Eftersom jag har timmätning och priserna passerat någon form av anständighetsgräns har jag nu genomfört aktiva åtgärder för att minska elförbrukningen dagtid. Jag har också en benchmark för att se effekterna av detta.
Ny golvtemperatur badrummet |
I lördags var vi inte hemma och gården förbrukade då 61 kWh. Vi hade djurtillsyn två gånger, men ingen som bodde i huset. Normalt brukar vi ha en individ eller två partners boende i huset om vi åker bort, men inte denna gång. Därmed fick vi ju passande nog en mätning på vad gården drar i passivt tillstånd. Detta innebar bland annat en sänkning till 18 C inomhus istället för 21.5 C, samt i övrigt högre elförbrukning nattetid då det krävs lite mer för att hålla 18 C när det är kallare ute.
Annars är normalt förbrukningen högre nattetid pga elbilsladdning och lägre dagtid pga vedeldning, samt solenergi. Det senare ger nu väldigt lite.
Med de extrempriser som gäller i morgon har jag nu tagit ytterligare åtgärder.
a) Växling av temperatur i badrum.
Tidigare har det varit 18 grader nattetid, och 24 grader dagtid vilket förstås rimmar illa med timmätningens högre priser på dagen. Detta är nu växlat så det mellan 22 och 07 är 24 grader i badrummet och 20 grader övrig tid. Badrummet buffrar upp värme under natten och torkar ut ordentligt om nu inte 20 grader räcker. Fungerar detta upplägg kommer det permanentas – duger 20 dagtid i badrummet för att undvika att det känns fuktigt så finns ingen anledning att återgå.
Lilla badrummet som bara har en dum direktverkande radiator har fått sänkt temperatur. Lämnar man dörren på glänt behöver den inte köra alls då värmen från kaminen isf kommer in istället, men det är lätt att glömma så värmen måste vara på så det inte blir fuktigt.
b) Sänkning temperatur i maskinhallen
Värmepumpen i maskinhallen sänks från 16 C till 14 C. Detta för att testa att inte frost börjar krypa in längs den oisolerade plattan, sockeln eller bakväggen i granit. Dessa kan innehålla en del energilager också. Maskinhallen drar normalt ca 18 kWh per dygn vid dessa utetemperaturer, så vi får se om detta minskar det hela, annars kan 16 C kvarstå.
c) Manuell avstängning av varmvattenberedaren dagtid
Varmvattenberedaren är på 100 liter, men av en 20 år gammal idiotisk modell. Jag stänger nu av den dagtid och slår på den innan jag går och lägger mig, så värmer den vattnet nattetid till nattpriser. Sedan klarar man sig för handtvätt och disk på det vatten som finns kvar efter morgondusch. Varmvattenberedaren kommer bytas mot en modern värmepumpsberedare vilket bör spara ca 10 kWh om dagen. En modern beredare ska också gå att ställa in eller styra via hemautomatiseringen så att den främst värmer nattetid, t ex 00 – 07, och därmed bara köra med nattpriser.
d) Värmepumpen stängs av helt i huset – går över till 100% ved
Värmepumpen stängs av helt i huset för att spara el eftersom priserna nu blir extrema även nattetid – 331 öre som billigast i natt nätat, elhandlat, skattat och momsat. Det blir enbart vedvärme, vilket vi alltid körde fram till värmepumpen skaffades 2019, så det är inga problem. Sex års ved finns på lager också. All automatisering för värmen har stängts av i hemautomatiseringen.
Vatten till kaffe etc kokas för övrigt upp på kaminen, som ändå är igång, istället för varmvattenberedare eller spis.
e) Neddragning av utebelysningen
Julslingorna åker av, liksom de utelampor som normalt är tända på ladan samt en del extrabelysning vid företagsentrén. Lamporna handlar om ca 50 W, så det är inte så mycket, men julslingorna är en hel del. Detta är nu ändrat i programmeringen i hemautomatiseringen.
f) Ingen laddning av elbil
Detta är inget nytt, utan elbilsladdningen anpassas hela tiden till priset. Vi laddade upp den till 80% i natt, eftersom dagens priser skulle stänga oskattat på 222 öre kunde man utgå från att de fortsatte vara höga natten till tisdag, och vi behöver inte ladda på resten av veckan, men kommer ladda om priset går under kronan oskattat igen. För övrigt är det nu billigare att betala för laddning på någon av byns åtta laddstationer, som kostar 3:50 SEK per kWh än dagens medelpris om 4:58 per kWh hemma, eller morgondagens 6:05 SEK per kWh i medel, inklusive allt.
Återstår nu att se om vi kan minska förbrukningen i morgon till under 61 kWh fast vi är hemma, samt om det går att pressa mer förbrukning till att ske nattetid. Framför allt tror jag varmvattnet kommer påverka här. Detta är främst ett experiment och intressant att se, i slutändan handlar det nog bara om högst någon hundralapp i besparing. Med snittpriser i morgon på 6:05 SEK per kWh inklusive allt så åker elräkningen förenklat annars på 360:- SEK om dagen eller över 10 000:- i månaden om detta håller i sig. Dock antagligen lägre då vi inte har snittförbrukning enligt schablon på dygnet.
Vad som stör är förstås utetemperaturen. Det kommer vara kallare i morgon än i lördags.
Den som har låst elpris kan förstås skita i när på dygnet förbrukningen landar, liksom den som har rörligt – den som har rörligt betalar månadens vägda medelpris även om de helt stänger av elen i morgon. Det är den sämsta av alla världar, i praktiken betalar man som om man förbrukar mest el när elen är som dyrast.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
73 kommentarer
Nästa investering kommer bli termostater för golvvärmen som kan integreras i HA. Bytte till samma modell som du för några år sedan och besparingen från tidigare dum-termostat var otrolig. Nu verkar det dock vara dags att levla upp, men WiFi-styrda termostater är tråkigt dyra.
(Har förbrukat 22 kWh så här långt idag. Reducerade från 8°C till 7°C i ladans "finrum", i övrigt bara ved).
Har du fått nya elmätaren med realtidsmätning eller har du egen skit för det?
Eller har du varit ute och läst av manuellt?
En Shelly 3EM sitter i service-skåpet och sedan en Aeotec Home Energy Meter i mangårdsbyggnaden. Allt in i HA.
*servis-skåpet*
Blev -7°C här på eftermiddagen i Roslagen när nordanvinden mojnade, dock slutade det vina i alla springor men blev kallare så jag vet inte vad nettoeffekten blir.
Summerar ihop dagen till 29,3 kWh och det facila priset 98,18 SEK = 3,35 SEK/kWh inkl moms.
15,4 kWh Radiatorer (nödvändiga som frostskydd)
4,1 kWh VVB
3,6 kWh golvvärme
Skulle antagligen kunna ha skippat golvvärmen och öppnat upp ut i grovingången, men det blir ju nytt race i morgon 🙂
All denna anpassning är fullt förståelig, men i grund och botten fullständigt vansinnigt i en välfärdsstat.
Det behövs ett rejält omtag, i både elproduktionen, överföringstvånget till EU och prissättningen. Och då menar jag inte omtag typ Mp. För då lär det bara bli värre.
Likt Sverige sedan tre år (eller vad det nu är) har ett "förhöjt terrorhot" som gör att vi stängt gränserna mot EU, egentligen för att hindra asylsökande eftersom vi inte fick ha undantag från Schengen, men nationell säkerhet trumfar det, så kommer vi nog få se hur nationell säkerhet kommer trumfa elhandeln framöver.
Då blir det jobbigt för Danmark. De är väääääldigt beroende av import från Sverige. Fast å andra sidan, om exporten begränsas av det Nordiska Handelsblocket kan inte EU, förlåt Tyskland göra så mycket.
Det är osannolikt att Tyskland fullföljer kärnkraftsnerstängningen enligt plan.
Danskarna får skylla sig själva. De tycker att allt är Sveriges fel.
"Hon inser att Sverige har problem med att hitta alternativ till elen från Barsebäcks sista reaktor, men påpekade samtidigt att svenskarna har haft flera år på sig att lösa problemet. Hon uppmanade den borgerliga regeringskoalitionen Venstre och Konservative att fortsätta pressa den svenska regeringen till bindande löften."
https://www.nyteknik.se/digitalisering/danmark-trycker-pa-om-stangning-av-barseback-6468925
21,5 grader inne? Där nånstans sätter jag på airconden för att få ner tempen till drägliga nivåer. ☺
Det är vid luftvärmepumpen. Sedan ska det spridas över hela huset också.
Aha, det mejkar ju sens.
Det blir 25C när jag eldar, men sätter då LVP på fläkt för att fläkta ut värmen i resten av huset. Funkar riktigt bra så länge det inte är för många minus ute.
LVP får värma på natten. Den har dragit ca 10kWh per dygn sedan jag började stödelda. Förbrukningen ligger på 30kWh/dygn för all el nu. Låg på 60-70kW/dygn innan jag började elda.
Funderar inte på att köra en 3fas brytare med wifi (antar att pannan 3fas) så du kan få in den till HA och på så sätt effektivisera uppvärmning när det är som lägst pris?
Jo, men då ska man ha en sådan också, samt installera de, vilket bägge kostar pengar. Bättre att samtidigt byta till ny VVB som sparar ca 3500 kWh om året. Betalar sig på 2-3 år vid dessa priser.
Kaffevatten från VVB?
Borde väl stå vattenkokare? Till pressobryggare kanske? Tror inte finsmakaren nöjer sig med näskaffe 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gillar man kaffe kör man inte vattenkokare. Kaffet smakar satan när vattnet kokat.
Jaha, då är det väl som det ska vara.
Menar, man får ju ändå en andedräkt från helvetet…
Cornu.
Mäter du luftfuktigheten inne?.
Numera har jag ständigt vatten ovanpå eldstaden vilket faktiskt fungerar bra som luftfuktare vid eldning.
Ja, det är ju rejält torrt. 26% i vardagsrummet med kaminen, 36% i biblioteket/kontoret, 37% i allrummet, hallen 34%, hallen övervåningen 36%. Vinkällaren 64% och utomhus 92%.
Brukar köra så här, torkar väl ut huset fint hoppas jag.
Det var ändå ok värden. Men som sagt prova med vatten på eldstaden (inte bara till kaffe).
Hög luftfuktighet vintertid är kanon för era odlingar i isoleringen där luftspärren inte är 100.
Så blir ni helt självförsörjande på penicillin.
Isolering? Glöm det.
Även jag stängde av luftpumpen nu när jag kom hem och kör enbart bergvärme som är lite mer effektiv vid minus 7. Sen behöver man ju tappvarmvatten så stänga av bergvärme blir inte aktuellt.
Alltså 92 procent luftfuktighet vid minusgrader är ju torrt som satan.
Har slutat köra torktumlaren. Kastar ut tvätten random i rummen.
@Östergren, ja om det är – 30 eller vad du har en fin vinterdag hos dig.
Här nere är det rätt ok inne när det regnar underkylt regn vid strax under nollan.
Tibber pushade nu att elpriset blir 800 öre imorgon mellan kl 17-18. Blev ännu en sväng för att köpa värmeloggs.
Netamo rapporterade 28% luftfuktighet när jag började stödelda. Inhandlade raskt en luftfuktare (ultraljuds), Stadler Form Eva som orkar få upp luftfuktigheten till 40% längst bort i huset. Vill man ha fuktigare får man nog köpa en till. Men det blev en kännbar skillnad i halsen.
Luftfuktaren har förstås även fuktmätare för att kunna närma sig önskat värde.
Luftfuktare och avfuktare är bra grejer.
@Östergren 92% luftfuktighet vid minusgrader är torrt som satan ja. Det är det som är risken. Trycker man upp luftfuktigheten inomhus och har en liten läcka i luftspärren (eller diffusionsspärren som det så fint heter) så får du ganska rejäl kondensering i isoleringen eftersom luften ute, som du konstaterat, knappt bär någon fukt.
Tim. Tror du fattat vad jag tycker om isolering.
Med mekanisk frånluft så är problemet med läckor minimalt.
Östergren, inte åker du väl extra för att köpa loggs? Det kan knappast löna sig, beställ hem pallvis i stället om du inte får med när du ändå åker.
Vi hade ärenden i byn så lika bra att passa på. Har pratat med en av de större kedjorna och de har svårt att få in loggs och har höjt priset.
Är det verkligen billigare på pall?
Har lite problem med logistiken för tillfället så pall med loggs eller större parti ved funkar inte.
@Svinto jo, så är det, men det är generellt inget rekommenderat beteende med risk för fuktskador. 99/100 är det tomt när man tittar i döda vinkeln när man byter körfält också.
Måste säga att "hushållsekonomi"-inläggen (inkl hemautomatiseringsträsket) är min favoritkategori här på bloggen. Jag bor i lägenhet, men det är något med att läsa hur andra löser sina vardagsproblem på genomtänkt vis (milt uttryckt) som gör det intressant.
Kul att någon uppskattar dem. Tack för att du skrev det.
Jag tycker också dom är bra. Är i nybörjartagen vad gäller automatisering, dock ej kommit till skott med HA. Är det bra även för de som ej kan programmera själv?
All julbelysning är nersläckt i år. En mörk jul är en billig jul, om än ingen glad jul.
Man behöver inte överdriva. LED lyser bra och drar väldigt lite ström. Bättre att plocka de lågt hängande frukterna som uppvärmning och sånt.
Intressant detta. Har inte timmätning än, men det är en tidsfråga. Följer förbrukningen på vattenfall dagligen. Snitt November-December just nu 36 kwh per dag. Samma period förra året 55Kkwh per dygn och då var det varmare. Bara vedeldning, golvärme i badrum och gästtoa på, VVB gammal Nibe 60 liter. Hus 130 kvm, enplans. Pumpar vatten från egen brunn. Hustrun undrade om vi kan sätta på golvärmen i stengolven i hallarna. Svar nej, där ligger 1000 W i varje golv, kommer kosta typ en hundring om dagen. Inga fler frågor efter det.. Det här är komplett vansinne..
Tror ni försäljningen av värmepumpar minskar med dessa elpriser?
Om bloggaren inte lyckats skriva av sin l/lpump på några få år verkar det vågat för vanliga konsumenter att investera i jord eller bergvärme med betydligt längre avskrivningstider.
Jag fortsätter med egen ved för värme och köpt el till kyl,frys,tvätt och belysning, att köpa nån Dacia Spring är inte heller aktuellt förrän egen elproduktion är anskaffad.
Det är lockande att plocka in en braskamin nu. Elen har jag gjort allt man kan med redan, inklusive gått ned en grad inomhus.
Undar om MP tog med i beräkningarna att vedeldningen kommer gå i taket nu? Spelar ju mindre roll om det är förnyelsebart, när vi släpper ut mer CO nu när allt ska minska.
Konstigt tänk.
Inte funderat på nått som kan bränna pellets? kWh priset på pellets verkar vara i paritet med nätavgiften på el och det finns ju kaminer som klarar både ved och pellets.
Pellets kostar ungefär som värmeloggs per kilo. Så har du en bra kamin kan du lika gärna köra loggs. Värmeloggs (pressat sågspån) kostar ca 0,6-0,7kr/kWh värme. De innehåller 4,8kWh/kg. Sen är det bara att räkna på när det är värt besväret att börja elda och slaska med aska jämfört med vad du har för uppvärmningskostnad per kWh annars.
Pelletskamin som kan ta ved är att rekommendera. Pelletskaminen är inte en äkta prepperkamin då den behöver el, men å andra sidan så förbränner den pellets väldigt fint så man får inte problem med rök och mög så grannarna skickar MPs stormtrupper på en, dvs Miljöförvaltningen.
Kan man få det till att det är primär värmekälla så är det bara lysande.
Kolla på ny kakelugn om du har plats. Lite dyrt men finns inte bättre eldad värmekälla både i komfort och i ekonomi.
Det här med höga elpriser har mycket med borgerlighetens vilja att konkurrensutsätta kraftproduktionen via försäljning på en öppen europeisk marknad. Priserna i de gamla kolländerna påverkar de svenska och norska låga priserna. Det tvingar fram mer billig förnyelsebar kraftproduktion. Men glappet mellan det gamla och nya tar tid vilket drabbar os konsumenter.
Jag har ställt in elementen på 16 C, men fryser inte nattetid. Eldar i braskaminen på dagarna och har T-shirt och joggingbyxor på mig då och fryser inte då heller. Jag tror på bildning av det bruna fettet och långsamt tillvänjning i kylan. Folk är bortskämda, det är en vanesak och kroppen kan ställa om sig med tiden.
Eftersom jag använder en del gas så funderar jag på att köpa en gasdriven genomströmningsvärmare till duschning. Gasen kostar 2 kr per kWh, 10 kg/141 kwh/289 kr.
På en 13.5kW genomströmningsvärmare kan du höja vattentempen 33 grader vid ungefär lagom antal liter per minut för en dusch. Det är en tjugolapp för en dusch på en kvart med toppriser 6 kr/kwh.
Vettefan om jag ens tycker det är så jävla jobbigt mycket.
Uppvärmningen av hemmet är typ allt.
Nästa sommar, kitta om fönstrena och dra om tätningslister så sparar du nog betydligt mer pengar än hålla på och fippla med sånt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Senaste dagarna har jag tvingat värmepumpen köra på max (inkl 6kWh elpatron) hela nätterna till priser runt 20 öre/kWh. Eftersom vi har platta på mark (20 ton betong…) och golvvärme har systemet en rejäl tröghet – man märker ingen skillnad om all värm tillförs på natten eller jämt fördelat under dygnet. Kommande dygn blir det väl istället block på elptronen, och nån mysbrasa som tillskott. Frånluftsvärmepumpen hjälper till att fördela ut brasans värme i hela huset.
Börjar fundera på att kasta ut VP och investera i flisanläggning. Ja jag har "gratis" råvara.
Kasta inte ut VP, det kommer nog en dag när den blir lönsam igen.
Flis? Det låter energikrävande och investeringstungt jämfört med ved eller pellets.
Ett radikalt egoistiskt förslag från min sida:Sluta lägga massor av tid på hur du ska optimera ditt energisystem. Använd den el du vill, betala och bar glad. Då frigör du massor av tid. Den tiden lägger du istället på att öka produktionstakten av nya böcker. Det borde öka din inkomst mer än om du lägger motsvarande tid på energioptimering. Och jag får läsa bra böcker oftare, winwin!
Åkte motorcykel till Rumänien 1992. Då fanns det bara ström vissa tider på dygnet. Kl. 19.00 stängdes den av helt. Sverige börjar gå åt det hållet, faktiskt.
Inte ens nära.
Verkar besvärligt att bo i dåligt isolerade hus. Själv så vädrar jag genom att öppna balkongdörren på andra våningen i lägenheten som värms med fjärrvärme
Bäste Per Bolund. Det är helt ok att skriva i eget namn.
Tack för intressant inlägg! Vore intressant med en analys av timerstyrning av elgolvvärmen. Jag tror att det knappt lönar sig timerstyrning baserat på klockslag pga trögheten i systemet. Programmerar jag termostaten att sänka tempen på natten, tar det några timmar för golvet att svalna. Lagom till det svalnat behöver elslingorna aktiveras på max för att hinna få upp temperaturen igen lagom till morgonen. I mitt fall kompliceras ekvationen av att frun knäpper på handukstorken på max om det "är kallt i badrummet". Så står den på hela dagen tills jag stänger av den efter jobbet. 🙂 Bättre då att köra med konstant temperatur över dygnet.
Har ni inte solceller???…???
Solceller eller solvärme ger i princip inget nu på vintern trots att det varit mer sol i år än tidigare dec. Jag har kopplat solvärmen direkt till golvvärmen och nog värmer det, men det är ganska få timmar per dag…
Ja, men man tjänar inte heller så himla mycket på sin elhandel…
I min region verkar de flesta lokala energibolag ha bra/fördelaktiga solbanksavtal.
Jag har valt att inte sälja och får tillbaka det jag ej förbrukar under det produktiva halvåret, utan sytemförlust i backupper mm.
Julbelysningar är lite lustigt kapitel.
För 20 år sedan existerade knappt fenomenet (utomhus) det var begränsat till någon gran och kanske en slinga i ett träd. Nu har många massiva mängder ljus ute (inte bara jul men extra mycket då)
Jag är ganska säker på att besparingen av led lampor ätits upp av explosionen av belysning generellt och extra mycket nu.
Själv har jag inte anpassat något, även om jag funderade på att stänga av vvb i bastu och bagarstuga (ingen som använder dem) men då de fungerar som frostskydd i sina utrymmen så får de vara. Steady state förlusterna var ganska begränsade när jag testade att stänga av dem för att spara el för några månader sen.
Saker som kan dra mycket el dock är följevärme på vattenrör har jag insett. Tror jag har ca 1kW last på följevärme…
Jevons paradox – ju effektivare vi använder något desto mer använder vi det. Ja, såväl utebelysning som julbelysning har exploderat på grund av snåla lampor som LED.
Jag tror det var någon som skrev att de skulle styra sin vattenburna golvvärme med nån typ av smart lösning jag kan tipsa om Fibaro FGRGBW till exempel den kan man ställa att köra varje kanal för sig och har rätt volt för att styra av och på på pucken. En enhet kan således styra fyra olika värme enheter…