USA har nu publicerat de officiella arbetslöshetssiffrorna för april och det är de högsta siffrorna så långt bak som US Bureau of Labor Statistics (BLS) har data, dvs tillbaka till 1948. En del bedömare menar att arbetslösheten är ännu högre och att ungefär var fjärde amerikan i arbetskraften nu saknar jobb.
Arbetslöshet USA 1948 – 2020. |
USA:s officiella arbetslöshet skuttade upp till 14.7% i april, vilket är den högsta siffran någonsin i den tidsserie som BLS har tillbaka till 1948 . Dock hade marknaden väntat sig värre siffror, så detta var förstås ett positivt besked och de amerikanska börserna steg givetvis. 33.5 miljoner människor ska ha anmält sig som arbetslösa.
Tidningen Fortune konstaterar dock att den verkliga arbetslösheten redan var 7.1 miljoner människor i början av mars och med de nyanmälda arbetslösa är arbetslöshetssiffrorna uppe i 40 miljoner amerikaner eller en arbetslöshet på 24.9%. Var fjärde amerikan i arbetskraften är därmed arbetslös.
Siffran är därmed i klass med siffrorna under 30-talsdepressionens 25.6%, även om det denna gång skett på bara en månad.
Även de officiella siffrorna kommer gå över 20%, men först i maj menar Fortune-artikeln.
Nu kan man fråga sig varför detta fokus på USA? Dels så har inte SCB lyckats prestera några svenska siffror för april än, och dels var USA innan coronakrisen världens största ekonomi och en av Sveriges största handelspartners. Den ekonomiska utvecklingen i USA påverkar alltså oss i högsta grad, och datat levereras snabbt till skillnad mot inom Sverige och EU. SCB verkar inte klara av att prestera svenska arbetslöshetssiffror för april förrän den 25:e maj och med den eftersläpningen mitt under en brinnande ekonomisk kris så kommer de siffrorna redan vara ointressant historia och inte säga något om aktuell situation.
43 kommentarer
Vad hade arbetslösheten varit i Sverige utan permitteringslönerna(skall man kalla det löner?)? Hursomhelst kommer de som permitterats övergå i arbetslöshet förr eller senare, om det inte vänder snabbt. Vänder det inte snabbt kan man fråga sig till vad nytta permitteringarna varit.
Anekdotiskt så händer det redan. Känner till flera som först blev permitterade men nu har fått sparken.
Utvecklingen kan alltid bli sådan att tidigare åtgärder visade sig fel eller verkningslösa. Här är väl poängen att det är bra om man får rätt och om man ändå hade fel är inte merkostnaden särskilt hög.
Man får nog säga att i det här fallet har US haft en solidarisk politik med liknande ersättning till alla (helikopterpengar). Sverige har kört permitteringspengar till högavlönade vilket är en tämligen märklig politik.
Med det uttalade syftet att få livskraftiga företag att överleva är det inte konstigt att att även högavlönade permitteras. Det handlar inte om de anställda utan om företag.
Med det resonemanget skulle svenska företag vara mer livskraftiga än företag i US. Så är inte fallet.
Tja, det finns ju begränsningar i hur högt för högavlönade för ersättning.
Tycker du det är rimligt att stödet uppgår till 44 k?
Varför ska högavlönade undantas?
Svenska företag är förstås inte mer livskraftiga än något annat land. Här handlar det om att få dem att överleva krisen så att de kan komma ut på andra sidan och fortsätta att producera skatt åt staten.
Nu talar du i egen bok som högavlönad. Det är inte ok att 44 k betalas ut vilket är långt över medianlönen i Sverige.
På vilket sätt blir svenska företag mer livskraftiga pga permitteringsstöd upp till 44 k? Halva ersättningen hade räckt för att hålla igång konsumtionen till boende och mat.
Varför är inte det ok? Syftet är att få företag att överleva. Tror du att de överlever bättre utan gässen som värper guldäggen?
Ingen är värd 44 k för att sitta hemma och surfa.
44 k under en kort tid tycker jag är högst rimligt. Som höginkomsttagare får dessutom betala mer skatt för dessa 44k än om du tjänar 44k hela tiden eftersom det är hela årets inkomst som avgör hur mycket skatt du betalar. Sen talar jag inte i egen sak eftersom jag inte är permitterad och förmodligen inte kommer att bli det heller. Jag skulle dock kunna överleva en kortare tid på 44k utan problem.
"Överleva en kortare tid på 44 k utan problem" säger väl allt.
Jag vet att jag uttrycker mig lite provocerande emellanåt. 😉 44k ungefär vad jag får ut efter skatt.
Bara så man inte tappar bort vad permitteringsersättningen verkligen är: 44K är inkl sociala avgifter. Är man permitterad 60% (= vanligaste modellen) och har månadslön över 33K så blir effekten denna: Medarbetaren får 92,5% av tidigare lön oavsett löneläge, staten går in med 19800 kr i månaden till företaget (=max ersättning från staten), resten av lönekostnaden står företaget för inklusive sociala avgifter och dylikt som gör att staten får tillbaka en del av pengarna. Typiskt blir då företagets kostnader 40% av normal lön+7,5% av arbtidförkortningen+ersättning för den del av lönen som överstiger ca 33K+sociala avgifter och pension.
Bra där Tor.
PS
Dvs företaget betalar typiskt ca 50-60% av lönen för 40% av arbetet jämfört med normalläget. Inget de vill göra under lång tid…..
…….men jättebra för att behålla kompetens och brygga en kortare svacka. Det är superdyrt att rekrytera och lära upp nytt folk.
DS
Bra Tor!
Att dessutom bli av med nyckelpersoner (ofta höginkomsttagare) är ännu värre. De har ofta under lång tid växt inom företaget. Är nästan omöjligt att hitta nya på marknaden.
Blir mycket intressant detta om Sverige äntligen ska börja leverera relativt bättre än omvärlden pga dessa åtgärder samt åtgärderna gällande Covid-19. Personligen har jag svårt att se det. Bara hoppas man har fel igen.
Stefan Östergren. Sverige har sedan tidigare även ersättningar för de som blir arbetslösa/ sjuka vilket många i USA inte har. Blir alltså en märklig jämförelse.
Jag har ju kollegor som tjänar 55-75 i månaden och jobbar 2 dagar i veckan hemifrån. Arbetsgivaren täcker överskridande del av inkomsten utöver 44k så även den som har en lön på 75 000 får ut 92,5%.
Eftersom sk högavlönade inte bara betalar höga marginalskatter utan även fortsätter betala in sociala avgifter ovan brytpunkterna utan att få något för det så är nuvarande upplägg rimligt och dessutom moraliskt korrekt.
Om man väljer att satsa på familjen eller fritiden istället för arbete och studier så bör det få konsekvenser.
Att erfarna drivna civilingenjörer och forskare tjänar 55-75k i månaden är inte på något sätt konstigt eller för mycket. Fundera istället över vilken välfärd och välstånd vi haft om denna grupp inte hade funnits i samhället de senaste 100 åren.
@SIWOTI: Det är inte konstigt.
Vi jobbar ju för att ha fritid och vara med familjen? Eller? Lönerna du talar om är väl inget att klaga på för den antagne hemske kommunisten, det är ju 6-900k?
Korrekt, jag avser vissa perioder av livet, t ex studietiden. Jag lägger hellre 45h/v på ett utvecklande arbete än 40h/v på att bara dra in brödfödan.
Visa på USA:s tillkortakommande är ett stående inslag i det mer vänstervridna Sverige, särskilt nu med Trump vid rodret.
I USA anser över 78% att dom är tillfälligt arbetslösa och företagen kommer snart återanställa
och så även börsen i USA uppenbarligen.
Amerikanerna med sitt extra väl tilltagna arbetslöshetsunderstöd är väl även dom hemma
efter besök på byggmarknaden och snickrar helt ovetande om den extra oron svenskarna känner
för dom.
https://www.cnbc.com/2020/05/08/78percent-of-workers-say-their-layoff-is-temporary.html
Tror och hoppas att detta är peak arbetslöshet i US för denna sväng.
Frågan är hur många amerikaner som nu vill arbata eller återgå till arbete?
Nu under corona får man mellan $800 och $1200 i veckan beroende på stat [1]. Omräknat för svenska förhållanden blir det mellan 34000 kr och 50 000 kronor i månaden.
Tror många kan tänka sig leva på det framför att jobba på McDonald's.
[1] https://www.cnbc.com/2020/04/09/how-much-unemployment-will-i-get-that-depends-on-your-state.html
Det extra stödet för arbetslösa gäller upp till 6 månader, inget direkt man bygger framtiden på.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Under mitt 70-åriga liv har jag upplevt många kriser och lågkonjunkturer 90-tals krisen var nog tuffast med nystartat företag men det gick.Dock verkar denna kris bli värre än de tidigare, jag tror inte det hjälper att riksbankerna trycker nya pengar för att stimulera, vi får nog rökna med en standardsänkning, och höjd arbetslöshet eftersom det mesta som produceras är oviktiga saker och det kommer folk att dra inpå, likaså nöjesresor.
Till skillnad från andra kriser kommer vi få betalt för att vara arbetslösa 🙂
Så länge pengarna räcker, Magdalenas kassakista har nog en botten och skatteintäkterna minskar när konsumtionen avtar och arbetslösheten ökar.
@Lars: Japp det har ju alla kistor men det går säkert att låna sig ur en 2 årig kris om man nu vill det.
"Oviktiga saker" måste väl göras mer o mer med tiden om "kistan" ska fyllas?
Eller ska skatten tas ut på "viktiga saker"?
Jag undrar lite om marknadskapitalisering i usa, många bolag som spotify,amazon,netflix är inte bara stor i usa men marknadsledande i andra regioner, när man funderar om marknadskapitalisering/gdp är usa värre än innan it bubblan men vissa bolag som bara apple är större än hela DAX och marknadsledande. Finns information om extern marknadskapitalisering av bolag som inte tillhör sin egen noteringsland ?
Intressant fråga tyvärr vet jag inte var man kan se det?
Börsen skuggar Feds balansräkning.
Kan det bli något annat än inflation i USA med alla dessa helikopterpengar och stimulanser?
Ingen som anar en inflation såg likt en sunami i USA, med alla helikopterpengar och stimulanser. Börsen agerar som tulipanmarknaden en gång i tiden gjorde.