Svenska Kraftnäts framtidsanalys över det svenska elnätet och kraftproduktionen visar att det redan till 2035 kommer bli effektbrist och situationen till 2045 kommer bli helt katstrofal. Elkunder kommer inte kunna använda el när de vill när man ska tillämpa flexibilitet (bortkoppling av förbrukning) och man bör “tillfälligt byta till alternativa energibärare” istället för el. Effektbristen – bristen på kraft – kan bli upp till motsvarande 28 kärnreaktorer, och i bästa fall bara sex saknade kärnreaktorer. Framtiden kommer bli mörk, bokstavligen.
Livsfarlig politisk ledning i Sverige |
Det är inte bara kärnkraften som ska läggas ner, samtidigt som det så kallade Norrland kommer sluta exportera el till södra Sverige, utan alla vattenkraftverk kommer framöver successivt utsättas för allt hårdare miljöprövningar med målet att återställa allt vatten till hur det såg ut på 1700-talet eller tidigare.
Men även med delvis bibehållen vattenkraft ser det mörkt ut enligt Svenska Kraftnäts framtidsscenarion, rapporten Långsiktig marknadsanalys 2021 – Scenarier för elsystemets utveckling fram till 2050 (PDF). Avgörande är möjligheten att koppla bort förbrukning, dvs stänga av elen för kunder, sk efterfrågeflexibilitet:
“Flexibilitet i elanvändningen är avgörande och nödvändig för ett fungerande kraftsystem år 2045 med hög elektrifiering. Sammantaget visar analyserna av effekttillräcklighet att Sverige blir beroende av flexibilitet i elanvändning för att klara ansträngda timmar samt att behovet av import från grannländer ökar.”
Vidare:
“Utan flexibilitet i elanvändningen visar analyserna på stora utmaningar med effektbrist redan till 2035 för de två scenarierna med kraftigast elektrifiering. Situationen blir ohållbar i scenarierna för 2045 med stort antal bristimmar under samtliga simulerade väderår. För att klara omställningen av energisystemet, där Sverige även är ett exportland för klimatneutrala råvaror och produkter, behöver en stor del av elanvändningen vara flexibel. Effekttillräckligheten, med dagens mått mätt, blir med andra ord sämre i och med att elkunder inte kommer att kunna använda el när de vill.“
Bland lösningarna hittas att helt enkelt sluta använda el och “tillfälligt byta till alternativa energibärare” utan gå tillbaka till t ex vedeldning, eller varför inte handkraft när du vill tvätta eller diska?
Underskottet i effekt utan bortkoppling av förbrukare en normalvinter blir upp ill 28 400 MW, eller cirka 28 kärnreaktorer. Även med bortkoppling kommer det saknas effekt motsvarande flera kärnreaktorer.
Minsta underskottet blir sex kärnreaktorer en normalvinter, och sju en tioårsvinter och det framställs som högst tveksamt att det garanterat går att importera ens detta.
En framtid utan flexibilitet och bortkoppling av kunder är alltså inte möjlig i det snart U-landsliknande Sverige.
Sedan får vi se om bortkopplingen sker med tvång eller frivilligt. Det lyfts möjligheten att få betalt för att koppla bort sig (“sälja stödtjänster”). Marknadspris kan ses som en form av frivillig bortkoppling där särskilt äldre inte kommer ha råd att betala de elräkningar de får om de inte bryter strömmen vintertid och istället fryser ihjäl.
I princip kommer det inte skickas någon ström från elhandelsområde SE1 (norra Norrland) och söderut, vare sig 2035 eller 2045, utan allt kommer gå åt till de nya miljöindustrierna i Norrbotten och Västerbotten. Det kan även bli aktuellt att skicka ström från södra Sverige norrut.
Kommer då något göras? Svaret är förstås nej, utan rapporten kommer varken läsas eller förstås av Miljöpartiet, som dikterar svensk energipolitik och vill lägga ner både kärnkraft och vattenkraft.
Någon analys om varifrån vårt välstånd och välfärd egentligen kommit under 1900-talet kommer förstås inte politikerna göra. Ledtråd: Allt handlar om energi, och prisvärd billig och ständigt tillgänglig dito. Allt sedan stenåldern har handlat om att tillgodogöra sig mer energi från omgivningen för att höja välstånd, livskvalitet och välfärd. Men Svenska Kraftnät påtalar att välfärden står på spel när Miljöpartiet nu vill skicka tillbaka Sverige till 1700-talet:
“Utvecklingen ställer stora krav på Svenska kraftnät som systemansvarig myndighet. Om överföringssystemet inte utvecklas i takt med förändrade produktions- och förbrukningsmönster så kommer klimat- och energipolitiska mål bli svåra att uppnå och samhällets välfärd och utveckling kommer att försämras. Vi behöver arbeta proaktivt för att fortsatt säkerställa att kraftsystemet är hållbart, säkert och kostnadseffektivt.”
Notera försämras. Alltså bli sämre än idag. Men ordet proaktivt är svårt att förstå för politiker, som antagligen först får panik när landet släcks ner framåt 2035, och då tillsätter en femårig utredning, som sedan följs av fem år av upphandlingar och överklaganden och femton år av försenade byggprojekt när strömmen ständigt bryts.
Dieseldrivet reservkraftsaggregat i Tanzania, där det är slumpmässigt att ha ström. Också en alternativ energibärare som det så fint heter. Snart i ett framtida Sverige. |
Vad kan du göra som privatperson? Bor du i villa kan du skaffa reservkraftaggregat, vedkamin, vedspis, gasspis, hushållsbatterier, samt solceller för att hålla nere energikostnaderna. Frågan blir vid vilken tidpunkt det blir optimalt att skaffa olika former av utrustning, innan den skyhöga efterfrågan får priserna att sticka iväg. Reservkraft behöver för övrigt köras och servas regelbundet, och är inget man bara ställer undan. Bor du i lägenhet kan du flytta till villa eller hålla tummarna att det bor en miljöpartistisk politiker på samma transformatorstation, så ni slipper bli bortkopplade.
Att klara strömavbrott kommer i framtiden inte göra dig till en prepper, utan det kommer vara lika naturligt med reservkraftslösningar som med en diskmaskin idag. I framtiden är dock vare sig tvättmaskinen eller diskmaskinen, eller ens en eldriven spis något du kan ta för givet när strömmen ständigt går. Förresten, även vårt kranvatten är beroende av el för pumpning och rening. När strömmen går försvinner även vattnet efter ett tag.
50 kommentarer
Kanske inte så dumt att satsa på solceller och batterier ändå…
effektabonnemang med högst uttag under ett år för alla som bas för nätavgift!
Jag har en rymlig torpagrund (tyvärr inte källare), där man kan ha en stor batteribank för någon slags ö-drift. Man kan ev. kosta på en bergspräckning på nedre delen, för att få mer plats. Solceller på taket får vänta på den kommande omläggningen av taket med betongpannor från byggåret 1979. På den tiden kunde man inte få pannorna tillräckligt täta och med tiden regnar det rakt igenom dem, enligt Bygg-Ole. Takpappen är förmodligen krispig sedan länge. När arvet efter föräldrarna kommer och om brodern inte lyckas roffa åt sig en alltför stor del av det, kan jag bekosta omläggningen och solpaneler.
Jag har en god erfarenhet av AGM-batterier av märket Tudor Marine Multifit, de ger ALLT, till skillnad av traditionella blysyra-batterier. Det behövs knappt någon underhållsladdning och de laddas upp fort på nytt. Väldigt bra cyklingsbarhet. De är tyvärr väldigt tunga, pga glasfibermattorna inuti.
Kan man lägga blybatterier i en torpargrund så är det ju ett bra alternativ.
Lite jobbigt bara ifall de är urladdade och det samtidigt är minusgrader i torpargrunden
Ska du byta tak samtidigt som du tänker ha solceller så kan man förstås få till det riktigt snyggt.
Jag har till exempel det problemet att länsstyrelsen kommer att lägga sig i ifall jag vill ha solceller på mitt boningshus.
Det är en hyfsat varm torpagrund, om huset ovanför är varmt. Det är en Leca-mur med isolering av markskivor på utsidan. Är man hemma så kan man elda i braskaminen, som det finns mängder av egen ved till. En gång frös vattenledningen, när det var närmare -30 C under flera dygn. Då eldade jag med Corona-fotogenkaminen i husgrunden, där jag har ståhöjd längst ner. Det finns en separat, vedeldad bastu också, just nu fylld med kompisen Jar-Jar Binks´ grejer. Bra fastighet för prepping.
Det är på gång att bygga ett arbetsrum, istället för balkong. det är för mycket björkpollen för mig, jag bara hostar… Våra jobbare är jätte-upptagna i år.
Hela Europa få större problem eftersom under kalla dagar har även i Tyskland ingen kärnkraft längre från nästa år. Kolkraft ska också avvecklas och vissa kolkraftverk ska gå på skogsavfall och vet. Nu är förbränning av skogsavfall mindre effektiv än kol också är återvinning av oljebaserade produkter är ofta mindre effektiv än nytillverkning och förbränning men det är marketing som gör cirkulär ekonomi som god i sig och inte räkna hela kedjan hela tiden.
Jag tror stenhårt på vätgas. Lite dyrt att producera just nu men storskaligheten kommer att effektivisera precis som solceller.
Redan nu finns vindkraftverk där det som kommer ut i andra änden är vätgas.
El/batterier kommer att fungera till en viss del men hur man ska kunna producera all den el som kommer att behövas och dessutom få ut den där det behövs bl a Sveriges vägnät begriper inte jag.
Vätgas ingår i Svenska Kraftnäts analys.
Frankrike vill köra vätgas via kärnkraft, det är dessutom effektivare eftersom elektrolysör är för dyrt för att bara bedriver ner det finns för mycket vind och solenergi. Bara kärnkraft hela vägen är mycket enklare och det fungerade alltid. Dessutom tycker jag det skulle vara bättre att skogsavfall till stål och inte vätgas. Bara batteridrivna bilar med nån enhetligt formfaktor för att inte kasta bilar när batteri är slut. Ingen subvention för vätgas eller förnybar bränsle men ingen tankeförbud.
Kärnkraft är ju bra. Men hur man ska få ut strömmen dit den behövs. Ex vägnätet. Tänk alla bilar + transporter. Hur ska alla dessa kunna ladda om väl strömmen finns där. Känns upplagt för köer.
Vätgas kan man tanka fort likt bensin vad jag förstår.
Och var skall du få vätgasen från?
Och hur skall du lagra den?
Och vad skall du göra med den, elda den i vätgas turbiner med 50%verkningsgrad, inklusive de 60-70% elektrolysörerna har?
Det blir dyr el.
Nils Nilsson det räcker med 10-12 TWh för att alla bilar i Sverige ska kunna vara elbilar, enligt IVA för ett par år sedan. Vi exporterar netto betydligt mer el per år. Batteripriset sjunker snabbt och elbilar antas kosta lika mycket som en fossil 2025 och fortsätter sedan falla i pris. Min uppfattning nu är att det bör leda till att det säljs fler elbilar än fossiler innan 2024.
Ska läsa rapporten och återkomma om den senare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok. Men hur får man ut elen till vägnätet? Köer vid laddstationer.
Det är ju lite intressant hur Scania och Volvo ser så olika på det. Volvo satsar hårt på vätgas medans Scania tror på batterier. Vem har rätt?
Givetvis måste det byggas fler laddplatser, men inte behövs det tätare än dagens fossilmackar, möjligen med undantag för extrem glesbygd för att klara vägnätet. Men ett problem är att den nattladdning som kommer vara den stora delen av laddning inledningsvis kan vara lite svår att fixa med dagens regler för beslut i gemensamhetsboenden. I princip alla villaägare kan enkelt få billig el nog nattetid.
Scania har rätt på lite sikt, men visst kommer det att finnas vätgas på sina håll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man behöver ju inte ladda en elbil längs vägnätet i närheten av lika ofta som man "behöver" ladda en förbränningsbil längs vägnätet, eftersom nästan alla laddningar sker där bilen parkeras.
Nils: https://www.volvotrucks.com/en-en/trucks/alternative-fuels/electric-trucks.html
Rickard, man använder sig av svavel-jod cykeln för att på termisk väg från vatten framställa vätgas:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://core.ac.uk/download/pdf/37987793.pdf&ved=2ahUKEwiDzf-Qk_TwAhVB-yoKHW-1AAEQFjAQegQIIBAC&usg=AOvVaw1ZAM4iGY6_jS0SsvRCD-HG
Förvaringen sker i 50 liter flaskor fyllda till 200 bar. I ett sk vätgasflak får det plats 147 gasflaskor:
https://www.linde-gas.se/shop/sv/se-ig/industrigaser-industrialgas/br%C3%A4nngaser-ig-fuel-gas/hydrogen-40-flak
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ved kommer väl sannolikt inte bli något alternativ då det kommer prioriteras för biobränsle och virke…
Nu ska ju inte skogen få avverkas alls framöver, så …
Det beror förstås på vad som är mest lönande för skogsägaren.
Är flis mer lönande än massaved att sälja så blir det mer flis.
Får EU som de vill kommer skogsbruket integreras i lantbruket i framtiden.
Skogsbruket ska alltså inlemmas i EUs gemensamma jordbrukssysten CAP.
Då blir kanske skogsbete mer lönande än att sälja virket?
Åtminstone skogsbolagen är livrädda för att det ska bli så.
Lycka till att bibehålla äganderätten över en skogsfastighet i det läget. Allemansrätten du vet, den kommer innefatta veduttag på samma sätt som lösspringande hundar gör det idag.
Ett bidrag till att mildra detta framtidsscenario är att utöka möjligheten för boende i tätort, alltså villaområden att elda i egen eldstad (med effektiv förbränning ). Idag får man ofta bara trivselelda ett par gånger i veckan, och inte ha det som primär värmekälla. Även om inte eldstaden vore primär värmekälla så skulle det ändå göra stor skillnad om den t ex bidrog till hälften av uppvärmningen, utan att man riskerar att få förbud mot att elda.
Skatt på allt kol till konsument, det spela absolut ingen roll när kol har blivit bunden. SKATT PÅ VET! Nu få jag många kompisar 🙂
Vet inte hur det är just där du bor Nik, men i Göteborg får du ha ved som primär värmekälla.
Byta till alternativ till el. Man kör omvänd utveckling från bilbranschen man pushat så hårt mot elomställning alltsp. Back to basics med oljepannor och dieselaggregat.
Börjat läsa det där dokumentet. Mycket spännande, och smått galet.
MP/S nästa åtgärd ät att omplacera rapportskrivaren och byta ut personer i kraftnät styrelse till partitrogna. Sanningsägare hör inte hemma i politiken länge.
Som det ser ut så innebär väl detta att det kommer en diskussion om prioritetsordning i brist på annat.
Det oroande i det är att det då frångås allteftersom att hela samhället behöver fungera till vem typ förtjänar energi vilken tid. Eller?
Vad är problemet? Regeln är att desto taskigare populasen har det, desto lyxigare lever eliten. Nog tillhör väl bloggaren och hans läsare Sveriges elit?
https://duckduckgo.com/?q=presidential+palace+africa&t=ffab&atb=v1-1&iar=images&iax=images&ia=images
Det intressanta blir när "grönt stål" slår igenom fullt ut.
Då kommer Sverige förhoppningsvis inte exportera ett kg järnmalm utan förädla allt inom gränserna.
Helt plötsligt kommer det som ska rädda systemet idag nämligen mer överföringskapacitet från Norrland inte att kunna det. Samtidigt kommer inte export av vattenkraft från sverige till Tyskland eller Danmark kunna rädda dessa länder vilka bygger hela sin framtida energipolitik på tillgång till Svensk och Norsk vattenkraft.
Så heja…
Förädlar vi all järnmalm redan i Sverige behövs betydligt mindre el i Tyskland. Kommer då ge ett överskott av el där som kan exporteras till södra Sverige. Ledningarna behöver givetvis byggas ut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nein, thyssen krupp vill också göra stål med vätgas. I Belgien bygga arcelormittal stor pyrolysanläggning för stål med förnybar kol.
Det som Nanotec inte känner till är att den gröna stålindustrin kräver mycket mer el än den traditionella så rent energimässigt är ett stålverk som stängs ner i Tyskland inte lika mycket värt som ett grönt stålverk i Sverige. Så även om vi utgår ifrån att det finns nån magisk regel som säger att Tyskland får inte använda sitt energiöverskott till att fasa ut kolkraften så går den ekvationen inte jämt ut.
Dock är det så att Tyskland bryr sig inte om att Sverige planerar att misslyckas med att vara ett I-land och de tänker använda sitt energiöverskott till att fasa ut kolkraften innan de leker reservkraft åt Sverige. De som tror att Tyskland, Polen, eller Finland kommer att rädda oss från oss själva är i samma kategori som idioterna som tror att en Rysk invasion kommer att rädda oss från oss själva.
Vänliga hälsningar
Verkligheten
Kolet och malm väger mycket. Kan malmen bli av med syret genom vätgas väger järnet mindre än malmen. Hantering och transport fäller utslaget på lite sikt. Svenskt stål biter.
Belgien får svårt ekonomiskt och får koncentrera sig på annat tex öl.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tabby du har begått mer än en tabbe. Jag vet att det går åt mer el. EU satsar hårt på att fasa ut det fossila. Vi har ett stort överskott på el i norra Sverige idag och detta överskott ökar snabbt de närmaste åren.
Handeln med el över gränserna kommer att öka med mer och bättre kapacitet inom länderna när det gäller att transportera el.
Viktigt är också att förstå att det är priset som avgör i vilken riktning elen flödar. Ibland kostar el till och med negativt i Tyskland och Danmark. El från sol och vind byggs fortfarande mer av där.
Om jag minns rätt planerar projekten med vätgas i norr att ha ett reservlager på 14 dagar så vi kan nog transportera en del el söderut ibland även om nätutbyggnaden fortsätter att ta vansinnigt lång tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
När varje land förutsätter att deras grannländer kommer kunna exportera el för att lösa sina energiproblem vet man att politikerna har stoppat huvudet i sanden och sparkar skittunnan framför sig…
Med tanke på de ohemula elpriserna idag, med skatter, avgifter och elnätskostnad så undrar man ju lite försynt hur länge till det är värt att vara ansluten till elnätet, nånstans kommer vi till en punkt där medelsvensson faktiskt sparar pengar på att gå offgrid.
Nja, skulle jag nog säga.
Analysen bygger på tillväxt i både industri och befolkning, vilket skapar energibehov.
Redan idag finns problem med både energi och effekt, vilket gör att industrin tvekar, och bostads områden kan i vissa fall inte byggas.
Idag importeras el vid topparna, men även grannländer har politiker och kommer ha mer och mer energi och effektbehov.
Jag tror nog att om inget görs så kommer mycket industri har flyttats, och kvar blir som sagt minskat välstånd och med det större utflytt.
När man pratar flexibilitet i elnätet så pratar man i första hand om prisflexibilitet, dvs tim, eller tom minutdebitering och effekttariff, där man även varnar befolkningen för höga priser i förväg. Sk brownouts är ju sista steget, först sjukt dyrt så att både befolkning och industri släcker frivilligt.
Tyvärr är inget lätt, som säkert fler minns så fanns det konsumenter i Texas i vintras som fick en faktura på $10,000+ per vecka för en liten lägenhet, just för att de hade valt flexibel tariff utan att veta vad det innebär.
Idealiskt bygger man ju både ut, samt inför mer flexibel debitering. Med i en ideal värld finns det heller inga politiker, allra minns MP.
Har bara hunnit titta lite på några ställen för de fyra scenarierna men alla fastslår att behovet av el ökar. Detta för att
möjliggöra omställningen från ett samhälle beroende av fossila bränslen. Målet är noll utsläpp av växthusgaser från elsystemet.
Visst har vi problem lokalt med både energi och effekt idag men vi nettoexporterar allt mer el. Överskottet på energi tilltar de närmaste åren. Ledningarna är dagens stora problem.
Flexibel debitering kommer underlättas av digitaliseringen i samhället.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att vi exporterar på ett års basis är ju inte samma sak som att vi behöver mer el och effekt en viss tid, där elen och effekten skall ändå ner i lokalnätet från stamnär och regionalt nät.
Att debitera är i sig inte heller ett problem.
Det finns fortfarande gränser för hur mycket el vi kan få och hur mycket hushållen kan betala, men det löser inte grundproblemet.
Här bör man ställa sig fråga: Är elsystemet till för samhällets skull eller samhället för elsystemet?
Spelar roll. Till 2035 har jag ändå tänkt pensionera mig. Utomlands.
Tänk om det inte finns ström till pensions utbetalningen då 🙂
De rikaste kommer inte ha problem att betala för strömmen. De fattigaste är helt prisokänsliga för de får elen gratis via socialbidraget. Så det blir den krympande massan i mitten som kanske inte får elen bortkopplad, men via obligatorisk tim-mätning blir ruinerade om de har den på. Som i Texas vid snöstormen där någon stackare inte förstått att elpriset stigit till 90 kr/kWh.
Varför går sossarna med på att bedriva sådan politik?
Var finns de flesta rösterna? Den nettoskattebetalande medelklassen är kanske inte längre tillräckligt stor.
En timme vart 245 år behövs 28 GW eller 28 kärnkraftverk i ett av alla simuleringar man gjort. Bygger på att nätet byggs ut enligt dagens planer och att ingen flexibilitet finns i tex den vätgas som lagras hos LKAB mfl. I en del andra scenarior ger tex V2G max 19 GW i dygnet före handel. Men vätgas är den stora flexibla möjligheten enligt skriften.
Klart intressant skrift som också visar att i ett alternativ med kraftigast solel blir det lönsammast att ladda elfordon dagtid och sälja lite av batteriets laddning nattetid.
Elpriset blir inte heller mycket högt särskilt ofta.
vänliga hälsningar
Nanotec
Vätgas tillverkas idag från vatten och el med verkningsgraden 50-80% vanligtvis. Finns tillgång till spillvärme som LKAB mfl räknar med att nyttja når man över 90% och enligt forskare nära 100% verkningsgrad.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har du några källor på det där? Tillverka vätgas med hög verkningsgrad har ju varit en dröm länge.
Självklart du kan läsa rapporten. Det framgår där, men det finns mer om du tvivlar på den.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En simpel lösning är ju att bygga ut kapacitet och nät, lättast är väl att ta 1% av vår statsbudget.. exempelvis av Sida. och sen ta alla de pengar och spruta in i energipolitiken.
en reaktor per år fram till 2050 och vi klarar det lätt, samt kan börja exportera.
Oaktat, hur blev vi så här dåliga i Sverige. Jag vet att någon nu kommer skriva att "nej, det är vi inte – vi är JÄTTEBRA" men det är fel. Vi, ni, jag, ja du är faktiskt helt värdelösa numera.
En samling superängsliga neurotiker som blivit livrädda för att tala om sanningen för någon kan bli kränkt. För att citera Mike Ritland – "Fuck your feelings" och med det fick väl Stockholms innerstad slaganfall så jag rekommenderar ett snabbt skogsbad med certifierad skogsbadscoach eller miljöpedagog så ni återhämtar er.