hota med att sluta med sina tjänster Facebook, Instagram och förmodligen också WhatsApp i EU.
Potentiellt kan Google rent av förbjudas och kastas ut ur EU och varför bolaget inte helt enkelt flyttar exempelvis Google Analytics för Europa till inom EU är ett stort frågetecken. Uppenbarligen vill man verkligen få allt användardata från alla websajtbesök över till USA.
Pricerunner köptes i höstas av betaljätten Klarna för drygt nio miljarder kronor. Får man 22 miljarder i skadestånd om några år blir det onekligen en bra affär för Klarna.
8 kommentarer
Facebook hotar alltså med att inte erbjuda sina tjänster…. måste vara bland de tommaste hot jag har hört. Vistt de erbjuder en massa tjänster förutom fejjan men inget som någon annan kan plocka upp. Så tror inte vi får se några stora demonstrationer för facebooks skull
Man kan ju alltid hoppas. Har bara kvar facebook på grund av jag behöver ha tillgång till diverse grupper då föreningar har den dåliga ovanan att använda det för sin kommunikation. Hade varit trevligt att kunna säga hejdå till den sajten.
Intressant, jag trodde – när jag såg den siffran – att det var en amerikaniserad summa. “Emetionell skada” osv. Men här har de ju faktiskt kött på benen och även om jag inte gjort matten så ser de ut att ha en poäng…
Ska bli mycket intressant det här. Ska man ge EU något så är det att de inte är rädda för att dela ut böter som faktiskt svider. % av omsättning vid GDPR-överträdelser bland annat. Hoppas de trycker till Alpha ordentligt. Nog för man gillar deras tjänster men deras beteenden är bra mycket mer uppenbart monopolistiska än tex Microsoft var med Explorer.
Ett större orosmoment är ju att det går för stora företag att stämma stater när det inte passar dem. Aktuellt fall Sverige vs snällt ödmjukt och fantastiskt fint kinesiskt telekomföretag. Det är oroväckande ttend.
Så bloggaren säger att Google kan flrbjudas i EU, men då kommer de ju att stämma skiten ur oss potentiellt vika ner ett land i konkurs.
Fast Google (läs USA) lämnar ju över data tillbaka till svenska FRA så oddsen för att Pricerunner nu skall kånka innan detta når rättegång är väl ungefär desamma som att The Pirate Bay sattes åt när det begav sig.
Är det någon som använder Pricerunner? Webbhallen har till och med en achivement “Alternative Facts” för bedriften “Handlat via Pricerunner i modern tid”.
Jag undrar också vem som använder Pricerunner. Har tittat in ibland, men Prisjakt är ljusår bättre.