Lobbyorganisationen Visita rapporterar att hotellbeläggningen i landet minskat med 79% under april jämfört med april förra året. Värst är det i huvudstaden Stockholm, där nedgången är 89% i beläggning och 91% i intäkter, men också Göteborg och Malmö är hårdare drabbade än snittet. Men riktat stöd utgår till mediabolagen istället för besöksnäringen.
Hotel Pigalle, Göteborg. |
Visita skriver på Besöksliv:
“[B]eläggningsgraden på Sveriges hotell i april låg på 12 procent, att jämföra med 59 procent samma månad i fjol. Det motsvarar en procentuell nedgång på 79 procent. […] Av våra storstadsområden uppvisar Stockholm det största tappet i april. Här landade beläggningsgraden på 7 procent, jämfört med 67 procent i samma månad 2019, det vill säga en nedgång på 89 procent. […] I Göteborg minskade beläggningsgraden med 86 procent (från 69 procent till 10 procent) och i Malmö med 79 procent (från 64 procent till 12 procent).”
Visita uppger att många hotell står på randen till konkurs – trots allt räcker det inte med permitteringar där staten tar en del av lönekostnaden. Inte ens om man sparkar alla åker kostnaderna mot noll, eftersom man har kapitalkostnader (räntor) för ägda fastigheter eller hyror i fallet att man hyr lokalerna.
Tappet är störst när det gäller utländska gästnätter, nen statistik finns där bara för mars månad och är redan överspelade. Att utländska gästnätter föll med 56% i mars är ju ingenting mot den totala nedgången i april på i snitt ner 79%, där rimligtvis utländska besökare går mot 0%.
Som tidigare bloggat om kan du få riktigt bra priser på hotell om du vill bryta självisoleringen hemmavid, och istället självisolera dig och anhöriga med roomservice på hotell en natt. En svit på ett fint hotell centralt, där du även kan ha med barn, kan du idag få för under 2000:- SEK inklusive frukost, och under tusenlappen för ett fint hotell för två är inga konstigheter.
Sedan får vi se vilka hotell som finns kvar när krisen är över. Rimligtvis kommer den stora smällen under sommaren.
Men det är den lilla eliten av landets några tusen journalister inom finmedia som får ytterligare statligt stöd, inte besöksnäringens tidigare ca 200 000 anställda, ofta personer som har svag anknytning till arbetsmarknaden – t ex mycket ungdomar. Dessa får nöja sig med samma stöd som vilket företag som helst. Utom mediaföretagen, förstås.
19 kommentarer
Besöksnäringen har dessutom inga strukturella problem som tex media och fysisk handel. Så det är långsiktigt mer välmotiverat att hålla den vid liv jämfört med de brancher som nu ändå inom några år blir frånåkta av teknikutvecklingen.
Någon som har tips om hotell i Stockholm som vill överleva? Jag är åter vid en övernattning per vecka och Scandic har ännu ännu inte fått ordning på information och service.
Krav: Parkeringsplats för bil, micromat som kvällsmat, något tröstgodis, vattenvärmare med tepåsar och pulverkaffe, fungerande dusch, frukostpåse, köper gärna en extra som matsäck.
Ring till Winery Hotel Solna och se vad dom kan erbjuda.
Waxholms Hotell kör 2000 för dubbelrum, då ingår frukostbuffé och trerätters middag.
Tack men nej tack, buffé låter alldeles för socialt.
Buffé är väl förbjudet? ESS-gruppen har bordsbeställning på frukost nu, både på Pigalle och Bellora. Man hämtar dock kaffe själv.
Ja det blir väl något sådant alternativ.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om vi nu tänker oss att utbud och efterfrågan styr priset. Hur kommer det sig att mitt lokala Scandic fortfarande tar 1300kr natten precis som vanligt. Parkeringen utanför där det normalt är fullt med tjänste V90 gapar nu tom….
Det är ingen kartell men en strategi branschen kör med. Om alla priser går i botten tjänar ingen något och den där konferens blir ändå inte bokad av andra skäl.
https://www.besoksliv.se/blogg/anders-johansson/hall-hart-i-priserna/
ESS verkar inte hålla på det. 895:- för dubbelrum (stort) på Bellora, 995:- på Pigalle. Fast det kanske inte är "listpriset" utan "särskilt erbjudande". Då är det kvalitets-butikshotell och inte Scandic.
Det är i linje med FM rekommendationer då alla icke nödvändiga resor ska undvikas i landet. Därför ska inte hotell locka med sänkta priser.
Har bott på hotell i Örebro, Växjö, Kalmar och Gävle under Corona och det har inte funnits några bra priser överhuvudtaget. De verkar inte vilja ha hyresgäster
Men du bodde där. De som under Corona reser i tjänsten får rummet betalat av arbetsgivaren och då är avtal/listpris ändå. Privatresenärerna har försvunnit och det är emot FM rekommendationer att locka folk att resa i landet så ingen anledning att sänka priserna.
Min arbetsgivare har inga avtal. Jag bokar som privatperson och sparar kvittot
Bra att du fortsätter ta upp det smått absurda mediestödet och det övriga skeva stödet.
Även Henrik Jönsson (YT) har uppmärksamma detta och han tyckte senast att staten ist skulle ge tillbaka föregående års företagsskatt. Betydligt enklare att administrera.
Min åsikt är är väl mer en procentsats av denna, som sedan kan ökas beroende på hur det utvecklar sig.
Undrar om Scandic har fortsatt med att inte städa rummen varje dag?
Det hoppas jag verkligen, jag ser bara nackdelar med att de är inne i rummen under pågående uthyrning.
Jag begär alltid daglig städning.