Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
Min solkraftanläggning har än så länge under året producerat ungefär samma som förra året, trots att sommaren inte varit lika solig. Delvis kompenserar lägre temperaturer, men också en soligare vår.
Solenergiproduktion 2018 och 2019 än så länge. |
Januari – augusti producerades 2018 3 143 kWh elenergi av min 4.76 kWp-anläggning. I år är produktionen 3 073 kWh, då sommaren varit mindre solig än rekordsommaren förra året. Å andra sidan kompenseras detta något av lägre temperaturer – solceller producerar mer om det är svalare, t ex fick jag ut 5100 W ur mina 4760 W vid minst ett tillfälle i våras, då det var full sol, men svalt ute.
Som man ser har produktionen också varit ganska linjär under månaderna april – juli, och mer stabil än förra året, medan augusti gett i stort sett lika god produktion.
Av årets 3073 kWh har 1289 kWh sålts mot 1718 föregående år. Väldigt viktigt för ekonomin i en anläggning är alltså att man har ett bra avtal på såld el. Jag använder Falkenberg Energi, som köper till fast pris 70 öre per kWh, medan jag kör timmättning på min köpta el, och t ex laddar elbil när det är billigt nattetid. I år har jag en värmepump som kört på kylning varma dagar via hemautomatiseringen, vilket har tagit hand om en del av överskottet dagtid sommartid och bidragit till den minskade försäljningen av el.
Jag vill passa på att påminna om att om du vill installera solceller så är det en bra idé att dra igång upphandling och planering redan nu, så att anläggningen är igång och inkopplad på nätet till vintern, så man inte går miste om den stigande produktionen på våren. Framför allt är det pappersarbete som kan dra ut på tiden, t ex tillstånd från elnätägaren och tillhörande byte av elmätare till produktionsmätande timmätare.
Just nu funderar jag på hur var jag kan installera ytterligare kapacitet, då min 20A huvudsäkring ska klara nästan 14 kW. Ladan finns förstås, men är riktad mer rakt mot öst än mangårdsbyggnadens tak. Planer kring uterum och/eller carport, bägge med södertak kan förstås med fördel kombineras med solceller. Förra året gav solcellerna 7.6% skattejusterad avkastning, så det finns definitivt sämre platser att placera pengar, i synnerhet om man förväntar sig stigande elpriser längre fram när kärnkraften stängs ner.
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
32 kommentarer
Tack för real life-informationen. Mycket intressant . Ser ungefär ut som en inverterad elförbrukning. Visar tydligt på problemet att självförsörjning kräver lagring över dygnet och året. Har du nån lagringslösning för att buffra bortfall av bas-elen? Typ vedkamin? Har ett vagt minne att du skrivit om detta i ett äldre inlägg.
Ja, jag värmer huset med kamin.
Finns ingen anledning att satsa på självförsörjning av el, batteriet är elnätet, där det blir kvar lite mer vatten i vattenreservoarerna då jag inte behöver köpa lika mycket vattenkraft på sommaren.
Ja, bra att du nämner hur vattenreservoarna samverkar med sol- och vindenergi.
Jag har just fått min anläggning på 3,1 kWp installerat efter en hel del förseningar. Prognosen från säljbolaget är ca 3000 kWh/år. Har du en del skuggning pä dina paneler eller är prognosen som jag har fått en glädjekalkyl?
Jag ligger mot öster, är dina mot stöder är det nog realistisitk. Förenklat får man 1000 kWh för 1000W installerat. Du kanske också ligger på en soligare plats än Sveriges Regnigaste Område ™?
Morgonsolen är skuggad oktober-mars, typ. Har funderat på att ta ner en del träd för att få lite bättre morgonsol vintertid, men det är nog inte så många kWh i slutändan.
Jo rätt många soltimmar här på östkusten. Taket ligger mot sydväst, 20 grader från rakt syd. Nästa sommar blir intressant. Nu börjar solen stå så lågt så att det blir delvis skugga från ca kl 18. Men man har sagt mig att det ändå är mitt på dagen som är viktigast, när solen kan falla in i nära 90 graders vinkel.
@Lars Jag har ca 7700 kWh på min 7.4 kW-anläggning de senaste 12 månaderna. 3 paneler skuggas något men i övrigt perfekt 45 graders taklutning.
och i rakt söderläge.
Jag har haft min anläggning i ett år. Den har producerat 15% mer än prognosen så det verkar inte vara så mycket glädjekalkyler?
Tack för att du gav mig tillfälle att titta över statistiken på min egen anläggning.
Förra året jan-aug: 10647 kWh, detta år 10659 kWh. Får väl anses vara inom felmarginalen 😉
Dock har månaderna slagit olika: april och augusti mycket bättre i år än 2018, maj, juli sämre, juni mycket sämre.
Med ur lågt effekt kan du ladda din tesla ?
Speciell om man har elbil och är relativ ofta hemma kan man bra optimera självförbrukning, men hur lågt kan du ladda din tesla och stämma det at effektivität av laddningen sjunker vid mindre effekt ?
Säljer elen dyrt dagtid, laddar billigt nattetid. Icke-problem.
Min anläggning, i ungefär samma storlek som Lars, kopplas ut på nätet i morgon, då Eon kommer och byter mätare.
Lars råd, att beställa så snart som möjligt, om man är intresserad, är klokt. Jag beställde min anläggning i slutet på februari och fick den monterad denna vecka. Montörerna som var här och monterade, sa att det har varit helt hysteriskt med beställningar. Jag valde nyckelfärdigt från Eon och det kostade 89.000:-
Gå inte på idén med "integrerade solpaneler" bara… ska ni ha solpaneler så montera dom ovanpå takpannor eller dylikt. En solpanelssäljare är oftast inte kompetent nog att förstå att integrerade paneler är tekniskt sett en usel lösning. Ungefär lika korkat som platta takpannor eller enstegstätade putsfasader. Och tänk på att byta taket innan ni monterar dit solpaneler (iaf om det är över 30 år), annars åker ni på demontering och återmontering.
Har en sydlig anläggning på 4.76kwP. Funderar också på en till men då lockar västligt läge eftersom mest ström går åt på eftermiddagen. Dessutom oftast högst elpris på eftermiddag/kväll, som kompenserar för det sämre läget.
En sak inte många tänker på är att solcellerna faktisk låter en del när vinden tar tag i dem.
Så det är inte bara att göra en rent ekonomisk kalkyl. Man behöver stå ut med en del extra vinande.
Har jag aldrig märkt.
Är förmodligen olika på olika installationer.
Har en anläggning från samma företag som dig och det kan låta som åskan går ibland när vinden tar tag i solcellerna.
Hur lång avskrivningstid räknar du på när du kommer fram till 7.6% avkastning?
Ingen. Investerade pengar i anläggningen får jag tillbaka när jag säljer bostaden. Antagligen mer.
Resonemang: Om två identiska hus är till salu, men det ena har solceller som reducerar den årliga driftskostnaden med 3000-5000-7000 kronor om året (i takt med framtida stigande elpriser) – vilket hus skulle du som köpare vara beredd att betala mest för? Pengarna för solcellsanläggningen kommer man få tillbaka, och livslängden är 50+ år, långt bortom effektgarantitidens 25 år.
Resonemanget är felaktigt. Solcellerna är teknik med en begränsad livslängd, dessutom sjunker effektiviteten med åren och underhållskostnaden är inte noll (saker går sönder). Att räkna på mer än 25 års livslängd är överoptimitiskt och underhåll och minskad effektivitet måste självklart tas med i kalkylen. Dessutom kan solanläggningen fördyra underhåll av taket. En annan faktor är om anläggningen skadas av väder eller t.ex. fallande träd så lär du inte få ut speciellt mycket eller inget efter bara några år då försäkringsbolaget har nedskrivningar baserade på ålder.
Finns ingen anledning att räkna med stigande elpriser. All annan teknik blir billigare och effektivare, varför skulle inte detta gälla produktion av el? Det kanske kommer system för framställning av el hemma som är mycket billigare, då faller värdet av en solcellsanläggning direkt.
Intressant tråd. Mitt stora frågetecken är livslängd och ROI. Vad jag förstår så är ROI= 0. Man kommer antagligen atldrig få tillbaks investeringen under anläggningens livstid Däremot, som du, Cornu, nämner så kan man i bästa fall sälja fastigheten med ett prispåslag motsvarande investetings- och underhållskostnader. Du har en poäng med att det minskar uttagen i vattenmagasinen *om* dessa enbart hade använts för Sveriges elförsörjning, men ev besparingar du skapar i dessa lär förmodligen säljas iväg till utlandet. Utöver detta så har vi problemet med det irrationella politisk-religiösa folkökningsprojektet som ökat och fortsätter att öka befolkning långt över vad som, enligt mig, är möjligt att klara energibehovet för i den fossilfria och kärnkraftsfria pipdrömmen.
Jodå, återbetalningstid är väl 12-15 år, om man nu bryr sig om detta, men i min mening är det ekonomisk anaflabetism att stirra sig blind på återbetalningstid och "hur snabbt tjänar du in …". Väldigt konstigt resonemang öht det där med återbetalningstid. När du köper en aktie, tittar du på återbetalningstid via utdelningarna? När du köper en soffa, tittar du på återbetalningstid?
Vad gäller befolkningsökningen – så vad du säger är att elpriserna kommer rusa framöver och att solceller alltså är en ännu bättre investering?
Varför skulle man inte få tillbaka investeringen?
Jag tittade lite på kalkylerna för min anläggning. Jag får gå på kalkylerna, då anläggningen driftsätts först idag.
För första året gäller 4700:- i sparad elförbrukning och 5500:- i såld el.
Första året betalar EON 1kr över spot och därefter 0,10kr/kwh.
Så för de följande åren blir försäljningen 3200:-
Efter rotavdrag, kostar min anläggning ca: 80.000:-
Det ger ju en återbetalningstid på under 10år.
Det var bättre real life ROI än bad jag trodde. Och ja jag förväntar mig ROI på aktier också. Mindre roligt om portföljen rasat med 90% Än om den ökat med samma summa
Ja jag tror att elpriserna kommer att stiga dels pga hjärndöd deelektrifiering och bwfolkningsökning över vad samhället klarar av. Min personliga åsikt är att vi redan sett en befolkningsökningseffekt på prisbilden runt bostäder.
Om Kenneths anläggning är liks stor som Lars (4.76 kWp) ligger alltså årsproduktionen runt 3700 kWh.
Låter knappast troliigt att man skulle kunna spara 4700 kr i elförbrukning och samtidigt sälja el för 3200 kr. Det är antingen eller.
Jaha
ungefär samma återbetalningstid som för min bergvärme således