VARNING: DETTA ÄR ETT TEORETISKT EXEMPEL. VÄRM INTE DIN BOSTAD MED VÄRMELJUS, PÅ GRUND AV DELS BRANDFARAN OCH DELS CO2-HALTEN I LUFTEN.
Med dagens elpriser som i snitt dagtid 08 – 20 hamnar på 513 öre per kWh inklusive allt, och toppar uppe på 630 öre ikväll, så är det fortfarande inte billigare att värma huset med värmeljus från IKEA än att köra en värmepump med COP 3. Vid pristoppen är dock värmeljus billigare.
Första advent igår, så ljusstaken åkte fram och ett ljus ska inte vara tänt. |
Avrundning till hela ören gäller. Alla priser är inklusive samtliga skatter och moms.
IKEA Glimma värmeljus kostar 29:- SEK för 100 ljus, dvs 29 öre styck. De ger cirka 40 W värme och uppges brinna i fyra timmar, vilket alltså ger 0.16 kWh värmeenergi. All värmeenergi från förbränningen tillför värme till bostaden, eftersom det inte finns någon skorsten där spillvärme kan försvinna. Nackdelen är att CO2-halten i rummet påverkas och stiger. En människa gör i vaket men stillasittande tillstånd av med ca 100 W, vilket kan översättas till CO2-utsläpp från förbränningen av energi i kroppen, så två och ett halvt värmeljus ger lika mycket CO2 ytterligare en person i rummet.
Priset för 1 kWh värme från ett IKEA Glimma 4h-ljus blir alltså 0.29 kr / 0.16 kWh = 181 öre per kWh. En värmepump bör kunna ge 3x energin (COP = 3) vid dagens minusgrader, och har alltså en snittkostnad på 171 öre per kWh värme. Vid pristoppen ikväll kostar värmepumpens värme 630/3=210 öre per kWh. Om du däremot värmer med direktverkande el är värmeljusen från IKEA billigare än elvärmen.
Nu finns det omfattande brandrisker med att värma med värmeljus. Vill man t ex ersätta en 1000 W direktverkande elradiator så krävs det 25 samtidiga värmeljus. När dessa klumpas ihop på samma ställe kan det bli väldigt varmt och spännande dynamiska effekter kan då uppstå där värmen blir så hög att stearinet självantänder våldsamt och dålig stämning samt telefonsamtal till 112, utrymning av bostaden och kontakt med försäkringsbolaget uppstår. Dynamiska effekter kan också uppstå om man inte ständigt övervakar levande ljus och är redo att släcka när det går åt helvete.
Värm därför inte bostaden med värmeljus då du knappast kommer tjäna ekonomiskt på att bränna ner din bostad, för att inte tala om att det riskerar liv och hälsa. Vill du ha komplement till elbaserad värme, installera en godkänd ved- eller pelletskamin med tillhörande godkänd, provtryckt och av sotaren brandsäkerhetsinspekterad skorsten. Ved inköpes med fördel billigt vår-sommar och vedvärme bör kosta runt 40 öre per kWh inklusive allt vid inköp av prima björkved för runt 500:- SEK per stjälpt kubikmeter, dvs är billigare än värmepump även vid normala oskattade onätade omomsade ohandlade elpriser över 40 öre (som ger totalpris på 1.25*(40+20+36+2)=123 öre och 123/3=41 öre per kWh värme från en COP 3-värmepump.
En vedkamin är också bra ur beredskapsperspektiv och kan hålla bostaden varm även vid strömavbrott. Skaffar du en gjutjärnskamin med platt topp så kan du även använda den till matlagning, och t ex koka kaffevattnet billigt sådana här morgonar. Designkaminer med täljsten är bara dyrare och ger inte mer värme. Vill du köra din gjutjärnskamin trögare kan du köpa en klump täljsten av någon stenhuggare och ställa på kaminen, men det ger inte mer värme och täljstenen lagrar förvånansvärt lite energi. För att faktiskt lagra några relevanta mängder energi i sten så finns finska stenkaminer, som väger kanske 5 – 10 ton och kräver särskilt grundläggningsarbete för huset.
47 kommentarer
Använder endast stearin hemma då jag fått för mig att det blir mindre sot/koldioxid/cancerogener i luften? Vet inte om det stämmer men har för mig att jag har läst det nån gång. Nån som vet på riktigt? Är det bortslösade pengar?
Stearinljus är bättre än paraffinljus, korrekt. Välj svanenmärkta, svensktillverkade så är dom gjorda på talg, dvs ingen palmolja.
Brukar bara kolla om det är 100% stearin så tack för tipset. Hade varit intressant om det fanns några riktiga studier på hur de olika ljusen påverkar inomhusluften.
Allra bästa för hälsan med minst biprodukter vid förbränning är bivaxljus. Men då måste elpriset stiga väsentligt för att det ska bli billigare än el. Så i januari nån gång kanske.
För värmeljus kan man låna "frugans" muffins-bakplåt med ekvidistanta fördjupningar i plåten. Då får man ett säkert avstånd mellan värmeljusen placerade i fördjupningarna.
Vissa kommersiella värmeljus-plattor, som har hålen för värmeljus för nära varandra, går att använda, om man hoppar över vartannat hål och låter de vara tomma. Men sedan kommer det någon förbannad idiot och fyller på värmeljus i de sista hålen likförbannat och då är fan lös.
Mitt absoluta råd är att av hälsoskäl undvika alla levande ljus inomhus. De sprider stora mängder partiklar när de brinner och sot när man släcker.
Exakt hur farliga de är verkar inte klarlagt men upp till passiv rökning som värst med allt vad det innebär. Som ni skriver är det stor skillnad mellan typen av bränsle och fabrikat.
Vi har gått över till LED-varianter och det känns väldigt bra, inte minst ur brandsäkerhetssynpunkt. Oljelampor brinner också mycket renare.
Köper min ved på Bauhaus, typ 50 kr per 40L packad säck, vilket blir ca 1250kr/m3 staplat, innehållande ca 2550 kWh -> ca 50öre/kWh. Således just nu mindre dyrt att elda med ved än att kör luft-luft 270öre/kWh + skatter och avgifter. Skulle behöva COP 8 eller så.
Nej.
En fastkubik björk innehåller 2550 kWh. Staplad ved är cirka 40% luft. Priset är alltså avsevärt högre. Köp din ved av en bonde istället, kostar en tredjedel av Bauhaus.
Japp helt rätt. Googlade bara på "energiinehåll i björkved". Nåja då är det ungefär 1kr/kWh, något mindre dyrt än el till luft-luft med COP ca 3 (-5C ute).
Svårt att få bra vedpris runt sthlm. Testade att köpa ved per kubik, men när den väl var staplad blev det ungefär samma pris som Bauhaus, Bygg Max, et all.
Men visst går det. Grannen har som hobby att skaffa ved gratis, men då håller han jämt på och sågar, klyver, torkar, etc.
Föredrar att få min ved förpackad i praktiskt hanterbara småsäckar, vilket så klart avspeglas i priset.
Vi packade runt 100 småsäckar (sådana man hittar på macken för 70-90 kr beroende på stadsdel) med ved i somras och satte priset till 30 kr/st. Många rynkade då på näsan för det var gran och inte björk med argumenten att a) det sprätter och b) "tjärar igen skorstenen" (citat från icke-kund, vi har själva en torr och fin skorsten trots 10-15 kbm/år mestadels gran som eldats i kaminen).
Sålde slut de sista säckarna nu i helgen när folk var ute i sina stugor. I en kamin behöver man inte vara kinkig med att det sprätter och kan man bara elda med rätt drag så tjärar nog inte skorstenen igen heller.
Min erfarenhet är lite åt samma håll köpte 5 m3 skälpt mått för 2000 kr som tippades på uppfarten. Brorsorna var här och fyllde varsitt släp och det såg ut att räcka flera år. Men när det väl var välstaplat i hyllorna i garaget är min del inte ens en staplad m3
Pellets. Kostar mellan 60-75 öre/kWh.
Kräver iofs en anpassad kamin. De flesta pelletskaminer är inte så preppiga (kräver el men låg effekt så elbilsbatteriet räcker ett bra tag)
En bra sådan kan även använda ved. Pellets ger mycket mindre "olägenhet" vid eldning vilket minskar sannolikheten att grannar klagar.
Jag har kört ved så det räcker. Det skall vara bra billigt för att det skall vara värt några dagsverken och det skall vara en bonde man känner som tippar ett traktorlass eller två, och tar betalt i kontanter.
Den där ickekunden var nog inte så kunnig.
Alla proffs vet att det är björkved som tjärar igen skorstenen.
Då ska man varva med gran för att få väck sot i skorstenen.
Bokved är det bästa för övrigt.
@Anders Rydén
Många plockar väl fram stenåldersmannen i sig och skall "fixa värme i grottan, ugh!"
Vi har varit hemma och vänner och bekanta som klagat på att kaminen "osar igen" eller är "svår att tända" (full disclosure: vi hade samma problem när vi flyttade in. Vi kom från öppen spis och gick till kamin och fick lära om helt hur man tänder och eldar, fanns dock information i manualen från Contura).
Vi har sedan dess tipsat om denna film (eller liknande) och de flesta lyckas sedan elda ok i sin kamin – https://www.youtube.com/watch?v=JTdeXFAkoCc
Borde kanske vara med i hemkunskapens stoff (om nu kidsen har sådan längre).
Fuktig ved eller dåligt drag skapar tjära i skorstenen. Fick sota ur en vedspis hos en gammal dam 3ggr på en vecka då hon hade fått tag på fuktig ved.
Månskensbonde. Kompisen Jar-Jar Binks´ Contura sotar igen på nolltid, så han måste beställa sotning jätte-ofta. De svarta brandgaserna väller in i rummet när han öppnar den stora glasluckan. Han eldar visserligen som en pyroman. En granne längre bort på gatan har samma Contura och samma problem. Jag har inga sådana problem med min gamla, lilla Morsö ekorre.
Svinto. Min granne har också som hobby att skaffa ved gratis – från våra vedhögar (numera placerade i vedskåp). Visserligen har de egna träkubbar liggande på marken (med perfekta förhållanden för skadedjuren att mumsa i sig) och han äger en ved-klyv. Men det verkar som de har så mycket annat för sig att det är enklare och snabbare att hämta från grannen -grrr!
En annan granne på min gata frågade om vi ville ha "termit-ved" gratis. Är det barkborrar som hon menar? Riskerar man inte att få för mycket skadedjur nära sitt eget hus, om man tackar ja till "termit-ved"?
Har Contura kamin av den modell som alla har idag. Sotar inte mer än något annat. Dock ska sägas att jag har separat tilluftskanal. Kanske inte din kopmis har och att det är därför vi har olika erfarenheter.
Marjatta. Säg åt honom att han lägger in för tidigt – det skall inte vara några lågor synliga när man lägger in utan bara en glödbädd. Eftersom utloppet för rökgaserna på Conturan är i framkant, dvs vid luckan, så går det inte att göra ilägg om det fortfarande brinner – röken kommer fylla rummet!
Studera den länkade videon – den + torr ved löser alla problem 😉
Vår Contura ryker bara in när asklagret blir för högt..
Har också lagt märke till att granved verkar sota ur kaminen.. slänger in lite råspont så fort det blir för svart på luckan..
Var kan man förresten köpa granved?
Dava,
Hade du åkt runt i Roslagen efter stormen Alfrida (jan-2019) hade du kunnat få släpvis med granved från i princip alla skogsägare.
Lite långt från Skåne.. gott om gran finns i de norra delarna dock. Här där jag bor finns bara bokar (som inte får fällas) och björkved.
Dollarstores 1L tändvätska för 20 kr har länge varit billigare än direktverkande el.
Man bör nog satsa på spisbränsle som ej sotar. Det är dock dyrare kring 35 kr/litern.
E85 är ungefär samma innehåll som spisbränsle och kostar 18:50 litern. Det är ungefär 6 kwh i en liter och blir prisrimligt över 3:10kr/kwh. Så det är väl bara åka till macken och tanka upp då.
Gratis ved från egna träd som växer max 50 mtr ifrån där jag hugger. Brukar få ihop 10-15 kbm staplat,men det är ju luft i det förstås. Ser det som en hobby och motion, den tiden på året behövs inga gymbesök. Manuell huggning med yxa, brukar köra 30-45 min varje dag, på 14 dgr hugger man lätt 10kbm. Sen tillkommer stapling och förstås fällning och uppsågning innan.
Vedklyvning är helkul, jag kan stå och klyva från morgon till kväll utan problem. Kanske ett par korta mat- och kaffe-raster emellan. Vi har ett gammalt men stadigt trädgårdsbord under, man måste ha bra ergonomi när man jobbar länge.
Den gamla granngubben (75+) brukar sitta med arslet på grässluttningen och ha vedklyven på marken bredvid sig. Jag undrar hur han kommer upp, med tanke på sina dåliga knän. De har fått mycket ved av oss under åren.
Som man brukar säga inom kärnkraftindustrin,"Egen härd,guld värd".
Förutsatt att man inte drabbas av en rejäl härdsmälta. Då är den inte guld värd, utan snarare en gigantisk saneringskostnad.
Även "fuel cladding defects" dvs bränsleskador, med tunna sprickor på ytan av bränsle-stavarna, orsakar utsläpp från "egen härd, guld värd" inom kärnkraftindustrin. Ädelgaserna med krypton och xenon sticker gärna iväg från bränsle-kutsarnas yta och tar sig ut genom fördröjningsbäddarna med aktivt kol, utom de mest kortlivade isotoperna, som hinner avklinga på vägen.
Det ser väl ut att bli mycket värre under veckan.. temperaturer på minus 10 och vindstilla i södraste Sverige…
Har jag i hela mitt liv missuppfattat något? Jag tänder ETT ljus första advent osv men bloggen gör tvärtom? Provokation som ingen reagerar på eller?
För övrigt värmer veden gott i kakelugn och Jötulinsatsen såna här dagar. Huggen inom 100 meter från huset och ger lagom motion på vårvintern när några kubik skall fällas, kapas upp och klyvas. Med ålderns rätt klyves med hydraulklyv numera.
+1 på hydraulklyv. Men glöm inte räkna av elförbrukningen i kalkylen 😉
Jag sparade min gamla traktordrivna klyv.
Ibland vill man myselda i öppna spisen.
Jag sålde min hakki pilke processor och den stora skogsvagnen för några år sedan.
Bergvärme är ändå ganska smidigt
Jag har inte ångrat mig än med att lägga av med vedeldning.
Men det får väl bli en riktig carport med solceller på snart.
Det kostar inte mer än en bättre skogsvagn.
Du får väl inte avdrag/bidrag på solcellsinstallation på carport?
En bättre skogsvagn betalar sej själv på betydligt kortare tid än vad solcellskalkylerna antyder att solcellerna gör.
Skogsvagnen är omsättbar i kontanter när tiden eller timmerskogen är slut och värdet är avskrivet för den som inte har moraliska betänkligheter.
Lite jobbigt när man redan energieffektiviserat allt. Nu kan det bara bli dyrare.
Får invänta bidraget på elbilen och sälja den snabbt innan den blir värdelös.
Annars kan du väl hugga och sälja lite ved.
Eller sätta upp solceller på någon lämplig plats på gården?
Har solceller på hela taket redan, men ingen tillgång till skog.
Barkborrevirke, hela lastbilslass går troligtvis att få hem om du har kontanter och inte har behov av kvitto..
Björk lär bli lite svårare med dagens energipriser
Finns ju kakelugnar också, på ett ton ungefär.
Men är täljstenskaminer så onödiga? Tänkte att de minskar värmebelastningen på bakomvarande vägg och ninskar risk för brännskador hos barn/djur.
Sjukt tradigt med kakelugnar. Har 4 stycken. Men ska man elda dem som det (tydligen) föreskrivs så blir det en långdragen och lågavkastande syssla.
Vi eldar i en täljstenskamin på 260 kg. Det tar ju lite tid att få den riktigt varm, men sen håller den värmen bra.
Många andra med små kaminer klagar över att det snabbt blir 30 grader i rummet den står i – vi klagar på att det inte blir 23 direkt när vi tänder..
Vi gjorde faktiskt särskillt grundläggningsarbete för att kunna köpa en ordentlig kakelugn när vi byggde huset. Sen när det var dags kändes det för dyrt och det fick bli vår "vanliga" contura-kamin istället. Sparade nog 100 000 kr på det som vi kan lägga på el istället…. Vår Contura hade faktiskt möjlighet till kokplatta i toppen, men sen satte vi skorstenen där.
@fischer
Ved upp till övre gångjärn, tänd på öängst upp och elda med helöppet spjäll till inga lågor återstår, sen stängda luckor och stjälken 75 % stängt?
Kallar det inte högavkastande, men utdraget är det väl inte.
@Söderslätt
Fick helt andra anvisningar av kakelugnsmakaren som var här. Han var inte vem som helst heller vad jag förstått, utan i det övre skiktet av dessa.
Har aldrig följt råden för det lät så konstigt.
Ett till två små vedträn uppställda mot bakre väggen, tänd under. Mata senare på med max ett vedträ max två gånger. Låt stå till nästa eldning.
Alltså, ingen kraftig eldning och inga maratoneldningar. Enligt honom för att maximera livslängden och undvika läckage pga expansion.
Jag eldar mer så som du beskriver, med två rejäla iläggningar innan jag ger mig. Försöker nog stänga spjället lite väl mycket, van vid kamin där man kan få riktiga slow motion lågor.