Australien har brutit fiaskoprojektet med tolv nya ubåtar av Attack-klassen från Frankrike. Istället ingår man en ny försvarspakt dubbad AUKUS med Storbritannien och USA, vilket inkluderar att man kommer anskaffa brittisk-amerikanska ubåtar, men också ökat utbyte inom militära förmågor och baser med USA och Storbritannien. Udden är tydligt riktad mot ett allt aggressivare Kina, där kinesiska statsmedia svarar att “Australiens trupper kommer vara den första omgången västerländska soldater som kommer slösa bort sina liv i Sydkinesiska sjön” eftersom Kina kommer straffa Australien “utan nåd”.
Landstigningsplattformen HMAS Canberra i hamn i HMAS Kuttabul i Sydney |
Australiens nya ubåtsprogram för att ersätta de sex ubåtarna i Collinsglasen – i sig baserade på Kockums Västergötland-klassen, men större och byggda på plats i Australien – som började tas i tjänst 1996, drogs igång 2007. Tanken var att de skulle börja vara operativa från 2025 och den nya Attack-klassen skulle dubbla antalet ubåtar till 12 på grund av ett allt mer aggressivt Kina. Projektet försenades dock kraftigt och först 2016 bestämde man sig den franska Shortfin Barracuda-klassen, en konventionellt driven version av franska Suffren-klassen.
Franrikes stolthet det kärnreaktordrivna hangarfartyget R91 Charles de Gaulle |
Sedan dess har inte så mycket hänt, eller närmare bestämt inget i projektet som ska varit värt 90 GAUD (eller drygt 560 miljarder svenska kronor, och nästan 50 miljarder kronor per ubåt).
I veckan meddelade Australien att man inleder försvarspakten AUKUS med Storbritannien och USA och bryter kontraktet med Frankrike.
Försvarspakten innebär bland annat ett teknik- och interoperatibilitetsutbyte inom cyberkrigföring och att USA kommer öka sin basering av trupper i Australiens Darwin, samt basera Virginia-klassens amerikanska attackubåtar på örlogsbasen HMAS Stirling i Australiens Perth.
Och framför allt uppmärksammas AUKUS för att Australien därmed bröt ubåtskontraktet med Frankrike. Varpå fransmännen blev så kränkta att de kallade hem sina ambassadörer från USA och Australien. Det finns tydligen en prislapp där fransmännen inte bara kan rycka på axlarna och fimpa i kundens glas, utan måste ta till lite hårdare åtgärder.
Fransk statlig tjänsteman reaktionsfoto |
Istället ska Australien anskaffa kärnreaktordrivna ubåtar, och man blir därmed det första landet utan kärnvapen som har kärnkraftsdrivna ubåtar, som kan vara betydligt större, ha längre räckvidd och vara ute till havs i mycket långa perioder. Då Australien annars har en policy mot kärnkraft så ska USA stå för leveranserna av kärnbränsle till ubåtarna.
De nya ubåtarna kommer fortfarande antagligen kallas Attack-klassen efter det första planerade fartyget. Om man ändå ska beställa tolv ubåtar är oklart – med ökad räckvidd, storlek och tid man kan vara till sjöss kan behovet i antal eventuellt minska.
Exakt vilken ubåt det kommer vara är oklart, men baserat på att USA ska basera Virginia-klassens ubåtar i Perth, så är det kanske en lätt gissning vad det blir för ubåt. Antagligen kommer de sättas samman på ASC Pty i Osborne, vilket var vad som skulle skett med de franska ubåtarna, så arbetstillfällena kommer delvis hamna i Australien, men också i England där Boris Johnsson sagt att det kommer skapas hundratals kvalificerade jobb i Storbritannien via avtalet.
Därmed finns det en färdig och beprövad design i form av Virginia-klassen, som även har vertikala tuber för ett dussin kryssningsrobotar eller sjömålsrobotar. Ett alternativ till Virginia-klassen skulle vara den brittiska Astute-klassens attackubåtar där i så fall Storbritannien står för ubåtarna, och USA för bränslet.
En Virginia-klassen sägs kosta cirka 24 GSEK och en Astute cirka 20 GSEK, så man får tolv ubåtar för runt 300 GSEK, dvs till en lägre totalkostnad än tolv franska ubåtar till dubbla priset.
Udden i avtalet ska ses riktat mot det allt aggressivare Kina, som uppträder hotfullt på alla plan inte bara mot Sydostasien, utan även mot Australien som vågat sätta ner foten mot diktaturen i Beijing.
Och utifrån de kinesiska reaktionerna så var detta det sista Kina ville se – alltså ett mycket kompetent och uthålligt australiskt ubåtsvapen, samt en försvarspakt mellan USA, Storbritannien och Australien.
Den kinesiska jagaren Hefei intill den ryska museiubåten S-189 |
Den kinesiska engelkspråkiga statspropagandatidningen Global Times kallar avtalet för “en provokation” och att Kina kommer “straffa Australien utan nåd” samt att “australisk trupp kommer också mest sannolikt bli den första omgången västerländska soldater som slösar bort sina liv i Sydkinesiska sjön”.
I Australien är oppositionen med på avtalet så det finns ingen politisk splittring. Australiens regering i sig säger att man vill ha fred och stabilitet i regionen och avfärdar den kinesiska propagandan med att avtalet gör regionen säkrare.
På Twitter hävdar nu Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson att Australien skaffar kärnvapen. Det är inte lätt när man har begå(v)ningspotential, och ännu en fiskmås fortsätter med förtroendeutvecklingen för politiker.
Källor
Alltid föredömligt kortfattade Wikipedia en.wikipedia.org/wiki/AUKUS
Tasmanhavets vågor slår mot Gap Bluff i Sydney |
18 kommentarer
Ska nog se Frankrikes reaktion som mer än gällande ubåtarna.
Australien beställde konventionella ubåtar och ställer extremt speciella krav. Kraven (samt förändrade krav under processen) har fördyrat och fördröjt. I princip samma sak som hände med Collins klassen även om många gärna skyller på Kockums.
Sen är det troligen inte Virginia klassen utan Astute det kommer baseras på men med amerikanska system och alla specialanpassningar australien vill ha. Därtill bygga upp kunskapen att säkert hantera reaktorer utan någon som helst erfarenhet av detta. Australien har endast en gammal forskningsreaktor.
Gissningsvis så kommer ubåtarna bli avsevärt dyrare och framförallt infrastrukturen omkring dem än vad som sägs nu publikt.
Frankrikes reaktion är snarare på sättet som en ny försvarspakt kombinerat med ubåtsaffärens avslut. Man ska inte glömma att frankrike har 2 miljoner medborgare i området heller.
Sen är det en gråzon att leverera militära nukleära förmågor. Icke spridningsavtalet kräver att alla reaktorer ska kunna kontrolleras vilket är lite knepigt med atomubåtar. Sista ordet är nog inte sagt, Kina kan mycket väl kontra med att börja ge Iran eller Pakistan samma möjligheter då är vi i en ännu värre sits.
När Australien har utsatts av hårda påtryckningar från Kina så har inte direkt Frankrike stöttat Australien och därmed vårdat relationen mellan länderna. Tvärtom så har Frankrike ihop med Tyskland försökt förhandla ihop ett investeringsavtal med Kina, vilket som tur är stoppades av Europaparlamentet.
Samtidigt så har kostnaderna för de franska ubåtarna skenat från tidigare planerade 50 miljarder dollar till 90 miljarder dollar, och när de levereras och med vilken förmåga tycks vara högst osäkert.
USA har nu tillverkat två Virginia-klass ubåtar per år i lite drygt ett årtionde och man har lyckats pressa ned kostnaderna för båtarna, trots att man valt att bygga dem vid två olika varv för att inte göra sig beroende av ett varv. De australiensiska ubåtarna kommer troligen att baseras på Virginia Block V, med General Dynamics Electric Boat som huvudleverantör. Britterna har börjat arbeta med en ersättare till Astute men den är planerad att införas först 2040, och jag gissar att den liksom Vanguard-klassens ersättare kommer att förses med reaktorer med amerikansk konstruktion.
Virginia-klassen har reaktorer som inte behöver byta bränsle under ubåtens livslängd, och bränsletjänster verkar det som Storbritannien ska stå för. Således bör Storbritannien kunna håll koll på det höganrikade bränslet i ubåtarnas reaktorer.
Amerikanska flottan har Nuclear Power School i South Carolina där man kan utbilda personal från Australien, och då USA avser att basera egna ubåtar i Australien så kan man också låta dem tjänstgöra ombord på amerikanska ubåtar efter utbildningen. När Australien sedan får sina nya ubåtar så kan man förstås också låta erfarna amerikanska ubåtsmän tjänstgöra ombord på dem som instruktörer.
Den brittiska kapaciteten att bygga atomubåtar är begränsad och intecknad för egna behov för lång tid. USA har en mycket bredare bas för sådan byggnation.
@Max Hanemann
Antagligen så kommer Australien insistera på att bygga dem i sina egna varv så det är nog inget problem.
Ja Iran och Pakistan med kärndrivna ubåtar ned långdistans slagförmåga.
Det vore nått att bita i för Australien och United States of Amerika.
Han säger att dom blir en kärnvapenstat inte att dom skaffar kärnvapen. Han refererar troligen till att USA ska operera ubåtar från Australiensk marinbas.
Det vore dessutom trivialt att tillverka kärnvapen från det väldigt höganrikade bränslet.
Man skulle kunna vara så kallade nyckelfärdiga där man skulle kunna bli en kärnvapenmakt inom loppet av några timmar/dagar, om man ville och planerade för det, utan att tekniskt sett ha kärnvapen.
Hehe, du är rolig du. Hur mycket betalar Kina dig?
Eller är du SV(a)MP-C?
Reaktorn kommer köpas laddad och klar att monteras i ett Australienbyggt ubåtsskrov.
Om ens det.
Troligtvis kommer Australien få nöja sig med att montera toalettsitsarna lokalt.
En atomreaktor med 50% anrika U 235 är inget som Australien kan plocka isär och jobba vidare med. I synnerhet inte det anrikade uranet.
De saknar resurser och kompetens. Och det räcker man startat reaktorn så blir det 1000 ggr jobbigare pga strålningsnivån.
I grund och botten skulle man kunna ta A26 och pressa in en Blykallareaktor i skrovet, det hade varit ungefär samma sak.
"No user serviceable parts inside".
Australien är ett i-land med högteknologisk kunnande. Skulle tro att det är ett överkomligt problem att själva ordna till kärnkraften. (nästan alla nationer i västvärlden har ju den tekniska möjligheten)
Man kan ju tycka att Australien kunde tänkt tanken lite tidigare ? Förstår om Fransmännen blir sura. Pga Kinas växande kapacitet med missiler osv så är det farligt för övervattensfartyg att vistas i närheten, men ubåtar går bra. Bara att tanka ned måldata från satelliter och skicka iväg torpeder & cruisemissiles.
Tråkigt att Kina inte fattar bättre, dom uppför sig som en 12-åring med massivt mindervärdighetskomplex. Dom inser nog inte hur illa det uppfattas i resten av världen.
Kinas reaktion visar väl snarare att det är ett bra strategiskt beslut, om än ekonomiskt väldigt dyrt.
Troligen skulle jag säga att Australien hyr ubåtarna på obestämd tid, med australiensisk besättning och full förfoganderätt.
Jag tror inte att Kina har mindervärdeskomplex, jag tror snarare att de inte förstår varför resten av världen (full med underlägsna människor och kulturer) är emot dem. Jag tror de i de ledande skikten har väldigt höga tankar om sig själva, sin kultur och sitt politiska system. De ungefär senaste 200 åren tror jag de uppfattar som en parentes, och att ordningen snart kommer att vara återställd.
Jag tror Kina har betydligt längre planeringshorisont än vad Ryssland eller något annat land med internationell makt har. Jag hoppas verkligen att deras planer går i stöpet.
Ja kanske. Men uppenbart att dom inte fattar vad som krävs för att bli respekterade och bli kompisar med resten av världen. Jag tror dom vill, men inte vet hur – Det är ju bara korkat bråka om öarna i sydkinesiska sjön —
Kinas planer ser mycket riktigt ut att gå i stöpet. De senaste 200 åren, där Kina "plötsligt" tappade mot resten av världen kan spåras ned till ekonomiska bas-beslut. Världen valde guld som peg för alls tryckt pappers-valuta. Kina valde silver. Det är grunden till att de kom på efterkälken. De valde mjuka pengar, medans världen valde det hårdaste man kunna finna nämligen guld. Nu när det kommit ännu hårdare pengar än guld, och hela världen står och väger men om hur detta skall hanteras, så har Kina gått först och tydligt beslutat att återigen välja väldigt mjuka pengar för sin kommande digitala valuta. Om världen i övrigt återigen tar hårdare pengar bakom sin kommande digitala valuta så kommer Kina återigen falla nedåt i rikedom och relevans.
Antar att Australien äntligen insett vilken vän de behöver för att hålla den kinesiska draken i schack. En vän som hjälpte till att försvara landet när den japanska uppåtgående solen bombade Darwin…:-)
Nja jag tror Brazilien hinner före med tanke på att de redan håller på att bygga sin första atombåt.
Sen misstänker jag att atomkraft är framtiden eftersom visst konventionella ubåtar är intressanta eftersom de oftast är tystare än atomubåtar. Men oavsett hur stälfig du är så kommer vi nog att inse att när dina första torpeder upptäcks av motståndaren så blir havet snabbt en dubbelsidig skjutbana. Då kommer nog länder som Sverige, Tyskland, Japan, Kanada, etc. att upptäcka att våra konventionella ubåtar är i princip dyra pansarskott. De används en gång sen kastar man bort det tomma röret.
Jag håller med. I övrigt har nu konventionella ubåtar blivit så tysta att passiva sonarer inte längre fungerar utan aktiva sonarer istället gör sitt återtåg till slagfältet under ytan.
Antar att Australien vet om att det gäller att få hjälp av den starkaste ungen i klassen…:-)