Det råder uniformsbrist på “vissa storlekar” inom Försvarsmakten, och GSS/T-soldater (tidvis tjänstgörande) får lämna in sin utrustning, som istället ges till de värnpliktiga rekryter som är under utbildning. Även hemvärnspersonal har drabbats genom att inte längre ha tillgång till dubbla fältuniformer.
Svenska ingenjörssoldater i fältuniformen M90, samt personlig utrustning. |
I samband med artikeln om att många GSS/T inte får förlängda anställningar har det kommit in rapporter till bloggen från många håll om att även de som har kvar sina tjänster måste lämna in personlig utrustning, vilket sänker beredskapen och ökar tiden som går till spillo vid utbildning eller övning när man måste hämta ut allt igen, om rätt storlekar finns. I princip samtliga GSS/T rapporterar dock att detta är ett mindre problem, då de inte kallats in till vare sig utbildning, träning eller övning sedan försvarsövningen Aurora 2017, alternativt 2018 när värnpliktsutbildningen drog igång. Forna tiders brist på repövningar har alltså återinförts efter parentesen 2011 – 2017.
Bristen på uniformer bekräftas av Försvarsmaktens presstjänst som skriver att “vi har idag vissa brister på vissa storlekar när det gäller uniformer”. Som orsak uppges leverantörernas leveransförmåga. Dock har det tidigare nämnts att den sk basplattan, med grundläggande saker som personlig utrustning lider av brist på finansiering.
Man har även uppdaterat de sk utrustningskorten uppger presstjänsten och “för viss personal har antalet persedlar minskat”. Vilket förklarar varför hemvärnspersonal fått lämna in sin ena fältuniform i förekommande fall. Annars har man alltid haft fräscha uniformer direkt efter övning eller insats, och varit redo att dra ut igen så fort man kommit hem, utan att behöva köra tvättmaskinen. Som det är nu kan enskild personal fördröjas några timmar om ett larm går samtidigt som man har tvättdag, vilket inte var ett problem för hemvärnets snabbinsatsförband tidigare.
Presstjänsten bekräftar också att GSS/T har fått lämna in sin utrustning då den behövs åt de värnpliktiga rekryterna.
“Försvarsmakten är i tillväxt och materiel som tidigare varit tillgängliga för GSS/T har nu bundits i utbildning av pliktpersonal.”
Försvarets ekonomi är alltså så illa där an att man inte ens har råd med uniformer till all personal, och värnpliktiga rekryter får använda begagnade kläder i tjänsten.
Det kan dock finnas kostnadseffektiva anledningar till detta. Testerna av det nya fältuniformsystemet NCU – Nordic Combat Uniform – som blir gemensamt för de nordiska länderna, även om kamouflaget kommer skilja sig, är nu klart rapporterar Officerstidningen. Nu ska de fastställda alternativen upphandlas, och de nya fältuniformerna förväntas börja levereras i slutet av 2021. Förhoppningsvis kommer alla då få minst en uniform, helst två inom hemvärnet.
NCU-uniformerna kommer också ha ett uppdaterat kamouflagemönster baserat på M90, som denna gång kommer varumärkesskyddas för att hindra civila kopior, men varumärkesregistreringen är ännu inte inlämnad.
11 kommentarer
Det behövs nya eller nytvättade uniformer efter varje NBC sanering, det är beredskapsmässig skam att behöva snåla på något så simpelt som kläder.
Inget nytt, jag fick för ca 25 år sedan lämna in min nya hjälm eftersom den behövdes för grundutbildningen. Drabbade således även övestelöjtnanter (kanske ansågs tjockskalligare av materielenheten än 20-åringa rekryter?).
Sverige är ett uppblåst luftslott. På pappret eller till det yttre ser det bra ut, men i verkligheten är det ett helt annat.
När ryssen infiltrerar så identifieras de lätt på att de är de enda som har komplett och ny uniform.
Heh heh den var bra!
bra att det inte syr upp nytt då det ändå ska bytas ut väldigt snart
Det gör ingen skada att ha många uniformer, stoppa dem i torrluftade förråd och ha dem som reserv till 2040 eller 2050.
Har alltid varit uniformsbrist.
När jag gjorde min grundutbilning på Lv3 så existerade det inga nya uniformer för annat än officerare/kadetter. Det konstaterades krasst att "malajerna" på I1 (vilka hanterade Fo44) hade bättre utrustning än alla på Lv3.
Under en övning kom man tom och stal nästan alla våra batteriladdare för att man behövde dem på Swedint i Södertälje.
Ett rb70 förband utan batterier är effektivt ungefär lika långt som man kan kasta roboten. (man använder oerhörda mängder batterier)
Så bristerna har funnits länge och är ett resultat av värnpliktsystem där man prioriterar antal soldater över att soldaterna kan verka i målet.
mmm kanske borde de få köpa sina arbetskläder själva… det får jag göra och många med mig.
Man ska inte slita på kronas material i onödan.
Är det här nytt? Har hållit på i två år.
Nya uniformer? Vilket fjoll! Vet ni varför det heter "göra lumpen"? För att man fick gå i lump och trasor! När jag gjorde lumpen på 1970-talet var det en grabb i grannplutonen som fick nya kängor – och alla ville titta på dem! Några stamanställda underofficerare på Stridsvagn hade nya stridsvagnsuniformer men i övrigt var det begagnat, lappat och lagat. Vid persedelbytet stod det ett gäng mongos och bemannade stationerna och han som hade kalsongstationen måste ha stått lägst i rang. Inte hade de handskar heller…