Rambolls elvasidiga delrapport till regeringen bekräftar i stort branschanalyserna av konsekvenserna av ett stopp för Slite, men konstaterar att det råder stor osäkerhet samt att kedjeeffekter i andra branscher inte ingår, vilka bloggen skrivit om.
![]() |
Del av försättsbladet i Word-filen som pga Dark Mode inte blir lika fin som om … |
Konsultbolaget Ramboll lyckades producera två Word-filer om elva plus sex sidor bilaga under den första veckans konsultuppdrag åt regeringen att utreda konsekvenserna av ett stopp för Cementa i Slite. Tre konsulter förberedde rapporten, och en fjärde granskade. En fördel med Word-fil är ju att eventuella formatterings-, språk- och stavfel är tydligt markerade åt kunden, även om det mestadels verkar vara avsaknad av cementimportören Schwenk och branschorganisationen Swemin i ordboken som spökar.
En nackdel med Word är förstås att någon enkelt kan ändrat i filen, inklusive av misstag, och den rapport bloggen fått som offentlig handling från Näringsdepartementet kan alltså vara modifierad av kunden. Blogginlägget utgår dock från att den är ett omodifierat original.
![]() |
… man istället gör en PDF av den. För den som vill stjäla looken så är det Verdana 30 för den grå rubriken och Arial 18 för den blå underrubriken. |
Rapporten bekräftar att bygg- och gruvbranschernas konsekvensanalyser är rimliga, men att det finns en stor osäkerhet:
“Intresseorganisationerna har gjort rimliga antaganden om de berörda branschernas och samhällets beroende av tillverkningen i Slite. Det finns en stor felmarginal i beräkningarna av antal varsel och investeringsbortfall men de allvarliga konsekvenserna som förväntas på kort sikt bedöms vara sannolika, utifrån Rambolls efterforskning, beräkning och samtal med sakkunniga. ”
Ramboll menar att den primära arbetslösheten till följd av ett stopp för Cementa kan variera 100 000 – 150 000 personer jämfört med branschernas analys, och presenterar även alternativa lägre siffror som ett hypotetiskt exempel på att man kan räkna annorlunda. Samtidigt är man noga med att påtala att det bara är ett exempel för att visa på osäkerheten och att siffrorna istället även kan vara högre.
“Beräkningarna är osäkra och kan både vara under- och överskattade.”
Som läsare kan man dock misstänka att det kan finnas ett muntligt uppdrag att leverera lägre siffror, fast dessa blev inte tillräckligt låga. Rambolls justeringar med lägre effekter förutsätter att byggandet skulle vara lägre än branschens prognos genom att titta i backspegeln med ett medel de senaste tre åren (där rimligtvis coronakrisen år 2020 sänkte produktionen rejält och därmed drar ner siffrorna), och att färre jobbar inom bygg idag än enligt branschsiffrorna, samt att färre byggprojekt är beroende av cement än vad branschen menar.
Hårdast drabbas anläggningsbyggandet (vägar, järnvägar, hamnar, större grundarbeten i fuktiga lägen mm) då kraven på cementen är högre än inom byggen av t ex småhus:
“Enligt sakkunniga på Ramboll kommer följderna av en nedstängning innebära akut stopp i anläggningsnäringen, medan byggbranschen i övrigt har viss möjlighet att hitta alternativa leverantörer eftersom de tekniska kraven på betong är lägre.”
Enkelt förklarat är det lite skillnad på något som utsätts för väder, regn, tjäle, isspräckning och vind, samt kontinuerliga dynamiska belastningar (som fordonstrafik) respektive en torr bottenplatta i en villa på en väldränerad tomt där på sin höjd en familj plus besökare traskar runt i makligt tempo.
“Samtidigt är cement en viktig vara i många fler branscher och det finns därför anledning att ta hänsyn till kedjeeffekter av nedstängningens påverkan på flera industrier i Sverige. Exempelvis skulle en nedstängning av Slites kalkbrott påverka gruvnäringen som i ett nästa steg påverkar ståltillverkningen som sin tur påverkar fordonsindustrin.”
Faktiska jobb som går förlorade är alltså betydligt högre eftersom bygg- och gruvnäringen inte existerar i ett isolerat vacuum i den svenska ekonomin. Nu var dock uppdraget att titta på branschernas konsekvensanalyser, och inte att göra en utökad analys.
Intressant är att det framkommer att cementimportören Schwenk på sin höjd kan öka importen med 20% och alltså inte kan kompensera i närheten av bortfallet från Slite.
När Ramboll menar att det på medellång till lång sikt kanske går att lösa så ägnar man sig åt trollstavsvillfarelsen och förutsätter att teknik som inte finns idag ska materialiseras och ersätta cement.
“Det finns det troligen mer möjlighet att undvika de negativa konsekvenserna på medellång och lång sikt än vad konsekvensanalysen kommunicerar. Bland annat sker parallellt forskning i mer miljövänliga alternativ till cement och betong.”
Bortsett från att sänka kvaliteten på betongen genom att använda slagg så nämns det dock inte vilka dessa alternativ skulle vara. Och varifrån kommer slagg? Jo, som en biprodukt från metallutvinning från gruvor. Som inte kan utvinna något utan cement och betong och miljötillstånd …
Sedan kan jag villigt erkänna att det var för länge sedan jag jobbade som konsult, så jag hänger inte med på allt konsultspråk, t ex denna mening:
“Det bör dock finnas möjlighet att andel av kalkbehovet för cementproduktionen.”
32 kommentarer
Ha, vilka amatörer 11+6 sidor på en vecka!! McDonalds, eh förlåt McKinsey eller för den delen BCG hade ju lätt spottat ur sig minst 300 sidor PP på den tiden, utan stavfel och tillika helt utan innehåll.
Ramboll har en lång väg att gå om dom ska kalla sig konsulter på allvar!!
Det blir nog en kompletterande beställning på Rambölls konsult-tjänster, för att belysa kedjeeffekterna i andra branscher. Då får Riksdagen ytterligare tid på sig att fundera över betong-stoppets konsekvenser. Snart är ramböllarna tillbaka från semestern och kan åta sig det utökade konsult-uppdraget i diskussionsgrupp-format.
Du glömmer att det alldeles säkert var ett sekundärbehov för socialdemokraterna att få tillbaka en rapport inte skulle vara för lång eller för svårläst för de miljöpartister i regeringen som man behövde få med på det nödvändiga beslutet.
Kul. En rapport "på lätt svenska" alltså?
"Lätt språk är en variant av språket som är lättare än allmänspråk både vad gäller innehåll, ordval och struktur. Lätt språk riktar sig till människor som har svårt att läsa eller förstå allmänspråk."
Finns varianter av lätt svenska. En variant är för en invandrare som inte hunnit lära sig så mycket svenska, men är normalbegåvade, en annan variant är till de som inte är så begåvade. Det är långt ifrån samma lättare svenska.
Just denna rapports variant vet jag inte utan att läsa. Den innehåller tydligen en del oklarheter även om den delvis är på lätt svenska..
Vänliga hälsningar
Nanotec
Utan betong får järnvägar kanske återgå till slipers av trä, impregnerat med kreosot:
Kreosot är en blandning av flera hundra olika kolväteföreningar och cancerframkallande. PAH, som utgör den största ämnesgruppen i kreosot, består av kolväteföreningar med tre eller fler fusionerade bensenringar.
En betongsliper väger cirka 250 kg och gjuts in stålformar. Kraven på betongens kvalitet är höga (tidigare svenska sliprar fick allvarliga sprickor).
Sverige skall bli det första landet i världen som bygger hållbara höghastighetsjärnvägar med träslipers vilka blir ett exempel som hela värden kommer att beundra och ta efter.
Det finns även slipers av återvunnen plast, har jag läst. Det är frågan om de tål vibrationer, att åldras i solsken eller bister kyla. Dumt att chansa när det är så mycket jobb om de måste bytas ut.
Fattar fortfarande inte hur danskarna missade chansen att pungslå svensken, va ju ett gyllene tillfälle. Nä de börjar tappa stinget.
Det var väl ett gott betyg till bloggen då iom att de kom fram till mer eller mindre samma slutsatser?
Ramböllarna kanske läste bloggens slutsatser?
Teheimar och Marjatta jag Håller med er båda. Fast nu är ju hela problemet med cement löst för överskådlig framtid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
”Överskådlig framtid” – dvs till över valet 2022?
Parallellt med detta har det ju visat sig att våra politiker varit totalt förvirrade angående tolkarna och att FM tvingades upp på banan för att dementera allt.
Dålig vecka för alla inblandade, speciellt inom oppositionen, tur att det fortfarande är sommar-mode i MSM.
Alternativ till cement vore trevligt säkert, men jag skulle ej heller utgå från att det magiskt finns alternativ bara för att det pågår forskning. Det är ju ofta en villfarelse.
Kunde ju vara intressant att veta varifrån våra nordiska grannar får sin cement.
Norge har egen produktion, Danmark importerar från Sverige och Norge, i alla fall inom Heidelbergs paraply.
Finland är självförsörjande via Finncement.
Tack!
Syns att 90-talisterna kommit in i arbetslivet på alvar. Worddokument och stavfel, man tar sig för pannan. Är montör i byggbranschen och konstruktörer, arkitekter och så kallade sakkunniga från den generationen är riktiga stereotyper. Är själv 90-talist…
Svårt at ta dig på alvar…
Syns inom sjukvården numera också, har du kollat om din egen journal innehåller härligheter som "x-rökare" eller "smärta sedan kl 1/2 10"?
Tänkte säga emot men du har fanimej rätt… Mitt nick är en oxymoron.
Din citerade mening saknar sakinnehåll och är en nullitet. Ett krav på konsulterna borde vara att de kan skriva begriplig svenska.
Ramboll är inte opartiska då de själva säljer konsulttjänster varav 95% är mot bygg- och anläggnings branschen. Ramboll Sweden sysselsätter nästan 2000 konsulter. Hade de producerat en rapport som visat kraftigt mindre påverkan än vad branschen menar så hade de tappat en stor del av uppdragen mot privata aktörer och endast haft LOU uppdragen kvar. Med andra ord skjutit sig själva i benet. Att producera en rapport i Word känns relativt sopigt. Frågan är hur många seniora konsulter som gick med på att avbryta semestern och jobba över med att få fram denna rapport..
Det är jobbigt att behöva avbryta semestern plötsligt. Jag jobbade förut på ett ställe där man ibland skulle hoppa över hela semestern helt och hållet och ta ut den enbart på papperet i december, annars blev den högre chefen helt vansinnig. Att man inte fick sin återhämtning alls, som i mitt fall brukar innehålla mycket sport-aktiviteter, tyckte den högre chefen inte spelade någon roll, bara allt såg bra ut på papperet. Oj vad han skrek till mig! "Ta ut din semester på vintern istället", sa arbetskamraterna, det är mycket bättre, sa dem. Men kan man klippa gräsmattan och simma i sin egen pool på vintern? "Res söderut", sa de, men jag vågade inte lämna huset pga min katt och pga de många och långa strömavbrotten härute i skärgården.
Ofta skulle man ta ut en del av sin semester på papperet. Chefen rekommenderade mig att alltid efterskänka en tredjedel av min semester till arbetsgivaren. Ofta jobbade man 10 timmar om dagen i långa perioder, kanske med en 15 min. lunchrast och utan kafferaster. Ibland kallades man till jobbet mitt i semestern, när någonting hade gått sönder och ingen annan ville eller kunde ta itu med det. Oftast visste man inte om och när man kunde få ut sin sommarsemester och man tvingades ofta skjuta upp semestern med en till tre veckor. Allt detta gjorde att man inte kunde planera sin semester överhuvudtaget, vilket orsakade problem hemma med relationen.
Man fick oftast inte skriva upp övertid, heller, men jag skrev upp "plus-tid" som man fick ha några tiotal timmar, men jag fortsatte att skriva upp plus-tid långt över gränsen som protest, eftersom någon övertid inte godkändes. Jag revolterade en hel del mot dessa krav, pga att jag kände mig som en slav.
Ofattbart hur svenska företagsledare socialiserats in i att dia skattepengar och förlita sig på staten för allehanda subventioner och interventioner. Man skulle förväntat sig att man gjort riskanalyser med en leverantör och säkrat sina kontrakt. Nu verkar ingen stämma Heidelberg för uteblivna leveranser. Hade man valt den vägen hade de blivit tvungna att komma upp med alternativa lösningar. Men det är alltid lättare att klämma åt miljön och skattebetalarna än att tänka själv.
lol nej.
Sårbarhetsanalyser hade verkligen behövts.
Suck! När en dokumentgranskning bara klankar ner på sidantal, stavfel och teckensnitt så vet man att granskaren saknar domänkunskap.
Det är ett tecken på att det är en innehållsmässigt bra rapport om det enbart finns sidantal, felstavningar och teckensnitt att anmärka på. Om man exempelvis anser att vissa frågor är för ytligt undersökta begär man att dessa frågor utreds ytterligare och kommer med i nästa version av rapporten, inte på att antalet sidor i rapporten är för litet.
Måsse: Vad mer skulle bloggarjäveln klankat ner på menar du? Det är ju i övrigt en rimlig sammanställning av dokumenten.
Ser jag en kedja av konstiga beslut?
– Avveckling av försvaret utan ngn "what-if?"-plan
– Avveckling av kärnkraften utan "what-if?"-plan
– Avveckling av cementproduktionen utan…
Vad kommer härnäst? Malmbrytningen, skogen?
Är det bara jag som tycker det är märkligt att:
1. Kritisera rapporten utan att ha läst den?
2. Kritisera granskningen av rapporten utan att veta vad granskaren haft synpunkter på?
3. Hävda att konsulterna ljuger, dvs att de fabricerar resultar för egen vinning, utan några belägg för detta.
4. Hävda att alla konsulter är unga utan att ha kollat upp detta?
Det är lite komiskt att läsa alla mer eller mindre, oftast mindre, genomtänkta kommentarer här. Ursäkta drygheten…
(Bloggaren behöver ej ta åt sig då han uppenbarligen läst och analyserat rapporten)