Innehåller sponsrade länkar från Kjell & Co.
Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg genom Sverige. En läsare rapporterar att bredbandsoperatören Bahnhof höjer priset på bredband med 8.1% för kunden i Malmö. Detta på grund av att Telia Öppen Fiber höjt sina priser. Frågan är då hur SCB via substitutionsmetoden eller kvalitetsjustering kan ignorera denna prishöjning? Tillägg: Telia Öppen Fiber ser ut att ha bytt namn till Zitius, kanske för att inte prishöjningar ska smutsa ner varumärket Telia, eller för att man förbereder fiberverksamheten för avyttring till någon pensionsfond, som vill tugga trygga pengar månad efter månad. Prishöjningar kan vara ett led i att sminka grisen för försäljning. Bahnhof verkar använt det gamla namnet nedan.
Bloggarens råttbo. Unifi switch, Unifi Security Gateway, Unifi CloudKey och en Eaton Elipse 800 ECO som UPS, vilken räcker ca en timme för kopplat utrustning (som även innefattar en Unifi UAP AC Pro över PoE och fiberroutern i bryggat läge). |
Mailet från Bahnhof till kunden uppger följande som orsak till prishöjningen från 369:- SEK i månadne till 399:-.
“Vi samarbetar med Telia öppen fiber när vi levererar bredband i det nät som du är ansluten till. I februari 2022 kommer Telia öppen fiber höja sina avgifter och därför måste vi tyvärr höja priset på ditt bredband till 399 kr/mån från och med 1 februari 2022.
[…]
En prishöjning är förstås aldrig kul och något vi helst hade sluppit, men vi hoppas på din förståelse och är glada att du har valt oss.”
Det statistiska redovisningen av KPI(F)-inflationen justeras med substitutionsmetoden och kvalitetsjusteringar. Kvalitetsjusteringar innebär att eftersom din vara eller tjänst blivit bättre, så har den egentligen inte blivit dyrare, eftersom du får en bättre produkt eller tjänst. T ex kanske innehållet på Internet blivit 8% bättre, och då är det ju inte någon prishöjning fast man måste betala mer.
Substitutionsmetoden innebär att man byter konsumtionen av en vara eller tjänst till något annat motsvarande. T ex kostnaden för brevduvor, papperspost eller varför inte radiosänd teve, istället för bredband. Brevduvekostnaden kan t ex vara priset på fågelfoder. Så eftersom priset på brev, där man kan skicka USB-stickor istället för att skicka saker över Internet, inte stigit åtta procent så har bredbandet inte alls blivit 8% dyrare.
Dessutom kan man flytta. Både som kund och boende. T ex kan man som substitution flytta till den plats i Sverige där bredbandet är billigast, eller byta till en billigare leverantör, och då har vi i ställer rent av deflation i form av prissänkningar.
Så det kan bli. Ovanstående kan innehålla spår av satir eller ironi.
Prisökningen ovan är anekdotisk och är kanske inte samma för andra hastigheter eller på andra platser i landet.
Hur exakt Telias kostnader för Öppen Fiber ökat kan vara intressant att få svar på. Kanske beror detta på halvledarbristen och dyrare utrustning i fibernäten? Eller så vill Telia helt enkelt bara tjäna mer pengar när man på allt fler platser river kopparnätet, som nu i princip helt ska bort även i tätorterna – i framtiden har man antingen fiber eller så kör man mobilt så kallat bredband.
Allra mest intressant är att detta är en prishöjning av IT-tjänster, som tillsammans med IT-hårdvara sägs driva deflationstrycket.
31 kommentarer
Bahnhof höjer i Botkyrka också.
Där är det Zitius som höjt priset.
Se tillägg. Telia Fiber verkar nu heta Zitius.
Zitius är kommunikationsoperatören i vårt nät, men det är kommunen som äger stadsnätet. Men Zitius ägs av Telia.
Så oavsett om det är Telia eller nån annan som äger nätet så verkar alltså Zitius i egenskap av kommunikationsoperatör höja sina priser.
Från och med nästa år får vi dessutom 8,9% bättre vatten och avlopp i kommunen! Det finns ju ingen inflation (iaf inte 8,9%) och VA-taxan höjs med 8,9% från årsskiftet.
Bahnhof höjer för andra gången i vårt stadsnät på drygt sex månader. Zitius beskylls för de höjningarna. Från 349 till 379 till 399.
Se tillägg. Telia Fiber verkar nu heta Zitius.
Skickade ett mejl till dem och bad om en kommentar, får se om de svarar… Adressen gick dock till Telia.
Det är en ganska kladdig soppa med Telia "Öppen" Fiber och hur de andra operatörerna skall behandlas.
Helt orelaterat:
Om någon hade tänkt besiktiga bilen på Dekra så är det dags att kolla på andra lösningar eftersom de inte längre är ackrediterade av Swedac. Sambon fick just en överraskning vid besök på den stängda stationen.
https://teknikensvarld.se/nyheter/bilbranschen/swedac-stoppar-dekra-som-tvingas-stanga-alla-besiktningsstationer/
Kan anekdotiskt berätta att vi håller på att dra in fiber i sommarstugeområdet, och där berättade projektören att kostnaden för rören ökat 40 % på ett år i de fall det ens gick att få tag på.
Zitius, aka skithus är telias landsbygdsfiber. Gamla vanliga telia öppen fiber finns än.
Även svenska stadsnät ägs numera av telia.
Finns det någon annan bredbandsleverantör som bryr sig om integriteten, såsom Bahnhof? Att välja annan leveratör är i mitt fall inte ett alternativ. Bahnhof istheshit! 👍
Lite OT. Men surf via mobilabbonemang. Något som flera kanske inte har någon koll på, men Tele2 ger bättee hastoghet än Comviq, Telia än Hallon osv. Alla dessa budgetalternativ till de större kända är något sämre och har antagligen sämre prioritering i nätet. Läs det finstilta.
Men det intressanta hade varit att veta när eller om mobilmarknaden kommer bli som internet, att du som användare inte bryr dig på vilket nät du ringer/surfar. Funktionen finns redan och används vid 112-samtal.
När man grävde fiber i mitt område valde hälften av de boende att ta bredband via det "kommunala nätet" vilket var Zitius. Andra hälften valde Telia Öppen fiber. Man grävde då upp båda sidorna av trottoaren då man tydligen inte kunde samsas om var fibern skulle gå. Men tydligen äger Telia Zitius? Hur fan går det ihop?
Ingen vill någonsin använda gropar grävda av andra verkar det som. Vid vårt nybygge nyligen grävdes en grop för VA och en för el.
Det blir dock ännu värre: Det är exakta samma dragning och därmed i praktiken ändå samma grop. Så VA-firman grävde ner sina ledningar och fyllde igen, sen grävde elnätbolagets entreprenör upp dem igen och lade i sina ledningar. Slutligen ska fiberbolaget göra samma sak också, även det på samma plats….
Ingen vill någonsin använda gropar grävda av andra verkar det som. Vid vårt nybygge nyligen grävdes en grop för VA och en för el.
Det blir dock ännu värre: Det är exakta samma dragning och därmed i praktiken ändå samma grop. Så VA-firman grävde ner sina ledningar och fyllde igen, sen grävde elnätbolagets entreprenör upp dem igen och lade i sina ledningar. Slutligen ska fiberbolaget göra samma sak också, även det på samma plats….
När jag drog in fiber i villan för många år sedan var det Telia "Öppen" fiber som jag anlitade. Som tur är kunde jag byta fiberoperatör efter efter antal år och bytte kvickt som attan till Bahnhof. Så nu är det Bahnhof/Bahnhof som gäller.
I min stad har zitius köpt stadsnätet. Pissigt att betala för sista metrarna själv och så blir man ändå beroende av Telia. Avskyr den här typen av monopolistiskt beteende. Hade bytt om det gick.
399 kronor för 100/100 lina till Bahnhof betalar jag, boende i Kalmar län, sen den 10 maj i år. Prishöjaren är i mitt fall IP-Only.
Räkna med mer. Det nätet är ritat av någon med rejäla problem att tänka.
Nog slösar gamla televerket pengar på dumma grejer och köper diverse härvor till fiberföreningar utan besiktning, men IP only tar priset och kommer att bli dyrt satan när det ska efteranslutas.
För varje ny kund måste det skarvas i 15 skåp på vägen. Stevie Wonder hade sett att det skulle bli en whiteflight-villamatta där och lagt minst en hel 48. Det ligger för djävulen en padelhall mittöver.
För övriga frågor om varför internet är dyrt rekommenderas gruppen fiberfel på facebook.
Telia "Öppen" Fiber höjer avgifterna flera av stadsnäten i närheten av Malmö. Telia ringde runt och försökte ragga bredbandstjänst-kunder med. De skröt att konkurenterna snart kommer höja med 59:- per månad för att "vi" höjer avgifterna för dem! "Välj oss som tjänsteleverantör så slipper du ökningen!" löd budskapet.
De erbjöd 50% rabatt första året. Men efter 12 månader låg de betydligt högre än konkurrenterna.
Fulspel!
Har som vana att hoppa mellan alla leverantörer… nu är jag dock inne på andra året med Telia. 500/500 379kr och så har jag nått gratis tv paket jag knappt använder. Går att förhandla hos alla bolag utom bahnhof. De fu kar ju likvärdigt. Bredband 2 fucka upp en del men var riktigt billiga i 6m. Gillar man sport osv så har telia riktigt bra priser på sina paket (de utnyttjar ju helheten i det de äger)
Bahnhof höjer även i Mölnlycke, strax utanför Göteborg
Brf brukar ofta lyckas förhandla till sig bättre priser.
Fick ett mail från gymet häromdagen, STC höjer priset på mitt månadskort från 249 till 299, dvs 50 spänn. Får väl dra in på snuset…
Jag hade 299:- på Telia 200mbit. Dem ringde och skulle höja till 379:- efter att bindningstiden gått ut (en-två månader senare). Dem vägrade ge mig samma pris jag haft tidigare, däremot så hotade jag med att byta bolag om de inte ökade mig till 500mbit vilket de gjorde efter viss ansträngning. Så i mitt fel blev det faktiskt lite bättre även om man väldigt sällan använder så snabbt.
Det går, ibland, att byta bort Telias Öppen fiber mot annan leverantör.
Jag fick samma prishöjning, men kunde då byta till Bahnhofs egna villafiber genom att jag fick en fiberkonverter från Bahnhof istället för att använda den från Telia.
Sedan blev det en parodi när Bahnhof sedan skulle koppla in den, vilket tog flera veckor. Men när det väl kom igång har det funkat bra. Plus att jag slipper Telia.
Fixa inte det som funkar, även om du tjänar några kronor… Jag har levt ett tredjedels liv med Telia som fiberägare och varit nöjd med det inte minst för att alla för att det har varit enkelt att säga nej till andra leverantörer då det helt enkelt inte varit möjligt att byta. Så vad hände nu när Telia öppnade upp, jo jag tog ett abbonnemang hos Allente isället. Gör inte det, nu är jag bunden hos dem i två år och med den misnkade kostanden och all problem jag har haft med dem (sitta i kundtjänst i timmar på arbetstid är en kostnad) så kommer det ta 10 år innan jag går break even.
Kan meddela att när man ringer till Allente möts man av ett autosvar att de har tillfälligaproblem i kundtjänst…Är sex månader ett tillfälligt problem. Dessutom kommer du alltid fram till Canal Digital som sen behöver koppla dig vidare.
SUmma summarum, saker som fungerar, byt ej. Ingen lägger in i kalkylen din egna tid som det tar att byta abonnemang. Jag saknar Telia
Ja, håller egentligen med, men om det var parodi när Bahnhof tog över så var det tragedi när Telia skulle koppla in den öppna fibern och ta över efter ComHem. Jag orkar inte gå igenom det, men där var det många långa samtal, men Telia var de enda som ville koppla in i vårt område. Tog två år…obegripligt.
Jag hade alltså som utgångsläge att Telia strulat och därför ville jag byta bort dem…
Bahnhof gick väl ut med ganska optimistisk prognos för sin Q4. Så skulle bra gärna vilja veta hur mkt som är Zitius/Telia/Bahnhof.
Undrar hur mycket det har att göra med utbyggnaden. Innan 500 och 1000 Mbps fanns i mitt Zitius-nät så gick Bahnhof pris ned stadigt 20 kr ~vartannat/tredje år. Nu ska vi alla betala för utbyggnaden och troligen subventionera månadskostnaden för de få som väljer 500/1000 Mbps.