För första gången sedan finanskrisen har hushållens konsumtion fallit två månader på raken, sett till helårsförändringen. Konsumtionen minskade med 0.34% i juni 2019 jämfört med juni 2018, detta justerat för inflationen, säsongen och kalender (helgdagar etc). Ännu ett konjunkturtecken.
hushållens konsumtionsindikator. Data: SCB. |
Konsumtionen minskade alltså 0.34% i juni och hela 1.09% i maj. Detta är första gången vi fått se två månader på raken med minskad konsumtion jämfört med föregående år, sedan finanskrisen 2008 – 2009. I april var dessutom förändringen 0.0%, dvs helt utebliven tillväxt. S
Det kan och bör ses som en kraftig konjunkturindikator.
Ser man noll som negativt har konsumtionen inte visat tillväxt på tre månader.
Trenden är också tydlig ovan, men förtydligas nedan, som visar upp 12-månaders glidande medelvärde på förändringen
12-månaders glidande medelvärde |
Samtidigt har dessutom folkmängden ökat, vilket inte konsumtionsindex justerar för. 2019 beräknar SCB att Sveriges befolkning kommer vara 10 326 381 personer, medan vi var 10 230 185 personer 2018. Det är en ökning med 0.94%.
Tar man dessutom hänsyn till befolkningsökningen på framskrivna 0.94% är en konsumtionsminskning på 0.34% en mycket kraftig konjunkturindikator, som visar på att hushållen drar åt svångremmen.
Man kan fundera på varför. Efter ett antal goda år har hushållen antagligen allt de behöver, och därtill oroar man sig för framtiden och ökar den egna ekonomiska beredskapen. Även arbetslösheten stiger nu igen, vilket förstås påverkar inte bara de direkt drabbades konsumtion, utan också kollegor, familj, vänner och bekanta till de som blivit av med jobben när de blir mer krismedvetna. Att svensk BNP preliminärt föll under andra kvartalet verkar inte heller särskilt förvånande när konsumtionen var negativ i maj och juni, och stod stilla i april.
Nu tror jag inte någon på bloggen kan ha missat konjunkturläget vid det här laget, men jag kommer fortsätta trumma in detta tills det är dags att börja spana efter vändningen inom något eller några år.
När konsumtionen dök till negativ i augusti 2008 var vi bara en månad från att den akuta finanskrisen exploderade i september. Vad för ursäkt som finns för hushållens konsumtionsras den här gången lämnas som en övning åt framtiden att skåda. Med innevarande vecka som första någorlunda riktiga arbetsveckan med ganska full bemanning, så får vi se vad cheferna på landets arbetsplatser kommer fram till kring i personalfrågor de kommande veckorna.
55 kommentarer
Har hushållen tagit lån för just hushållet? kanske tagit ett lån för att dra till Mallis eller kanske Grekland? varför inte Kanarieholmarna? Bankens råd är att göra den där drömresan innan barnen fyller 18. Nu vaknar de upp med lägre orderingång och cykeln har vänt, på tal om cykel, de får nog damma av farfars gamla cykel och lösa in den där V90n.
Momsintäkterna per capita minskar alltså, förutsatt att konsumtionsmönstret är oförändrat.
Har Maggan tagit höjd för detta?
Maggan är bra på att driva in. Som tidigare skattechef så är hon fokad på att hitta vägar att dra in medel utan att fundera på effekter av ökat skattetryck i samhällsekonomin i stort.
En given bubblare är väl att regeringen kommer att använda en fortsatt konjunkturförsvagning som anledning att frysa inne slopandet av värnskatten. Den är väl i princip given.
Tyvärr så kommer nog fastighetsskatt, kapitalskatt, förmögenhetsskatt, gåvoskatt och arvsskatt tillbaka om det inte hinner bli val innan.
S har tre vägar framåt,
-dra ned på bidragen till sina kärnväljare, och deras nya kärnväljare.
-öka skatt på lön
-öka alla andra skatter ovan i det tysta + mjölka företagen på lite mer.
Det blir nog en mix av allt men det torde vara en riktig lågoddsare att man väljer det sista alternativet för det kommer göra minst ont.
Nu tillhör ju jag dom som satt och tyckte det var vansinne när man vräkte ut pengar på "bed and breakfast" för flyktingar och migrationsbudgeten var vadå, 3-4 ggr större än militärbudgeten (eller nåt) och känner att det kommer vara lite extra surt att man får betala mer framöver för att dom festade på ett maxat kreditkort.
Min brors mekanik-ingenjörs-konsult-firma med 40 anställda gav honom 300 000kr i vinst per år under dom här åren när man om man var lite driftig kunde leta upp en socionom, hyra ett hus på landet och göra sig 5-6 miljoner/år i VINST på att kalla sig HVB hem och få kommuner att skicka folk dit.
Tydligen så har de sociala kontona hos många kommuner 4-5-6 dubblats på 15-20 år och där får dom kanske ta och se över det lite men det blir väl samma sak där, man är tuff mot dom som följer lagar och dom som helt sonika sätter sig på tvären rör man inte.
Hur som helst förutser jag 10-15 år av hårdare tider i Sverige.
Stora förlorarna blir således medelklassen (av valfri etnicitet) om dessutom huspriserna får för sig att falla.
Om dessutom dessa hus dessutom är högbelånade för att fixa konsumtionsfesten av semesterresor, båtar, lyxbilar, weber summitgrillar, märkeskläder, dyr sportutrustning, nya köksrenoveringen, etc. så blir det jobbigt.
Om man betalat av huset och undvikit lån så klarar det sig fint. Kommer förmögenhetsskatten tillbaka så blir det till att se över strategin.
"En given bubblare är väl att regeringen kommer att använda en fortsatt konjunkturförsvagning som anledning att frysa inne slopandet av värnskatten. Den är väl i princip given."
… ok, jag sätter emot och ger dig 5 ggr pengarna. Taget?
Jag tror inte regeringen får inte igenom nån budget i höst utan att ha med slopandet av värnskatten.
Varför inte slå 2 flugor i en smäll med höjda klimatskatter som bensin, diesel, el och flyggskatter?
@J
Jag tror som dig. Nu ska lån och asylfesten betalas. Det finns inga andra verktyg i verktygslådan än skattehöjningar.
På vad lär vi ju få se.
Politikerna har suttit på händerna under hela högkonjunkturen och missade att dra ner på bl a räntesubventioner.
Nils, det är nästan lite tabu att prata om vad som drar nedåt verkar det som, man blir automatiskt lite lägre stående i folks ögon.
Vissa hävdar att det är det allmänna konjnkturläget, regeringen själva skyller på våra pensionärer osv. osv.
Tittar man strikt på kostnadsposterna så är och har kostnaden för asyl/migration varit enorm.
Kommunernas sociala konton har fullkomligt exploderat och migverket slängde sig med siffror om 400 till 700 miljarder i asylkostnader under 4år kommunernas kostnader oklart om dom var med.
Med tanke på hur arbetslösheten är fördelad och att våra ålderspensionärer betalat för sin pension så är det helt enkelt så att de som får ta del av det sociala kontot i stor utsträckning är utlandsfödda.
Sen får man leta jädrigt länge innan man hittar ett etniskt svenskt barn som kostar 70 000kr/månad i bara uppehälle som väl var närmast standardkostnad för det 30 000 ensamkommande?
Nu kan ju jag tycka att man kan öppna dörren för migranter som flyr krig och som man sen har tid/råd/vilja att integrera, inget konstigt med det och det bör varje land göra.
Att öppna slussportarna för ekonomiska/bidrags-migranter och säga att vi har råd, få en integrationskris på halsen, och sen behöva höja skatter, dra ned på välfärd och öka självkostnad för att få det att gå runt är fan bara dumt.
Jag känner INGEN från utlandet som vet hur situationen är i Sverige, alltså icke svenskar som inte bor i Sverige och som kan läsa tidningen, som tycker att Sverige gjort någonting bra. Dom undrar hur det känns att se sitt land gå åt helvete och sen flinar dom.
När jag började jobba utomlands 1999 så var svensk synonymt med en halvgud, man fick automatiskt status bara genom att vara svensk.
Nuförtiden är det bara Svenskar som fortfarande tror att dom gjort någonting gott och kommer bli ihågkomna som den humanistiska stormakten.
Höjningar av skattesatser ger lägre skatteintäkter. Laffer-kurvan är inte en myt. Tror dock att de ändå kommer att höja skattesatserna tills ekonomin kraschar fullständigt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ständigt detta skrikande om värnskatt. Samtidigt som "utbildningsvännerna" i högern står och gråter över civilingenjörer som blir utvisade där det visar sig att de erhållit löner som inte varit i närheten av att betala annat än kommunalskatt.
Låt folk flytta och bo var de vill om de kan försörja sig själva. Staten ska inte in och reglera vad storföretagen måste betala sina anställda.
Att avskaffa värnskatten är dessutom på sikt gratis, enligt både finansdepartementets och konjunkturinstitutets analys.
Jag gissar att du tillhör en av de grupperna som brukar älska arbetskraftsinvandring. Jurister, ekonomer, statsvetare och ledarskribenter. Grupper som inte behöver konkurera. Det är precis den här attityden som kommer att leda till en svensk Donald Trump. Sänk din egen lön med 30-40% så kommer du att ha mycket mycket mer trovärdighet.
Nej, jag jobbar med nånting inom IT/teknik/tillverkning kan vi säga. Jag har många kollegor som arbetskraftsinvandrat, och utan en del av dessa hade vår verksamhet förmodligen behövts läggas ner. Vi hade helt klart åtminstone inte kunnat expandera.
De tjänar dessutom inte dåligt, utan väl i linje och ibland mer än någon med samma erfarenhet som är utbildad på svensk teknisk högskola (jag har insyn via fack).
Sedan anställer vi gärna nyexade personer från Sverige, gärna via exjobb/deltidsjobb, men det är svårt att hitta tillräckligt med folk den vägen — folk får exjobb/jobb snabbt från civilingenjörsutbildningarna enligt min erfarenhet de senaste åren.
Du kan gärna vifta bort detta som en anekdot om du vill, men jag känner inte en enda person med samma utbildningsbakgrund som mig själv som ofrivilligt gått arbetslös — undantaget före detta högre projektledare/chefer, som velat vänta ut ett nytt jobb med samma höga löne- och förmånsläge.
Jag känner massor av civilingenjörer som går arbetslösa eller har fått försörja sig på helt okvalificerade arbeten.
Vad gäller lönedumpning så kan du kolla upp t.ex. fallet Tayyab Shabab eller fallet Ali Omumi. Jag tror faktiskt att jag väljer att tro mer på vad jag kan se som hårda fakta än vad en arbetskraftsinvandringsfantiker väljer att skriva.
Du får absolut välja att tro vad du vill — klart att du letar upp de historier som stödjer din åsikt.
Vad gäller arbetslösa civilingenjörer uppfattar jag det främst som ett problem för äldre, inte yngre. Och ska vi gå på hårda fakta så kan man se på både arbetslöshetsnivån hos medlemmar hos Sveriges Ingenjörer, samt lönestatistiken över tid.
Det är en internationell arbetsmarknad, så det flödar folk över gränserna åt alla håll (t ex Sverige -> Tyskland, Sverige -> USA, Sverige -> UK, men också t ex UK -> Sverige, Danmark -> Sverige, Indien -> Sverige, Kina -> Sverige). Vissa saker är förmånliga och trevliga i Sverige (t ex om man har familj), andra kan vara förmånliga i andra länder (t ex hög nettolön om man är ung expert i IT-sektorn i USA). I grunden tycker jag detta är mycket bra, då tvingas både vi vara ett konkurrenskraftigt land (just nu mycket pga förmåner och allmän trevlighet) och det går dessutom att få tag på folk med specialistkompetens enklare. Det gör att det inte heller blir någon fråga om en _extrem brist_, men det vore klart mycket trevligare i många fall att kunna rekrytera lokalt.
Jag är så outhärdig less på bortskämda svenska företag som förväntar sig att de tekniska högskolorna ska spruta ur sig specialister. Specialister får man av att anställa juniorer som får utvecklas. Jag är också trött på flosklerna om "social kompetens" för att därefter se svenska företag ösa in folk från länder som ligger långt långt långt långt från svenska värderingar (se world values survey).
Jag är trött på att höra om att de som misslyckas bara får skylla sig själva.
Jag är trött på lögner som den du producerar ovan om "ingenjörsarbetslösheten" du vet precis lika väl som jag att den beräknas som kvot av antalet ansökningar om a-kassa och antalet berättigade till a-kassa, den säger ingenting om de som inte uppfyller arbetsvillkoret, den säger ingenting om de som får jobba med okvalificerad arbetsuppgifter för att inte svälta ihjäl.
Som jag skrev i en annan kommentar så använder en del svenska high tech företag utländska konsultfirmor för långtidssamarbete (för temporär (några år) tillförsel av kvalificerad personal). Ja, man hittar inte längre tillräckligt med bra personal i Sverige, därför går man utomlands och bildar "partnerskap" med utländska konsultfirmor. Vi få svenskar får stå för kontinuiteten och peka ut riktningen med hela handen.
Företag gör vad som behövs för att fortsätta att producera och tjäna pengar. Om det betyder att ta in folk från utlandet så får det bli så. Och så har det varit genom hela historien, så det är inget märkligt alls.
Det är förstås en win-win situation. Man får in högutbildad personal för en bråkdel av kostnaden för en svensk, samtidigt som de sedan åker tillbaka med stadd kassa, upplärda med det senaste och kan göra karriär hemma med en svensk fjäder i hatten. Flera av dem gör flera resor hit. Kanske är det för att de gillar Sverige, eller arbetet, eller kanske för att de tjänar 4 ggr mer här än där, trots att det är relativt billigt för företaget.
Och en del blir förstås kvar här. Det är dessa högpresterande och högkvalificerade människor som buntas ihop med asylflyktingar och ekonomiska flyktingar, som invandrare. Som svensk skäms jag i djupet av mitt hjärta över denna brist på differentiering i debatten.
Högpresterande? Du, de jobbar för FAANG i USA, de skriver inte RoRapplikationer åt småländska källarföretag för 22000 i månaden.
Senaste jag hörde är att ingångslönen är 35000/månad för mjukvaruutvecklare.
Med högpresterande menar jag att de presterar på en hög nivå jämfört med typiska svenskar. Vad de gör i USA skiter jag i. Men jag är rätt övertygad om att de inte är bättre där, efter att ha handlett några från USA. Visst, en viss skillnad i kultur, ego och angreppssätt. Men i stort sett ungefär lika, fast betydligt billigare från öst än väst. Och i slutändan gör de som jag säger, oavsett var de kommer ifrån.
@Svinto du skojar eller hur? Kolla Tayyab Shabab hos centrum för rättvisa.
Tror inte ett enskilt fall där någon uppskriven av media är relevant för något alls, eller hur tänker du? Jag förstår inte din fråga. Kan du vara lite mer specifik.
Du verkar vara insatt i branschen. Exakt vad jobbar du själv med?
anonym: Du får projicera vilka tankar du vill på mig, men du har med all respekt ingen aning om den situation jag själv ser. Det handlar inte bara om specialister (även om det är tydligast där).
Vi anställer alla möjliga personer, inklusive folk med ingen eller liten erfarenhet — ofta söker vi just de sistnämnda på universiteten (du känner till det klassiska, arbetsmarknadsdagar + andra aktiviteter), men många försvinner snabbt till annat. Det _har hänt_ att vi haft extremt få svenska sökanden till nybörjartjänster och faktiskt haft den bästa matchen med en person från annat land, det handlar inte bara om specialister.
Jag förstår din invändning, men tror ändå de flesta med den utbildningen ganska snart får ett kvalificerat jobb. Om du har en bra studie på detta läser jag den gärna. Tills dess tycker jag lönestatistik + arbetslöshetssiffrorna räcker ganska gott som underlag.
anonym, även om du jobbar som städare eller snabbköpskassörska är det ingen nesa, alla jobb är värda.
Nån nämnde lafferkurvan. Det är vedertaget att den inte är av något större värde längre då arbetsinkomsterna som del av bnp är så låg som nu. Kapitalinkomster måste beskattas betydligt högre än arbetsinkomster. Beskattningen behöver öka rejält i progressivitet om sverige ska kunna behålla någon smula välfärd och dignitet.
@Svinto vad bra. Då kan ju du söka ett sådant jobb. Som jag sa, fortsätt med den här attityden att de som misslyckas får skylla sig själva och att de ska acceptera sin lott samtidigt som det storgråts offentligt för utvisade lönedumpare, ni kommer att få en svensk Donald Trump till slut.
Alla jobb är inte lika mycket värda, lågt betalda servicejobb leder till att dessa anställda kommer kosta staten mer än de drar in. En förlustaffär alltså. Därför kan inte lågavlönade jobb lösa arbetslösheten, iaf inte så länge vi har såpass goda förmåner och försäkringar
Skrev värda, inte lika värda. Marknaden värderar vad alla jobb är värda, så alla jobb är värda någonting, vissa väldigt lite dock, om vem som helst kan utföra dem.
Således en svagare konjunktur än den senaste 2011-2012, intressant!
Det enda jag märkt av är att det inte går att pruta på någon bostadsrätt, att ordervolymerna ökat på jobbet och att SEKetas försvagats under året.
Toppen att ordervolymerna ökar.
Tyvärr har tung exportindustri och internationell handel inte den sitsen i nuläget.
Vilken typ av produkt/tjänst produceras på Goofys arbetsplats?
Är det mediciner, betting eller kanske tobak?
Jobbar man inom en industri som tillverkar sånt som i princip alla OEM´s vill ha är man väl diversifierad. Nej det är varken medicin, betting eller tobak. Det är dock också bra branscher. Man slutar inte ta sin diabetesmedicin p.g.a. lågkonjunktur.
Då är det väl främst okynneskonsumtionen som minskar?
Du menar lyxkonsumtion som man avstår för att det nödvändiga har blivit dyrare?
Jag tror vissa relativt köpstarka konsumerar mindre nytt och mer begagnat det senaste året.
Lars: Off topic förståss men du får gärna skriva ett inlägg om hur du idag ser på att investera i vad nu black pearls fortsättning heter. Tror du fortfarande på dem på lång sikt eller har utvecklingen gått åt annat håll än du förr gissade? (Jag gissade själv att de skulle bli en mycket bra investering men har ändrat mig, så det kan hända den bäste :))
International Petroleum Corporation (IPC). Lupe är storägare.
International Petroleum Corporation (IPC). Lupe är storägare.
Varför göra det komplicerat?
Om 6 månader är det rea på allt på börsen. Även i lågkonjunktur finns det basbehov, mat och billiga nöjen kan ju vara ett tips.
Chips och öl brukar ju vara poppis i downturn, billigare än krogen och klubbar.
Mera Burken och rockfolket och mindre Clapton?
Det gäller nu att se över sin privatekonomi. Amortera hårt, löneväxla, spara, handla andrahand, skaffa vårdförsäkring, minimera utgifterna.
"nu", detta gäller väl alltid?
Framför allt se till att skaffa låga fasta kostnader. Och få med familjen på allvaret. Det blir till att laga all mat själv med ingredienserna från Lidl, ingen mer svensk hängmörad oxfilé.
Det går att åka på semester till Thailand med hela familjen utan att det kostar skjortan om man bor på billiga hotell och åker kollektivt.
Och som alltid, bunkra toalettpapper och ammunition!
Bättre att spara och inte amortera. Blir SEKetas värdelös kan man amortera sen men stärks SEKetas kan man köpa på sig billiga tillgångar.
Bra att spara om man har lån men dumt att amortera när räntorna är så pass låga och dessutom sjunker.
Eh, thompi, panik är ingen bra strategi. Har man inte koll på läget så är det försent att skaffa det nu, och då handlar det förmodligen mest om skademinimering.
Själv tänker jag inte ändra på något. Amortera, löneväxla, etc. är inget som ger något resultat på så kort tid som en lågkonjunktur. Snarare kan exempelvis amortera bara spä på lågkonjunkturen, en negativ spiral. Ta istället och spendera dina pengar på något riktigt onyttigt så är du en god konsument.
Världen är lånefinansierad. Usa hade i juli månad ett budgetunderskott som är större än Sveriges totala statskuld. Sedan Donald trump tillträdde har han ökat usas statsskuld med mer än Italiens totala statsskuld. Och den brukar inte nämnas som liten. Argentinas statsskuld är en myggas fis i rymden i jämförelse
Vad är det man ”ser” innan det inträffar och varför?
Alltså vad orsakar ”När konsumtionen dök till negativ i augusti 2008 var vi bara en månad från att den akuta finanskrisen exploderade i september.” innan krisen har skett?