Jag får många frågor om hur man ska skydda sig mot kronfallet. Nedan finner ni mina egna åtgärder, som redan var tagna innan. Frågan är hur ni bloggläsare själva gör?
En pangaautomaat i Narva, Estland. Euro kommer ut ur den. |
Diversifiering är alltid nyckeln till all riskhantering inom finans, och så även när det gäller att skydda sig mot valutarörelser.
Jag har tidigare ägnat en hel del tankeverksamhet åt detta och kommit fram till att en ganska agnostisk inställning är det som gäller normalt. Valutor pendlar fram och tillbaka, och en diversifierad portfölj kommer delvis kompensera för detta. Svårare är att skydda sig mot stora permanenta rörelser.
Normalt har kronan pendlat fram och tillbaka mot t ex USD och EUR och att försöka trejda tillgångar mot detta blir rätt lönlöst. Problemet blir om man får en utveckling som för t ex isländska kronan. Det är knappast otänkbart att Sverige drabbas av en motsvarande bank- och finanskris om några år, när bostadsbubblan har smällt.
Jag har landat i att försöka hålla en hälsosam mix av tillgångar exponerade mot utländska valutor. Exakt procentfördelning beror på mot vad man mäter – bruttotillgångar, brutto utan pension, netto eller netto utan pension.
I grunden har jag direkta hedgar mot kronförsvagning i form av främst guld och silver (via annonsören Liberty Silver). Dels en liten fysisk mix i bankfack, och dels via GoldMoney, som också erbjuder kontokort för enkel användning av medlen. GoldMoney ger också en möjlighet att sätta likvida medel i valutorna EUR, GBP, USD och CHF, förutom silver och guld.
Till detta har jag även investeringar i EUR via bloggens annonsör Trine.
Lysa (också annonsör på bloggen) placerar 80% av börsinvesteringen i utlandet och 25% av obligationsinnehaven. Med min riskmix på 23% börs och 77% obligationer, så innebär det att 37% av mina Lysatillgångar är utanför landet. En del av de svenska aktierna är också främst beroende av utlandet, men det ignorerar jag här.
Slutligen är 75% av mina direkta aktieinnehav rent utländska innehav, tungt exponerande mot främst USD, samt exportbolaget Climeon (med kunder på Island, i Kanada, USA, Tyskland, Italien mfl – i pressmeddelanden brukar det stå EUR, så man får förmoda att det är euro som gäller för kontrakten). Nej, jag säger inte vilka de andra aktierna är. Varför skulle jag det?
Sammantaget landar detta i att av finansiella bruttotillgångar är 36% mot utländska valutor. Skippar man pensionssparandet (tjänste- och privat) så är 56% av tillgångarna mot utländska valutor.
Bägge dessa siffror är brutto. Det finns även skulder. Och skulderna är i SEK, så tittar man på finansiellt netto inklusive pension är 49% mot utländska valutor. Och finansiellt netto utan pension är 93% mot utländska valutor.
Detta är oräknat bostaden dock, men den räknas inte som finansiell tillgång.
För att summera så sover jag inte dåligt om natten på grund av kronfallet. Diversifieringen gör att jag är någorlunda opåverkad finansiellt än så länge.
Pensionstillgångarna är dock enbart mot SEK, vilket kanske inte är optimalt. Dock bör man nog ha sin pension mot den valuta man kommer få sina pensionsutgifter i, men normalt ser det inte ut så här för min del, utan det beror på att jag ligger likvid.
Grunden i ett hyfsat skydd mot valutarörelser är att alltid vara diversifierad. Att agera när tidningsrubrikerna skriker ut om den svaga kronan kan mycket väl vara för sent.
Men hur gör ni själva? Hur skyddar ni er mot valutarörelser? Eller struntar ni bara i dem? Hur exponerade är ni själva mot kronkursen? Kom ihåg att dina skulder sannolikt är i SEK, så titta helst på nettotillgångar.
144 kommentarer
Metall hos banken och träd i skogen.
Själv utnyttjar jag goldmoney:s tjänster. Har fortfarande personal så är helt gratis att förvara guldet samt kinesisk valuta i byrålådan.
Har du bytt till "holding" Lars, och om du gjort det, gick det smidigt eller var det struligt?
Goldmoney har dåligt rykte så undvik dem.
"Goldmoney har dåligt rykte så undvik dem"…? Nu har jag ingen aning om vad Goldmoney är och vad de gör, men jag förstår mig inte riktigt på sådan grundlös ryktesspridning. Vad beror deras dåliga rykte på?
Herregud, då kan väl ändå ta reda på fakta själv om du nu inte tror på mig?
Det skulle jag såklart göra om jag skulle göra affärer med Goldmoney, men just nu förundras jag bara över ditt cirkelresonemang. Det kan såklart finnas anledningar till att undvika Goldmoney, jag har som sagt ingen aning, men om du vill bli tagen på allvar bör du kanske uttrycka dig bättre.
Också rysligt intresserad. Har jag något att klaga på är det att de är extremt strikta när det gäller formalia och pappershantering.
Cirkelresonemang?
Jag har varken ork, lust eller tid att förklara en slutsats.
Upplever inget strul varken vid insättning eller uttag men övergången till holdingkonto har varit bekymmersamt pga all byrokratisk exercis men de har en ny tjänst som underlättar en hel del. Utöver det är jag mycket nöjd med tjänsten. Ska ut på äventyr i Europa i sommar, ska beställa mastercard kopplat till guldet. Hoppas det går smidigt
Det är klart att tjänsten fungerar när allt är frid och fröjd och kurvorna pekar åt rätt håll.
Erkänn att det endast är på grund av G-ordet du ogillar goldmoney Stefan! 😂 Vi vet att du hatar den gula metallen vid det här laget.
Det ska erkännas att jag tycker guldbaggarna är sjukt jobbiga.
Maken till sekt är svår att finna.
Fast Sandow, oavsett vad du väljer att tro på är det först när the shit hits the fan som du vet om du anlitat rätt firma.
Jag har haft GoldMoney sedan våren 2006. Eller var det 2005?
Det är alltså genom finanskrisen 2008-2009, skuldkrisen 2010+, kraschen 2011.
Inte märkt av några problem.
Vore rysligt kul med referenser till dina påståenden, Stefan Östergren. Det är okej att du bara avskyr allt som har med guld att göra, men då är det en åsikt, inte fakta.
Lars. Suveränt att det fungerat. Har du likviderat ditt innehav under resans gång?
Jag avskyr inte guld, däremot har jag svårt för rabiata guldbaggar likväl som jag har svårt för rabiata aktie- eller obligationsspekulanter. Dvs de som vägrar se varje sparforms nackdelar.
Ja, jag likviderade hela innehavet under resans gång, minns inte riktigt när dock. K4-deklarerat och allt. Har byggt upp nytt innehav sedan dess, som dock ej likviderats, men väl K4-deklarerats vid omplaceringar.
Och med likvidering var det utbetalning till konto i svensk bank som avsågs.
Kanon att allt fungerat.
Finns det ingen tjänst med nöjdare kunder för ändamålet?
6.8 av 10 på Trustpilot är ju mindre bra.
https://www.trustpilot.com/review/www.goldmoney.com
Ja, många klagomål på att det är svårt att öppna konto. Som jag skrev är det en process att t ex gå till Notarius Publicus för att få sin identitet verifierad etc. Så ditt "tjänsten har dåligt rykte" baserar sig på att de håller väldigt strikt på regler mot penningtvätt och för kundkännedom.
Men vill man öppna ett konto med ett klick hö-hö så är det förstås inte tjänsten för dig. Du kan ju fundera på vilken tjänst du föredrar Stefan, den som bara kräver ett klick eller den som kräver korrekta juridiska handlingar, notarius publicus etc?
Så fantastiskt är väl ändå inte bolaget?
De går med negativt kassaflöde och rullar nu vidare efter en finansieringsrunda. Var är det positiva med det?
Stefan: jag tycker du har en ganska dålig attityd. Först slänger du ur dig ett lösryckt påstående utan att ens specificera dig ytterligare. På det förväntar du dig att folk skall googla efter belägg för det inklusive fas du menar mer specifikt.
Är det något man blir less på är det sånt beteende…
Det "lösryckta påståendet" låg det viss analys bakom och jag är inte imponerad. Det är märkligt att företaget går med negativt kassaflöde då det inte är i start-up. Fas 2 blir att ta reda på varför bolaget är kapitalslukande. Min killgissning är att bolagets logistik är kapitalkrävande och det är alltid negativt i min värld för ett etablerat och moget företag.
Stefan: ja och det krävdes att man tjatade på dig innan du behagade haspla ur dig det…
Stefan: det är ju återigen lustigt att du kallar människor som uttalar självklarheter för sektmedlemmar. Det är inte ett dugg kontroversiellt att säga att guld har varit pengar med stort P under hela mänsklighetens moderna historia. Det är inte sekteristiskt att hävda att guldets värde stått sig väl genom seklerna.
Märkligt nog var det så mainstream med dessa uppfattningar för bara några generationer sedan att det var rena guldbaggeartiklar tom. i nordisk familjebok!
http://runeberg.org/nfal/0504.html
Det är sektbeteende oavsett vad det gäller om man vägrar se nackdelarna.
Stefan: vem vägrar se nackdelarna, nackdelarna med vad förresten? Menar du goldmoney eller innehav av guld generellt?
Nackdelarna är såklart risken för stöld, och att det är en fysisk tillgång som inte kan transfereras digitalt. Det senare är också en av fördelarna.
Har aldrig stött på någon som hävdat att det inte finns nackdelar med vilket tillgångsslag som helst. Jag vet inte var du får din information ifrån dock. Jag gissar på ren introspektion från din part.
Diskussionen back in the days vi hade var väl om guld var en valuta?
Strunt samma. Ämnet är uttömt för min del.
Jo, vi vet det. Du vill inte diskutera eftersom du bara bestämt dig för att du har rätt. Dvs ämnet är uttömt enligt ditt sätt att se det. Det verkar vara din standardmetod när du inte har några argument.
Vad vill du? Finns ju liksom inget att diskutera. Du tycker att guld är en valuta, jag tycker att guld är en råvara.
Det finns massor att diskutera. Sluta med dina falska dikotomier. Guld är både en valuta OCH en råvara. Det är helt okontroversiellt. Det verkar bara vara du som av någon anledning blir provocerad av dessa självklarheter. Anledning oklar.
Som sagt, ingen idé att diskutera detta, ämnet är uttömt.
Vi gillar olika!
Mestadels svenska företag, en hel del med exportexponering.
Valutor rör sig upp och ner så det finns inget att tajma. I tjänstepension och premiepension är det rätt mycket global exponering (mest USD förstås pga USA-börsens vikt i globala fonder).
Ser helt OK ut än så länge. Nettoförmögenheten på ATH i både SEK och USD, förvånande nog eftersom vi borde rasat vid det här laget. Händer väl kanske nästa år då.
Kryptovalutor
"Pensionstillgångarna är dock enbart mot SEK, vilket kanske inte är optimalt. Dock bör man nog ha sin pension mot den valuta man kommer få sina pensionsutgifter i, men normalt ser det inte ut så här för min del, utan det beror på att jag ligger likvid."
Denna fonden har jag i tjänstepensionen https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1194/ms-invf-us-dollar-liquidity-a så det går att ligga i "likvid" i USD.
Dock har jag inte hittat den fonden i PPM-systemet eller så har jag bara letat dåligt. Det fina med den är att den avkastar 0,12% på månadsbasis i USD. Så den slår svenska korträntefonder vid stillastående valutakurser.
Den gjorde ju 0% i avkastning från 2009 till 2016 enligt faktabladet så då var det ren valutaspekulation som gav avkastning. 2017 avkastade den 0,7% enligt faktabladet.
Toni.
Den kommer att avkast framöver pga att FED höjt räntan.
Dom har ju inte höjt. Dom lämnade ju den oförändrad. Prognosen säger dock en höjning i Juni men du vet hur det är med prognoser. Har du en motsvarighet till den här räntefonden fast i EUR?
Här har du FED Repo Refi.
USD kortsiktiga räntor kommer att avkasta framöver.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Styrrantor—internationellt/
Nej, jag har inte hittat/letat efter en EUR-fond.
Anledningen till att fonden börjar avkast först nu beror på att det tar tid att omsätta de gamla innehaven. De kör max löptid 397 dagar.
Den länken förklarar ju bara vad styrränta är för något?
Tror du att USD kommer bli starkare mot SEK framöver? Är verkligen FED´s ränta det enda som styr USD? I så fall bör man ha allt i USD fram till Riksbanken börjar höja om dom någonsin gör det?
Länken var för att visa varför fonden inte har avkastat nämnvärt på 10 år.
Det är verkligen inte så enkelt att räntan styr valutakursen så det är massor av andra faktorer du måste ta hänsyn till.
Skräckexemplet just nu är Argentina med en styrränta på 40% pga en mycket svag valuta.
Vad tror du är bäst just nu för att säkra sitt sparkapital till efter valet någon gång för att se vad som händer? Känns inte som att kronfallet kommer att avta snart.
Som Cornu skriver. Diversifiering.
Sen måste du ju själv ta ställning till detta.
Man är alltid sent ute. Tänk om man visste det för flera år sedan att det betalar sig mer med finansiell kunskap än metallurgi.
Det är nog mycket enklare att försörja sig på metallurgi än finansiell kunskap. Det är försvinnande få som slår marknaden.
Extremt mycket arbete för att slå marknaden kontinuerligt.
Att jobba som ingenjör är nog rena semestern i jämförelse med trader/investerarverksamhet. Så nej, det är inget jag rekommenderar till gemene man.
Njaa….den finansiella kunskapen leder ju långsiktigt till mycket högre besparingar trots lägre förvärvsinkomst. Om man bara har för avsikt att leva från månad till månad utan besparingar ett helt liv så är ingenjörsyrket bättre dock.
Det är inte så lätt som det verkar. Finns ju en myt att det är lätt att leva på finansiella inkomster vilket är helt fel.
Jupp. Har bloggat någon gång om hur usel timpenning traders kan ha. Bättre att ta ett jobb.
Det är som vilket eget företagande som helst. Ett jävla slit men kul och timpenningen är inte i närheten av vad drömmarna i tjänst tror. Myten om den egna företagarens profit är ju också väsentligt överdriven.
Det jag jämför är egentligen en ingenjör men finansiell kompetens jämfört med en ingenjör utan finansiell kompetens. Den finansiella kompetensen tenderar man att skaffa införskaffa sig efter en 5 årig civilekonomutbildning. Den har man nytta av genom livet oavsett om man väljer att jobba som något annat eller inte. Att jobba i kundservice på en bank och få ut 20 000 men veta hur man genererar avkastning på sina sparpengar är bättre än att jobba som ingenjör för 25 000 och inte veta det. Kombinationen av finansiell kunskap och ingenjörskunskap är däremot en lyckad combo.
Tvivlar på att just ekonomutbildning är den gemensamma nämnaren vad gäller personer med ”finansiell kunskap” som du kallar det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man lär ju sig dock mer om finansiell kunskap på en ekonomutbildning kontra ingenjörsutbildning och om så inte är fallet kan man lika gärna lägga ner ekonomprogrammen i Sverige.
Tveksamt att man är bättre placerare bara för man utbildat sig som ekonomi. Placeringar handla mycket om intresse, förutspå trender, timing och uthållighet.
USD equity. EUR gör ingen glad och guld betalar ingen ränta.
Ha ha ! Har också en bild på Swedbanks "Pangaautomaati" men från Tallinn bredvid "donken" vid korsningen Viru/Valli vid Musmäägi!
jag har också en bild på Swedbanks vräkiga skrapa i Riga.. 😉
Mycket, mycket små skulder i SEK… Inte några i € eller $
Bor billigt och bra!
Aktier i svenska bolag som nu går fortare än X 2000 – läs skogsindustri och verkstad – och som ger rejäl utdelning.
Gjorde mig av med "tjafset" i H&m (via fond) vid årsskiftet.
Sorgebarnet är "Lars Magnus Kompani"…
Kryddan är några IT-bolag … Dock INTE modell "Framfab" eller "Prosolvia" !
Denna fördelning sedan 8 veckor.
Fysiskt guld,silver 60%
Precious guldfond 25%
Liten del Crypto20 fond 5%
Globalfond 10%
Hur mycket betalar du för förvaring varje år + vid ev inlösen av ditt guld?
Har du räknat fram någon kostnad i %?
Jämför gärna transaktionskostnaden för fysiskt med förvaltningsavgiften i en fond. På några år blir fysiskt billigare än fond.
Guldet har gått upp så det täcker inlösen plus ca:0.5%, förvaringen är löst på ett bra sätt och är gratis.
Tröttnat på Ingves fasoner nu så det blir att byta vissa sparkonton mot ISK hos någon aktör som har många penningmarknadsfonder, helst i fler valutor än USD och EUR, så troligtvis Nordnet där även CHF och NOK finns.
Att kunna ligga likvid i andra valutor hos GoldMoney lät intressant, men hur bökig blir deklarationen då? K4?
Som om det skulle vara möjligt för spelare att vinna över systemet. Det funkar inte i längden. Finanssystemet är lika riggat som vilka hazardspel som helst. De slutar alltid med att banken vinner. Alltid.
Definitivt inte.
Tittar vi 20 år bakåt i tiden har Nordea underpresterat mot OMXSPI.
Banker är typ det sämsta du kan köpa om du vill undvika risk.
Vid varje finanskris tvärdör de värderingsmässigt.
Man får bra betalt i SEK om man säljer utländska tillgångar nu. Och svenska exportföretag lär göra bra vinster med tanke på den låga kronan. Brukar bli bra att köpa svenskt när kronan är svag.
Kan bli en dubbel smäll om man köper på sig svenska företag nu. Först kronfall och sen börsbubbla.
Du menar att du tror det blir kronfall nu?
Jag skulle snarare satsa på att kronan stärks i takt med större aktivitet i industrin, som leder till högre räntor och större efterfrågan på kronor för att betala för produkter.
Spelar ju ingen roll ifall vi får en ny finanskris och ingen efterfrågan.
Trots att SEK bottnar och svenska industriprodukter blir billigare kan det ändå vara så att vi en bankkris att företag/länder får problem med finansieringen av inköp av nya produkter och varför skulle dom ens köpa industriprodukter samtidigt som efterfrågan på det dom har för avsikt att producera med hjälp av dom har avstannat.
Exakt @Toni!
Däremot skulle jag inte köpa mer svenska industriföretag nu!
Ryssland torde dock inte ha något problem med finansieringen.. Enorma gas- och oljefyndigheter är fullt konvertibla och så länge Putin sitter kvar är det stabilt!
och för att modernisera Ryssland är det till företag som Bosch, Siemens , MAN m.fl. som man går till . och var har dessa föetag sina underleverantörer ? 😉
Idag återinsätts förresten Putin på posten som president för 4.e gången !
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/07/vladimir-putin-inleder-sin-fjarde-presidentperiod-i-dag
@Bengt: Tror du att storbolag som Siemens kan täcka vinstbortfallet från övriga världen genom att sälja till Ryssland vid en eventuell bankkris?
Nej, men med tanke på att Putins Ryssland nog undeviker att köpa "skrutt och guttaperka" från det stora landet i öster och att Putin sedan sin tid i DDR pratar flytande tyska så.. 😉
Hmm… var skulle finanskrisen komma ifrån i det här läget? Sverige lär inte generera någon förrän om ett år, men troligtvis längre bort.
iblandekonomi
Bara valutarörelsen i sig är ett varningstecken.
Stefan: Varför? Tidigare exempel.
2008
Finns säkert någon valuta som SEK försvagades mot innan krisen 2008, men för de flesta var det nog tvärt om.
Amerikaner och Tyskar köper säkert på sig SEK nu när det är billigt då kronan bara är lågt värderad tillfälligt 🙂
Lite OT men …
Med tanke på att den svenska kronan står lågt.. Den norska gör det också vilket jag har lite svårt att förstå dock..
Årets sol- och badsemester för dem som gillar sådant torde gå till Bulgarien och/eller Rumänien..
Turkiet är pga Erdogan & Co ett stort NO-NO !
Så farligt är det verkligen inte att vara i Turkiet.
Det gäller bara att gå på en restaurang med flaggan hängandes och det gör den överallt.
Med tanke på Erdogan & Co och den allmänt oroliga "stämningen" i området med potentiella terriste och attentat mot västerlänningar skulle jag undvika Turkiet..
De längtar efter turister så det är verkligen inget problem.
Däremot kan man ju har moraliska aspekter och vägra åka dit pga det.
Tja, för en 800 – 850 SEK får man idag en flygstol t.o.r Adriakusten i Kroatien.
Tyvärr har ju den kroatiska Kunan följt € och gått upp lite väl svettigt..
https://www.reseguiden.se/sista-minuten/fran-goteborg/flyg#s?order=price&upper_right=180,90&lower_left=-180,-90&product_type=flight&last_minute=1&adults=1&date_from=2018-05-07:&departure_id=2711537&departure_name=G%C3%B6teborg&silent=false
Förra året åkte 140 000 kroater på skidsemester i Alperna. Kanske kan bli en budgetresa till Sverige nästa år när kronan bottnat ännu mer.
Är i Turkiet just nu. Känner mig säkrare här än hemma.
Så kände jag också när jag var där hösten 2015.
Var väl elledningarna man skulle ha kolla på typ.
Jag slutade på en löneökning på 25%, vilket får anses högt, och jag vettefan om det ens är en ökning netto gentemot EUR (vågar inte räkna). Så har man lön i SEK är den svår att värja sig mot. En sak att prata om inflation; svårt att få arbetsgivaren att kompensera för att politikerna inte kompenserar brytgränser för inkomstskatt när de dödar kronan.
I övrigt är jag negativt exponerad mot SEK, vilket jag påpekat i åtminstone något halvår här. Orkar man planera sin ekonomi bör man vara kortsiktigt negativt exponerad mot all fiat (menar inte att min egen planering är perfekt dock), men i synnerhet mot små säregna fiat-valutor en liten indirekt (indirekt, indirekt, indirekt) vald stat leker jojo med bäst den vill.
Du inser väl att valutor är ett nollsummespel?
Utveckla. Hur i hela fridens namn är något med konstruerad inflation ett nollsummespel?
Om du menar sinsemellan valutor så missar du kostnaden för risk.
Utveckla?
Det finns inget att utveckla. Valutor är ett nollsummespel. Thatś it.
Sen om du vill ha nån sorts kompensation för inflation får du ta ännu högre risk.
Valutor är inte per någon vanligt vedertagen definition ett nollsummespel, så du får väl bestämma själv om du ska utveckla eller om du ska fortsätta skriva saker ämnade till dig själv.
Nyfiken bara, Linus – när du skriver "slutade på en löneökning på 25%", menar du att du fått en löneökning inom din tjänst eller har du helt enkelt bytt jobb? Låter helt sjukt att du legat så pass långt under att en höjning med 25% inom samma tjänst är skälig. 🙂
Om man tror att kronan faller mot USD kan man ganska enkelt ta en lång position i USD/SEK (t.ex. på IG) och dessutom få lite ränta på det 🙂
@Bengt. Har också märkt att SEK och NOK tenderar att följas åt sett ur EUR eller USD perspektiv vilket jag inte alltid är logiskt. Antagligen har valutatraders svårt att hålla isär de olika kronorna
Njae… NOK har ju på kort tid gått från par till nästan 1.10 (1.0965 just nu). Som högst stod väl den runt 1.25 senaste swe finanskrisen..
Har investerat allt jag har i Urban Perssons skrotfond. Se t ex kommentarerna under det här inlägget:
http://schlaug.blogspot.se/2013/03/framtidskommissionen-fortsatt-konsumera.html
Kan man få köpa in sig?
Jag har jävligt mycket skit i garaget som jag kanske kan använda som valuta?
Varför skiter du i garaget, det låter ohygieniskt? Eller är det för att du förutser fosforbrist och försöker framställa egen guano?
Hur är det med Urban nuförtiden?
Är det fortfarande djupa diskussioner hos Schlaug?
De diskussionerna uppehörde väl i ett Schlaug när Birger stängde kommentarsfältet?
Birger insåg nog att det är meningslöst att ha kommentatorer när man redan vet och kan allt.
Alternativt att man kan bli av med just illusionen om att kunna och veta allt om man har ett kommentarsfält.
Ändra åsikt finns inte i Birgers DNA.
Nej, precis, man ska motverka slit-och-släng-konsumtionen genom att inte byta åsikter så ofta. DET är miljövänligt. Liksom att aldrig duscha eller raka sig osv som miljöpartister håller på.
Är väl bara tre åsikter på bloggen?
Tillväxt är dåligt, Elvis är bra. Bäst är Schlaug.
http://research.handelsbanken.se/SHB-Forecast/
Handelsbanken tror i alla fall att SEK kommer stärkas mot nästan allt i slutet av året.
Efter att Janne Häggström slutade så är det inte lika många rätt där. Mina dollar upp 7% de menade ner 12%.
Har för övrigt både ett dollarkonto och Euro konto hos benämnda bank. Bra kurser men tyvärr har de slutat med kreditkort till EUR kontot. Får kolla med Nordea de borde ha den lösningen.
Man saknar de gamla stötarna som Häggström som hade karaktär och personlighet.
Dagens analytiker är lika trist som ett excel-ark på repeat.
När man läser NOYM, Swedbank och även Robert så ser man att det har blivit PK i anylserna och de alla läser Trumpfel.
Satir när den är som bäst.
https://www.di.se/artiklar/2016/2/26/forvaltaren-hyllar-fingerprint/
2/3 i DKK samt en klick i LYSA
Verkar vara en och annan som kört likviditetsfonder i EUR också när man kan unna sig en sån här lyx. Nog bara en tidsfråga innan feministregimen lägger sig i Tysk lagstiftning också:
https://www.metro.se/artikel/polisen-allt-fler-svenska-m%C3%A4n-k%C3%B6per-sex-i-tyskland
Ta nu en fet semester för dina euros och usd, du har ju redan lyckats snacka ner sek nåt otroligt.
Det är väl bara bra för dig. Tacka mig. Du ligger ju likvid i andra valutor.
Bjuder på några öl i Gbg vid tillfälle.
Det kanske till och med blir en amerikansk klassiker Brooklyn då du ändå ligger likvid i USD?
Vad tror du om Handelsbankens forecast om kronan som kommer stärkas mot nästan allt till slutet av året:
http://research.handelsbanken.se/SHB-Forecast/
Brooklyn-ölen är fin om det är den du avser så svar ja.
Alltså jag handlar ju i svenska bolag så jag är likvid i SEK förutom långliggarna. Tjänstepension däremot i USD.
Mycket möjligt att SHB får rätt, det är ju en återgång till det normala med 9.50 EUR och 7.92 USD slutet 2019.
Men valutor är verkligen inte min grej så ta det med en nypa salt.
Det är den jag avser. Du är väl inte likvid i SEK om du redan använt dom för att köpa värdepapper i svenska bolag? Varför har du räntefonder i tjänstepensionen i USD då? Spekulerar du inte i att kronan faller ytterligare då?
Är likvid till till 30% i SEK på tradingen/fritt eget kapital eller vad man nu vill kalla det.
På "låst" kapital (ppm, tjänstepension) kör jag alltid utländska innehav. Sen om det är USD eller aktiemarknaderna i US, Europa, Vietnam eller Pakistan skiftar över tiden.
He he "ligger likvid" och så handlar artikeln om sexköp hö hö fniss fnis.
Man får passa sig för baisse
Har aldrig tänkt tanken att ligga likvid i Rupier men Pakistan kanske blir det nya Thailand i framtiden 🙂
All in Pakistan för de med balls.
Själv är jag en mes för tillfället och kör all in DG US small micro för tillfället på PPM. Trump fixar degen. America first.
Själv ligger jag ganska tung i Vietnam Tundra upp 16,67 i år.
Bra bokhandlarn, helt rätt.
Jag kände sådan stress och obehag av att placera pengarna rätt så jag köpte lägenhet och ny bil istället. Skönt att slippa fundera på den saken.
Ja är det inte avkastningen man suktar efter utan bara en säker placering i kombination med fint boende så är lägenhet ett bra val. Bostäder kommer nog aldrig att falla i pris tack vare en riggad marknad som aldrig kommer att tillåta det.
Kändes säkert att typ "förvara" dem i en lgh istället för att långa pengar till den, kände mig dessutom tvungen att köpa mig bort från den värsta "mångkulturen" som bor i hyreslägenheterna då jag inte uppskattar den alls. Visst kunde jag hyra ett eget hus skitdyrt, men för den summan kunde jag ju köpa BR istället. Bo på ett vettigt ställe hade jag ju tänkt göra oavsett.
Bilen blir ju en förlust men jag har ju haft och är jäkligt trött på billiga gamla opålitliga bilar som slutar funka när man behöver dem som bäst. Och på slöa bränslesnåla bilar som knappt går att köra om alla tanter som är på väg till kyrkan på Söndagarna.
Dessutom köpte jag bilen som en slags kompromiss då jag egentligen ville köpa värsta streetracingmaskinen. Eftersom jag haft några MC tidigare och vet hur jag kör så fick till slut förnuftet segra och då blev det istället blev en lite dyrare bil med tillräckligt många hästar och mer trafiksäkerhet än en MC. Skön och kul att köra, antagligen bara en tidsfråga innan jag blir av med körkortet.
Har precis inhandlat ny bil och konstaterat att alla märken utom japanskt har gått upp kraftigt de senaste åren. Kronkollapsen nu borde väl rimligen pumpa upp priser och inflation ytterligare? Bilar, elektronik, byggvaror etc borde slå igenom i KPIF indexet.
När vi nu haft expansiv penningpolitik i högkonjunktur blir det ju en spännande övning att klura ut vad RB gör när efterfrågan sjunker och inflationen stiger? Den så efterlängtade inflationen dyker antagligen upp när man minst av allt behöver den, ungefär som clownen Manne.
Man kan ju alltid börja exkludera bilar från KPI om det nu är bilarna som ökat mycket i pris och om det är så att det säljs så pass många bilar att det påverkar inflationen på ett sätt som gör att Riksbanken måste höja styrräntan.
Ja, inflationen kommer nog som hantverkaren dvs när man minst anar det. Dock inte aldrig som kan vara fallet med hantverkaren.
Får man inflation kan räntan höjas och då dyker svensk ekonomi.
Bibehåller man räntan fortsätter kronförsvagningen och då dyker svensk ekonomi.
När man såg valdebatten igår såg en överenskommelse kring den viktigaste frågan dvs immigrationen otroligt avlägsen ut. Löfven låtsades inte om att han ville införa hårdare krav. Det kan också få Sveriges ekonomi att dyka.
Var håller Skepparn hus numera?
Vive La France eller så är han i Belgien och dricker munköl.
Skepparen är blockerad av bloggägaren, man ser det under "kommentarsreglerna":
Skepparn – ID:16427725828834955720 – Anledning: Under flera år konsekventa brott mot "håll er till ämnet",
Han har fått ett toppjobb på RT.
…som Mark Slebodas skägg-kammare.
Alltid legat mellan 25-40% i fysiskt guld som rullat i takt med upp och nedgångar, många K4:or har det blivit.
Egna rörelsen med alla inkomster i USD som legat på ett nollräntekonto har nu strålande tider då vi växlar USD till SEK i takt med att kursen rör sig.
Privat har vinsterna från 2014-2017 på börsen realiserats och investerats i skog och jordbruksfastighet. Nu enbart 25% kvar på börsen.
Har lön i DKK så jag har fått "dubbel" löneförhöjning i SEK nu iom kronfallet den löneförhöjning jag fick tidigare i år. Men jag ser ju att mycket blir dyrare, bensinen syns det ju direkt på och det är nog bara en tidsfråga innan det syns på maten och allt annat. Trenden för Brent råolja pekar stadigt uppåt – möjligen ett tecken på att vi nu igen slagit i taket vad gäller oljeutvinning. I kombination med svag krona blir det dyrt att tanka bilen…
Eftersom SEK brukar sjunka mot USD i varje lågkonjunktur har jag flyttat mycket till USD korträntefonder för att ha en krockkudde när nergången kommer.