Detta inlägg är presenterat i samarbete med bloggarens solcellsinstallatör Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning. Texten är min egen.
Elpriserna verkar idag slå någon form av rekord med priser på eller över en krona – som högst 140 öre per kWh i elhandelsområdet SE3, Göteborg – Stockholm – under hela dagen från morgon till sen kväll. Ska detta vara normalläget i det nya miljöpartistiska Sverige med två nedlagda kärnkreaktorer och ännu högre elpriser längre fram när resten av kärnkraften bakvägen tvingas stänga ner på grund av avsaknad av avfallsförvar så är solkraft nu extremt lönsamt.
Från Home Assistant. Matar på med 3 kW solel samtidigt som priset är 116 öre per kWh |
Tidigare har jag räknat ut att faktiskt avkastning skattejusterat låg på 8.2% om året, vilket gör att man kan räkna hem en solkraftinstallation även om man helt lånar till den med tanke på dagens räntor. Därtill höjs priset på huset med 3x investeringen enligt en avhandling från SLU, så man får tillbaka insatsen rejält den dag man säljer bostaden – ett hus med solceller blir inte mindre värt, utan tvärt om.
Fast de uträkningarna var med forna tiders elpriser när vi inte hade börjat lägga ner kärnkraftverken.
Ovanpå elpriset betalar du 35.6 öre i skatt per förbrukad kilowattimme el. På detta ska sedan även läggas nätägarens rörliga elpris, i mitt fall med Ellevio på Västkusten 19:84 öre ex moms. Sedan lägger man på 25% moms.
I skrivande stund med 116 öre i elpris så landar alltså faktiskt elpris på (116+36+20)*1.25=215 öre per kWh.
Nu antar vi att hälften av produktionen en sådan här solig dag säljs och för den får man då alltså 116 öre plus 60 öre av staten i subvention, plus tre öre i nätnytta, dvs 179 öre. Den skattefria medelintäkten för dagens solkraft blir i så fall 1967öre per kWh.
Gårdagens inköp av el – i princip inget under tiden solkraften kör för fullt |
Min anläggning producerade förra året 3775 kWh. Om man skulle få 197 öre per kWh skulle den skattefria intäkten alltså bli 7 437:- SEK. Detta för en anläggning som kostade 84 000:- SEK efter statliga subventioner. Då man normalt ska betala 30% i skatt på avkastning i kapital skulle räntan på denna investering alltså vara:
(7437/84000)/(1-0.3)=12.6%
Nu har vi förstås inte de här elpriserna för alltid, men att gå från 8.2% till potentiellt 12.6% i skattejusterad avkastning när dessa elpriser permanentas med nedläggningen av kärnkraften visar hur lönsamt detta är att installera. Försök hitta ett bankkonto som ger dig 12.6% i ränta. Eller ens 8.2%. Värt att notera att 2020 nog gav högre avkastning än 8.2% med tanke på att jag producerade mer solenergi det året och elpriserna var också högre efter den första Ringhalsnedläggningen.
Å andra sidan så kostade elen 140 öre tidigare idag. Vad som kommer bli normala sommarpriser i framtiden kan vi bara gissa. Vad priset är nattetid spelar mindre roll, för då producerar man ändå inte någon solkraft, utan laddar elbilen när elen är billig.
Gårdagens försäljning av el |
Att du sedan kan låna till 1% ränta varav staten betalar tillbaka 0.3 procentenheter gör inte saken sämre. Solkraft på taket är så att säga i praktiken pengar på banken. Fast det är klart – du kanske hittar högre avkastning på börsen, fast dina solceller matar på år efter år, oavsett konjunktur och börshumör.
Och så kan man köra AC:n gratis när solen gassar.
Detta inlägg är presenterat i samarbete med bloggarens solcellsinstallatör Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning. Texten är min egen.
50 kommentarer
Med dessa priser kommer en hel del storförbrukare av el försvinna. Mer att exportera alltså !
Mer att exportera ökar inte nödvändigtvis välståndet.
Har inte fått mina siffror ännu, men produktionen i augusti har varit mycket sämre än tidigare år – 1340 kWh mot ungefär 1750 kWh.
Min sommarstuga är offgrid med en batteribank. Dit flyr jag när miljötalibanerna skapar blackouts.
Drömmen är en off grid villa. Om man var dollar miljonär.
Jag är också inne på off-grid. Min sommarstuga är 75 kvm stor. Men solpanelerna tänker jag ha på ställningar i trädgården, t ex lutande mot det kommande, stora trädäckets södra gavel. Batterierna i källaren/torpargrunden intill.
Jag tyckte att det var lockande på sommaren att solpaneler på taket kunde kyla ner huset med upp till 5 C, vilket skulle minska behovet av en AC inne. Men då skulle man eventuellt behöva en avfuktare på vinden, t ex en sorptions-avfuktare.
Tack vare dig så slängde jag upp solceller på taket. 1,5plan 38grader i söderläge. Sommarens elräkningar har varit pengar tillbaka. Vi har plug-in och pendlar. Jag är nöjd med den investeringen.
55 kWh från solen idag och 1479 kWh totalt i augusti.
Det känns som de faktiskt går vägen för en gångs skull.
I natt laddar jag bilen när spotpriset ligger strax under 40 öre.
Däremot har man fortfarande inte sett röken av bidraget och risken är väl att man inte får något för bilen heller i dagens osäkra politiska läge. Då är detta en god tröst.
Tack bloggaren. Du fick in mig på detta spåret och bloggen misslyckades att ha fel som tur var.
Grattis till solelvinsten allihop. Just nu ger vind mer än fission och ändå är det sommar. Vinden ger normalt mest höst och vinter. Mer vindkraft byggs.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack. Hade tyvärr inte kapital till en 200-meters vindkraftverk på tomten också.
Sparar till ett kvarterskärnkraftverk.
Oj JH inte många som har så stor tomt. Vindkraftverk ska stå 800 m från närmaste bostad. Fission ska vara ännu längre från bostad.
Utmärkt att du samlar solel och kör elbil.
Vänliga hälsningar
Nanotec
ja, 10000MW vindel ger 28TWh
7000MW kärnel ger 48TWh
Även om vindkraften låtsas ge lägre elpriser, då den freeloadar på annan kraft så den inte behöver täcka sin egen brist i kapacitetsfaktor så…
Det finns inga gratisluncher. Vindkraften blir betydligt dyrare om den skall vara en dominerande energikälla.
Spelar det någon roll om några fissionskraftverk måste ha mer än 800 m från bostad jämfört med tusentals vindkraftverk spridda över landet?
@Carl Fredrik bra poäng. Vad är minimiavståndet till ett vindkraftverk?
Är inte minimiavståndet 7×höden på vindkraftverket?
Lönsamheten förutsätter förstås att dagens regelverk inte förändras i negativ riktning. Hur gick det för dem som investerade i andelar av vindkraftverk? Staten är som bekant allt annat än pålitlig.
När det är guldrush tjänar de som levererar spadar och hackor säkert medan grävarna har en osäkrare vinst.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Lite osäker, på elräkningen är priset för elen (förbrukningen) den minsta posten. Tror jag betalar 65 öre/kWh momsat och klart.
"Moms är mums för staten"
Solceller på villan har varit en väldigt dålig affär jmf med alternativen. Kul ifall man kan avkasta några procent nu. Förstå mig rätt, gillar solel, med som investering så har den varit rätt usel investering tyvärr. Men det är kanske annorlunda nu?
Den största vinsten gör man på den el man slipper köpa.
Mina elkostnader har nog minst halverats, sedan jag installerade mina paneler. Min senaste månadsräkning var på 9:-
Jo det är ju rätt självklart att det är du sparar några kronor. Hur många % avkastar du per år är såklart det intressanta. Att bostaden ökar med investingskostnaden är såklart ett narrativ. Angenämt sådant, men det är dock inte sant.
Hur blir det om det läggs på effektskatt på detta? Blir det då fortfarande att ladda elbilen nattetid med med lägre styrka?
Förtydligande: Effektskatt på icke-solpanelselen som kommer nattetid.
Frågan är hur mycket man förlorar på att kåken inte har tak söderut? Mitt tak ligger i ostsydost-riktning och skuggas sannolikt på sen eftermiddag. Är det fortfarande värt besväret?
Mitt tak är rakt öst/väst, 45 graders fall. Inga skuggor mer än precis vid horisonten.
Det gör ca 80% av optimal produktion.
Skuggor kan fördärva väldigt mycket, men köp absolut inte Solaredges optimerare. De har stora problem med EMC störningar i många exemplar.
Köp en multisling-växelriktare istället.
Ok, så man tappar bara 20 % på att huset ligger 90 grader fel? det lät ju inte så farligt. Växelriktare? Det lät komplicerat. Min plan var att köpa ett paket av någon av de större leverantörerna och låta dem installera det som krävs för att hantera ett delvis skuggigt tak. Men det låter som att jag behöver läsa på lite först.
Jag satte mina solceller på husets alla väderstreck. Har inget exakt söder-tak, men blir rätt bra produktion ändå. 27MWh är insolat än så länge i år.
Har även ett antal paneler på nordöstlig riktning. De ger ändå ca 65%, så varför lämna takytan tom när man ändå har montörerna på plats?
Genom att ha solceller placerade på flera olika takytor så får jag bra produktion från morgon till kväll trots att jag inte har ett södertak.
Det är ju tänkbart också att solcelsspotential blir ett försäljningargument vid husköp som också trissar upp priset litegrann.
Det finns olika lösningar för att hantera takskuggor. Men ingen trollar fram ljus.
Däremot kan skugga ställa till problem för vissa installationer, skuggar du en panel tappar du alla i den slingan.
Optimerare är en på panelen sittande grunka. Problemet är att det ledande märket Solaredge har kvalitetsproblem och dessa stör radio frekvenser. Det slutar med att anläggningsägaren får ett beslut om att ta anläggningen ur drift och jidder med installatörsfirman.
Läs på, ta in fler offerter, köp helhetslösning och se till att besiktiga anläggningen. Läs vad försäkringsbolagen skriver, specifikt Länsförsäkringar.
Ha det skoj!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vilket inte är korrekt. Du får 60 öre oavsett vilket skatt du betalar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nix. Inte avdrag, reduktion. Du får 60 öre. Punkt. Får ordna skärmdump.
Jag kan kolla mitt eget
Jag hade fel. Det händer ibland 😉
Vattenfall marknadsvarnar.
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2021/kommentar-till-marknadsmeddelande-utfardat-via-nord-pool-den-31-augusti-2021
Bra att de har en kommentar. Visar att det är allvar.
Alltså, det där får de bara lösa.
Utan kärnkraften kommer effekt underskottet handla om tusentals MW. Nätstabiliteten blir minst sagt svajig. Sverige kommer hänga som en full tonåring på sina Nordpoolsgrannar. De kommer behöva släpa runt Sverige.
Effektreseven är inte i närheten av att täcka detta. Inte heller att enskilda stora förbrukare stänger ner(industri mm)
Förutom att Sverige får tillämpa omfattande roterande bortkoppling över längre perioder kommer vi inte kunna fungera som transitland för export Norge-Finland eller Danmark. Sverige ligger smack i mitten av Nordpool.
Frågan är vad som händer då?
Detta har inte berörts.
Vindkraften ger ca 3,5GW i snitt. Oavsett hur mycket Nanotec försöker snacka upp sina investeringar.
Ett realistiskt framtidsscenario, därför vill jag ha solpaneler på ställningar på marknivå och en batteribank i källaren/torpargrunden.
https://www.energi-miljo.se/tidningen/solpaneler-pa-tak-ger-problem-med-fukt-pa-vind
Rickard osant av dig, förmodligen har du lite dåligt minne. Har bara en aktie kvar i vind. Vinden ger mer vintertid i genomsnitt och växer i betydelse. Måste nu iväg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec Vinden växer i betydelse endast pga att kärnkraft lagts ner samt att solceller inte levererar på vintern i Sverige när vi förbrukar som mest el. Kunde varit "kärnkraft ökar i betydelse" om vi byggt mer kärnkraft… Ökar inte i betydelse för att det är bra att bygga ut mer vindkraft än vi har nu.
@Marjatta Batterier hjälper dig inte på vintern – omöjligt att ha batterier som säsongslagring.
globalthinker vind växer för att det är lönsamt för de som bygger det och detta gäller i de flesta länder – Sverige är inte unikt i detta.
Solceller växer snabbare i världen.
Marjatta har gott om ved och batterier duger bra på vintern om det är för kortare lagring från billig el till dyr. Men för säsongslagring rekommenderar jag de vattendammar vi turligt har.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Är vind lönsamt för förbrukaren?
Teheimar om det produceras lite mer el utan fossila bränslen bör det pressa bort lite fossilt och därmed ge en liten puff i rätt riktning för klimatet. Större produktion vindkraft i världen har hittills gett förbättringar i kostnad för både produktion och drift. Men vi kan inte bara ha vind för elproduktion.
Mest lönsamt för elanvändaren i Sverige i genomsnitt är som jag ser det nu en snabbare modernisering av stamnätet. Lagstiftning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Väldigt intressant inlägg. PV lönar sig definitivt på sommaren men hur blir det under de mörkaste vintermånaderna. Är inte risken att man förlorar allt vad man vunnit då? Som med gungorna och karusellerna
Att höja värdet på huset har ju sina nackdelar också, i och med att det lär bli en ny och hög fastighetsskatt snart.
Man har läst skräckrapporter i utländska media om solpanels-montörer, som borrar och spikar sig genom tätskikt på taket och då kan det vara svårt att få ersättning. Finns det sådana klåpare i branschen i Sverige, dvs kan man sin sak bättre hos oss?
Läs kommentarsreglerna innan ni gnäller över att era kommentarer raderas. Inga anonym, okänd, unknown eller anonymous etc kommer publiceras, utan sådana raderas automatiskt.