Nu när det är tydligt att vi kan räkna med skyhöga elpriser vintertid, plus att de naturliga monopolen elnätbolagen bara kommer höja elnätpriserna kan det vara intressant att titta på hur stor investering som behövs för att klippa elnätkabeln.
Solceller vintertid |
Elnätkostnaden står för en allt större del av elräkningarna, och det börjar bli frestande att klippa kabeln till elnätet. Detta särskilt som vi kan dras med så höga elpriser vintertid när förbrukningen är som högst att det blir lönsamt att köra på dieselgenerator, särskilt när man bygger samman generatorn med värmesystemet och tar hand om spillvärmen för uppvärmning.
Nedanstående är förenklat och är bara till för att hitta ett riktpris.
Ett anekdotiskt exempel är att jag har elräkningar på 34 448:- SEK om året, vilket sett ur min utslagna månadsbudget endast överträffas av kostnaden för mat. I dessa 35 000:- ingår dock elbilsladdning om cirka 7 000 kWh om året. Utan detta landar elräkningarna på 25 285:- SEK om året. Av dessa 25 285:- SEK är 17 231:- SEK kostnaden för elnätet och skatter och enbart elnätet kostar 8 195:- SEK om året.
Om man klipper kabeln så är det dock inte bara elnätskostnaden som man blir av med, utan även själva elkostnaden. Låt oss därmed anta att man har 25 000:- SEK om året att spara.
Till en början bör man gå över till en acktankbaserad vattenburen värmelösning. Eventuellt med två olika storlekar på tanken – sommartid räcker det att värma för varmvatten, medan vintertid kommer man producera extrema mängder varmvatten när man kör generatorn.
Jag tänker här en teknisk lösning där man har ett litiumbatteri för att buffra elbehovet nattetid. En Ferroamp Power Station med 15 kWh lagring och 12 kW växelriktare finns att köpa för 161 125:- SEK. 15 kWh bör klara ett halv dygn om man inte värmer huset med el. Det priset inkluderar dock inte en växelriktare, utan handlar om likström. En Ferroamp EnergyHub växelriktare kostar 31 500:- och ger 14 kW, dvs trefas 20A vilket torde täcka vilken villa som helst, särskilt som uppvärmningen inte går på el. Summan för Ferroamp-systemet skulle alltså bli 192 625:- SEK
Alternativ är t ex SolarEdge + LG Chem med 10 kWh batteri och 10 kW växelriktare för 91 600:- SEK. Ytterligare ett 13 kWh batteri går på 79 000:- SEK för en summa om 170 600:- SEK. En Fronius/Battery-Box HVS/M på 10 kW och 22.1 kWh kostar 180 980:- SEK.
Därmed har man ett energilager som bör klara halva dygnet.
Under sommarhalvåret har man en solcellsanläggning. Lämpligen på 10 kWp, vilket bör kosta killgissningsvis 150 000:- SEK inklusive installation, och utan SOL-avdrag. SOL-avdrag ges endast till nätanslutna anläggningar, ej till sk ödrift. Växelriktare ingår redan i SolarEdge ovan, annars hade det blivit dyrare. Själva hårdvaran kostar under 100 000:-.
Utöver det behöver man en ordentlig dieselgenerator att köra vintertid. Säg 20 000:- SEK för en generator på runt 4-5 kW. Denna körs några timmar per dygn för att ladda batteriet, samt stå för förbrukningsel då. Vidare byggs den samman med husets ackumulatortankar för att generera värmen när den kör. Kostnad osäkert, men säg 50 000:- SEK. Man ska även ha en dieselcistern etc. Säg att 20% av dieseln blir el, 80% blir värme. I själva verket kommer man få ett rejält värmeöverskott och får antagligen typ dra in värmeslingor i uppfarten, bygga växthus eller ha en rejäl lada eller maskinhall att värma upp. Är vintertida elbehovet 5 000 kWh (en del kommer komma från solen, särskilt i mars och oktober) kommer man generera 20 000 kWh värme, i kontrast mot de 10 000 kWh ett hus kanske behöver. En liter diesel innehåller ungefär 10 kWh värme, varav 2 kWh blir el. Det behövs alltså 2 500 liter diesel om året eller säg 40 000:- SEK per år. En fånig men antagligen billig variant på spillvärmehantering är att köra generatorn i en stor isolerad byggnad, som värms upp av spillvärmen direkt generator – luft, samt genom att rökgaserna leds ut via ett långt avgasrör så de hinner kylas ner. I hallen har man sedan monterat utedelen av en luft-vattenvärmepump, som på så sätt får tjugogradig luft att värmepumpa. Notera att ordinarie värmesystem ändå behövs och inte räknas in som en kostnad i denna kalkyl. Notera också att du kan beställa hem 2500 liter biodiesel, så vi talar inte om fossila bränslen här.
Enbart dieselkostnaden blir alltså större än dagens totalpris för nätelen. Men ge det några år, så.
På grund av hot om juridiska åtgärder från en leverantör kommer bloggen inte nämna några alternativ till dieselgenerator. Vill leverantörer inte ha uppmärksamhet slipper de detta.
I runda slängar behövs en investering på 200 000:- (inklusive installation) för batterilager och växelriktre + 150 000:- för solkraften plus 100 000:- för generator, dieseltankar, acktankar och installation, eller 450 000:- SEK. Rätt nära en killgissning på en halv miljon jag slängde ur mig härom dagen.
Skriver man av detta på 20 år är kostnaden 23 000:- SEK om året, plus initial kapitalkostnad om säg 1.5% på 7 000:- SEK. Total årskostnad blir 40 000 + 23 000 + 7000 = 70 000:- SEK mot nätelskostnaden på idag 25 000:-. Störst kostnad är (bio)dieseln, vilket sätter fingret på den svaga punkten vintertid.
Sedan behöver man som sagt ha någonstans att dumpa överskottsvärmen från generatorn vintertid. Och stå ut med några timmars oväsen från elgenerator om dagen. Med fast installation kan den dock installeras ljudisolerat. Allt förutsätter förstås landet för att få vara ostörd från grannar med synpunkter. Du kommer oavsett inte få miljötillstånd för 2.5 m3 dieseltank i ett villaområde.
Vi är alltså inte riktigt framme än, utan elnät och elpriser behöver fortfarande upp lite och kostnaden för utrustningen ner. Men ge det några år så kan det bli aktuellt. Ovanstående tar inte heller hänsyn till elbilsladdning, vilket sommartid går att lösa med mer solceller, givet att bilen är hemma dagtid vilket bara är fallet om man jobbar hemma. Vintertid blir det väldigt dyrt att ladda med generator, som kommer behöva gå hela natten. Att ha ett 100 kWh extra batteri för att buffra upp el för elbilen dagtid så man kan ladda nattetid blir fånigt dyrt.
Överlag är hela förslaget rätt fånigt, men så är vi ju ofta lite fåniga här på bloggen.
60 kommentarer
Tycker inte alls tanken är fånig. Prisvärd idag, nä. Dieseln skippar jag, två batterier av större storlek. Ett stationärt och ett mobilt (elbil) som kan tankas upp. Såklart priset, och att jag inte bor i ägd fastighet är mitt problem. Ett sommarhus, med lite solceller kanske.
Varifrån ska elen komma vintertid?
Elbil får laddas på SuC, eller liknade. Finns en del gratisladdare kvar vid köpcentrum, Lidl etc. Med plaid+ fås då 150kWh. Sommarstugan behöver klarar nog ack och solceller, underhållsvärme på vintern bara
Att förvänta sig att "gratisladdare" kommer finnas i större omfattning när elbilar slår igenom på bred front är naivt.
Speciellt om gratisladdarna används som att gå med spannen till pumpen för att hämta hem elkraft till hemmet.
Hmm… Gick det inte ett program på TV om folk som gjorde sånt? Superspararna tror jag det hette.
För ett rederi, eller ett flygbolag så kostar dieseln 3 kr litern. Jag vet rätt många som köper sin diesel för den pengen.
Har fungerat fint med gratisladdning de senaste åren. Konkurrensfördel med laddare till en köpstark grupp, vilket vissa insett. Några snabbladdare är det inte utan långsammare 11kW ac-laddare.
Lidl bygger dock ut 50kW gratis (än så länge) DC. Som early adapter är det olidligt billigt 😉
Viktigt för butiker att installera laddare som laddar "lagom" långsamt. Kunden ska ju använda tiden till att konsumera sina pengar i butiken när bilen laddar. Då är det ju dumt om den är klar för fort.
En nära vän till mig ska bygga på deras föräldrargård ca (80ha) han har kollat på en komplett anläggning med gengas och elgenerator, finns typ på alibaba. (finns säkert tyska grejer för den kräsne) meningen är att han ska bygga en anläggning som är vedbaserad vintertid och solbaserad sommartid, och att han skall kunna klippa kabeln till elnätet den dagen det blir för dyrt.
@Sven-Erik, 50kW tycker jag är lagom långsamt. Längre än 1h har jag nog aldrig spenderat på ett köpcentrum eller annan affär. Möjligtvis på Ikea. Fördelen men elbilsplatserna är att de brukar ligga nära ingången. 2021 blir väl året då mainstream goes electric, så det kan nog bli trångt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Köpa ett gammal tesla med gratis el och ladda hus i vintertid?
Ah man få bara 144w från 12v uttag.
Intressant resonemang med många parametrar att skruva på. Om man har vedbaserad uppvärmning med rejäla ackumulatortankar minskar ju elbehovet radikalt. En äldre diesel går att köra på rapsolja, jag har länge undrat hur billigt man kan köpa det i bulk då en liter i butik kostar som diesel på macken vilket indikerar att det borde gå att få billigare.
Man skulle ju också kunna installera sin solcellsanläggning medan man ännu är nätansluten och få sina bidrag för att sen klippa kabel och både ha kakan och äta den.
Är det möjligt att först installera en solcellsanläggning, drifta den ett år, och därefter gå off-grid för att komma åt investeringsstöd eller ROD-avdraget?
Får man förbereda den för ö-drift?
Liten vindkraftsanläggning? Verkar kunna ge några få kW när det blåser och kostnad ca 100000 kr inklusive växelriktare, styrutrustning och liten mast.
Kanske bara "lönsamt" i bra vindlägen, knappast för torpet i stora skogen. Jag tror man behöver en liten mast för att slippa stomljud ner i huset. Huset ger dessutom lätt turbulens över taket så placering på hus behöver anpassas till bästa vindriktning.
Verkar som off-grid-lösningar fortfarande bara är ekonomiskt försvarbara när man inte har något nät att koppla in sig på. T.ex. hus långt ut i obyggden eller på ö utan el.
Å andra sidan, har man ett fastighet som ej är inkopplad, så kan man ju räkna bort inkopplingsavgiften och kostnad för att dra fram ny ledning. Ligger fastigheten en bit från befintligt elnät kan ju den summan lätt bli ett antal hundratusen.
oups! Ser att jag läste fel i ett diagram. Man får inte ut särskilt mycket el alls från små vindkraftverk om det inte blåser ordentligt. Så vindkraft verkar bara funka i väldigt stor skala och då vill man ju inte ha det off-grid. Dessutom så krävs ju tillstånd för stora vindkraftverk osv.
"Får man förbereda den för ö-drift?"
Ja.
Dieselgeneratorer är relativt känsliga grejor så man vill ha minst två. Fyrarna brukade ha tre, och då var det lågvarviga Bolinder som aldrig gick sönder.
Tänkte på samma sak, reparationer och underhåll kostar, den som inte är händig måste betala dyrt för det mesta.
Kan kalkylen förändras med en stirlingmotor för vinterkörningen? De är nog dyrare att köpa in men du har större frihet vad gäller bränslet och du får mer el i förhållande till värme.
Jag tänker även att dagens priser på batterilagring knappast kan stå sig. Med priser under 100$ per kwh på cellnivå så borde man ju kunna köpa typ 10kwh för under 20kSEK förpackat o klart inom några år?
Det fanns ett företag, Inresol som tillverkade mindre Stirlingmotorer med elverk för el men de gick i konkurs. Hittar bara anläggningar för biogas. Det borde finnas en stor marknad, många har tillgång till egen ved.
Om man har 500 000kr att investera i el så är det enklaste att köpa Fortumaktier. 5% direktavkastning täcker din årliga elräkning och du hedge:är dig mot prisökningar.
Om 5 år kommer Mp fått igenom 15-40:- extra straffskatt på diesel så det faller ändå.
Om 5 år kommer Mp fått igenom 15-40:- extra straffskatt på diesel så det faller ändå.
Om det blir en "break-even" på off-grid lösningar så kommer staten ändra skatten så den går på energikonsumtion och tvinga dig ha en mätare ändå.
Degen ska in.
Yes, väl beprövat. När bilarna inte längre drar massa fosilbränsle som beskattas hårt, så blev det vipps snack om kilometerskatt istället – oavsett om det gick på el eller diesel. Det primära har aldrig varit miljön, utan just deg. Och då deg som ska in.
Ja fast det utesluter dock inte att det blir billigt de första 15åren, tills massa hakar på. Likt solceller, elbilar etc varit
Hög energieffektivitet får man bara med batterier, men de är fruktansvärt dyra. Om man är villig att ta en stor energikonverteringsförlust kan man ju försöka producera stora mängder energi under sommarhalvåret och lagra på något vis (som potential, termisk eller kemisk energi) för att sedan konsumera den till vintern.
Där finns ju lite teoretiska lösningar, dock inte riktat till konsumenter. Ur ett rent prepper perspektiv kan man ju tänka sig en generator som är kopplad till en veddriven värmepanna.
Hur som så kommer det inte vara billigt eller strulfritt, men ett kul projekt skulle det iaf kunna vara.
Det är bara att köpa massa sådana:
https://www.smartfritid.se/biolite-basecamp-friluftskok-ved
Fantastiskt skalbart. Behöver du mer värme eller mer batteri eller mer effekt köper du bara en till. Om en strular eller behöver service så har du ju 100+ andra sådana i drift, så oerhört driftsäkert och redundant. Fördelen över diesel är att de dessutom är relativt tystlåtna, och dessutom är det bara att fälla lite träd så du behöver inte åka in till zombiestan utan det räcker att hugga ner närmsta träd (och torka det först) och sedan är det bara att köra på. Största utmaningen är väl att hitta en USB-driven AC-mojj som tillräcklig effekt. Mindre powerbanks har ju sådana men det är ju bara typ 200w. Kanska kan parallellkoppla några sådana? 😀
Allpowerlabs.com har en 30kW Power Pallet som producerar el, värme och biokol. PPn går på fastbränsle (ved). Jag hittar dock inga priser.
Du får köpa en elbil och ställa av den och använda den som batteri 🙂 till huset.
Jag är mest besviken på att jag inte har min "Mr. Fusion Home Energy Reactor" installerad ännu. Det var väl runt år 2015 som de skull finnas på marknaden. 😉
Ett mindre vindkraftverk hade gjort stor skillnad till det bättre.
Den simplaste lösningen är att koppla vindkraftverket direkt till elpatron och värma några acctankar.
Då har du värmen fixad den mesta tiden av året.
Yes exakt! Besökte svenska Windforce för ett par år sedan då jag går i samma tankar för ett husbygge utan sladd. dE har små vindsnurror med 15-20 meter mast som ej kräver bygglov. Max effektuttag är dock 3500 W vid 14m/s. Kopplad de till ett par energilager så kan du en hel del del även höst och vinter men vissa dagar utan sol och vind kan det bli tufft även med fulla energilager, trots superenergisnålt/smart hus och separat värmekälla. Mvh Johan
PÅ Chalmers bedrivs ett väldigt intressant projekt MOST.
"Tekniken har väckt oerhört stort intresse runt om i världen. Med Most kan solenergin fångas upp, lagras i upp till 18 år, transporteras utan några stora förluster och sedan släppas ut som värme när och där den behövs."
https://www.chalmers.se/sv/institutioner/chem/nyheter/Sidor/solenergi-MOST.aspx
Tack Sjunkbomben. Läst sidan och kommer kolla upp projektet mer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Intressant teknik. Finns mycket solenergi i Afrika, Asien, Spaninen, osv. problemet är att omvandla och transportera energin till övriga länder. Om energi kan lagras i en kemisk vätska så kan energi från sol, spillvärme i industrier, geotermisk energi, m.m. tar till vara och säljas på marknaden som en produkt.
Diesel känns inte så 2020…
Först när priserna/paketering på elekteolysörer och bränsleceller tillsammans med vätgaslagring blir konsumentvänlig är det intressant. Då kan man lagra sin energi över årstiderna och vara helt självförsörjande!
Det finns ju folk som lever off-grid redan idag. Det viktigaste är att minska energiförbrukningen. Att minska slöseriet.
Energi är alldeles för billigt idag, vilket gör att vi är vana vid vansinnig överkonsumtion…
De flesta vinterdagar är elen inte så dyr och med den stora utbyggnad av vind de närmaste åren blir elen fortsatt billigare de flesta dagar under året. Men visst kommer det väldigt kalla vintrar, avbrott i reaktorer och elledningar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Intressant tankeexperiment, nätavgiften är brutalt hög i förhållande till hur lite vissa av oss förbrukar. Bor man i en bra lägenhet, har led lampor och modern teknik etc så är elförbrukningen per månad knappt nämnvärd medan nätavgiften är markant större.
Såklart känns det inte hållbart att basera en lösning på att ha en dieselgenerstor givet att fossila bränslen fasas ut och kostnader för liknande "miljöbovar" lär bli skyhög framöver. Sol såklart sommartid men vintern är och förblir problemet. Bergvärme? Har svårt att se någon bra och prisvärd lösning..
Vätskekyld dieselmotor som växlas mot acctank är bästa lösningen. Ev marindiesel. Automatisk start när stora strömförbrukare kräver som tvätt och disk. Laddning av batterier sker samtidigt. Pellets som komplement. Lagom stor batteribank som tar småförbrukare upp till 2kW via inverter. Inga stora dyra grejer. Gasspis. Solceller för laddning sommartid och paneler för varmvatten på sommaren. Vedkamin som backup.
Finns också tvätt- och diskmaskiner som kan kopplas till varmvattnet, så minimerar man även elförbrukningen för dessa.
Du kan räkna med att få ut ca 30-35% el ur dieseln vid maxlast, vilket du kan göra om du planerar att ha stort batteripaket.
Så runt 3kW/l, vilket förbättrar kalkylen ganska rejält.
Sen har du ju som sagt spillvärmen och en stor ack tank vilket gör att du inte har något elbehov för värmen. Vad jag förstår har du räknat full elförbrukning som vad du har idag inkl värme.
Jag tror nog att ska man köra off-grid så får man kompromissa något, köra effektreglering för att minska behov, köra gasol till spisen, osv. Lite trixande så kommer elbehovet ner ganska mycket.
Blir intressant när Teslas pickup kommer, som ju ska ha rejält eluttag. I prisklass som ett rejält batteripaket så kan den nog bli en "extrabil" som står inkopplad som batteri på natten.
Tänker du cybertruck? Kommer den till EU? Kräver troligtvis C-kort.
Det ryktas om att den kommer till Europa, men då som en mindre variant. Pickuper är ju inte direkt stort i EU, så kanske den inte kommer. Kommer den så lär den bli dyr. Priset i USA är otroligt lågt, och ska nog ses som en marknadsföringsgrej. I USA är elbilsmotståndet störst bland de som "behöver" en stor pickup. Att Cybertrick drog F150 som en leksak blev jobbigt för många.
Att lägga en äldre gård off grid är säkert inte lönsamt än men hade varit intressant att se en beräkning för en mindre sommarstuga som byggs som passivhus. Då kan man bygga in smarta lösningar från start.
Bygg in boningshuset i ett växthus, så vips har du medelhavsklimat och förmåga att odla året runt. Det kombinerat med solceller och att du förmultnar sopor/avlopp och använder metangasen för matlagningen.
https://www.hemnet.se/artiklar/inredning-inspiration/2014/12/05/familjen-som-byggde-sitt-hus-inuti-ett-vaxthus
En viktig del i detta spånade är också att minimera elförbrukningen. Tänker att vintertid när elen är som mest värdefull borde vi kunna skippa kylskåpet på något vis.
Det finns ju gammaldags skafferier med Luftventil, men har det inte kommit någon modernare variant än? Tänker mig en lösning som använder uteluft när det går, för att komma ner till 6gC, annars kompressorkyla.
Kylskåpet/frysboxen är en så snål lösning vad gäller energiåtgång att det inte är lönt att hitta på egna lösningar.
För uppvärmning och generatordrift så finns ju faktiskt en svensk tillverkare av ångmaskiner och ångpannor i mindre format. Dessa går utmärkt att driva med ved.
Träd är den enkla lösningen att lagra solenergi över vintern.
Jag instämmer. I våras kom grannens hyresgäst som bor närmast mig på skogssidan och bad oss att ta ner några träd på min sida. Anledning: Hon gillar att sola sig naken och hon fick för mycket skugga och för lite sol. Vi pröjsade trädfällaren (man får 50% RUT-avdrag numera för det) och nu har vi ännu mer ved och grannen kan sola "pattarna".
Spilloljevärmare
Jag tänker att det måste ju vara enklast att ha vedpanna med generator, men finns kanske inga sådana produkter? Skulle närma sig 100% effektivitet på vintern utan massa extra grejer…
Jo den där "power pallet" som var länkad ovan var just en sådan produkt. 80% effektivitet. Pris för PP20 verkar vara runt 25k USD.
Norrman till Sveriges räddning. Behöver bara 7M NOK för att realiseras. Crowdfunding?
https://annonser.gess.no/annonser/ares-turbine-as-gassturbin-lager-elektrisk-strom-fra-biomasse/
Det finns väl ingen orsak att klippa ledningarna. Det är bara att skaffa en tillräckligt stor anläggning, så att försäljningen av överskottselen täcker alla kostnader till elbolaget. Jag kollar nu på lösningar, där jag skall uppgradera min nuvarande anläggning och även på att skaffa en separat produktionsanläggning, på en fastighet jag hyr ut. Priser från firman där jag kommer köpa prylarna är, utan montering:
Komplett anläggning 20,5kW Produktion ca: 20.000kWh/år 144.000Skr (brutto innan solcellsavdrag 15%)
Batteribackup med växelriktare 6kW, där man kan ansluta 9,0kW solpaneler (ingår ej) 72.000Skr (brutto innan lagringsavdrag 50%)
Fast jag skulle aldrig lägga 50.000Skr på en backup, utan då kör jag hellre mina små elverk om nätet blir dött.