Coronapandemin blossar upp igen i allt fler länder efter sommarens relativa lugn, vilket väcker frågan om en andra coronakrisvåg mot ekonomin, eller är allt verkligen frid och fröjd i en närmast I-formad kris? När förvandlas permitteringar och varsel till arbetslöshet, och när ger de som härdat ut över sommaren upp och kastar in handuken, t ex inom besöksnäringarna om krisen fortgår?
En våg kommer sällan ensam. |
För stunden har ekonomin återhämtat sig förhållandevis fort i många branscher, medan andra som besöksnäringarna fortfarande sveps med i coronakrisens första våg. Många kämpar för att hålla sig över ytan, men kommer kanske inte orka hålla sig flytande mycket längre – särskilt om en ny våg av skärpta restriktioner och konsekvenser för ekonomin drar igång.
Restauranger och hotell har bränt av sitt kapital, klarat sig med nedskärningar och omläggningar av verksamheten, men detta har varit tillfälliga åtgärder. Inte permanenta. Förlängs krisen så kommer konkurserna dra igång.
Prognoserna från experterna talar om fortsatt ökande arbetslöshet, åtminstone till någon gång i vinter. Vårens varsel och permitteringar förvandlas förr eller senare till faktisk arbetslöshet.
Jag hävdar att särskilt hos tjänstemän inom utveckling och marknadsföring så kan man inte stänga ner verksamheten hur länge som helst, utan att mer offensiva konkurrenter därmed kommer ta marknadsandelar med nya produkter och som de enda som kör marknadsföringskampanjer. Samtidigt har industrin återhämtat sig rejält, även om det fortfarande är lågkonjunktur, men detta märks inte på tjänstenäringarna.
Ni som är IT- och teknikkonsulter, vilket är en stor del av bloggläsarna – hur ser det ut? Eller vågar ni inte säga något med risk för prispress, dålig stämning och illojalitet mot arbetsgivaren? Det man håller käften om finns inte?
Eller kommer en andra coronakrisvåg bara brytas mot de nyresta pirerna? Besöksnäringen håller redan på att drukna, så det blir ingen större skillnad för resten av ekonomin.
Fast hur blir det med fastighetsbranschen och tomma lokaler? Ska bankerna värdera ner fastigheterna och tvinga fram en fastighetskris när belåningen av övervärderade lokaler måste sänkas? Eller kör man mark-to-hank, likt under finanskrisen, så slipper man en sådan kris? Och om obligationsägarna vill hoppa av på grund av uppblåsta gamla värderingar, så köper bara centralbankerna obligationerna istället?
Och kommer börsen klara av en andra coronavåg? Kommer centralbankerna bara fortsätta stimulera marknaderna så ett förnyat börsras uteblir?
Vad tror ni? Hur bryter den andra ekonomiska coronakrisvågen?
47 kommentarer
Är själv fast anställd inom IT-branschen på ett större företag och arbetar med ett flertal konsulter.
Ända sedan i våras har det talats om att företaget ska se över behovet av konsulter ordentligt över hela företaget. Men än så länge har det inte drabbat någon i min närhet… Återstår att se vad som händer men det är inte ett cykliskt företag det handlar om, så de flesta kanske klarar sig trots allt.
Känner ej heller av någon nedgång.
Bara pisstrött på ordet "konsult"
Jobbar till sjöss, på en olje/kemtanker här uppe i Nordeuropa och vi har märkt någon nedgång, snarare tvärtom. Det körs bil som vanligt, kanske mer eftersom man vill undvika att trängas på bussar/tåg, sen sjönk oljepriset i början av epidemin och då fylldes det på i alla tomma lagerutrymmen. Enda märkbara minskningen är väl flygbränslet…
Svensk flagg? Svenska avtal?
Funkar avlösningarna på Kontinenthamnarna eller kör ni avlösningarna på svensk hamn?
Svensk flagg och Svenska avtal. För oss europeer har det funkat bra, 4-6 veckor ute/hemma och utan problem att lösa av i Europeiska hamnar. Var tyvärr lite strul för Filipinarna. Vi hade en rep som fick stå 2 månader extra (8 totalt) mest för att det var problem/nedstängt på Filipinerna, men nu verkar de ha löst problemen även där.
Låter hyfsat! Jo… jag hörde uppgifter om att TAP-gubbarna hade det lite komplicerat ett tag. Liksom de svenskar som fanns i cruise borta på på Östern.
Inom tung exportindustri hade vi ”flaggan på halv” för ett par år sedan, men började få fyllda orderböcker förra hösten. I år har det nästan varit ath, så leverans projekt finns närmsta åren
Jobbar som konsult inom bank & finans. Märks ingen skillnad mot förr Corona – utöver att stora delar av styrkan jobbar hemifrån.
Samma branch, samma upplevelse.
Vet en större välkänd bank som enligt uppgift fått anställningsstopp och där alla konsulter ska ut innan årsskiftet samt prispressat kanske alla konsultavtal neråt med ca 5%. Andra bolag inom finans anställer och tar in fler konsulter samtidigt vet jag också, så blandad kompott tycker jag.
Ingen skillnad mot förut annat än att folk jobbar hemifrån och kanske inte har mågot att jobba med i egentligen men lönerna rullar in
Ingen skillnad mot förut annat än att folk jobbar hemifrån och kanske inte har mågot att jobba med i egentligen men lönerna rullar in
Men producerar de något hemifrån?
Pengarna måste motsvaras av något producerat.
(undantag godhetssektorn)
Det där har jag sett på väldigt nära håll. Stort konsultbolag med ramavtal mot landstingets för att förvalta ett antal it system. Månadsmöten där inget jobb utförs mellan möten och samma punkter puttas framåt i snigelfart men affären ligger i mjölka supportpengen utan att göra något, kundens förvaltare är lika slö. Skattepengar i slutändan.
Tyvärr känner jag igen det som användare i vissa system. Det kostar inte bara i första ledet.
Ser bra ut inom IT/Telco än så länge. 5G-kontrakten rullar in utan tecken på avmattning.
Noterar även att vissa delar av reklambranschen, som några jag känner jobbar i, har tagit fart igen efter en skarp nedgång.
Många utländska produktionsbolag kommer till Sverige och spelar in sina filmer/ reklamfilmer då vi inte har full lockdown och inte måste gå med munskydd.
Får se hur det blir. Antagligen blir det inte så kraftig som vissa verkar hoppas på. Tror inte länder stänger ner lika lätt den här vändan. Eventuellt i januari för att invänta vaccin men tror inte på den iden då vaccin skall gå till de äldre i första hand. Jag är mer orolig för allt annat skit som händer. Det så kallade nya kalla kriget mellan usa och kina.
Tror att vissa branscher får försöka hitta nya kunder. Hotell kanske kan byggas om till ungdomsbostäder/studentrum, och flyget kan minska ner på passagerare och börja frakta mer tidskritiska lyxprodukter från fjärran, som dagsfärska grönsaker, frukter och annat.
Finns anledning till optimism, dödstalen i länder som Frankrike och England har sjunkit ihop mot nollstrecket trots att de opålitliga PCR testerna visar stor smitta, viruset har uppenbarligen blivit mindre aggressivt som brukligt är med virusepidemier.
Talade just med den min dotter som arbetar inom vård/omsorg och fick mig till livs att snacket om andravåg är okunnigt svammel. Förstavågen pågår med närmast oförmiskad styrka sedan ett drygt halvår … brukarna fortsätter insjukna,personalen fortsätter insjukna, övertidsuttaget är skyhögt, personalen går på knäna …
Men statistiken säger ju att det bara är en handfull som ligger inne på intensiven jämfört med i våras. Huru härmed?
Sven-erik , dom döbara har redan dött undan, så nu äre mest bara starka kvar att bli smittade o sjuka, starka överlever men är hemma under 'krasslighetsperioden', så nu är vi nog inne i att fixa den däringa 'flockimmuniteten' , att få hela Sveriges befolkning smittade men överleva, då kan vi sälja vaccinet till överpris, eller då vaccinerar vi dom med immunitet.
Sven-Erik: Alla hamnar inte på intensiven.
Det finns ingen vård på omsorgsboendena att tala om, därför dödas de äldre enligt en triagemodell. Ingen syrgas finns, man har inte kört zink c-vitamin, d-vitamin till alla, n95 skydd för de svaga, frisk luft. Frisk luft saknas på IVA2 kan jag säga av egen erfarenhet av SÖS jag öppnade fönstret i värmen när jag var där, inte i år, et tag sen, då kom det en helikopter och brummade ut så mkt avgaser att syster trodde nt tagit eld.
Arvetar som teknikkonsult (bygg och fastighet) i större konsultkoncern. Än så länge inte några större bekymmer, lite permitteringar i våras som nu dragits tillbaka. Men om man känner lite under ytan så….
– Vi precis som många andra ser över våra lokalbehov – Vi skall "anpassa oss till och utveckla framtida arbetsmetoder" = bonnsvenska: Vi kommer minska våra lokalytor. Detta kommer natutrligtvis förr eller senare ge avtryck inom fastighetsbranschen (vi är inte ensamma om detta, våra konkurrenter gör likadant).
– jag är ofta inne i mycket tidiga projektskeden, i många fall 2-3 år innan det blir någon volym att tala om i projekten. Historiskt har jag alltid vetat vilka projekt jag kommer jobba med om någr år – det vet jag inte längre. Kort sagt – det känns som om många ej påbörjade investeringsprojekt blivit skrinlagda.
Även om våra orderböcker är hyggligt fulla under något år framöver så är jag orolig för "det som kommer´se´n"
Ett par bekanta inom IT. De som påverkades blev uppsagda, samtliga har hittat nytt jobb innan uppsägningstiden löpt ut nu när det kickat igång efter sommaren och där ångrar arbetsgivarna uppsägningarna.
Fastighetsutveckling och exploatering verkar hålla i och jag tycker mig märka att man inte trampat på bromsen, men man har så att säga släppt gaspedalen. Det vill säga projekt där spaden i jorden är flera år bort saktas in eller sätts på paus. Projekt har oftast så långa ledtider att man inte har möjlighet att följa med kortsiktigt skiftande konjunktur. Projekt inom infra och annan offentligt finansierad verksamhet körs i oförminskad takt.
Fastighetsbolagen är fortsatt gynnade av ränteläget. Troligen kan viss risk för zombie-fiering finnas hos bolag med svagt cashflow, tveksam finansiering, dålig soliditet eller bestånd som inte möter efterfrågan.
På kort sikt syns ett ökat antal vakanser inom främst handel men det är mer en långsiktig trend än något som direkt har med Corona att göra. Corona har bara skyndat på utvecklingen. Undantag finns givetvis med verksamheter som packat ihop pga Corona.
Det är svårt att bedöma om det ökade antalet vakanser ger hyressänkningar eller några långsiktigt betydande hyresförluster på det stora hela. Vakanserna går upp men från lite för låga nivåer. Viss strukturomvandling sker med ökad hastighet. Det behöver inte betyda långsiktigt lägre hyror för lokalerna, men kan givetvis göra det. Kortsiktigt blir det sämre cashflow och intäkter för vissa av fastighetsägarna. Det är dock väldigt beroende av bransch.
Sammanfattning blir att Corona är en sträcka med fartgupp för många av fastighetsbolagen, lite beroende på beståndet, men det är idag oklart hur vägen ser ut efter fartguppen.
Bostäder verkar helt opåverkade på kort sikt. Det finns på lång sikt en fortsatt stor brist på bostäder, men inte något efterfrågeöverskott, dvs de fattiga kommer fortsätta att bo trångt. Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet kommer nog bara påverkas av eventuell skattereform, och det verkar ju ligga minst bortom nästa val + några år, alternativt någon form av rejäla subventioner för att bygga bostäder för mindre bemedlade vilket verkar mer osannolikt än skattereform.
Långsiktigt mumlas det om att efterfrågan på kontorsplatser förmodligen går ner. Hemarbete har kommit för att stanna. Men, det passar ändå med trenden med mer flexibla kontor. Möjligen kan ju behovet av samlingslokaler öka för att kunna ta emot all personal när man behöver ha vissa möten, utbildningar och kickoffer eller andra sociala aktiviteter.
Människan är en social varelse. Vi kommer fortsatt ha behov som bäst tillfredsställs genom personlig kontakt och möten.
Inom infra har det på tjänstemannasidan varit sådant övertryck i många många år att det på vissa håll känns som att man använt detta som ett tillfälle att hämta ikapp lite och andas.
Jobbar inom automotive med mätutrustning som vi säljer. Vår utrustning behövs för att certifiera. Pga nya lagkrav lite då och då behöver utrustningen uppdateras eller bytas ut. Därav har vi ingen ordentlig dipp.
Men orosmoln finns alltid.
Tror ändå att allt handlar om vår framtidstro och hur vi alla konsumerar. Osäkerhet som varsel, arbetslöshet och annat gör väl att man håller i plånboken hårdare. Man väntar med nya bilköpet och allt annat. Reser utomlands går bort av flera anledningar. Likaså företag som tänker lika och slopar nyinvesteringar, resor och konferenser. Detta klassiskt för en lågkonjunktur. Måste väl ändå vara detta som till slut avgör, för att företag kan ju inte tillverka prylar eller tjänster som ingen vill köpa?
Konsult inom IT (FinTech). Många företag drog i nödbromsen i början på krisen, konsulter åkte ut, arvoden skulle förhandlas ned etc. Nu efter sommaren så ska alla konsulter tillbaka och vissa ångrar sig för alla har gått vidare till nya uppdrag och nu får de inte tag på folk…
Jobbar inom bygghandeln, har just köpt min andra Ferrari
Med takräcke ?
Ja alltså Ferrarin för dom snabba panik-materialtransporterna, ja alltså en 10-pack 6*120 skruv, ja nu behövs väl inte takräcke för en påsa skruv, men kan behövas en skräpbräda också OCH DÅ.
Högtryck inom medtech/ai och brist på kompetens på alla nivåer.
Större internationellt IT företag. Dragit i bromsen med nyanställningar. Fanns andra anledningar till det med men Corona triggade det i våras. Fullt med jobb. Ledtid från oss till slutkund är över 18 mån. Ingen överlever utan full produktpipeline så allt flyter på som vanligt.
Många jobbar hemifrån. Möten, konferenser, event, allt körs digitalt och mycket av det kommer bestå.
Behövs mer skit i fläkten!
Svarar i form av IT-konsult anställd på ett litet företag med små/medelstora lokala kunder där verksamheten i stora drag är tillbaka i normalläge. Permittering som kördes igång är även den avslutad.
Tror att it branschen klarar sig så bra mtp att hipphetsfaktoen försvann för länge sen. Mindre antal har de senaste decenniet utbildat sig för att sitta och häcka vi en dator hela dagen som nån kontorsråtta. Helt enkelt konkurrensen, eller avsaknandet därav, om jobben som börjar bli bra igen för it-arbeten.
IT-konsult. Jag bedömer läget som lite spretande och avvaktande. Har själv haft full beläggning. Några i närheten har varit deltidspermitterade men är på väg tillbaka. Något fler än vanligt på bänken. Förefaller lite segare att dra igång nya projekt.
Egen IT-låda och sitter inom försäkring. Inte märkt att någon åkt ut än, även om det i våras var lite osäkert åt vilket håll det skulle gå. Nu efter sommaren så kommer ett par nya konsulter in på avdelningen. Så än så länge ser det ok ut.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
På inköpssidan, när Covid-19 slog till så hände följande: Vi insåg att ha väldigt hög andel av supply chain i Kina var inte bra, det är nu korrigerat och kommer så förbli. Virusets framfart gjorde det möjligt att placera om produktion till europa utan kostnadsökningar totalt sett (vissa detaljer blev dyrare men t.ex. transporter billigare). Konsulter – dag 1 ringde vi upp konsultfirmorna och påkallade prisförhandlingar, resultatet var mellan 5-10% ner (vi köper mycket) och detta ser vi uthålligt framåt (Covid var bara triggern). Volymmässigt har vi kanske 10-15% ner på konsultsidan (rakt över alla kategorier IT, GA, Mgmt). I övrigt lite allmänna justeringar på personalsidan där man tog chansen med Covid som förevändning.
Har passat på och använt permitteringstiden till kompetensutveckling i enlighet med överenskommelser med fack osv. Fortsätter med det så länge jag orkar för att stå bättre rustad om det blir nya neddragningar så just nu så är studier + arbete > 100%.
Inom IT/SW rullar det på rätt så bra, teknikkonsulting likaså. Inom automotive är det dock tuffare, mer pga omställningen i branschen mot el snarare än Covid-19. Många, nästan alla jobbar hemifrån och lär så göra åtminstone till årsskiftet.
IT konsult på ett mindre bolag (ca 50 anställda, varav kanske 25 jobbar med it).
Vi gör omsättningsrekord i år
arbetar inom bygg med egen firma. fick hur mkt som helst att göra i samband med vårens händelse utveckling. nu ligger jag istället sjukskriven, förstörd rygg pga av alltför mkt arbete.