Icke-inflationen fortsätter fira sina lysande segrar. Det lokala elnätmonopolet Ellevio höjer sina elnätavgifter upp till 9%. Många av de andra lokala monopolen hänger på med motsvarande höjningar. Tillägg 12:52 idag fick specifikt min vägförening strömavbrott. Antar att Ellevio läste och tänkte visa att de minsann faktiskt återställer strömmen, så man får något för pengarna.
Ellevio flaggar i Almedalen, om du undrar vart dina elnätavgifter tar vägen |
Ellevio höjer den för villaägare 16A trefas från 240:- SEK per månad till 262:50 SEK i månaden på Västkusten, en höjning med 9.4%. Högre säkringar får något lägre prishöningar. Den rörliga taxan höjs från 24:80 per kWh till 25:63, en höjning på 3.4%, som ska läggas till de i övrigt skenande elpriserna.
Andra områden kan få andra exakta höjningar.
Exakt vad pengarna ska gå till är väl oklart, då jag sist fick betala helt ur egen ficka för att plocka bort Ellevios kraftledning från fasaden på min lada och gräva ner den från luftledningsstolpen, en nätt kostad på någonstans 20 000 – 30 000:- inklusive grävaren (för övrigt ingen anmärkning på Ellevios personal och entreprenörer, som var mycket trevliga och professionella, men priset …).
Tanken är att elnätmonopolen inte ska få ta ut hur mycket vinster som helst, men att själva skjuta till kapital för att göra investeringar verkar inte existera på kartan, utan det är kunderna som ska stå för det. Förstås. Monopolen bedriver inte någon välgörenhet, utan mjölkar naturligtvis kunderna så gott det går eftersom det trots allt handlar om … monopol och med det garanterade pengar. Det är inte så att normalt funtade människor kan säga nej till el. De ägande kanadensiska pensionsspararna tackar Ellevios kunder för sin pension och stabil garanterad avkastning.
Även många andra elnätmonopol höjer sina avgifter rapportes i media och flera har redan höjt tidigare i år, inklusive E.On.
Förmodligen kan väl prishöjningarna kvalitetsjusteras bort i inflationsberäkningarna eftersom elen får så mycket högre kvalitet i vägguttaget nu. Alternativt kan man substituera elnätavgiften mot prisutvecklingen på en bultsax, lämplig för att klippa elkabeln, eller varför inte ett dieselkraftverk för att köra bostaden i ödrift med? Eller priset för en flyttfirma, då man kan flytta till något ställe med lägre elnätavgift?
Tillägg: 12:52 gick strömmen. Vi hatar väl slumpen att Ellevio valde att bryta endast vår vägförening och husen nere vid stora vägen. Detta är det enda strömavbrottet Ellevio har i Västsverig just nu, stormen till trots. E-post från bolagets kommunikationschef om … 3 … 2 …
13 kunder. Vår vägförening är åtta av dessa, sedan är det några hus nere längs stora vägen också. |
32 kommentarer
Jaha, fick du betala det själv. Trodde också (i min enfald) att det var sådant som nätbolagen var noga med att äga och förvalta själva. Deras kabel liksom, utanför en fastighet.
Nu var det ju inte utanför fastigheten, eftersom jag har en jordbruksfastighet …
Nej, juste. Men äger inte dem kabeln ändå? Har dålig koll där märker jag.
Fast nu var det jag som ville få bort den från fasaden, inte de.
Brukar det inte vara nätbolagets kabel fram till mätaren, och fastighetens kabel från mätaren och in? Så har vi i vart fall på vår jordbruksfastighet.
Samma med vattnet på jobbet, kommunens slang fram till huvudkranen i gatan och vår slang in i huset. Det räddadr mig ekonomiskt när slangen sprang läck precis på "rätt" sida av huvudkranen, utsidan. Fem man jobbade en vecka med att gräva reparera och pussla ihop allt marktegel gatan bestod av.
Bättre kvalitet på elen…ja vad skulle det vara. Om apparaterna hemma magiskt började dra mindre ström.
SVT försökte ju igår på hemsidan med lite tips. Inte fel i sak, men hur många kan eller kommer investera i solpaneler, eller i gemensamt ägande av tillverkning av el? Många bor ändå i flerfamiljshus. Det uppmanades att köpa bättre apparater hem, men exakt allt är en utgift, rätt stor för en del hushåll.
Bättre kvalitet på elen…ja vad skulle det vara.
Kanske att maten blir lite godare då spisen drivs av el av högre kvalitet???
Haha.
Premiumel, precis som allt annat som skall vara premium nu för tiden.
Damsug på natten är väl SVTs starkaste tips. Jag ser inte miljövinsten av att byta ut hushållsmaskiner för lite lägre elförbrukning. Det måste finnas fler skäl för det.
Men då ser man inte om värdefulla grejer sugs in i dammsugaren och försvinner för gott. Jag föredrar sopning och våttorkning med mikrofiber-plattor. Jag har massor av mikrofiber-trasor och plattor, så att de kan köras tillsammans i en och samma maskin. Att blanda mikrofiber-trasor och andra textilier är tydligen en no-no, pga att de drar i sig fibrer från textilierna i samma maskin och tappar sugeffekt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Äkta ren sinus utan övertoner, 50.000000 Hz i ledare av guld från Stora Sjöfallet.
Med bundet lågt elpris (39.70/kwh) är min nätavgift alltid ungefär 100% högre än förbrukningsavgiften.
Exempel från Oktober nu:
El: 588 kr
Nät: 1152 kr
Kan lägga till, sedan Ellevio köpte upp den lokala nätägaren som fanns här innan 2017 har nätpriserna ökat nästan 100%.
Absolut 0 investeringar har gjorts i nätet lokalt (men kanske i regionen?).
E.ON verkar inte följa efter utan enbart en smärre justering på effektavgiften för 80A+ abonnemang som får en dubbling av överföringsavgiften (Stockholm).
Så i genomsnitt alltså ingen höjning…?
Fick den gamla luftledningen ersatt med jordkabel för ett per år sen. En grävare med två man höll på i en vecka för att få ner kabeln tillsammans med ett fiberrör i den brutalt steniga marken, imponerad av skickligheten hos maskinföraren som var 70+.
Nästan 100m grävdes, kanske tur att husets fastighet är avstyckad från stamfastigheten som är en jordbruksfastighet. Ingen direkt kostnad för mig men naturligtvis skall det betalas så småningom via nätavgifter, lyckligtvis kommunalt ägt nätbolag och hoppas det fortsätter så.
Men efter Gudrun har jag sett vad E.on gjort. De har grävt ner kabel utav bara den. Så jag tycker de har gjort sitt jobb och det är klart att det kostar. Men vi sparar ju in på att 10-20 gånger på ett år inte behöva köra traktor på 18000 varv för att driva elverket. Nackdelen är ju att elverket nu har torkat ihop då det inte körts på 8 tio år.
Minuspoäng för dålig prepping där!
Att ha ett igenbeckat elverk är ju samma som att inte ha det alls. Vi motionerar vårt varje kvartal med ett gäng värmefläktar och en gång per år genomför vi fulltest och slår över RKI:et till ödrift, kontrollerar och eventuellt uppdaterar apokalyps-instruktionerna.
Skärpning! 😉
Japp jag skäms, bättring utlovas
Jag hoppas du inte behöver tacka mig en vacker dag.
Borde ni inte skaffa ytterligare ett elverk, mer redundans!
Inom "Preppingpakten" med grannarna i byn har vi tillsammans ett antal aggregat, både en- och tre-fas. Vatten och kommunikation (laddning av bilbatterier för mobiler etc) är det primära bruket för elgeneratorerna. Två stackare har minireningsverk som inte gillar kyla och utebliven spänningsmatning men torrdassen har de flesta kvar och dessutom rustat upp.
Alla är självgående med uppvärmning tack vare gamla hus, kaminer, vedspisar och välfyllda vedbodar.
Traktorer med plogar, snöslungor och motorsågar finns det gott om också så det går att göra vägarna farbara.
Ojdå, längst ute på Värmdö har kommunen tvingat tusentals villa- och stug-ägare att skaffa sig minireningsverk för 300.000 kr/styck. Vi som bor i början av Värmdö, närmast stan, påtvingades kommunalt VA för åtta år sedan, också för ca 300.000 kr/styck. Det är första gången som jag läser om problem med minireningsverken.
Kyla har vi inte haft så mycket problem med på länge, men strömavbrott är väldigt vanliga och långa på norra Värmdö, där många minireningsverk har installerats under tvång.
På vårt område har kanske hälften ett pumpavlopp och det återstår att se om de klarar av kyla. Strömavbrottet får de skärande pumparna att stå still och den nedgrävda pumpsumpen att fyllas upp och t o m brädda, med urin på gräsmattan som följd. Vattenskador kan också uppstå inomhus, om man släpper ut mycket avloppsvatten och pumpsumpen är knökfull och hinner inte brädda i samma takt som mer avloppsvatten fylls på.
Men det tråkiga är att man inte kan/vill gå på toa när avloppet inte funkar. Inte duscha och tvätta, heller. Man kan på sin höjd laga mat och bära ut slaskvattnet till syrenhäcken.
Frysta (= icke fungerande) pumpgropar är inte kul när rör och grop är fyllda och man vill spola. Luftpumpar och doserare för flockningsmedel kan också få problem i kylan när elen är borta.
Tacka vet jag självfall och trekammarbrunn- inte mycket kan gå fel. Ligger själva långt från närmsta kommunala VA-anslutning, men de kan ju tvinga på oss bytt till ett reningsverk.
El är en nationall resurs, säkerhetspolitiskt och samhällsbärande oerhört viktigt, så hur man kan kludda till det till den här nivån är fullständigt obegripligt och kräver en "talang" utöver det vanliga!
Talang har de säkert. Talangen att hantera ränkspel som man lärde sig behärska väl redan i ungdomsförbuden.
En människa utvecklar ungefär effekten 100 watt, brukar man säga. Cornu + fru kan ta tillvara den "direktverkande kattvärmen", med en katt i knät på er båda och en emellan när ni sitter i soffan, alt. en katt ovanpå var och en av er och en emellan när ni sover i sängen.
En 7 kg tung katt är en tiondel av "en standard-man" på 70 kg och alstrar kanske 10 W/styck. Nu är Cornus katter som är av arten "norsk skogs-" eller "Maine Coon" extra bastanta, men välisolerade med sina långa pälsar, så de egenskaperna kanske tar ut varandra effekt- och överföringsmässigt.
Jag har erfarenhet av "direktverkande kattvärme" i form av en Maine Coon på 5.5 kilo på mitt bröst som "en slips" i soffan alt. på min mage under 12 års tid (det kändes som att vara kroniskt gravid under många år).
Jag hade också en stor, 40 kg tung Dalmatin-hane sovande mellan mina ben på soffan under några års tid (hunden flyttade från J-J B. till mig spontant, han frågade om han fick kvarta hos mig, dvs hans min uttryckte denna önskan). Det är klart att han fick.
Nu vill J-J B. skaffa en ny hund, men den lär väl också vilja flytta in hos mig och sova i min säng, så svaret är numera NEJ!
Stefan Yard har skrivit mycket om detta.
Vi börjar med det senaste.
https://second-opinion.se/stefan-yard-elnatsforetagen-overkompenseras/
I grund och botten är det inkompetenta politiker som stiftat lagar som möjliggör kryphål för elnätsägarna.
Har nyss tittat på en intervju på Studio Axess mellan Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och programledaren PJ Anders Linder. Mycket intressant och lättbegripligt även för en lekman. Rekommenderas. Icke-länk: youtu.be/NU4LEJ4NTJE
Nät- och elhandelsföretagen ser helt kallsinnigt på privatpersonerna som hamnar i ekonomiska svårigheter och blir inkasso-ärenden. Det vore önskvärt med lite förståelse och möjligheter till tillfälliga anstånd eller lån för de hårt drabbade konsumenterna. Jag har inte så mycket el på i husen, de flesta elementen är avstängda och en braskamin får värma upp huset. Badrummets golvvärme och handdukstork är på, samt kyl och frys i köket. I snickarboden är elementen inställda på 5 C.