Antalet skilsmässor var i januari den lägsta siffran för en enskild månad på tolv år, och justerat per capita så är skilsmässorna de lägsta för en enskild månad så långt bak det finns statistik. Det verkar fortfarande inte som att Wuhan-pesten gjort att parförhållanden gått på varandras nerver, inte ens med de sex månadernas karantäntid som gäller för skilsmässa om man har gemensamma barn.
Personerna på bilden har inget med blogginlägget att göra |
Januari är ofta den månad på året med minst skilsmässor, trots att det då har gått sex månader sedan julisemestern och alla de förhållanden som går i kras när man faktiskt umgås heltid med varandra. Skilsmässosiffrorna för 2020 skiljer sig bara marginellt mot 2019 och sticker inte ut alls.
Däremot sticker januarisiffrorna 2021 ut rejält och är med 1406 skilsmässor det lägsta antalet skilsmässor sedan januari 2009, dvs för tolv år sedan. Per capita var siffran i januari med 135 skilsmässor per en miljon invånare de lägsta så långt månadsstatistiken sträcker sig, dvs tillbaka till år 2000.
Månader med lägre antal skilsmässor har högre antal skilsmässor per capita, som januari 2009 med 146 per en miljon invånare, 2004 med 142 och år 2000 med 151.
Kort sagt verkar inte Wuhan-pesten och den påverkan det haft på våra liv varit någon äktenskapskrossare. I alla fall inte än så länge, utan snarare tvärt om. De äktenskap som spruckit kanske hade gjort det ändå, medan andra kanske har gynnats av mer tid tillsammans?
Cyniker hävdar kanske “folk har inte råd att skilja sig pga bostadspriserna” eller “folk väntar tills pesten är över”. Men vi får väl se? Det verkar saknas samband mellan bostadspriser och skilsmässor, men det kanske kan vara värt att titta på i ett separat blogginlägg.
En relevant hypotes kan vara att social distansering, distansarbete för medelklassen och krogstopp har lett till mindre otrohet och minskade möjligheter att träffa ett bättre alternativ, vilket håller nere skilsmässorna. Alla dessa inställda firmafester och kick-offer. Och konferenser och mässor.
35 kommentarer
Nån som har någon graf över hur många som gifter sig per capita?
Det verkar ha störtdykt 2020.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/gifta-i-sverige/
2016 – 53017
2017 – 51777
2018 – 50076
2019 – 47818
2020 – 37098
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/skilsmassor-i-sverige/
"Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet. Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 par skiljde sig. Det kan jämföras med 27 000 skilsmässor under toppåret 2013. Efter 2013 började antalet skilsmässor att minska. Det beror på att en stor andel skilsmässor inträffar inom några år efter vigseln, och under perioden 2001-2008 ökade antalet giftermål kraftigt."
Min hypotrs är att kraven blivit lägre, man behöver (kan inte) träffa varandras svärmödrar och konflikter som det kan åstakomma. Grannarna reser inte till Thiland lika frekvent vilket ger mindre konflikt om pengar och ekonomi. Det räcker med en flaska vin och nu när solen kommer även lite på grillen
Låter troligt!
Det där med Svärmor tror jag är högst relevant…
Svårt att vara otrogen också när barerna stänger innan man blivit ordentligt packad.
Döden hann före…
Dessutom har det ju för par med barn som går i skolan och där båda jobbar hemma öppnat sig en ocean av möjligheter för vuxenmys.
Ännu troligare!
Låt mig gissa på att rekordfå gifter sig under pesten. Ifall pesten lägger sig efter vaccinationerna så killgissar jag på hösten 2021 kommer att bjuda på både extremt många bröllop såsom skillsmässor.
Jag är full av anekdoter ifrån en mellanstor stad över utfall ifrån skillsmässor med barn både under och före pesten. Standard brukar vara att det är kvinnan som lämnar mannen, olika anledningar förstås, men många är gemensamma så att jag kan ana en tydlig röd tråd. Inkomstmässigt så tenderar oftast männen att tjäna mer och kan rätt ofta lösa ut kvinnan ifrån huset då inkomsten i gruppen medelålders IT-tjänster oftast är god. För något yngre 30-40 år är ekvationen inte okej för banken, då inkomst/belåningen blir för låg/hög. Mannen hamnar då i en 4:a och kvinnan likt innan i en 3:a. Det tidstypiska är 2 gemensamma barn, för yngre kan 3 numera är mer standard och ekvationen hos banken blir värre. Så länge de skilda föräldrar beter sig vuxet runt barnen så oftast barnen det bättre, visar iallafall forskningen i stort.
Malcolm Gladwell (tror jag det var) har skrivit någonstans om att den allra vanligaste statistiska situationen (i USA får man förmoda) är att om det finns en dotter i förhållandet så är det kvinnan som initierar skilmässa när denna dotter börjar närma sig puberteten. Förklaringen som erbjuds var att hennes intresse att stötta dotterns fortsatta utveckling då blir större än hennes intresse av att fortsätta stötta mannen om han ändå inte bidrar med något särskilt mycket annat än pengar. Sedan kunde han inte svara på om det var medvetet eller omedvetet, men hade det varit medvetet hade det väl varit allmänt känt.
Baserat på egna observationer i omgivningen stämmer det rätt bra även i Sverige, även om kvinnorna verkar dra lite tidigare här – det finns oftast en dotter någonstans mellan 7-14 när kvinnan bryter upp.
Se det som ett tips till er med döttrar i den åldern – dags att steppa upp lite extra som dotterfader om du vill ha din fru kvar på lång sikt.
Kan säkert ligga nåt i det du skriver, stämmer väl in på mina anekdoter. Väldigt många hänger ihop av bekvämlighet, upplever jag det som. De som gör det för kärlek finns såklart också. Precis som det finns män som lämnar likt jag gjorde, dotter till trots. Gräset har definitivt blivit grönare och ekonomin blivit bättre.
Prostitutionen har ökat markant.
Uråldrig säkerhetsventil som bekant.
Cynikern
"– Vi har fått indikationer på att även människor som är födda och uppvuxna här när arbetsmöjligheter försvann i och med pandemin såg att prostitution kunde vara ett sätt att få till en försörjning, så det finns flera anledningar till att pandemin har bidragit till en ökad utsatthet"
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pandemin-gor-att-prostitutionen-i-sverige-okar
Har flera parkonstellationer i min bekanskapsrets som byter status nu.
Konstigt nog både skapas och avslutats relationer i Covidden
Att folk inte skulle skiljas på grund av boende är bullshit. När känslrna väl ställs på sin spets verkar de flesta normala inte tänka på "status i form av bostad".
Snarare är min analys att saker faktiskt ÄR mer intima nu. Man träffas i mindre sällskap. Man spenderar tid med varandra som inte bara är upplevelser.
Isatället för att bryta ner relationer så verkar den kvalitetstiden snarare göra att relationerna mår bättre än när det var en statusjakt och stora tillställningar.
Vem hade trott att mind over matter skulle vinna åter igen.
Jag som ungkarl har märkt att jag har ett pr vänner jag umgåtts desto mer med. De vänskapsbanen har stärkts väldigt mycket.
Som vanligt är det nog så att de som är ensamma blir ensammare och de som har ett socialt nätverk har utveckat det.
Det är sen gammalt att osociala introverta människor lider mest av hemarbete/pesten. Vedertagen och förväntat statistik. De som står på fler sociala ben har alltså klarar sig bättre trots idiotin att döda nöjeslivet dvs restauranger och pubar. Att folk skiljer sig mindre är fastlagd statistik, och behöver inte ifrågasättas utifrån anekdoter. Inte så konstigt då många skiljer rätt snabbt efter att ha blivit gifta. Och giftermål har varit en sällsynt vara under pesten.
Nja, jag är osocial och introvert och har inte lidit det minsta under 13 månader hemma. Rätt skönt faktiskt. De med ner socialt behov har dock klagat under lång tid
Finns såklart undantag. Sen definierar många sig utifrån sin unika omgivning/referensram. Jag är introvert lagd (INTF), med utifrån de jag arbetar med är jag extrovert. Jag ligger dessutom inte i autismspekrat, vilket är ovanligt i min bransch. Inte heller lider jag av att jobba hemma, men i stort visar rapporterna att introverta mår sämre av hemarbete.
Det finns något inom spektrat som kallas HFA (HögFunktionell Autism) men snarare är en funktionell variant av Aspergers med/plus social förmåga. En ingenjörsbekant till mig med kunskap inom området som varit i USA hävdar att minst en tredjedel av alla entreprenörer i Silicon Valley antagligen har HFA.
Säkert en fördel inom vissa ingenjörsyrken, HFA ja. Aspbergers är skrotad till förmån spekrat.
Nu är ju möjligheterna för många att flörta på arbetsplatsen och firmafesterna mindre vilket minskat chanserna till otrohetstillfällen och önskan till partenerbyte.
Ja, och så är krogen stängd. Så det blir inget rajraj på after-worken heller.
Stänger inte förrän kl 20.30, så man går ut tidigare. Men det säkert svårare speciellt för de stackars studenterna, som är i en normalt sett rolig period.
För ca 8 månader sen rapporterade media att skilsmässorna ökat signifikant, så det här kan ju vara efter-effekten av nån slags urblåsning också i så fall. De mest prekära förhållandena har redan avslutats, så att säga.
Och nya har inte tillkommit i samma utsträckning. Vem vill ha bröllopsfest just nu liksom.
Det låter rimligt.
Jag vill hävda att tröskeln för att skiljas blir högre vid sämre tider/högre priser, även förväntade sämre tider. Skulle förklara 2009 års låga skilsmässotal. Obs detta påverkar inte bidragstagare.
Ska bli kul att följa vårkänslorna nu, skilsmässostatistik släpar väl 6 mån (ångerrätt). Bostadsmarknaden formligen bubblar nu, sällan varit så stark marknad, huruvida det hänger ihop med pesten kan väl anas. Men en rejäl vårrusning syns i budgivningar på s k ”kommande” objekt (s k fishing)
Sedan skall man kanske inte ha alltför överdriven tro till de statistiska prästerskapen överlag – så sent som i går framkom ju att Sverige inte ens klarar av att räkna rätt på antalet som drunknar varje år:
https://www.folkbladet.nu/2021-04-04/fel-i-statistiken-dubbelt-sa-manga-drunknar
Dålig rubriksättning/artikel angående drunkning bara. Inget fel på räkningen. Fram tills nu har man endast räknat alla som omkom. Sen om någon rapporterar in denna siffra internationellt och annat mått används där så är det tjommen som rapporterat in siffran som gjort bort sig.
Kan man tänka sig att folk hittar tillbaka till varandra och tvärtemot alltså stärker sina band? Det vore ju en trevlig sak isf
Näää, bland de bittra cynikerna mitt i livet enligt ovan är det omöjligt. Siffrorna måste vara fel.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fejkade-skilsmassor-bakom-felaktiga-miljonutbetalningar
Statistik kan aldrig ha fel
Arbete hemifrån = mys på dagtid när barnen är på skolan. Smidigare vid hämtning och lämning och att man hjälper varandra mer avseende hemmet. Det är ju inte så att man får lockande berättelser om det ljuva singellivet längre heller. Snarare tvärtom för jag har fått stötta vänner som är singlar.