De extrema elpriserna återvänder igen i morgon tisdag och istället för att bara vara dubbelt så höga som normalt med oskattade omomsade och onätade cirka 100 öre per kWh kommer priserna i både SE3 Stockholm – Göteborg såväl som SE4 Skåne-Blekinge att toppa på 230 öre eller drygt 3:50 SEK per kWh inklusive moms, skatt och rörligt elnät.
Hejdå |
Den svenska MP-S-regeringens energipolitik fortsätter alltså att fira sina segrar med extrema elpriser i södra rikshalvan. Detta trots att det ska vara milt och fint höstväder i morgon, med sol och värme.
Men just det. När det är fint väder blåser det inte.
Med elpriser på 230 öre vid vackert väder och cirka tio plusgrader varmt på hösten – vad får vi se för elpriser när det är vackert väder och tio minusgrader utomhus i vinter?
Elpriserna sätts i vad som kan liknas vid ett auktionsförfarande dagen innan, utifrån elhandlarnas kunders förväntade konsumtion per respektive timme, väder inklusive vind, sol och temperatur per timme, och förväntad kraftproduktion från de olika kraftverken. Därav vet man priset redan dagen innan och de kan läsas hos elmarknaden Nordpool.
Elpriset i SE3 och SE4 stänger dagen på 87 öre, vilket antyder att det även blir dyr el natten tisdag – onsdag, även om priserna ännu inte fastställts för onsdagen. Därav drar jag denna natt upp laddningen av elbilen till 80% istället för 70% och struntar i att ladda nästa natt om inte priserna återigen blir normala på onsdag, eftersom vi kör med timmätning och kan anpassa oss.
Men miljöpartister avfärdade de höga elpriserna härom veckan då priserna nattetid när de flesta sov under några timmar var negativa en enda enskild natt. Under några få timmar av de senaste två veckornas 336 timmar, varav de flesta med dubbla priser eller extrema priser mot normalt.
Alla elpriser har avrundats till hela ören. Förenklat är så här års ett elpris på 50 öre oskattat omomsat och onätat att betrakta som normalt, om än historiskt högt. 100 öre blir då det dubbla priset mot normalt och 200 öre fyra gånger normalt. Det är snällt sagt, man skulle kunna göra med 40 öre som normalt pris och då är 230 öre i det närmaste sex gånger normalt.
Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.
52 kommentarer
Tur att det ska bli soligt. Öppen dörr mot uterummet skänker värme som räcker länge.
Synd att detta kommer bli många resor värre när man inte kan utnyttja naturen längre.
Jag brukar använda mitt uterum för att kyla ner resten av huset under vissa årstider. Då öppnar jag bara dörren dit, tills temperaturen i huset har sjunkit tillräckligt. Sedan under sommaren flyr jag undan dit helt och hållet, för att slippa den kvävande värmen i huset.
Ett stort problem har varit mörkläggningen av uterummet, men nu har jag hittat ett perfekt, svart tält som svenska Amazon säljer för två tusenlappar. Tältet heter "Privacy Pop Horizon Bed Tent" av YGTMV. Den finns i olika storlekar och färger, osäkert om fler modeller går att få tag på i Sverige. Jag har alltid fascinerats av "skåpsängar", där man kan stänga om sig och mörklägga.
Vad gör detta med vår export?
Kan dom ens sälja längre?
Ett elpris 6ggr normala för elintensiv produktion torde slå ut vissa tillverkare?
@J,
Du behöver inte oroa dig.
Vi kommer att exportera även när vi har rullande strömavbrott.
6 ggr normalt elpris under kort tid slår inte ut ett sunt företag. Rullande strömavbrott i Sverige är inte troligt, men jag kan tänka mig högre än 6 ggr normalt elpris under kortare tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotech.
Så BASF i Tyskland, Yaras fabriker i Storbritannien, växthus i Holland plus några till är inga sunda företag?
Anders har BASF ställt in betalningarna?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi exporterar ju över 2000 MW el i alla fall så nån tjänar ju pengar antar jag. Fri marknad, grabbar. Bjuder tyskarna högre så är det väl inte BASF som går i konkurs. Är inte frihandel underbart?
@Nanotech,
Nej de har lagt ner sin produktion för att undvika konkurs.
Detta borde du veta eftersom detta har diskuterats här bara för någon vecka sedan.
Bland annat har du varit engagerad i disskutionerna.
@Ben,
Den enda frihet jag ser här är att den gröna omställningen mest är fri från ett leverantörsansvar.
De tycks bara behöva leverera om vädret är gynnsamt.
Övrig tid får vi köpa fossilgas till ett pris som ska täcka sol- och vindraftens investeringsbehov genom utsläppsrätter och certifikat.
Som lök på laxen även nya elledningar via nätavgiften.
Fri marknad?
Jo, pyttsan.
Anders minns inte att BASF nämnts. Har köpt och sålt tonband från dem för länge sedan, var början till en lönsam verksamhet. Vet att de är gigantiskt stora inom plast och kemi. Jag tvivlar på att de slutat med allt. Självklart slutar de helt eller tillfälligt med en del under tidens lopp. MEN ALLT?
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotech.
Nej det är inte allt.
Bara det som är olönsamt på grund av höga energipriser.
Som, till exempel, kvävefixerande gördningsmedel
Jag såg inte några kommentarer från dig i BASF tråden däremot växthustråden och koldioxidbrist i England tråden.
Men här är BASF länken.
https://cornucopia.cornubot.se/2021/09/basf-drar-ner-produktionen-av-ammonium.html?m=1
@Nqnotech,
Det är väl inga sunda företag som går i konkurs.
Snarare drar de ner på det som inte är lönsamt för stunden.
@Nanotech.
Vi behöver nog inte oroa oss för matbrist.
Jag har lagt ett förslag hos min fru om att plantera några äppelträd.
Är bara vädret gynnsamt…
Bra att mitt minne fungerar. Jag har nog inte läst den diskussionen. Nu är just ammoniak en produkt som man tänker tillverka av överskott från vätgas från vind och sol när behovet av direkt el är lägre. Sedan tillverkas gödning. En annan produkt är metanol som anses kunna användas som bränsle för sjöfart. Det görs också många andra produkter som t ex plast.
Idag kommer bara 2% av de 90 miljoner ton vätgas som tillverkas från vatten med hydrolys. Den mesta vätgasen görs med 9% av värdens fossilgas och 2% av kolet med avfallsprodukten 800 miljoner ton koldioxid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag är övertygad om att gödning kommer tillverkas och närmaste tiden mest med den riktigt förorenade metoden. Priset stiger med priset på fossilgas. Men utvecklingen går framåt och lönsam tillverkning med grön vätgas kommer strax.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Så bra då.
När är detta "up and running" så att säga?
Blir denna kris långvarig riskerar vi upp till halverade skördar, globalt inom något år.
Så det är liksom lite bråttom.
Samma med fossilfritt stål.
Visst, jättebra, men hur stor andel av världens stål kommer att produceras utan kol år 2030? Ens 1%?
Lika fort som de där 500TWh som han dollar om
Alltså, det spelar ingen roll att det är massor av vind när det inte blåser. Ammoniak och vätgas hitan och ditan. Det blir dyrt det också. Jättedyrt.
Minst lika dyrt som massproducerade reaktorer.
Anders Ryden. Jag har tre äppelträd, men kan inte äta äpplen alls, pga min allergi (björkpollen korsallergi) och får ont i magen direkt redan efter en tugga. Så jag försöker ge bort alla mina äpplen till mina grannar. Suck!
Ja, detta är inget sim city spel eller liknande.
Här är det riktiga människoliv som står på spel.
Visst, vi kan säga saker som att ta fram popcorn.
Men blir det en riktig kall vinter lär folk frysa ihjäl på grund av att de inte har råd att betala sin elräkning.
Eller säga priset på mat stiger, men det är folk som faktist kommer att svälta, även här i Sverige.
Som sagt var detta är ingen lek, ord betyder faktist något.
Jäkligt synd att den där stirlingmotor tillverkaren i Gävle la ned.
Var kort efter att jag hade börjat planera för att köpa en.
Hade varit så jäkla smutt att ha i vinter.
Någon som vet varför det inte överlevde?
Vet bara att de hotade med advokat om jag inte tog bort blogginlägget om deras produkt. Så det gjorde jag förstås – vill man inte ha gratis marknadsföring så slipper man.
…men så finns de inte längre heller.
Hm. Mysko beteende.
Vilken Stirlingmotor?
En motor som en skotsk präst uppfann 1816 för att pumpa vatten ur gruvor i Skottland.
En Sterlingmotor som man kunde sätta på sin värmepanna och koppla till en generator. Ved->värme->el , lysande idé
Energimyndighetens favoritscenario:
”I Legato (sammanbundet) ses energi som en globalt begränsad resurs. Det är viktigt med en jämn och rättvis resursfördelning på global nivå. Energipolitikens fokus är på ekologisk hållbarhet och global rättvisa.”
Voffor gör di på detta viset? Per Bolund (i regeringen) sa ju igår i debatten att vi har enorma överskott av el i Sverige. Jag blir inte klok på det här med elkostnaderna. Är det överskott när det blåser och solen lyser som inte kan ackumuleras. Jag betalar 5 ggr mer för elen nu än för några år sedan. Vad har hänt?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man kan likna det vid ett litet afrikanskt land som har fina oljekällor men oljan säljs utomlands av multinationella bolag så har det blivit i Sverige på elmarknaden där vinsterna hamnar utomlands och skatteintäkterna utebliver för exporterad el genererar ingen skatt i Sverige samtidigt som landet ödeläggs av enorma vindkraftparker, vår tids gulaschbaroner.
Jag förstår inte heller! Det är superkonstigt.
Klar det är ryssarnas fel.
Det är taskigt att de inte exportera mer fossilgas nu när vi är mitt uppe i en fossilfri omställning.
Det är väl vårat fel som valt politiker som stängt ner fungerande baskraft
Precis! Och vad gäller elpriset, så tror jag förklaringen är att vi har hamnat i en situation med extremt höga elpriser.
Det är väl flera faktorer bakom de extremt höga elpriserna, Putins energi-vapen för att få Europa på knäna är väl bara en faktor bland flera.
Jo, där finns fler faktorer förstås.
Vi kan kanske fråga oss vilka det är som har gett Putin ett energi-vapen?
Vad heter "pissa på sig själv" på finska?
Anders Ryden. "Kusta housuun" möjligen, men det är gaska länge sedan jag bodde där eller besökte landet. Det betyder "pissa i byxan". Finska språket innehåller väldigt mycket svordomar och kraftord. Är det inte tyskarna med Merkel i spetsen, som räckte över "energi-vapnet" till Putin?
Hade vindkraften tvingats reglera sin produktion med t ex vattenupplagring (pumpning till höjd) vid överskott och på så sätt kunna leverera jämnare effekt över tid så hade vårat nät och priser varit stabilare. Nu tillåts vindkraften spotta ur sig hur mkt som helst när det blåser rejält, vilket drar ned priset till negativt, vilket gör stabil kärnkraft olönsam, vilket ger ännu mer vindkraft, och den onda spiralen fortsätter.
Helt vansinnigt när Skånes topografi är lika kuperad som Skottland! https://youtu.be/JxhW6CQgCrI
Passar på att slänga in lite Mp-nytt.
Bilåkarna skall kontrolleras genom övervakning.
(Låst artikel hos SvD)
https://www.svd.se/mp-vill-kontrollera-bilar-med-overvakningsteknik
Någon som visste att moderaterna har energipolitisk talesperson som heter Lars Hjälmered? Men M har senaste åren prioriterat rättspolitik och invandringsdebatt. De skickar alltid fram Johan Forrsell när det bjuds på medietid. De höga energipriserna är inte Miljöpartiets "förtjänst", utan de andra partiernas misslyckande.
Sverige bör vara redo att satsa hundratals miljarder kronor på kärnkraft och bygga minst elva nya reaktorer.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EajO4l/karnkraftskupp-i-s-vi-kan-inte-bara-ha-vindkraft
Oj, vad man kan hetsa up sig.
Alla energisystem har väl haft barnsjudomar innan man hunnit fixa till dem?
Kolet gav svart städer i England och fortfarande lungcancer i Kina och Indien.
Harrisburg och Tjernobyl hade lite problem på sin tid.
I jämförelse känns ibland höga räkningar tills vi löst lagringsproblemet som överkommliga problem.
Hehe. Löst hur menar du?
Genom politiska beslut kan vi ändra på de fysikaliska lagarna.
#Megga och Carl-Fredrik
Biligare batterier är väl det som är närmast.
Sannolikt billigare metall än litium. Kankse av flödestyp
Hur man lagrar väte är känt och vill man bara producera när priset är lågt får man bygga störr kapacitet.
Jämfört med andra problem, som ansetts omöjliga och strida mot fysiska eller geologiska lagar, men senare visat sig lösbara tycker jag dessa problem verkar relativt nära sina lösnignar.
Kanske misstolkar kontrollrummets karta men det ser för mig ut som att Finland är ett enda stort elhandelsområde. Misstolkar jag kartan eller är ju frågan varför inte Finland är uppdelat i områden och hur de lyckades smita ifrån det? Egentligen vet jag ju svaret, Dansken har inte varit på dem (än).
Min begränsade kunskap om just detta säger att områden skapades för att bland annat se vart vi har brister i våran överföring från norr till söder vilket skulle möjliggöra en större export till danskarna om vi faktist åtgärdade flaskhalsarna. Utan att veta något om Finland så misstänker jag att deras elnät är betydligt bättre än Sveriges och dom kanske inte ens har dessa problem?
Finland importerar "en hel kärnreaktor" både från Sverige och Ryssland. Till nästa sommar räknas (men inte garanteras) den nya reaktorn O3 börja producera kraft till elnätet. Sedan är det bara 6 år kvar av tillståndet i Lovisas äldsta reaktor. Hanhikivi som Ryssland ska bygga är ett stort bekymmer, mycket pga att det är alldeles för många fel i dokumentationen från Ryssland. Sedan är det förmodligen en stor felbedömning, att man släpper in stora mängder av rysk arbetskraft till kärnreaktor-bygget, djupt inne i Finland. Min mormor som bodde nära stället för reaktor-bygget, kommer nog att vända sig i sin grav, pga att hon brukade skrika mycket på nätterna pga ångest under en stor del av sitt liv, dels pga allt hon har hört om "Isoviha" dvs "Stora ofreden" med ryska trakasserier mot finsk civilbefolkning, samt risken att bli bombad, avrättad eller transporterad till Sibirien under Vinter- och Fortsättnings-kriget. Det där med att "bli utvisad till Sibirien" har jag hört tusentals gånger under min uppväxt i Helsingfors.