STatsminister Stefan Löfven (S) ombildade regeringen idag genom att skyffla runt bland Miljöpartiets ministrar efter att makten skiftat i toppen på Miljöpartiet. Mest relevant är att den på sin tidigare roll kompetente finansmarknadsministern Per Bolund sparkas sidledes och blir miljö- och klimatminister.
![]() |
Ny miljö- och klimatminister |
Åsa Lindhagen (MP) tar över som finansmarknadsminister efter Per Bolund (MP), efter att varit jämställdhetsminister. Tydligen gör det enligt Löfven henne särskilt lämpad som finansmarknadsminister.
Per Bolund (MP) blir alltså klimat- och miljöminister, vilket antagligen är lite olyckligt med tanke på att han faktiskt är kompetent som finansmarknadsminister. Han blir även vice statsminister.
Nykomlingarna Märta Stenevi (MP) blir jämställdhets- och bostadsminister och Per Olsson Fridh (P) blir biståndsminister.
Löfven säger på frågan om varför inga socialdemokratiska ministrar kickades i ombildningen att det beror på coronakrisen och att han har fullt förtroende för samtliga statsråd, då de annars inte hade suttit i regeringen.
Vad som inte nämndes på presskonferensen var att Isabella Löven (MP) nu lämnar och att Peter Eriksson (MP) lämnade regeringen i december. Angående det där med fullt förtroende för samtliga statsråd.
Löfven (S) sade också att ingen av de nya ministrarna har varit ute och slarvat i strid mot moralpaniken kring coronarestriktionerna, så vi får väl snart se facit på den punkten. Inte för att det rubbar statsministerns förtroende, då han själv var ute i julhandeln.
En kommentar är att Bolund lämnar finansmarknadsministerposten är en tydlig kompetensförsvagning av regeringen, men samtidigt framgår det tydligt vad som är MP:s viktigaste frågor. Märta Stenevi vill att bostadsområden ska byggas för barn, inte för bilar, samtidigt som de ska ligga i “vild natur”, dvs inte i kulturlandskapet utan i glesbygd, men frågan är vilka barnfamiljer som vill bo i glesbygden om de inte kan ha bil? Södermalm är ju redan fullt, även om råttorna kanske kan räknas som vild natur. Å andra sidan är det sedan länge känt att Miljöpartiet inte kan se skillnad på en kulturskog och vildmark, och som ett parti för främst storstadsbor anser att två träd på samma plats är en vild urskog. Beskedet är annars att bostadsfrågan är en fråga om jämställdhet, och fortsätter behandlas som oviktigt. Vore frågan prioriterad skulle den inte bara ges en egen minister utan andra sysslor, utan också ett eget departement.
28 kommentarer
Hörde ett program på P1 för någon vecka sedan då de talade om just miljöministerns ökande och mer viktiga roll. Där Ingvar Carlsson (enligt programmet världens förste miljöminister) ansåg att den i framtiden kommer ha samma vikt som finansministern.
Stora fördelen med en miljöpartist som finansmarknadsminister är ju att där avviker inte miljöpartiets generella hållning mot de flesta andra så det blir förre idiotier, samt att det till stor del är en "junior" minister mot finansministern skulle jag säga. (sitter väl på finansdepartementet?)
Hörde att socialdemokrater inte är helt förtjusta i när miljöpartister säger ”finansministrarna”, men det är möjligt att rollen i praktiken är lite av en biträdande finansminister?
Makten framför allt borde det stå på dagens mynt och sedlar
"Per Bolund (MP) blir alltså klimat- och miljöminister, vilket antagligen är lite olyckligt med tanke på att han faktiskt är kompetent som finansmarknadsminister."
Han har gjort det mesta rätt. Några få plumpar i protokollet finns med lagstiftning han fått dra tillbaka.
Troligen är den egentliga anledningen till att han framstått som kompetent på området inte hans personliga kompetens utan att det var ett riktigt proffs som var den första ministern och det ställdes mycket höga kompetenskrav på de som genom åren rekryterats till departementet för att jobba med de frågorna. Dvs Bolund kunde själv för lite och saknade andra politiska ambitioner för politisering av ministerposten för att slå sönder den kompetenskultur som omgärdat den ministerposten. Av Lindhagens första illa "tal" på denna ministerpost så är det tydligt att hon har helt andra politiska ambitioner inom det området. Vi kan säkert räkna med ett identitets- och klimatpolitsering av reglerna för finansmarknaderna under hennes tid.
Om något år lär vi märka, för detta är inget område för snabba förändringar.
Ps. Lagen om penningtvätt kommer vara ett utmärkt sätt att juridiskt angripa politiska meningsmotståndare. Vi kan säkert räkna med att både företag och privatpersoner under de närmsta åren kommer få problem med finansiella transaktioner av olika slag. Inte för att de begår några brott mer än att de har politiska åsikter som inte anses önskvärda av sina motståndare Ds.
Tistel, som MP:s ekonomisk-politiske talesperson var han faktiskt rätt kompetent redan som opposition utan ett departement i ryggen.
Japp. Han var väldigt konservativ som (mp) ekonomisk-politiske talesperson. Men saken är den att nationalekonomi är teori som man kan relativt enkelt kan läsa in, medan finansmarknaderna är extremt mycket detaljer. Detaljer som han ständigt undviktigt att tala om, inte alls som Peter Norman när han byggde upp det hela som uppenbart var personligen kompetent på det området. Bolund är i sammanhanget en allmänpolitiker som inte gillar svulstiga allmänpolitiska uttalande. Att vara tillbakadragen med sina uttalanden gör en inte till kompetent i ämnet i sig. Det var rätt många gånger de fick dra tillbaka samma lagförslag därför att det inte höll. Detta tydde på verklig dålig koll på detaljerna om hur finansmarknaderna fungerade. Något Peter Norman inte hade tillåtit, att släppa förslag till lagstiftning som inte gör vad de tänkt sig.
När jag skrev mina kommentarer tidigare idag så hade jag inte sett följande ledare. Så att finansmarknaderna är på väg att politiseras är uppenbart ingen långsökt antagande. Det var exakt detta hans efterträdare antydde idag.
https://bulletin.nu/ledare/all/ingen-hejd-pa-mp-s-totalitara-ansprak
Sabuni, ge oss ett extraval nu…!
Stenevi är en sån som vill bygga snordyra (sett till geografisk plats) bullerbyn-satelliter utanför storstäderna. Se ex Steninge Slottsby.
Bygga gated communities för de rättrogna.
"Frågan är vilka barnfamiljer som vill bo i glesbygden om de inte kan ha bil?"
MP:s definition av acceptabel glesbygd är nog något i stil med gångavstånd till närmsta dagis.
Fråga är väl snarare varför vi ska bygga bostäder i glesbyggd över huvudtaget? Ingen vill ju bo där. Blir lite Pol Pot-vibbar över alla som vill att vi ska tvångsförflytta människor ifrån tätorter.
Alla vill Torneträsk men ingen vill ha snö.
Fritt efter Timbuktu som sjöng något liknande.
Åsa Lindhagen har mångårig bakgrund som verksamhetskonsult på EY. Jag har själv jobbat med henne – mycket kompetent. Killgissar att hon är en av de högst utbildade av alla svenska ministrar.
Lindhagen har en klar blick, vilket talar för att hon är intelligent. Huruvida hon är sakkunnig är en annan fråga.
Jag har i det verkliga livet träffat på intelligenta välutbildade människor som är så ideologiskt förblindade så de vägrar ta till sig verkligheten då den inte följer den ideologiska kartan.
Carl-Fredrik: Sannolikt finns det lika många verkligheter som det finns människor och lika sannolikt att det finns många av dessa som önskar förändra den verklighet de uppfattar.
Appropå utbildningsnivån i Regeringen, så kommer det gamla uttrycket "I de blindas rike är den enögde kung" ganska bra till livs. Vi har en skrämmande lång utbildningsnivå generellt i Riksdag och framför allt Regering – ABF-kurser på Bomersvik räcker inte riktigt till.
Vad gjorde Lindhagen handfast på firman då?
Skulle vara intressant att få se en sammanställning över våra kära riksdagspolitikers utbildningsnivå. En bekant hävdar envist att Jimmie Å. har flest högskolepoäng. Jag är skeptisk. Nån som vet?
SCB gjorde en undersökning i ämnet för något år sedan varvid visade sig att bland riksdagens ledamöter cirka 5% hade förgymnasial utbildning, cirka 25% hade gymnasieutbildning, cirka 25% hade eftergymnasial utbildning mindre än 3 år samt cirka 45% hade eftergymnasial utbildning 3 år eller mer.
Herr Åkesson har ej fullföljt någon eftergymnasial utbildning utan har endast cirka halvvägs till fil. Kand. ett antal lösa kurspoäng och han sorterar alltså därför in bland den lägst utbildade tredjedelen av riksdagens ledamöter.
Lägst utbildning är det hos SD:s riksdagsledamöter
https://cornucopia.cornubot.se/2021/01/hogst-utbildade-riksdagsledamoter-hos.html
Cornucopia: Jag har sedan tidigare även noterat dina artiklar i ämnet som synes överensstämmande i ämnet. mvh
Ska man vara petig så räknas förmodligen kurser efter gymnasiet som eftergymnasial utbildning.
Han kanske tom traglat i mer än tre år, och skulle isf räknas som en av de högst utbildade..
4 Ministrar åt ett 4% parti verkar visa ett önskemål om en regering på 100 personer. Parkinson skrev i sin bok om byråkrati att det finns länder som har upp till 20 i regeringen dock enbart Bananrepubliker. Svårt att se varför inte sju är tillräckligt. Byråkratimonarki??
Här blev det lite konstigt med matematiken och logiken. Men det är som bekant knepigt med siffror.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.