Nedan följer konjunkturläget i enskilda sektorer. Byggsektorn och tjänstesektorn är som helhet nu negativa i lågkonjunktur, och läget är nattsvart inom petroleumindustrin och arbetsförmedling- och bemanningsföretag, samt partihandel för jordbruk. Internethandeln är det enda som är i överhettning utöver enstaka industrisektorer. Trots fortsatt högkonjunktur för industrin är företag som servar företag via handel och tjänster de som går sämst.
Konjunkturläget enskilda sektorer. |
Hushållen (-4.2), byggsektorn (-0.1) och tjänstesektorn (-1.2) är negativa. Industrin är fortfarande positiv på +8.4 och håller upp näringslivet som landar svagt över lågkonjunktur med +1.7.
Nattsvart läge är det fortsatt inom petroleumindustri och partihandel för jordbruk, vilket inte är något nytt. Mer intressant är att arbetsförmedling och bemanning fortsätter vara kvar i misärläge, vilket iofs inte är något nytt. Man ser helt enkelt inte något behov från kunderna av tillfällig personal eller rekrytering framöver. Detta talar snarare för att arbetsmarknaden generellt är mättad och det inte behövs mer persona..
Internethandeln är förstås fortsatt överhettad på +20.9.
Att företag som arbetar business-to-business går dåligt bekräftas av att i princip samtlig partihandel är i lågkonjunktur.
Enda undantaget är övriga maskiner. Det ser ut som att företagen alltså drar in på inköp och vissa dussininvesteringar. Konsumenternas detaljhandelns positiva +3.5 står sig rätt slätt mot -7.8 för partihandeln. Om någon trodcde att detaljhandeln hade kris, så är det alltså långt mycket värre för de affärsverksamheter som som är inriktade mot företag. Detta trots att industrin är kvar i högkonjunktur, om än vikande.
Men detaljhandeln har fått sig ett uppsving under april. Konsumenterna har väl betalat av sina faktiska eller upplevda skulder från julhandeln nu…
19 kommentarer
Det där med att "arbetsmarknaden är mättad" är väl som alltid en sanning med modifikation. Kollektivet av arbetslösa matchar antagligen inte de behov som finns hos arbetsgivarna, som vanligt.
Verkar vara lätt att få sommarjobb (anekdotiskt).
Företagen kan inte hitta folk med den kompetens de vill ha, till den lön de är villiga att betala, och att utbilda folk är tydligen otänkbart.
Det enda positiva med det här är att några av rövhålsrekryterarna jag har mött när jag har sökt jobb troligen sitter rätt löst nu och kanske får känna på hur det känns att bli behandlad som de har behandlat mig.
Den obefintliga räntan håller liv i en massa zombie företag som borde lägga ner och låta arbetskraften göra något som det går att tjäna pengar på istället.
Samma sak med statens bidrag till anställning, håller också liv i en massa skruttföretag som antingen borde rationalisera eller försvinna.
Sedan så gör ju lagstiftningen att riktiga företag inte vågar anställa annat än den mest attraktiva arbetskraften, de som har någon som helst sjukdomshistoria i bagaget kan glömma anställning i annat än kategorin bidragsberoende skruttföretag.
Ja det går att sabba mycket med vansinnig (sosse)politik!
@En halvkokt i folie
Ungefär som svenska industriföretag som är beroende av sina "världledande" arbetskraftsinvandrare med lön på 22-23000 i månaden?
Kan du ge ett exempel på ett sådant zombieföretag?
Där du jobbar verkar ni ju inte vidare mycket att göra, typisk zombie verksamhet!
Bra skrivit hördu. Men exemplet?
Hej foliehatten.. kan glädja dig med att anställningsstöden är det slut med nu. Finns inget kvar (förutom för de med funktionshinder).
För övrigt har du fel i att det är sossepolitiken som skapat denna sits – 1994…
"Att företag som arbetar business-to-business går dåligt bekräftas av att i princip samtlig partihandel är i lågkonjunktur."
Konstig slutsats. Det är ju inte precis så att industrin säljer direkt till konsument.
Jobbar själv i vvs branschen och där ser vi mindre rörfirmor 5 – 10 anställda som går i konken titt som tätt sista 1.5 åren.
Har en del kontakt med Peab som säger att dom har väldigt mycket tom nyproduktion.
Var på besök hos Skanskas anläggning för stora entreprenadmaskiner där har dom fått hem en stor del av deras pålningsmaskiner och så många har dom inte haft hemma på +10 år enligt ansvarig.
Själv sitter jag skild sedan 6 mån i tillfälligt boende till våren 2020 med kontantinsats till nytt boende men priserna här i Tyresö, Stockholm står på sig.
Osäker på om man ska vänta eller inte men det kliar i fingrarna när det kommer ut bra objekt, hoppas så klart på nedgång inom 1 år.
Ta en titt på denna: HOX Sverige
Om man tror på grafmagi kan man se att perioden från 2017 och framåt har stora likheter med perioden från 2011 och framåt. Ökning i början av året. Bara lite mer överdriven 2017. Kraftig minskning mot slutet av året. Snabbt uppstuds och långsam ökning under ett år, och ni kan aldrig gissa vad som hände sen …
Men det skulle inte förvåna mig om det är annorlunda i Stockholm.
Bra läge ändå att ha boende ett år framåt och kunna hitta något riktigt perfekt för just dig. Tror det är mycket viktigare än den eventuella prisskillnaden inom ett års tid.
Skanska sitter på en del riktigt stora kontrakt för bl a Trafikverket, delar av E 20, Västlänken mm så det förvånar mig att de har sådan överkapacitet alltså.
Iblandekonomi, det kommer inte att hända, efter 2011 var det en lång period av räntesänkningar, jag garanterar att det inte upprepas från dagens nivå.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/finansiell-utveckling/styrrantan/
@Multiple Miggs: Jag kan lova dig att räntan är minst lika fördelaktig nu som 2011. Faktiskt är det inte så svårt nu att i reala termer få negativ av banken ränta då nivåerna ligger en bit under inflationen.
Det är ganska många i Sverige som kan räkna ut det, och det kan komma att påverka bostadspriser.
Undrar hur arbetsmarknaden beräknas? Specialistsjuksköterskor inom operation byts nu ut till undersköterskor i Linköping och operationsassistenter rekryteras från Baltikum till Göteborg. Det finns visst personal inom Sverige om man betalar rimlig lön men det vill man inte. Kanske är det så i andra branscher med? Påverkar sånt?
Frågan är om partihandeln är kanariefågeln i gruvan när det gäller konjunkturen eller den fysiska butikhandeln. Antar att näthandeln kortsluter partihandeln helt.
Man kan ju hoppas att "arbetsförmedlingsbranschen" går dåligt för att arbetsgivarna nu kommit på att de tillför en usel tjänst (oftast). Tillsammans med syskonverksamheten HR.