UC rapporterar att antalet konkurser ökade med tretton procent under 2018. Skillnaden är stor mellan branscherna, och minst ökning såg man faktiskt inom detaljhandeln. Istället var det transport, restaurang och hotell och okategoriserade serviceföretag som drabbades hårdast. Men även den högkvalificerade sektorn juridik, ekonomi, vetenskap och teknik visade upp hela 18% ökade konkurser.
![]() |
1.20% konkursutsatthet i byggbranschen. |
Inga speciellt muntra siffror alltså. Som helhet ökade konkurserna med 13%. Andra serviceföretag ökade med 39%, transport med 29%, restaurang och hotell med 17% och juridik, ekonomi, vetenskap och teknik med 15%. Byggsektorn ökade bara sina konkurser med 11%, något under Sverigemedel.
Att just juridik-teknik ökar är intressant. Dessa högkvalificerade jobb sägs ju alltid vara osårbara, men sedan kommer konjunkturverklgiheten. Konkursutsattheten är dock den lägsta i landet med 0.32%, medan störst konkursutsatthet är restaurang och hotell med 1.56% och här följt av byggbranschens 1.20% och sedan detaljhandelns 1.19%.
Även information och kommunikation ökade med 15%, men har en fortsatt låg konkursutsatthet på 0.46%.
Slutsatsen är att detaljhandel, bygg och hotell-restaurang har fått upp takten och är inne i andra andningen vad gäller konkurser, men att nu även de kvalificerade branscherna kommer starkt, vilket kan ses som en konjunkturindikator.
Vid det här laget är det knappast någon överraskning att konjunkturen viker, men det är intressant att se den snabba ökningen för kvalificerade branscher. Även den här gången kommer “säkra jobb” att få se jobb försvinna.
Konkurserna minskade i Västmanlands län, Jämtlands län och på Gotland. I övrigt ökade de eller var någorlunda oförändrade i hela landet. Stor-Stockholm var överrepresenterat med 15% ökade konkurser, dvs mer än riket i snitt.
9 kommentarer
Det blir nog tufft för handeln i år, näthandeln ökar och slår därmed ut mindre butiker, räntorna stiger lite, folk blir mer försiktiga och handlar mindre. Göteborg är särskilt utsatt eftersom det blir svårt att ta sig till stan med bil, en stor del av innerstan är uppgrävd p.g.a, Västlänksprojektet, så det blir nog tufft för många handlare.
När man går i butikerna i Göteborg är det oftast fler säljare än kunder i butiker (undantaget vid REA). Rätt jobbigt som kund då säljarna följer ens steg och alla frågar vad man är ute efter.
Byggsektorn påverkas väl inte så mkt egentligen. Inte när dom säljer till priser som vanliga Svenssons har råd med:
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-lindholmen-goteborgs-kommun-brf-lindholmsvarvet-lgh-5b-1301-11636136
Ett observandum är att COOP/Konsum som förr i tiden hade de snålaste öppettiderna, numera har de mest generösa öppettiderna i livsmedelsbutikbranschen, enda sättet för dem att konkurrera då Lidl, Willys, Netto, Sparköp, Etc alla har lägre priser (och i många fall intressantare specialvarusortiment enligt rotationsprincip).
Kan inte hålla med att Coop har de generösate öppettiderna.
Willys och matvärlden och Ica Kvantum öppnar alla 8:00 och stänger klockan 22:00
Det vore intressant att se om en del av konkurserna, särskilt inom bygg, kommer av att typ gästarbetare eller andra EU-medborgare avslutar sina företag när konjunkturen viker och rundar av i Sverige?
Gissar på att statistiken in visar sådant men ur ett både Sverige- och EU-ekonomiskt perspektiv är det en inttintres fråga.
För det första har jag svårt att se att det skulle vara så. Sådana företag har väl inte skulder som gör att de går i konkurs.
För det andra ser jag inte varför det skulle vara intressant.
För övrigt kan man fråga sig varför gästarbetare skulle köra med svenskt bolag? Är det för att de tycker det är så häftigt att betala skatt eller? Kör man med utländskt bolag så kommer man ju inte med i statistiken över konkurser i Sverige i vilket fall.
Sen så varför skulle man avveckla företaget bara för att man inte får uppdrag just i Sverige? Det lär ju inte vara permanent och när konjunkturen vänder upp igen kan det ju vara bra att ha ett bolag så man kan komma och gästarbetare igen…
Du har absolut möjligen rätt. Jag kan inte exakt hur de olika bolagskonstruktionerna kan se ut i detta fall. Det beror väl helt på liksom. Är det så som du beskriver det är det väl bra för det förvillar inte statistiken då.